Напрежението между България и Сърбия на фона на срещата в Сараево

9 Юли 2019 | 12:48 | 0
Напрежението между България и Сърбия на фона на срещата в Сараево
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Продължава напрежението между България и Сърбия след острото изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич от събота, когато той изрази остро недоволство от думите на българския премиер на срещата за Западните Балкани, когато Бойко Борисов призова номинирания за поста върховен представител за външната политика и сигурността испански външен министър Жозеп Борел да се съобразява с общоевропейската позиция за Косово, а не да се влия от факта, че Испания, не признава Косово за независима държава. И в София, и в Белград бяха викани посланиците на другата страна. На срещата в Сараево на страните от Процеса за сигурност на страните от Югоизточна Европа премиерите на двете страни заявиха, че e сложена точка на това напрежение, но въпреки всичко българския министър-председател подчерта, че очаква извинение от Ивица Дачич, което дойде часове по-късно.

Ивица Дачич: Реагирал съм на думи, които премиерът Бойко Борисов не е изричал
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе среща със сръбския си колега - вицепремиера и министър на външните работи Ивица Дачич. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Двамата разговаряха в словашкия курорт Високи Татри, където участват в неформалната среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.
Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. „Фактът, че 23 държави от ЕС, една от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската ѝ интеграция", заяви Захариева.
„Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му", каза Дачич. „Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добави той.
***

Агенция "Фокус": Премиерът Бойко Борисов: Докато не се извини Ивица Дачич, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич
Няма напрежение между България и Сърбия. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитах сръбския премиер Ана Бърнабич защо Ивица Дачич не излезе да ми благодари, когато на 13 юни поканих сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи и да тренират. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го позволил? България, разбира се, защото имаме авторитет и никой не ни се скара, никой не ни се сърди. Тогава техният военен министър седеше до нашия военен министър. А сега чул, недочул, си позволява да ми вика посланика и да казва, че поведението ми е неприемливо. До вчера говорех с най-добри думи, но сега докато не се извини, не ме интересува какво ще кажат нито сръбският президент Александър Вучич, нито сръбският премиер Ана Бърнабич”, уточни Борисов.
***

Агенция "Фокус": Премиерът Бойко Борисов: Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите
Трябва да се стегнем и да си подредим Балканите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде <репортер на Агенция „Фокус“. „Въпреки че всички искаме да се случват много неща, с този балкански манталитет ще продължим да тъпчем на едно място. Европейският съюз не значи само европейски фондове, милиарди евро и инфраструктура. Съюзът означава отговорност и предвидимост и няма значение кой е политикът днес. Дали се казва Додик, Джаферович, Босна и Херцеговина, Албания, Черна гора ще имат една и съща политика като държави. Казах им да спрат да се оплакват”, заяви той. По думите му Европа не е виновна, че няма процедури за присъединяване. „Днес има три държави, които са от членове на ЕС от ПСЮИЕ – Хърватия, Румъния и Гърция и са представени от държавни секретари, няма ги премиерите и президентите. Косово, където живот и здраве ще се проведе догодина срещана на ПСЮИЕ, няма нито един представител, защото начинът, по който са били поканени не им харесвал“, добави премиерът. Според него не може да става дума за присъединяване към ЕС при такова поведение.
***

Агенция "Фокус": Премиерът Бойко Борисов: Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя
Западните Балкани трудно се събираме, правим си балкански номера. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „За съжаление ние, страните от Западните Балкани трудно се събираме, вглеждаме се в това, което ни разделя. Тези балкански номера няма да минат пред Европейския съюз“, обясни той. Борисов припомни усилията, които е положил по време на българското европредседателство. Той коментира и създалото се напрежение между България и Сърбия след срещата на високо ниво в полския град Познан миналата седмица, като се обърна към сръбския премиер Ана Бърнабич: „Какво точно иска Ивица Дачич? Ти беше на брифинга в Познан, кое от моето изказване не е вярно?” Давам нашият случай за пример за балкански номера. Да, това не е дипломатично. На Дачич не му било приемливо моето изказване? Анна, ако имаше нещо неприемливо защо не реагира още в Познан? Аз мога да съм доста неприемлив, мога да съм и недипломатичен, но от това най-малко Сърбия ще има полза и още по - малко сръбският и българският народ“. От своя страна Бърнабич направи жест за съгласие. Бойко Борисов каза още, че днес се обсъжда бъдещо председателство на Косово на ПСЮИЕ, а най-младата балканска държава не присъства на форума в Босна и Херцеговина.
„Вместо да си говорим за икономика, транспортна свързаност, Прищина я няма, само се чудим за какво да се хванем“, посочи той. Българският министър-председател даде за пример отношенията между България и Турция. „Не мислете, че с Турция всичко ни е наред, имаме теми, но с Ердоган си говорим, сядаме и решаваме, тема по тема“, уточни Борисов. По думите му балканският манталитет в ЕС не върви, защото там искат резултати.
***

Агенция "Фокус": Започва пленарната сесия за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа с участието на премиера Бойко Борисов
Започва пленарната сесия за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Босна и Херцеговина, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С официална семейна снимка държавните и правителствени ръководители на страните-участнички поставиха началото на втория ден на форума. В момента текат официалните встъпителни изявления на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик и членовете на босненското председателство Желко Комшич и Шефик Джаферович. Следват обръщения от държавните и правителствени представители на страните-участнички. Премиерът на България Бойко Борисов също ще направи официално изявление на сесията, а по-късно ще разговаря лично с Милирад Додик. Предвидена е и официална среща между българския премиер Бойко Борисов и президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това ще бъде първата официална среща между двамата, откакто Пендаровски пое поста държавен глава на югозападната ни съседка. По-късно ще се състои брифинг на министър-председателя Борисов за представителите на българските медии.
***

Агенция "Фокус": Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа
Продължава посещението на премиера Бойко Борисов в Босна и Херцеговина за срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. С официална семейна снимка държавните и правителствени ръководители на страните-участнички в срещата ще поставят началото втория ден на форума. След това предстои пленарна сесия, която ще бъде открита от председателя на Председателството на Босна и Херцеговина – Милорад Додик. Очакват се изказвания и на Желко Комшич и Шефик Джаферович – членове на Председателството на Босна и Херцеговина. Министър-председателят на България Бойко Борисов също ще направи обръщение и ще разговаря лично с Додик. Предвидена е и официална среща между българския премиер Бойко Борисов и президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Това ще бъде първата официална среща между двамата, откакто Пендаровски пое поста държавен глава на югозападната ни съседка. По-късно ще се състои брифинг на министър-председателя Борисов за представителите на българските медии.
Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа изпълнява ролята на форум за политически диалог. Инициатор за създаването на инициативата е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски отношения, стабилност, сигурност и сътрудничество на Балканите, приета през 1996 г. Страната ни е сред най-активните участници в процеса, като три пъти е била негов председател. Останалите членки са Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Молдова, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Хърватия, Черна гора и Косово.

Принтирай    Оразмери текст   + -