НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:25


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Нено Димов: Трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

Министър Нено Димов: Трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

17 Януари 2019 | 19:30 | БНТ, "Още от деня"
Нено Димов – министър на околната среда и водите, в интервю за предаването „Още от деня“ по БНТ

Водещ: Министър Нено Димов – той е министър на екологията, познавате го, той е наш гост днес. Добър вечер казвам на министъра.
Нено Димов: Добър вечер.
Водещ: Добре дошли в студиото. Благодаря, че приехте поканата. Разбира се, знаете, че Върховния административен съд в 5-членен състав, последна инстанция каза, че няма да има втори лифт, че няма да има промени. Беше сезиран и от Министерски съвет, доколкото си спомням, и от вас, имате касационни жалби, и това е решението. Първо ми кажете очаквахте ли го това решение?
Нено Димов: Ако съм очаквал това решение, нямаше да се стигне до тук. Всъщност, това решение, между другото, не бих го коментирал, прото то е решение, което трябва да се изпълни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: За устойчиво опазване на околната среда трябва да имаме изпреварващ икономически растеж

Министър Нено Димов: За устойчиво опазване на околната среда трябва да имаме изпреварващ икономически растеж

3 Януари 2019 | 17:31 | Радио „Фокус“, „Екологичен резонанс“
Министърът на околната среда и водите Нено Димов, в интервю за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Преговорите с „Юлен“ ще са тежки

Министър Нено Димов: Преговорите с „Юлен“ ще са тежки

5 Декември 2018 | 19:00 | БТВ, "Лице в лице"
Нено Димов, министър на околната среда и водите, в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ

Водещ: През последните дни изпитвахме огромен гняв и страхотна тревога заради мръсния въздух, който отчитаха станциите. Да разговарям за това поканих министъра на екологията Нено Димов. Здравейте.
Нено Димов: Здравейте. Добър вечер.
Водещ: Наистина хората бяха много притеснени, видели сте и социалните мрежи, и в останалите медии. Предполагам сте говорили с ваши приятели, страхотна тревога от въздуха, който дишаме. Специалисти обясняваха колко пъти над нормата. Моят гост д-р Симидчиев каза, че е имало часове, в които 12 пъти се е надвишавала нормата в София и в някои други градове. Докога, министър Димов?
Нено Димов: Всъщност безспорно за качеството на въздуха е много сериозен проблем, не случайно го обявих като приоритет № 1 още преди година и половина. И много постоянни мерки се взимат в това да вървим в някаква посока. Аз между другото ще покажа и конкретни цифри. Но първо да започнем с това, че когато се борави с данни, е добре да бъдем отговорни към данните, с които боравим. В нито един момент в София не е имало 12 пъти превишение. Най-голямото превишение, което е регистрирано е 5 пъти. То е за периода събота, неделя, понеделник…
Водещ: Говорим не за среднодневни, а говорим за пикове моменти. Той уточни това д-р Симидчиев, че в пикови моменти има 12 %, а това, което вие властите обявявате, е средната стойност за 24 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Ако искаме чист въздух, трябва да имаме стабилна енергетика

Министър Нено Димов: Ако искаме чист въздух, трябва да имаме стабилна енергетика

29 Ноември 2018 | 19:31 | "Още от деня", БНТ
Нено Димов, министър на околната среда и водите, в интервю за предаването "Още от деня" на БНТ

Водещ: Министърът на екологията е тука, Нено Димов. Г-н Димов, добър вечер казвам. Разбира се, има за какво да говорим, но готова ли е, каква е правителствената позиция за бъдещето на комплекса "Марица изток"?
Нено Димов: Правителството прие позиция, която категорично не желае по-високо качване на амбициите. Тоест това, което е договорено на международно ниво и на европейско до този момент, не може да бъде променяно в повишаване на амбицията, не могат да бъдат давани повече пари на трети държави, за да постигат амбиции, т.е. ЕС да ги финансира, и категорично не желаем 10 години да се отварят под каквато и да било форма подобен тип преговори или ревизия на постигнатите сега споразумения, за да можем да видим какъв ще бъде резултатът след първите споразумения за 10 години. И ако се налага, тогава да се говори отново.
Водещ: Това е позицията на кабинета. Ще постигнем ли дерогация, безсрочно удължаване на срока на въглищата при "Марица"?
Нено Димов: За "Марица"2 процедурата почти приключи. На 26-и този месец изтече едномесечният срок за общественото обсъждане, до края на декември месец би трябвало да приключи процедурата по издаване на дерогация. Което на практика означава, че "Марица изток"2 засега, другите предстоят, ще може да оперира с тези въглища до изчерпване на количествата.
Водещ: Благодаря ви за това. Да се върнем на позицията ви за кабинета. Казвате, че ще отстоявате и никакви промени повече. От друга страна, се качват цените на тези емисии, плащаме все повече, което го прави ЕС, доколкото разбирам, все пак тя контролира тази търговия.
Нено Димов: Частично, да.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.