НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Макрон иска ЕС да е по-независим от НАТО

РИА Новости: Макрон иска ЕС да е по-независим от НАТО

16 Ноември 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон иска да направи Европейския съюз по-независим от НАТО в областта на отбраната чрез изменение на европейското законодателство, предава РИА Новости, която се позовава на вестник Welt am Sonntag.
Според публикацията френският президент счита за необходимо да се изясни точката в законодателството, която се отнася до общата отбрана. Според международните споразумения, в случай че една от страните-членки на ЕС е подложена на въоръжено нападение, останалите държави-членки на Общността трябва да й предоставят помощ.
Париж счита за необходимо всяка държава-членка на ЕС „безпрепятствено и навременно“ да прилага тази част от международните договорености. Отбелязва се, че мерките, които френското правителство счита за необходими, са предназначени да осигурят ефективна защита на Държави от ЕС, които не са членки на НАТО. На този етап това са Швеция, Финландия, Кипър, Малта, Австрия и Ирландия.
В същото ЕС има нужда от собствена отбранителна способност, в случай, че НАТО не може да приложи член 5 от устава на Алианса за колективната отбрана - например в случай на вето от страна на САЩ или Турция.
По-рано Макрон в свое интервю за The Economist се изказа критично за НАТО и заяви, че Алиансът изпитва сериозна липса на координация. Канцлерът на Германия Ангела Меркел тогава заяви, че коментарите му са неуместни и не се съгласи с тях, а италианският премиер Джузепе Конти подчерта, че срещата от високо равнище на НАТО в Лондон ще даде възможност за укрепването на междуатлантическия диалог.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор

ТАСС: Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор

12 Ноември 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Париж. Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон са обсъдили по телефона Сирия, Иран, търговски въпроси и срещата на върха на НАТО, която ще се състои в Лондон на 3-4 декември. Това съобщи пресслужбата на Белия Дом, предава ТАСС.
„Двамата лидери потвърдиха своето намерение да продължат координацията за Сирия. Също така те изразиха безпокойството си във връзка с действията на Иран за развиване на ядрената му програма. Президентът Тръмп е подчертал важността да се обезпечат равни условия за развитие на американските компании“, се казва в съобщението. Освен това президентите са споделили своите очаквания за предстоящата среща „с партньорите в Лондон следващия месец“ на срещата на върха на Алианса.
Разговорът се е състоял в понеделник. След него Макрон съобщи в „Туитър“, че ще се срещне с Тръмп преди срещата на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Световната политическа система е в безпрецедентна криза

Еманюел Макрон: Световната политическа система е в безпрецедентна криза

12 Ноември 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че световната политическа система е в „безпрецедентна криза“ и призова за формиране на нови съюзи, които да решат глобалните проблеми в призив, подкрепен от лидерите на Китай и европейските държави, предава AFP.
Макрон беше домакин на около две дузини държавни и правителствени ръководители на Форума за мира в Париж броени дни след като изпрати ударни вълни през западните столици, като предупреди за жизнеспособността на многостранните органи НАТО и ЕС.
"Изпитваме безпрецедентна криза в нашата международна система", каза президентът, като продължи темата от интервю, което даде за The Economist, в което той предупреди, че НАТО преживява „мозъчна смърт“ и ЕС рискува да стане незначителен играч в световните отношения.
Макрон, който все повече се утвърждава на международната сцена след 2017 година, заяви, че са нужни „нови начини за сътрудничество, нови съюзи“ между държавите и организациите.
Глобалните политически и икономически системи, изградени след края на Втората световна война, добави той, донесоха мир в някои региони и помогнаха за извеждане на мнозина от бедността. Но се появиха нови неравенства между народите и страните, които могат да доведат до прераждането на национализма и увеличение на едностранните действия, „дори и сред онези, които са най-големите пазители на тази международна система“, обясни френският лидер.
За да се изправи пред днешните предизвикателства - бедността, войната, неконтролираното нарастване на населението, миграцията и намаляващите природни ресурси - светът се нуждаеше от „повече сътрудничество“, а не по-малко, настоя президентът.

Без „лицемерие“
Освен това той предупреди, че не трябва да има „скромничене или лицемерие“, когато се поставят под въпрос основите на многонационалните органи, като ООН, които, по неговите думи, в момента са „блокирани“.
Интервюто на Макрон с The Economist предизвика много противоречия, като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че коментарите му са „драстични“, а държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоява, че НАТО е „важен, критичен“.
Но коментарите на Макрон, който изясни, че иска диалог с руския президент Владимир Путин, получи гореща подкрепа от Москва.
Визирайки критиците си, във вторник френският лидер каза, че е изключително важно да се казват нещата с имената им. „Мисля, че се нуждаем от истината... мълчанието не е решение“, категоричен е той.
Германският външен министър Хайко Маас се съгласи, че има „нужда от действия в международното сътрудничество“, включително в рамките на НАТО, и добави, че е добре тези въпроси „да се обсъждат открито“.
На същото събитие във вторник избраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя, че за справяне с днешните предизвикателства са необходими „силни институции и по-ефективно многостранно сътрудничество“.
„Въпреки това, твърде често се случва точно обратното; съществуващите сили вървят по нови пътища сами, появяват се нови сили, други се завръщат и се консолидират“.

Разпространение на едностранните действия
Освен това фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да увеличи авторитета си на международната сцена.
Тя се надява, че под нейно наблюдение Комисията да е „наистина геополитическа“.
„Искам по-насочен навън Европейски съюз, европа, която защитава колективно нашите общи ценности и интереси по света“, подчерта бъдещият председател на ЕК.
По нейните думи многостранността най-накрая е създала „мирна и обединена следвоенна Европа, в която разрешаваме нашите различия на около масите, а не между окопите“.
„Никога не трябва да забравяме колко далеч сме стигнали и защо", каза тя, присъединявайки се към Макрон в предупреждение срещу хегемонията и национализма, за които френският лидер заяви, че е бил тестван преди и „ни даде война“.
Вицепрезидентът на Китай Ван Кишан също се присъедини към призива за по-голямо глобално единство.
„Разпространението на едностранните действия, протекционизма и популизма и тенденцията за заместване на рационалното мислене и действия с изблици на емоции не помагат за разрешаването на проблемите“, заяви той по време на мирния форум.
„Надяваме се, че страните могат да работят заедно за намаляване на дефицита на мир и разширяване на съвпадащите интереси, засилване на гаранциите за мир чрез поддържане на многостранността... и засилване на връзката на мира чрез насърчаване на диалога между цивилизациите“, заяви Ван.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Макрон и Тръмп ще се срещнат преди форума на върха на НАТО в Лондон

ТАСС: Макрон и Тръмп ще се срещнат преди форума на върха на НАТО в Лондон

12 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с американския си колега Доналд Тръмп и обяви, че двамата ще се срещнат преди форума на върха на НАТО, която ще се проведе в Лондон на 3-4 декември. Съответното Макрон обяви в социалната мрежа „Туитър“, предава TACC.
„[Проведох] страхотен телефонен разговор днес с Доналд Тръмп: Сирия, Иран, НАТО. Обсъдихме много от темите, които ще дискутираме на среща преди тези на върха на НАТО в Лондон", се казва в изявлението.
В понеделник френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че Франция възнамерява да представи на вниманието на участниците в срещата на върха на НАТО в Лондон в началото на декември въпроса за кризата в НАТО, която президентът Еманюел Макрон описа като „мозъчна смърт“. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и германският канцлер Ангела Меркел не се съгласиха с оценката на Макрон за състоянието на Алианса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Премиерът на Полша чувства „топлия дъх на руската мечка“

EA Daily: Премиерът на Полша чувства „топлия дъх на руската мечка“

11 Ноември 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Варшава. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки разкритикува лидера на Франция Еманюел Макрон, като обяви заявлението му за „мозъчната смърт на НАТО“ за „безотговорно“. По думите му френският президент разсъждава така, защото не чувства „топлия дъх на руската мечка“, предава EA Daily.
В интервю пред Financial Times Моравецки заяви, че НАТО е „основен източник на сигурност“ за Полша, като отхвърли идеята за сближаване с Русия.
„Решително подкрепяме сътрудничеството с мирна и демократична Русия, но Русия не е мирна, а е доста агресивна. Европа не може да се преструва, че не се случва нищо в Украйна, Беларус или Грузия. Президентът Макрон е в друга ситуация, защото не чувства топлия дъх на руската мечка в своя врат. Вярвам, че солидарността на ЕС трябва да бъде толкова важна за всички лидери на ЕС, че не трябва да пренебрегваме резервите на други партньори от ЕС по отношение на Русия “, каза Моравецки.
Премиерът на Полша смята, че съмненията на президента Макрон относно точката за взаимна отбрана в НАТО могат да доведат до това, някои други съюзници да си зададат въпроса дали Франция би я изпълнила.
Освен това в интервюто за Financial Times Моравецки традиционно се нахвърли с критики срещу проекта „Северен поток 2“. Като пример за липсата на последователни действия от страна на държавите ЕС, министър-председателят посочи участието на френския бизнес в газовия проект по дъното на Балтийско море.
„Както някои казват без заобикалки , със „Северен поток-2“ се плаща за руските оръжия с нашите европейски пари. Ето защо мисля, че това е наистина разочарование, когато виждаме, че подобен проект се радва на подкрепата на ключови държави-членки на ЕС“, заяви Матеуш Моравецки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският външен министър Хайко Маас в статия за Der Spiegel: Искаме и се нуждаем от НАТО

Германският външен министър Хайко Маас в статия за Der Spiegel: Искаме и се нуждаем от НАТО

11 Ноември 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Каква роля трябва да играе Германия в конфликта в Сирия, как Европа може да включи Великобритания като външнополитически партньор и прав ли е държавният глава на Франция Еманюел Макрон в твърдението си за „мозъчна смърт“ на НАТО? Отговор на тези въпроси се опитва да даде министърът на външните работи на ФРГ Хайко Масс (ГСДП) в статия за германското издание Der Spiegel.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.

Президентът на САЩ изтегли войските си от Североизточна Сирия, без да вземе предвид най-близките си партньори. Турция се намеси, игнорирайки предупрежденията от Европа и САЩ. Френският президент обяви „мозъчна смърт“ на НАТО. Всичко това се случва в рамките на няколко дни, сякаш световната история тече на бързи обороти. Ситуацията повдига основни въпроси - надеждността на нашите партньори, силата на нашите съюзи, сигурността на страната ни и правилния път към бъдещето.
Тридесет години след падането на Берлинската стена не се стигна до край на историята; бъдещето изглежда по-отворено, по-непредсказуемо, по-несигурно от всякога. Въпросът Изток-Запад отдавна е престанал да бъде въпрос на Вашингтон, но е въпрос на световната политика - без значение кой управлява в Белия дом. Такава е ситуацията по света. Следователно е добре и правилно тези дни Германия да обсъжда все по-активно външната си политика.
За какво става въпрос? Вече не е съвсем очевидно, че живеем в мир и сигурност. През последните години все по-често се говори: Германия трябва да поеме повече отговорност за мира и сигурността в света. В този исторически момент виждаме, че отвъд тази задача има втори, още по-належащ въпрос: трябва да поемем отговорност за запазването на собствената си сигурност – тази в Европа и в Германия изобщо.
Ето защо политическият въпрос е централен за международната рамка, която изграждаме, за да запазим мира и сигурността за Европа и страната ни в бъдеще. Тук са важни три точки:
Първо, Макрон е прав в поставянето на силна и суверенна Европа в центъра на своето мислене. В бъдеще ние, европейците, ще трябва да поемем много по-голяма отговорност за нашата безопасност. Ето защо заедно с Франция работим усилено за изграждането на Европа, която сътрудничи много по-тясно заедно в политиката за сигурност. Договорът от Аахен, все по-тясното сътрудничество в развитието на уменията, инициативата за намеса, укрепването на гражданското управление на кризи са основни етапи в този процес. Предстои тежка политическата работа, особено за предстоящото ново ръководство на ЕС.
Второ, тъй като заедно най-добре можем да постигнем целта за силна и суверенна Европа, трябва да намерим общ път с нашите френски приятели. За Германия е ясно: ще бъде грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа ще могат да се защитят ефективно. Това наскоро бе потвърдено от руското нарушение на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Външна политика и политика за сигурност без Вашингтон би била безотговорна, разединяването на европейската и американската сигурност е опасно начинание. НАТО ще ни трябва за дълги години занапред. Този съюз означава споделяне на тежестта, международно сътрудничество, многостранност. И ако един ден Европа бъде в състояние да защити собствената си сигурност, тогава трябва да продължим да се стремим към запазване на НАТО. Да, искаме силна и суверенна Европа. Но тя ни е необходима като част от силно НАТО, а не с цел замяна на Алианса.
Трето, не трябва да разделяме европейците по въпроса за сигурността. Германия не може да има специални пътища. Нашите съседи в Полша и балтийските държави могат да се доверят на това, че ние приемаме техните нужди в областта на сигурността толкова сериозно, колкото нашите собствени. Стъпвайки върху техните глави, Европа – такава, от каквато се нуждаем, няма да успее. Напротив, нашите източни съседи биха се насочили в бъдеще към двустранни връзки със САЩ. Следователно, да, силна и суверенна Европа е проект, в който Германия и Франция са се врекли. Но не и в тази, след която няма да оставим никого след себе си.
В тези драматични времена трябва да се придържаме към идеята за силна Европа - не като приемник, а като двигател за съживяване на трансатлантическия съюз. Не просто като германско-френски проект, а като усилия за сътрудничество на всички европейци. Само тогава ще има реална сигурност за Европа. Германия като страна в центъра на Европа трябва да играе основна, посредническа и балансираща роля по този въпрос - в Европа и по отношение на САЩ. Ако не поемем тази роля, няма кой друг да го направи. Това, че днес сме гласът на разума, е най-важната ни отговорност в областта на външната политика и сигурността.
Работим по този въпрос конкретно - например в украинската криза, като подкрепяме конституционния процес в Сирия, запазването на споразумението за ядрената програма на Иран, за стабилизиране на размирния Сахел, в преговорите за прекратяване на огъня в Либия.
Идея, върху която работя с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан и която за мен е в центъра на германското председателство на ЕС, е Европейският съвет за сигурност. Нуждаем се от такъв орган като място, в което европейците обединяват своята работа по външната политика и политиката на сигурност, в рамките на институционалната структура на Европейския съюз и дори извън него. Великобритания трябва да бъде част от тази структура, дори ако напусне ЕС. И Вашингтон трябва да бъде важен партньор. Тук можем да създадем ядрото на бъдещата европейска външна политика и политика на сигурност, от която се нуждаем в тези бурни времена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Германският външен министър смята, че Берлин и Европа още имат нужда от НАТО

TACC: Германският външен министър смята, че Берлин и Европа още имат нужда от НАТО

10 Ноември 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия и Европа имат нужда от помощта на САЩ и НАТО в областта на отбраната и провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон и Алианса би било безотговорно, заяви германският външен министър Хайко Маас, предава TACC, като се позовава на статия, публикувана от берлинското издание Der Spiegel.
“За Германия е ясно, че би било грешка, ако започнем да подкопаваме НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние ефективно да се защитят", каза министърът.
Той твърди, че нарушенията на Русия на Договора за ликвидирането на ракетите със среден обсег само подчертават това.
„Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", заяви още Маас.
"Още дълги години ще имаме нужда от НАТО. Тя символизира разпределението на (отговорностите), международното сътрудничество, многостранността", каза той.
Според него една силна и суверенна Европа трябва да бъде част от Алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.
Маас също потвърди своята подкрепа за създаването на Европейски съвет за сигурност.
„Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците ще обединят усилията си в областта на външната политика и политиката за безопасност“, твърди германският министър.
„Обединеното кралство трябва да участва в това, дори ако напусне Европейския съюз“, добави той.
Изказванията му идват малко след думите на френския президент Еманюел Макрон, който осъди НАТО и заяви, че Алиансът е загубил координация и се намира в състояние на „мозъчна смърт. Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за независима геополитическа сила, в противен случай тя „няма да контролира съдбата си“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Урсула фон дер Лайен нарече НАТО „изключителен щит“

AFP: Урсула фон дер Лайен нарече НАТО „изключителен щит“

8 Ноември 2019 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нарече НАТО "изключителен щит“ след острите критики от страна на френския президент Еманюел Макрон, предава AFP.
Без да коментира думите на Макрон, че Алиансът преживява "мозъчна смърт", Фон дер Лайен заяви, че 70-годишната организация е "най-силният отбранителен съюз в света" и е уникална.
Отправяйки към НАТО похвала, новият председател на ЕК каза: „Мисля, че въпреки всички неравности по пътя включително през последните седмици, НАТО е изключителен защитен щит за свободата“.
Историята на Европа не може да бъде разказана без включване на партньорството в областта на отбраната, каза тя и добави, че по-новите членове на НАТО специално „знаят какво точно представлява НАТО днес“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Столтенберг отговори на думите на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО

РИА Новости: Столтенберг отговори на думите на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО

7 Ноември 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не споделя мнението за "мозъчната смърт" на Алианса и смята, че той остава силен, а САЩ и Европа продължават да укрепват колективната си защита чрез съвместни действия, предава РИА Новости.
По-рано френският президент Еманюел Макрон каза в интервю за The Economist, че НАТО напълно е загубила координация в рамките на съюза и е изпаднала в състояние на „мозъчна смърт“.
По време на пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, която също обяви, че не споделя оценката на френския лидер, Столтенберг заяви, че е съгласен с нея.
"Съгласен съм с канцлера Меркел. Съюзът е силен, САЩ, Северна Америка и Европа, ние работим заедно от десетилетия. Осъществяваме най-голямата колективна отбрана след Студената война. Европейските съюзници увеличават своята готовност като инвестират повече в отбраната. САЩ увеличават присъствието си в Европа", каза той, в коментар към думите на Макрон.
Според генералния секретар на НАТО „реалността е, че правим повече заедно, засилихме отбраната в отговор на все по-непредсказуема ситуация в света“.
Коментирайки разногласията относно ситуацията в Североизточна Сирия, Столтенберг отбеляза, че съюзниците се консултират по този въпрос.
"Ситуацията в Сирия е проблем за всички нас. Съюзниците в рамките на НАТО редовно се консултират по тази тема. Ясно е, че те имат различни гледни точки, но ние сме съгласни, че успехите, постигнати съвместно в борбата срещу общия враг „Ислямска държава“ не могат да бъдат подкопавани" каза той пред репортери.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел заяви, че не е съгласна с мнението на Макрон за НАТО

AFP: Меркел заяви, че не е съгласна с мнението на Макрон за НАТО

7 Ноември 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли виждането на френския президент Еманюел Макрон за това, че НАТО преживява „мозъчна смърт“, като заяви, че подобни коментари са излишни, предава AFP.
Макрон „използва драстични думи, което не е моето виждане за сътрудничеството в НАТО“, заяви Меркел след разговори с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който беше на визита в Берлин.
Тя заяви, че не смята, че подобни коментари са необходими, дори и НАТО наистина да изпитва трудности и проблеми.
Столтенберг междувременно подчерта, че НАТО все още е „силна“ организация, като добави, че САЩ и Европа „работят заедно повече отколкото са го правили от десетилетия“.
Експлозивните коментари на Макрон идват малко преди срещата от високо равнище на страните от Алианса във Великобритания, която ще се състои през декември 2019 г.
„Няма каквато и да е координация между стратегическото вземане на решение между САЩ и неговите съюзници от НАТО“, заяви френският президент.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия е съгласна с мнението на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО

РИА Новости: Русия е съгласна с мнението на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО

7 Ноември 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече справедливо изказването на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО напълно е загубило координация в рамките на съюза и това може да бъде определено като "мозъчна смърт", предава РИА Новости.
"Златни думи. Истински и отразяващи. Ясно определение на сегашното състояние на НАТО“, написа Захарова в свое съобщение във „Фейсбук“.
„Как точно Европа може да контролира съдбата си? 20-ти век - два свята. 19-ти век и по-назад - безкрайни местни войни и „износ на идеология“ на ръба на мечовете и копията. Процесите, възникнали в точките „Удроу Уилсън“, които бяха втвърдени от Втората световна война и се развиха в икономическата, а след това и политическата интеграция на Европа, помогнаха за решаването на основната задача - да се спре безкрайният европейски раздор. Но всъщото време те доведоха до днешсната криза на идентичността и развитието“, се казва още в нейното съобщение.
Макрон по-рано каза в свое интервю, че НАТО действа некоординирано, което може да се определи като„ мозъчна смърт“. Френският президент отбеляза липсата на „координация относно стратегическите решения между партньорите на САЩ и НАТО“ и заяви че има „некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО – Турция, в район, където нашите интереси са поставени на карта“, като имаше предвид операцията на Анкара в Северна Сирия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Европа забрави, че е общност и започна да си мисли, че е пазар, който иска постоянна експанзия; НАТО преживява „мозъчна смърт“

Еманюел Макрон: Европа забрави, че е общност и започна да си мисли, че е пазар, който иска постоянна експанзия; НАТО преживява „мозъчна смърт“

7 Ноември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон вярва, че НАТО преживява „мозъчна смърт“ и отбеляза липсата на координация между Европа и САЩ и едностранните действия на ключовия съюзник в Алианса Турция, предава AFP.
В интервю пред The Economist, френският лидер заяви буквално: „Това, което преживяваме в момента, е мозъчната смърт на НАТО“
„Няма никаква координация при взимането на стратегически решения между САЩ и техните съюзници. Никаква“, заяви Макрон.
„Имаме некоординирани агресивни действия на друг съюзник в НАТО – Турция. И то в район, където нашите интереси са заложени на карта“, добави президентът.
Коментарите на Макрон, поставящи под въпрос ефективността на НАТО, заплашват да изпратят ударна вълна през Алианса преди среща на върха във Великобритания следващия месец, отбелязва „Франс прес“.
Според медията, НАТО вече е сериозно засегнат от последната военна операция на Анкара срещу кюрдските формирования в Северна Сирия, твърдо срещу които се обявяват други страни-членки, като например Франция, а освен това се забелязва и липса на ентусиазъм у американския президент към организацията.
„Няма никакво планиране в НАТО, нито координация. Дори не е имало опит за изглаждане на конфликтите в НАТО“, разкри Макрон.
И докато комуникацията между армиите и командванията на операциите в НАТО работи добре, „стратегически и политически, тук трябва да признаем, че имаме проблем“, отбеляза той.
„Трябва да признаем реалността за това, какво е НАТО, в светлината на ангажираността на САЩ“, предупреди Макрон, като добави, че според него, „Европа има капацитета да се защитава“.
Френският лидер твърди, че Старият континент може да го направи, като „ускори развитието на европейската отбрана“.
Президентът изрази недоволството си, че при Тръмп САЩ фактически са позволили на Турция да проведе операцията си в Северна Сирия, като са изтеглили армията си.
„НАТО, като система, не регулира своите членове“, смята той. „Така че, когато имаме член, който смята, че има правото да действа сам, с позволението на САЩ, те го правят“.
„Не е в наш интерес“ да изключим Турция от Алианса, „но може би трябва да преосмислим какво е НАТО“, заяви Макрон.
Френският президент, за когото анализаторите смятат, че е най-влиятелният лидер в Европа на фона на Брекзит и предстоящото оттегляне на германския канцлер Ангела Меркел от политиката през 2021 година, се опитва да изпъкне на външнополитическата арена и да наложи своята визия за реформиране на Европа, отбелязва „Франс прес“.
По негите думи, Европа стои „на ръба на пропастта“, заради това, че е намалила политическия обхват на проекта Европейски съюз след средата на 90-те години.
„Европа забрави, че е общност заради това, че все повече се мисли за пазар, който постоянно се стреми към експанзия“, обясни Макрон, който наскоро блокира разширяването на Съюза с още две балкански държави.
Френският президент оцени, че в момента Европа е в момент на сътресения и губи връзка с историята си, докато междувременно САЩ се свързват все повече с Китай, а в периферията на континента се надигат авторитарни сили.
„Всичко това доведе до изключителна уязвимост на Европа, която, ако не започне да мисли за себе си като за глобална сила, ще изчезне, защото ще получи тежки удари“, заключи Макрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: НАТО преживява „мозъчна смърт“

Еманюел Макрон: НАТО преживява „мозъчна смърт“

7 Ноември 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази убеждението си, че НАТО преживява „мозъчна смърт“, като обясни, че има предвид липсата на координация между Европа и САЩ, както и агресивните действия на страната-членка на Алианса Турция в Сирия, предава AFP.
„Това, на което ставаме свидетели в момента, е мозъчната смърт на НАТО“, заяви държавният глава пред списание Economist.
„Няма каквато и да е координация за взимането на стратегически решения между САЩ и техните съюзници в НАТО. Никаква. Имате некоординирани агресивни действия от друг съюзник в НАТО – Турция, в район, където нашите интереси са поставени на карта“, добави Макрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.