НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:52


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Ползата за България след срещата ЕС-Турция би била сигурност на границата ни и продължаване на споразумението с Турция за бежанците

26 Март 2018 | 10:30 | бТВ, „Тази сутрин“
Екатерина Захариева – министър на външните работи, в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ

Водещ: Интересна е темата, свързана е отново с посещението на Ердоган в България. „Тази сутрин“ продължава с пряко включване от Варна и външният ни министър Екатерина Захариева, която е на пряката ни линия в този момент. Добро утро, госпожо Захариева. В последния ни разговор говорихме за това каква ще е ролята на България именно в тази среща, която вече днес ще се състои. Тогава коментирахме думите на президента Румен Радев – дали България ще разнася шербет. Каква е ролята на страната ни, според вас, днес?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители от Варна. Много се коментира тази среща и това подчертава, според мен, фактът, че се прави е, че българските граждани осъзнават колко е важна тя и всъщност колко исторически неща и срещи се случиха по време на Българското председателство. Една от тях е срещата днес във Варна на лидерите на Европейския съюз – президента Туск, президента Юнкер, премиера Борисов, като председателстващ Съвета, и президента Ердоган. Така че това е изключително важна среща и аз мога да ви разкажа, че по време на Съвета на външните министри всичките колеги поздравиха България за това, че се провежда тази среща и подчертаха колко е важна тя за нормализиране на диалога с Турция. Същото се случи, защото имаше и доста въпроси си спомняте преди Европейския съвет на 23 март тази година, сега, когато премиерът представляваше България, дали тя ще се случи. Въпреки обтегнатите отношения с Кипър, с Гърция всички лидери са подчертали и са възложили наистина голямо доверие на нашия премиер за това тази среща, която се провежда във Варна, даде тласък на нормализиране на диалога с Турция.
Водещ: Добре. На тази среща имаме ли право да повдигаме теми, които са свързани с България, българската история? Днес е Денят на Тракия – знаков ден, също знакова среща. Дали можем да повдигнем въпроса за обезщетението на тракийските бежанци не като въпрос, който е на двустранни отношения между България и Турция, а на държава-членка на Европейския съюз отново към Турция, която иска да влезе в Европейския съюз, спазване на човешките права включително?
Екатерина Захариева: Това е среща Европейски съюз-Турция. Това не е двустранна среща и аз съм убедена, че колегите от БСП знаят, но истината е, че подвеждат българските граждани. Всеки път нашият премиер, когато има двустранни срещи, защитава и поставя интересите на България. когато говорим за отношенията Европейски съюз-съседни държави, каквато е Турция, един от основните критерии, знаете, включително и Западни Балкани, съвсем скоро се прие стратегия, беше и едно от основните условия е добросъседските отношения. Изчистване предварително на отношенията със съседите, т.нар. „отворени въпроси“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

Министър Екатерина Захариева: Трябва да запазим споразумението с Турция за бежанците

22 Март 2018 | 09:30 | Нова телевизия „Здравей, България“
Екатерина Захариева – заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия


Водещ: В минутите след 08.00 часа започваме с един от най-желаните гости може би през последните дни особено – вицепремиерът Екатерина Захариева, която е при нас в студиото. Добре дошли. Разбираме, че подготовката за срещата на върха тече с пълна сила, обаче потвърдено ли е окончателно, че ще има такава среща? Какво знаем последно?
Екатерина Захариева: Добро утро на вашите зрители. Нямаме информация, че ще бъде отложена срещата, така че подготовката тече с пълна сила.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори


Министър Екатерина Захариева: България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план

Министър Екатерина Захариева: България има интерес съседите ни да бъдат стабилни в дългосрочен план

22 Декември 2017 | 10:00 | БНР, „Преди всички“
Екатерина Захариева – зам.-министър председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР

Водещ: Вицепремиерът Екатерина Захариева е в студиото на „Хоризонт“ „Преди всички“, здравейте.
Екатерина Захариева: Здравейте, добро утро.
Водещ: В края на една година, в която беше отчетено, че правителството „Борисов 3“ се откроява в сравнение с предишните издания на кабинетите на премиера Борисов с външнополитическата си активност. Така че като министър на външните работи, можем ли да направим в началото на разговора едно генерално обобщение за това какво България във външнополитически план успя да постигне тази година?
Екатерина Захариева: Радвам се, че хората забелязват тази активност и анализаторите. Истината е, че и трите правителства, по мое мнение, на кабинета „Борисов 3“ са били със сериозна външна политика и много добре представени на международната сцена. Но се радвам, че успяваме да представим външната политика, така че тя да бъде интересна за България, защото винаги съм считала и от работата си в президентството, и като правосъден министър, че външната политика има много пряко отношение върху вътрешната политика на страната. И външната политика не се изразява само с чисто протоколните, официални срещи, но тя носи инвестиции, тя представя добре България на международната сцена, тя повишава репутацията, ако се справяме добре. И също така например темата за Западните Балкани, поставянето на много високо в приоритетите на българската външна политика на нашите съседи, всъщност ще се отрази и пряко върху живота на всеки един български гражданин. Ако съседите около нас са мирни, са проспериращи, са богати страни, са членове на Европейския съюз, съюзници в НАТО, това пряко ще се отрази и върху живота на българските граждани. В крайна сметка, ако дам аналог с една къща, може да е най-прекрасната, но ако не, така да се каже, в облагороден квартал, и твоето качество на живот няма да бъде толкова добро, колкото и да е прекрасен /…/. Така че, според мен, така една от… затова защо стана и толкова видима, това е наистина с много активната политика по отношение на страните от Западни Балкани, на нашите съседи, която е много по-дългосрочна тема, отколкото темата за Българското председателство. Да, това е основен приоритет по време на Българското председателство, което започва само след няколко дни официално, но в същото време тя е много по-дългосрочна цел. И България има интерес съседите й да бъдат стабилни в дългосрочен план не само по време на шестте месеца на нашето председателство това бъде тема. Също така, постигнаха се някои наистина, много анализатори и граждани ги нарекоха исторически, и те наистина са такива събития – подписването на Договора с Република Македония, за което благодаря на всички, които са работили по този договор. Договорът не е ратифициран все още. Българското правителство го е внесло в парламента, ще бъде ратифициран, надявам се ще го подкрепят народните представители януари месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.