НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гергана Петкова: Уникалното и интересното за село Казашко е това, че както вече казах, тук живеят потомствени казаци

Гергана Петкова: Уникалното и интересното за село Казашко е това, че както вече казах, тук живеят потомствени казаци

20 Ноември 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Варна. Уникалното и интересното за село Казашко е това, че както вече казах, тук живеят потомствени казаци, които за съжаление, постепенно се отдалечават от корените си. Именно затова беше и идеята за създаването на музей. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Гергана Петкова, кмет на селото. Тя посочи, че отдалечени от прародината си, хората трудно биха могли да съхранят езика и традициите, които са им завещани от техните предци. Петкова посочи, че чрез създаването на Центъра на казашката култура се цели именно – заздравяване на връзката на хората с тяхното минало, а така също и „ваксиниране“ на децата си, против забравата.

Село Казашко е основано преди повече 110 години. „Исторически сме свързани с Русия, а така също и с Румъния. Ще разясня връзката на село Казашко с Румъния. След реформите на Петър Велики, когато казаците бягат от Русия, една част от тях се разселват в Мала Азия, а други тръгват в посока към Дунав. Именно там, зад Дунав живее голяма старообядческа казашка общност. Нашите първи заселници пък тръгват именно от Румъния, от селата около Тулча. Предприетото пътуване е било в посока Турция. Когато обаче стъпват на българска земя, хората са били пленени както от природните дадености, така също и условията за живот, които тогавашното правителство им е предложило. Властите в България им е подала ръка, като им казва, че ако се заселят повече от 100 души, ще им бъде дадено правото да водят свой собствен регистър, няма да им се пречи да изповядват вярата си, която е древноправославна. Това е много силно религиозно течение и църквата ни е подчинена точно на древноправославната църква в Русия. Всичко това е било изключително колоритно, но сега ние можем да покажем тази различно култура само по време на празника на рибаря, който е и празник на село Казашко“, разказа още кметицата на село Казашко. Гергана Петкова допълни, че в днешно време трудно би могло да се покаже този колорит на културата на казаците. „Рибарството вече се е превърнало в хоби, а не в средство за препитание, каквото е било едно време за предците ни.

Сега вече село Казашко е едно съвременно място, малко са останалите непокътнати казашки къщички, варосани в бяло и с малки прозорчета. Впрочем, именно такава къща се опитахме да пресъздадем в музея в Казашко – макет на малка къщичка с тръстиков покрив. Това всичко е част от историята ни и се стараем да го покажем на младите хора, които са много при нас“, каза в заключение Гергана Петкова.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.