НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил

Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил

21 Октомври 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Библиотечната общност отбелязва 150 години библиотечно дело в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В залата на Парк-хотел – „Кюстендил” се събраха представители на научни институти, които участват в кръгла маса на тема: „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи”. Това е една от инициативите, посветени на 150 години от началото на библиотечното дело в града, както и на 60 години от обявяването на библиотеката за регионален културен институт. Официални гости на събитието са областният управител на Кюстендил Виктор Янев, целият академичен състав на катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика” при Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с ръководител доцент Милена Миланова, директорът на Регионален исторически музей – Кюстендил Валентин Дебочички, представители на регионалните културни институти в Кюстендил, представители на регионалните библиотеки.
„През далечната 1869 година, когато по предложение на Георги Ангелов Друмухарски – първи председател на кюстендилското читалище, то било основано, още в първия му правилник залягат принципите за демократичност, общодостъпност и общополезност. Принципи които ние – последователите на първите, се опитваме да спазваме и да продължаваме да прилагаме в нашата неуморна възрожденска дейност”, каза директорът на Регионална библиотека „Емануил Попдимитров” – Кюстендил, София Пейчева. В своето изказване областният управител Виктор Янев посочи, че за него е голяма чест и удоволствие да приветства гостите и да открие събитието.
„Кръглата маса, посветена на темата: „Регионални културни политики за опазване на книжовно-документалното наследство в институциите на паметта – библиотеки, архиви, музеи”. Поводът е наистина специален – през настоящата година Регионална библиотека „Емануил Попдимитров“ отбелязва два забележителни юбилея – 60 години от обявяването й за регионален културен институт и 150 години от началото на библиотечното дело в град Кюстендил. Позволявам си да определя като забележителен факта, че на територията на нашия град ще се състои научен форум, с респектиращото участие на водещи имена в библиотечните и информационни науки. С темата си настоящата Кръгла маса се вписва в най-актуалните проблеми, свързани с културното наследство – най-ценния ресурс за развитието на общностите и нашия град включително. Желая ползотворна работа на всички и се надявам предложените теоретични разработки да имат практическа приложимост при реализацията на политиките за опазване на културното ни наследство!", каза Виктор Янев.
В рамките на събитието беше представена и фотодокументална изложба с името „Памет за миналото – послание към бъдещето”. Таблата са свързани с поглед към историята, първите библиотекари, приносът към опазване на книжовното и документално наследство, дарителството, патронът на библиотеката и отделите на културния институт. Представят се издателската дейност, партньорите и приятелите, както и библиотеката и модерните технологии.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.