НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:35


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Екатерина Захариева: Не очаквам ударът срещу Сирия да влоши отношенията между София и Москва

Министър Екатерина Захариева: Не очаквам ударът срещу Сирия да влоши отношенията между София и Москва

15 Април 2018 | 10:00 | бТВ, "Тази неделя"
Екатерина Захариева – министър на външните работи, в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ

Водещ: След последните удари на САЩ , Великобритания и Франция по Сирия, къде е България в този толкова сложен за подреждане пъзел? Сега
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

26 Март 2018 | 10:30 | бТВ, „Тази сутрин“
Екатерина Захариева – министър на външните работи, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Интересна е темата, свързана е отново с посещението на Ердоган в България. „Тази сутрин“ продължава с пряко включване от Варна и външният ни министър Екатерина Захариева, която е на пряката ни линия в този момент. Добро утро, госпожо Захариева. В последния ни разговор говорихме за това каква ще е ролята на България именно в тази среща, която вече днес ще се състои. Тогава коментирахме думите на президента Румен Радев – дали България ще разнася шербет. Каква е ролята на страната ни, според вас, днес?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители от Варна. Много се коментира тази среща и това подчертава, според мен, фактът, че се прави е, че българските граждани осъзнават колко е важна тя и всъщност колко исторически неща и срещи се случиха по време на Българското председателство. Една от тях е срещата днес във Варна на лидерите на Европейския съюз – президента Туск, президента Юнкер, премиера Борисов, като председателстващ Съвета, и президента Ердоган. Така че това е изключително важна среща и аз мога да ви разкажа, че по време на Съвета на външните министри всичките колеги поздравиха България за това, че се провежда тази среща и подчертаха колко е важна тя за нормализиране на диалога с Турция. Същото се случи, защото имаше и доста въпроси си спомняте преди Европейския съвет на 23 март тази година, сега, когато премиерът представляваше България, дали тя ще се случи. Въпреки обтегнатите отношения с Кипър, с Гърция всички лидери са подчертали и са възложили наистина голямо доверие на нашия премиер за това тази среща, която се провежда във Варна, даде тласък на нормализиране на диалога с Турция.
Водещ: Добре. На тази среща имаме ли право да повдигаме теми, които са свързани с България, българската история? Днес е Денят на Тракия – знаков ден, също знакова среща. Дали можем да повдигнем въпроса за обезщетението на тракийските бежанци не като въпрос, който е на двустранни отношения между България и Турция, а на държава-членка на Европейския съюз отново към Турция, която иска да влезе в Европейския съюз, спазване на човешките права включително?
Екатерина Захариева: Това е среща Европейски съюз-Турция. Това не е двустранна среща и аз съм убедена, че колегите от БСП знаят, но истината е, че подвеждат българските граждани. Всеки път нашият премиер, когато има двустранни срещи, защитава и поставя интересите на България. когато говорим за отношенията Европейски съюз-съседни държави, каквато е Турция, един от основните критерии, знаете, включително и Западни Балкани, съвсем скоро се прие стратегия, беше и едно от основните условия е добросъседските отношения. Изчистване предварително на отношенията със съседите, т.нар. „отворени въпроси“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

22 Март 2018 | 09:30 | Нова телевизия „Здравей, България“
Екатерина Захариева – заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия


Водещ: В минутите след 08.00 часа започваме с един от най-желаните гости може би през последните дни особено – вицепремиерът Екатерина Захариева, която е при нас в студиото. Добре дошли. Разбираме, че подготовката за срещата на върха тече с пълна сила, обаче потвърдено ли е окончателно, че ще има такава среща? Какво знаем последно?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители. Нямаме информация, че ще бъде отложена срещата, така че подготовката тече с пълна сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори


СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.