Халкидики се възстановява от лошото време, готвейки се за нови бури

13 Юли 2019 | 14:29 | 0
Халкидики се възстановява от лошото време, готвейки се за нови бури
Снимка: АФП

В събота, едва три дни след опустишителната буря, която удари Халдкическия полуостров в сряда, живота в региона започва да се възстановява. Природната стихия взе живота на седем души, ранени бяха над сто, а щетите върху домовете, бизнеса и инфраструктурата са огромни. На много места тепърва започва да се възстановява електрозахранването и водоподаването. Изчисляването на щетите все още не е приключило. В същото време метеоролозите в страната предупреждават за нова вълна лошо време в събота и неделя, която ще засегне Северна Йония, Епир и северните част на Тесалия. Българското МВнР предупреждава сънародниците ни, които ще пътуват в Гърция в края на седмицата да бъдат внимателни.

„Макфакс“: Електричеството в повечето туристически обекти на Халкидики е възстановено
Електричеството в по-голямата част от популярните сред туристите дестинации на Халкиди е почти възстановено, съобщава агенция “Макфакс“.
Същото се отнася и до водоснабдяването на полуострова.

В петък пък бе възстановено движението по пътя Потидея – Нова Фокея, който беше затворен заради паднали електрически стълбове. Що се отнася до източната част на Касандра, токът е възстановен след подмяната на пет от главните кабели, повредени от силната буря в сряда.

„Сител“(Северна Македония): Халкидики се връща към нормалния ритъм след тежката буря в сряда
Техници и водопроводчици работят усилено за да възстановят електрозахранването и водоподаването на Халкидики, където силната буря нанесе множество щети в сряда, предава македонската медия “Сител“. Това съобщи генералният секретар на гръцката гражданска защита Никос Хардалиас.

Според неговите думи, повредата на главните електрозахранващи кабели е почти отстранена, а водата е пусната отново в повечето места на полуострова. Според министерството на здравеопазването от големия брой ранени, само 14 души са все още в болница. Медията припомня, че по време на силната буря, която изкорени дървета и събори електрически стълбове, загинаха общо седем души.

Protothema: Предупреждения за опасно време в Гърция събота и неделя
Гръцката метеорологична служба предупреждава за опасно време в края на седмицата, предава електронното издание на вестник Protothema. Според информацията, публикувана от изданието, се очакват краткотрайни влошавания на времето със силни валежи и непостоянни бури, които ще засегнат най-вече районите в северната част на страната и по-конкретно Северна Йония, Епир и вероятно западната част на централна Гърция.

В събота вечерта и неделя през нощта, лошото време ще засегне района около Солун и северната част на Тесалия и северната част на егейските острови.
В същото време агенцията за гражданска защита предупреди, че се очаква нова вълна от лошо време да удари Халкиди в неделя.

Агенция "Фокус"
МВнР съветва българите, които са в Гърция или планират пътуване в южната ни съседка да следят метеорологичните прогнози заради възможни нови бури през почивните дни

Солун. Във връзка с предупрежденията за възможни нови бури през почивните дни в Гърция, Министерството на външните работи съветва българските граждани, намиращи се на територията на страната или планиращи пътуване в южната ни съседка, да следят метеорологичните прогнози и да се информират за актуалната обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По информация на генералното ни консулство в Солун нашите сънародници, адресно регистрирани и притежаващи недвижимо имущество в Халкидики, които са претърпели щети в следствие на природното бедствие от 10 юли, могат да посетят съответните общини и да подадат искане за обезщетение.

Българските граждани могат да се свържат с:
Община Неа Пропонтида – отдел „Защита на околната среда“ и отдел „Грижи“, тел.: 0030 237 33 50281.
Община Касандра - „Техническа служба“ на общината, тел: 0030 23743 50100.
Община Ситония - отдел „Протокол“, тел: 0030 23753 50100.
Община Полигирос - отдел „Гражданска защита“, тел: 0030 23713 50706.
На място в съответните общини е необходимо да бъде попълнено искане, както и да бъдат представени снимки с щетите на недвижимото имущество.
В случай на претърпени поражения на МПС, българските граждани могат да се обърнат към Противопожарна служба на Полигирос – тел: 0030 23710215610, за издаване на удостоверения за събитието. На място е необходимо да подадат попълнен формуляр, както и да предоставят снимки на нанесените щети по автомобила.

Ekathimerini: Продължава изчисляването на щетите след бурята в Халкидики
В петък продължават усилията на гръцкото правителство за изчисляване на щетите и справяне с последствията от бурята, която удари Халкидическия полуостров в сряда вечерта, пише местното електронно издание Ekathimerini.

Процесът на проверяване на нивото на щетите за посевите, домовете и фирмите, който ще определи последваща компенсация от страна на правителството, бе надзираван лично от вътрешния министър Панагиотис Теодорикакос и министъра на земеделието Макис Воридис.

Според Теодорикакос, общо 500 хил. евро ще бъдат отпуснати като средства за справяне с последиците от бедствието на трите общини на полуострова, където в четвъртък бе обявено извънредно положение.

Принтирай    Оразмери текст   + -