НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене

Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене

21 Ноември 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ученици от Кюстендил отбелязаха Международния ден без тютюнопушене, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Инициативата се проведе в Основно училище „Професор Марин Дринов” – Кюстендил, а в нея участваха и възпитаници на Професионална гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев”. Гимназистите организираха разнообразни игри с по-малките ученици, в същото време ги информираха за вредността от пушенето на цигари, предоставиха и информационни материали. Самите деца разказаха за това, че някои от родителите им пушат в домовете. Беше направено и табло, представящо снимки на пристрастени пушачи, както и последиците от тютюнопушенето. Традиционно в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международния ден без тютюнопушене.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим

С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим

21 Ноември 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С информационно-образователна кампания Велико Търново отбелязва Международния ден без тютюнев дим. Основни организатори са експерти от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Те, заедно с ученици от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ са в центъра на града, пред сградата на Общината, и спират минувачите, за да ги призоват да се откажат от тютюнопушенето и да ги запознаят с проблема, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Акцията е озаглавена „Аз не пуша, не пуши с мен и ти“ и е част от националната кампания „Да спрем за по-добро здраве утре“. Целта е поне за ден пушачите да откажат цигарите. Специалистите и доброволците приканват преминаващите граждани да напишат на листче послания за това какво можем да правим, ако не пушим и да ги залепят на дъска, за да ги прочетат останалите. Освен това те раздават образователно-информационни материали, ключодържатели и балони с мотото на деня.

По-рано днес в Професионалната гимназия бе открита изложба от проведен конкурс за най-оригинално кошче на тема „Пари чисто“, който също бе посветен на Международния ден без тютюнев дим. Имената на победителите и наградените са оповестени на сайта на РЗИ – Велико Търново.
Националната кампания е посветена още на превенция от затлъстяване, стимулиране на по-висока двигателна активност сред населението и превенция от употреба на алкохол.

Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене

21 Ноември 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Кюстендил отбелязва Международния ден без тютюнопушене. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от РЗИ. Традиционно в третия четвъртък на месец ноември се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. Оценявайки първостепенното значение на превенцията за ограничаване на тютюнопушенето като рисков фактор за здравето, РЗИ - Кюстендил се включва в тазгодишната кампания с обучение, изследване на никотинова зависимост и разпространение на здравно-информационни материали.

На 26 ноември в Професионална гимназия „Христо Ботев” - Дупница ще се проведе кампания за консултиране на пушачи – ученици и училищен персонал, чрез измерване съдържанието на въглероден оксид в белите дробове. Ще бъдат раздадени и информационни материали. Предвидени са обучение на ученици от 10 и 11 клас за вредата от тютюнопушенето, презентация и демонстрация с куклата Сю.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград

Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград

20 Ноември 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Здравна беседа под надслов „Вредите от тютюнопушенето“ се проведе в Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград по повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва всяка година на третия четвъртък на месец ноември. Тази година денят е 21 ноември. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от библиотеката. Инициативата за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. През 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък от месец ноември за ден против тютюнопушенето. Ученици от ІV клас на Второ основно училище „Димитър Благоев“ с ръководител Снежанка Попдимитрова бяха слушатели и същевременно активни участници в здравната беседа. Лектор на беседата за превенция против тютюнопушенето бе старши експерт от РЗИ, отдел ПБПЗ, Милка Данчова. Децата участваха в един необикновен час в библиотеката, разбраха „защо животните не пушат“ и как да се грижим за нашето здраве. Г-жа Данчова разказа на децата за историята на тютюна, как е пренесена от Америка в Европа от Христофор Колумб и екипажа му. Хлапетата чуха интересни факти за вредата от тютюнопушенето. Данчова проведе и викторина за вредата от цигарите и пристрастяването към пушенето. Децата в надпревара даваха верни отговори на зададените им въпроси. Всяко дете оцвети карта с животни и прочете послания против тютюнопушенето. Със здравните карти с посланията против тютюнопушенето ще бъде организирана изложба в класната стая на учениците. Децата с голям интерес чуха беседата на Данчова и изявиха желание да чуят здравни беседи и на други теми сред книгите на Детския отдел на библиотеката.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ - Бургас: Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния ден без тютюнопушене

РЗИ - Бургас: Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния ден без тютюнопушене

19 Ноември 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министерството на здравеопазването за поредна година ще отбележи Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Бургас. По традиция този ден е третия четвъртък на месец ноември. В тази връзка, чрез него се призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
Според данни от „Здравния профил за България“, 2017 г., тук, източник - Европейската комисия, разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28 % от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35 %) мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21 %, след Хърватия), докато 30 % от 15-годишните момичета, което е най-високото равнище в ЕС - са редовни пушачи. Спирането на тютюневите изделия, съдържащи и не съдържащи тютюн има непосредствени и големи ползи за здравето при мъже и жени на всички възрасти - тези ползи се проявяват както при лица със свързани с пушенето заболявания, така и при лица без такива заболявания. Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще отбележат Международния ден без тютюнопушене на 21 ноември 2019 г. с редица прояви срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от зависимостта.
В рамките на Международния ден за борба с тютюнопушенето - 21 ноември 2019 година, Регионална здравна инспекция – Бургас организира следните мероприятия:
- 18 - 22 ноември 2019 г. здравно-информационни кампании, видеопокази, изложби, презентации сред подрастващи от детски и учебни заведения в региона и граждани.
- 20 ноември 2019 г. (сряда), от 10.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 16.00 ч. - „Ден на отворени врати“ в РЗИ - Бургас, ул. „Александровска“ № 120 в Конферентната зала ет. 5. Телефон за контакт: 056/807 502
По време на инициативата ще бъдат осъществени:
- изследване на пушачи с апарат Smoker Laser на активни пушачи,чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом/
- измерване на кръвно налягане;
- дискусии, беседи и съвети за здравословен начин на живот;
- разпространение на здравно-информационни материали.
Извън кампанията Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене (ККОТ) е с работно време за граждани, както следва: всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа с предварително записване на телефон: 056/807 502.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.