НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евродепутатът Иво Христов: Разширяването е приключил въпрос, всички страни, които чакат на вратата на ЕС ще бъдат поставени в положението на Турция

Евродепутатът Иво Христов: Разширяването е приключил въпрос, всички страни, които чакат на вратата на ЕС ще бъдат поставени в положението на Турция

20 Октомври 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Разширяването е приключил въпрос, Всички страни, които чакат на вратата на ЕС ще бъдат поставени в положението на Турция. Това каза евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Иво Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ. Христов коментира, че България е пропуснала златния си шанс да изчисти споровете с Македония. „Това, което направиха гърците след десетилетна безкомпромисност. Сега очакваме някаква комисия да изчисти общото минало, което няма как да стане“, обясни той. „Но от общоевропейска гледна точка очевидно е, че съюза не функционира дори при сегашните страни членки, какво би станало ако влязат още. Макрон беше много категоричен, че няма да допусне разширяване. Разширяването е приключил въпрос. Всички страни, които чакат на вратата ще бъдат поставени в положението на Турция“, обясни той. Христов посочи, че всяка страна, която чака членство, ще се опита да влезе под една или друга форма – политически или икономически, а може би дори и военно. „Това не е добре за региона, но е закономерно. Европа загуби онази своя притегателност, която имаше преди 20 години. Тя и сега е водещият актьор на континента и тези страни чакат да влязат в Европа. Ако питате сърбите, това, което ги вълнува, са европейските фондове. Те нямат илюзии относно Европа като демократично пространство или като ценностна общност“, допълни той. „Същевременно самата Европа не се справя в асимилирането на нови страни членки. Тя все още се пита какво става с България и Румъния, които на десетата си година от членството не успяват да се справят с проблемите си с правосъдието и вътрешния ред“, каза още той.
„Но Европейските институции се нуждаят от преосмисляне по принцип. Що за парламент е този, който не разполага с право на законодателна инициатива. Това не е точно парламент. Очевидно, че Европа има нужда от нов договор. Тя пропусна да се сдобие с Конституция на времето, което пречупи цялата европейска интеграция и от тогава се струпат грешки и компромиси“, каза още той. „Ако не преодолеем този етап в краткосрочен план ще губим все повече ролята си на икономически гигант, а тъй като и без друго не разполагаме с военна сила и със самостоятелна обща външна политика, ще се превърнем в второстепенен актьор“, подчерта Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.