Смяна на правителството в Гърция

8 Юли 2019 | 15:38 | 0
Смяна на правителството в Гърция
Снимка: АФП

След очакваната си изборна победа в неделя, в понеделник новият министър-председател на южната ни съседка положи клетва на новата си позиция. На предсрочния вот, партията "Нова Демокрация" получи почти 40% от гласовете, което й даде абсолютно мнозинство от 158 души в 300-членния парламент в Атина. В понеделник Мицотакис формално се срещна с държавния глава на страната, след като положи клетва в президентсвото, а по-късно проведе разговори с досегашния премиер Алексис Ципрас. По-късно в понеделник се очаква да бъдат обявени министрите от новия кабинет, които Мицотакис бе избрал в дните преди вота, но отказа да оповести по-рано.


Ekathimerini: Ципрас предаде властта на Мицотакис
Отиващият си гръцки министър-председател Алексис Ципрас предаде властта на спечелили неделните предсрочни избори Кириакос Мицотакис, съобщава Гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мицокатис, който вероятно ще се срещне с трудности при изпълняването на предизборните си общения, положи клетва като премиер по-рано в понеделник. Малко след това лидерът на „Нова демокрация“ заяви пред журналисти, че гръцкият народ му е дал „силен мандат, за да променя Гърция“. Според Мицотакис, „тежката работа започва от днес“. „Няма съмнения, че ние ще се представим според очакванията“, уверен е новият премиер.

„То Вима“ (Гърция): Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция
Кириакос Мицотакис пристигна в президентството в Атина заедно със своето семейство, където се проведе церемонията по полагане на клетва на новия премиер на южната ни съседска, съобщава гръцкия вестник “То Вима“.

След като Мицотакис проведе разговор с държавния глава, следобед предстои среща с бившия премиер Алексис Ципрас, а по-късно ще бъдат обявени имената от новия кабинет. Новоназначените министри ще положат клетва във вторник.

Protothema: Кабинетът на Мицотакис ще бъде обявен в 18:00 часа в понеделник
Членовете на новото гръцко правителство на партията „Нова демокрация“ ще бъдат официално обявени в 18:00 часа в понеделник, съобщава електронното издание на вестник Protothema. Имената на министрите, избрани от премиера Кириакос Мицотакис, ще бъдат разкрити от новия говорител на правителството Стелиoс Петсас.

ANA-MPA: Мицотакис ще положи клетва като нов премиер в 13:00 часа
Постигналият победа на изборите в Гърция лидер на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, ще положи клетка като нов премиер на страната в 13:00 часа местно време в понеделник (няма часова разлика с България, бел. прев.), съобщава агенция ANA-MPA.
Малко преди това се очаква Мицотакис да назове министрите от новия кабинет, които той бе избрал още в дните преди вота, но отказваше да оповести публично.

Greek reporter: Избирателната активност в Гърция е най-ниската от 1974 г. насам
Избирателната активност по време на предварителния вот в Гърция е най-ниската от 1974 г. насам, съобщава гръцката електронна медия Greek Reporter. Според предварителни данни, хората, които са се въздържали от глас са 44%.

Изданието припомня, че дори на изборите, провели се по време на финансовата криза през месец май 2012 г. юни същата година и януари 2015 г. процентът на избирателите, които са се въздържали от вот е съответно 34,88%, 37,51% и 35,13%.
Изданието отбелязва, че заради високите температури, достигащи в някои части на страната до 39 градуса по целзий, много граждани са предпочели да прекарат дена си на плажа.

Мицотакис: Това е важна победа за Европа, не само за Гърция
Новоизбраният гръцки министър-председател Кириакос Мицотакис заяви в рамките на интервю за американския телевизионен канал CNBC, че изборната му победа е важна „за Европа, а не само за Гърция“, съобщава електронното издание на вестник Prothotema. Според Мицотакис, фактът, че крайнодесната формация „Златна зора“ не е успяла да премине трипроцентовата бариера е голяма победа за гръцката демокрация.
„Аз съм много горд, че поех председателството на Партия, която на предишните избори постигна подкрепа от 28%, а на сегашните вече има почти 40%“, подчерта новият премиер на южната ни съседка. Според неговите думи, това дава на партията му пълно мнозинство, „което преди няколко години много хора смятаха за малко вероятно“.

FAZ: Кириакос Мицотакис ще положи клетва като нов премиер на Гърция
Още в деня след изборната победа на консервативната партия "Нова демокрация" новият премиер на Гърция Кириакос Мицотакис ще положи клетва, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Очаква се в сутрешните часове на деня досегашният министър-председател Алексис Ципрас (СИРИЗА) да предаде властта, а в следобедните часове - Мицотакис да представи кабинета си.
На изборите в неделя "Нова демокрация" събра подкрепата на 39,85% от избирателите, което означава, че ще получи мнозинство в 300-местния парламент в Атина (най-малко 154 места). СИРИЗА събра 31,53%.
В първата реч си реч след изборната победа Мицотакис вдъхна смелост на гърците: "Ще управлявам от името на всички гърци, ще работя усилено", заяви той пред репортери в Атина. Резултатът от изборите не само изразява желанието на хората, но и показва, че трудните времена на кризата са отминали. „Това е нещо повече - става въпрос за това да вземем късмета си в собствените си ръце, да поемем отговорност за себе си", коментира лидерът на "Нова демокрация", след което обяви, че прекратява ваканцията на депутатите, защото "имаме твърде много работа".
Напускащият премиер Ципрас поздрави Мицотакис след обявяването на резултатите. Той подчерта, че загубата на СИРИЗА от само четири процентни пункта в сравнение с 2015 г. е силен мандат за партията да продължи да се застъпва за въпроси като социалната справедливост.

To Vima: Кириакос Мицотакис е готов да обяви новия кабинет
Председателят на "Нова Демокрация" (НД) Кириакос Мицотакис има готовност да представи новия кабинет в Атина, след като партията му спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в южната ни съседка, съобщава електронното издание на гръцки ежедневник To Vima, като припомня, че държавният глава на страната Прокопис Павлопулос ще му връчи мандат за съставяне на правителството в рамките на деня.
Още преди гласуването Мицотакис обяви, че е избрал кабинета си, но не се изключват промени в последния момент.
До този момент бе обявено, че министърът на финансите в сянка Христос Стайкурас ще бъде назначен за върха на кабинета. Говори се, че Стелиос Петцас ще бъде заместник-министър на финансите, но информацията все още не е потвърдена.
Никос Дендиас и вицепредседателят на НД Костис Хацидакис са кандидати за поста на външен министър. Кириакос Пиеракакис, лявоцентристката фигура, е готвен за поста министър на дигиталната политика.
Ники Керамеос е обявен за следващия министър на образованието.
Министърът на правосъдието в сянка Никос Панайотопулос е определен за министър на правосъдието -ресор, на което Мицотакис постави особен акцент, като обвини правителството на СИРИЗА, че използва съдебната система, за да укрепи политическите си позиции и да навреди на опонентите си.
Вицепредседателят на НД Костис Хацидакис ще бъде следващият министър на околната среда и енергетиката, който ще трябва да разреши големите проблеми, свързани с публичната енергийна корпорация.
Главният политически стратег на Мицотакис - Такис ​​Теодорикакос, на който до голяма степен се дължи триумфа на НД, се смята за следващия министър на вътрешните работи. Възможно е той да поеме и ключовото Министерство на административната реформа.
Все още не е ясно кой ще бъде назначен като следващ министър на отбраната, особено важен пост, като се имат предвид предизвикателствата, свързани с Турция по отношение на суверенитета на Кипър в неговата изключителна икономическа зона, както и тези, свързани със суверенитета на Гърция в Егейско море.
Макар че Василис Кикилиас беше споменат като кандидат, е възможно да бъде издигната бивша военна фигура за поста.
Очаква се вторият вицепредседател на НД Адонис Георгиадис да поеме решаващото Министерство на развитието, а бившият министър на труда Никос Вроцис се очаква да се върне на старата си длъжност.

Останалите министерства ще бъдат попълнени, както следва:

Министерство на здравеопазването: Костас Циарас
Министерство на инфраструктурата и транспорта: Костас Ахил Караманлис
Министерство на морския транспорт: Милтиадис Варвициотис или Янис Плакиотакис
Министерство на туризма: Олга Кефалояни

ANA-MPA: Шест партии влизат в гръцкия парламент, "Нова демокрация" има абсолютно мнозинство
"Нова демокрация" спечели убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция. С гласовете на 39,78% от избирателите партията на Кириакос Мицотакис ще успее да формира правителство на мнозинството, предава държавната информационна агенция ANA-MPA.
Въз основа на резултатите от общите избори в Гърция, след преброяването на 90,85 процента от гласовете, става ясно, че общо шест партии ще влязат в парламента. "Златна зора" излиза от законодателния орган в Атина. Съответните гласове в проценти и местата в парламента на всяка от партиите са следните:


"Нова демокрация" - 39,78% и 158 места

СИРИЗА - 31,56% и 86 места

"Движение за промяна" (КИНАЛ) - 7.97% и 22 места

Комунистическа партия на Гърция - 5.34% и 15 места

"Гръцко решение" - 3.74% и 10 места

ДиЕМ25 - 3,47% и 9 места

Reuters: „Нова демокрация“ победи категорично на предсрочните парламентарни избори
Консерваторите от „Нова Демокрация“ се завърнаха на власт с голяма победа след предсрочните парламентарни избори в неделя и бъдещият премиер Кириякос Мицотакис заяви, че има ясен мандат за промяна, обещавайки повече инвестиции и по-малко данъци, пише Reuters.
Победата се дължи на умората от годините на затягане на коланите в Европейския съюз, съчетани с висока безработица, след като страната едва не напусна еврозоната в разгара на финансовите си трудности през 2015 година.
Консервативната Нова Демокрация води с 39,6% от гласовете на базата на 73% от преброяването на гласовете срещу 31,6% за СИРИЗА.
„Нова демокрация печели 158 места в 300-местния парламент и може да формира самостоятелно правителство.
Мицотакис заяви в телевизионно изявление, че резултатът от изборите му е дал силен и ясен мандат за промяна на Гърция.
"Ангажиран съм за по-малко данъци, повече инвестиции, за по-добри и нови работни места, както и растеж, който ще доведе до по-добри заплати и по-високи пенсии в ефикасна държава", каза Мицотакис.
Досегашният премиер Алексис Ципрас каза, че уважава волята на гръцкия народ.
„Днес, с високо вдигната глава, приемаме решението на хората. За да доведем Гърция до мястото, където е днес, трябваше да вземаме трудни решения с тежка политическа цена ”, каза той пред журналисти.
Ципрас пое управлението от консерваторите през 2015 г., когато Гърция беше на върха на финансова криза, която опустоши страната от 2010 г. Първоначално обеща да се противопостави на по-строгите икономии, но бе принуден да подпише нов спасителен меморандум след избирането му, решение, което не се хареса на избирателите.
Предаването на властта ще се извърши в понеделник, след като Мицотакис се закълне като нов министър-председател.
51-годишният Мицотакис пое ръководството на Нова демокрация през 2016 г. Въпреки че той се счита за либерал, неговата партия също така приютява членове с по-десни възгледи.
"Златна зора", неофашистка партия почти сигурно няма да влезе в парламента.
"Основната причина за този резултат е икономиката", каза анализаторът Теодор Кулумбис. „През последните 4-5 години хората не виждаха подобрение, напротив, имаше намаления на заплатите и пенсиите“, каза той.
Фокусът сега се насочва към подбора на Мицотакис за ключовите министерства на икономиката - финанси, енергетика, развитие и външни работи.
Мицотакис ще наследи икономика, която расте с умерени темпове - с 1,3% годишен темп през първото тримесечие - и публичните финанси, които могат да не достигнат целите, договорени с кредиторите.
Банката на Гърция предвижда, че целта на първичния излишък от 3,5% от БВП, която изключва разходите за обслужване на дълга, вероятно няма да бъде постигната тази година и ще достигне едва 2,9% от икономическата продукция.
Тъй като Гърция все още е изправена пред предизвикателството на задлъжнялостта си, фискалната политика на новото правителство ще бъде наблюдавана отблизо.
Истинският тест ще бъде бюджетът за следващата година, като Мицотакис очаква да очертае ключовите контури на традиционното си икономическо обръщение в Солун през септември.
Ципрас казва, че гласуването за Мицотакис е гласуване за политическия елит, който доведе Гърция до ръба на пропастта.
Но той е критикуван и заради лошото управление на кризи и за дълбоко непопулярна сделка за разрешаване на спора за името на съседна Северна Македония.
Гърция приключи последната си програма за икономическа корекция през 2018 г., но остава под наблюдение от кредиторите, за да се гарантира, че няма да има бъдещо фискално отклонение. Докато икономическият растеж се върна, гръцката безработица от 18% е най-високата в еврозоната.
Нова демокрация обеща да инвестира в създаването на добре платени работни места с достойни придобивки. Тя също така обеща да бъде твърда по отношение на престъпността в някои квартали на Атина, където има силно анархистки настроения.
В атинския квартал Екзархия маскирани активисти щурмуваха избирателна секция и изнесоха избирателна урна.

Принтирай    Оразмери текст   + -