НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Визията на Йорданка Фандъкова за свободна, духовна и просперираща София спечели сърцата на СДС (ОБЗОР)

Местни избори 2019: Визията на Йорданка Фандъкова за свободна, духовна и просперираща София спечели сърцата на СДС (ОБЗОР)

10 Октомври 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
София. Градски съвет на СДС - София проведе разширено заседание. На събитието присъства кандидатът за кмет от местна коалици ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова. Тя запозна присъстващите със своята програма. Част от предизборното мероприятие бяха областният координатор на ГЕРБ – София Цветомир Паунов, лидерът на СДС Румен Христов, кандидати за общински съветници, президентът в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов и евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов. Там бяха и стотици членове и симпатизанти на СДС, които изпълниха залата на ритуалния дом в „Красно село“.
Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова заяви, че ГЕРБ е готова със стратегия за дигитална трансформация на града. „Това, което виждаме са нови идеи и проекти за София. Предлагам конкретна програма. Надявам се, които от вас не са се запознали, ще могат да се запознаят подробно. Тя не е просто пожелание. Това е ясен план за действие с много ясна визия. Визията ни е да развиваме София като свободен, духовен и проспериращ град. Град, в който хората да имат възможност за изява, да реализират своите предприемачески идеи. Имах много срещи през тези дни с хора от бизнеса. Ясно е, че икономиката на града се развива доста сериозно през последните години. За това и икономическите показатели са доста сериозни. Това ни дава основание да работим за това да минем на още един етап в развитието на града ни“, допълни още Фандъкова. Тя посочи, че София е добре позната на картата на инвеститорите и по думите й това помага на образованите и предприемчиви хора и на младите хора. „Имаме вече много хора, които с връщат от чужбина, с образованието, с културата идват отук да живеят и работят за нашия град. Всички ние сме готови да продължим тази работа за града. Тя изтъкна, че във всички програми на нейните опоненти вижда планове, които ГЕРБ изпълнява. „Лесно е сега да обещават всичко на всички. Когато обещаваш всичко, не обещаваш нищо. Трябва много управленски опит, силен екип, за да може да застанеш пред хората и да не даваш празни обещания. Понякога нещата се забавят, не се случват толкова бързо, колкото ни се искат“, допълни още Йорданка Фандъкова. Според нея трябва дасе подобни комуникацията с хората. „Не забравяйте, че дължим на хората във всеки един момент обяснението и разговора за проектите, които изпълняваме и които предстоят“, допълни Фандъкова. Тя посочи, че стратигеческите проекти остава метрото, завършването на околовръсттния път и работа по вътрешните линии. Според нея това е начина да се облекчи градът от тежкия трафик.
Президентът на Република България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов заяви, че много иска София да има отново за кмет Йорданка Фандъкова. Той обърна внимание, че тя е предвидима, овладяна и балансирана. Според него много важна задача е новият кмет на София да се казва Йорданка Фандъкова. „Следейки г-жа Фандъкова през всичките тези години, в живота си два пъти съм се сблъсквал на живо с нея. Последният път на пътеката към „Черни връх“, заяви още Стоянов. „Съвсем откровено казвам, че това, което харесвам от пръв поглед от нейните изяви е нейната овладяност, нейната сдържаност и балансираност. Това еважно за човек, който управлява такъв голям конгломерат като София. Харесвам и нейната предвидимост. За мен е важно София да има кмет, от който знаеш какво да очакваш. Тя горе-долу по този начин говори в своята реч досега. Не можеш да обещаваш свърх неща. Всеки политик трябва да има известна базова почтеност, дявол да го вземе. Въпросът не е само да спечелиш тези пусти избори. Предвидимият човек може да бъде разгадан от своите съграждани и от хората, които работят с него. От този човек не можеш да очакваш подлост, изневяра на принципите. Това е изключително важно. Ще продължа още малко, защото в центъра на днешното събиране трябва да бъде изказването на г-жа Фандъкова. Нашата подкрепа сигурно е нещо, което е важно днес“, допълни още Петър Стоянов. По думите му важното е в центъра на всичко да бъде тя.
Eвродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Александър Йорданов изрази позиция, че Йорданка Фандъкова е добър професионалист. По думите му София е далеч далеч по-оправен град от Брюксел. "Зарязах днес половината от работния ден в Брюксел, признавам си, за да бъда именно тази вечер тук. По принцип се връщам тук с късния самолет, който идва в 00.00 ч. Но нещо трепна в сърцето, не издържах и си дойдох. Истината е, че г-жа Фандъкова освен професионализма, който показа в тези години и независимо от злите езици, от клетевниците, от мошениците, които в нашата държава ги е имало винаги и никога няма да се свършат. Това е национална характерология да се самоотричаме, да се самооплюваме. Винаги да гледаме и търсим кривото, лошото на всеки човек. Това е национална болест. Г-жа Фандъкова като кмет на София, погледнато отстрани, излъчва първо една стабилност, излъчва доверие, внушава доверие и за нормалния човек тя просто е един добър човек“, каза още Йорданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов: Йорданка Фандъкова е добър професионалист - София е далеч далеч по-оправен град от Брюксел

Местни избори 2019: Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов: Йорданка Фандъкова е добър професионалист - София е далеч далеч по-оправен град от Брюксел

10 Октомври 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. Йорданка Фандъкова е добър професионалист - София е далеч далеч по-оправен град от Брюксел. Това каза евродепутатът от ГЕРБ / ЕНП Александър Йорданов по време на предизборна среща в „Красно село“,предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Зарязах днес половината от работния ден в Брюксел, признавам си, за да бъда именно тази вечер тук. По принцип се връщам тук с късния самолет, който идва в 00.00 ч. Но нещо трепна в сърцето, не издържах и си дойдох. Истината е, че г-жа Фандъкова освен професионализма, който показа в тези години и независимо от злите езици, от клетевниците, от мошениците, които в нашата държава ги е имало винаги и никога няма да се свършат. Това е национална характерология да се самоотричаме, да се самооплюваме. Винаги да гледаме и търсим кривото, лошото на всеки човек. Това е национална болест. Г-жа Фандъкова като кмет на София, погледнато отстрани, излъчва първо една стабилност, излъчва доверие, внушава доверие и за нормалния човек тя просто е един добър човек. След това видимо от промяната в града, която се случва очевидно е добър професионалист. Случи се наистина така, че сега съм в Брюксел от известно време, първо в София в центъра, особено след този ремонт, София е далеч далеч по-оправен град от Брюксел", каза още Йорданов. Той посочи, че не говори за Страсбург, където е трагедия. Според него Фандъкова е показала, че в процеса на учене на страната ни в ЕС може да има добри резултати. "През последните години тук има кметове, те знаят, но мисля и г-жа Фандъкова, аз се занимавах, правя едни албуми, алманаси на отделните столични райони. Те в момента са хит в Брюксел. Депутатите ги грабят, за да видят колко е красива нашата столица и да се запознаят с историята", уточни още Йорданов. "Трябва да си имаме доверие. Най-хубавото в политически план, че само ние дето сме тук, сме като че ли с една класа по-умни от много други хора, защото само ние разбрахме, че имаме дълг към България на всички избори да спираме БСП", подчерат Йорданов. Според него това е национален дълг. "Тук не се правят експерименти. Тук не се рискува. Пък да ги пуснем, пък да видим. Аз живях във времето, когато ги пуснахте. Ами те ни съсипаха. Те ограбиха банки. Недейте така. Тук сме говорили и с Румен Христов конкретно, защото вечно се обсъжда ГЕРБ такива, ГЕРБ онакива. Искам да ви кажа, че аз съм все пак най-възрастният в ЕП. С отлично впечатление съм от евродепутатите от ГЕРБ", уточни още Йорданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Една от задачите ни е по-активна и целенасочена работа в кварталите

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Една от задачите ни е по-активна и целенасочена работа в кварталите

10 Октомври 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Една от задачите ни е по-активна и целенасочена работа в кварталите. Това каза кандидатът за кмет от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова на предизборна среща в ритуалния дом в „Красно село“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Безспорно имаме няколко нови задачи след като успяхме да напреднем с решаването на тежки проблеми за града“, поясни кандидатът за кмет. „Имаме три нови задачи – едната от тях е по-активна и целенасочена работа в кварталите. Можем да си го позволим. Успяхме да направим така, че да насочим финансов ресурс, а в следващите години да насочим още по-сериозен. Имах възможност да видя пилотните ни проекти в няколко квартала на София, реализирани. Това са цялостна реконструкция и реставрация на междублоковите пространства. Там беше пълно с хора, „Надежда“, „Възражданее“. Хора, които след работа общуват и правят от квартала, в който живеят място за една общност, каквато наистина си спомняме ние от моето поколение отпреди години. Това е посоката, в която вървим. Разбира се, кварталните улици, запазването и облагородяването на междублоковите пространства. Паркирането – един много сериозен проблем. За мен лично като че ли най-сериозният в момента в кварталите. Предвиждаме изграждането на 18 буферни паркинга“, уточни още кандидатът за кмет. По думите на Фандъкова публично-частното партньорство все още не е развито добре. „Европейската солидарност се вижда в София. Тя се усеща от всички“, уточни още Фандъкова. „Много от моите опоненти омаловажават това, което сме направили и като че ли метрото се строи от само себе си, като че ли европейските средства идват просто ей така. Това се защитавам с много работа и с доверие. Доверие се печели трудно, затова е нужен екип, затова са нужни обединени усилия на хората, експертите, гражданските организации. Всички, които през тези години успяхме да извоюваме доверието на европейските институции, за да може София да се възползва максимално от този ресурс“, допълни още Фандъкова.
„Още една мярка от работата за кварталите, това е много важно – работата и осигуряването на по-добър градски транспорт в кварталите. През тези години построихме над 30 км. метро, в момента строим 12 км. Обновихме тролейбусите, започна закупуването на нови трамваи“, посочи Фандъкова и уточни, че хората го оценяват. По думите й транспортът е достъпен за хората с увреждания и майките с количките и в него има интернет. „Това обаче, което ни остава, за да дадем по-добра възможност на хората да се придвижват с градския транспорт в София е довеждащият транспорт. Това, което ще ни помогне да осигурим хората в „Люлин“, от по-отдалечените от метростанциите места“, обясни още кандидатът за кмет.
По думите й сега това се критикува от опонентите. „Защо сега обявавате процедури. Изборите идват и си отиват, няма как заради изборите да спрем работата в София. Категорично обявих, че всички процедури ще продължат след изборите, за да успокоя тези, които са се фокусирали в тази тема. Вероятно, защото нямат идеи за развитието на София. Това е тяхна работа, нашата работа е да можем да се възползваме от този европейски ресурс и да подобрим още повече градския транспорт. Заедно с електронната система за таксуване, вярвам, че много хора, особено младите ще предпочетат градския транспорт“, уточни още кандитатът за кмет на София. „На второ място- втората важна задача, това е разбира се, екологията и както вече споменах извеждане в приоритет за работата за по-добър въздух. Наред с градския транспорт и мерките за ограничаване на движението на стари автомобили, които замърсяват въздуха, това е и работата за промяна на печките на дърва и въглища на онези домакинства, които не могат сами. Защитихме два големи проекта – 20 хил. домакинства могат да се възползват“, уточни още Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че това е проект, който реализират, а опонентите й го залагат като идея. „Това са основни мерки в нашата програма от над 100 мерки за по-чист въздух. „Докрая на годината предстои да бъде пусната в експлоатация и общинската система за мониторинг. Всеки от нас ще може на телефона си в реално време да вижда данните от 22 станции от територията на цялата Столична община, които да му подсказват нормите за поведение“, заяви още Фандъкова.„Ние сме готови с подкрепата и насърчаването на хората в тези усилия. Заедно с това развитието на зелената система, една тема, която ми е много близка и се надявам всички да виждат развитието на тази система през тези години. Заложили сме създаването на осем нови парка. Най-любимия и вдъхновяващия е зеленият ринг. Това е създаването на един линеен жп парк“, каза още кандидатът за кмет. По думите й това е проект, който цели постепенното поетапно свързване с парковете на София. „Заедно с това продължаваме разширението на новия парк „Възраждане“, който защитихме отново всички заедно. В момента завършваме първият аквапарк в София – надявам се, че още следващото лято децата ни ще могат да се радват. Не само децата, защото има съоръжения за възрастни. Докрая на тази година трябва да започне работа закрития басейн. Там използваме минералния извор. Знаете, че едно от големите богатства на града са минералните води“, допълни още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Визията ни е да развиваме София като свободен, духовен и проспериращ град

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Визията ни е да развиваме София като свободен, духовен и проспериращ град

10 Октомври 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Визията ни е да развиваме София като свободен, духовен и проспериращ град. Това каза кандидатът за кмет от ГЕРБ Йорданка Фандъкова на предизборна среща в ритуалния дом в „Красно село“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което виждаме са нови идеи и проекти за София. Предлагам конкретна програма. Надявам се, които от вас не са се запознали, ще могат да се запознаят подробно. Тя не е просто пожелание. Това е ясен план за действие с много ясна визия. Визията ни е да развиваме София като свободен, духовен и проспериращ град. Град, в който хората да имат възможност за изява, да реализират своите предприемачески идеи. Имах много срещи през тези дни с хора от бизнеса. Ясно е, че икономиката на града се развива доста сериозно през последните години. За това и икономическите показатели са доста сериозни. Това ни дава основание да работим за това да минем на още един етап в развитието на града ни“, допълни още Фандъкова. Тя посочи, че София е добре позната на картата на инвеститорите и по думите й това помага на образованите и предприемчиви хора и на младите хора. „Имаме вече много хора, които с връщат от чужбина, с образованието, с културата идват отук да живеят и работят за нашия град. Всички ние сме готови да продължим тази работа за града.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Във всички програми на нашите опоненти виждаме планове, които ние изпълняваме

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Във всички програми на нашите опоненти виждаме планове, които ние изпълняваме

10 Октомври 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Във всички програми на нашите опоненти виждаме планове, които ние изпълняваме. Това каза кандидатът за кмет от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова на предизборна среща в ритуалния дом в „Красно село“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми приятели от СДС, уважаеми колеги и приятели от ГЕРБ, за мен е огромна чест да говоря пред вас днес . Да споделим това, което заедно постигнахме и направихме дотук. Най-важното да говорим за нашите идеи и проекти за развитието на нашия град. Това е градът, в който ние живеем, работим, който обичаме, за който сме се борили да бъде свободен. Борили сме се да бъде духовен. Ще продължим заедно да работим“, каза Фандъкова и бе прекъсната, тъй като в залата влезе и президентът в периода1997-2002 Петър Стоянов. Тя запозна присъстващите с общата програма за работа. По-късно към срещата се присъедини и евродепутатът Александър Йорданов. На срещата присъстват председателят на СДС Румен Христов и областният координатор на ГЕРБ София Цветомир Паунов. „Важна е посоката и виждането в тази кампания, че никой не предлага друго. Във всички програми на нашите опоненти виждаме планове, които ние изпълняваме, които сме започнали, които сме проектирали и в това е нашата сила – в прагматизма, в работата. За мен най-важна е работата за София. Сигурно има хора, които имат други цели, други амбиции, но ние в София работихме за София и искам да продължим да работим за София. Тук са много хора, колеги, с които работим в различни сектори“, допълни още Фандъкова. „Аз влязох в тази зала като сред приятели. Били сме заедно и се надявам да продължим да бъдем заедно с общи ценности. Нямам навика да си сменям цветовете, нямам навика да си сменям биографията. Тя е много ясна“, подчерта Фандъкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Готови сме със стратегия за дигитална трансформация на града

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова: Готови сме със стратегия за дигитална трансформация на града

10 Октомври 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Готови сме със стратегия за дигитална трансформация на града. Това каза кандидатът за кмет от местна коалиция ГЕРБ (СДС) Йорданка Фандъкова на предизборна среща в ритуалния дом в „Красно село“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й изключително важно за гражданите и бизнеса е увеличаване на тяхната работа, на процедурите, на общуването им с администрацията, която по проучването коства средно 5 дни годишно на всеки един човек. "Тези пет дни хората могат да ги използват за нещо по-полезно – за работа или за почивка. Заложили сме и сме готови със стратегия за дигитална трансформация на града“, каза Фандъкова. Тя поясни, че по нея е работено година и половина и 100 организации са се включили в нейото изработване. „Предвиждаме промени в структурата на общината. От една страна създаването на специален сектор, който да работи за дигитализацията с отделен заместник-кмет. Освен това специален обединен ресор по строителство, който да подобри работата и контрола на строителството“, обясни кандидатът за кмет Фандъкова. Тя дебело подчерта, че ролята на районните кметове е ключова и водеща. „През този мандат успяхме доста от дейностите да децентрализираме. Правим го внимателно, защото за съжаление не във всички райони имаме кметове като колегите, които днес са в залата. Аз съм длъжна да осигуря работата на целия град. Вече изцяло районните кметове получават бюджета и изграждат и ремонтират училищата и детските градини в техните райони. Много от тях получиха средтва, за да създадат собствени структури. Там, където тези структури проработиха, тази година се видя голяма разлика в поддръжката на тези зони. Също така получиха тази година за първи път един, макар не голям бюджет собствен за спешни аварийни ремонти по улиците на кварталите. Постепенно ще увеличаваме този бюджет. Отново казвам делегиране на права, но и търсене на отговорност“, обясни още Фандъкова. Според нея е важно да се подчертава на хората важността на районните кметове. „Също така да подчертаваме ролята на общинските съветници. Лесно е сега да обещават всичко на всички. Когато обещаваш всичко, не обещаваш нищо. Трябва много управленски опит, силен екип, за да може да застанеш пред хората и да не даваш празни обещания. Понякога нещата се забавят, не се случват толкова бързо, колкото ни се искат“, допълни още Йорданка Фандъкова. Според нея трябва дасе подобни комуникацията с хората. „Не забравяйте, че дължим на хората във всеки един момент обяснението и разговора за проектите, които изпълняваме и които предстоят“, допълни Фандъкова. Тя посочи, че стратигеческите проекти остава метрото, завършването на околовръсттния път и работа по вътрешните линии. Според нея това е начина да се облекчи градът от тежкия трафик.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.