НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Политика“ (Сърбия): Само 12,4% от сърбите подкрепят признаването на независимостта на Косово, показва проучване

„Политика“ (Сърбия): Само 12,4% от сърбите подкрепят признаването на независимостта на Косово, показва проучване

18 Октомври 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Белград. За гражданите на Сърбия косовският въпрос все още е много емоционален, много болезнен и свързан с думата предателство, така че признаването на независимостта на най-младата държава на Балканите е неприемливо за 78,5% от участвалите в проучване на Центъра за социален диалог и регионални инициативи, представено на Белградския форум за сигурност, съобщава електронното издание на един от водещите ежедневници в западната ни съседка – вестник „Политика“. Независимостта, според проучването, биха подкрепили едва 12,4% анкетираните.
Представителят на центъра Никола Йович заяви, че споразумение, при което Сърбия ще признае Косово в замяна на създаване на Общността на сръбските общини и признаване на правото на екстериториален манастир, е неприемливо за 58,2% от гражданите. Подобен сценарий се посреща позитивно от 20,4% от респондентите.
Споразумение, според което Сърбия ще признае независимостта на Косово чрез замяна на своя територия, приемат 15,8% от гражданите, а сценарий, при който получава три общини в Северно Косово и Митровица , подкрепят 18,9% от участвалите в проучването.
Присъединяването на четири общини за сметка на признаването на независимостта на Косово се подкрепя от 21,9%. 36,4% са съгласни с присъединяването към Сърбия на четири общини от Северно Косово, създаването на Общността на сръбските общини и правото на екстериториални манастири в замяна на признание. 44,4% от гражданите не подкрепят подобен вариант за уреждане на косовския въпрос.
Договор, който предполага, че Прищина получава място в ООН, но не признава Общността на сръбските общини, е приемлива за 32,6% анкетираните и съответно неприемлива за 47,5% от анкетираните.
Според Милан Кръстич от центъра, провел изследването, то показва „както е в сърцето и какво е на ума на гражданите" на Сърбия. То е проведено с подкрепата на САЩ в края на септември, като в него са участвали 1200 души от цяла Сърбия. Допустимата грешка плюс или минус 2,8%.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.