НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На празника на Перник в града се роди момченце

На празника на Перник в града се роди момченце

19 Октомври 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Перник. На празника на Перник в града се роди момченце. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. Бебето се казва Жорко и е трето дете на родителите Анета и Венцислав Василеви. Момченцето е проплакало на обяд в 13.45 часа в ръцете на д-р Галина Галева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севделина Ковачева, зам.-кмет: Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци

Севделина Ковачева, зам.-кмет: Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци

19 Октомври 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес след 90 години от обявяването на Перник за град се гордеем с достойните дела на нашите предци, защото това е съградено с многолетните усилия на поколения преди нас. Това казва в празничен адрес по повод празника на града заместник-кметът на Перник Севделина Ковачева, съобщиха от пресцентъра на Общината. "Имам честта и удоволствието да се обърна към всички вас и да ви поздравя с празника на Перник. Днес Перник отбелязва 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Св. Иван Рилски, светецът - смятан за закрилник на миньорите. За първи път празникът е бил честван през 1903 г. по инициатива на подземните работници, а от 1994 г. е обявен за ден на града", пише още в празничният адрес. "По думите на историка Димитър Овчаров: „Перник е градът, който никога не е бил подчиняван нито със сила, нито с предателство“. Тук са написани много героични страници от българската история и са научени много безценни уроци по родолюбие. Перничани са наследили особения и твърд характер на болярина Кракра и посланието му, че най-значимите и ценни победи се коват в огъня на най-трудните битки", посочи още в поздравителния адрес Ковачева. "Изразявам признателност и уважение и към всички вас, които утвърждавате Перник като красив и съвременен български град. Нека в празничния ден си пожелаем здраве, да бъдем по-добри, да постигаме целите си, да живеем стойностно така, както са завещали предците ни – с кураж, далновидност и самочувствие. Честит празник, перничани!", поздрави жителите на града кметът на Перник.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова присъства на патронния празник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”

Областният управител на Перник Ирена Соколова присъства на патронния празник на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”

18 Октомври 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова, по покана на Ректора на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” проф. д-р Любен Тотев, присъства на патронния празник на висшето учебно заведение. Церемонията се проведе в аула „Максима”, съобщиха от Областна администрация - Перник. Губернаторът отправи своето лично приветствие към цялата академична общност – преподаватели, студенти и служителите на образователната институция: "Поздравявам Ви с патронния празник на Вашето висше учебно заведение, чийто покровител е светецът - Свети преподобни Иван Рилски Чудотворец.Вашият университет, заедно с изучаваните в него специалности по направленията на минната и добивната промишленост, в областта на екологията и науките за Земята, е предпочитан от завършващите зрелостници в област Перник за продължаващото им образование. Това е показателно за професионалната подготвеност на целия Ви преподавателски състав, качествено провежданото обучение, добрата материално-техническа и експериментална база, успешната реализация на Вашите студенти в избраните професии. Надявам се отлично изградените партньорски взаимоотношения между нас да продължат и за в бъдеще! Пожелавам Ви здраве, всеотдайна работа и нови предизвикателства и успехи в полето на науката!", завърши поздравителните си думи Ирена Соколова.От създаването на Минно-геоложкия университет през 1953 г. досега той е подготвил над 14 000 инженери, реализирали се в областта на геологията, минното дело, в енергийно-суровинния отрасъл, гражданското и промишлено строителство, опазването на околната среда и др., сред които граждани на близо 40 държави от Европа, Азия, Африка и Южна Америка.Днес МГУ „Св.Иван Рилски“ е авторитетно изградена образователна, научноизследователска и административна система. Студентите се обучават в бакалавърски, магистърски и докторантски програми, успешно конкуриращи тези в страната и европейските държави. Университетът изгражда и поддържа учебна и лабораторна база, отговаряща на съвременните изисквания на водещи европейски и световни университети. Високообразовани учени и професионалисти с утвърдени контакти в страната и чужбина създават и възпитават млади специалисти с широкопрофилна квалификация и стабилни професионални знания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.