НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:07


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Забравени страници от българската литература: „Напред към южните предели!”, Кирил Христов

Забравени страници от българската литература: „Напред към южните предели!”, Кирил Христов

5 Август 2017 | 19:03 | Агенция „Фокус”
Агенция „Фокус” публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. Стихотворението „Напред към южните предели!“ е част от книгата „На нож!“ с нови песни и стихотворения. Книгата е издадена в София от Атанас Петров през 1913 г. В нея са поместени 31 стихотворения на българския поет, белетрист, драматург и преводач Кирил Христов. Той е роден на 23 юни 1875 г. в Стара Загора и умира на 7 ноември 1944 г. в София. Първата му стихосбирка „Песни и въздишки” излиза през 1896 г. Издава стихосбирките „Трепети“ и „Вечни сенки“. През 1901 г. излиза неговата четвърта поетична книга „На кръстопът“. През 1903 г. излиза стихосбирката „Избрани произведения“. В нейния предговор Иван Вазов го провъзгласява за най-талантливия млад поет. Кирил Христов е известен с това, че въвежда интимната лирика. Стихотворението му „Жени и вино! Вино и жени“ е сред най-популярните му творби. Превежда Надсон, Плешчеев, Едмон Ростан, Михаил Лермонтов, Александър Сергеевич Пушкин и други. По време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е военен кореспондент и сътрудник на в. „Военни известия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Ропотамо“, Георги Райчев

Забравени страници от българската литература: „Ропотамо“, Георги Райчев

29 Юли 2017 | 20:10 | Агенция „Фокус”
Агенция „Фокус” публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. „Ропотамо“ е част от сборника „Нашата Татковина. Избрани географски четива”. Книгата е съставена от Й. Данаилов. Отпечатана е в печатница „Пирин”, София, през 1938 г. В нея са поместени 34 литературни произведения – стихотворения, разкази и пътеписи. Автор на „Ропотамо“ е българският писател Георги Райчев. Роден е на 7 декември 1882 г. в село Топрак хисар и умира на 18 февруари 1947 г. в София на 64-годишна възраст. Работил е като библиотекар в Министерството на финансите и Народното събрание, журналист и инспектор на читалищата при Министерството на народното просвещение. Негови са произведенията „Любов в полето“, „Царица Неранза, „Греховна повест“ и други. Пише повестите „Лина“ и „Грях“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Родина“, Стилиян Чилингиров

Забравени страници от българската литература: „Родина“, Стилиян Чилингиров

22 Юли 2017 | 20:00 | Агенция „Фокус”
Агенция „Фокус” публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. „Родина“ е част от сборника „Нашата Татковина. Избрани географски четива”. Книгата е съставена от Й. Данаилов. Отпечатана е в печатница „Пирин”, София, през 1938 г. В нея са поместени 34 литературни произведения – стихотворения, разкази и пътеписи. Автор на „Родина“ е писателят и етнограф Стилиян Хаджидобрев Чилингиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забравени страници от българската литература: „Дунав“, Йордан Йовков

Забравени страници от българската литература: „Дунав“, Йордан Йовков

15 Юли 2017 | 20:00 | Агенция "Фокус"


Агенция „Фокус” публикува поредица „Забравени страници от българската литература”, малко известни или непубликувани. „Дунав“ е част от сборника „Нашата Татковина. Избрани географски четива”. Книгата е съставена от Й. Данаилов. Отпечатана е в печатница „Пирин”, София, през 1938 г. В нея са поместени 34 литературни произведения – стихотворения, разкази и пътеписи. Автор на „Дунав“ е българският писател Йордан Йовков. Той е роден на 9 ноември 1880 г. в Жеравна и умира на 15 октомври 1937 г. в Пловдив. Първата му белетристична творба – „Овчарова жалба“, с подзаглавие „Старопланинска легенда“ е публикувана в списание „Просвета“ през 1910 г. Сред известните му творби са „Албена”, „Индже”, „Песента на колелетата” и „По жицата”. Йордан Йовков участва в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. След войните писателят се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия”. Военните си творби Йовков започва да печата от началото на 1913 г. Името му се среща по страниците на вестниците „Слово“, „Демократически преглед“, „Военни известия“ и на списанията „Звено“, „Съвременна мисъл“ и „Отечество”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.