НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стотици жители на Кюстендил посетиха черквата „Свети великомъченик Мина” за храмовия ѝ празник

Стотици жители на Кюстендил посетиха черквата „Свети великомъченик Мина” за храмовия ѝ празник

11 Ноември 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Стотици жители на Кюстендил посетиха черквата „Свети великомъченик Мина” за храмовия ѝ празник, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Хората продължават да прииждат, носейки цветя. По повод празника беше отслужена света Литургия от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев, а след това той освети и курбан за здравето и благоденствието на гражданите.
„Честит и благословен да бъде празникът. Има благочестиви християни които са решили да раздадат храна за здраве и успех на всички. Здраве и успех в добрите дела”, заяви отец Генадиев. Според него Свети Мина е тачен светия в Кюстендил, а хората идват да почетат светеца и да се помолят за здраве.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

657 са именниците в Кюстендил на празника на свети великомъченик Мина

657 са именниците в Кюстендил на празника на свети великомъченик Мина

11 Ноември 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 657 са именниците в Кюстендил на празника на свети великомъченик Мина. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Община Кюстендил. Името Мина носят шестима души, а Минка – четирима. Четирима жители на общината са наречени с името Минка. 341 души носят името Виктор, а 300 дами са наречени с името Виктория. На 11 ноември православната църква почита свети великомъченик Мина Воин, покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, воините и лечителите. На този ден се почитат и светците мъченици Виктор, Стефанида и Викентий и преп. Теодор Студит. Имен ден празнуват всички с имената: Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В чест на свети Мина в Кюстендил ще бъде раздаден курбан за здраве

В чест на свети Мина в Кюстендил ще бъде раздаден курбан за здраве

11 Ноември 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В чест на свети великомъченик Мина в Кюстендил ще бъде раздаден курбан за здраве. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от храм „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил. От 12.00 часа след празничната света Литургия ще бъде осветен курбан за здравето на всички кюстендилци. Ще бъде раздадена по една порция от 300 грама от осветеното ястие на петстотин души. Организаторите молят миряните да носят собствен съд.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Черквата „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил отбелязва храмовия си празник

Черквата „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил отбелязва храмовия си празник

11 Ноември 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Черквата „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил отбелязва храмовия си празник. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генади Генадиев. По думите му още от рано тази сутрин в храма влизат много миряни, за да се помолят за здраве и благополучие пред светеца. В чест на почитания на 11 ноември свети великомъченик Мина се отслужва празнична света Литургия в едноименния храм. Ще бъде осветена и храна за здравето на всички кюстендилци.
Храмът „Свети великомъченик Мина” в Кюстендил е най-големият в града, изграден през 1859 г. До храма има старо аязмо с лековита вода. През 1934 година върху фасадата на православния храм са поставени възпоменателни мраморни плочи при западния вход, върху които са изписани имената на загиналите за родината офицери и войници от град Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Литургия в почит на паметта на св. Мина се отслужва в храмовете във Велико Търново

Литургия в почит на паметта на св. Мина се отслужва в храмовете във Велико Търново

11 Ноември 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Литургия в почит на паметта на св. Мина се отслужва в храмовете в областта. В службата в катедралата „Рождество Богородично“ участват десетки миряни, които се молят за здраве и благоденствие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На 11 ноември Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий.
Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат.
Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.
Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.
Имен ден празнуват: Мина, Виктор, Виктория, Викентий и техните производни.
Рени АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Десислава Панайотова-Пулиева, богослов: Мощите на Свети Мина се намират в Египет, където всеки може да отиде и да се поклони

Д-р Десислава Панайотова-Пулиева, богослов: Мощите на Свети Мина се намират в Египет, където всеки може да отиде и да се поклони

11 Ноември 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Св. Мина приема християнството като много тогавашни смели и дръзновени хора, които не са мислили за кариерата си и за личното си удобство. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът Д-р Десислава Панайотова-Пулиева, във връзка с празника св. Мина. „Св. Мина е живял в Египет и е бил военен в римската армия. Има египетски произход и приема християнството като много тогавашни смели и дръзновени хора, които не са мислили за кариерата си, не са мислили за личното си удобство и за просперитета си, но са обикнали Христа и са били готови на всичко за него“, добави д-р Панайотова. „Когато по времето на император Диоклециан се вдига жестокото гонение срещу християните, по време на което и свети великомъченик Георги и свети великомъченик Димитрий, тогава и св. Мина е следван и заплашван. В края на краищата той дава живота си мъченически. После християни успяват да запазят неговите мощи“, обясни още богословът. По думите й, днес мощите на светеца се намират в Египет, където всеки може да отиде и да се поклони. Д-р Десислава Панайотова уточни, че православната църква отбелязва празника чрез тържествена света Литургия. „Който се е подготвил с пост и изповед се причестява по време на светата Литургия. Носят се дарове, носят се почерпки. Хората споделят радостта от празника, защото радостта за светията, когото празнуваме е радост Христова. Ние всички под закрилата на св. Мина и всички други светии вярваме, че ще вкусим и вечната радост. За това, когато празнуваме празниците нашата радост е пропита с това предусещане на вечната радост и с предвкусване на вечния живот в царството Божие“, допълни д-р Панайотова.
Виолета СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акатист на св. Архангел Михаил ще бъде отслужен в митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София

Акатист на св. Архангел Михаил ще бъде отслужен в митрополитската катедрала „Св. Неделя” в София

11 Ноември 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Акатист на св. Архангел Михаил ще бъде отслужен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Богослужението ще започне след редовната Златоустова света Литургия в 10.00 часа. Вечернята е от 16.00 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Петя Банкова, етнолог: Интересно в образа на Свети Мина е неговото превъплъщение като господар на вълците

Доц. д-р Петя Банкова, етнолог: Интересно в образа на Свети Мина е неговото превъплъщение като господар на вълците

11 Ноември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
София. Интересно в образа на Свети Мина е неговото превъплъщение като господар на вълците. Това каза за сутрешния блок „Добро утро“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Някои от тези народни вярвания са все още запазени в Странджа, обясни тя. „Имах възможността в контекста на един научноизследователски проект за бедствията, а именно шапа през 2011 година в Странджа, да установя тази жизненост на народните представи за Свети Мина, който е господар на вълците. Той трябва да пуска и да прибира вълците. И това е свързано, разбира се, със страха от нападение на вълците върху стадата. А неговият празник бележи средата на т.нар. Вълчи празници. По традиция те са от Архангеловден - 8 ноември, до Коледни заговезни - 14 ноември. В народните представи това е периодът, в който вълците бесуват, настъпват най-дългите нощи. И за да се предпазят от вредоносни сили, традиционните българи довършват всички започнати строителни дейности – укрепват огради, запушват процепи, през които може да се промъкнат не само вълците, но и вредоносни сили, като караконджули и други зли сили“, каза тя. Именно в Странджа от Архангеловден до Коледни заговезни, а на някои места дори всяка сряда и петък и първия ден на всеки месец, и до днес помнят, че името на вълка, особено вечер, не се споменава. В тези дни не се работи нищо вълнено, не се отварят ножици, не се чука сол около огъня и не се шие. Всички тези магически действия, които се извършват през Вълчите празници, имат за цел да предотвратят нападението на вълците върху хора и добитък. Вярва се, че най-опасен е последният вълк, който е единак, но макар белязан с отрицателни знаци в народната митология, може да бъде открит и като приятел, защото той всъщност е най-злият враг на вампирите, обясни етнологът. Петя Банкова припомни, че в народните вярвания Свети Мина е възприеман като покровител на лечители, знахари, войни, както и на хората, поели дълъг път. Смята се още, че дарява с благополучие семейството. В превод от гръцки Мина означава откривам. Ето защо се налага убеждението, че светецът помага да се намерят загубени или откраднати вещи, заблудили се в гората домашни животни. На днешния ден празнуват и носещите имената Виктор и Виктория. Значението и пожеланието да се победители може би са в основата на мотивацията на родителите да наричат децата си с тези имена, допълни доц. Банкова.
Мариана ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Божествената св. Литургия ще бъде отслужена в Обрадовския манастир „Св. Мина” в София

Божествената св. Литургия ще бъде отслужена в Обрадовския манастир „Св. Мина” в София

11 Ноември 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
София. Божествената св. Литургия ще бъде отслужена в Обрадовския манастир „Св. Мина”, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква прославя св. Мъченик Мина. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. В София се очаква на празника хиляди богомолци да почетат храмовия празник на Обрадовския манастир „Св. Мина”, да участват в Божествената св. Литургия и се поклонят на чудотворната икона на светеца.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на св. Мина, покровител на семейството

Православната църква почита паметта на св. Мина, покровител на семейството

11 Ноември 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква почита паметта на Св. мъченици Мина, Виктор и Викентий. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия.
Свети Мина е покровител на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. Важно условие обаче е да не се пристрастяваме към вещите, да не тъгуваме отчаяно за тях. Той е и лечител, затова много народни лечители, знахари и екстрасенси го тачат. Свети Мина е покровител на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд. Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята. Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници на вярващите християни. В края на III в., при император Диоклециан, християните наистина били подложени на жестоки гонения. Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. - умъртвен. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина". Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Свети Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса.
Името му означава "месечина, луна".
Виктор е бил войник, пострадал при император Антоний (138-262 г.) в Италия. Една млада християнка на име Стефанида, която присъствала на неговите страдания, видяла слизащите от небето два светли венци. Тя започнала гръмко да слави подвига на светия мъченик и сама заедно с него се удостоила с мъченическа смърт.
Св. Викентий бил дякон. Той се удостоил да пострада за вярата в испанския град Валенция, при император Диоклетиан.
Имен ден празнуват: Мина, Виктор, Виктория, Викентий и техните производни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протойерей Борис Петров: Множество вярващи отправят своята просба пред чудотворния образ на Св. Мина в Обрадовския манастир

Протойерей Борис Петров: Множество вярващи отправят своята просба пред чудотворния образ на Св. Мина в Обрадовския манастир

11 Ноември 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. Множество вярващи отправят своята просба пред чудотворния образ на Св. Мина в Обрадовския манастир. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” игуменът на манастира „Св. Мина“ протойерей Борис Петров. Православната църква почита св. великомъченик Мина и Божиите угодници Виктор и Викентий. В този ден хиляди християни, с надежда да се случи чудо в живота им, се отправят към манастира “Св. Мина”, за да се поклонят пред чудотворния образ на светеца в манастира и да попросят от него помощ и закрила. „В днешния ден, както подобава, най-важният момент от отбелязването на празника е отслужването на Светата Божествена литургия. По време на литургията се извършва Тайнството на Евхаристията – тялото и кръвта Христови се предоставят на вярващия народ, за да може да се причести с тях, за да се съедини с Христос и да бъде в общение с него. От друга страна, отправяме и молитва към Светия великомъченик Мина, чиято памет честваме в днешния ден. В днешния ден се събира голямо множество от вярващи поклонници, които сърдечно отправят своята просба пред чудотворния образ на Светия великомъченик Мина, който се намира в Светата обител и при частицата от неговите Свети мощи. Всеки със своята просба, всеки със своята болка очаква неговата помощ небесна и застъпничество пред Бога“, отбеляза той. Протойерей Борис Петров припомни, че чудотворната икона на Свети великомъченик Мина е дошла в манастира през 1950 година. Тя е нарисувана от руския художник Михаил Малецки, на когото на сън светията се явил и сам е пожелал да го нарисува и да донесе иконата в манастира. С идването си в манастира иконата проявява дар на чудотворство, каза още игуменът на манастира.
Елеонора ЧОЛАКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.