НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Военнослужещи, ветерани и военнопатриотични съюзи от България и Северна Македония отбелязаха 75 години от боевете при Стражин и Страцин (ОБЗОР)

Военнослужещи, ветерани и военнопатриотични съюзи от България и Северна Македония отбелязаха 75 години от боевете при Стражин и Страцин (ОБЗОР)

20 Октомври 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Кратово. 75-ата годишнина от боевете при Стражин и Страцин бяха отбелязани в Северна Македония. Честването в югозападната ни съседка се случва за първи път през 2013 г. Славата и паметта на българските герои беше почетена с църковно-военен ритуал. Там присъстваха почетен караул и парашутисти от 68-ма бригада „Специални сили“, както и нейният командир - бригаден генерал Явор Матеев. Участието на 68-ма бригада „Специални сили“ не бе случайно, тъй като именно тя е наследник на Българската парашутна дружина, която през 1944 г. е предната линия на Българската армия по бойните полета на Стражин и Страцин. На църковно-военният ритуал присъстваха още директорът на дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“ Иво Антонов, представители на ръководствата на военнопатриотичните съюзи от България и Република Северна Македония, както и ветерани, участвали в бойните действия по тези места. Беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите, а военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ отдадоха военни почести в знак на преклонение пред подвига на загиналите български воини и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на героите. Именно там на 18 октомври 1944 г. в 06.00 часа сутринта, след артилерийска и авиационна подготовка, частите на 2-ра пехотна дивизия и Парашутната дружина атакуват Стражинската позиция. Боевете за Стражинската укрепена позиция започват още на 6 октомври 1944 г. Между 10 и 17 октомври частите на Първа българска армия, под командването на генерал-майор Владимир Стойчев, се реорганизират за решително настъпление срещу отбраняващите се на линията с. Петралица – височина Стражин немски части. Въпреки усилията и многото жертви атаката е отблъсната. След неуспеха на сутрешната офанзива срещу Стражинската укрепена позиция, командването на дивизията взема решение настъплението да се поднови в 15.00 ч. на същия ден. След ожесточени сражения позицията е окончателно превзета на следващия ден, като по този начин е разчистен пътят за настъпление към Куманово и Скопие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В  Северна Македония беше почетена паметта на българските воини, загинали в битките при Стражин и Страцин

В Северна Македония беше почетена паметта на българските воини, загинали в битките при Стражин и Страцин

20 Октомври 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Кратово. По повод 75-ата годишнина от участието на България в заключителния етап на Втората световна война представители на Министерството на отбраната и военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ почетоха паметта на българските воини и бойците от Парашутната дружина, загинали в битките при Стражин и Страцин през октомври 1944 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.
Църковно-военният ритуал се проведе на мястото на историческите сражения в с. Страцин, община Кратово, Република Северна Македония. На него присъстваха командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, директорът на дирекция „Социална политика и политика по военнопатриотично възпитание“ Иво Антонов, представители на ръководствата на военнопатриотичните съюзи от България и Република Северна Македония, както и ветерани, участвали в бойните действия по тези места.
Беше отслужена заупокойна молитва в памет на героите.
Военнослужещите от 68-а бригада „Специални сили“ отдадоха военни почести в знак на преклонение пред подвига на загиналите български воини и поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на героите.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

75-ата годишнина от боевете при Стражин и Страцин ще бъдат отбелязани в Северна Македония

75-ата годишнина от боевете при Стражин и Страцин ще бъдат отбелязани в Северна Македония

20 Октомври 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Страцин. 75-ата годишнина от боевете при Стражин и Страцин ще бъдат отбелязани в Северна Македония. Славата и паметта на българските герои ще бъде почетена с военнен ритуал. Част от ритуала ще бъде старшина Йордан Якимов - тромпетист в Националната гвардейска част. Там ще присъстват потечен караул и парашутисти от 68-ма бригада „Специални сили“, неният командир бригаден генерал Явор Матеев и 17 ветерани. Участието на 68-ма бригада „Специални сили“ не е случайно, тъй като именно тя е наследник на Българската парашутна дружина, която през 1944 г. е предната линия на Българската армия по бойните полета на Стражин и Страцин. Честването в югозападната ни съседка се случва за първи път през 2013 г. Събитието тази година ще се състои около обяд в село Страцин, община Кратово, Република Северна Македония. Именно там на 18 октомври 1944 г. в 6.00 часа сутринта, след артилерийска и авиационна подготовка, частите на 2-ра пехотна дивизия и Парашутната дружина атакуват Стражинската позиция. Боевете за Стражинската укрепена позиция започват още на 6 октомври 1944 г. Между 10 – 17 октомври частите на Първа българска армия, под командването на генерал-майор Владимир Стойчев, се реорганизират за решително настъпление срещу отбраняващите се на линията с. Петралица – височина Стражин немски части. Въпреки усилията и многото жертви атаката е отблъсната. След неуспеха на сутрешната офанзива срещу Стражинската укрепена позиция, командването на дивизията взема решение настъплението да се поднови в 15.00 ч на същия ден. След ожесточени сражения позицията е окончателно превзета на следващия ден, като по този начин е разчистен пътят за настъпление към Куманово и Скопие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Иван Мечков: Щурмът на Стражин е поверен на Парашутната дружина, защото само тя може да пробие немската отбрана

Ген. Иван Мечков: Щурмът на Стражин е поверен на Парашутната дружина, защото само тя може да пробие немската отбрана

19 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Решение на командващия Първа армия ген. Владимир Стойчев е причината за мисията на парашутната дружина през 1944 година при връх Стражин. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ ген. Иван Мечков - председател на Съюза на парашутистите в България и съавтор на книгата „Парашутната дружина“. „Много хора са го питали защо е вкарал парашутната дружина в атаката при Стражин. Той е отговарял на всички съвсем откровено, че не е имало кой друг да направи пробива. Те атакуват централния хребет на върха и са много добре подготвени, за разлика от останалите части. Ген. Владимир Стойчев разчита точно на тях да се осъществи този пробив. Няколко седмици подред се мъчи Първа българска армия, там са участвали Първа и Девета пехотна дивизия, но не успяват. Точно на този участък на 18 октомври две от височините са завзети. На следващия ден се оттеглят и по този начин пътят на Първа българска армия е отворен към Страцин“, обясни той. Иван Мечков каза още, че в днешно време намирането на кадри за Силите за специални операции е тежък въпрос не само за специалните части, но за цялата армия. Според него казармата е необходимост. „Проблемът е, че беше премахната наборната служба без са се прецени това, че младежите ще останат неподготвени да елементарни ситуации“, добави Мечков, като уточни, че приветства идеята връщането на казармата, но за период не по-дълъг от 6 месеца.

Евелина БРАНИМИРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петър Ненков, военен историк: Сериозен принос за подготовката на Парашутната дружина има командирът й капитан Любомир Ноев

Доц. Петър Ненков, военен историк: Сериозен принос за подготовката на Парашутната дружина има командирът й капитан Любомир Ноев

19 Октомври 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Парашутната дружина е най-елитното подразделение на Българската армия в годините на Втората световна война, обучено и окомплектовано изцяло по немски образец. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военният историк доц. Петър Ненков, по повод Денят на военния парашутист 18 октомври. Ненков изтъкна, че Парашутната дружина остава в историята, след като с цената на много човешки жертви успява да пробие немската отбрана и да превземат връх Стражин по време на Страцино-Кумановската настъпателна операция в заключителния етап на Втората световна война.
„Главнокомандващият Българската армия в заключителния етап на войната – ген. лейтенант Иван Маринов пита след боя ген. Владимир Стойчев: „Защо парашутната дружина, която е обучена във Военнопарашутното училище в Брауншвайг, Германия, обучена за съвсем други задачи, е хвърлена брутално в атаката срещу Стражин. Тогава командващият Първа Българска армия, без да се замисли, отговаря: Защото нямаше кой друг да направи пробива“, разказа историкът.
Доц. Петър Ненков опроверга твърдението, че властта след 9 септември 1944 година е недолюбвала обучените в Германия парашутисти и затова ги ползвала като пушечно месо в битката за Стражин. Историкът уточни, че обучението на Парашутната дружина в Брауншвайг, Германия е трябвало да продължи шест месеца, но е било съкратено на три месеца. „Макар и все още съюзници във войната, немците крият от българите някой от тънкостите за тактиката на въздушния десант. Момчетата са дообучени като парашутисти от командира на Парашутната дружина капитан Любомир Ноев, който взима от немската школа ръководства и методики и разработва първите програми за обучение. Той оцелява в боевете при Стражин, но е убит в заключителната фаза на войната през 1945 в Словения.
Тялото на Любомир Ноев, който посмъртно е произведен в подполковник, е погребано при неговите бойни другари на Алеята на парашутисти на Централните софийските гробища.

Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Явор Матеев: Като наследници на Парашутната дружина, специалните сили продължават да са там, където другите не могат

Ген. Явор Матеев: Като наследници на Парашутната дружина, специалните сили продължават да са там, където другите не могат

19 Октомври 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. На парашутната дружина и наследилата я 68-ма бригада Специални сили се възлагат най-трудните задачи, различни от конвенционалните. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили“ по повод празника на военния парашутист – 18 октомври. Той добави, че от този факт произлиза и девизът на формированията - „Там, където другите не могат“. Всеки, който желае да посвети себе си на служба на Специалните сили на Българската армия, трябва много да го иска и да вярва, защото професията е изпълнена с много трудности и рискове. „С много предизвикателства, лишения във всяко едно отношение - лишения в името на службата на специалните сили, в името на защитата на родината. Чисто физически всеки трябва да притежава достатъчно смелост, да е упорит, да притежава отлична физическа подготовка, защото нашата професия е свързана с голямо физическо натоварване. Няма как в нашата професия да не е необходимо и това човек да е всестранно развит, защото се изискват различни умения. Но преди всичко трябва да има осъзнат дълг за служба на Родината. Човек трябва да овладее по време на обучението си, и след това по време вече на службата си, на практическото натрупване на опит, много умения и навици - това е комплекс от качества, но физическата подготовка трябва действително да бъде на много високо ниво и оттук натам вече достатъчно упоритост, достатъчно смелост в разумни граници“, обясни командирът на специалните части. „Ние посредством сериозна агитационна дейност, посредством това, че успяваме да покажем наистина какво сме за общество, какво можем да правим, мога да кажа, че се радваме на сериозен в сравнение с много други специалности интерес. И общо взето, нивото на окомплектоване на специалните сили е доста високо – над 85% като средно ниво, което за бойни формирования при сегашните условия е един доста добър процент“, отбеляза той. Бригаден генерал Явор Матеев поясни, че все има много млади хора, които продължават да търсят адреналина, риска, предизвикателството във военната професия и това да служат на Родината преди това колко пари получават.

Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София отбеляза тържествено Деня на парашутиста (ОБЗОР)

София отбеляза тържествено Деня на парашутиста (ОБЗОР)

18 Октомври 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. В София се състоя тържество пред Паметника на парашутиста за отбелязване на Деня на парашутиста – 18 октомври. Президентът Румен Радев прие почетния караул по повод тържеството по случай Празника на военните парашутисти. С това започна тържественото отбелязване на празника. Румен Радев приветства военнослужещите по повод празника. Те му отговориха с мощно "Ура".
На тържеството присъстваха още министри, народни представители, вицеадмирал Емил Ефтимов, зам.-началник на отбраната, командирът на 68-а бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев, генерали, военни аташета, сержанти, войници, войни от запаса и гости на столицата.
Бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада „Специални сили“, заяви, че 18 октомври 1944 г. е началото на един славен и труден път, път поставил началото на днешните сили за специални операции на Българската армия. По думите му в дни като днешния ние се прекланяме пред саможертвата на първите, пред онези поставили началото на военния парашутизъм, на парашутните поделения, на днешните сили за специални операции на българската армия. Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ допълни, че в дни като днешния отдаваме заслужена почит и на десетките военни парашутисти загинали през тези 75 години при изпълнение на служебните си задължения в мирно време на територията на страната и извън нея при участие в мисии и операции зад граница. Той посочи, че през днешния ден няма как днешните парашутисти, да не се поклонят на бившите ветерани за техния труд през тези 75 години. Матеев каза, че днешните военнослужещи съществуват днес и са тук благодарение на техния труд през годините. По думите му днес най-големият капитал на специалните сили на българската армия са днешните мъже и жени от силите за специални операции. Бригаден генерал Явор Матеев допълни, че военнослужещите, там, където ги е изпратила Родината, са доказали, че на тях може да се разчита. „Доказахме, че силите за специални операции се приемат от политическото, държавното ръководство на страната, от всички институции като най-силното стратегическо и съвременно оръжие на Република България за противодействие на съвременните рискови заплахи“, посочи той. Явор Матеев гарантира, че това, с което разполагаме като въоръжение и снаряжение, ще даваме най-доброто от себе си, за да бъдем на висотата на нашия девиз "Там, където другите не могат. Командирът на 68-а бригада „Специални сили“ Явор Матеев пожела на военнослужещите да бъдат здрави и да живее България.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: В дни като днешния отдаваме заслужена почит и на десетките военни парашутисти загинали при изпълнение на служебните си задължения

Бриг. ген. Явор Матеев: В дни като днешния отдаваме заслужена почит и на десетките военни парашутисти загинали при изпълнение на служебните си задължения

18 Октомври 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
София. 18 октомври 1944 г. е началото на един славен и труден път, път поставил началото на днешните сили за специални операции на Българската армия. Това каза бригаден генерал Явор Матеев, командирът на 68-а бригада „Специални сили“ на тържественото отбелязване на Деня на парашутиста, предаде репортер на Агенция "Фокус". "С изключителна саможертва българските войни от парашутната дружина точно преди 75 години на този ден на територията на днешна Северна Македония, доказват, че когато става въпрос за Майка България сантименти няма. Смелите парашутисти с изключително геройство превземат височината и по този начин дават възможност Първа Българсака армия да настъпи в заповяданото направление към Крива паланка и Куманово", добави Матеев. "В дни като днешния ние преди всичко се прекланяме пред саможертвата на първите, пред първопроходците. Пред онези поставили началото на военния парашутизъм, на парашутните поделения, на днешните сили за специални операции на българската армия. В дни като днешния отдаваме заслужена почит и на десетките военни парашутисти загинали през тези 75 години при изпълнение на служебните си задължения в мирно време на територията на страната и извън нея при участие в мисии и операции зад граница", каза бригаден генерал Явор Матеев. Той посочи, че през днешния ден няма как днешните парашутисти, да не се поклонят на бившите ветерани за техния труд през тези 75 години. "Ние съществуваме днес и сме тук пред Вас благодарение на вашия труд през годините. Благодарим Ви", обясни още той. По думите му днес най-големият капитал на специалните сили на българската армия са днешните мъже и жени от силите за специални операции. "Със своя труд навсякъде, където ни е изпратила родината, ние доказахме, че на нас може да се разчита. Доказахме, че силите за специални операции се приемат от политическото, държавното ръководство на страната, от всички институции като най-силното стратегическо и съвременно оръжие на Република България за противодействие на съвременните рискови заплахи", каза командирът на силите за специални операции. "Аз Ви гарантирам и смятам, че никой от Вас не се съмнява, че с това, което разполагаме като въоръжение и снаряжение ще даваме най-доброто от себе си, за да бъдем на висотата на нашия девиз "Там, където другите не могат". Бъдете живи и здрави. Да живее България", завърши ген. Явор Матеев.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.