НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:19


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

26 Март 2018 | 10:30 | бТВ, „Тази сутрин“
Екатерина Захариева – министър на външните работи, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Интересна е темата, свързана е отново с посещението на Ердоган в България. „Тази сутрин“ продължава с пряко включване от Варна и външният ни министър Екатерина Захариева, която е на пряката ни линия в този момент. Добро утро, госпожо Захариева. В последния ни разговор говорихме за това каква ще е ролята на България именно в тази среща, която вече днес ще се състои. Тогава коментирахме думите на президента Румен Радев – дали България ще разнася шербет. Каква е ролята на страната ни, според вас, днес?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители от Варна. Много се коментира тази среща и това подчертава, според мен, фактът, че се прави е, че българските граждани осъзнават колко е важна тя и всъщност колко исторически неща и срещи се случиха по време на Българското председателство. Една от тях е срещата днес във Варна на лидерите на Европейския съюз – президента Туск, президента Юнкер, премиера Борисов, като председателстващ Съвета, и президента Ердоган. Така че това е изключително важна среща и аз мога да ви разкажа, че по време на Съвета на външните министри всичките колеги поздравиха България за това, че се провежда тази среща и подчертаха колко е важна тя за нормализиране на диалога с Турция. Същото се случи, защото имаше и доста въпроси си спомняте преди Европейския съвет на 23 март тази година, сега, когато премиерът представляваше България, дали тя ще се случи. Въпреки обтегнатите отношения с Кипър, с Гърция всички лидери са подчертали и са възложили наистина голямо доверие на нашия премиер за това тази среща, която се провежда във Варна, даде тласък на нормализиране на диалога с Турция.
Водещ: Добре. На тази среща имаме ли право да повдигаме теми, които са свързани с България, българската история? Днес е Денят на Тракия – знаков ден, също знакова среща. Дали можем да повдигнем въпроса за обезщетението на тракийските бежанци не като въпрос, който е на двустранни отношения между България и Турция, а на държава-членка на Европейския съюз отново към Турция, която иска да влезе в Европейския съюз, спазване на човешките права включително?
Екатерина Захариева: Това е среща Европейски съюз-Турция. Това не е двустранна среща и аз съм убедена, че колегите от БСП знаят, но истината е, че подвеждат българските граждани. Всеки път нашият премиер, когато има двустранни срещи, защитава и поставя интересите на България. когато говорим за отношенията Европейски съюз-съседни държави, каквато е Турция, един от основните критерии, знаете, включително и Западни Балкани, съвсем скоро се прие стратегия, беше и едно от основните условия е добросъседските отношения. Изчистване предварително на отношенията със съседите, т.нар. „отворени въпроси“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

22 Март 2018 | 09:30 | Нова телевизия „Здравей, България“
Екатерина Захариева – заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия


Водещ: В минутите след 08.00 часа започваме с един от най-желаните гости може би през последните дни особено – вицепремиерът Екатерина Захариева, която е при нас в студиото. Добре дошли. Разбираме, че подготовката за срещата на върха тече с пълна сила, обаче потвърдено ли е окончателно, че ще има такава среща? Какво знаем последно?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители. Нямаме информация, че ще бъде отложена срещата, така че подготовката тече с пълна сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори


Министър Екатерина Захариева: България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план

Министър Екатерина Захариева: България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план

22 Декември 2017 | 10:00 | БНР, „Преди всички“
Екатерина Захариева – зам.-министър председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР

Водещ: Вицепремиерът Екатерина Захариева е в студиото на „Хоризонт“ „Преди всички“, здравейте.
Екатерина Захариева: Здравейте, добро утро.
Водещ: В края на една година, в която беше отчетено, че правителството „Борисов 3“ се откроява в сравнение с предишните издания на кабинетите на премиера Борисов с външнополитическата си активност. Така че като министър на външните работи, можем ли да направим в началото на разговора едно генерално обобщение за това какво България във външнополитически план успя да постигне тази година?
Екатерина Захариева: Радвам се, че хората забелязват тази активност и анализаторите. Истината е, че и трите правителства, по мое мнение, на кабинета „Борисов 3“ са били със сериозна външна политика и много добре представени на международната сцена. Но се радвам, че успяваме да представим външната политика, така че тя да бъде интересна за България, защото винаги съм считала и от работата си в президентството, и като правосъден министър, че външната политика има много пряко отношение върху вътрешната политика на страната. И външната политика не се изразява само с чисто протоколните, официални срещи, но тя носи инвестиции, тя представя добре България на международната сцена, тя повишава репутацията, ако се справяме добре. И също така например темата за Западните Балкани, поставянето на много високо в приоритетите на българската външна политика на нашите съседи, всъщност ще се отрази и пряко върху живота на всеки един български гражданин. Ако съседите около нас са мирни, са проспериращи, са богати страни, са членове на Европейския съюз, съюзници в НАТО, това пряко ще се отрази и върху живота на българските граждани. В крайна сметка, ако дам аналог с една къща, може да е най-прекрасната, но ако не, така да се каже, в облагороден квартал, и твоето качество на живот няма да бъде толкова добро, колкото и да е прекрасен /…/. Така че, според мен, така една от… затова защо стана и толкова видима, това е наистина с много активната политика по отношение на страните от Западни Балкани, на нашите съседи, която е много по-дългосрочна тема, отколкото темата за Българското председателство. Да, това е основен приоритет по време на Българското председателство, което започва само след няколко дни официално, но в същото време тя е много по-дългосрочна цел. И България има интерес съседите й да бъдат стабилни в дългосрочен план не само по време на шестте месеца на нашето председателство това бъде тема. Също така, постигнаха се някои наистина, много анализатори и граждани ги нарекоха исторически, и те наистина са такива събития – подписването на Договора с Република Македония, за което благодаря на всички, които са работили по този договор. Договорът не е ратифициран все още. Българското правителство го е внесло в парламента, ще бъде ратифициран, надявам се ще го подкрепят народните представители януари месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.