НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Първи случай на африканска чума е регистриран в района на Асеновград

Първи случай на африканска чума е регистриран в района на Асеновград

14 Октомври 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Първи случай на африканска чума е регистриран в района на Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Слави Богутев, директор на Държавно горско стопанство - Асеновград. Случаят касае отстреляно от ловци диво прасе в землището на село Узуново. Месото от животното веднага е било дадено за изследване в лаборатория в София, а резултатът от повторната проба също се е оказал положителен. „Пробата е потвърдена в петък. Действа се съгласно заповедта на министъра на земеделието, храните и горите – заразеното диво прасе е загробено в специално определените за това места, а в района на отстрела е определена карантинна зона в радиус от 5 километра. Изцяло се забранява всякаква човешка дейност, както и достъпът на хора и домашни животни в тази зона. Карантинният срок е един месец“, каза Богутев и изрази надежда, че това ще бъде единственият констатиран случай на африканска чума в района.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявени са две нови огнища на болестта африканска чума по свинете в област Шумен

Обявени са две нови огнища на болестта африканска чума по свинете в област Шумен

11 Октомври 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Шумен. Обявени са две нови огнища на болестта африканска чума по свинете (АЧС) в област Шумен, съобщиха от Областната администрация. Със Заповед РД 11-2006/10.10.2019г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявен първично възникнал случай на болестта африканска чума при диви свине в землището на село Менгишево, община Върбица. Потвърдени са положителни проби за вируса на АЧС за намерените на 6 и 7 октомври 2019 г. 19 трупа на диви свине в района. Със заповедта е определена инфектирана зона около констатирания случай и са предприети всички необходими мерки, съгласно „Указания“, утвърдени със Заповед №РД 48-61/01.10.2019г. на министъра на земеделието, храните и горите. В момента е стартирано изпълнението на всички указания във връзка с мерките за биосигурност. Служители на Североизточно държавно предприятие Шумен и Държавно горско стопанство-Върбица работят по изпълнението на указанията, съгласувано с Областната дирекция по безопасност на храните.
Със Заповед РД 11-2005/10.10.2019 г. на директора на Българската агенция по безопасност на храните е обявено 0 първично възникнало огнище на болестта африканска чума по свинете в регистриран обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“ в град Смядово, община Смядово. Съгласно заповедта е определена 3 км предпазна зони около огнището, в която влиза град Смядово. Определена е и 10 км наблюдавана зона, в която попадат: от община Смядово – селата Кълново, Янково, Бял бряг, Веселиново, Александрово; от община Шумен – село Ивански и от община Велики Преслав – селата Златар и Суха река. По информация на Областната дирекция по безопасност на храните са умъртвени и загробени 86 животни от обекта, където е обявено огнището. Изпълнени са в пълен обем и всички дейности по осигуряване на биосигурност, съгласно заповедта.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе на 15 октомври-вторник, от 10.00 ч. в зала 2 на Областна администрация - Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преглед на основните теми във великотърновския печат

Преглед на основните теми във великотърновския печат

10 Октомври 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Продават за 1 млн. лв. бинго зала в центъра“ е заглавие от първа страница на областния всекидневник „Янтра ДНЕС”. Десетки работещи заведения и ресторанти във В. Търново са обявени за продажба, показа проверка на „Янтра ДНЕС“. С пускането им в специализираните сайтове за посредничество собствениците се опитват да осигурят свеж ресурс за нова инвестиция … Какво, къде се продава и какви са цените на имотите, прочетете на страниците на изданието. „Завършиха първите сестри и акушерки от търновския филиал на МУ – Варна“, пише още вестникът. Завърши първият випуск медицински сестри и акушерки на филиала на Варненския медицински университет във В. Търново. Всички 16 медицински сестри и 17 акушерки са избрали да започнат своята професионална кариера в България … Къде работят те и какво предстои във висшето учебно заведение, научете от вестника. „Гл. инсп. Димитър Минков е новият началник на полицията в Стражица“ е друга новина от днес. На страница четвърта има и материал за това как премина откриването на изложението на млади изобретатели, което се провежда в Горна Оряховица. „Етър“ застана зад треньора Росен Кирилов “ е новина от спортните страници. „Мечка влезе в къща и пилчарник в Пушево, друга е заснета от камери на хранилки в Павликенско“ е заглавие от другия областен ежедневник „Борба“. Баба Меца е влязла преди три дни в къща в село Пушево. Голямото животно е било видяно в двора на Иван Танчев вечерта. Той чул шум в кокошарника си и излязъл с фенерчето в ръка. Тогава пред себе си 74-годишния стопанин видял огромната изправена мечка … Какво още разказва Иван и къде на друго място в региона има мечки, разберете от първа страница на вестника. „Рибна ферма за 1 милион лева на 25 дка ниви правят край Къпиново“ е друга новина от днес. Едно от най-големите пъстървови стопанства у нас се прави край Къпиново. Проектът е съгласуван с „Басейнова дирекция“ – Плевен, РИОСЕ – Велико Търново и Старопрестолната община … Къде ще се намира стопанството, кога ще е готово и как ще работи, прочетете във вестника. В днешното издание има материал и за ученици и студенти, които „представят изобретения, които ще променят живота ни“ на изложение в Горна Оряховица. „Големи вериги изкупуват масово имоти, строителен бум в старата част на В. Търново“ е друга новина от първа страница. В областния ежедневник ще намерите и статия за първия випуск, който изпраща филиалът на Медицинския университет във Велико Търново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявена е инфектирана зона заради нов случай на африканска чума по свинете при диво прасе на територията на община Търговище

Обявена е инфектирана зона заради нов случай на африканска чума по свинете при диво прасе на територията на община Търговище

9 Октомври 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Търговище. Обявена е инфектирана зона заради нов случай на африканска чума по свинете при диво прасе на територията на община Търговище. Това съобщиха от Областна администрация-Търговище. Със заповед №РД05-155/04.10.2019 г. на директора на Регионална дирекция по горите – Шумен е определена зона, в която е забранен достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете и мерките за биосигурност.
Поставени са предупредителни табели около подзона „А” - на хижа „Младост“, на подхода към пътеката и по асфалтовия път към хижата, на отбивките на пътя София-Варна, на пътеката към крепостта Мисионис. Осигурени са ежедневни дежурни екипи в района на ресторант „Ловна среща” за недопускане на външни лица в подзона „А”. Извършват се претърсвания на подзона „А“ от членове на ловно-рибарски дружества и Държавно горско стопанство „Търговище” за умрели диви свине. В подзони „Б” и „В” на определената инфектирана зона могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност. Ловът в подзони „Б” и „В” се осъществява при стриктно спазване на правилата определени и утвърдени със Заповед номер РД 48-61/01.10.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в област Перник

Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в област Перник

8 Октомври 2019 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Перник. Няма нови случаи на Африканска чума по свинете в област Перник през последната седмица, но процесът на регулаторен контрол остава. Това съобщиха от областна администрация Перник. Областният управител Ирена Соколова откри и ръководи седмичното заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. Представителите на институциите, ангажирани пряко с неразпространението на болестта Африканска чума по свинете, докладваха за изпълнените от тях до този момент разпоредителни мерки и мероприятия по линия на контрол и превенция. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова представи Заповед № РД 48-61/01.10.2019 г. на Министъра на земеделието, храните и горите.В нея се упоменава обособяването на инфектирани зони около констатиран случай на АЧС с три подзони - А, Б и В. Те са с определена площ и режим на извършвани дейности.Зона А е около 3 кв. км с радиус 1 км, зона Б - с площ не по-малка от 25 км и радиус 3 км и зона В – с площ не по-малка от 172 км и радиус 8 км. Целта на намаляването на забранената площ е редуциране на популацията на дивите свине, който остава един от основните вектори за разпространяване на заболяването. От документа става ясно още, че в инфектираната зона А се ограничава достъп на лица, които нямат отношение към претърсването, предотвратяването и ликвидирането на болестта. Претърсването за трупове на диви свине там ще става без кучета по график от лица, които са упълномощени съгласно Закона за лова и опазване на дивеча и държавните предприятия, които стопанисват дивеч на територията на съответната подзона. В другите две подзони – Б и В могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности – събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм при осигуряване и спазване на мерките за биосигурност. В област Перник в подзона Б попада ловище "Ушек" към ТП ДЛС "Витошко-Студена", а в подзона В - ловищата Ветрен и Изворите, намиращи се на територията на „Витошко-Студена“, както и ПЛСР (Предоставен ловностопански район) Горна Диканя, попадащ в териториалния обхват на ДГС Радомир. Д-р Драгомирова уточни, че вече е завършила и двуседмичната мисия на експерти от Европейската комисия. Те са дали добра оценка за действията на институциите и обществото, както на национално, така и на регионално ниво в борбата с АЧС.
В Държавните горски стопанства на територията на област Перник е създадена организация по събиране на пробите от отстреляни диви прасета. Същите се предават в сборен пункт на ДГС "Радомир", откъдето се транспортират за изследване в сертифицирана лаборатория в София.
От началото на ловния сезон на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня, броят на отстреляните прасета в областта е над 40.
В инфектираните зони са поставени обозначителни табели.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловните дружинки от Кюстендилска област с пропуски в мерките за биосигурност ще бъдат временно спирани от излети

Ловните дружинки от Кюстендилска област с пропуски в мерките за биосигурност ще бъдат временно спирани от излети

8 Октомври 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ловните дружинки от Кюстендилска област с пропуски в мерките за биосигурност ще бъдат временно спирани от излети. Това съобщи по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в Кюстендил инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Към момента са проведени три обучения на ловните дружинки. Те са били свързани с вземане на проби от отстреляния дивеч, попълване на данни в модул „Лов”, както и мерки за биосигурност. „Направихме масови проверки на терена. Един голям процент от проверените групи са изпълнили мерките за биосигурност, но има и групи които не са ги изпълнили”, каза Здравчо Тодоров. По думите му основно се изисква ловците да имат препарати за дезинфекция. Разтворите безвъзмездно са подготвени от Областна дирекция по безопасност на храните, раздадени са и пръскачки. За пропуските са изготвени протоколи, подготвя се справка, а самите групи ще бъдат спрени от лов, докато не отстранят установените пропуски.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка в Плевенска област е спокойна

Епизоотичната обстановка в Плевенска област е спокойна

8 Октомври 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Плевен. Епизоотичната обстановка в Плевенска област е спокойна. Това каза на заседанието на областната епизоотична комисия д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ- Плевен, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. "Няма регистрирани нови огнища на заболяването при домашни и диви свине. Миналата седмица получихме две писма от Министерство на земеделието, храните и горите. В тях се регламентират промените в правилата за ловуване. Зоните на огнища вече се разделят на три подзони, като само в първата се забраняват ловуването и дърводобивът“, каза д-р Иван Йорданов. Той добави, че продължават проверките на ОДБХ в 20-км зони около промишлените свинекомплекси. "Имаме регистриране един случай в с. Дисевица на стопанин, който след целева помощ и дезинфекция отново е гледал прасета в задния си двор. Съставен му е акт и животните са изклани. Общо 269 броя животни са евтаназирани на територията на цялата област, а 1169 стопани са декларирали проведена дезинфекция“ каза още д-р Иван Йорданов.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Всички дейности в горите в областта, включително и дърводобивът, са разрешени

Недялко Славов, областен управител на Смолян: Всички дейности в горите в областта, включително и дърводобивът, са разрешени

8 Октомври 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. С нова заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева значително се намаляват рестрикциите за африканска чума по свинете (АЧС), защото сроковете наполовина и стеснява зоните, в които се прилагат строги мерки за биосигурност. Това каза по време на заседанието на постоянната Областна епиозотична комисия в Смолян областният управител Недялко Славов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Всички дейности в горите, в това число и дърводобивът, тъй като вече сме извън 30-дневния срок от откриването на огнището, са абсолютно разрешени. Разговаряхме с представители на Борино и Чепеларе, които казват, че населението там вече нормално се снабдява с дърва за огрев за зимата, в другите общини в областта също нямат проблем от тази гледна точки. Трудното премина, но оставаме внимателни по отношение на започващия ловен сезон, тъй като той вероятно ще ни накара да бъдем внимателни евентуално за нови огнища на африканска чума по свенете“, поясни Славов. Той подчерта, че институциите остават в повишена епизоотична обстановка. „Ситуацията вече е доста по-спокойна. Ангажимент на институциите е съобразно компетенциите да спазват и прилагат мерките за биосигурност и да прилагат контрол“, обясни Славов.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков заяви, че няма нови случаи на болестта на територията на област Смолян. Той допълни, че ловците трябва да знаят, че със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, таксата за изследване на трихинеолоза е намалена на 5 лв. без ДДС.
Инж. Венцислав Фурлански – директор на Регионална дирекция по горите – Смолян обясни и промените в новата заповед на министър Танева, която касае промяна в мерките за биосугирност и сроковете, в които те се прилагат. По думите му, с новата заповед са отменени предшестващите заповеди, на база на които са били наложени ограничения. „С новата се утвърждават указания, които регламентират дейностите и ограниченията, които трябва да бъдат наложени в подзоните А, Б и В. Определено е какви дейности не могат да се осъществяват в подзоните“, поясни инж. Фурлански. Той добави, че за целта е издал заповед, с която е отменил всички досегашни свои заповеди, с които са били наложени ограничения в петте зони, в които са открити случаи на АЧС в област Смолян. Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян подчерта, че ще продължат контролните дейности от страна на РДГ и горските стопанства. „В тези зони ще бъдат изпълнени всички мерки, които са предвидени съгласно новите указания като това ще продължи докато е необходимо. Дори и в допълнение на тези указания при необходимост и по преценка на ръководството ще бъдат осигурявани служители през целия ловен сезон, за да се спазват мерките за биосигурност“, уточни още инж. Фурлански.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Област Кюстендил остава свободна от африканска чума по свинете

Област Кюстендил остава свободна от африканска чума по свинете

8 Октомври 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Област Кюстендил остава свободна от африканска чума по свинете. Това стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Заседанието беше водено от зам. областния управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов. Д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил съобщи, че обстановката в региона е благоприятна. Няма констатирани случаи на заболели домашни и диви свине, няма подадени сигнали за открити трупове на диви прасета. По време на ловните излети не са подавани сигнали от страна на ловците. От всички отстреляни животни са взети проби, а от страна на Регионална дирекция по горите и ловните сдружения е била създадена отлична организация по събиране, обработка и изпращане на пробите. Те са предоставени за изследване на лабораториите в София и в Благоевград. Изследванията вървят, до момента няма положителни проби. Изпратени са 66 проби от ловното сдружение в Кюстендил и 40 проби от ловното сдружение в Дупница. „Обучени бяха всички ловно-рибарски дружинки относно мерките за безопасност. Всички транспортни средства бяха оборудвани с дезинфекционни препарати”, каза д-р Емил Гъгнев. По думите му към момента не се налага предприемането на допълнителни превантивни мерки.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В сила остават мерките в инфектираната зона в местността Елешница, където констатирано огнище на африканска чума по свинете в област Шумен

В сила остават мерките в инфектираната зона в местността Елешница, където констатирано огнище на африканска чума по свинете в област Шумен

8 Октомври 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. В сила остават въведените мерки в инфектираната зона в местността Елешница, където на 8 август бе констатирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Шумен. Това стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) запозна участниците в срещата със заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 3 октомври, съгласно която се прекратяват инфектираните зони в районите с обявени огнища на АЧС през месеците февруари и март, но продължават да са в сила наложените мерки в инфектирани зони в огнищата от месец юли досега. Те са утвърдени със заповед РД48-61 на министъра на земеделието, храните и горите от 1 октомври и съответни указания. За определената зона на констатиран случай на АЧС при диво свиня, обявен със заповед на изп. директор на БАБХ, в срок от 24 часа от издаване на заповедта за определяне на инфектираната зона, Изпълнителната агенция по горите определя ловностопанските райони, които попадат в засегнатата територия и обособява подзони А, Б и В с площ и режими за извършване на дейности и лов, съгласно указанията. Под зона А - радиус 1 км с площ 3 кв.км, подзона Б - радиус 3 км с площ 25 кв. км, под зона В - зона извън зона Б с площ не по-малко от 172 км и радиус 8 км. При всеки обявен нов случай на АЧС при дива свиня, ловът и други дейности се забраняват само в новообособената подзона А.
Д-р Баева представи условията за лов в инфектирата зона в местността Елешница, която се се намира в третия месец от изпълнение на мерките, съгласно указанията. В подзона А, Б и В се извършва контрол от Изпълнителната агенция по горите, държавните предприятия, горски и ловни стопанства, биосигурност и претърсване, попълване на данните в модул „Лов“. В подзона А е разрешен групов лов с кучета, индивидуален лов, лов с капани, в подзона Б - групов лов с кучета в посока от периферията на подзоната към подзона А, индивидуален лов и лов с капани, в подзона В - групов лов с кучета - в посока от периферията на подзоната към подзона Б, индивидуален лов и лов с капани. И в трите подзони отстреляните или намерени свине се изследват за АЧС, труповете на отстреляните животни се съхраняват до излизане на пробите, а при положителна за АЧС проба всички налични трупове се обезвреждат съгласно инструктажа и под контрола на официален ветеринарен лекар. Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточното държавно предприятие докладва за предриетите действия във връзка с откритите на 6 октомври 19 трупа на диви свине, в землището на село Менгишево. Предприети са претърсвания, които продължават, от умрелите животни са взети проби и са изпратени за изследване, съставени са необходимите изискуеми документи. Вчера е проведена и среща с участието на директора на Североизточното държавно предприятие, представители на ОДБХ и Регионална дирекция по горите-Шумен, като и на Община Върбица. „Извършени са всички необходими действия, съгласно заповедта и указанията към нея, при съответните мерки за биосигурност, очакват се резултатите от пробите от умрелите свине“, заяви Петко Шаренков, заместник областен управител на Шумен, който води заседанието на Областната епизоотична комисия.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Михаил Бащавелов, ОДБХ – Благоевград: От 12 на 6 лв. се намалява цената за изследването на прасетата за трихинелоза

Д-р Михаил Бащавелов, ОДБХ – Благоевград: От 12 на 6 лв. се намалява цената за изследването на прасетата за трихинелоза

8 Октомври 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 12 на 6 лв. се намалява цената за изследването на прасетата за трихинелоза. Това съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Благоевград след проведената Областна епизоотична комисия в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че е особено важно не само ловците, но и стопаните на домашни прасета да правят такова изследване, защото самото заболяване е доста опасно. Д-р Бащавелов коментира също, че според данните, с които разполагат, в 1814 двора доброволно са били умъртвени животните, които са били отглеждани. „По предварителна информация това е около половината от броя на дворовете в областта“, отбеляза д-р Бащавелов.
Той каза още, че в тази цифра влизат предимно дворовете в района на Кресна, където бе констатирано огнище на заболяването африканска чума по свинете, както и от съседните общини. По-слабо доброволно умъртвяване се извършва в общините по поречието на река Места. Д-р Бащавелов коментира, че проверките продължават по общините. Той обърна внимание и на това, че има нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите, според която от 1 октомври се намаляват рестрикциите по отношение на зоните при дивите свине. „Създадени са три зони: под зона „А“; под зона „Б“ и под зона „В“, като под зона „А“ е с площ от 3 кв. км около огнищата. Под зона „Б“ е с площ от 25 кв. км, а под зона „В“ е с площ от 172 кв. км, като в под зона „В“ вече са разрешени мероприятия, свързани с лова“, подчерта д-р Бащавелов. Той отбеляза, че до преди това ограничението е било 200 кв. км.
Д-р Бащавелов уточни, че целта е да се намали популацията на дивите свине, които остават един от основните векторите за разпространяване заболяването африканска чума по свинете.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Благоевград

Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Благоевград

8 Октомври 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Няма нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Благоевград. Това съобщи д-р Михаил Бащавелов, директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, след заседание на Областната епизоотична комисия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му през изминалата седмица са направени редица изследвания на домашни и диви свине, които са били отрицателни. „През изминалата седмица, съвместно с представители на общините, извършихме и проверки за репопулация в районите, в които доброволно бяха умъртвени животни, а именно - Кресна и Струмяни. В рамките на тях сме проверили 162 стопанства тип „заден двор“. Това, което установихме е, че няма случаи на репопулация“, каза още д-р Бащавелов.
Той добави, че вече е завършила и двуседмичната мисия на експерти от Европейската комисия, които са дали добра оценка за действията на институциите и обществото в България по отношение борбата със заболяването. „Мерките, които сме взели са отчетени като правилни. Една от слабостите, която е констатирана е, че има малък брой регистрирани стопанства тип „заден двор“. В тази връзка тяхната препоръка е да продължат мерките в тази посока, както и да продължи контрола от страна на Агенцията по безопасност на храните спрямо ловните дружинки. Целта е да се следи дали се спазват мерките за биосигурност и дезинфекциите, които е нужно да правят те, когато напускат ловните полета“, заяви д-р Бащавлов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ - Добрич: Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ - Добрич: Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта

8 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия в Добрич проведе редовно заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Към момента няма установени нови огнища на африканска чума по свинете в областта, няма и констатирани нарушения при проверките на задни дворове за скрити домашни свине. Това съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич д-р Анелия Андонова. Проверки са направени в общините Тервел и Добричка. Д-р Андонова съобщи, че на 1 октомври е издадена нова заповед на министъра на земеделието, храните и горите във връзка с начина на определяне при възникване на огнища на АЧС и последващите действия до ликвидиране на огнището. Определени са сроковете за предприемане на съответните мерки и обявяване на инфектираната зона от БАБХ. Определени са също дейностите, които се извършват в инфектираните зони. Във връзка със запитване от страна на ловните стопанства на предходно заседание, д-р Андонова съобщи, че пробите диви прасета ще се изпращат в Диагностичен институт във Велико Търново, като освен за АЧС ще се изпращат и проби за трихинелоза. Целта е да се съкратят сроковете за обработка и получаване на резултати. По отношение на превантивните дейности директорът на ОДБХ – Добрич докладва, че извършените проверки в частни стопанства, получили средства за обеззаразяване на задните дворове, не са констатирани нарушения. „Вървят и регулярните проверки в индустриалните обекти – през миналата седмица са проверени 4 фирми и тук няма нарушения“, заяви д-р Андонова. Тя съобщи, че Европейската мисия, извършила проверка в страната по отношение на мерките и действията за справяне с африканската чума по свинете, е приключила и оценката е добра.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Наташа Баева, ОДБХ - Шумен: Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в областта

Д-р Наташа Баева, ОДБХ - Шумен: Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в областта

8 Октомври 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Към момента няма нови обявени огнища на африканска чума по свинете в област Шумен. Това съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева от ОДБХ, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. През изминалата седмица има 100 умрели свине в промишлени свинеферми и ферми тип А, като са изпратени за изследване 59 проби. Получените до момента резултати са отрицателни за африканска чума по свинете. Постъпилите проби от 4 диви свине от индивидуален отстрел също са отрицателни за вируса. „Днес за лабораторно изследване се изпращат нови проби от диви свине“, заяви д-р Баева.
По отношение на епизоотичната обстановка в страната, тя посочи, че на 3 октомври е обявено огнище на африканска чума по свинете при диви свине в област Търговище.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете

В Благоевград ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с африканската чума по свинете

8 Октомври 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Заседание на Областната епизоотична комисия във връзка с обстановка по отношение на заболяването африканска чума по свинете ще се проведе от 11.00 часа в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Очаква се на заседанието да бъде представена информация относно разпространението на заболяването и резултатите от превантивните действия, предприети в Област Благоевград за ограничаването му.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание

Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание

8 Октомври 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Областната епизоотична комисия в Кюстендил ще проведе заседание. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от комисията. Заседанието е насрочено за 14.00 часа и ще се проведе в залата на Областната администрация. Ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка в страната, както и ситуацията на територията на Кюстендилска област, която към момента не е засегната от заболяването африканска чума по свинете, но е обявена като санитарна зона. Ще бъде представена и информация относно проверки за инфлуенца по птиците в област Кюстендил.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Шумен ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия

В Шумен ще се проведе заседание на Областната епизоотична комисия

8 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. От 10.00 часа в зала 2 на Областна администрация ще се проведе редовното седмично заседание на Областната епизоотична комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Ще бъде обсъдена актуалната епизоотична обстановка в област Шумен и на територията на страната по отношение на болестта африканска чума по свинете.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мъртви диви прасета са открити край Върбица в област Шумен

Мъртви диви прасета са открити край Върбица в област Шумен

7 Октомври 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. Сигнал за намерени трупове на диви свине е подаден снощи в ДГС - Върбица. Това съобщиха от Североизточното държавно предприятие. Служители на стопанството и ловният експерт на Североизточното държавно предприятие инж. Тервел Стефанов са обходили района и сигнала е потвърден. Открити са няколко мъртви диви свине в захрастена местност между Върбица и село Менгишево, извън горските територии. В момента на място има служители на стопанството и представители на ОБДХ. Извършва се претърсване на целият район. От всички открити мъртви животни ще бъдат взети проби, които ще бъдат предадени за изследване. Труповете ще бъдат загробени, като мястото ще бъде обработено съгласно правилата за дезинфекция. Сигналът за мъртвите животни е подаден от ловците от дружината, която ловува в този район.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Настоящите търговски ограничения заради африканската чума по свинете следва да се актуализират

Министър Десислава Танева: Настоящите търговски ограничения заради африканската чума по свинете следва да се актуализират

4 Октомври 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Прага. Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването африканска чума по свинете следва да се актуализират, за да се отговори на напрежението, което нараства сред потребителите. Известно е, че първоизточникът е дивата свиня, така че в спешен порядък трябва да се предприемат съответните изменения. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
По думите ѝ се налага изготвяне на общи задължителни правила по отношение на депопулацията на дивите прасета. Тя смята, че успешното разработване на ваксина ще спомогне за решаването на проблема. „България спешно осигури ресурсите за изплащане на обезщетенията на стопаните, засегнати от заболяването африканска чума по свинете (АЧС). Без последните огнища, ориентировъчната сметка на разплащане е около 23 млн. евро“, посочи министър Танева.
Според нея има различни практики в законовата рамка на отделните страни, което създава допълнителни затруднения при комуникацията с ловната общност.
Тя изказа благодарност към всички служби в ЕК и Главна дирекция „Агри“ за водената добра комуникация във връзка с подкрепа на мерките за биосигурност и възможността за откриване на релевантна мярка от Програмата за развитие на селските райони. „В момента готвим промени в законодателството на България, като сме ползвали експертния потенциал на ЕК и ще въведем по-високи нива на биосигурност като задължителни условия в законодателството“, разясни земеделският министър.
В заключение министър Танева обобщи, че опитът в европейските страни показва възникване на огнища с АЧС в същите райони, където вече е са били установени в предходната година. Това е доказателство колко опасно е заболяването, и колко задълбочено трябва да се помисли за промяна на всички регулации, които действат в момента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума

Областният управител на Перник Ирена Соколова: Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на африканска чума

4 Октомври 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня утре, министърът на земеделието, храните и горите, издаде заповед и указания към нея за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с установено АЧС. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.
Забранената зона от 200 кв. км се намалява на 3 кв. км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 25 кв. км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона от 172 кв. км. се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Документите са изготвени и утвърдени по предложение на компетентния орган Българска агенция по безопасност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволяват да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС.
В документа са посочени и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. Задължително ловците трябва да обработят с дезинфектант използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения, а намерените трупове да се загробят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Станимир Божанов, РДГ – Бургас: До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради случая на африканска чума по свинете

Инж. Станимир Божанов, РДГ – Бургас: До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради случая на африканска чума по свинете

4 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. До 20 октомври в землището на село Бродилово е обособена подзона А, в която е забранен ловът поради констатирания случай на африканска чума по свинете. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Бургас. По думите му обособяването на три зони – А, Б и В, е във връзка с издадените от министъра на земеделието храните и горите заповеди за определяне организацията при провеждане на лова в инфектираната около констатирания случай зона. „Подзона А е с площ не по-малка от 3 кв.км. и радиус от 1 км от огнището. Подзона Б е тази извън зона А – тя е с площ не по-малка от 25 кв.км. Подзона В е зоната извън зона Б и е с площ не по-малка от 172 кв. км. В подзони Б и В ловът е разрешен при строго спазване на мерките за биосигурност“, отбеляза инж. Божанов. Той добави, че в момента в подзона А се извършват претърсвания по график за трупове на умрели диви свине. „На първо място сред мерките за биосигурност е обособяването на места за почистване и дезинфекция на транспортните средства, дезинфекциране на обувките и облеклото срещу вируса на африканска чума по свинете. Освен това се забранява изхвърлянето на остатъци от храна в околната среда, както и унищожаването на месо, добито от дива свиня, изследвана с положителен резултат за африканска чума по свинете“, каза още директорът на Регионалната дирекция по горите – Бургас. Като друга мярка за предотвратяване разпространението на болестта той посочи забраната за подхранване на дивата свиня, с изключение на случаите на подборен лов. „Важна мярка за биосигурност е свързана с това лицата, които са посещавали инфектираната с вируса на африканска чума по свинете зона, да нямат достъп до домашни свине“, посочи още инж. Станимир Божанов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две дружинки имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря

Две дружинки имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря

4 Октомври 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Сливен. Две дружинки – в Сливен и село Тополчане, имат право да ловуват в инфектираната зона от 200 кв. км около мястото на установения случай на диво прасе с африканска чума по свинете край село Сотиря. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на Регионална дирекция по горите – Сливен инж. Златка Азманова. В зоната попадат забранената площ от 3 кв. км, както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв. км се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Инж. Азманова припомни, че в зона А, където е открит трупът на заразеното с чума прасе, ловът е категорично забранен. Тя поясни, че при лов стриктно трябва да се спазват мерките за биосигурност.
От всяко убито прасе трябва да се вземат проби за африканска чума по свинете и трихинелоза. Изследването на чума е безплатно, а за трихинелоза се плаща 6 лв с ДДС.
Ловът е разрешен три пъти седмично и цели да намали популацията на дивата свиня.
„Контрол върху разпорежданията ще се осъществява съвместно със служба „Контрол на общоопасните средства“, съобщи началникът на службата при ОДМВР – Сливен инспектор Васил Василев и посочи, че ще се следи и дали ловното оръжието се транспортира съгласно изискванията на закона, а на нарушителите ще бъдат налагани санкции.
Над 3 000 са ловците в област Сливен.
Людмила ЙОРГОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ – Благоевград: Забранено е да се извършва първична обработка на място на отстреляна дива свиня

Д-р Атанас Григоров, ОДБХ – Благоевград: Забранено е да се извършва първична обработка на място на отстреляна дива свиня

4 Октомври 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Три са векторите за разпространение на заболяването африканска чума по свинете, а именно хората, дивите свине и стопанствата тип „заден двор“. Това каза на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград д-р Атанас Григоров, началник на отдел „Здравеопазване“ към Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че са предприети всички необходими мерки по отношение прилагането на мерки за биосигурност в домашните стопанства. По отношение началото на ловния сезон за групов лов на дива свиня, д-р Григоров заяви, че още през 2018 година са провели обучения на ловците.
„Разяснено им е какво трябва да правят, как се обработват трупове и къде. Важно е да отбележим, че при отстрел на дива свиня е забранено да се извършва първична обработка на място. Ако мястото е недостъпно и нямам как да се пренесе, то тогава може, но само при условие, че всички вътрешности и кожа се загробят, спазват се правилата за биосигурност и се извършва дезинфекция. В случай, че прасето може да се предвижи, то трябва да се обработи на специалните за това места“, каза още д-р Григоров. Той посочи, че има обособени трупни ями, които са за загробване на кожите и отпадъците от прасето. Д-р Григоров подчерта, че всички ловни стопанства са закупили дезинфектанти и знаят как да правят дезинфекция. Той отбеляза, че от отстреляния труп се взима проба за изследване на трихинелоза и африканска чума, като същите минават през лаборатории.
„Това, че в нашата област имаме два огнища на африканска чума при диви свине – едното в района на ДГС „Сандански“, а другото на границата на Национален парк „Пирин“ край Разлог, не означава, че няма носители на заболяването. Затова се взимат проби от отстреляните животни“, посочи д-р Григоров. Той уточни, че изследванията за заболяването африканска чума по свинете се поемат от Агенцията по безопасност на храните, а за изследване за трихинелоза се заплащат 12 лева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В районите с огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност по време на ловните излети ще са засилени

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В районите с огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност по време на ловните излети ще са засилени

4 Октомври 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В районите с установени огнища на африканска чума по свинете мерките за биосигурност са засилени и ще бъдат извършвани проверки на ловците и ловните дружини. Това каза на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград Сашко Попов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му в рамите им ще се следи за изпълнения на задълженията и поетите ангажименти за спазване правилата за биосигурност и обработката на дивеча и дивечовите продукти.
„Съответно ще се следи и за спазване правилата при унищожаване или загробването на остатъците от отстреляни диви свине. Проверките, които ще извършим съвместно с Областна дирекция на МВР – Благоевград освен най-важното, а именно спазване на правилата за боравене с ловно оръжие, ще бъдат насочени и към спазването и налагането на правилата за биосигурност при извършването на ловните излети“, каза още Попов. Той отбеляза, че разрешаването на повече ловни излети тази година е с цел ограничаване популацията на дива свиня, за да може да се намали разпространението на заболяването африканска чума по свинете. По думите на Попов, това в никакъв случай не означава, че ще бъде разрешено безразборното ловуване и бракониерството. Той отбеляза, че по данни от началото на 2019 година в Област Благоевград запаса на диви свине е около 5 000, като целта е да се свали до около 3 000. Попов заяви, че за последните години тя остава сравнително постоянна.
По отношение на броя на ловците в региона, директорът на Регионална дирекция по горите – Благоевград коментира, че той е около 10 000.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В рамките на 7 последователни дни ще бъдат позволени 3 излета за групов лов на дива свиня

Сашко Попов, РДГ – Благоевград: В рамките на 7 последователни дни ще бъдат позволени 3 излета за групов лов на дива свиня

4 Октомври 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тази година правилата за групов лов на дива свиня са малко по-различни, заради утежнената обстановка по отношение разпространението на заболяването африканска чума по свинете. Това каза на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград Сашко Попов, директор на Регионална дирекция по горите (РДГ) – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че след Заповед на министър на земеделието, храните и горите и след измененията в Закона за лова, директорите на горските стопанства ще имат възможност да разрешават извършването на лов и през един ден от седмицата. Попов отбеляза, че в рамките на 7 последователни дни ще бъдат позволени 3 ловни излета. „Ако например той разреши четвъртък, то няма право да позволи лов до следващия четвъртък. Тоест четвъртък, събота, неделя и може чак следващия четвъртък да е ловен ден, не може да е вторник или сряда. Говорим за 7 последователни дни. Ето и други пример – утре е първия ловен излет, след това е в неделя и до петък има право директорът на съответното горско стопанство да разреши още един ден. Преценката е негова, като тя се базира на запаса на дивата свиня и желанието на съответните ловни дружини“, каза още Попов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Антон Доклев, ОДМВР – Благоевград: Ще се извършват засилени полицейски проверки по време на ловните излети в областта

Комисар Антон Доклев, ОДМВР – Благоевград: Ще се извършват засилени полицейски проверки по време на ловните излети в областта

4 Октомври 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Във връзка с откриването на сезона за групов лов е издадена Заповед от директорът на ОДМВР – Благоевград ст. ком. Дойчин Дойчинов. Това каза на брифинг комисар Антон Доклев, началник отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Заповедта е свързана с разпореждане за провеждане на специализирана полицейска операция, а именно извършване на полицейски проверки на ловните излети, които се провеждат на територията на област Благоевград. „Ще бъде проверявано транспортирането, носенето, сроковете за съхранение, сроковете на разрешителните за носене и употреба на огнестрелните оръжия, както и ще бъдат извършвани проверки за употреба на алкохол“, подчерта комисар Доклев. Отделно от това, Областна дирекция на МВР (ОДМВР) – Благоевград е създала организация за изненадващи проверки на ловните излети през целия ловен сезон. Също така има съгласуван план, съвместно с Регионална дирекция по горите и график за проверка на ловните излети. „Всички мерки и действия, които сме предприели и предприемаме през настоящия сезон приемаме като висока отговорност за ограничаване и недопускане на произшествия и запазване живота и здравето на ловците“, коментира комисар Доклев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Антон Доклев, ОДМВР – Благоевград: 5 са инцидентите, свързани със самонараняване по време на ловен сезон 2018 година

Комисар Антон Доклев, ОДМВР – Благоевград: 5 са инцидентите, свързани със самонараняване по време на ловен сезон 2018 година

4 Октомври 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 5 са инцидентите, свързани със самонараняване по време на ловен сезон 2018 година. Това каза на брифинг комисар Антон Доклев, началник на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той обясни, че тази година със Заповед на министър на земеделието, храните и горите, считано от 5 октомври се разрешава груповия лов на дива свиня. По думите му заповедта е изпратена до всички структури на Областна дирекция на МВР – Благоевград. Комисар Доклев запозна присъстващите и с кратък анализ на данните за 2017 година, спрямо 2018 година по линия контрол на общоопасните средства във връзка с ловните излети.
„Извършените проверки са 385, спрямо 895. Издадените разпореждания по Закона за Министерство на вътрешните работи са 203, спрямо 211. Съставените актове са 21, спрямо 30. По отношение инциденти, то за 2017 година имаме 1 самоубийство, а за 2018 година имаме 5 самонаранявания“, каза още комисар Доклев. Той добави, че от направения анализ върху данните е установено, че инцидентите са настъпили следствие на неспазване мерките за безопасност и боравене с ловните оръжия. „В тази връзка и с цел недопускане на инциденти вече са направени инструктажи с всички лица, определени за ръководители на лова във всички ловни сдружения на територията на Област Благоевград. По време на инструктажите е обърнато специално внимание, относно правилата за безопасност при боравене с ловните и огнестрелните оръжия, съхранението, транспортирането, пренасянето, носенето, както и забраната за носене на оръжие преди и след употреба на алкохол“, подчерта комисар Доклев. Той заяви, че правилата са качени на страницата на Областна дирекция на МВР – Благоевград.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловът на диви прасета е разрешен 3 дни в седмицата, намалени са обхватът на забранените зони и срокът за отстрел в тях

Ловът на диви прасета е разрешен 3 дни в седмицата, намалени са обхватът на забранените зони и срокът за отстрел в тях

4 Октомври 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Сливен. От 5 октомври стартира груповият лов на дива свиня. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването „африканска чума по свинете” (АЧС). Ловуването ще се извършва по график, утвърден от директора на съответното държавно горско или ловно стопанство.
Във връзка с откриването на ловния сезон за дива свиня, министърът на земеделието, храните и горите издаде заповеди и указания за прилагане на мерки за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и извън инфектираните зони с АЧС.
Независимо, че на много места популацията е засегната от вируса на АЧС, усилията за справяне с болестта при питомните свине позволиха да отпаднат част от ограниченията по отношение на достъпа и ловуването в инфектираните зони, съобщават от МЗХГ. Над 60 пъти се намалява площта на територията, в която ще важи забрана за извършване на всякакви дейности, в това число и лов, след установен случай на АЧС. Забранената зона от 200 кв.км се намалява на 3 кв.км. Съгласно новите указания се намалява и срокът за забраната – от 60 на 30 дни. След изтичането на първия месец се допуска индивидуален лов, лов с капани и лов без кучета, а след изтичането на втория месец и групов лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км. зона около установен случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат забранената площ от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 27 кв.км. се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Във втората санитарна зона се разрешават всички видове лов на дива свиня.
Посочени са и мерките за биосигурност, които ловните дружинки трябва да спазват. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.
Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС, като изследванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както досега, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви свине трябва да останат за съхранение в хладилни съоръжения.
Продължават претърсванията в ловностопанските територии за установяване на животни с нетипично поведение или вече загинали животни. С цел стимулиране на претърсването, в заповедта е разпоредено държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства да изплащат по 150 лева за намерен труп на дива свиня и по 50 лева за отстреляна дива свиня при индивидуален лов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Брифинг във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година ще се проведе в Благоевград

Брифинг във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година ще се проведе в Благоевград

4 Октомври 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 10:30 часа в сградата на ОДМВР-Благоевград ще се проведе брифинг във връзка с откриването на ловния сезон 2019/2020 година. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Благоевград. Ще бъде предоставена информация за предприетите мерки с цел недопускане на инциденти с огнестрелно оръжие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон

Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон

3 Октомври 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Горски и полицейски служители ще извършват проверки по време на ловния сезон. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Катя Табачка, говорител на областна дирекция на МВР – Кюстендил. Служители на двете структури са създали организация да се обърне внимание на участниците в ловните излети да не се допускат инциденти с ловно оръжие, като се борави безопасно и стрелбата се осъществява само по видима цел и на разрешените за сезона животни. Ще се следи стриктно за недопускане предоставянето на огнестрелно оръжие и боеприпаси на други лица, оръжието да бъде пренасяно до мястото на лова и обратно само в разглобен вид или в калъф/куфар със заключващо устройство на спусъка, боеприпасите да бъдат отделно от оръжието. Ще се следи за спазването на забраната за носене и употреба на ловното оръжие при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, откритото носене на оръжие на обществени места, както и за използването на оръжието и боеприпасите за други цели.
Ще се извършват проверки за срока на валидност на разрешението за носене и употреба и вписаното в него оръжие. Ще се правят проверки за стриктното спазване на забраната за използване на сачми с диаметър над 6 мм при провеждането на групов лов на дива свиня с дългоцевно огнестрелно оръжие с гладкостенна цев. Създадена е организация на инструктажите на ловните дружини, непосредствено преди ловните излети да присъстват полицейски служители.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Найденски, БАН: Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника

Христо Найденски, БАН: Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника

3 Октомври 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на ваксина срещу АЧС е сложен научен въпрос, защото изисква доброто познаване на вируса и гостоприемника. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ директорът на Института по микробиология към БАН Христо Найденски. „Познавайки вируса ще трябва да изградим стратегия, в каква насока да върви разработването на една ваксина, защото от научна гледна точка има няколко подхода. Ние сме работили по един от тези подходи за създаване на ваксина срещу класическа чума свине. Целта е да се създаде жив вектор, който да пренася вирусния антиген и да може да създава имунитет в животните“, обясни той. Христо Найденски уточни, че подходът за създаването на ваксина за класическата чума свине може да се използва за база за ваксина срещу АЧС. „Тематичните направления, в които се развиваме, са много динамични. В БАН водихме такива изследвания в началото на 21 в. а сега влизаме в по-напреднал етап, промениха се тематичните направления, но при осигуряване на научна програма и консорциум от учени, които имат опит в тези направления, вирусолози, монолози и микробиолози – би могло да се започне работа по една такава ваксина“, обясни той. Найденски допълни, че към момента не се обсъжда разработването на такава ваксина. След разговор със земеделския министър Десислава Танева е станало ясно, че министерството на този етап има нужда да се разработят и проведат изследвания относно ролята на векторите при пренасянето на вируса в обкръжаващата среда, обобщи директорът на Института по микробиология.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Груповият лов на дива свиня в областта трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция

Д-р Емил Гъгнев, ОДБХ – Кюстендил: Груповият лов на дива свиня в областта трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция

2 Октомври 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Груповият лов на дива свиня в област Кюстендил трябва да става при стриктни мерки за биосигурност и дезинфекция. Това каза пред журналисти д-р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. На заседание на Областната епизоотична комисия в града бяха обсъдени мерките по време на груповия лов на дива свиня, който се открива на 5 октомври. Всички ловци в Кюстендил и Дупница вече са обучени. „Обучени са за спазване на мерките за биосигурност по време на лов, че трябва да дезинфектират превозните средства, как да разпознават заболяването, какви мерки трябва да се вземат, редът за уведомяване, за обеззаразяване”, каза д-р Емил Гъгнев. На ловците ще бъдат раздавани специални разтвори, с които ще де извършва дезинфекция. Във всяко едно превозно средство ще има пръскачка с разтвор. След лова ще трябва да се обработва транспортното средство, както и самите ловци да се обработват с цел да не се пренесе зараза от гората в населените места. На територията на област Кюстендил продължават мерките по превенция на заболяването. Няма установени случаи в региона на Африканска чума по свинете. До момента са подадени три сигнала за умрели диви животни и един за умряло домашно прасе. Резултатите са отрицателни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До 24 ноември е в сила забрана за достъпът до горски територии в община Царево във връзка със случай на африканска чума по свинете

До 24 ноември е в сила забрана за достъпът до горски територии в община Царево във връзка със случай на африканска чума по свинете

2 Октомври 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. До 24 ноември е в сила забрана за достъп и движение на физически лица и пътни превозни средства до горски територии на територията на община Царево във връзка с установен случай на африканска чума по свинете. Това гласи заповед на Регионалната дирекция по горите – Бургас, подписана от инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите-Бургас. Забранен е достъпът и движението на физически лица и пътни превозни средства до горски територии на територията на община Царево, област Бургас, попадащи в инфектираната зона около констатирания случай на африканска чума по свинете. Контрол по изпълнение на заповедта е възложен на инж. Недко Недев – заместник директор при Регионална дирекция по горите-Бургас. В нареждането се посочва още, че достъпът, престоят и преминаването в посочения район се разрешават на моторни превозни средства и служители на Изпълнителна агенция по горите - София, Регионална дирекция по горите - Бургас, „Югоизточно държавно предприятие“ - Сливен, Дирекция на природен парк „Странджа”, ТП „ Държавно горско стопанство - Кости”, ТП „Държавно горско стопанство - Царево“, община Царево, Регионалната инспекция по околната среда и водите - Бургас, РС „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Царево, РУП – Царево, ОД „Земеделие” гр. Бургас, ОДБХ гр. Бургас и РД ”Гранична полиция” при и по повод изпълнение на служебните им задължения, както и на лицата, пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта, при спазване на мерките за биосигурност. Според заповедта ТП ”Държавно горско стопанство - Кости“ и ТП ”Държавно горско стопанство - Царево” имат задължение да поставят на видими места обозначителни табели, указващи забраната за достъп до инфектираната зона, съгласно изискванията на Заповед № РД 48-48/31.07.2019 г. на министъра на земеделието, храните и горите. Срокът на действие на заповедта изтича на 24 ноември 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ – Смолян: Започват проверки за инфлуенца по птиците в областта

Д-р Сава Бозуков, ОДБХ – Смолян: Започват проверки за инфлуенца по птиците в областта

2 Октомври 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Започват проверки за инфлуенца по птиците в област Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сава Бозуков – директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Смолян. Той уточни, че в Смолян се намира единствената голяма птицеферма в региона, в която са въведени мерки за биосигурност.
„При проверките ще се следи за спазването на тези мерки за биосигурност, за съхраняването на фуража, както и за площадките за отглеждане“, поясни д-р Бозуков. Той изрази надежда, че през зимния сезон няма да има проблеми с птицефермата в Смолян. Не са предвидени проверки за инфлуенца по птиците в стопанства тип „заден двор“. Д-р Бозуков припомни, че последният случая на болестта е регистриран през миналата година в Асеновград и въпреки, че е близо до Смолян, засега няма случаи на инфлуенца в региона.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси в област Плевен

Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси в област Плевен

2 Октомври 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Плевен. Започват проверки на БАБХ в селищата около 20-километровите зони около индустриалните свинекомплекси. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация .През настоящата седмица по разпореждане на ЦУ на БАБХ ще започнат проверки в селищата в обособените 20-километрови зони около индустриалните свинекомплекси, където беше извършено доброволно умъртвяване на домашни прасета, за което стопаните получиха подпомагане в размер на 300 лв. за почистване и дезинфекция на личните стопанства. Това стана ясно от доклад на директора на ОДБХ Плевен д-р Иван Йорданов. Проверките ще бъдат за това дали се спазват дадените декларации от собствениците, че в продължение на една година няма да населват стопанствата с нови прасета. „В случай, че бъдат установени нарушения, незабавно ще се съставят актове и ще се издават предписания за доброволно клане. В случай на неизпълнение ще се пристъпи към евтаназия и загробване на намерените прасета, ”, категоричен бе д-р Йорданов. Комисията не даде разрешение за извършване на сеч и извозване на дърва в землищата на с. Деков, общ. Белене и с. Новачене, общ. Никопол. Заместник-областният управител Татяна Божинова информира, че по информация от Министерство на земеделието, храните и горите преди края на седмицата се очакват указания, които касаят точно въпроса за добива на дървесина. В подкрепа на това д-р Йорданов също информира, че се очаква нова заповед до дни с облекчени рестрикции по повод АЧС. През последната седмица на територията на Област Плевен няма новорегистрирани случаи на заболяването както при домашни, така и при диви свине. През миналата седмица, преди откриване сезона за лов на диви свине, ОДБХ – Плевен, съвместно с РУГ Ловеч са провели обучения на ловни дружинки на територията на ДГС Плевен и ДГС Никопол.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил

Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил

2 Октомври 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Епизоотичната обстановка ще бъде обсъдена на заседание в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Областната епизоотична комисия. Заседанието е насрочено за 14.00 часа и ще се проведе в залата на Областната администрация. В рамките на срещата ще бъде представена актуалната епизоотична обстановка в страната, както и ситуацията на територията на Кюстендилска област, която към момента не е засегната от заболяването африканска чума по свинете, но е обявена като санитарна зона. Областната епизоотична комисия ще обсъди и изпълнението на разпоредените мерки с цел недопускане на заболяването да навлезе в региона. Ще бъдат дискутирани и мерките срещу заболяването, които трябва да се прилагат по време на предстоящия ловен сезон да дива свиня в региона.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

Проф. Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата

2 Октомври 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар. Това каза проф. Паскал Желязков – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Случаите на болестта драстично намаляха, благодарение на мерките, които бяха взети от Министерството след идването на госпожа Танева. Може да се отбележи по-специално включването на повече хора от науката в борбата с африканската чума, защото вие сте свидетели, че от една година Агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично. През месец юли, когато беше пикът имахме 5 индустриални ферми, следващият месец бяха две, септември само една в с. Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“, допълни проф. Желязков.
Относно разпредената проверка от главния прокурор за евентуални длъжностни престъпления в БАБХ, проф. Паскал Желязков каза: „Още няма резултати. Ние не се бъркаме в работата на Прокуратурата. Когато излязат крайните резултати, ще ги коментираме.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон

2 Октомври 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма повишена опасност от инфлуенца у нас, целта е да се изпревари рисковият сезон. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“ в БАБХ д-р Георги Чобанов. След незабавните мерки, наложени още при стартиране на заболяването у нас през 2016 година, днес ситуацията е спокойна, добави той. „В началото на месеца направихме среща с птицевъди, собственици на кокошеви и водоплаващи птици. Бе отчетено, че взетите мерки са дали резултат. Към момента в сектора няма заболяване, което да се разпространява. Забраните за износ на продукция към други държави също отпаднаха и браншът може да търгува спокойно“, каза той. Случаи на инфлуенца няма регистрирани нито в съседните на България страни, нито в цяла Европа, коментира още д-р Георги Чобанов, но напомни, че пикът на болестта обикновено е обвързан с миграцията на птиците и търговията около празниците. От съществено значение е да се избягва контактът между диви и домашни птици, както и фуражът с който се хранят те да няма достъп до дивите. Д-р Чобанов призова за повече информираност както на производителите, относно мерките за биосигурност, така и на потребителите. Всички регистрирани птицеферми у нас са изписани на сайта на БАБХ. Към момента няма нерегламентирани такива, а само стопанства тип „задни дворове“, които се опитват нерегламентирано да предлагат своята продукция на пазара, допълни още той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Край Будапеща са намерени стотици диви свине, загинали от африканска чума по свинете

Hungary Today: Край Будапеща са намерени стотици диви свине, загинали от африканска чума по свинете

2 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Стотици диви свине, убити от Африканска чума по свинете, са намерени в ловния парк Будакеши край Будапеща, заяви във вторник главният ветеринар на страната Лайош Богнар, цитиран от електронното издание Hungary Today.
Всички диви свине в района трябва да бъдат унищожени, за да се ликвидира заразата, добави той.
Сигурно е, че вирусът е пренесен в района от хората, тъй като не присъства в естественото местообитание там, каза той. Няма връзка между Будакеши и заразените райони в Източна Унгария, така че вирусът не се е разпространил от там, добави Богнар.
Експертите работят, за да гарантират, че вирусът е изолиран в територията на ловния парк и вече е започнало търсене на трупове извън района, каза експертът. Всички диви свине, отстреляни от ловци в съседни райони, също ще бъдат проверявани, добави още Богнар, като съобщи, че всички земеделски производители ще получат безплатен дезинфектант.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

2 Октомври 2019 | 05:04 | Агенция "Фокус"
София. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Информацията обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева. Министърът уточни, че загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България. Министър Танева коментира и друго заболяване, за което са предприети превантивни мерки.
„Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете (ОБЗОР)

1 Октомври 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
София. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Информацията обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева. Министърът уточни, че загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България.
Министър Танева коментира и друго заболяване, за което са предприети превантивни мерки.
„Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна

Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна

1 Октомври 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Шумен. Епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на африканската чума по свинете е спокойна. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия, водено от заместник областния управител Ширин Вели, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Д-р Наташа Баева от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)информира, че през изминалата седмица, не са постъпвали сигнали по отношение на съмнение на заболели от Африканска чума по свинете животни. „През периода на територията на ОДБХ има умрели 134 свине във ферми, взети са и са изпратени за изследване 70 проби, като резултатите са отрицателни за наличие на вируса. Постъпила е една проба от отстреляна дива свиня, при подборен отстрел, която също е отрицателна“, каза д-р Баева. В извън 10 км зона, на територията на областта са извършени клинични проверки в 3 промишлени свинеферми и 4 обекта от тип „А“, като не са открити животни с признаци на африканска чума по свинете.
Д-р Баева уточни, че контролната дейност продължава. От днес във всички лични стопанства, където стопаните доброволно заклаха прасетата си, извършиха дезинфекция на стопанствата си и получиха от държавата по 300 лв. за направените разходи, започват проверки. Те ще се извършват в рамките на три седмици от инспектори от ОДБХ. „Проверката се извършва във връзка с това да се установи дали се спазват декларациите, които стопаните са подали и са декларирали да не отглеждат свине в рамките на 12 месеца“, уточни д-р Катя Райкинска, директор на ОДБХ-Шумен. Във връзка с предстоящия зимен период и изостряне на заболяването Инфлуенца по птиците, ще се извършват проверки на всички птицевъдни обекти в област Шумен. Те ще продължат до 18 октомври, а до БАБХ ще бъде изпратен доклад за статуса на птицефермите в региона. В област Шумен има една ферма за кокошки носачки, 12 ферми бройлерно направление и една ферма за отглеждане на водоплаващи птици. Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 8 октомври.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян през последната седмица

1 Октомври 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Смолян. Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Смолян. Това стана ясно на ежеседмичното заседание на Постоянна областна епизоотична комисия – Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На него присъстваха областният управител на Смолян Недялко Славов, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Смолян д-р Сава Бозуков, представители на горските стопанства, на общините и всички останали институции от комисията.
Д-р Сава Бозуков заяви, че през последната седмица няма промяна в епизоотичната обстановка в Смолянска област. По негово предложение, членовете на комисията приеха решение във връзка със стопаните, които смятат да отглеждат свине от следващата година. По думите му, стопаните от областта, които изклаха свинете от стопанствата тип „заден двор“, са подписали декларация, че в продължение на една година няма да отглеждат свине. „Очаква се пикът на африканска чума по свинете да бъде през месеците април и май следващата година. Но оттогава може други хора да решат да гледат свине на територията на областта“, посочи д-р Бозуков. За да бъдат равнопоставени всички стопани, членовете на комисията приеха решение, че репопулация на домашни свине в Смолянска област може да започне не по-рано от месец септември 2020 г. след предварително регистриран животновъден обект и спазени мерки за биосигурност. Според д-р Бозуков с така приетото решение, в региона на Смолян ще се избегне пикът на болестта и стопаните ще се предпазят от заболяването.
Директорът на Регионална дирекция по горите – Смолян, инж. Венцислав Фурлански заяви, че наложените ограничения за провеждане на ловуване в инфектираните зони засега остават валидни. „От 1 октомври съгласно Закона за лова и опазване на дивеча е разрешено груповото ловуване на дива свиня и това се отнася за зоните без ограничение в дните събота и неделя и в дните, обявени за официални празници, което означава от 5 октомври. Във връзка с официалното откриване на груповия лов се извърши и обучение на 70 ловни дружинки, сред които има и 5 от област Пловдив в района на стопанство „Кормисош“. Така са обучени 114 ловци, 11 служители на Регионалната дирекция по горите и 18 от горските стопанства, които са наясно с мерките за биосигурност, които трябва да се спазват по време на лов извън инфектираните зони“, поясни инж. Фурлански
Зам.-директорът на Южноцентралното държавно предприятие инж. Ивайло Исаев посочи пред членовете на епизоотичната комисия, че от тяхна страна продължава контролът на въведените мерки и ограничения във връзка с разпространението на африканската чупа по свинете. „По отношения на дървата за огрев в селата, в които имаше най-сериозни проблеми Борино и Чала, чакаме 12 октомври, когато ще отпадне забраната за добив на дърва. Имаме готовност веднага след това да пуснем населението да си добие дърва, каквито са традициите в района. Част от хората си взеха дърва от съседни райони, но други чакат да изтече забраната. Имаме готовност след приключване на забранителния период да се дадат дърва на хората“, уточни инж. Исаев. Той допълни, че все още не е разрешен проблемът в община Борино с липсата на подходящ терен за направата на яма за загробване. Навсякъде в общината има карстови извори и от Басейнова дирекция отказват да съгласуват предлаганите терени.
В края на заседанието областният управител Недялко Славов припомни, че скоро изтичат част от сроковете на въведените ограничителни мерки и забрани в инфектираните зони в областта. За района на Змеица срокът е до 12 октомври, за ДЛС „Извора“ до 14 октомври, за Забърдо до 16 октомври, Михалково на 4 ноември, Павелско на 5 ноември, каза още Славов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Забраняват се ловът, сечта, брането на билки и гъби в инфектирана зона от 200 кв. км заради случая на африканска чума по свинете в района на Сливен

Забраняват се ловът, сечта, брането на билки и гъби в инфектирана зона от 200 кв. км заради случая на африканска чума по свинете в района на Сливен

1 Октомври 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Сливен. Издадената на 30 септември заповед на Директора на Регионална дирекция по горите (РДГ)-Сливен във връзка с първично възникналия случай на африканска чума по свинете в района на село Сотиря, община Сливен, бе обсъдена на заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Заболяването е установено при изследване на проба от умряло диво прасе, открито от туристи в канавка в близост до сливенското с.Сотиря, по пътя Сливен-Сотиря. Инфектираната зона около мястото обхваща 200 кв. км, съгласно заповед на изп. директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Зоната съвпада с ловностопанските райони „Тополчане“, „Сливен 1“ и „Сливен 2“.
Ловностопанските райони „Тополчане“ и „Сливен 1“ обхващат горски територии. Във връзка с неблагоприятната ситуация с констатирането на заразата, в тях се забраняват ловът, сечта, брането на билки и гъби, пребиваването на физически и юридически лица заради лични или стопански цели. Забраната е в сила до 30 ноември. Държавното горско стопанство в Сливен започна да поставя обозначителни табели, указващи ограничения достъп в инфектираната зона. Директорът на Областната дирекция „Земеделие“ ще информира земеделските стопани, развиващи дейност в „Сливен 2“ (районът не е горска територия), за необходимите мерки, които трябва да съблюдават. Наложените ограничения не се отнасят до местността Карандила в Природен парк „Сините камъни“.
На заседанието бе взето решение да се изготви картографска схема на териториите, върху които са наложени забраните. Целта е да се уточнят уязвимите места и подходи.
Бяха поставени въпроси за отпадане на забраната да се ловуват диви прасета в инфектираната зона, както и на територията на Природен парк „Сините камъни“, като начин да се ограничи популацията на този вид дивеч. Ще бъдат поискани указания от ресорните ведомства.
Подробности за отделите на посочените ловностопански райони, за които са в сила ограниченията, могат да бъдат намерени в сайта на РДГ.
До момента са изследвани проби от 74 диви прасета, отстреляни по време на лов. Резултатите са отрицателни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани

Министър Десислава Танева: Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани

1 Октомври 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Държавата е предвидила близо 1 милион лева до края на годината за изкупуване на горски територии от дребни частни стопани. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е политика и мярка, която бяхме приложили и в предходния ми мандат като министър. Какви горски територии изкупуваме? Само дребни, на частни стопани, с предимство граничещи до държавни горски предприятия с една единствена цел – тяхното опазване. Най-проблемните служби за опазването на горски територии, най-многото нарушения са в горски територии, които са дребни, разпокъсани, на частни собственици и които няма как да бъдат опазвани.
Предвидили сме близо 1 милион лева до края на годината за това изкупуване в цяла България.
Това е процедура, по която удовлетворяването на желанията и на исканията на собствениците на малки частни гори става по цената, т.е. започваме с най-ниската цена и тя е с предимство. В крайна сметка това е обратна процедура, интересът на държавата е да придобива на по-изгодни цени“, допълни министър Танева.
На въпрос за повишаване на цената на дървесината, тъй като на много места е забранено изсичането на горите, министър Танева отговори: „Не е на много места, нека да си служим с цифри. По случаите на диви свине, които общо са 79 в момента регистрирани в България, съответно около тези случаи има определяне на инфектирани зони. До момента 200 квадратни километра. Искам да анонсирам, че според епизоотичната обстановка и след анализ, може би днес ще подпишем заповед, в която тези зони ще бъдат драстично намалени. Единствено в тези ограничителни зони в рамките на два месеца при условия на претърсване за трупове, не бяха разрешени горско-добивни дейности. Това представлява 8% от територията“.
Министър Танева категорично заяви, че влияние на тези забрани върху цената на материала, не следва да има.
Десислава Танева обясни още, че акции за умъртвяване на животни няма. „Акции няма. Има спазване на правила, които всеки трябва да спазва. Ние благодарим изключително много на всички лични стопанства, на стопаните, които се включиха в борбата срещу африканската чума по свинете и изпълниха нашите препоръки. Ние за това ги стимулираме с 300 лв. По отношение на акция, мога да кажа, че акция не следва да има. Следва да има постоянен контрол върху това отглеждането на домашни свине да става с мерки на биосигурност. Има такива за личните стопанства и те са елементарни, по силите са на всеки стопанин да го направи, защото половината от тях са правила, хигиенни правила. Това ще ни спаси“, допълни министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците

Министър Десислава Танева: Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците

1 Октомври 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Започнахме превантивни проверки в птицефермите заради заболяването инфлуенца по птиците. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отново се проверяват мерките за биосигурност на тези животновъдни обекти предвид друго заболяване – инфлуенцата по птиците. По принцип тази болест започва да се проявява през есента. Имали сме такива случаи. Към момента страната ни е свободна от това заболяване. Всички тези проверки се правят с цел превенция. Няма птичи грип, страната е свободна от пролетта, от няколко месеца, това е във всички официални регистри и може да се провери“, каза още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21% от поголовието на домашна свиня в България

Министър Десислава Танева: Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21% от поголовието на домашна свиня в България

1 Октомври 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Загубите в промишленото производство от африканската чума до момента са около 20-21 процента от поголовието на домашна свиня в България. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За тези загуби безспорно има, първо, искане до Комисията за съфинансиране на обезщетенията, които и в момента се плащат. Приключваме плащанията и на огнищата на индустриалните свине и на всички стопанства, които подкрепиха нашите мерки. И от друга страна, работим много активно в подкрепа и за подкрепа на всички стопани, които бяха засегнати от това заболяване, и които ще искат да направят репопулация в своите стопанства. Комуникираме с Европейската комисия от приемането в нашата Програма за развитие на селските райони, тъй като в момента няма разписана такава мярка, впоследствие и отварянето й, така наречената Мярка 5, която ще бъде насочена към стопани, засегнати от огнищата с унищожени животни поради тази причина. 100% ще бъдат подпомогнати за репопулирането и 80% ще бъдат подкрепени в разходите в мерки за биосигурност. Такива са правилата и за такива условия се борим. Надяваме се, че комуникацията ще я приключим в края на годината“, допълни още министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай

Министър Десислава Танева: Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай

1 Октомври 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Първомай. Приключи пикът на заболяването африканска чума по свинете, но кризата не е отминала в никакъв случай. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг при откриването на новите производствени мощности на предприятието „Булконс Първомай“ ООД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И следва да сме наясно, че трудностите предстоят относно прилагането на норми, мерки, правила във всяка част от тази верига, обществена, която засяга отглеждането на домашната свиня, пътят й по цялата хранителна верига до крайния потребител, включително и ловната общност, тъй като другият резервоар основен на разпространението на болестта е дивата свиня. Страни, в които е влязла африканската чума по свинете в Европа, не е излязла до момента. Което ще рече, че за да имаме национално производство на свинско месо, което мисля че всеки от нас иска, поради много причини, дори тръгвайки от нашия бит, следва да осъзнаем, че това вече трябва да става при други правила на хигиена, мерки за биосигурност, които трябва да разберем, научим и прилагаме по самосъзнание, а не по това да се отчетем, че сме ги приложили. Защото, ако само се отчитаме, ние няма как да очакваме, че ще има ефект“, допълни министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОДБХ - Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете

ОДБХ - Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете

1 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич започва проверки на стопани на задните дворове, получили обезщетение в борбата срещу африканската чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Добрич, където днес се е провело редовно заседание на Областната епизоотична комисия. При откриване на заседанието областният управител Красимир Кирилов е представил новият директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“ Добрич д-р Анелия Андонова. Назначена е със заповед на министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и поема поста, считано от днес, след излизането в пенсия на досегашния ръководител на Дирекцията д-р Борислав Каменов. Тя и д-р Илиан Славов, инспектор в ОДБХ - Добрич, са представили накратко състоянието на епизоотичната обстановка в областта и страната.
Към момента няма нови случаи и по отношение на заболяването и неговото разпространение ситуацията е спокойна. Въпреки това, набелязаните мерки за сигурност остават в сила и се следи за стриктното им спазване.
„От днес до края на месеца ще се извършват проверки, съгласно разпореждане на МЗХГ, на стопаните, които получиха обезщетение за ликвидирани прасета в задни дворове“, посочи д-р Славов. Съгласно заповедта на министър Танева, при констатирано нарушение, ще се съставя констативен протокол, животното ще бъде умъртвявано, а на собственика му – наложена административна глоба. Д-р Андонова заяви, че провеждащата се в страната проверка от европейски комисари по отношение на справяне с ограничаването и ликвидирането на АЧС, е с висока оценка за предприетите мерки и реализирани дейности от страна на компетентните органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе в Благоевград

Заседание на Областната епизоотична комисия ще се проведе в Благоевград

1 Октомври 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Областната епизоотична комисия ще заседава във връзка с актуалната обстановка по отношение на заболяването африканска чума по свинете от 11.00 часа в конферентната зала на Областна администрация – Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Очаква се на заседанието да бъде представена информация относно разпространението и резултатите от превантивните действия, предприети в област Благоевград за ограничаване заболяването.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.