НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Жаблянов: За да тръгне напред, БСП се нуждае от сериозна промяна в ръководството

Валери Жаблянов: За да тръгне напред, БСП се нуждае от сериозна промяна в ръководството

17 Ноември 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. За да тръгне напред, БСП се нуждае от сериозна промяна в ръководството. Това каза Валери Жаблянов, БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Жаблянов заяви позиции по следните теми:
Пленумът на БСП от 17-ти ноември.
„Какво се случи на този пленум, имаше големи очаквания – опозицията да вземе оставката на Корнелия Нинова и да може да разговаряте вече за новите перспективи пред БСП, какво се случи в действителност?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че очакванията за оставка на Корнелия Нинова на този пленум са били създадени извън БСП. По-скоро те са били генерирани на базата на анализа, подписан от 50 от членовете на Националния съвет. „Главният извод е, че по този начин БСП трудно ще спечели следващите парламентарни избори, по начина, по който се управлява сега. И вторият извод беше, че за да тръгне БСП напред се нуждае от сериозна промяна в ръководството. Така че понятието „оставка“ дори не беше използвано, но промяна в ръководството е нещо по-дълбоко, по-сериозно, което би трябвало да ни доведе и до съществена промяна и обновление в курса на партията, който очевидно в този вид не дава никакъв резултат!“, категоричен бе Жаблянов.
Необходимостта от промяна в ръководството на партията.
„А Вие лично, като политик с дълъг опит и като човек, който претърпя доста, ще се изразя литературно, срив в своите представи и очаквания за политиката на Корнелия Нинова, какво предлагате?“, попита водещата Илиана Беновска. Валери Жаблянов отговори, че му е трудно да определи какво означава срив в политиката и в представите. Той продължи, че по-скоро очакванията, свързани със сегашното ръководство на БСП, че то ще извърши едно разумно обновление в партията без да се стига до конфронтации, до прокарване на разделителни линии, без да се стига до обществени и вътрешнопартийни скандали не са се оправдали. „Очевидно, че това е цялостно разбиране за провеждане на политиката, за същността на БСП, което се разминава с голяма част от членовете на партията, включително членовете на НС. Така че днес ние наистина сме изправени пред една сложна ситуация, която може да се разреши в предстоящата отчетно-изборна кампания и разбира се на конгреса през месец май!“, категоричен бе Жаблянов.
„Можете ли да назовете поименно лицата, които водят до това, което нарекохте „срив в доверието“ и всички определения, които дадохте за сегашната политика на БСП? Можете ли да назовете имената?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че след като са ясни публичните фигури, които в момента олицетворяват водената политика – и председателят на предизборния щаб на партията, и председателят на НС на БСП, то някакво изброяване в случая е излишно. „Благодаря Ви за това, че не назовахте имената, с което потвърждавате, с извинение, че опозицията вади винаги „голям меч“ преди пленумите, но накрая той се оказва „малък“ или „мек“!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. „Вижте, първо структурирана опозиция в БСП няма. Има членове на НС на партията, които не споделят сегашния курс на БСП и открито изразяват мнението си. Изборните резултати през последните 3 години показаха, че това, което предлага Корнелия Нинова на българското общество не се одобрява от мнозинството български граждани. Ние сме загрижени за това, че има настроение за промяна в управлението на държавата, които БСП по никакъв начин не може да отрази и това се дължи на сегашния курс. „Мечове“ и други подобни атрибути няма да решат нашия генерален вътрешнопартиен въпрос – това е въпросът за единството и за пътя, по който ще продължи БСП, който би следвало да доведе до промяна на управлението в България!“, завърши Валери Жаблянов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти ноември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, Васил Велев и Искрен Веселинов не се разбраха за болничните листа

Пламен Димитров, Васил Велев и Искрен Веселинов не се разбраха за болничните листа

17 Ноември 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Пламен Димитров, президент на КНСБ, Васил Велев, председател на УС на АИКБ, Искрен Веселинов, заместник-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ на Обединени патриоти, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. Те заявиха позиции по следните теми:
Бюджет 2020 – на българите ли е, или на политиците?
Илиана Беновска покани в студиото Пламен Димитров и Васил Велев и уточни, че ще се свърже с Искрен Веселинов по телефона. Първият въпрос към гостите беше във връзка с бюджет 2020. Тя уточни, че до 20 ноември имат време да реагират на всички предложения, които ще бъдат внесени по отношение на бюджет 2020 преди второ четене в НС. Пламен Димитров уточни, че за частта, която касае минималната пенсия, срокът е до 19ти. Беновска обяви, че разговорът ще бъде фокусиран върху това дали първият ден от болничния трябва да бъде платен. Тя припомни, че КНСБ и работодателите са работили заедно в Министерски съвет на Националния съвет за тристранно сътрудничество по документ, който е съдържал предложението първите 3 дни от болничния да се плащат от НОИ. Пламен Димитров заяви, че това са изработили заедно с работодателските организации в края на лятото и началото на есента и са го връчили на премиера, финансовия министър и вицепремиера Томислав Дончев с въпроса дали и до колко властта ще поеме тези ангажименти. Той уточни, че един от ангажиментите е бил да се прехвърлят болничните дни, където са били преди в НОИ, защото там се плащат вноските, там се поема рискът и там трябва да бъде покриван и съответно първите 3 дни. Г-н Димитров каза, че това е само част от повече от 40 общи договорености, които касаят много теми – бизнес, енергетика, демография, пазар на труда, доходи и др. Според него обаче в момента не се вижда да се придържат към тази договореност. Той добави, че ВОЛЯ вече са внесли подобен законопроект за промяна на общественото осигуряване, както и плащането на трите дни болничен, които да се плащат отвън. „Формално погледнато, такова предложение е направено в законно-установения срок.“, заяви Димитров.
Беновска припомни думите на Димитър Главчев по-рано в предаването, че той чака изследване, от което ще се разбере колко от болничните листа са на държавни служители и колко са на заетите в частния сектор. „Вие всъщност кого защитавате, г-н Велев - частния бизнес или държавните служители и държавата?“ Васил Велев отговори, че защитават изрядните работници, които изработват възнагражденията и на тези, които мамят с болнични листа, когато не са болни. Той припомни, че първите три дни се плащат от предприятието или от държавата, ако е държавно предприятие. „Така или иначе се плащат от един общ фонд за възнаграждения, който ако не се плаща на тези измамници, ще се раздели между по-малко хора и ще получат тези, които са го изработили в пълен размер това, което са изработили, няма да делят с тези, които са се отклонили от работа по неуважителни причини.“, заяви Велев и допълни, че независимо от кого се плащат първите 3 дни болнични, независимо от кого, този стимул ще остане – мамещите с болничен ще крадат или от своите колеги, или от цялото общество.
Пламен Димитров се включи по темата, че ако се възстанови, това което е било говорено с работодателите, а именно НОИ да плаща първите 3 дни, това би означавало бизнесът да плаща 175 млн. по-малко, което ще освободи средства за увеличение на заплатите и да се задържат служителите. Сред аргументите по време на срещата между синдикати и бизнес е бил, че трябва да се раздели как се злоупотребява и кой злоупотребява. Пламен Димитров постави като въпрос кой трябва да плаща, след като това е осигурителен риск, плаща се вноска бизнеса и синдикатите и някой да не го изплаща този риск и да иска някой друг да плаща допълнително. Той каза още: „Дали му изнася на финансовия министър е съвсем друга работа, но това не значи, че трябва да бъде аргумент.“ Вторият въпрос за г-н Димитров е къде са злоупотребите и кой е виновен за тях и как да се борим с тях, трябва да бъде адресиран комплексно според него. Първо той отбеляза, че има „кухи фирми“, които не ги правят работниците, а работодателите и даде пример със специализираната акция по разпореждане на премиера преди 6 месеца, по време на която са извадени дадени фирми с прокуратура и ДАНС и са били започнати съответните производства. Г-н Димитров заяви, че това е пътят за него от една страна, а от друга – всички лекари, които имат изкушението да направят това. Васил Велев добави, че работникът обаче иска този болничен, а Беновска го попита след като лекарят вижда, че работникът е здрав, защо да му дава болничен. Аргументите на Велев са за пари, от добрина или да не го напусне и да отиде при друг личен лекар.
Беновска включи Искрен Веселинов по телефона и го попита как е станало така, че са заменили един ден от болничните за по-висока минимална пенсия. Той каза, че не се изразява правилно, защото основната част от дебата е била посветена на вдигане на доходите и по-специално минималната пенсия, както и демографските мерки, свързани с обучението на децата в детските градини. Водещата разграничи, че Веселинов е съпредседател на ОП от страна на ВМРО и допълни, че ВМРО са заменили единия ден от болничния за задължителното посещение на детските градини от 4 години, за подпомагане на социално слабите деца в детските градини и за изграждане на нови. Той поясни, че не става въпрос за социално слабите, а за това, че се заделят 10 милиона за подпомагане на достъпа до детски градини, които ще обхванат по техни изчисления около 100 хил. деца и на практика всички семейства със ниски и средни доходи ще могат да се възползват. „Две трети от децата ще имат възможност да бъдат подпомагани по този начин. Само най-високо доходните групи ще бъдат изключвани от това.“, каза Веселинов. Беновска го попита: „Извършихте ли сделка между първо и второ четене политиците помежду си в коалиционния съвет?“ Събеседникът й отрече и заяви, че тиражира странни твърдения за сделки и замени, защото сделки според него няма, а поставяне на проблеми от представители на различните партии в коалицията. Той каза, че проблемът за единия ден болничен не е свързан с опит да се накажат нередовните, а да се раздели солидарността при поемането на тежестта на болничните, защото се пълнят от 3 места тези социални фондове, които обезпечават времето на нетрудоспособност – работодателите, работника и държавата. Според Искрен Веселинов това е логичната теза, която е защитена и от експерти, за да има елемент на отговорност във всяка една от страните.
Водещата даде думата и на гостите в студиото и Пламен Димитров каза, че това е абсурдно, което Веселинов говори. За него трябва да е ясно какво се адресира. Според него не може в коалиционен съвет, без да е имало Национален съвет за тристранно сътрудничество по темата и никой да се е консултирал с работодателите и синдикатите, „на коляно някой да решава, без да е запознат с фактите.“ Васил Велев каза, че това важи и за минималната пенсия. Димитров коментира за 5 години с колко са нараснали разходите за болнични – с 54% са нараснали по данни на НОИ, но с толкова са пораснали и заплатите. „Трябва да е ясно от къде идва увеличението на това и от къде има толкова злоупотреби.“, заяви президентът на КНСБ.
Той влезе в дискусия заедно с Васил Велев, а водещата ги помоли да говорят без да се застъпват, за да ги чува и Искрен Веселинов по телефона.
Васил Велев обяви, че болничните листове за следващата година съгласно бюджета са прогнозирани на 18 млн. 234 хил., а 2012 година са били 8 млн. 877 хил. Пламен Димитров го поправи, че говори за болнични дни. Велев обобщи че от 2012 до 2019 година болничните дни нарастват повече от 2 пъти при същия брой на наетите. Тези данни са от НОИ и не включват първите 3 дни. За него не би било правилно да се оспорва, че има такъв проблем. Пламен Димитров заяви, че в интерес на справяне с проблема е да се види как ще се намери решение. Васил Велев продължи мисълта си и заяви, че една трета от бюджета на НОИ е дефицит, който се попълва със субсидия от бюджета, което значи, че за една трета от тези случаи не сме осигурени. Представителят на синдикатите се намеси, че това е за фонд пенсии, а фондът за болнични е „съвсем леко“ на дефицит. Г-н Велев каза, че дефицитът е 50 милиона, което не е малко, но за Димитров като се плащат 600 млн., 50 млн. не е такъв дефицит. Председателят на АИКБ отново каза, че в НОИ дефицитът е една трета и парите тръгват от едно място и отиват на друго. „Ако не се спре с тези злоупотреби, ще се стигне до увеличаване на данъците, от което ще пострадат работниците и бизнесът, и икономиката като цяло.“, заяви г-н Велев и уточни, че най-големият проблем не е, че колегите изработват възнаграждението на този, който е в болничен, а това, че се изработва по-малко, защото се търпят неустойки, след като са направени поръчките за определена стока. Той обясни, че за да не се случва това, за държи излишен резерв, от който няма нужда. Заради всичко това се изработва по-малко, всички получават по-малко, бюджетът получава по-малко.
В отговор на това Пламен Димитров каза: „Ние, двата синдиката, няма да позволим да вземете първия ден болнични на българските работници. Както искайте го разбирайте.“ и след това Васил Велев влезе в спор с него по темата и двамата събеседници говориха един върху друг. Въпреки опитите на Беновска да въведе ред, двамата не изчакваха другия да завърши мисълта си и затова тя седна помежду им, за да прекрати спора. Пламен Димитров заяви желанието си да бъде чута неговата гледна точка, защото вече е ясно мнението на работодателите, че това е правилно решение за болничните. Беновска даде думата на Пламен Димитров, който каза: „В последните 5 години има ръст на хората, които са постъпили в болница с 30%. Фалшиви, истински, не знам – реални данни отчетени. Всеки първи ден в болницата е болничен лист. Аз едва ли ще отида в болница, ако нямам нужда, защото трябва да си плащам там.“ От това Велев сметна, че на него няма проблем с фалшивите болнични, но Димитров се обоснова, че за него има обяснение на тези листове. Президентът на КНСБ каза, че 900 хил. българи са получили болничен лист през миналата година и попита Васил Велев колко от тях смята, че са лъжци. Председателят на АИКБ направи забележка, че след като му се задава въпрос, той трябва да бъде оставен да отговори, а не да го прекъсва. „Той е самодостатъчен Пламен, защо ме каните мен?“, попита той. Водещата се намеси в спора им, за да ги надвика и да въведе тишина. „Искам да се успокоите, ако ще водите спор. Седнах помежду ви, за да не се сбиете.“, каза тя, но гостите й отново влязоха в дебат. Беновска помоли да не говорят един върху друг, защото Искрен Веселинов едва ли може да чуе и разбере разговора. Тя каза: „Аз командвам тук в студиото. Моля Ви чуйте ме, за да има ред. Г-н Веселинов, виждате ли каква разправия предизвиквате между синдикати и работодатели, в интерес на кого е това?“
Искрен Веселинов се включи в разговора с думите, че това е решение на проблем, който се задълбочава с по 10-12% всяка година. За него е ясно, че хората няма да бъдат доволни, но трябва да се намери решение. Той отбеляза, че не е забелязал синдикатите да правят кампания срещу взимането на болничните листи, защото държавата няма капацитета да следи всеки какви болнични листи издава, а и някои диагнози са такива, които не подлежат на проверка. „Не съм чул някой от синдикалните дейци да докладва за нередовни болнични.“, заяви Веселинов, а Пламен Димитров отбеляза, че не напада никого в лично качество и помоли да спрат с подмятанията за „синдикалните дейци“ и кой кого представлява, а да се говори по темата.
Събеседниците отново говореха един върху друг, затова Беновска се обърна към Искрен Веселинов за изслуша отговора на г-н Димитров.
Васил Велев взе думата, за да отговори колко от болничните са фалшиви и каза, че всеки трети до всеки втори болничен е фалшив, а в някои предприятия се твърди, че и две трети са фалшиви. „Ние приемаме за нашите разчети по-консервативна оценка на измамите от една трета. Смятаме, че около една трета на издадените болнични листа в производствените предприятия са на здрави хора. Това е консервативната оценка.“, допълни той. Пламен Димитров го попита как разбират това, което става във болницата и припомни за това, което е казал по-рано, че по данни на НОИ две трети от тези пари, за които говорят, тези милиони, са за болнични, които са над 4 дена и нямат нищо общо с работодателите. Васил Велев отбеляза, че всички данни на НОИ са от четвъртия ден нататък, а той говори за първите три дни, които смущават производствения ритъм. Председателят на АИКБ заяви, че тези, които отсъстват дългосрочно, не влизат в производствените графици и на тях не се разчита, но тези, за които мениджърите разбират в последния момент, че няма да дойдат на работа, провалят производството на всички останали.
Пламен Димитров отново попита колко от тези хора, които са взели 900 хил. болнични листа за миналата година провалят работата, колко имат смисъл и колко нямат смисъл. Васил Велев отговори: „От тези „късите“ болнични листове всеки трети според нашите директори е на здрав човек. Това е минималната оценка. Максималната е от три, два са на здрави хора.“ Беновска го попита как го доказва това, защото юридически погледнато примерите, че се говори между работниците за това , нямат стойност. По време на въпроса й Васил Велев започна да говори върху нея с аргументи, че някои си взимат болнични, за да пътуват и качват снимки от това във интернет. Беновска не можа да се изкаже и попита госта си защо говори заедно с нея и дали няма възпитание и към водещия на предаването. Г-н Велев я попита дали не си е взимала болничен, когато не е била болна. Тя отговори, че си е взимала, когато е болна, но при нея са по-различни нещата, защото сама си е работодател. Гостите отново започнаха да говорят едновременно за това дали са си взимали болнични и в какви случаи. Беновска отново повтори, че казаното от Васил Велев, че „някой е казал на някого“ няма правна стойност. Тя заяви, че ако имате доказателства, че двама от тримата болни във неговата работодателска организация злоупотребяват с болнични, трябва да го докаже с факти, защото другото е блъф. Водещата помоли за коментар от Искрен Веселинов, но Васил Велев отново взе думата и каза, че първите три дни е невъзможно да се контролират и докажат и затова трябва самоконтрол. Той каза, че до всеки лекар трябва да има по един полицай, а според Пламен Димитров ако има санкции, те ще държат влага.
Беновска отново попита Искрен Веселинов дали застава на страната на работодателите с тези болнични листа, които няма да се плащат за първия ден. Според него тук става дума за разрешаването на мащабен проблем, който е проблем на фиска и на икономиката. Васил Велев обобщи позицията на г-н Веселинов по темата – страните не са работодател и работник, а тези, които мамят и крадат и тези, които са изрядни. Искрен Веселинов заяви, че законодателният орган предлага решение за справяне с проблема, което не харесва на голяма част от хората. Пламен Димитров влезе в спор с него като каза, че това не е вярно. „Аз не виждам смисъл да участвам в разговор, в който не мога да се изкажа нито един път докрай.“, каза г-н Веселинов. Пламен Димитров го попита след като от 900 хил. болнични листа, Васил Велев твърди, че една трета са фалшиви, съответно две трети са реални, а предлаганата мярка ще накаже и тях. Васил Велев поясни, че е казал, че минимум всеки трети болничен къс лист за първите три дни, който се носи в производствено предприятие е на здрав човек. Беновска отново попита как е разбрал това. Тримата събеседници влязоха в спор по темата и затова водещата опита да даде думата на Искрен Веселинов, но след като не успя каза, че този въпрос няма да се реши сега в това студио, а вероятно ще се реши при министър-председателя Борисов. Затова тя помоли всички за финално изречение.
Искрен Веселинов заяви: „Не става дума изобщо за наказване на някого. Факт е, че голяма част от болничните листи са адекватни, хората са болни. Става дума за разпределение на отговорността, за контрола върху системата като цяло.“ Беновска попита дали отрича, че има сделка между частните работодатели и политиците, а той отговори, че има проблеми в държавата, които трябва да се решават.
Васил Велев за финал каза, че предлаганата мярка е в полза на изрядните хора и от нея потърпевши ще бъдат само тези, които лъжат, мамят и крадат. Според него колкото повече се отлагат мерките за решаване на този проблем , изрядните хора ще стават по-малко, защото в момента е по-изгодно да си неизряден.
Беновска попита Пламен Димитров, ако не ги приеме министър-председателят, кога ще протестират. „Скандално е законодателят да предлага отнемането на права на всички български граждани с презумпцията да накажем или да минимизираме проблем на част от тези, които лъжат. Това е абсурдно.“, заяви той. Васил Велев опита да вземе думата, но Беновска помоли за ред, след като той е казал финалното си изречение. Пламен Велев продължи: „Ние поискахме среща с премиера. Очакваме понеделник, утре, вдругиден, ако има такава среща, ще си сложим и още аргументи на масата и съм умерен оптимист, че ще има решение. Ако няма решение, готвим съответните действия, национални такива. Най-вероятно и двата синдиката ще обмислим възможността да напуснем Националния съвет за тристранно сътрудничество. Няма никакъв смисъл да стоим там. Никой не го бръсне тоя съвет, някой друг решава някъде.“ Беновска обобщи, че работодателите са поискали среща с министър-председателя и каза на г-н Веселинов, че се надява, че и коалиционния съвет можете да поискате да участвате в тази среща. Искрен Веселинов заяви, че ако бъдат поканени, ще се отзоват. За финал Беновска каза: „Нещата явно надхвърлят рамките на едно телевизионно предаване и се прехвърлят на много широка обществено-политическа плоскост.“ Така завърши разговорът между Пламен Димитров, Васил Велев, Искрен Веселинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 17 ноември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Главчев: Цветанов не „мишкува“ срещу ГЕРБ, не очаквам да е злонамерен

Димитър Главчев: Цветанов не „мишкува“ срещу ГЕРБ, не очаквам да е злонамерен

17 Ноември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. Цветанов не „мишкува“ срещу ГЕРБ, не очаквам да е злонамерен. Това каза Димитър Главчев, председател на КК на ГЕРБ, експредседател на 44-то Народно събрание, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Главчев заяви позиции по следните теми:
Изявлението на Бойко Борисов, че след завършването на АМ „Хемус“ може да мисли за оттегляне от поста на министър-председател.
„Бойко Борисов каза, че като се завърши АМ „Хемус“, това ще бъде като някакъв дедлайн, в който той ще си помисли, цитирам го свободно, дали да продължи да бъде начело на партията. Модерна ли е тази тема вече в ГЕРБ, мисли ли се за прелокация на позициите?“, попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че изказването на Борисов е било по-скоро, че ще си помисли дали да е министър-председател. „Но аз си мисля, че и след АМ „Хемус“ ще има доста работа за вършене, виждаме, че няма кой, всички казват, че няма алтернатива към момента, така че се надявам като си помисли слез завършването на АМ „Хемус“ да остане министър-председател, разбира се това зависи от българските граждани и от резултатите, които показваме на избори!“, добави той.
„Прав сте, като ме поправихте, той наистина каза, че ще си помисли дали да остане министър-председател. Това нали не го казвате като култ към вожда?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й категорично заяви, че не е така и всички, които го познават, знаят, че той почти няма култове, освен разбира се към Господ.
От кои политици е – от „мишките“ или от „хората“?
„В коментара си си позволих една алюзия с едно известно заглавие с американския автор Стайнбек „за мишките и хората“, Вие от кои политици сте – от „мишките“ или от „хората“?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори: „Това отново ще кажат хората. Стремя се да не съм от „мишките“, надявам се и че ще го постигна, но оценката ще дойде от избирателите, от колеги, от опоненти, но най-вече от избирателите, тъй като в качеството си на народен представител представлявам всички избиратели, не само тези от ГЕРБ. Разбира се тези от ГЕРБ ме познават повече и се надявам да не ме причисляват към „мишките“!“, заяви той.
„Казах, че наоколо се промъква и пленума на БСП, чакаме и гост оттам, но още не са приключили, доколко опозицията принадлежи към категорията „политици за хората“ или „политици – мишки“?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че както за управляващите, така и за опозицията е важно какво казват хората. „Според мен е важно къде човек иска да се причисли, ако е политик то последствията от това да се причисли към „мишките“ са по-сериозни, тъй като последствията са за много хора. Иначе това е въпрос на личен избор. Човек знае какво върши, дали това, което върши, го характеризира като „мишка“ или като „човек“ вече е преплетено, самооценката и оценката на другите трябва да е съвместна, за да е точна!“, категоричен бе народният представител.
Може ли Цветан Цветанов да създаде алтернативен на ГЕРБ десен проект?
„“Мишкува“ ли Цветанов, след като вече не е втория в ГЕРБ и не дирижира процесите в парламента, изборите и ред други процеси? Знаете, че негова визита в Америка май предизвика Борисов и той каза – „Ще проверя аз какво прави Цветанов в САЩ“?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че се съмнява, че точно с това ще се занимава Борисов по време на визитата си при президента Тръмп. „Но дали „мишкува“, ако ме питате мен – не, защото аз не знам, поне от познанията, които имам в тази област!“, заяви той. „За „мишките и хората“ или за Цветанов?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че има предвид Цветанов и още веднъж подчерта, че няма такива сведения, но все пак трябва да се попита хората по места. „Откакто познавам Цветанов досега не е имало такъв случай!“, подчерта той.
„Да, но той си позволи, сега непосредствено преди Борисов да замине за среща с Тръмп, Цветанов си позволи да обърне внимание на енергийната сигурност, да спомене загрижено за интерконектора с Гърция, за „Белене“, за „Турски поток“ и т.н. Това не е ли форма на перфидно „мишкуване“?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че наистина напоследък Цветанов е доста активен. Водещата отбеляза, че той винаги е бил такъв, особено когато е бил вторият човек в партията. Главчев отвърна, че е нормално да си активен, когато си втори човек в партията и продължи, че наистина след местните избори Цветанов е имал буквално един „взрив“ от изяви. Народният представител поясни, че що се отнася до диверсификацията на газови доставки, то интерконекторът с Гърция се строи, така че темата не е от вчера и е един от приоритетите на Борисов. „Това винаги е било в програмата на ГЕРБ, така че колкото повече хора го потвърждават, толкова по-добре, но това не е някаква новост!“, категоричен бе народният представител.
„През миналата седмица си позволих един шеговит коментар, че Корнелия май остана „по парфюм“ след изборите, а Цветанов може би след излизането му от ГЕРБ, от ръководните постове на ГЕРБ, защото той продължава да е член, май остана „по асансьор“, някои колеги ме поправиха, че може би трябва да бъде „във асансьора“, нали разбирате тънката граница, но преди да преминем към Корнелия още две изречения за Цветанов – той ще остане ли само „по асансьор“, или ще създаде някаква алтернатива?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че този въпрос би трябвало да бъде зададен на Цветанов, но доколкото знае до този момент той не е заявявал намерение да прави политически проект, а по-скоро ще остане начело на центъра, чиито създател и ръководител е. „А заплаха ли е, ако Цветанов създаде алтернатива на ГЕРБ, ако това е възможно? Първо възможно ли е да има такава дясна алтернатива на ГЕРБ и второ – ако Цветанов я предвожда?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не смята, че това е някаква заплаха за ГЕРБ, а дори би могло да бъде и от помощ, ако е добронамерено направено, а няма причина Цветанов да е злонамерен. „Заедно сме работили и би трябвало да не е злонамерен и аз изхождам от тази презумпция, че няма да е злонамерен и всички анализи, които прави, би трябвало да са дори от помощ за ГЕРБ!“, категоричен бе народният представител.
Работата на етичната комисия в ГЕРБ.
„Вие ме посъветвахте да попитам разни хора по места, но аз ще Ви попитам друго, постепенно във времето назад Борисов обяви първо, че ще светне „синята“ и „червената“ лампичка за някои хора в ГЕРБ и тя тук там светна, на Цветанов например, създадохте етична комисия, която досега аз не съм видяла, простете, ако е имало, някакъв публичен резултат от работата й. Може и да е рано. А Вие като председател на Контролната комисия всъщност с какво се занимавате?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че етичната комисия работи и той самият участва в някои от нейните заседания. „Има различни сигнали, които се разглеждат, имаше дори сигнал за представители на друга партия, няма да споменавам коя, чиито представители не се държали етично към нас и аз тогава възкликнах – ама вие не сте ли етична комисия на ГЕРБ, може ли да се грижите за нравите и етиката на друга партия! То е ясно, че въпросът е риторичен. Та работят, но замисълът на етичната комисия е да бъде като спомагателен орган на ИК, тоест разглежда какви са казусите и дава мнение как да бъдат решени от ИК!“, обясни народният представител.
„Не искам да пришпорвам процеси в ГЕРБ, но кога ще има, може би е рано две седмици след изборите, кога ще има някакъв видим резултат, че ако е било необходимо се прави някаква реформа в ГЕРБ?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че е сигурен, че в ГЕРБ ще има реформи и ще се видят съвсем скоро. „Знаете нещо конкретно или теоретизираме?“, попита водещата. Събеседникът й отговори, че теоретизира, но и от председателя на партията е било заявено, че ще има „прочистване“ след изборите и всички трябва да са сигурни, че това ще се случи. А етичната комисия помага, само за два месеца сигналите са над 200. Доста от тези сигнали са на битово равнище и могат да се определят като междусъседски заяждания. „Вие почти сте се превърнали във Фейсбук, в социална мрежа!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че наистина има доста битови сигнали, но има и сериозни такива. Помолен да бъде по-конкретен народният представител даде пример, че да речем общински съветник е бил хванат от полицията след употреба на алкохол да шофира. Самият общински съветник е обяснил пред местната структура на партията, че жена му е шофирала, а той е хванат на паркинг и не е карал автомобила. „Това ли е най-фрапантният случай, мен не ме уплаши много!“, отбеляза водещата. Събеседникът й отговори: „Страшни случаи засега няма! Щом Ви давам този пример, значи представете си, че останалите не са чак толкова впечатляващи!“.
Пленума на БСП.
„Хайде да поговорим малко за Корнелия Нинова, в момента тече пленум, който даде поредната заявка, че ей сега ще и „отрежат главата“, но доколкото разбрах той лека полека се е омаломощил, големите поборници са си тръгнали!“, насочи водещата разговора към пленума на БСП. Димитър Главчев отговори, че това вече е познато, а напоследък пленумите на социалистите добиват водевилен характер. „Не е ли кофти за вас, че имате такава опозиция насреща, която винаги е „победила“, дори когато вие сте победили на някои избори и винаги е безкритична към себе си вътрешнопартийно, защото доминантата е в ръководството на Нинова и нейното обкръжение?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че наистина не е добре да имаш такъв опонент. „От друга страна колеги се шегуват в Народното събрание и казват – хайде да направим инициативен комитет да е вечно председател на БСП Корнелия Нинова. Това в рамките на шегата разбира се, защото първо трябва да отпадне изискването за два мандата. Но тези пленуми наистина придобиха вид на сериал и откакто го няма „На всеки километър“ и „Черните ангели““, заяви той. „Извинете, но тези филми са хубави! Този филм с Нинова хубав ли е? Говоря за иронията Ви, на Корнелия сериалът не е на равнището на „Черните ангели“!“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че в „Черните ангели“ и „На всеки километър“ има други недостатъци, а като кинематография и сценарий е било добро и добави: „Тук сценарият виждате, че е добър, и един добър професионалист може да направи добър сериал!“.
„Тоест Корнелия ще продължи да ви бъде опонент?“, продължи водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че това си е вътрешнопартийна работа на БСП.
Поведението на Демократична България на местните избори в София.
„А какво ще кажете за така наречената градска десница? Няма да го забравя това, аз тогава си позволявах да казвам за така наречения Реформаторски блок, че „тропат с крачета като капризни деца за близалка пред Борисов“, това беше тяхното коалиционно партньорство!“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й припомни, че преди време част от представителите на РБ са били опозиция в управлението, така че случващото се сега в София си има своята предистория.
„Нараниха ли ви, много ли гласове отнеха от Йорданка Фандъкова?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че изобщо не си е представял, че истински десни хора могат да гласуват за Мая Манолова. „Пак отидохме до „хората“ и до „мишките“, кои са истинските десни хора?“, продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не са останали много, защото разликата между Фандъкова и Манолова е била твърде малка. „Те казват – ние сме анти-ГЕРБ, да не е ГЕРБ! Да, но ние бяхме в местна коалиция със СДС. Тоест хора от така наречената градска десница, която може би е градска, но не от София, а от един друг град, защото там гласуват по същия начин заедно с БСП!“, заяви народният представител.
„И може би, извинете за метафората, но понеже започнахме с метафори, може би тази десница е малко повече левица, вижте ми ръката!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори: „Те образуваха един нов отечествен фронт, който ми прилича на либерален отечествен фронт, който се състоя в София, тъй като гласуваха заедно БСП и части от Демократична България. Аз съм щастлив, че нормалните, честните десномислещи хора, те всички са нормални, да не ме разберете, че другите са ненормални, говоря за нормалното дясно мислене, частта, която си мисли нормално и истински десни хора от „Да, България“ все пак не подкрепиха Мая Манолова, за да може да бъде Йорданка Фандъкова кмет на София, защото от това по-естествено не виждам с оглед на резултатите, които е постигнала докато е била кмет.
„Сложихте ли си обица на ухото как да си избирате коалиционните партньори?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че според него сегашните коалиционни партньори на ГЕРБ са се представили добре, дори с тяхна подкрепа може да се каже, че Фандъкова е спечелила в София. Той обаче подчерта факта, че в 8-те района в столицата, където са спечелили кандидатите за кметове на Демократична България, това е станало с подкрепата на БСП. „Дори видях цитат на Румен Петков, който каза, че в „Триадица“ е гласувал за кандидата на Демократична България. Представяте ли си!“, заяви той. Водещата отбеляза, че може би Петков се е пошегувал. Народният представител от ГЕРБ отвърна, че не знае дали това е така, но ако погледнем резултатите ще видим, че наистина кандидатите на Демократична България са спечелили с подкрепата на БСП. „В това няма нищо лошо, но тук въпросът е и за активното и пасивното. Те казват, че активно няма да гласуват за БСП, макар че нещо друго се е случило, добре, че са били тези с нормални десни разбирания в рамките на тази формация, които са гласували все пак за Йорданка Фандъкова, за да стане тя кмет. Обратно обаче, да ги попитаме тези районни кметове харесва ли им, че са избрани с гласовете на БСП, защото това е 100%, дори от БСП не отричат, че е така!“, категоричен бе Главчев.
Ще се приеме ли предложението първият ден от болничните да не се заплаща?
„Един въпрос от дневния ред на Народното събрание, Вие освен председател на Контролната комисия на ГЕРБ, сте и член на бюджетната комисия. Няма да Ви разпитвам за бюджета и малко се дразня от „кулинарните“ сравнения, ето и сега Менда Стоянова каза, че бил пица с не знам какво сирене, а ние веганите тогава този бюджет трябва да ни отблъсква, но това е шега! Но кажете ми за болничните, до 20-ти трябва да вземете решение, партийно решение, ако вече не сте го взели!“, насочи водещата Илиана Беновска разговора към темата за болничните. Димитър Главчев отговори, че вече има решение на коалиционния съвет. „Но виждате съпротивата, сега синдикатите ще протестират, доколко ще бъде ефективно е друга тема!“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че от решение на коалиционния съвет до превръщането му в закон има доста дълъг път. Той подчерта, че едва ли някой е против това да има борба с фалшивите болнични. „Каква ще е регулацията?“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че това ще бъде определено от работната група. Народният представител отбеляза, че за не много дълъг период от време се наблюдава трикратно нарастване на болничните и особено около празници.
„Това едва ли може да бъде представителна извадка, но хайде, не сте ли взимал понякога болничен лист? На Вас сигурно не Ви е трябвал, но сигурно знаете познати, които ги взимат с лекота от лекарите, защо лекарите ги дават, защото луд е не онзи, който иска, а онзи, който му дава?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че не е ставал свидетел на даване на фалшиви болнични. „Вашето мнение ще го изкажете ли сега, трябва ли да се плаща първия ден?“, попита водещата Илиана Беновска. Димитър Главчев отговори, че ще си изкаже мнението след дебата. Той продължи, че ГЕРБ са доказали, че се вслушват в мнението на хората и очаква и този път да стане така. Народният представител обърна внимание също така на факта, че на някои от хората работодател е държавата, така че в този случай държавата плаща. „Казват, че основно държавните служители са вашата основна избирателна маса, така че вие ще рискувате ли държавните служители да ги лишите от единия ден?“, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че иска да насочи разговора в друга посока. Той обърна внимание, че минималната пенсия става 250 лева, което води до повече разходи. „Теоретизирам в момента, ако това съотношение покаже, че повечето от тези болнични листове са в предприятия от публичния сектор, това да е един източник да се спестят разходи, защото работодател е държавата, да се спестят разходи, които ще спестят разхода, който ще бъде направен допълнително за пенсии. Така че нека да чуем в работната група за какво става въпрос в пълен обем, кой какво мисли и тогава ще се съобразим!“, завърши Димитър Главчев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти ноември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ да си управлява негативите от управлението е задачата им

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ да си управлява негативите от управлението е задачата им

17 Ноември 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ да си управлява негативите от управлението е задачата им. Това каза доц. Стойчо Стойчев, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Доц. Стойчев заяви позиции по следните теми:
Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Разбрахме ли отговора на въпроса на тези избори?
Беновска покани доц. Стойчев в студиото по темата „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България? Разбрахме ли отговора на въпроса на тези избори?“. В ефир се включиха и Валери Жаблянов и Калоян Паргов след пленума на БСП. „Много се радвам, че ни гостувате за първи път! Станахте медийна звезда на бърза ръка. Това не Ви ли учудва - огромният интерес? Какво казвате точно Вие по време на изборите, че предизвикахте такова желание от всички медии да бъдете при тях? На изброите преливахте отвсякъде“ Беновска попита политолога. „Не бих казал, че съм медийна звезда отскоро. По телевизиите участвам от 2008 година. Може би, това, което казах и предизвика по-голям интерес е, че както в българския селски жаргон, така и в политическия жаргон се появи една интересна фраза „Като кажеш, че Корнелия Нинова ще победи на балотаж, върви обяснявай, че няма да има балотаж“. Като хвърлиш 2 провокативни неща, които не е задължително да бъдат истина, след това всички се хващат за голямото и някак си пропускат малкото и то се приема като даденост. Приема се като обективна истина. И понеже тази теза звучеше скандално на фона на общото съгласие, че задължително трябва да има балотаж в София – може би, се зачудиха хората и започнаха да ме канят, за да обясня откъде идват тези мои съмнения“ коментира доц. Стойчев. „Ако гледахме статистическите данни и изборните резултати, балотажът по нищо не се предвещаваше, но той беше задължително условие г-жа Фандъкова да загуби изборите в София и затова аз, някои могат да кажат спекулативно, други могат да кажат пропагандаторски, но пък според мен абсолютно основано на фактите към този момент, казах, че не е обективна истина ние да твърдим, че ще има балотаж в София и това е инструментализирано като начин, по който да бъдат преобърнати изборните резултати“ обясни политологът. „Звучеше против мейнстрийма. Нещо като черна овца в онзи момент, в който се беше установило абсолютното убеждение, догматично, че балотажът е неизбежен“ допълни още Стойчев.
Каква е перспективата пред ГЕРБ?
„Г-н Стойчев може ли да ми кажете каква е перспективата пред ГЕРБ?“ попита Беновска. „Пред ГЕРБ перспективата към момента е да управлява, както се казва, натрупването на негативите от управлението, защото цялата политологична традиция казва, че когато една партия се задържа твърде дълго в управлението, започва да натрупва към себе си негативно отношение. От една страна позитивните резултати започват да бъдат приемани като даденост. Ако щете преди 10 години или преди по-малко - преди 7 години – построяването на нов участък от магистрала, въвеждането му в експлоатация се възприемаше като новина, обсъждаше се между хората като нещо страхотно, като нещо ново, а в момента това е поредната новина от серия новини, които ние изслушваме.
Така завърши разговорът между доц. Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти ноември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев: Опитът на Цацаров е полезен и за други органи на държавната власт

Боян Магдалинчев: Опитът на Цацаров е полезен и за други органи на държавната власт

17 Ноември 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Опитът на Цацаров е полезен и за други органи на държавната власт. Това каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Магдалинчев заяви позиции по следните теми:
Гешев – протести за и против; Атанаска Дишева, Олга Керелска, Лозан Панов и Цветинка Пашкунова; Съдебната система под лупа, а Панов държи политически речи; Контрол на „тримата големи“
„Вие станахте една от най-горещите институции, г-н Магдалинчев! Дано да е за добро, както се казва в турските сериали, защото Вие заприличахте на турски сериал – протест за Гешев, протест против Гешев“ така Беновска започна разговора с Магдалинчев, който отговори, че така избират хората. Беновска попита госта си дали би станал общински съветник. „Що не? Нещо лошо да има в това?“ отговори Магдалинчев, а Беновска му отвърна с въпроса дали не го е обидила или заплашила с нещо. „Ни най-малко! Ако това е обида за общинските съветници – те са стотици някак си ненормално звучи“ отвърна представляващият ВСС. „Иронично звучи обидата на съдия Атанаска Дишева, която беше стресирана от Иван Гешев, гласуван втори път за главен прокурор още не подписан с указ от Радев, че той бил казал, че от нея би излязъл добър общински съветник. Тя може ли да бъде добър общински съветник според Вас? Тя добър член ли е на ВСС, ако ме разбирате какво Ви питам?“ попита Беновска. Магдалинчев отговори, че Атанаска Дишева е добър и съвестен член на ВСС, участва активно в съдийската колегия и в пленума на ВСС и вероятно би била добър общински съветник. „Ако някога стане общински съветник, може да бъде добър определено“ подчерта Магдалинчев. „А, Иван Гешев ще бъде ли добър главен прокурор? Какво означава добър главен прокурор? Там се разминаха критериите на членовете на ВСС – от една страна тези, които бяха против неговия избор – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Лозан Панов и Цветинка Пашкунова. Какво значи да си добър главен прокурор?“ попита Беновска. „Ако очакваме от главния прокурор, да бъде добър човек е едно, ако очакваме да бъде мек или мекушав като главен прокурор, е съвсем различно. От него очакваме активно поведение за налагане и спазване на законността, за повдигане на обвинения при наличие на достатъчно доказателства, за внасяне на обвинителни актове в съда или да изисква от прокурорите такива действия, тогава когато става въпрос за извършени престъпления, когато са събрани доказателства в подкрепа на тезата на обвинението, така че там няма сентимент в дейността на главния прокурор. Той строго и точно трябва да спазва и прилага закона“ отговори Магдалинчев и добави, че главният прокурор също е човек и са му присъщи всички човешки чувства. Беновска го попита как ще бъде контролирано качеството на изпълнението на задълженията на главния прокурор, тъй като след бурните събития около Гешев той ще бъде наблюдаван под лупа. „Не само той. На всички нива съдебната система се наблюдава под лупа. Под лупа се наблюдават и действията на председател на ВКС и на ВАС, и на върховните съдии и прокурори. Нека не го забравяме това“ подчерта Магдалинчев.
„И какво като наблюдавате председателя на ВКС Лозан Панов под лупа като той си държи политическите речи в лоното на съдебната власт, в сърцето ѝ? Вие си го наблюдавайте там колкото си искате, на калейдоскоп си го пуснете, ако искате… и какво от това? Не сте убедителен“ попита Беновска. Магдалинчев обясни, че Панов има по-различно поведение от останалите членове на ВСС и имате тези, които се опитва да защитава, но доколко се приемат от членовете е друг въпрос. „Знаете, че имаме съществени разминавания в неговите позиции както в колегията, така и в пленума на ВСС, така че той може да има един тези, но все пак трябва да ги сподели мнозинството. Ако не ги сподели по пътя на гласуването, значи не ги възприема и не ги взима предвид“ коментира Магдалинчев. Беновска попита представляващия ВСС как ще бъдат контролирани „тримата главни“ и от кого за качеството на тяхната дейност и чистоплътността на техните помисли и действия. Магдалинчев обясни, че това е функция на пленума на ВСС, защото конституцията има текст 129, алинея 3, точка 5, в която е предвидена възможност за упражняване на контрол по отношения на „тримата големи“ пряко при изпълнение на служебните им задължения – неизпълнението на служебните задължения или действия, които нарушават грубо етичните правила, могат да бъдат основание за предсрочно прекратяване на техния мандат. „Единственият орган, който може да го направи, е пленумът на ВСС“ подчерта Магдалинчев. „Какво трябва да се случи?“ попита Беновска. Представляващия ВСС обясни, че се започва процедура по предсрочно прекратяване при наличие на предпоставките, предвидени в конституцията. „Тоест при Лозан Панов още няма натрупана критична маса?“ попита Беновска. Представляващият ВСС отговори, че очевидно няма, а Беновска го попита какво още трябва да се случи. Магдалинчев обясни, че процедурата се задейства, когато системно не се изпълняват служебните задължения. „Значи, всеки може да си сложи една пачка, образно казано и да изтанцува една политическа реч в Тържествена зала на съдебната палата, така ли?“ попита Беновска. „Едва ли е така. Времето ще покаже“ коментира Магдалинчев.
Ще подпише ли Радев указа за Гешев?; Сотир Цацаров накъде – председател на КПКОНПИ или на окръжния съд в Пловдив?
„Времето ще покаже дали президентът Радев ще подпише указа след повторното гласуване на Иван Гешев. Тука се изляха много коментари дали ще извърши престъпление, ако не го подпише, дали ще сезира конституционния съд, как ще се произнесе конституционния съд, който вече бил обсъдил този казус и т.н.. Как виждате Вие не толкова развитието във времето, защото не сме гадатели, нямаме златна топка, имаме само златната ябълка, която може да ни покаже доколко и кой е ефективен метафорично, но как ще се стабилизира началото на мандата на Иван Гешев?“ попита Беновска. „Още не е встъпил в изпълнение на служебните си задължения като главен прокурор, има само избор. Последната фаза все още не е извървяна. Правомощието на президента да издаде указ при повторно отправено до него предложение – изрично и категорично, текстът е даже императивен в разпоредбата на текст 129, алинея 2, изречение 2 от конституцията на Р. България и аз мисля, че президентът ще издаде указ и ще спази конституцията. Надявам се така както в конституцията има срокове, в които президентът издава укази, така и в конкретния случаи – без изрично да е разписано в нормата на 129, алинея 2 за срока – той да се произнесе и да издаде своя указ“ коментира Магдалинчев.
„Следва второ действие – какво ще прави настоящият главен прокурор Сотир Цацаров? Появи се една пробационна теза, че той би бил добър председател на КПКОНПИ“ попита Беновска. Магдалинчев каза, че това е въпрос, който трябва да бъде отнесен към него, но водещата обясни, че го пита в професионален план дали Цацаров би бил добър председател на КПКОНПИ. Представляващият ВСС обясни, че имайки предвид професионалното развитие и път на Сотир Цацаров като съдия и като главен прокурор – той е специалист в наказателната материя, особено последните години в окръжния съд и в момента като главен прокурор. „Мисля, че неговата дейност, неговата квалификация и опит успешно биха могли да се вмъкнат в профила и на председател на тази комисия“ отговори Магдалинчев. Водещата благодари за достойния отговор и попита – „Ако този човек, който беше толкова години главен прокурор, не се реализира на новата позиция в КПКОНПИ, на него какво му предстои – да се върне обратно като председател на окръжния съд в Пловдив ли?“. Магдалинчев обясни, че ако не бъде избран за председател на КПКОНПИ – може да се върне в окръжния съд, ако пожелае и това е пътят. Водещата попита госта си къде би бил по-полезен Сотир Цацаров, а представляващият ВСС отговори, че Цацаров е много добър професионалист и много интелигентен човек, така че опитът и професионализмът му би било полезно да бъдат използвани на по-високите нива и в други органи на държавната власт, освен в КПКОНПИ. „Ако е решил да прекъсне с магистратската си работа, защото той не може да расте по друг начин и ако е решил да се реализира извън системата – би било полезно да се използва неговият опит“ обясни Магдалинчев. „ Ако Бойко Борисов реши да напусне, както каза след построяването на магистрала „Хемус“, министър-председателския пост – става ли Цацаров за министър-председател?“ попита Беновска. Магдалинчев отговори, че това е много условно и е въпрос на избори и политически партии.
Така завърши разговорът между Боян Магдалинчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 17-ти ноември 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може да управлява България

17 Ноември 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Беновска пита в неделя, 17 ноември 2019 г. от 5 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Предаването под надслов „Политиката, глупако!“ ще започне с коментар на Беновска. Нейни събеседници ще бъдат:
17.00- 17.05 Коментар на Илиана Беновска
За: ГЕРБ, властта, избирателите, партньорите и опозицията?
17.05 - 17.25 Димитър Главчев, председател на ИК на ГЕРБ, експредседател на 44 НС
За: За „кожата“ на Конституцията – Радев vs Гешев?
17.30 - 17.45 Боян Магдалинчев, представляващ ВСС
За: Бюджет 2020 – на българите или на политиците?
17.50 - 18.15 Пламен Димитров, президент на КНСБ, Васил Велев , АИКБ
Искрен Веселинов, ВМРО и Валентин Касабов, НФСБ – съпредседатели на ОП
За: Борисов ли победи Нинова или Нинова победи БСП?
18. 20 - 18.40 Валери Жаблянов, БСП
За: Разбрахме ли отговора ва въпроса : Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България ?
18.40 - 18.55 – доц. Стойчо Стойчев, политолог
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: За „мишките“ или за „хората“ работят политиците ни в управлението и опозицията

Илиана Беновска: За „мишките“ или за „хората“ работят политиците ни в управлението и опозицията

17 Ноември 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. Минаха местните избори. И дойдоха: бюджет 2020, магистралата „Европа“, газовият интерконектор с Гърция, повторният избор на Гешев за главен прокурор и най-вече, срещата Борисов - Тръмп в Белия дом. Наоколо е и поредният пленум на БСП, на който за пореден път Нинова отчита победа - нищо че Борисов я би - и на който пленум, за пореден път, искат Нинова да си подаде оставката , вместо да й я вземат. Наоколо е и заканата за протести , ако Борисов не спре първият ден от болничните да не се плаща. И се сетих за знаковото заглавие на Джон Стайнбек „За мишките и хората“. Привидно, само привидно, сюжетът няма връзка със случващото се в България. Това заявява журналистът Илиана Беновска в коментара си към днешното издание на предаването „Беновска пита” по Телевизия „Канал 3” и Радио „К2”, съобщиха отекипа на предаването.
Но, иносказателно, заглавието приляга. Да си отговорим на въпроса: За „мишките“ или за „хората“ работят политиците ни в управлението и опозицията? Или пък да си отговорим на друг въпрос: Кои са „мишките“ и кои са „хората“ в България? Или да отговорим на трети въпрос: Кои от политиците ни са от „мишките“ и кои от „хората“? Или , пък, на четвърти: Ние, избирателите къде сме се поставили – при „мишките“ или при „хората“?
И се сетих за „Имам човек“ на Ицо Хазарта… И там, в неговия огромен Автомобил на Справедливостта се мотаеше безгрижно една мишчица…
Минаха местните избори. И дойдоха: бюджет 2020, магистралата „Европа“, газовият интерконектор с Гърция, повторният избор на Гешев за главен прокурор и най-вече, срещата Борисов -Тръмп в Белия дом.
Ще дойде и Коледа. Ще си „помишкуваме“ с ракийка и туршийка. Щото ни мързи. И чакаме някой друг да мисли, гласува и действа вместо нас.
Така, че – сърдете се на себе си.
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.