НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Швейцария ще гласува за нов парламент, очаква се "зелена вълна" на изборите

AFP: Швейцария ще гласува за нов парламент, очаква се "зелена вълна" на изборите

20 Октомври 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Берн. Швейцария ще гласува за нов парламент във вот, в който власт може да получат партии, настояващи за радикални действия в борбата с промените в климата или антимигрантски партии, предава AFP.
Според анкетите се очаква „зелена вълна“ по време на вота, която има потенциала да представлява най-сериозната промяна в политическия климат на Швейцария от последната й история.
„Швейцарската народна партия“ (ШНП), която многократно беше обвинявана за анти-мигрантската си позиция вероятно ще остане най-голямата партия в парламента, като според анкетите тя ще получи малко повече от 27% от вота.
Това все пак е малка загуба за ШНП, които стигнаха до 29% от вота пред 4 години. Няколко анкети досега индикираха, че климатичните промени и миграцията са основните теми, които интересуват швейцарския електорат.
Подкрепата за Зелената партия, която спечели едва 7% от вота на изборите през 2015 г., сега очаква да получи над 11% от бюлетините.
Междувременно „Зелените либерали“, друга партия с позиции за опазване на природата, която се застъпва и за либертариански социо-икономически политики, също очаква увеличение на електората си от 5% на 7%.
Според политическата система на Швейцария, вота ще избере 200 депутати в долната камара на парламента и 46 сенатори в горната, които са избирани за мандат от 4 години. Също така трябва да бъде назначен Федерален съвет, което обаче ще стане на 11 декември.
Така наречената „магическа формула“ на Швейцария гласи, че седемте поста в съвета ще бъдат разделени между четирите водещи партии.
В момента шест от местата в кабинета принадлежат на ШНП и Социалистическата партия, като Християндемократическата партия държи последния пост.
Президентството на страната се сменя всяка години на ротационен принцип.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Голяма балонна система ще предпазва каналите на Амстердам от пластмасови отпадъци. 22 ноември 2019 г.
Голяма балонна система ще предпазва каналите на Амстердам от пластмасови отпадъц...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.