СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Специализираният наказателен съд остави в ареста Вълчо Арабаджиев

Специализираният наказателен съд остави в ареста Вълчо Арабаджиев

София. Специализираният наказателен съд отхвърли молба на Вълчо (Ветко) Арабаджиев за промяна на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура. Съдът обоснова определението си като отчете, че към настоящия момент не е внесено съмнение, относно наличието на обосновано предположение за авт...

7 Февруари 2020 | 16:50 | Агенция "Фокус"

Специализираната прокуратура предаде на съд Вълчо и Маринела Арабаджиеви

Специализираната прокуратура предаде на съд Вълчо и Маринела Арабаджиеви

София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Вълчо (Ветко) и Маринела Арабаджиеви и останалите петима обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни измами, престъпно укриване на данъци и изпиране на пари, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Те ще отговарят за деяния, извършени от тях в различна форма на съучастие от началото на 2013 г. до 2018 г. Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено склонили представляващи въпросните дружества (също членове на групата) да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит. Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа „липсващ търговец“. Впоследствие придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им. За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо (който не е обвинен като член на групата) в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата. Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест. Два месеца по-късно те бяха екстрадирани в България и им бяха предявени обвиненията. Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.

19 Декември 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"

КПКОНПИ запорира имущество на Арабаджиеви за над 310 млн. лв.

КПКОНПИ запорира имущество на Арабаджиеви за над 310 млн. лв.

София. КПКОНПИ запорира имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви за над 310 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). По искане на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са допуснати обезпечителни мерки върху имущество на Вълчо и Маринела Арабаджиеви и девет юридически лица. Наложени са обезпечителни мерки на имущество на стойност над 310 милиона лева. Производството в КПКОНПИ е образувано по повод получено уведомление от Специализирана прокуратура за участие на лицата в организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и изпиране на пари.

15 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста Маринела Арабаджиева

София. Апелативният специализиран наказателен съд отмени определението на Специализирания наказателен съд от 18 септември 2019 г., с което мярката за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняемата Маринела Арабаджиева бе изменена в „Домашен арест“ заради влошено здраве.Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Съдът се съобрази с протеста на прокуратурата срещу изменението на наложената й най-тежка мярка за процесуална принуда, като взе предвид представената в съдебното заседание актуална експертна медицинска справка за здравословното състояние на Арабаджиева. Според документа тя е без значими оплаквания и задоволително общо здравословно състояние. Съдебният състав определи, че условията за престой в помещенията за арест, включително тези за стационарно наблюдение и лечение, са подходящи и относими към актуалното здравословно състояние на обвинената за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.Определението на Апелативния специализиран наказателен съд не подлежи на обжалване.

26 Септември 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"