НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С тежко родопско хоро в Смолян бе открито международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

С тежко родопско хоро в Смолян бе открито международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

10 Октомври 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. С тежко родопско хоро в Смолян бе открито международното туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Стартът на събитието бе даден от домакина временно изпълняващ длъжността кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, зам.-министърът на туризма Любен Кънчев, областният управител на Смолян Недялко Славов. Със свои щандове в изложението участват 18 изложители от страната и два от побратимените на Смолян общини – Община Въру от Естония и Община Гостивар, Северна Македания с делегации, водени от кметовете на двете общини. Проявата се организира от Регионална туристическа асоциация „Родопи”, Организацията за управление на туристически район „Родопи“ и Община Смолян, с утвърденото в годините партньорство на Министерството на туризма, Областен управител - Смолян и национално представените туристически организации: БТК, БХРА и АБТТА. Целта на изложението е да се срещнат представители на туристическия бизнес и техни сдружения, специалисти от общински администрации, граждани и гости на Смолян. Едните представят възможностите за отдих и развлечения в своите туристически дестинации, а другите получават интересуващата ги информация и се запознават с предлагането на нови услуги.
Вр. и. д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова приветства с добре дошли всички участници и гости на изложението и заяви, че туризмът е приоритетен отрасъл както за региона, така и за страната ни като цяло. „Важно е на този форум да представим своите нови идеи и продукти за общото развитие на бранша. Община Смолян се стреми да подпомага всякакви инициативи, които представят региона като привлекателна туристическа дестинация“, посочи инж. Цекова. Тя благодари на гостите от побратимените общини за участието и доброто сътрудничество и на всички общини и организации и участници в изложението. Инж. Цекова пожела на участниците ползотворни срещи и успешен зимен сезон. „Нека да се насладим на всичко, което региона предлага като природа, туристически атракции, гостоприемство и храна, които могат да се видят и на фермерския пазар, съпътстващ изложението“, каза още инж. Цекова.
Областният управител на Смолян Недялко Славов заяви, изложението е събитие, което е важна част от регионалния календар, но е и значимо в националния календар на събитията в туризма. „Отчитам това изложение като полезно не само заради това, че привлича участници от България и чужбина, но и важна част от него са полезните дискусии, актуалните теми, които се коментират и които са за сверяване на часовника и не рядко са давали добри предложения, които се залагат в нормативни документи и промяната на туристическата политика, която страната ни води. Тази година за втори пореден път със съдействието на Областна дирекция на фонд „Земеделия“ се провежда е фермерски пазар, в който участват местни фермери. С това искаме да покажем, че храната и местните продукти са важна и неделима част от туристическите атракции в Родопите“, поясни Славов. Той отбеляза, че събитието е своеобразен преход от активния летен към активния зимен туристически сезон и неслучайно се провежда през есента, като в контекста на провеждането му през октомври е да се покаже, че Родопите са атрактивни за посещение през четирите сезона. „Събитието разчитаме да добави стойност в туризма като отрасъл, който е приоритетен за област Смолян и аз съм сигурен в неговия ефект. Желая успех и незабравими емоции през тези три дни“, каза още областният управител.
Тази година на изложението на 20 щанда се представят възможности за почивка и отдих в Средните Родопи, Пирин, Стара Планина, Витоша. Ще бъдат демонстрирани туристически продукти от регионите на София, Варна, Велинград, Девин, Велико Търново, Стрелча, Поморие, Минерални бани, Банско, Смолян и Чепеларе. През втория ден на форума ще бъдат презентирани новости за предстоящия зимния сезон 2018/19 в курортите Велинград, Банско и Пампорово. Участниците в проявата ще могат да посетят приключенския парк в местността Амзово, край Смолян, както да се запознаят с туристическия продукт на Община Девин в организирания за тях опознавателен тур през третия ден на форума. В изложението ще участват близо 80 хотелиери, туроператори, представители на местните власти и на държавни институции с отношение към туризма, специалисти от неправителствени организации в туристическия бранш от България, Естония и Северна Македония.
В рамките на туристическото изложение се представя уникалната фотоизложба „Села: памет и живо наследство във фотообектива“, която е част от програмата на Пловдив 2019 – европейска столица на културата. Фотоизложбата се реализира по проект „Карай, снимай, покажи: села и живо наследство във фотообектива“, изпълняван от НЧ „Проф. д.р Асен Златаров“ – с. Смолян, в партньорство с Община Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Етнографски музей – Пловдив.
За втора поредна година, като съпътстващо събитие на туристическото изложение, Областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“ и Община Смолян организират и Фермерски пазар, който е разположен във фоайето на първия етаж на РДТ „Николай Хайтов“ и в него има над 20 местни производители.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Смолян ще се проведе туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

В Смолян ще се проведе туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

10 Октомври 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” ще се проведе за 16-ти път от днес до 12 октомври 2019 г. в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Община Смолян, като откриването ще се състои от 12.00 часа във фоайето на втория етаж.
Проявата се организира от Регионална туристическа асоциация „Родопи”, Организацията за управление на туристически район „РОДОПИ“ и Община Смолян, с утвърденото в годините партньорство на Министерството на туризма, Областен управител - Смолян и национално представените туристически организации: БТК, БХРА и АБТТА.
Целта на изложението е да се срещнат представители на туристическия бизнес и техни сдружения, специалисти от общински администрации, граждани и гости на Смолян. Едните представят възможностите за отдих и развлечения в своите туристически дестинации, а другите получават интересуващата ги информация и се запознават с предлагането на нови услуги. На форума се дискутират актуални проблеми на туристическото развитие с участието на представители на местните и държавни власти, бизнеса и неправителствени организации в сферата на туризма. Чрез трите основни форми на изява – изложбени щандове, Дискусионна „Кръгла маса” и запознаване на място с туристически услуги - форумът предлага възможности за:
- презентация на нови туристически атракции в други планинските райони на страната.
- информация за цените на туристическите услуги в зимните курорти преди идващия ски-сезон
- установяване на нови бизнес-контакти
- обмяна на мнения и споделени виждания относно проблемите в туристическия отрасъл в нашата страна
- дискусия по състоянието на туристическото райониране на България.
Тази година на 20 щанда ще се представят възможности за почивка и отдих в Средните Родопи, Пирин, Стара Планина, Витоша. Ще бъдат демонстрирани туристически продукти от регионите на София, Варна, Велинград, Девин, Велико Търново, Стрелча, Поморие, Минерални бани, Банско, Смолян и Чепеларе.
През втория ден на форума ще бъдат презентирани новости за предстоящия зимния сезон 2018/19 в курортите Велинград, Банско и Пампорово. Участниците в проявата ще могат да посетят приключенския парк в местността Амзово, край Смолян, както да се запознаят с туристическия продукт на община Девин в организирания за тях опознавателен тур през третия ден на форума.
В изложението ще участват близо 80 хотелиери, туроператори, представители на местните власти и на държавни институции с отношение към туризма, специалисти от неправителствени организации в туристическия бранш от България, Естония и Северна Македония.
В рамките на туристическото изложение представяме уникалната фотоизложба „Села: памет и живо наследство във фотообектива“, която е част от програмата на Пловдив 2019 – европейска столица на културата. Фотоизложбата се реализира по проект „Карай, снимай, покажи: села и живо наследство във фотообектива“, изпълняван от НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“ – с. Смолян, в партньорство с Община Смолян, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян и Етнографски музей – Пловдив.
За втора поредна година, като съпътстващо събитие на туристическото изложение, Областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“ и Община Смолян организират и Фермерски пазар, който е разположен във фоайето на първия етаж на РДТ „Н. Хайтов“ и в него ще се включат над 20 местни производители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.