НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Борис Джонсън: Всички консервативни кандидати подкрепят сделката ми за Брекзит

Борис Джонсън: Всички консервативни кандидати подкрепят сделката ми за Брекзит

17 Ноември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че всички кандидати от неговата управляваща Консервативна партия на изборите на 12 декември са се зарекли, че ще подкрепят сделката, която той постигна с Брюксел, за да може тя успешно да премине през парламента, в случай, че получат мнозинство, предава Reuters.
„Всички 635 консервативни кандидати, които участват в изборите – всеки един от тях – се зарече пред мен, че ако бъдат избрани, те ще гласуват в парламента, за да премине сделката за Брекзит и да прекратим несигурността и най-сетне да напуснем Европейския съюз“, заяви Джонсън пред британското издание Telegraph.
„Предлагам съюз на хората – ако гласувате за Консервативната (партия) може да сте сто процента сигурни, че нашето правителство ще премахне блокадата над парламента и ще осъществи Брекзит“, заяви още премиерът.
По-рано той успя да се договори с ЕС за Брекзит, след като Общността му предостави трета отсрочка.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Избраният за ръководител на Европейския съвет заяви, че ЕС ще е готов за търговски преговори след Брекзит

London Evening Standard: Избраният за ръководител на Европейския съвет заяви, че ЕС ще е готов за търговски преговори след Брекзит

16 Ноември 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Избраният за ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Брюксел ще е готов да преговаря търговска сделка с Великобритания веднага след като приключи Брекзит, пише вестник London Evening Standard.
Мишел не пожела да коментира дали споразумение ще може да бъде подписано в рамките на 11 месеца между сегашната дата за Брекзит – януари 2020 г. и края на транзитния период, който е декември 2020 г.
„Ще видим, не е желаят да предвещавам“, заяви той по време на визитата си в Дъблин.
Бившият белгийски министър-председател изрази надежда, че сделка може да бъде постигната в рамките на „месеци“, макар и да загатна, че това все пак ще зависи до голяма степен от изборите във Великобритания.
Макар Обединеното кралство да се готви да напусне ЕС до края на януари 2020 г., премиерът Борис Джонсън още не е ратифицирал своята сделка за Брекзит в парламента.
Той се надява, че ще успее да си осигури мнозинство след общите избори във Великобритания на 12 декември, за да може да осъществи тази си цел.
„Не знам какво ще стане през декември, ще видим каква е ситуацията тогава след тези британски избори“, заяви Мишел.
„Но ще е много важно за нас да сме готови и ние сме готови (…) да преговаряме, ние сме лоялни на тези преговори и ние ще сме прозрачни“, заяви той.
Мишел добави, че ЕС ще продължи да бъде посветен на намирането на най-доброто решение за защитата на единния пазар на Европа и най-доброто споразумение за бъдещите взаимоотношения между Лондон и Брюксел.
„И се надявам, че ще е възможно в следващите месеци да постигнем споразумение, мисля, че ще е отлично за нашето общо бъдеще“, добави той.
Мишел беше на визита в Дъблин за преговори с ирландския премиер Лео Варадкар.
По-рано Варадкар посети срещата от високо равнище на Британскио-ирландския съвет и заяви, че би било „трудно, но не невъзможно“ да се постигне подобно споразумение за бъдещите взаимоотношения след Брекзит до 11 месеца.
На съвместна пресконференция с Варадкар, Мишел се зарече да поддържа единството сред останалите 27 държави-членки на ЕС, докато Общността предвижда провеждането на потенциалните търговски преговори с Великобритания през 2020 г.
„Това е труден въпрос (Брекзит), ни ще следваме резултатите от следващите избори във Великобритания, но е важно да запазим силно единството между 27-те държави-членки. Също така искам та потвърдя своята подкрепа за сътрудничеството с вашата страна (Ирландия), защото ние знаем, че е важно да се опитаме да проведем Брекзит без инциденти“, добави той.
„Ще поддържаме силен диалог за да се опитаме да направим правилните решения по въпроса“, каза още Мишел.
Той не пожела да коментира въпроса дали ЕС ще обмисли допълнителни изменения в споразумението за Брезкит след изборите.
„Нашите намерения са много ясни“, каза той.
„Имаме (…) споразумение. Има силна позиция от 27-те държави и е важно да имаме и яснота, има избори и решение на британско ниво да се организират избори през декември“, добави Мишел.
„Ние ще погледнем резултатите, със сигурност ще уважим резултата от изборите, но не е искам да правя предсказания какво ще стане през декември“, заяви още той.
„Ще е много важно да работим в ралични сфери заедно с Великобритания – в търговско, икономическо ниво, по въпросите за нашата обща сигурност и защото споделяме еднакви ценности“, добави още Мишел.
Варадкар от своя страна заяви, че е уверен, че бъдещият председател на Европейския съвет ще е добър наследник на Доналд Туск.
„Ние сме късметлии, че имаме чудесен председател в (лицето) на Доналд Туск, но съм абсолютно уверен, че следващият ръководител Мишел ще запълни обувките му ще свърши толкова добра работа, колкото и той“, каза Варадкар.
„Смятам, че има специфична роля за председателя на Европейския съвет в това да разглежда Общността като клуб от 27 или 28 (държави), който отделя специално внимание на интересите на малките страни-членки.“
„Председателят Туск се справи с това много добре и знам, че Шарл Мишел, идващ от Белгия, малка или среда страна, ще разбере тези въпроси и това ни дава голяма увереност, че този оперативен метод ще продължи“, добави ирландският премиер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Смилов, политолог: Добрата новина за Борис Джонсън е, че партията „Брекзит“ няма да издига кандидати срещу консерваторите

Даниел Смилов, политолог: Добрата новина за Борис Джонсън е, че партията „Брекзит“ няма да издига кандидати срещу консерваторите

15 Ноември 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Добрата новина за Борис Джонсън беше, че партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж на практика няма да издига кандидати срещу много от кандидатите на Консервативната партия. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Той посочи, че вероятно Борис Джонсън и неговата Консервативна партия ще спечелят изборите и ще имат мнозинство в парламента, с което лесно ще могат да прокарат акта за излизането на страната от ЕС. „Вотът за излизане няма да бъде разделен, а вотът за оставане ще бъде разделен между два основни играча. Това в мажоритарната избирателна система на Великобритания дава огромно преимущество на тези, които са обединени. Дори и с по-малко от 50 % обединената партия с лекота може да постигне гигантско мнозинство в следващия парламент. Това е, на което Борис Джонсън залага и това е нещото, от което трябва да се страхуват хората, които желаят оставане на Обединеното кралство в ЕС. Много е вероятно сценарият на Борис Джонсън да проработи“, обясни Смилов.
Той посочи, че основен въпрос е какъв ще бъде съставът на следващия британски парламент и какъв ще бъде неговият състав и дали тези, които искат оставането на Обединеното кралство в ЕС, могат да измислят рационална стратегия. „Защото те може да са механично мнозинство във Великобритания, но политическите им партии, които са на първо място лейбъристите с малко по-амбивалентна позиция, на второ място либералните демократи с ясна позиция за оставане, но те не могат да се споразумеят помежду си. И на изборите на 12 декември е много вероятно те да се съревновават една с друга срещу обединените консерватори“, допълни още Даниел Смилов.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Даниел Смилов, политолог: Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург

Даниел Смилов, политолог: Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург

15 Ноември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Вероятно Великобритания и ЕК ще постигнат споразумение и стартиралата наказателна процедура няма да стигне до Съда в Люксембург. Това каза в коментар за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов по повод стартиралата наказателна процедура на ЕК срещу Великобритания заради отказа на Обединеното кралство да номинира комисар. Той посочи, че в създалата се ситуация това е няма много други ходове, освен да стартира такава процедура. „Лондон отказва да предложи комисар и аргументът не е съвсем лош. Всъщност изборните правила според Борис Джонсън не позволяват в този момент той да излъчи кандидат за комисар. От друга страна Европейската комисия трябва да отечете като факт нарушението на европейските правила и да започне тази процедура“, добави той.
Смилов посочи, че изходът е трднопрогнозируем и допълни, че изходът от предсрочните парламентарни избори във Великобритания също ще даде отражение върху казуса. „Обикновено тези така наречени инфрийджмънт процедури се проточват доста във времето. В крайната си фаза те достигат до Съда в Люксембург, който може да наложи парична санкция на държавата-нарушител. Тази санкция има в еднократна сума или пък е сума, която нараства всеки ден. Едва ли ще се стигне чак дотам. Повечето от тези процедури завършват с някакъв вид споразумение пред съдебна фаза. Вариантите са няколко, но при един успешен изход на изборите за Борис Джонсън, който в момента изглежда реален, вероятно е той да се сдобие с мнозинство в следващия парламент, което да приеме акта за оттегляне на Обединеното кралство. Този акт автоматично ще реши проблема. Но ако изборният резултат не е особено добър за Борис Джонсън, да речем ако се окаже, че той няма мнозинство в следващия парламент и е изправен пред сходни на проблемите, които имаше досега, вече е трудно да се прогнозира какво би могло да стане. Тогава споразумението, поне теоретично, може да включва изпращането на английски комисар особено ако се предполага, че ще има още удължения на Брекзит. Но за мен наистина засега е по-вероятен сценарият за победа на консерваторите на изборите на 12 декември“, допълни още политологът.

Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заяви, че няма да удължава транзитния период след Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заяви, че няма да удължава транзитния период след Брекзит

15 Ноември 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че няма намерение да увеличава транзитния период след Брекзит и той може „абсолютно да гарантира това“, предава Reuters.
„Не искам удължаване“, заяви той пред BBC.
„Ако получим работещо мнозинство, всичко което ни е нужно ще са още 9 места (в парламента) и тогава абсолютно можем да гарантираме това“, заяви Джонсън във връзка с удължаването на срока за транзитния период на Брекзит.
В транзитния период след Брекзит Великобритания на практика функционира като страна-членка на Европейския съюз, с изключение на това, че не участва в институциите и управленските структури на Общността.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск към еврофилите във Великобритания: Не се отказвайте от опитите си да предотвратите Брекзит

Доналд Туск към еврофилите във Великобритания: Не се отказвайте от опитите си да предотвратите Брекзит

14 Ноември 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск посъветва еврофилите във Велкиобритания да не се отказват от опитите си да спрат Брекзит, пише британското издание London Evening Standard.
Туск най-откровено подкрепи опонентите на Консервативната партия преди предсрочните парламентарни избори в Обединеното кралство на 12 декември и посочи, че Великобритания ще стане „аутсайдер, играч от втора ръка“ след излизането си от Съюза.
Той заяви, че завижда на бившия председател на Камарата на представителите Джон Беркоу, който сега може „най-накрая, да каже честно какво мисли за Брекзит“.
В реч в сряда Туск заяви: „Изборите в Обединеното кралство ще се проведат след един месец. Могат ли все още нещата да бъдат обърнати? Хана Арънд ни учеше, че нещата стават необратими едва, когато хората започнат да ги мислят за такива. Така че единствените думи, които ми идват на ум днес са просто: Не се предавайте. В този мач имаше добавено време, вече сме в продълженията, а може би дори ще се стигне до дузпи“.
Изказвайки се на церемонията по откриването на учебната 2019/2020 година в Колежа на Европа, г-н Туск добави: „Чувал съм многократно от „Брекзитърите“, че искат да напуснат Европейския съюз, за да направят Обединеното кралство отново глобално, вярвайки, че само сами, те могат да станат наистина велики. Можете да чуете в тези гласове копнеж по империята. Но реалността е точно обратната. Само като част от обединена Европа Великобритания може да играе глобална роля, само заедно можем да се изправим, без никакви комплекси, срещу най-големите сили на този свят.
Всъщност мога да кажа същото за Германия или Франция. И светът го знае. Чувал съм същото в Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и Южна Африка; че след излизането му Обединеното кралство ще се превърне в аутсайдер, второстепенен играч, докато основното бойно поле ще бъде окупирано от Китай, САЩ и Европейския съюз. „Защо правят това?“ – задават ми този въпрос навсякъде, където отида. Един от английските ми приятели вероятно е прав, когато казва с меланхолия, че Брекзит е истинският край на Британската империя“.
Повтаряйки думите на Беркоу, който описа Брекзит, като „най-голямата външнополитическа грешка в следвоенния период“, Туск добави: „И най-накрая, ако ми позволите, искам да ви кажа нещо, което не бих посмял да кажа няколко. преди месеци, тъй като можех да бъда уволнен за това, че съм прекалено откровен. А днес просто е прекалено късно да импийчнат Доналд, поне европейския. Всъщност, завиждам на Джон Беркоу, който, най-накрая, може да каже честно какво мисли за Брекзит“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

Politico: Великобритания няма да номинира еврокомисар преди изборите

14 Ноември 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания няма да номинира еврокомисар преди парламентарните избори на 12 декември. Това написа посланикът на Обединеното кралство в ЕС Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на източници от Брюксел и Лондон.
От Комисията многократно настояха Великобритания да избере кандидат и дори направиха това условие, за да позволят нова отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 година, но правилата в Обединеното кралство не позволяват на правителството да издига кандидати за висши международни позиции, включително европейски инситуции, по време на изборен период.
Решението на Лондон, което бе взето независимо от решителното настояване на Брюксел, поставя ЕС пред правен проблем и отваря възможността за ново забавяне на встъпването в длъжност на новата Комисия.
Избраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен и нейният нов кекип от комисарите трябваше да влязат в длъжност на 1 ноември, но началната им дата се забави, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисар. Екипът на фон дер Лайен се надява, че новата Комисия ще може да стартира на 1 декември, като изслушванията на новопредложените членове ще бъде този четвъртък.
Юристите от европейските институции се надпреварват да анализират потенциалните последствия от отказа на САЩ да представят кандидатура, с оглед да се избегне повече забавяне. Длъжностните лица не желаят да обсъждат въпроса публично, но заявиха, че някои от правните служби на ЕС са стигнали до различни заключения.
Високопоставен дипломат на ЕС каза във вторник: „Досега няма сигнали, че британците ще назначат друг комисар по време на настоящата предизборна кампания. Очакваме обаче, че в резултат на това назначаването на Комисията няма да бъде забавено“.
В сряда главният говорител на Комисията Мина Андреева отказа да отговаря на многократни въпроси дали новата комисия може да встъпи в длъжност без британски член.
„Не отговаряме на хипотетични въпроси - това е хипотетичен въпрос“, каза Андреева.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Найджъл Фараж заяви, че може да гласува за Консервативната партия

London Evening Standard: Найджъл Фараж заяви, че може да гласува за Консервативната партия

13 Ноември 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ръководителят на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че иска да разгледа предизборната програма на консерваторите и да реши дали да не гласува за управляващата партия на премиера Борис Джонсън на изборите на 12 декември във Великобритания, пише вестник London Evening Standard.
По-рано лидерът на „Партия Брекзит“ заяви, че ще намали кандидатите, с които формацията му ще участва на изборите. Той ще се откаже от всички избирателни райони, общо 317, спечелени от Консервативната партия на изборите през 2017 г.
Това означава, че поддръжниците на неговата партия, които живеят в почти половин Великобритания няма да могат да гласуват за кандидат на формацията на Фараж в деня на изборите.
Той заяви, че иска да се подсигури, че промените за Брекзит, които индикира, че ще наложи Джонсън са записани в предизборната програма на торите, преди да им предложи собствения си граждански глас.
Ако тези промени, включително отказът да бъдат удължени търговските преговори с Европейския съюз след 2020 г. и отхвърлянето на бъдещи политически връзки с Брюксел не се появят в предизборния манифест, тогава евродепутатът заплаши, че ще няма да подкрепи споразумението за Брекзит в Европейския парламент.
Попитан дали той лично би гласувал за консерваторите, Фараж заяви, че иска първо да прегледа предизборния манифест на партията.
„Ако всичко това е в манифеста, тогава сделката, както беше, ще се промени доста“, добави той.
Фараж допълни, че „никога не би гласувал“ за оригиналната сделка за Брекзит, която според него е „ужасна“.
„Никога не бих гласувал за оригиналната сделка и не забравяйте, аз още съм евродепутат“, заяви той.
„Получаваме тези промени, започваме да се движим към Брекзит и е много различно“, допълни Фараж.
Попитан дали би подкрепил сделката с Брюксел след „едностранния“ си пакт с торите, Фараж заяви, че би го направил само с промените, които Борис Джонсън е индикирал, че ще извърши.
Той заяви, че няма да оттегля допълнително кандидати от своята партия и обяви, че ще се бори за всяко депутатско място, принадлежащо на застъпници на ЕС в парламента.
Фараж заяви, че е „невероятно“, че Джонсън не е върнал жеста и не е изтеглил своите кандидати в райони, където „Партия Брекзит“ има по-добри шансове и обвини премиера, че „вече той разделя вота“ на поддръжниците на излизането от ЕС.
„Консерваторите отказаха да ни дадат каквото и да е. Мога да ви уверя, че има широкоразпространено недоволство сред гласоподавателите, които искат да напуснем за това, че моят жест не беше върнат“, заяви Фараж.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Найджъл Фараж обяви, че партията му няма да оттегля повече кандидати за изборите във Великобритания

Reuters: Найджъл Фараж обяви, че партията му няма да оттегля повече кандидати за изборите във Великобритания

13 Ноември 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че няма да оттегля повече кандидати за депутати, oсвен 317-те кандидати, които ще отстъпят местата си на консерваторите, предава Reuters.
Попитан дали ще оттегли повече кандидати, той отговори отрицателно и заяви, че слуховете, че ще намали допълнително броя кандидати са продукт на медиите.
„Ще се борим с всички, които подкрепят оставането (в ЕС) в тази страна“, заяви Фараж. Той имаше предвид всички партии, противопоставящи се на Брекзит.
Лидерът на евроскептичната партия също добави, че ще се опълчи и на торите и на лейбъристите.
„Ще се опълчим на всеки един от тях“, заяви политическият лидер.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Ще спечелят ли консерваторите парламентарните избори?

The Times: Ще спечелят ли консерваторите парламентарните избори?

12 Ноември 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън не свика тези избори просто, за да реализира Брекзит. Той го направи, защото си мисли, че ще победи и ще получи своя мандат като премиер за следващите пет години, пише авторитетното британско издание The Times.
И ако погледнете анкетите, знаците изглеждат добри за Джонсън. Консерваторите имат 14% преднина пред лейбъристите, докато Джереми Корбин има най-нисък рейтинг от всички партийни лидери. На тази основа торите могат с основание да очакват да излязат с мнозинство от над 40 депутати в следващата Камара на общините.
Но мнозина предричаха, че Тереза Мей ще спечели парламентарните избори през 2017 година с мнозинство от над 100 депутати. Вижте какво се случи тогава.
Както отбелязва експертът по социологическите проучвания Джон Къртис, преднината на Мей от 16 процента в анкетите е била дори по-голяма от тази на Джонсън в този момент на кампанията, но тя се е стопила до само 2,5% в деня на вота.
Консерваторите също ще трябва да спечелят места от лейбъристите, просто за да изравнят 317-те депутати, които Мей спечели миналия път.
Въпреки това, ако съществения отлив на лейбъристи към Консервативната партия в текущите анкети се реализира на урните, има близо 50 места на работническото движение, които могат да преминат към торите. Спечелването им ще е повече от компенсация за загубите другаде.
Нещо повече, те са непропорционално разположени в северната част на Англия и Мидландс, където мнозина избиратели подкрепиха излизането от ЕС, макар че при 55% средната подкрепа за излизане в тези райони, тя е само малко над 52% от гласовете в цялата страна.
Колумнистът на „Таймс“ Дани Финкълщайн посочва, че консерваторите правят две неща, които затрудняват победата им. Те се опитват да си осигурят повече депутати за евентуалното им четвърто поредно правителство, нещо, което не се е случвало преди в модерната политика на Великобритания.
Също така, те „целят да уволнят някои стари избиратели и да наемат някои нови, които все още не са приели работата“.
Напълно възможно е торите да загубят традиционните консервативни избиратели, които искат оставане в ЕС и в същото време да не спечелят лейбъристите, които искат излизане от Съюза.
А на Лейбъристката партия не й трябва мнозинство, за да дойде на власт. На нея просто й трябва Консерваторите да нямат такова.
Трудно е да се види от кого ще получат подкрепа торите, ако са най-голямата партия в парламента, но без болшинство. От Шотландската национална партия (СНП)? Очевидно не. Либерал-демократите? Е, те биха настоявали да спрат Брекзит по един или друг начин, условие, което консерваторите не могат да приемат.
Демократичната юнионистка партия (ДЮП)? Не и след като Джонсън ги предаде заради последното споразумение за оттегляне с Брюксел.
Така че, ако господин Джонсън не спечели мнозинство, шансът Корбин да се окаже в Даунинг стрийт 10 е огромен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Последната анкета показва преднина от 14% на консерваторите пред лейбъристите

Daily Express: Последната анкета показва преднина от 14% на консерваторите пред лейбъристите

12 Ноември 2019 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия увеличи сериозно преднината си пред лейбъристите на фона на обявлението от Найджъл Фараж, че „Партия Брекзит“ няма да изправя кандидати за места, които понастоящем се държат от торите, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Последното проучване на общественото мнение за предсрочните парламентарни избори на 12 декември, проведено от YouGov за вестник The Times, дава 14% преднина на Консервативната партия пред лейбъристите. Данните, събрани от 11-12 ноември, за първи път показват, че партията на Борис Джонсън е получила над 40% от гласовете в анкета на YouGov от създаването на „Партия Брекзит“ през февруари. Проучването постави "торите" на 42 процента, а Лейбъристката партия на Джереми Корбин е на второ място - на 28 процента.
Анкетата показва срив на „Партия Брекзит“ от 9 на 4 процента, в сравнение с проучване, направено само няколко дни по-рано – на 8 ноември.
Либералдемократическата партия остава трета с 15%.
Изследването разкрива и увеличение на дяла на гласовете на двете партии, който е достигнал 70 процента - най-високото в анкетата на YouGov от март.
Крис Къртис, който работи за социологическата компания, заяви, че през юни делът на двете партии е бил едва 36 процента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Консерваторите няма да отстъпят нито едно място на Фараж

London Evening Standard: Консерваторите няма да отстъпят нито едно място на Фараж

12 Ноември 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е отхвърлил искането на Найджъл Фараж Консервативната партия да отстъпи на „Партия Брекзит“ местата, където нейния кандидат няма шанс да се пребори с този на лейбъристите, пише британското издание London Evening Standard.
„Ще се борим за всички места“, отсече източник, близък до лидера на торите. „Няма да оттегляме кандидати от където и да е“.
Категоричният отказ дойде, след като Фараж използва серия изяви пред медиите, за да призове Консервативната партия да отговори на жеста му да не реализира заплахата си да излъжи 600 кандидата срещу тях.
„Подарих на Консервативната партия около 20 места и го направих, защото вярвам в излизането от ЕС“, заяви политикът пред Би Би Си.
„Сега, ако вярват в излизането, това, което трябва да направят, е да се отстранят от някои места в райони на лейбъристите, където Консервативната партия не е печелила от 100 години и никога няма да спечели. Мисля, че това, което виждате от тази реакция, е, че за Консервативната партия става въпрос за тях като за партия, а не за реализиране на Брекзит“, заяви Фараж, който е изправен пред бунт от кандидатите на фракцията му, на които бе наредено да се оттеглят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС натиска Лондон да изпрати комисар

Reuters: ЕС натиска Лондон да изпрати комисар

12 Ноември 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз натиска Великобритания да изпрати свой представител в новия състав на Европейската комисия независимо от това, че страната възнамерява да излезе от Съюза до 31 януари 2020 година, предава Reuters.
С провеждането на кампания за национални избори на 12 декември британското правителство засега не проявява интерес към въпроса, след като премиерът Борис Джонсън беше принуден да отложи Брекзит за трети път до 31 януари.
Но ЕС има желание да продължи напред с обявяването на новата си комисия на 1 декември, която ще бъде оглавена от германката Урсула фон дер Лайен, първата жена, която заема този пост. Органът, който обикновено се състои от един представител от всяка държава-членка, притежава правомощия, включително договаряне на международни търговски сделки, финансиране на държавите-членки и предлагане на закони за целия ЕС по редица теми, включително околната среда и миграцията.
Говорителят на фон дер Лайен заяви в Брюксел във вторник, че Лондон не е отговорил на писмо от нея, в което тя моли да се изпрати комисар.
„Тази сутрин избраният председател изпрати още едно писмо до правителството на Обединеното кралство, в което го напомня за неговите правни задължения“, заяви говорителят Дана Спинант.
Фон дер Лайен очаква отговор преди края на седмицата, добави тя.
Според законите на ЕС Великобритания е задължена да предложи име. Останалите 27 държави от ЕС също изясниха, че Лондон трябва да направи това, когато предоставиха на Джонсън поредното отлагане на Брекзит миналия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Торите предупредиха: Фарадж ще бъде виновен, ако Великобритания не напусне ЕС

The Times: Торите предупредиха: Фарадж ще бъде виновен, ако Великобритания не напусне ЕС

12 Ноември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фарадж ще носи лична отговорност, ако Великобритания не напусне структурите на Общността. Това предупредиха министрите от кабинета в Лондон след заседание, съобщава националният ежедневник The Times.
От редакцията припомнят, че „Партията Брекзит“ на Фарадж обеща да се бори с консерваторите за гласовете на гражданите.
Фарадж заяви, че неговата партия няма да оспори 317-те мандата, спечелени от консерваторите на последните избори, на фона на опасенията, че ще раздели гласовете за Брекзит. Въпреки това, партията му все още ще се състезава за около 300 места, включително за тези, излъчени от централната и северната част на Англия. Премиерът Борис Джонсън ще се нуждае от тях, за да спечели мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристки депутати призоваха Джереми Корбин да се споразумее с другите проевропейски партии

The Independent: Лейбъристки депутати призоваха Джереми Корбин да се споразумее с другите проевропейски партии

11 Ноември 2019 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Проевропейските лейбъристки депутати притискат Джереми Корбин да си сътрудничи с други партии за блокиране на мажоритарно консервативно правителство, след като Найджъл Фараж се отказа от заплахата си да издигне кандидати във всеки избирателен район във Великобритания на изборите на 12 декември, пише британският вестник The Independent.
Въпреки че многократно отрича споразумението за оттегляне на Борис Джонсън от ЕС като „Брекзит само по име“, Фараж заяви, че е стигнал до извода, че издигането на кандидати във всичките 317 места, спечелени от торите на последните избори, е единственият начин да блокира втори референдум.
Бившият лидер на ЮКип твърдеше, че е отхвърлил офертата за членство в Камарата на лордовете през миналата седмица - нещо, което източник от консервативната партия отрече категорично. Господин Джонсън каза, че „абсолютно не е“ сключвал сделка с лидера на Брекзит партията.
Но опозиционните партии заявиха, че решението на Фараж за „едностранен алианс за напускане“, означава, че консерваторите и Брекзит партията се борят за общите избори заедно.
Джереми Корбин каза: „Преди една седмица Доналд Тръмп каза на Найджъл Фараж да сключи пакт с Борис Джонсън. Днес Тръмп получи това, което искаше. Този алианс на Тръмп е „Тачеризъм на стероиди“ и може да изпраща 500 милиона паунда седмично от нашата здравна каса към големите фармацевтични компании. Трябва да бъде спрян."
А лидерът на либералдемократите Джо Суинсън каза: „Консервативната партия е Брекзит партията сега.“
Проевропейският лейбърист Дейвид Леми заяви, че сега е "жизненоважно" за противниците на Брекзит от всички партии да си сътрудничат, докато депутатът Питър Кайл каза пред вестника, че е време партията да "приложи здрав разум" в избирателните райони, където няма надежда за победа, за да даде по-голям шанс на другите да победят торите.
Експертите на социологическите проучвания предположиха, че докато смяната на позицията на Фараж ще улесни Джонсън да защитава трудните места за торите в Южна Англия под заплаха от либералдемократите, това ще помогне малко на консерваторите да спечелят лейбъристките места, от които се нуждае премиерът за осигуряване на мнозинство в Камарата на общините.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Торите призовават Брекзит партията да оттегли и кандидатите си от районите на преодолими лейбъристи

Тhe Times: Торите призовават Брекзит партията да оттегли и кандидатите си от районите на преодолими лейбъристи

11 Ноември 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативните министри настояват Найджъл Фараж да постави Брекзит на първо място и да оттегли кандидатите си от повече места, след като той обяви, че неговата партия няма да излезе в половината избирателни райони на общите избори, където се явяват кандидати на Консервативната партия, пише британският вестник The Times.
Решението на Найджъл Фараж след седмици на натиск заради опасенията, че неговата партия ще раздели гласовете за Брекзит, което потенциално би изложило на риск напускането на Великобритания от Европейския съюз.
Брекзит партията няма да се състезава в 317 избирателни райони, спечелени от консерваторите на последните избори през 2017 г., но ще излезе на около 300 места, спечелени от лейбъристите, либералните демократи и други партии.
Решението е удар по стратегията на Борис Джонсън да спечели мнозинство в Долната камара, като успее да спечели места от лейбъристите на Джереми Корбин.
Един министър от кабинета заяви пред вестника, че Брекзит партията трябва да се изтегли от районите на преодолими лейбъристи.
„Фараж приема, че вотът за Брекзит партията е вот за Корбин и втори референдум“, каза министърът. „Но той не се оттегля от местата, които трябва да спечелим, за да победим Корбин и да извършим Брекзит.“
Иан Дънкан Смит, бившият лидер на консерваторите, каза пред BBC Radio 4, че оттеглянето е само „началото на осъзнаването на Брекзит партията, че само явявайки се на подобни места, също помага на лейбъристите."
Разделянето на гласовете за напускане може да означава, че лейбъристите „може просто да се промъкнат“ на тези места, каза той.
Ан Уайдкомб, бившият министър на торите, която вече е евродепутат от Брекзит партията, обвини "упоритостта" на премиера Борис Джонсън и решението му да отхвърли избирателния пакт с нейната партия.
Оттеглянето от 317 избирателни райони на торите като „границата, до която ще стигнем“, прогнозира тя.
Самият Фараж заяви, че решението да се оттегли от толкова много места "не е лесно".
Това обаче е облекчение за много кандидати на торите, които се опасяваха, че Брекзит партията може да ги лиши от победата.
Найджъл Фараж призна, че едномесечният му опит да създаде алианс „за напускане“ чрез изборен пакт с торите „е изпаднал в небитието“. Вместо това той обяви, че е решил да създаде „едностранно“ съюза.
Разбира се, че мнозина от Брекзит партията вярват, че съобщението, направено от Фараж е неизбежно. Много от партийните кандидати вярваха , че ще бъдат оттеглени в последния момент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Партия Брекзит“ няма да издига кандидати срещу Консервативната партия

Reuters: „Партия Брекзит“ няма да издига кандидати срещу Консервативната партия

11 Ноември 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж заяви, че фракцията му няма да издига кандидати в 317-те избирателни района, които Консервативната партия спечели на изборите през 2017-та година, но ще се състезава за всички останали, предава Reuters.
В значителен тласък за премиера Борис Джонсън преди изборите на 12 декември, Фараж заяви, че не иска партиите, които се обявяват срещу Брекзит, да спечелят изборите, така че оттегля кандидатите си за 317 от 650-те места за разпределяне.
„Партията Брекзит няма да оспорва 317 места, които консерваторите спечелиха на последните избори“, увери политикът. „Това, което ще направим, е да концентрираме общите си усилия върху всички места, заети от Лейбъристката партия, които напълно нарушиха манифеста си от 2017-та“.
„Нашите действия ще предотвратят провеждането на втори референдум“, заяви Фараж. „Също така ще се изправим срещу останалите партии, които искат оставане в ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mail: Джордж Сорос е запозодрян в опит да осуети Брекзит и да свали премиера на Обединеното кралство

Daily Mail: Джордж Сорос е запозодрян в опит да осуети Брекзит и да свали премиера на Обединеното кралство

11 Ноември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Американската милиардер Джордж Сорос е изправен пред възможно разследване в Обединеното кралство. По данни на вестник Daily Mail той е заподозрян в опит да осутиети Брекзит и във финансиране на кампания с цел „сваляне“ на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън.
Представители на Консервативната партия призовават избирателната комисия спешно да провери дейността на представителите на Сорос във Великобритания. Според изданието „Фондацията за отворено общество“, чрез своя лондонски офис, спонсорира проевропейската група Best for Britain (BfB), заобикаляйки забраната за чуждестранно финансиране за политически организации. Чрез кампанията, за която Сорос е отпуснал три милиона лири, избирателите биват насърчавани да „гласуват тактически“ за противниците на Брекзит. Ако те надделеят, Джонсън ще бъде лишен от всякаква надежда за спечелването на мнозинство в парламента.
По-рано либералдемократите, „Зелени“ и Уелската партия подписаха споразумение, което предвижда, че няма да оспорват 60 места в парламента, за да увеличат шансовете за победа за кандидатите, които се противопоставят на излизането на страната от Европейския съюз. Представителите на BfB наричат себе си „съмишленици" на този съюз.
От 2017 г. насам BfB е получила 2,7 милиона паунда от Сорос. Изданието разбира за сумата от докладите на лондонското представителство на американската фондация, което се намира в същата сграда като други организации, противопоставящи се на Брекзит, включително „Отворена Великобритания“ и Европейско движение. И двете организации играят ключова роля в кампанията „Народен вот“ за втори референдум за членството на Обединеното кралство в Общността.
Много е вероятно социалната мрежа „Фейсбук“ да се превърне в основното бойно поле на британските избори. Затова BfB активно инвестира в реклама на тази платформа. Само през последните 30 дни групата е похарчила 137 хиляди паунда за 165 различни реклами, подчертава изданието.
„Призовавам избирателната комисия да разследва възможно най-скоро за нарушение на правото на финансиране", подчерта Андрю Пърси от торите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Найджъл Фараж предупреди Борис Джонсън, че остава малко време за формирането на предизборен пакт

The Daily Express: Найджъл Фараж предупреди Борис Джонсън, че остава малко време за формирането на предизборен пакт

10 Ноември 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на „Партия Брекзит“ Найджъл Фараж заяви, че времето на премиера на Великобритания Борис Джонсън да формира предизборен пакт за излизане от Европейския съюз и „довършването на лейбъристите“ изтича, пише евроскептичното лондонско издание The Daily Express.
Лидерът на „Партия Брекзит“ отхвърли призивите да се откаже от съюз с премиера, някои от които дойдоха от членове на собствената му партия, и заяви, че Джонсън има време до 14 ноември да направи компромис. Това е датата, в която кандидатите в идните избори, които ще се проведат на 12 декември, трябва да предадат своите документи за участие.
В противен случай, твърди Фараж, „Партия Брекзит“ ще направи всичко възможно за да спечели всяко депутатско място от Англия, Уелс и Шотландия и „зарът ще бъде хвърлен“ за разделянето на вота на електората, застъпващ се за напускането на ЕС. Той освен това предизвика Джонсън на предизборен телевизионен дебат.
„Ако Борис наистина вярва, че е договорил „страхотно нова споразумение“, тогава нека проведем дебат (…) Аз ще дебатирам с него по всяко време и навсякъде през следващите пет седмици“, каза Фараж.
Според британското издание, един от всеки трима гласоподаватели за „Партия Брекзит“ е бивш привърженик на консерваторите, макар Фараж да твърди, че се цели в електората на лейбъристите.
Бивишият член на евроскептиците на Фараж, Питър Харис, който беше регионален координатор на партията, призова тя да съюзи с Джонсън и да даде възможност на торите да изместят лейбъристите, без да се разделя вота. Фараж обаче настоя, че не може да се оттегли, освен ако премиерът не се съгласи на сделката му.
„Това е шанс за алианса за напускане да осъществи Брекзит и да довърши лейбъристите за цяло поколение. Часовника тиктака. Номинациите (на кадидати) затварят тази седмица. След това, зарът ще е хвърлен“, коментира лидерът на „Партия Брекзит“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори

The Observer: Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори

9 Ноември 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит остава водещата тема на предстоящите избори, пише британският седмичник The Observer.
Ето две цифри, които трябва да се имат предвид през този изборен сезон: 83% и 23%. Първата е комбинираното представяне на консерваторите и лейбъристите на общите избори през 2017 г., най-високото след 1970 г. Второто е техният комбиниран дял в тазгодишните избори за Европейски парламент, най-ниското в национална анкета след въвеждането на съвременната избирателна система. За две години двете големите партии преминаха от най-високото до най-ниското ниво. На фона на предстоящите избори и двете партии работят за възстановяване на тези загуби. Даунингстрийт чака партията, която най-добре успее да си възстанови загубената подкрепа. Добре дошли в изборите за „голямото изстискване“.
Брекзит е общият знаменател както за изненадващото възраждане на двупартийната политика през 2017 г., така и за внезапния й крах през тази година. И Брекзит ще бъде движещата сила отново тази зима. Консерваторите при Тереза Мей се издигнаха, като взеха вота на ЮКип; сега, при Борис Джонсън, те се стремят да вземат от подкрепата за наследника на ЮКип, Брекзит партията на Найджъл Фараж. През 2017 г. увеличаването на подкрепата за лейбъристите бе частично обусловен от привържениците на оставането, които видяха партията като най-подходяща за спиране на твърдия Брекзит. Екипът на Корбин се нуждае много от тези избиратели, за да се върне в играта.
Една новост при тези избори е появата на високопоставени независими лица и такива преминали от една партия в друга, повечето от които са силно свързани с каузата за оставането. Бившите депутати от лейбъристите и тори, които сега са либералдемократи, като Лучана Бергер или Сам Гимах, могат да осигурят на партията подкрепа, като консолидират привържениците на оставането в места, където иначе би изглеждало невъзможно. А независимите проевропейски кандидати като Доминик Грийв могат да вземат уж „гарантирани места“ на консерваторите, ако успеят да консолидират проевропейска подкрепа от други партии, като в същото време привличат и проевропейски настроените тори, които не желаят да подкрепят опозиционните партии. Отслабването на традиционната партийна лоялност и засилването на лоялността към Брекзит може да улесни този процес, като улесни изтъкнатите проевропейски политици да събират подкрепа, дори ако стоят без традиционната партийна подкрепа
Тези "бунтовници" и сменилите своята партийна принадлежност могат да получат предимство в местата, където се кандидатират, но консерваторите имат на своя страна ранното предимство в националните проучвания. Подкрепата се увеличава за тях с над 10 пункта от лятото, като по-голямата част от това увеличение идва от Брекзит партията, чиято подкрепа намаля наполовина през този период. Позицията на Джонсън за твърд Брекзит и успехът му да сплотява евроскептични депутати и журналисти, които застанаха зад неговото предоговорено споразумение му дадоха мотивиращ аргумент, който да постави пред избирателите на Брекзит партията и това осигури сегашната му водеща позиция. И все пак сделката му е нова и неразбрана и сега ще бъде изправена пред яростна критика на Брекзит партията, тъй като Фарадж се стреми да убеди колебливите избиратели на Брекзит партията, че сделката на Джонсън не е „истински Брекзит“.
Лейбъристите започват от по-сложна позиция. Нееднозначната и развиваща се политика спрямо Брекзит не е чудесен инструмент за убеждаване на проевропейските избиратели, а Джереми Корбин е много по-малко харесван сред проевропейските лейбъристи, отколкото Джонсън сред евроскептиците. Тази есен трудът направи много по-малко за спечелването на загубена подкрепа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Лейбъристите губят традиционната си подкрепа в северните райони

London Evening Standard: Лейбъристите губят традиционната си подкрепа в северните райони

8 Ноември 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ново проучване нанесе сериозен удар на лейбъристите на Джереми Корбин, като партията очевидно губи позиции в традиционните си „крепости“ , пише лондонският вестник Evning Standard.
Консерваторите също претърпяват загуби в новите данни на YouGov, въпреки че те не са толкова изразени като тези на лейбъристите.
Преди изборите през следващия месец проблемите на Корбин са най-видими в северната част на страната.
На северозапад партията получава 30%, което е с 25% по-малко от резултатите на изборите за 2017 г. Торите на Борис Джонсън получават 33%.
Дори в Лондон е отбелязан значителен спад на лейбъристите, които от 55% през 2017 г. са паднали до 39% по последните данни, събрани от 17 октомври до понеделник тази седмица.
Междувременно торите на югоизток и югозапад отбелязват идентични 13-процентови спадове до 41%.
Либералдемократите и новосформираната Брекзит партия изглежда се възползват от поляризирания дебат за Брекзит, либералдемократите , водени от Джо Суинсън които са за оставане в ЕС, увеличават подкрепата във всички региони.
Най-големият скок на либералдемокртите е на северозапад (от 5% през 2017 г. до 17% при последното социологическо проучване) и на югоизток (от 11% през 2017 г. до 23% сега).
Най-голямата подкрепа за Брекзит партията идва от североизток, където в момента тя събира 19% - 7% по-малко от торите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Обвиниха премиера Борис Джонсън в заблуда на обществото  в Северна Ирландия

The Guardian: Обвиниха премиера Борис Джонсън в заблуда на обществото в Северна Ирландия

8 Ноември 2019 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън е обвинен в заблуждаване на обществото относно договорената от него сделка за Брекзит, след като се появиха кадри, в които той казва на износителите в Северна Ирландия, че няма да е необходимо да попълват допълнителни документи, пише британският вестник The Guardian
Видеоклипът, заснет в четвъртък вечерта в Северна Ирландия, показа, как той успокоява притеснени износители, че няма да им се налага да попълват митнически декларации, когато изпращат стоки през Ирландско море. В отговор на въпрос от износител дали ще трябва да попълва допълнителни формуляри, Джонсън каза: „Абсолютно няма да го направите“.
Той каза, ако някой поиска да попълни такива документи да се обади по телефона на премиера, "и аз ще ги посъветвам да хвърлят този формуляр в кошчето".
Това изглежда бе в противоречие с министъра за Брекзит, който наскоро даде показания пред Камарата на лордовете, че предприятията ще трябва да попълнят „обобщени декларации за износ“ при изпращане на пратки от Северна Ирландия до останалата част на Обединеното кралство.
Министърът за Брекзит в сянка, Киър Стармър, заяви: „Това е премиер, който или не знае подробностите на сделката, която е договорил, или не е честен за нея.
„Ако тази сделка влезе в сила, това е международен договор, който ще бъде правно обвързващ. Не е Борис Джонсън този, който да се откаже или да игнорира задълженията по сделката, която е договорил. Борис Джонсън си измисля, докато върви. Това не е начин да иска управлението на страната."
Съгласно преработеното споразумение за оттегляне на Джонсън, Северна Ирландия ще продължи да следва митническия кодекс на ЕС, който включва митнически декларации и други формалности.
Но отговаряйки на въпроси след предизборна реч, която беше заснета на видео, премиерът заяви: „Няма да има формуляри, няма проверки, няма пречки от какъвто и да е вид. Ще имате неограничен достъп."
Забележките му бяха посрещнати с недоверие в Европейския парламент. Холандският евродепутат Софи инт Велд заяви: „Той многократно е мамил обществото по отношение на Брекзит… Най-добрата сделка, която Великобритания има, е тази, която има като пълноправен член на ЕС.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Либерал-демократите, зелените и уелските социалдемократи формираха пакт против Брекзит

The Guardian: Либерал-демократите, зелените и уелските социалдемократи формираха пакт против Брекзит

7 Ноември 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Проевропейски настроените партии във Великобритания заявиха, че са формирали пакт против Брекзит, след като са „оставили партийните политики настрана“ и са се споразумели да не се противопоставят един на друг по време на изборите, в опит да не бъде разделен вота на хората, подкрепящи оставането на страната в Европейския съюз, пише либералното лондонско издание The Guardian.
Либерал-демократите, "Зелените" и уелските социалдемократи от "Плайд камри" заявиха, че ще дадат на гласоподавателите „шанс за оставане“ в ЕС, като техните кандидати ще се кандидатират съвместно като кандидати на редица региони в Англия и Уелс. Проектът е оглавен от бившият депутат Хайди Алън.
Алън, която напуска политиката, след като прекара време в Консервативната партия, движение „Промени Великобритания“ и либерал-демократите, заяви, че това са „избори за Брекзит“ и оставането в ЕС е възможно.
„Оставяме партийните политики настрана в интерес на нашата страна и (ние) подписахме междупартийно споразумение, където партиите, застъпващи се за оставане (в ЕС) в Англия и Уелс ще работят заедно за да подкрепят един кандидат“, обясни тя.
Тя уточни, че по този начин тези партии ще могат да вкарат повече депутати, застъпващите се за оставане в ЕС в парламента след изборите на 12 декември.
Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
„Това е нашият шанс да изместим баланса на силите настрана от двете най-големи партии и в прогресивния алианс за оставане“, каза тя.
Според лидера на либерал-демократите Джо Суисън, единственият възможен начин да бъде построено по-светло политическо бъдеще е „да сме готови да работим заедно с другите, а лидерът на уелските социалдемократи Адам Принс добави, че това е „зряла политика“.
Проектът също така е бил предложен и на лейбъристите, но те са отказали да вземат участие в него.
Попитан защо, депутатът на лейбъристите Джон Макдонъл заяви, че неговата партия „никога не влиза в пактове и коалиции“.
Той по-рано осъди ролята на либерал-демократите в консервативното правителство от 2010-2015 г.
„Само ще кажа това на "Зелените" и на другите, които влизат в съюз с либерал-демократите – аз помня какво направиха те, когато бяха в правителството. Аз казвам, идете и питайте всеки инвалид в тази страна, който премина през бруталността на оценката за неговата работоспособност“, каза той.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

ТАСС: Три британски партии са се договорили да гласуват срещу Брекзит

7 Ноември 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либералдемократическата партия на Великобритания постигна споразумение с уелската „Плайд Камри“ и „Зелени“ за тактическо гласуване за предотвратяване на Брекзит на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Обединеното кралство, предава TACC, като се позовава на медийни източници, цитирали партийни лидери.
„Радваме се, че е постигнато споразумение. Това е важен момент за всички хора, които искат да подкрепят кандидатите, поддържащи членството в ЕС в цялата страна", цитира агенцията думите на Джо Суинсън. Според информацията споразумението може да засяга 60-70 от 650 избирателни секции. Тактическото гласуване в този случай ще означава, че кандидатите на всяка от трите партии няма да се противопоставят на претендента за депутатски мандат сред противниците на Брекзит, който има най-реалните шансове да влезе в Камарата на общините.
Чрез предсрочни избори премиерът и лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън възнамерява да преодолее безизходицата при постигането на споразумение за Брекзит. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след като представи писмено известие за оттегляне от Общността. Депутати от Камарата на общините обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на споразумението, постигнато от Брюксел и правителството, водено от вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит първо за април или май, а след това за 31 октомври, а Мей бепринудена да подаде оставка.
Джонсън, който я замени, настоя страната да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но поради закон, приет от парламента, на 19 октомври беше принуден да изпрати искане до Европейския съвет за ново отлагане на Брекзит - до 31 януари 2020 г. ЕС го предостави на Лондон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Бившият говорител на Камарта на Общините на Великобритания Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“

London Evening Standard: Бившият говорител на Камарта на Общините на Великобритания Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“

6 Ноември 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият говорител на Камарата на общините Джон Бъркоу нарече Брекзит „грешка“ в първите си коментари след като напусна поста си, пише британското издание London Evening Standard.
Бъркоу, който по-рано отхвърляше твърденията, че подкрепя оставането на страната в структурите на Европейския съюз докато изпълняваше длъжността говорител на Камарата заяви, че според него оставането в Общността е най-добрата опция за международния статут на Лондон.
„Не мисля, че това помага на Великобритания. Брекзит е най-голямата грешка на тази страна след (Втората световна) война. По-добре да сме част от ЕС“, заяви той в изявление пред журналистическата организация „Foreign Press Association”.
Бъркоу заяви още, че излизането от ЕС ще е „необикновено нежелателно“.
„Но сега мога да кажа какво мисля – Брекзит е най-голямата грешка в историята на външната ни политика“.
Той освен това добави, че според него излизането от ЕС ще отнеме твърде дълго време, без значение дали сделката за Брекзит бъде успешно гласувана от парламента.
По-рано Бъркоу напусна поста си, след като прекара десетилетие като говорител на Камарата на общините. Като негов наследник беше назначен Линдзи Хойл.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

The Guardian: Жан Клод Юнкер смята, че Брекзит влошава съществуващите във Великобритания проблеми

6 Ноември 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит само влошава съществуващите във Великобритания проблеми, заяви напускащият председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, пише лондонското либерално издание The Guardian.
Юнкер, който се очаква да напусне поста си като председател на ЕК, заяви това в интервю за германската медия ARD.
„Великобритания също има проблеми, настрана от Брекзит. Тези проблеми станаха по-големи с Брекзит. Те се опитват да прикрият това, но те само стават по-големи“, заяви той.
Юнкер описа изтеглянето на Обединеното кралство от структурите на ЕС като вечен кръг от „обещания, неспазени обещания и лъжи, повтарящи се отново и отново“. Тези коментари идват два дни след като председателят на ЕК обвини премиера на Великобритания Борис Джонсън в това, че е подвел обществото по време на референдума за напускането на ЕС в Обединеното кралство през 2016 г.
Въпреки това в друго свое изказване пред британски медии, Юнкер прие по дипломатичен тон и заяви, че харесва Джонсън.
Той не уточни коя част от изказванията на премиера през 2016 г. са били лъжи, но може да е имал предвид твърденията по време на кампанията за Брекзит преди референдума, че Великобритания „изпраща“ на ЕС 406 млн. eвро, които бяха наречени „подвеждащи“.
Юнкер може да е имал предвид и друго твърдение от тогава, според което Турция и четири други страни ще се присъединят към ЕС до 2020 г.
Председателят на ЕК освен това описа плана на опозиционния лидер и ръководител на Лейбъристката партия Джереми Корбин за нова сделка за Брекзит нереалистичен. Той все пак отбеляза също, че неговият наследник, Урсула фон дер Лайен, която ще застане на председателското място ще реши дали има място за „маневри“ за нова сделка.
Юнкер освен това изрази скептицизма си за надеждите на Консервативната партия за преразглеждане на сделката за свободна търговия за по-малко от година, което според него ще „отнеме време“.
По-рано главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че базовото споразумение за свободна търговия може да бъде сключено до 11 месеца, но също така предупреди, че преговорите ще бъдат „трудни“.
Освен това Брюксел не е убеден от обещанията на Джонсън да избегне удължаване на преходния период на Брекзит след 2020 г.
Барние каза, че лятото на 2020 г. ще бъде „момента на истината“, за да се види дали ще е необходимо удължаване на този период.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия няма да опонира на удължаване на срока за Брекзит, според говорител на Меркел

AFP: Германия няма да опонира на удължаване на срока за Брекзит, според говорител на Меркел

23 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Берлин няма да опонира на искане от страна на Лондон за удължаване на срока за излизането на Великобритания от Европейския съюз, който в момента е 31 октомври, заяви говорител на германския канцлер Ангела Меркел, предава АFP.
Според Щефен Зайберт, препоръката на председателя на Европейската комисия Доналд Туск да бъде предоставено на Великобритания удължаване на срока за Брекзит до 31 януари 2020 г. „няма да се провали заради Германия“.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Франция е готова да даде няколко допълнителни дни за Брекзит, но изключва по-голямо отлагане

Reuters: Франция е готова да даде няколко допълнителни дни за Брекзит, но изключва по-голямо отлагане

23 Октомври 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е готова да одобри няколко допълнителни дни, за да бъде гласувана сделката за Брекзит в британския парламент, но изключва по-голямо отлагане, съобщи дипломатически източник от Париж пред Reuters.
Изявлението на събеседника на агенцията идва няколко часа, след като британския парламент отхвърли предложението на премиера Борис Джонсън за приемане на новата сделка за излизане на Обединеното кралство от ЕС по бързата процедура, с което стана ясно, че Лондон няма да се справи със задачата до крайния срок на 31 октомври.
„В края на седмицата ще видим дали е нужно чисто техническо удължаване с няколко дни, за да се завърши парламентарната процедура“, заяви допломатическият източник, като посочи: „Но извън това, всякакво отлагане за печелене на време или за ново обсъждане на споразумението е неприемливо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: В Брюксел са убедени, че Брекзит няма да се случи на 31 октомври

Politico: В Брюксел са убедени, че Брекзит няма да се случи на 31 октомври

23 Октомври 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания няма да излезе от ЕС на 31 октомври, категорични са европейски служебни лица и дипломати, пише европейската редакция на Politico.
След нощ на хаотични събития в Уестминстър, в която британските депутати гласуваха за приемане на последната сделка за Брекзит, но блокираха бързата процедура, поискана от премиера Борис Джонсън, според която споразумението трябваше да се превърне в закон за три дни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че ще поиска от лидерите на ЕС да отложат крайния срок за Брекзит до 31 януари от сегашния – 31 октомври.
Великобритания все още може да напусне по-рано, ако ратифицира Споразумението за оттегляне, одобрено миналата седмица от Съвета. Европейският парламент също трябва да ратифицира споразумението.
Докато се очаква Франция да предизвика разговор за възможността за одобряване на много по-кратко удължаване, служителите на ЕС казаха, че какъвто и да е резултатът от този дебат, беше ясно, че Джонсън няма да изпълни ангажимента си да извърши Брекзит на 31 октомври, „или да умре“.
„Брекзит няма да случи в края на октомври“, заяви високопоставен служител на ЕС.
Поражението на Джонсън за ускорената процедура означава, че той ще трябва да приеме забавяне на Брекзит, ако това бъде предложено официално на Брюксел. След гласуването Джонсън спря процеса на ратифициране, докато не дойде решение от Брюксел.
В Брюксел нямат желание да бъдат въвличани във вътрешнополитическите борби на Обединеното кралство и с тази цел Туск предложи да се одобри отлагане според условията на Закона Бен, който принуди Джонсън да изпрати писмо в събота с искане за удължаване и избягване на Брекзит без сделка. Британският министър-председател изпрати второ писмо, в което казва, че е срещу всякакво отлагане, но ЕС интерпретира първото му писмо като отговарящо на законовите изисквания за искане за удължаване.
Туск заяви, че ще настоява за удължаването чрез писмена процедура, която не изисква лидерите да проведат друга среща на върха в Брюксел, за да одобрят забавянето. Някои дипломати обаче заявиха, че лидерите може да настояват да се срещнат лично, тъй като все още съществува несигурност относно продължителността на всяко удължаване.
Париж вече сигнализира, че не е съгласен да се одобри исканото от Лондон отлагане до 31 януари.
„От британския парламент зависи да разгледа споразумението за оттегляне възможно най-скоро. Ще видим в края на седмицата дали е необходимо чисто техническо удължаване с няколко дни, за да приключим тази парламентарна процедура“, каза френски дипломатически служител.
„Но извън тези обстоятелства е изключено удължаване за печелене на време или за обсъждане отново на споразумение, което вече бе отхвърлено. Постигнахме сделка и сега тя трябва да бъде приложена без отлагане“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският парламент отхвърли опита на Джонсън да прокара сделката за Брекзит по бързата процедура

The Guardian: Британският парламент отхвърли опита на Джонсън да прокара сделката за Брекзит по бързата процедура

23 Октомври 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на британския премиер Борис Джонсън да прокара сделката си за Брекзит по бързата процедура през Камарата на общините навреме за крайния срок на 31 октомври бе блокиран от депутатите във вторник вечерта, дори след като той заплаши да я изтегли и да се опита да организира предсрочни избори, пише The Guardian.
След това министър-председателят заяви, че ще говори с лидерите на ЕС и ще ги призове да не се съгласяват на дълго отлагане на Брекзит. Но председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви почти веднага, че ще препоръча на страните-членки да приемат искането на Лондон за тримесечно отлагане. Това искане е изложено в писмото, което бе подписано неохотно от министър-председателя през уикенда в съответствие със Закона Бен, въпреки предишното му настояване той по-скоро да бъде „мъртъв в канавката“, отколкото да поиска ново отлагане.
Очаква се ЕС да изпълни искането на Обединеното кралство за удължаване с три месеца с възможност да напусне преди 31 януари, ако сделката е ратифицирана по-рано.
След ден на скандали и обвинения, премиерът и Консервативната партия загубиха решаващия вот с 322 на 308.
Депутатите отхвърлиха „програмното предложение“, което очертаваше тридневен график за обсъждане на 110-страничното споразумение, въпреки че „принципно“ подкрепиха сделката на Джонсън с мнозинство от 30 гласа в отделен вот само няколко минути по-рано.
Преминаването на законопроекта за оттегляне през парламента автоматично бе прекратено в резултат на поражението, като председателят Джон Беркоу заяви, че официално е „приключило“.
Джонсън каза на депутатите: „Сега продължаваме да сме изправени пред несигурност и ЕС трябва да реши как да реагира на искането на парламента за отлагане... По един или друг начин, ние ще излезем от ЕС с тази сделка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Над 300 хиляди души за три дни подписаха писмо с искане за втори референдум за Брекзит

The Independent: Над 300 хиляди души за три дни подписаха писмо с искане за втори референдум за Брекзит

22 Октомври 2019 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Повече от 300 хиляди души са подписали само за три дни писмо с искане за втори референдум за Брекзит, пише левият проевропейски вестник The Independent, който е един от организаторите на кампанията.
Отвореното писмо, организирано от кампанията призовава официалните лица от Обединеното кралство и ЕС да разрешат на британската общественост да даде право за нов вот за сделката на Борис Джонсън за Брекзит.
Стотици хиляди подписи са добавени в списъка с имена, подкрепящи петицията, след като един милион души отправиха искане към парламента в събота, за да поискат нов референдум.
В отвореното писмо се казва: „Не искаме властимащите да проведат насила Брекзит, който ще навреди на икономиката както на Великобритания, така и на ЕС, заплашва мирния процес в Северна Ирландия, както и ще доведе до години повече несигурност и хаос.
„Моля, не обръщайте гръб на последния шанс да ни спре да се включваме.
В събота бе проведен най-големият протест в новата история на Обединеното кралство, според организаторите му, за втори референдум и за оставане в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите отхвърлиха плана на Борис Джонсън за бързо разглеждане на сделката за Брекзит

The Guardian: Депутатите отхвърлиха плана на Борис Джонсън за бързо разглеждане на сделката за Брекзит

22 Октомври 2019 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планът на Борис Джонсън да ускори разглеждането на сделката за Брекзит през парламента за да спази крайния срок от 31 октомври бе отхвърлен от депутатите, дори след като заплаши да изтегли законопроекта и да настоява за общи избори, пише британският вестник The Guardian.
Правителството загуби гласуване с 322 срещу 308 гласа мнозинство от само 14 гласа.
Депутатите отхвърляха „предложението за програмата“, което определяше меко казано тридневен график, за да могат да разгледат законопроекта за споразумение оттегляне от ЕС от 110 страници.
След поражението премиерът каза на депутатите, че ще ускори подготовката за Брекзит без сделка и ще „спре” законодателството за Брекзит, докато лидерите на ЕС не вземат решение.
„Сега сме изправени пред по-нататъшна несигурност и сега ЕС трябва да реши да реагира на искането на парламента за отлагане“, заяви Джонсън.
„Нашата политика остава същата - че не трябва да отлагаме. Трябва да напуснем ЕС на 31 октомври. И това ще кажа на ЕС и ще докладвам обратно в парламента.
„По един или друг начин ще напуснем ЕС с тази сделка.“
Някои депутати, които обмисляха да подкрепят сделката на Джонсън, заявиха, че не могат да приемат такъв ускорен дебат. Законодателството бе публикувано едва късно в понеделник, а финансовият министър Саджид Джавид отказа да публикува икономически анализ на неговото въздействие.
Камарата на общините по-рано подкрепи второто четене на законопроекта за оттегляне с 329 гласа „за“ срещу 299 „против“ - по-голямо очакваното мнозинство от 30.
Това изглежда означава, че има потенциална подкрепа за сделката на премиера, въпреки че някои от депутатите от лейбъристите, които го подкрепиха, заявиха, че могат да оттеглят подкрепата си на по-късен етап от своя ход чрез Камарата на общините, ако не успеят да я променят.
Депутатите внесоха поредица от изменения в законопроекта по въпроси, включващи митнически съюз, екологични стандарти и избягване на риска от излизане без сделка в края на 2020 година
Лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, каза преди гласуванията: „Ще търсим много ясен ангажимент към митническия съюз, силна връзка с единния пазар, твърди ангажименти за правата на работниците, най-малкото запазване на екологичните стандарти и затваряне на всички вратички, за да се избегне заплахата от Брекзит без сделка веднъж завинаги."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск провежда консултации с европейските лидери за отлагане на Брекзит

AFP: Доналд Туск провежда консултации с европейските лидери за отлагане на Брекзит

22 Октомври 2019 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Европейския съвет Доналд Туск се консултира с лидерите на ЕС относно искането на Великобритания да отложи Брекзит до 31 януари, съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от AFP.
Тя написа това в социалната мрежа „Туитър“, след като британските депутати гласуваха да попречат на премиера Борис Джонсън да прокара споразумението за оттегляне до края на месеца.
Андреева пише, че Комисията „отбелязва резултата от тази вечер и очаква правителството на Обединеното кралство да ни информира за следващите стъпки“, докато Туск „се консултира с лидерите по искането на Великобритания за отлагане до 31 януари 2020 г.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент не одобри ускореното приемане на закона за Брекзит

AFP: Британският парламент не одобри ускореното приемане на закона за Брекзит

22 Октомври 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отхвърлиха във вторник плановете на премиера Борис Джонсън да получи одобрение на сделката си за Брекзит до 31 октомври, минути след като самият законопроект бе одобрен от депутатите, предаваAFP
Камарата на общините гласува с 308 срещу 322 гласа в полза на отхвърляне на плана му за приемане на законопроекта за оттегляне, само за три дни.
Британският премиер Борис Джонсън заяви веднага след това, че ще направи пауза в усилията си за гласуване на сделката за Брекзит , след като депутатите отхвърлиха предложения от него график.
"Ще спрем това законодателство", заяви Джонсън пред депутатите и добави, че ще се консултира с лидерите на Европейския съюз относно по-нататъшно отлагане на Брекзит, но настоява, че Великобритания все пак трябва да напусне блока, както е планирано на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

AFP: Британските депутати одобриха предложения от правителството законопроект за Брекзит

22 Октомври 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати дадоха първоначалното си одобрение на Закон за прилагане на сделката за Брекзит на премиера Борис Джонсън, предава AFP.
Джонсън спечели първото от двете решаващи гласувания в Камарата на общините. Депутатите гласуваха от с 329 срещу 299, за да одобрят по принцип законопроекта за оттегляне, който прилага сделката за Брекзит, постигната с лидерите на Европейския съюз миналата седмица.
Те обаче все още биха могли да гласуват против законодателната програма на правителството за бързо разглеждане на законопроекта от 110 страници до четвъртък вечерта, за да позволи ратифицирането му преди 31 октомври.
Лидерът на консерваторите предупреди по-рано във вторник, че ако не се приеме предложението, той ще оттегли законодателството и вместо това ще настоява за свикване на общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

ТАСС: Борис Джонсън ще поиска нови избори при отлагане на Брекзит

22 Октомври 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън ще предложи провеждането на предсрочни избори до края на годината, ако Камарата на общините отново се произнесе за отлагане на Брекзит. Това съобщи във вторник политическият наблюдател на BBC Лора Кюнсберг, позовавайки се на източник в кабинета на премиера, цитирана от TACC.
"Ако парламентът отново подкрепи отлагането, като отхвърли предложението на [правителството] за програмата и ЕС предостави отлагането до 31 януари, тогава ние ще оттеглим законопроекта, няма да има допълнително обсъждане в парламента и ще преминем в посока на организиране на избори до Коледа“ е заявил източникът.
Джонсън представя законопроекта за Брекзит в парламента с очакването, че вотът ще се проведе във вторник около 19:00 часа (21:00 часа българско време) и че страната ще може да напусне ЕС на 31 октомври.
Една от точките на законопроекта елиминира необходимостта от отделен парламентарен вот за одобрение на сделка с ЕС. Както бе посочено в кабинета, тя ще бъде разгледан и одобрена от Парламента след приемането на закона на второ четене във вторник.
За приемането на закона има редица пречки. Във вторник парламентаристите могат да оспорят самия график, за който правителството настоява. Някои депутати вече декларират, че е невъзможно да се приеме такъв важен закон за три дни. Основният проблем за Джонсън и неговия кабинет ще бъдат изменения в закона, които опозицията планира да внесе. Някои от тях ще бъдат предложени още преди второто четене, но се очаква основните да бъдат представени преди третото четене, което се очаква в сряда или четвъртък. Опозицията може да се опита да обвърже одобрението на законопроекта с предсрочни парламентарни избори, втори референдум за Брекзит или промяна в условията на сделката с ЕС, като се стреми да запази членството на Великобритания в митническия съюз на ЕС.
Повечето предложения, които опозицията може да направи, очевидно са неприемливи за правителството. Приемането им може да доведе до факта, че самият кабинет ще оттегли документа от гласуването и ще бъдат обявени предсрочни избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

The Guardian: Предстоят две ключови гласувания за Брекзит

22 Октомври 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще направи последен опит да спази крайния срок за излизането на страната от структурите на Европейския съюз, макар да са налице индикации, че независимо от изхода на гласуванията за Брекзит ще бъде предприета крачка към насрочването на избори, пише британският вестник The Guardian.
Джонсън вече поиска отлагане на Брекзит, като изпрати писмо до Брюксел – съгласно т.нар. Закон на Бил, след като в събота депутатите отказаха да подкрепят споразумението му с Брюксел. От редакцията припомнят, че по-рано премиерът увери, че по-скоро предпочита да бъде „мъртъв в канавка“, отколкото да поиска отсрочка за развода.
Ако правителството успее да прокара законопроекта си за Брекзит през парламента навреме, Великобритания на теория може да напусне ЕС до крайния срок - следващия четвъртък.
Премиерът ще поиска депутатите да го подкрепят в два решаващи вота във вторник - за проектозакона за споразумение за оттегляне, който съдържа споразумението, което той постигна в Брюксел миналата седмица, и за плана си да го прокара през Камарата на общините до четвъртък.
Джонсън ще каже на депутатите: „Договорихме нова сделка, така че да можем да напуснем без отлагане и да осигурим рамка за нови отношения, базирани на свободната търговия и приятелското сътрудничество. Излизаме от ЕС, но винаги ще бъдем европейци“.
Плановете на Джонсън да проведе „значим вот" за сделката му в понеделник бе блокиран от председателя на парламента Джон Бъркоу, който не разреши гласуването с оглед факта, че предходното такова се състоя само преди два дни.
С подкрепата на някои от редиците на лейбъристите и торите, Джонсън може да спечели гласуването на законопроекта на второ четене. Но Даунинг Стрийт е подготвен за потенциално поражение по предложението, определящо графика на работа през следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

The Times: Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън?

21 Октомври 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са шансовете за сделката на Борис Джонсън, обяснява британският национален ежедневник The Times

Какво се случи в понеделник?

Джон Беркоу, председателят на парламента, постанови, че в понеделник Борис Джонсън не може да постави сделката си за Брекзит на второ гласуване. Той каза, че това ще бъде "повтарящо се и нередно“, тъй като депутатите вече имаха шанс да гласуват по въпроса в събота.

Защо не могат да гласуват по сделката два пъти?

Според парламентарна конвенция 1604 депутатите не могат да гласуват по един и същ въпрос два пъти в рамките на една парламентарна сесия. Правилото влезе в сила, за да спре правителството - или суверенът в този момент - да блокира парламентарното време в опит да принуди депутатите да отговорят на желанията му. Конвенцията създаде проблеми и на Тереза Мей, когато тя се опита да внесе различни версии на сделката си в парламента за одобрение.

Защо е важно решението на председателя?

Това правило звучи тайнствено, но то има практическо значение. Гласуването в събота и успехът на поправката на Летуин означават, че Джонсън е принуден да изпрати писмо до Европейския съюз с искане за тримесечно отлагане на Брекзит. Но законодателството, което го принуждава да направи това, Законът на Бен, отпада в момента, в който парламентът е получил възможността за смислен вот. Следователно, ако в понеделник депутатите получеха възможност за втори смислен вот и правителството спечели, Законът на Бен щеше да бъде изпълнен и премиерът Джонсън можеше законно да оттегли искането си за отлагане.

Защо Борис Джонсън иска да оттегли искането си за отлагане?

Премиерът е наясно, че най-добрите му шансове да получи сделката си одобрена от депутатите е, ако всички други варианти, различни от Брекзит без сделка, са извън масата. Стратезите на Даунинг Стрийт се опасяват, че макар че провежданото на втори референдум или избори все още са съществуващи възможности, той може да няма достатъчно гласове, за да прокара сделката си. В допълнение той иска от депутатите да одобрят сложен законодателен акт за малко повече от седмица. С възможно отлагане депутатите могат да решат, че искат повече време за обсъждане на законопроекта, а не да се съобразят с програмата на Джонсън за Брекзит на 31 октомври 2019.

Ще предостави ли ЕС допълнително отлагане на Брекзит?

В опит да помогне на премиера Джонсън френският президент Макрон заяви миналата седмица, че подобно удължаване не трябва да се приема за даденост и че той не е непременно в полза на такова. Всяко отлагане трябва да бъде одобрено единодушно от европейските лидери. Повечето дипломати в Брюксел обаче подозират, че ако това е избор между отлагане или Брекзит без сделка на 31 октомври, Европейският съвет би избрал първото. Отчасти това е от собствен интерес: гражданите на ЕС ще бъдат засегнати от Брекзит без сделка, а европейските политици няма да искат да носят вината за метафоричното хвърляне на Великобритания от скалата.

И така, какво се случва сега?

Тази вечер правителството най-накрая ще публикува своя законопроект за оттегляне, който предвижда законодателството, необходимо за прилагането на Брекзит. Във вторник ще има две критични гласувания в Камарата на общините.
Първото ще бъде второто четене на законопроекта, което ще даде първа индикация дали Джонсън има необходимата подкрепа, за да прекара сделката си през парламента. Тогава малко след това ще има гласуване на това, което е известно като предложение за програмата. Това всъщност е графикът на парламента за останалите етапи от законопроекта. Възможно е Джонсън да получи мнозинство за първия вот, но не и за втория.

Премиерът се опитва да прокара много сложен законопроект през парламента за изключително кратък период от време. Ако Даунинг Стрийт се опита да ограничи дебата твърде много, тогава някои депутати от лейбъристите, които може да са склонни да подкрепат законопроекта на второ четене, може да гласуват против предложението за програмата. Така или иначе гласуването ще е с много малка разлика.

Какво се случва, ако правителството загуби единия или двата вота?

Ако не спечели нито едно от гласуванията, вероятно законодателството пада, поне засега. Със сигурност пада, ако законопроектът бъде победен на второ четене. Но ако предложението за програмата бъде победено, това означава, че няма нищо, което да спре депутатите, които се противопоставят на законопроекта, да го прокарат след крайния срок от 31 октомври. Това се случи с законопроекта за реформата на лордовете през 2012 г.

Ако и двeте гласувания преминат, правителството спасява ли се?

Не. Противниците на законопроекта ще се стремят да го изменят по време на етапа в комисиите по начин, който напълно саботира законодателството. Специален акцент ще бъде върху планираното изменение, принуждаващо Борис Джонсън да договаря митнически съюз с ЕС. Това е неприемливо за министър-председателя и неговите собствени поддържници. Ако това изменение беше прието, той вероятно няма да има друг вариант, освен да изтегли законопроекта изцяло.

Какво се случва тогава?

Премиерът Борис Джонсън ще се опита да свика избори с надеждата избирателите да изберат по-благоприятен парламент. След това той ще се опита да прокара сделката си отново. Привържениците на втори референдум обаче ще се опитат да настояват за още един публичен вот - с молба на избирателите да потвърдят дали искат да останат при условията, договорени от Джонсън, или да останат в рамките на ЕС. В момента поне, имайки предвид, че Джереми Корбин казва, че предпочита избори, първата опция изглежда по-вероятна от последната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

The Independent: Опозиционни депутати смятат, че имат необходимата подкрепа да принудят премиера да преговаря за митнически съюз

21 Октомври 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред ново предизвикателство, след като депутатите от опозицията твърдят, че имат достатъчно подкрепа, за да принудят премиера да преговаря за митнически съюз с ЕС, пише британският вестник The Independent
Лейбъристите заявиха, че има "много добър шанс" предложението за митническия съюз да бъде внесено в парламента по-късно тази седмица, след като Демократичната юнионистка партия (ДЮП) заяви, че може да подкрепи плана.
В ход, който би могъл да отмени ангажимента на правителството да извърши Бркзит до 31 октомври, северноирландската партия намекна, че може да обедини усилията си с лейбъристите и други опозиционни партии и да гласуват за по-тесни икономически отношения с ЕС след Брекзит.
Този ход вероятно ще принуди Джонсън да се откаже от плановете си да сключи сделката си навреме преди крайния срок на 31 октомври и вместо това да приеме неизбежността на по-нататъшното забавяне на Брекзит. Тогава се очаква от него да насочи усилията си към опити да предизвика общи избори.
Очаква се лейбъристите да внесат поправката за митническия съюз по-късно тази седмица, когато депутатите гласуват законопроекта за оттегляне от ЕС, който ще приложи сключената с Брюксел сделка на практика.
Предложението вероятно ще бъде подкрепено от почти всички депутати от опозиционната Лейбъристка партия и повечето от 21-те бивши тори, изгонени от Борис Джонсън миналия месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

The Guardian: Шотландският съд отложи решението си по обвинение срещу Борис Джонсън в неуважение

21 Октомври 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Единбург. Шотландските съдии отложиха окончателното решение по въпроса дали Борис Джонсън не проявява неуважение към съда, за да се изясни дали премиерът е съгласен с отлагане на Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Лорд Карлоуей, най-висшият съдия в Шотландия, заяви, че трябва да бъде сигурен, че премиерът не се опита да блокира или саботира заявлението, което той беше принуден да направи в събота вечер за отлагане на Брекзит до 31 януари.
Решението на съда, взето след кратко изслушване в сесията на съда в Единбург, означава, че Джонсън е изправен пред обвинение в неуважение, ако съдиите постановят, че той не е спазил обещанията, направени пред съда, да не осуетява процеса на отлагане на Брекзит.
Джонсън изпрати неподписано писмо с искане за отлагане, след като парламентът гласува в полза на отлагането на разглеждането на актуализираната сделка на правителството за напускане на Обединеното кралство.
Илейн Моушън, адвокатът на противниците на Брекзит, внесли искането в съда, заяви, че се опасява, че той може да се опита да осуети процеса, може би като тайно поиска от държава-членка на ЕС да наложи вето за удължаването. Ако това се случи, те незабавно биха поискали съда да се събере и да разгледа обвинение в неуважение.
Но премиерът Борис Джонсън би могъл също така да изпълни условията на Закона на Бен и да избегне по-нататъшното изслушване по делото, ако успее да прокара сделката през парламента и да я съгласува навреме с ЕС, за да напусне на 31 октомври.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

AFP: Председателят на британския парламент не допусна нов вот по сделката за Брекзит

21 Октомври 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън претърпя ново поражение, след като председателят на парламента му отказа второ гласуване за договореното споразумение за развод с ЕС само десет дни преди крайния срок на Брекзит – 31 октомври 2019 година, предава AFP.
Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че Джонсън няма право да иска гласуване на едно и също нещо два пъти в рамките една и съща парламентарна сесия.
Депутатите, които се събраха за първи път от 37 години в събота, гласуваха изменение, което задължава британския премиер да поиска отлагане от Брюксел, докато бъде прието цялото законодателство за прилагане на Брекзит.
"Искането няма да бъде обсъждано днес, защото би било повторение и e нередно да се прави това", каза Беркоу.
"Днешното предложение е по същество същото като предложението в събота и Камарата реши въпроса."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

Френското правителство: Никой няма интерес от отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското правителство в понеделник обяви, че никой няма интерес от поредно отлагане на Брекзит, предава AFP.
Преди това министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви, че Берлин е готов да подкрепи „кратко техническо“ отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, в случай че правителството в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън няма да допусне внасяне на промени в споразумението му за Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън иска споразумението му за Брекзит да бъде прието от парламента. Негов говорител предупреди депутатите, че правителството няма да проведе гласуване, ако се опитат да внесат промени в сделката, предава Reuters.
Гласуването в парламента може да се проведе само със съгласието на председателя му Джон Бъркоу. Той обаче може да прецени, че новият вот е в противоречие с правилата, тъй като парламентът вече разгледа предложението за одобрение на сделката – при това само преди два дни.
„Гласуването ще се състои, ако председателят позволи и ако не бъдат внесени изменения, които биха направили вота безсмислен. Няма смисъл да се гласува така, правителството ще изтегли предложението си“, заяви говорителят на Джонсън пред репортери в Лондон.
„Обществото иска Брекзит. Правителството е решено да приеме новата сделка на премиера и да ни изведе от ЕС на 31 октомври... Споразумението с ЕС току-що беше договорено, готово е, затворено е“, допълни говорителят.
„Преговорите с ЕС вече продължават твърде дълго. Премиерът постигна много добра сделка и ще се съсредоточи върху постигането на тази сделка чрез парламента".
Във вторник правителството в Лондон ще предложи закон, необходим за излизането на страната от структурите на Общността. Очаква се депутатите отново да се опитат да наложат фундаментални промени в сделката, включително за оставане в митническия съюз на ЕС или за провеждането на втори референдум.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

Хайко Маас: Германия е отворена за „кратко техническо“ отлагане на Брекзит

21 Октомври 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас заяви, че Берлин ще бъде готов да подкрепи кратко удължаване на срока за Брекзит, в случай че правителство в Лондон се нуждае от повече време, за да спечели одобрението на парламента за новото споразумение, предава AFP.
„Ако във Великобритания има проблеми със стъпките за ратификация (за споразумението за Брекзит с Европейския съюз), тогава не бих изключил кратко техническо удължаване на срока", подчерта първият дипломат на Берлин пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

Sky News: Джон Бъркоу може да блокира повторното гласуване на споразумението за Брекзит, постигнато от Борис Джонсън

21 Октомври 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу може да осуети плановете на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, който призова депутатите в парламента за „смислен вот“ в подкрепа на споразумението за Брекзит, което постигна с Европейския съюз, предава Sky News.
Възможно е обаче Бъркоу да блокира хода на правителството и да постанови, че вотът не може да се повтори толкова скоро – само два дни след първото гласуване.
Миналата седмица Бъркоу заяви пред депутатите, че „очевидната цел" на вота в понеделник е „обезсилване или премахване на ефекта от поправката от сър Оливър Летуин, което означава, че депутатите ще откажат одобрението си за сделката на Джонсън“.
Ако Бъркоу не попречи на Джонсън, фокусът ще премине към правителството, което внася своя законопроект за оттегляне пред депутатите по-късно през деня - с гласуване на второто му четене във вторник.
Министрите настояват, че имат необходимата подкрепа, за да прокарат споразумението в Камарата на общините, но ситуацията остава твърде неясна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

The Times: Борис Джонсън иска да постигне сделка за Брекзит до седмица, но ЕС е готов за поредното му отлагане

21 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е уверен, че ще успее да прокара в парламента новото споразумение за излизане на страната от структурите на Европейския съюз до седмица, но въпреки това в Брюксел се подготвят за поредно отлагане на Брекзит, отбелязват в редакцията на националния ежедневник The Times.
Очаква се в рамките на деня Джонсън да обяви планове за следващите заседания на депутатите и за това как ще се опита да превърне споразумението му за Брекзит в закон, който да получи одобрението от кралица Елизабет II.
ЕС е в очакване дали законопроектът ще мине второ четене на заседанието, насрочено за вторник, преди да реши дали да предложи удължаване на срока за излизане на страната от Общността.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

ТАСС: Европейският съюз е готов да предостави отсрочка на Великобритания

20 Октомври 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е склонен да предостави на Великобритания тримесечно отлагане на Брекзит, ако премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън не успее да получи одобрение на споразумението за оттегляне от ЕС следващата седмица в парламента, пише британският вестник The Times, цитиран от TACC, позовавайки се на дипломатически източници.
Според изданието Брюксел е категоричен, че Великобритания ще може да напусне Европейската общност по-рано, а приблизителните дати на напускане ще бъдат установени на 1-во и 15-то число през ноември, декември и януари.
Според вестника решението на ЕС по този въпрос няма да бъде взето, докато не стане ясно дали Джонсън ще може да получи одобрение на сделката от Камарата на общините. Ако британският премиер се сблъска със сериозни затруднения, например, ако парламентът го задължи да проведе втори референдум за Брекзит, тогава страни от ЕС като Германия ще настояват за по-значително отлагане например, до юни следващата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

The Guardian: Великобритания все още може да напусне ЕС на 31 октомври, твърди депутат от Консервативната партия

20 Октомври 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатът от Консервативната партия Майкъл Гоув заяви, че Великобритания все още има шанс да напусне Европейския съюз на 31 октомври, въпреки че Камарата на общините гласува законова поправка, според която сделката за Брекзит ще бъде прегледана от парламента на страната на по-късен етап, пише вестник The Guardian.
Гоув повтори становището на правителството, че страната може да осъществи Брекзит до края на октомври, като заяви, че не е сигурно, че Европейският съвет ще даде на Лондон отсрочка.
„Рискът от напускане без сделка всъщност се увеличи, защото не можем да гарантираме, че ЕС ще ни даде отсрочка“, заяви Гоув.
Той добави, че може да организира среща на кабинета, за да се задейства плана на правителството за спешни случаи, или иначе казано за Брекзит без сделка.
„Приготвяме се да се подсигурим, че ако не получим отсрочка, тогава ще сме направили всичко възможно да напуснем без сделка“, добави още депутатът.
Въпреки, че премиерът Борис Джонсън вече беше заставен да изпрати до Брюксел писмо, в което иска допълнителна отсрочка за Брекзит, Гоув настоя, че „парламентът не може да промени устрема“ на правителството да напусне ЕС до 31 октомври.
„Знаем, че ЕС иска да напуснем, знаем, че имаме сделка, която ни позволява да напуснем“, заяви той.
„Ще напуснем на 31 октомври. Имаме методите и възможността да го направим“, добави още Гоув.
Той изрази оптимизъм и заяви, че правителството ще получи достатъчно гласове, за да може Борис Джонсън да получи одобрение на сделката си в Камарата на общините, като в такъв случай няма да има нужда Брекзит да бъде удължаван.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

London Evening Standard: Борис Джонсън е изпратил неподписано писмо за отсрочка за Брекзит

20 Октомври 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън е изпратил неподписано фотокопие на искането за отсрочка за Брекзит от страна на депутатите в Лондон, като е подчертал, че това е писмо изпратено от тях, а не от него, пише вестник London Evening Standard.
В опит да се дистанцира от закона, който го задължава да потърси отсрочка от Брюксел, Джонсън е накарал свой дипломат да изпрати писмото, в което се изисква да бъде удължен срока за Брекзит, но в него е липсвал подписът на премиера.
Междувременно председателят на Европейския съвет Доланд Туск потвърди в социалната мрежа „Туитър“, че е получил писмото и ще започне незабавно консултации с Европейските лидери.
В своето съобщение, изпратено до Доналд Туск, Джонсън е заявил, че забавянето на Брекзит би било „корозивно“ и вредно за Великобритания. Това становище вероятно ще предизвика сериозни политически дебати.
Информацията идва малко след като гласуването в Камарата на общините за сделката на Джонсън беше отложено, след като депутатите вместо това решиха да приемат законова поправка. Според нея те ще отложат гласуването на сделката за по-късен етап, което от своя страна принуждава премиера да търси отсрочка за Брекзит.
Депутатите гласуваха с 322 гласа срещу 306 в полза на новата поправка, според която сделката, постигната между Джонсън и Брюксел, ще бъде гласувана в британския парламент едва когато законовата рамка, която е нужна за нея бъде приложена.
Поправката беше внесена от бившия член на Консервативната партия и министър Оливър Летуин и целта й беше да принуди премиера да се съобрази с т.нар. Закон на Бен, според който Джонсън трябва да поиска от ЕС удължаване на срока за Брекзит.
Премиерът се е свързал с европейските лидери, включително Доналд Туск, за да заяви пред тях, че изпратеното писмо представлява позицията на парламента, а не неговата собствена.
По-рано Джонсън написа друго писмо, изпратено до депутатите на Консервативната партия в парламента, в което се казваше, че „забавянето не е решение“.
„Ще кажа на ЕС това, което казвах на британското общество за всички 88 дни като премиер – допълнително забавяне не е решение“, написа тогава Джонсън.
„Много е възможно нашите приятели в ЕС да отхвърлят искането на парламента за допълнително забавяне“, се казва още в писмото. Според премиера ако европарламента не отхвърли искането веднага, то е много възможно той да се забави с окончателното си решение.
Той освен това обсъди настоящата ситуация с президента на Франция Еманюел Макрон.
Сред шумните дебати в Камарата, Джонсън настоя, че той не е „обезсърчен“ от резултата от гласуването и остава посветен на целта да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври.
„Няма да преговарям за отсрочка с ЕС, а закона не ме и задължава“, каза Джонсън.
Попитан дали все още важат изявленията на неговите министри, че ако е задължен от закона да иска отсрочка, той ще го направи, говорителят на премиера все пак отговори положително.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин предупреди Джонсън, че той не може да игнорира клаузите от Закона на Бен.
Корбин заяви още, че неговата партия ще се противопостави на Джонсън.
„Това е категорично решение на Камарата, която отказа да подкрепи сделката на премиера днес и ясно гласува да спре излизането от ЕС без сделка“, заяви още Корбин.
„Премиерът трябва да се съобрази със закона. Той не може повече да използва заплахата за Брекзит без сделка, за да изнудва членовете (на парламента) да подкрепят неговата сделка“, добави лейбъристкият лидер.
Ръководителят на „Шоландската национална партия“ (ШНП) Иън Блекфорд заяви, че ако Джонсън се държи сякаш е „над закона“, то той ще се окаже в съда.
Председателят на Либерал-демократическата партия Джо Суисън също заяви, че „най-важното нещо сега е министър-председателят да се съобрази със закона“.
Според Закона на Бен, Джонсън имаше време до 19 октомври да подсигури сделка за Брекзит с ЕС, след което е задължен да иска отсрочка.
Ръководителят на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог заяви, че правителството планира да даде на депутатите нов шанс да осъществят „смислен вот“ за сделката, която Джонсън постигна с Брюксел по-рано.
Говорителят на Камарата Джон Бъркоу от своя страна заяви, че ще отсъди по-късно дали на 21 октомври да бъде гласувана все пак сделката.
Депутатът от ШНП Джоана Чери коментира, че нейната партия ще се погрижи за това Джонсън да се съобрази със закона, дори ако това означава още съдебни дела.
Гласуването се проведе, след като десетки хиляди протестиращи излязоха в Лондон, за да настояват за провеждането на втори референдум за Брекзит.
Резултатът от гласуването беше приветстван от демонстрантите, които се бяха събрали пред парламента.
Правителството понесе тази загуба в Камарата, след като съюзниците на Джонсън от Демократическата юнионистка партия (ДЮП), които по-рано отхвърлиха новата сделка с Брюксел, гласуваха в полза на поправката.
ДЮП по-рано заявиха, че не одобряват новите митнически споразумения, които премиерът е договорил за Северна Ирландия, според които ще има проверки на стоките, които идват от останалата част на Великобритания.
Все пак Джонсън намери известна подкрепа сред лейбъристите, след като шест от техните депутати гласуваха срещу законовата поправка.
След вота, Джонсън заяви, че правителството няма да се откаже и ще внесе законови изменения, за да приложи споразумението.
„Надяваме, че когато членовете (на парламента) бъдат изправени пред избора за новата сделка между Великобритания и ЕС, те ще променят мнението си, защото бяхме доста близо днес“, заяви премиерът.
„Надявам се, че те ще променят мнението си и ще подкрепят тази сделка. (…) Ще продължа да правя всичко, което мога, за да осъществим Брекзит на 31 октомври“, добави Джонсън.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.