НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Подготовката за гласуването на сделката за Брекзит в Камарата на общините – коментари в британския печат

Подготовката за гласуването на сделката за Брекзит в Камарата на общините – коментари в британския печат

19 Октомври 2019 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Подготовката за ключовото гласуване в британския парламент е централна тема в британския печат.
***

Лондон. Филип Хамънд ще настоява Борис Джонсън да докаже, че не се опитва да „измами“ депутатите в подкрепа на „силно завоалиран“ Брекзит без сделка преди Камарата на общините да гласува постигнатото от правителството и ЕС споразумение за оттегляне на Обединеното кралство, пише британският вестник The Times.
Бившият финансов министър, който бе отстранен заради гласуване срещу кабинета в опит да блокира възможността за Брекзит без споразумение, призова премиерът да даде уверения, че ще търси бъдещи тесни търговски отношения с Европейския съюз.
Разцепления се появиха в групата на депутатите, експулсирани от Консервативната партия миналия месец, като Дейвид Гоук, бившият министър на правосъдието, стана най-новата фигура, който заяви, че ще подкрепи сделката.
Пишейки за The Times, Хамънд заяви, че той ще гласува против сделката за Брекзит, освен ако правителството не докаже, че няма да използва предложения преходен период само , за да изтече време и да напусне без споразумение през декември 2020 г.
„Не съм стигнал дотук в стремежа да избегнем Брекзит без сделка през 2019 г., за да бъдем принудени да гласувам за силно маскиран Брекзит без споразумение в края на 2020 г.“, каза Хамънд.
Той подкрепя поправка, внесена от сър Оливър Летвин, която би отказала окончателна подкрепа за сделката до приемането на законодателството за Брекзит. Това би активирало Закона на Бен, което ще наложи премиера да поиска отлагане до края на януари.
Филип Хамънд е сред бившите Тори, които тепърва ще решат как ще гласуват, когато сделката за Брекзит стигне до парламента в събота.
След като не успя да осигури подкрепата на десетте депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия , премиерът прекара деня, опитвайки се да събере коалиция от тори „брекзитиъри“, бивши депутати на торите и лейбъристите, за да събере необходимите 320 гласа.
До 17 часа британско време (19 часа българско време) анализът на The Times предполага 293 депутати да подкрепят сделката, а 298 да гласуват против. Това означава, че Джонсън трябва да спечели подкрепата на 22 от 48 депутати, които все още не са обявили как ще гласуват.
***

Лондон. Планът на Борис Джонсън да получи одобрение на споразумението за Брекзит в събота изглежда вероятно, че ще бъде осуетен, след като съюз от лейбъристите и бивши депутати от Тори се обединиха зад план за налагане на ново удължаване, пише британският вестник The Guardian.
След като в четвъртък сключи сделката в последния момент в Брюксел, като се съгласи на митническа граница в Ирландско море, премиерът се надяваше да определи рядкото съботно заседание на парламента като драматичен момент за „нова сделка или Брекзит сделка“.
Но въпреки положителните реакции на гуверньора на Банката на Англия Марк Карни и декларациите за подкрепа от страна на няколко депутати от лейбъристите, плановете на Джонсън бяха заплашени в петък от междупартийна група, ръководена от Оливър Летуин и Хилари Бен.
Депутатите от консерваторите и лейбъристите ще внесат поправка, позволяваща на парламента да откаже одобрението си, докато не бъде прието законодателството за прилагане на Брекзит.
Очаква се лейбъристите да го подкрепят, както и голяма част от изключените консерватори, включително Филип Хамънд и Дейвид Гоук и то вероятно ще бъде прието.
Летуин настоя, че планът му не е да блокира сделката. Но този ход ще означава, че дори Джонсън да осигури подкрепата на мнозинството от депутатите, той няма да успее да спази срока, определен от Закона на Бен, за отлагане на Брекзит след 31 октомври, който определя краен срок от 11:00 в събота.
Тогава премиерът ще бъде юридически задължен да поиска удължаване от ЕС-27 - нещо, което той многократно настояваше, че няма да направи.
Джонсън няма да се нуждае от удължаването, ако успее да прокара законодателството за Брекзит през всички свои парламентарни етапи преди 31 октомври. Но това напълно ще премахне риска от Брекзит без споразумение на 31 октомври.
***

Лондон. Група недоволни депутати от лейбъристите се противопоставиха на Джереми Корбин и заявиха, че ще подкрепят сделката за Брекзит на Борис Джонсън. Очаква се до девет депутати от партията да гласуват с консерваторите, пише британският вестник The Independent.
След като най-малко 12 консервативни противници на сделката на Тереза Мей обявиха, че ще застанат зад преработената версия на премиера, шансовете му за победа нарастват.
Депутатите-лейбъристи бяха заплашени от ръководителя на движението „Моментум“ в рамките на партията да бъдат изключени, ако гласуват в разрез с партийната позиция, но Джереми Корбин е отхвърлил подобна възможност
Изглежда, че само един или двама депутати от твърдата про-Брекзит Европейска изследователска група от консерваторите, подкрепящи Брекзит, ще се противопоставят на споразумението.
Премиерът Джонсън призова депутатите да не се провалят в „този много важен момент за страната ни“.
„Имаме избор да обмислим колко дълго можем да забавим и изглежда да осуетим това, което беше доста ясен демократичен израз на волята на хората“, заяви Джонсън.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.