НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:01


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Красимир Премянов: Денят на Тракия е триумф на българския героизъм и трагедия за тракийските българи –  нито едно от двете не трябва да се забравя

Красимир Премянов: Денят на Тракия е триумф на българския героизъм и трагедия за тракийските българи – нито едно от двете не трябва да се забравя

26 Март 2019 | 10:05 | Радио „Фокус“,„За честта и славата на България“
Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Може да очакваме в Левицата, чийто водещ представител е БСП, да настъпят позитивни тенденции

Красимир Премянов: Може да очакваме в Левицата, чийто водещ представител е БСП, да настъпят позитивни тенденции

7 Май 2016 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус” се обърна с 10 еднакви въпроса към 10 бивши и настоящи активисти на БСП по повод предстоящия 49-ти Конгрес на партията и бъдещето, което той очертава пред нея. В настоящото интервю разговаряхме с Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, юрист - международник и политолог.
Фокус:Г-н Премянов, предстои Конгрес на БСП, какво бъдеще вещае той на партията и доколко решенията взети там биха могли да я извадят от кризата, в която се намира?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на държавата

Красимир Премянов: Решаването на проблема за обезщетението на тракийските бежанци е отговорност на държавата

21 Април 2013 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Премянов, какви са основните проблеми на наследниците на тракийските българи?
Красимир Премянов: Проблемите на мнозинството български граждани като безработица, непосилни сметки, липса на социална сигурност и перспектива, са проблеми и на наследниците на тракийските българи. Последните обаче имат и проблеми, наследени от историята, касаещи техните имуществени и човешки права. Още през 1990 г. Съюзът на тракийските дружества в България (СТДБ) обяви за своя стратегическа цел обезщетението на тракийските бежанци, не само като имуществен проблем, но и като проблем за защита на човешките права на тракийски българи, чиито имоти в Източна Тракия и Мала Азия са заграбени през 1913 г. от Турция.
Фокус: Какво може да бъде направено за решаването им?
Красимир Премянов: Проблемът за обезщетение на тракийските българи от Източна Тракия и Мала Азия, прокудени от родните им места, е поставян от СТДБ пред президенти, министър-председатели, председатели на Народното събрание, министри, депутати, политици. Тракийската организация успя да го превърне от общонационален в международен през 2008 г., когато по предложение на СТДБ, направено от евродепутатите Маруся Любчева и Евгени Кирилов, Европейският парламент прие резолюция, с която обвърза членството на Турция в ЕС с обезщетенията за имотите на тракийските българи, т.е. със законните права на наследниците им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Премянов: Каузата на тракийците е да пазят българщината и да защитават националните интереси

Красимир Премянов: Каузата на тракийците е да пазят българщината и да защитават националните интереси

26 Март 2012 | 13:01 | Агенция "Фокус"
За тракийската кауза и за нейното развитие в България, Агенция “Фокус” разговаря с Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България. На днешния 26 март 2012 година се отбелязва Денят на Тракия.

Фокус: Г-н Премянов, какви са основните акценти в каузата на тракийци днес?
Красимир Премянов: Основните акценти в каузата на тракийци днес е да пазят българщината и да защитават националните интереси. Това е мисия на всички национално отговорни патриотични формации, които черпят своя патриотизъм от тежката история, която България е преживяла, а не от конюнктурни интереси. Второ, да се опази делото, което е завещано от създателите на Съюза на Тракийската организация, един от тях е капитан Петко Войвода, а тя е от 1896 г. Трето, да възстановяваме паметниците на българското присъствие на герои по света – тракийски българи, където те са имали активно участие. Четвърто, да защитаваме интереса на тракийските българи, както в ежедневието на нашата държава, така и в двустранните ни отношения с други страни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019 г.
Жан-Клод Юнкер и Мишел Барние преди речите им в ЕП за Брекзит. 18 септември 2019...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.