НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Помпео и Меркел обсъдиха глобалните предизвикателства пред Германия и САЩ

ТАСС: Помпео и Меркел обсъдиха глобалните предизвикателства пред Германия и САЩ

9 Ноември 2019 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. По време на двудневната си визита в Берлин, американският държавен секретар Майк Помпео обсъди с германския канцлер Ангела Меркел сътрудничество в борбата с глобалните предизвикателства, предава TACC. Това се казва в изявление, разпространено от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.
"Държавният секретар на САЩ и германският канцлер обсъдиха съвместните усилия на двете страни, обединяващиГермания и разпространяващи свободата в Европа" се казва в текста. "Майк Помпео и Ангела Меркел също разгледаха общите приоритети и важната роля на американско-германското партньорство в отговор на глобалните и новите предизвикателства“, пише още в него.
Помпео обмени мнения по въпроси от взаимен интерес, включително „Иран, Китай, Русия, Сирия и Украйна“ по време на срещата с германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.
Освен това ръководителят на дипломатическата мисия се срещна с финансовия министър Олаф Шолц. Берлин и Вашингтон, както отбеляза Ортагус, обсъдиха необходимостта от разрешаването на безмитните бариери пред търговията, осигуряване на телекомуникационната сигурност и „подкрепа на Украйна срещу руската агресия“.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Помпео призна, че НАТО трябва да „да расте и да се променя“

Reuters: Помпео призна, че НАТО трябва да „да расте и да се променя“

8 Ноември 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че НАТО трябва да расте и да се променя или рискува да закърнее, предава Reuters.
Той каза това по време на втория ден от визитата си в Берлин и ден след като френският президент Еманюел Макрон заяви, че Алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт", в което липсва координация между страните-членки.
По-рано Помпео заяви, че НАТО е една от най-важните организации в „цялата ни история“.
Той беше попитан от журналисти дали смята, че Макрон е прав в своите изявления и дали НАТО е остарял.
„След 70 години (НАТО) трябва да расте и да се променя“, заяви той.
„Алиансът трябва да се изправи пред днешните реалности и предизвикателства“.
„Ако държавите вярват, че могат да получат ползи за безопасността, без да предоставят на НАТО нужните ресурси, ако те не изпълняват задълженията си, Алиансът може да стане неефективен и остарял“, добави Помпео.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Западните държави имат отговорността да се противопоставят на заплахите от Русия, Китай и Иран

Майк Помпео: Западните държави имат отговорността да се противопоставят на заплахите от Русия, Китай и Иран

8 Ноември 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди европейските държави за заплахата от Русия, Китай и Иран в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, предава AFP.
„Западните, свободни нации имат отговорността да се противопоставят на заплахите към нашите народи“, заяви Майк Помпео.
Той уточни, че говори за заплахи от страна на Русия, Китай и Иран в своята реч, която Помпео произнесе само на метри от Брандебургската врата, близо до която е минавала Берлинската стена пред 30 години.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Süddeutsche Zeitung: САЩ и Германия са в състояние на „студен мир“

Die Süddeutsche Zeitung: САЩ и Германия са в състояние на „студен мир“

8 Ноември 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Берлин. Отношенията между САЩ и Германия наподобяват състояние на „студен мир“, пише Щефан Корнелоус в статия за баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Берлин осъзна, че дългата ръка на Америка вече няма да бъде от полза за него, а Германия се оказа в позиция на догонваща страна. ФРГ не може без САЩ, но и с тях не се справя особено добре, следователно германското правителство трябва да преразгледа позициите си във външната политика възможно най-скоро, препоръчва авторът на текста.
„Имаше моменти, в които посещението на държавния секретар на САЩ в Германия не привличаше много внимание. Имаше моменти, в които американският президент използваше годишнината от падането на Берлинската стена, за да отбележи собствения си триумф. Имаше моменти, в които германското правителство изпращаше представители почти седмично през Атлантическия океан, за да постигнат съгласие по важни въпроси. Всички тези времена останаха в миналото, подчертава журналистът.
„Германия и САЩ живеят в състояние на един вид студен мир. Като се има предвид състоянието във Вашингтон, това не е съвсем лошо, но и не е добро”, пише Корнелий.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Германия на двудневно посещение, програмата на която свидетелства за „взаимния дискомфорт“, смята авторът на статията. От една страна, Помпео отива в „страната на спомените“ и на онези места от своето минало, които е прекарал като лейтенант на сухопътните сили по време на Студената война.
Това желание за спомени е типично и показва, че Помпео, като десетки хиляди американци, свързва Германия с биографията си по положителен начин, обяснява Корнелиус. В крайна сметка обаче всичко се случва, сякаш става въпрос за посещение в увеселителен парк: реалният свят остава отвън.
А в него напрежението между Америка Тръмп и Германия на Меркел се върти около едни и същи теми – „Северен поток-2", неравностойни условия в търговията, разходите за отбрана. Обвиненията не ескалират, но това показва единствено взаимна предпазливост, с която всяка страна подхожда по проблемите в двустранните отношения.
Правителството на Меркел не търси открити конфликти със САЩ, тъй като оплакванията не могат да помогнат за решаването на проблемите. От своя страна администрацията на Тръмп избягва прекалено големи сблъсъци, които биха могли да провокират оттегляне от НАТО или мащабен конфликт около въпроса за митата.
„В този реален свят Германия отново се превърна в догонваща страна“, отбелязва Die Süddeutsche Zeitung. По някакъв начин стигна дотам, че САЩ вече няма да играят роля в политическото й съществуване, както досега. Избирателите и избраните от тях смятат, че призивът на бившия германски президент Йоахим Гаук за по-голямо осъзнаване на отговорността във външната политика е правилен. Какво точно означава това обаче, все още често остава твърде неясно и абстрактно. Според автора експертите не са приели предложението на Анегрет Крамп-Каренбауер за Сирия, само защото то съдържа „искра на стратегическото съзнание“ , която рядко се наблюдава в Германия.
Както подчертава изданието, САЩ остават значителна сила в Европа, дори когато отчуждението надделява. Посещението на Помпео трябва да покаже, че „дългата ръка на Америка вече не работи в полза на на Германия". В същото време Америка остава мощен фактор в Европа, дори ако сегашната администрация във Вашингтон да не си го поставя като цел.
При такива обстоятелства германското правителство трябва да прецени дължината на своите лостове за оказване на влияние възможно най-скоро. Към настоящия момент германците не могат да си представят външната политика на Берлин без САЩ - нито в Афганистан, нито в Близкия изток, дори по отношение на защитата на най-близките си съседи и съюзници, например балтийските държави.
„Също така е невъзможно да си представим външна политика срещу САЩ или поне въображаем неутралитет между полюсите на Китай и Америка. Германия трябва да изясни твърде много неща пред себе си - независимо от посещението на държавния секретар на САЩ“, заключава журналистът на изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Германия ще харчи по 2% за отбрана през 2031 година

Politico: Германия ще харчи по 2% за отбрана през 2031 година

8 Ноември 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия възнамерява да изпълни целта на НАТО да харчи по 2% от брутния си вътрешен продукт до 2031 година, заяви министърът на отбраната на страната Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК), цитирана от Politico.
Според разходните планове Германия ще отпусне 1,5 процента от БВП за отбрана през 2024 г., като ще стигне до 2 процента - установената цел за членовете на съюза - седем години по-късно. Това е увеличение на краткосрочния ангажимент и за първи път АКК посочва дата за постигане на общата цел от 2 процента.
В момента най-богатата страна в ЕС харчи около 1,3 процента за отбрана. Но президентът на САЩ Доналд Тръмп постоянно критикува Берлин за военните разходи и многократно призовава Германия намали времето за постигане на целта.
Но Крамп-Каренбауер, която също така е начело на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) и претендент да наследи канцлера Ангела Меркел, заяви, че този ход „не се прави заради американския президент - и не само сегашният изисква това, а защото е в нашият собствен интерес към сигурността“.
Тя също подкрепи създаването на Съвет за национална сигурност, който да се използва за координиране на политиките в рамките на правителството.
„Страна с нашите размери и икономическа и технологична мощ, страна с геостратегическото си положение и нашите глобални интереси, просто не може да стои в кулоарите и да наблюдава“, каза Крамп-Каренбауер по време на реч във военен университет в Мюнхен.
В петък сутринта тя ще се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео за разговори в нейното министерство в Берлин. Нейният предшественик като министър на отбраната, бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също ще бъде в Берлин в петък.
Крамп-Каренбауер също така заяви, че възнамерява да стимулира отбранителното сътрудничество по време на мандата на Германия начело на ротационния съвет на председателството на ЕС през втората половина на 2020 г. и ще предложи министрите на отбраната на Франция, Великобритания и Германия да се срещнат за редовни разговори в тристранен формат.
Ангажиментът идва, тъй като френският президент Еманюел Макрон заяви: „Това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО“, по време на интервю за The Economist, публикувано в четвъртък.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutschlandfunk: Майк Помпео завършва обиколката си в Германия с посещение в Берлин за политически разговори

Deutschlandfunk: Майк Помпео завършва обиколката си в Германия с посещение в Берлин за политически разговори

8 Ноември 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео завършва обиколката си в Германия с посещение в Берлин за политически разговори, предава националното радио Deutschlandfunk.
Министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер ще приеме първия дипломат на Вашингтон сутринта, а по-късно Помпео ще разговаря с канцлера Ангела Меркел. Предвижда се и среща с финансовия министър Олаф Шолц.
Държавният секретар на САЩ е на посещение в Германия по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. То обаче е засенчено от критиките на френския президент Еманюел Макрон за ролята на САЩ в НАТО. Лидерът на Париж определи състоянието на организацията като „мозъчна смърт“ -няма координация в стратегическите решения между САЩ и техните съюзници в Алиаса. Меркел отхвърли критиките на Макрон, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Майк Помпео пристигна в Нюрнберг

Die Zeit: Майк Помпео пристигна в Нюрнберг

7 Ноември 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Нюрнберг. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна на двудневно посещение в Германия. Първият дипломат на Вашингтон кацна в Нюрнберг късно във вторник вечерта. Първата спирка в двудневната му визита е за среща с американски войници, разположени в Графенвуер и Вилсек, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
В рамките на деня Помпео ще посети ключови за германското обединение места, включително едно от селата в Горна Франкония, през които някога е минавала границата с ГДР. Очаква се и да проведе среща с министъра на външните работи на ФРГ Хайко Маас.
След това Помпео ще продължи към Лайпциг и Хале, където ще разговаря с местните жители за падането на Берлинската стена. В Хале двамата минитри ще подчертаят позициите си срещу десния екстремизъм – именно в този град наскоро бе извършено нападение срещу синагога.
Разговорите с канцлера Ангела Меркел (ХДС), министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) и министъра на финансите Олаф Шолц (ГСДП) са насрочени за петък в Берлин. За последно Помпео беше за политически преговори в Германия в края на май. Както тогава, така и сега се очаква преговорите да бъдат трудни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Майк Помпео отлетя за двудневно посещение в Берлин

Voice of America: Майк Помпео отлетя за двудневно посещение в Берлин

6 Ноември 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Берлин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео отлетя към Германия за посещение, което ще отбележи 30 години от падането на Берлинската стена и за да подчертае нуждата от подсилването на трансатлантическото партньорство между двете страни, предава американската медия Voice of America.
Визитата на Помпео идва само дни, след като Дания даде разрешение за построяването на тръбопровода „Северен поток-2“, свързващ Русия и Германия.
Висш държавен служител от Белия дом заяви, че САЩ все още са загрижени за енергийната сигурност на своите европейски партньори и нарече газопровода „основно политически инструмент“ на Русия и „не изцяло комерсиален проект“.
„Често сме изразявали нашите притеснения. Виждаме това като инструмент, чрез който Русия иска да използва енергийните си ресурси, за да подпомогне своите геополитически цели“, заяви той.
Държавният служител добави, че според него „Северен поток-2“ заплашва енергийната сигурност, като „прави европейските страни и наши съюзници по-зависими от една държава“.
Германия е най-големият потребител на газ в Европа, тъй като сама произвежда много малко подобни ресурси и е много зависима от вноса му. Тамошните държавни служители отхвърлят притесненията на Вашингтон по отношение на безопасността и геополитиката.
В друг ход, пренебрегващ предупрежденията на Вашингтон, Германия не изключи китайската компания „Хуауей“ от това да вземе участие в изграждането на 5G интернет мрежата в страната.
Друг държавен служител заяви, че САЩ е призовала всички държави и особено своите съюзници и партньори внимателно да обмислят дългосрочно сътрудничество с неблагонадеждни търговски партньори, които имат достъп до важна инфраструктура.
Майк Помпео ще участва в честванията за края на Студената война. Той освен това ще се срещне с германския външен министър Хейко Маас, за да обсъдят трансатлантическото партньорство и заплахите от Русия, Китай и Иран, според информация на Държавния департамент на САЩ.
По-късно дипломатът ще се срещне и с германския канцлер Ангела Меркел и други държавни служители в Берлин, за да проведат разговори за двустранните отношения и притесненията на Вашингтон.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Държавният секретар на САЩ пристига на посещение в Германия

Die Zeit: Държавният секретар на САЩ пристига на посещение в Германия

6 Ноември 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Половин година след първото си посещение в Берлин, държавният секретар на САЩ Майк Помпео се връща в Германия за визита в периода 6-8 ноември, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
В рамките на визитата си Помпео ще проведе преговори с водещи политици в страната и ще вземе участие в редица събития, отбелязващи 30-годишнината от падането на Берлинската стена, поясниха от външнополитическото ведомство във Вашингтон. Помпео планира да направи няколко спирки в цялата страна, както и да посети американските войски на територията на ФРГ.
В края на 80-те години на миналия век настоящият първи дипломат на Вашингтон е бил разположен на германската граница в качеството му на командир на танк. По време на посещението си в Германия Помпео ще подчертае освен всичко друго и ролята на американците в събитията отпреди три десетилетия. Съответно главният дипломат на САЩ ще посети Графенвьор, Вилсек, Мьодларойт и Лайпциг .
Графенвьор е една от най-големите бази на американски войски в Европа. Повече от 10 000 войници са разположени в града с 6500 жители, разположен в близост до Вайден в Горен Пфалц и при Вилсек край Амберг. Мьодларойт село на баварско-тюринговата граница, някога разделено от границата. В Лайпциг през есента на 1989 г. се проведоха първите демонстрации, които се считат за важни предвестници на мирната революция в ГДР. На 9 ноември 1989 г. падна Берлинската стена.
В Лайпциг Помпео ще се срещне с германския си колега Хайко Маас (ГСДП), съобщиха от Държавния департамент на САЩ . Оттам той ще продължи към Берлин, където се предвиждат разговори с канцлера Ангела Меркел (ХДС), министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) и министъра на финансите Олаф Шолц (ГСДП). В Берлин Помпео ще произнесе реч - за необходимостта от защита на свободата.
Помпео беше в Германия в края на май за политически разговори, след като по-рано бе отменил планирано посещение заради ситуацията с Иран. В управляващата коалиция в Берлин това предизвика раздразнение, както и фактът, че той избягва визита в Германия повече от година.
По време на второто му посещение ще се обсъждат различни въпроси. Германско-американските отношения са напрегнати от встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на 2017 г. Американското правителство обвинява партньора си в НАТО за скромните му военни разходи, критикува остро проекта за газопровода „Северен поток 2“ и заплашва ЕС със санкции, които биха могли да засегнат особено германската автомобилна индустрия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео ще посети Германия на 8 ноември и ще проведе разговор с канцлера Ангела Меркел

ТАСС: Майк Помпео ще посети Германия на 8 ноември и ще проведе разговор с канцлера Ангела Меркел

1 Ноември 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведе разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео на 8 ноември, предава TACC.
Това съобщи говорителят на германския кабинет Мартина Фиц.
„Канцлерът ще приеме на 8 ноември в 15:00 часа (16:00 часа българско време) държавния секретар на САЩ Майк Помпео. В центъра на преговорите, наред с двустранните отношения ще стоят актуалните международни въпроси“, заяви тя.
Фиц добави, че по време на визитата си в Германия, Помпео ще се срещне също така с министъра на външните работи Хайко Маас. Освен това той ще проведе разговори с ръководителя на Министерството на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, както и с министъра на финансите Олаф Шолц.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Демонстранти хвърлиха коктейли
Демонстранти хвърлиха коктейли "Молотов" срещу полицията в Хонгконг. 18 ноември ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.