НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RTK (Косово): Хачим Тачи няма да ми даде мандата за формиране на правителство доброволно, но Kонституцията ще го задължи, заяви Албин Курти

RTK (Косово): Хачим Тачи няма да ми даде мандата за формиране на правителство доброволно, но Kонституцията ще го задължи, заяви Албин Курти

18 Октомври 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на движение „Самоопределение“ Албин Курти, което спечели най-много гласове в парламентарните избори в Косово, заяви в интервю, че президентът на страната Хачим Тачи няма да му даде доброволно мандат за формирането на правителство, но ще бъде задължен да го направи от Kонституцията, предава RTK.
„Президентът Тачи има шанс да свърши добра работа и да ми даде мандат да формирам правителство. Той не иска да ми даде мандат доброволно, но това е негово конституционно задължение“, заяви Курти.
Той добави, че проблемът със Северно Косово е, че Сърбия все още има присъствие там. Освен това според Курти бъдещото правителство ще елиминира присъствието на Белград, като си сътрудничи с месните сърби. Според лидера на „Самоопределение“ те също страдат от „хегемонията“ на Сърбия.
„Доколкото знам Байрам Реджепи беше единственият лидер, който отиде там (в Северно Косово). Ние трябва да сме правителство, което да служи на всеки жител на Косово, независимо сърбин или албанец“, заяви Албин Курти.
„На север Трепча (…) трябва да бъде обединена, смятам че с обединението на Трепча и Митровица ще се обедини. Там са нужни инвестиции. Прищина, нашето правителство, не е инвестирало в Трепча, но Сърбия го е правила. Това не трябва повече да е така“, каза още политическият лидер.
Курти добави, че той няма да бърза да сключва споразумение със Сърбия и предпочита диалог със съответните принципи. Той планира първоначално да поиска от Белград да изплати дълговете си към Косово.
„Моята оферта към Сърбия е тя да изплати обратно дълговете си. Ние ще наредим всичко. Аз ще настоявам дълговете да бъдат изплатени“, каза още той.
„Диалогът ще започне, но няма да бързаме със споразумението“, добави Курти.
Попитан за коментар по граничната сделка с Черна Гора, Курти заяви, че „земя е била отнета“ от Косово, но Европейският съюз не е изпълнил своето обещание за либерализация на визите.
„Ние ще направим всичко по силите си да поправим споразумението с Черна Гора. Грешката беше направена от нашата комисия, не от Подгорица“, каза ръководителят на „Самоопределение“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово ще разговарят за формирането на коалиционно правителство

Gazeta Express: Движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово ще разговарят за формирането на коалиционно правителство

18 Октомври 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. За първи път работни групи на движение „Самоопределение“ и Демократичната лига на Косово (ДЛК) ще се срещнат, за да хармонизират програмите си и да проправят път за формирането на управляваща коалиция, пише прищинското издание Gazeta Express.
Двете политически сили спечелиха най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в Косово, проведени на 6 октомври.
Говорителят на движение „Самоопределение“ Арлинд Манджук потвърди пред косовското издание, че работните групи ще се срещнат и ще продължат преговорите за създаването на управляваща коалиция.
Лидерът на движението Албин Курти и кандидатът за министър-председател на ДЛК Вьоса Османи проведоха разговори още на 10 октомври за съставяне на коалиционен кабинет. Оттогава двете партии се обвиняват взаимно за провала на преговорите. Все пак лидерите им обещаха да работят за създаването на коалиция.
На изборите движение „Самоопределение“ спечели около 25,5% от гласовете на косовските граждани, докато ДЛК получи подкрепата на 24,8% от избирателите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Кадри Весели заяви, че САЩ няма да подкрепи размяна на територии между Белград и Прищина

N1 (Сърбия): Кадри Весели заяви, че САЩ няма да подкрепи размяна на територии между Белград и Прищина

17 Октомври 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели заяви, че Вашингтон няма да се застъпи за размяна на територии като решение на конфликта между Белград и Прищина, предава сръбската медия N1.
Той каза, че изпратеният от президента на САЩ Доналд Тръмп специален представител в преговорите между Белград и Прищина Ричърд Гренел е заявил пред държавни служители на Косово, че Вашингтон ще подкрепи всяка сделка, до която достигнат двете страни. Според него Косово е част от проекта за стабилизирането на Балканите, като е добавил, че страната трябва да премине през процеса на преговори.
„САЩ не подкрепят никоя опция, която не е договорена и между двете страни. Размяна на територии не може да се случи. Трябва да запазим териториалната цялост на Косово, заедно с неговите институции“, заяви той.
Според Весели, Прищина сама е създала проблем, като е заявила, че САЩ подкрепят размяната на територии.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай се отказа от депутатското си място

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай се отказа от депутатското си място

16 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай обяви във „Фейсбук“, че няма да бъде депутат в новия състав на косовския парламент, предава прищинския ежедневник Zeri.
Той е заявил, че мястото му ще бъде заето от негов колега, но ще продължи да бъде лидер на „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), който, по неговите думи, има нужда от реформи.
„Оставям мястото си в парламента на колегите, но ще продължа да държа вратите на „Алианса“ отворени за нужната реформа, която бе поискана от народа“, написа освен другото Харадинай.
Оглавяваният от него ААК и Социалдемократическата партия (СДП), които се явиха заедно на предсрочните избори на 6 октомври, получиха 11,57% от гласовете и останаха на четвърто място след Движение „Самоопределение“, Демократическата лига на Косово (ЛДК) и Демократическата партия на Косово (ПДК).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти: Не мога да гарантирам успех на преговорите със Сърбия

Албин Курти: Не мога да гарантирам успех на преговорите със Сърбия

16 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю пред македонската албаноезична медия TV Shenja, лидерът на Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) Албин Курти заяви, че има споразумение с Демократическата лига на Косово (ЛДК) за формиране на коалиционно правителство, но фракциите чакат окончателните резултати, за да го официализират, макар че не се очаква те да повлияят на позициите на партиите, пише прищинското издание Bota Sot.
„Тъй като ЛДК и ВВ имат споразумение спечелилата партия да получи поста министър-председател, това означава, че аз ще съм новият премиер на Косово“, обясни председателят на ляво-националистическата фракция.
Курти увери, че ще работи за задълбочаване на отношенията с международните съюзници на Прищина. „Международните сили уважава хората в Косово и техните действия и заявления го показват. САЩ ще бъдат до нас“, сигурен е той.
На въпрос относно бъдещето на диалога Белград-Прищина, лидерът на ВВ отговори: „Не мога да гарантирам успех със Сърбия, но мога да гарантирам, че Косово ще бъде представено успешно. Косово повече няма да е обект на масата за преговори, а равна страна на Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Гражданите на Сърбия не се интересуват кой ще оглави правителството в Прищина, а повечето вярват, че нищо няма да се промени

Blic (Сърбия): Гражданите на Сърбия не се интересуват кой ще оглави правителството в Прищина, а повечето вярват, че нищо няма да се промени

15 Октомври 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Белград. Около 62 процента от сръбските граждани смятат, че изборите в Косово няма да повлияят значително преговорите между Белград и Прищина, показва проучване на агенция „Фактор плюс“, цитирано от белградския ежедневник Blic.
Според същата анкета, 16 процента от сръбските граждани смятат, че преговорите ще спрат напълно, 10 процента, че ще се ускорят и ще бъдат по-близо до споразумението, докато 12 процента са отговорили, че не могат да отговорятна този въпрос.
Директорът на агенция „Фактор плюс“ Владимир Пеич заяви пред „Блиц“, че не очаква големи промени, тъй като албанците в Прищина имат платформа и няма да се променят в преговорите, независимо кой е на власт.
„Каквото и да се случи, който и да е премиер и който и да е на власт в Косово, албанците ще запазят максималистичните си искания и позиция в преговорите с Белград. Никой не може да промени това, независимо кой е той“, категоричен е Пеич. Той подчертава, че това не е така в Белград и че позицията по преговорите може да се промени в случай на смяна на правителството.
На въпрос преди изборите дали ще следят изборите в Косово, 32 процента от сръбските граждани казаха, че ще го направят донякъде, а 30 процента - не, защото това няма значение за тях. 15 процента казаха, че ще ги проследят с голямо внимание, а други изобщо няма да го направят, защото не признават изборите. Осем процента не отговориха.
„В нашите медии се обърна голямо внимание на изборите в Косово. Две неща бяха важни: кой ще спечели сред партиите на сърбите и как ще гласува сръбската общност, а другото е кой ще спечели властта в Прищина. Общото впечатление е, че изборите в Косово и Метохия не привлякоха много вниманието на хората в Централна Сърбия. На първо място, защото смятат Косово за част от Сърбия или защото смятат, че независимо от това, кое албанското правителство е на власт, то не може значително да промени качеството на живот на сърбите в провинцията, в положителен или отрицателен смисъл“, подчертава Пеич.
Когато става въпрос за това как резултатите от изборите ще се отразят на живота на сърбите в Косово, 74% казват, че всичко ще остане такова, каквото е било, десет процента казват, че сърбите ще бъдат още по-уязвими, само четирима смятат, че ще има по-добро качество на живота, а 12 процента казват „не знам“.
Интересно е, че 65 процента от анкетираните не знаят нищо за хората, които ще бъдат на власт след последните избори.
„Донякъде от медиите“, заявиха 24 процента, 5% знаят много за тях, докато шест процента не знаят колко знаят.
„Много малко хора знаят кой ще ръководи правителството в Прищина през следващия период и няма голям интерес към въпроса. Или защото не признават Косово, или не се интересуват, или знаят, че нямат влияние“, обяснява експертът.
Пеич добавя, че Рамуш Харадинай и Хашим Тачи са познати от войната и че са експлоатирани имена и лица.
„Съмнявам се, че някой може да повтори циркулиращите имена за властовите позиции, да не говорим да е запознат с техните биографии и работа“, обяснява той.
Що се отнася до резултатите, постигнати от „Сръбска листа“, 48 процента са казали, че те няма да имат значително влияние върху живота на сърбите в Косово, 31 процента са казали, че ще помогнат за по-добър живот, а 12 процента са заявили, че ще засилят преговорната позиция на Белград.
Пеич казва, че е добре сърбите да са хомогенни, но и че могат да направят малко с участието си в институциите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): ЛДК иска седем министерства, „Самоопределение“ предлага пет

Koha Ditore (Косово): ЛДК иска седем министерства, „Самоопределение“ предлага пет

15 Октомври 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие (ВВ)) и Демократическата лига на Косово (ЛДК), двете партии, които получиха най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в най-младата балканска държава, имат различни позиции относно разпределението на министерските кресла в бъдещото им правителство, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Позовавайки се на неназовани източници, вестникът съобщава, че ЛДК не желае двете фракции да имат еднакъв брой министерства. „Това беше принципното споразумение преди изборите“, твърди събеседникът на изданието. По неговите думи, ЛДК иска партията, която получи поста министър-председател да има четири министерства по-малко от втория партньор в управляващата коалиция. Представители на ВВ, от своя страна, заявиха, че премиерския пост не може да бъде смятан предвид разделението на властите и че двете партии трябва да имат равен брой министерства – по пет. Другите две министерства принадлежат на малцинствата. „Не може да се преговаря за поста министър-председател, Хората решиха това чрез своя вот. Това, за което може да се преговаря, са десетте министерства. Тъй като има малка разлика в гласовете между ВВ и ЛДК, те могат да бъдат разделени по равно, като всяка партия вземе по пет“, заяви представител на „Самоопределение“ пред Koha Ditore.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Не се отказва от „Велика Албания“: Албин Курти прие британския посланик под знамето с двуглавия черен орел

„Вечерне новости“ (Сърбия): Не се отказва от „Велика Албания“: Албин Курти прие британския посланик под знамето с двуглавия черен орел

15 Октомври 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Най-вероятният следващ премиер на Косово Албин Курти отново предизвика възмущението на сръбските медии. В понеделник той се срещна с британския посланик в Прищина Никълъс Абът под албанското знаме, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
По този начин, както отбелязва вестникът, той на практика потвърди актуалността на своите многогодишни призива за създаване на „Велика Албания“, под чието знаме наскоро прие и делегация от Министерството на външните работи на Норвегия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения

Александър Вучич: Всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения

14 Октомври 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че всеки опит за отстраняване на Сръбска листа може да доведе до катастрофални последици в сръбско-албанските отношения, като заяви, че косовските албанци и техните западни партньори работят заедно за постигането на тази цел, цитира думите му базираният в Прищина вестник Gazeta Ecxpress.
Вучич обвини косовските албанци, че са измислили „някаква история с отровни пликове с гласове от Сърбия“. „Сега те вече не са сигурни, че вече са отровни. Те не знаят какво да измислят, но казват, че Сръбска листа трябва да бъде отстранена. Това ще доведе до катастрофални последици в отношенията между сърбите и албанците, защото няма да има сърби в институциите и когато няма сърби в институции, вие знаете къде ще бъдат и как ще защитават своята свобода и домове ", каза той по време на среща с председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, съобщи порталът N1, позовавайки се на FoNet.
Членовете на Централната избирателна комисия в Косово съобщиха за алергични реакции и неприятна миризма от пликове с гласове, донесени от Сърбия. Пликовете бяха поставени под карантина в очакване на полицейско криминално разследване. Сръбският президент заяви, че е странно, че никой от присъстващите в Централната избирателна комисия сърби не съобщава за симптоми на отравяне при отваряне на пликовете с гласове, подадени в Сърбия. Вучич каза, че официален Белград е помолил своите западни партньори да проявят разум, а не да помогнат на косовските албанци да постигнат техните болни цели… или да се сблъскат с катастрофа“. „Всичко, което направиха, го направиха заедно с целта да унищожат Сръбска листа. Това ни притеснява много много “, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Косово повече не се нуждае от Министерство на европейската интеграция

Koha Ditore (Косово): Косово повече не се нуждае от Министерство на европейската интеграция

14 Октомври 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Евентуална коалиция между Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“ (ВВ)) и „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) няма да има нужда от Министерство на европейската интеграция, пише Августин Пальокай, брюкселският кореспондент на прищинския ежедневник Koha Ditore.
„Европейският съюз забавя и без това бавния процес на интеграция, в който Косово дори не участва и не се знае дали ще може да се включи. Така че да има министерство за нещо, което може да се случи 10 или 20 години по-късно е лукс, който Косово не може да си позволи. Прищина не трябва да се отказва от процеса на сближаване с ЕС, но задачата за координиране на ресорните министерства може да се изпълнява от служба, близка до кабинета на министър-председателя“, пише Пальокай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовската прокуратура ще разследва предполагаемо отравяне с гласовете по пощата от Сърбия

Косовската прокуратура ще разследва предполагаемо отравяне с гласовете по пощата от Сърбия

14 Октомври 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Една от водещите истории във всички косовски медии е, че Специализираната прокуратура на страната е започнала разследване за възможно отравяне на служителите на Централната изборна комисия (ЦИК), които са получили алергична реакция, след като са имали контакт с бюлетините, изпратени по пощата от Сърбия в събота.
Koha Ditore съобщава на първа страница, че девет служители на ЦИК, двама от тях бременни жени, са хоспитализирани в болница в Прищина и според докторите, тяхното състояние е стабилно.Представители на ЦИК са заявили, че чакат полицията да установи фактите във връзка с инцидента преди да коментират. От канцеларията на президента Хашим Тачи и правителството все още не са коментирали инцидента, докато представители на „Сръбска листа“ в ЦИК твърдят,, че това е „оркестрирано шоу“. Вестникът отбелязва още, че инцидентът може да бъде сравнен с отравянето на албански ученици през 1990 година от режима на Слободан Милошевич.
Косовската редакция на Радио „Свободна Европа“ съобщава, че в неделя ЦИК временно е спрял броенето на бюлетините от чужбина за парламентарните избори, след като няколко служители са получили здравословни проблеми.
Zeri също пише за инцидента на първа страница със заглавие: „Отравяне спря преброяването на гласовете”. Представители на Движение „Самоопределение“, което спечели изборите, призова властите да разследват причините за натравянето, както и „донесените от Сърбия пакети, които са изпратени организирано от сръбската държава“. Те посочиха още, че „тези пакети с бюлетини не са пристигнали чрез пощата, както предвижда от Изборния закон, а са били донесени нелегално от Сръбския информационен център и затова трябва да бъдат обявени за невалидни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Албанците от Медведжа настояват новото правителство в Прищина да наложи реципрочност с косовските сърби

Zeri (Косово): Албанците от Медведжа настояват новото правителство в Прищина да наложи реципрочност с косовските сърби

14 Октомври 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Медведжа. Албанците от Медведжа настояват новото правителство да наложи в управлението си принципа на реципрочност с косовските сърби, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
На североизток Косово граничи с Медвежда – една от трите общини в Южна Сърбия, населени предимно с албанци. По-рано броят им бе далеч по-голям, но през годините мнозина от албанците избягаха в чужбина или в Косово в търсене на по-добър живот. Онези обаче, които остават, споделят, че често се чувстват забравени от властите както в Прищина, така и в Тирана.
От редакцията подчертават, че след последните местни избори в Сърбия в Общинското събрание в Медведжа са останали едва трима представители на албанците. По-рано броят им е бил осем. Очакванията на албанците в района са след формирането на новото правителство в Прищина да бъде приет по-сериозен подход към тях.
Представители на албанците, живеещи в Медведжа, настояват живущите в Прешевската долина да бъдат включени в процеса на преговори между Косово и Сърбия за нормализация на двустранните отношения, които са застой от ноември миналата година, когато Прищина наложи 100-процентови мита за внос на сръбски стоки в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Диалогът между Белград и Прищина трябва да завърши с признаване на Косово

Еди Рама: Диалогът между Белград и Прищина трябва да завърши с признаване на Косово

12 Октомври 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама смята, че диалогът между Белград и Прищина трябва да приключи с взаимно признаване, а след това и останалите страни верижно да признаят независимостта на Косово,цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
"Ако (Албин) Курти стане премиер, с него Сърбия, независимо дали иска или не, ще преговаря", каза Рама в Нови Сад, където участва в тристранната среща на Сърбия, Албания и Македония.
В интервю за албанската телевизия Klan Рама заяви, че без съмнение Албин Курти представлява волята на косовските избиратели.
"И ако той поеме властта в Косово, той ще бъде легитимният премиер, с когото Сърбия, независимо дали иска или не, ще трябва да общува, ще трябва да намери начин да структурира процес на диалог, който не може да се осъществи без правителството и новия премиер на Косово", каза Рама.
Според него Курти е готов да поеме отговорност и добави, че косовските политици имат задължение "да продължат диалога, който без съмнение ще трябва да бъде задвижен отново, да бъде реструктуриран и ясно фокусиран върху неговото приключване - с признаване на Косово".
Тогава, според Рама, ще последва верижно признаване на независимостта на Косово от други страни.
Той припомни, че винаги се е противопоставял на размяната на територии като начин да съкрати пътя на един процес, който е много по-сложен.
"От друга страна обаче, казах и повтарям, че е немислимо да се стигне до приключване на процеса, ако няма визия и воля за споразумение за гранична линия", каза албанският премиер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Ръководителят на движение „Самоопределение“ Албин Курти постави под съмнение легитимността на „Сръбска листа“

N1 (Сърбия): Ръководителят на движение „Самоопределение“ Албин Курти постави под съмнение легитимността на „Сръбска листа“

12 Октомври 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическият лидер и ръководител на косовското движение „Самоопределение“ Албин Курти заяви, че „Сръбска листа“ може и да не е легитимна политическа сила, като добави, че има и други сръбски политици в Косово.
„Легитимността на „Сръбска листа“ е голям проблем. Няма автентичност в „Сръбска листа“, заяви той пред местни медии.
Партията на Курти спечели предсрочните парламентарни избори в Косово и най-много места в парламента и вероятно скоро ще формира управляващо коалиционно правителство. Той заяви, че може да гарантира, че косовските сърби ще разполагат с повече права, отколкото имат в момента в края на мандата му. Курти добави, че сръбският език ще се говори повече в Косово и стандарта на живота ще бъде повишен.
„Можеш да говориш свободно сръбски в Прищина днес. (…) Живеем във време, когато предоставянето на политически и граждански права е безполезно ако нямаш работа и трябва да емигрираш и това е вярно и за сърби и за албанци“, заяви Курти.
Той още каза, че иска да формира екип, с който да преговаря с Белград и добави, че ще оглави подобна делегация, която ще включва и представители на опозицията. Политическият лидер предупреди обаче, че с тези преговори не трябва да се бърза.
Според него има още много за вършене и всички виждания, които преобладават в Косово в момента произтичат от фалшивата нужда да се постигне споразумение възможно най-скоро. Ако това е извънредна ситуация, демокрацията може да бъде временно прекъсната и да бъдат запазени на власт авторитарните сили, добави той. Курти заяви още, че ще настоява да няма споразумения без диалог и да не се обсъждат повече териториални промени.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Никой не иска подялба на Косово

Александър Вучич: Никой не иска подялба на Косово

11 Октомври 2019 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Никой не ни предлага нищо по отношение на Косово, няма предложение за разделяне на Косово, никой няма да ни даде нищо и около 100 държави, които са признали Косово, няма да се откажат и искат да видят Сърбия без Косово ", каза сръбският президент Александър Вучич, цитиран от македонската агенция “Макфакс“.
Той каза в сръбския град Ковин, че „човек трябва да разбира сложността на позицията на Сърбия“ и „не трябва да лъжем хората, че нашата позиция е по-лека“, отколкото е. Той каза, че "всички постоянно настояват, че е предател" и че е "сложен (на власт), за да подпише нещо" по отношение на Косово.
"Всички казват, че съм обещал да подпиша, а какво да подпиша - нищо", каза Вучич.
Той каза на гражданите да го сменят, ако смятат, че е по-добре, да доведат някой друг, „който да кълне всеки държавник от държави, които са признали Косово“.
Вучич каза, че "никой не приема компромиса, който предлага" и че компромисът е отхвърлен от победителя в изборите в Косово Албин Курти.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албин Курти за РСЕ: Първо диалог с ЕС, после с Белград; не сме ангажирани с политическо обединение с Албания

Албин Курти за РСЕ: Първо диалог с ЕС, после с Белград; не сме ангажирани с политическо обединение с Албания

11 Октомври 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за Радио „Свободна Европа“ председателят на движение „Самоопределение“ Албин Курти подчерта, че е важно да се подновят преговорите с Европейския съюз, преди да бъде продължен диалогът за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия.
„Очакваме стабилен диалог, добре подготвен и с ясни принципи, предварително съгласувани с Брюксел. Така че ще настояваме първо за диалог с Брюксел, след това със Сърбия, за да не се провали процесът“, поясни Курти. Той обяви, че през първата седмица на премиерския пост ще започне диалог с малцинствата в страната, включително с косовските сърби.
Курти увери, че косовските албанци не са ангажирани с политическо обединение с Албания. Според него интеграцията с Албания и Европейския съюз трябва да бъде чрез успеха на Косово като държава. Лидерът на „Самоопределение“ обаче заяви, че ще се стреми да сближи двете страни: „Не че ние, като албанци, сме ангажирани с обединението на Косово с Албания в политически смисъл. Това е обединение, като историческа цел на албанците. Ние сме заинтересовани да се доближим максимално до Албания, като предприемем стъпки към интеграция. Но нашата основна задача е да спасим страната от плен, да се вдигнем на крака със справедливост, развитие, равенство, борба с корупцията, намаляване на безработицата и бедността и по този начин да видим интеграция с Албания и ЕС чрез успеха на Косово като държава".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Йоханес Хан предлага „конклав" за постигане на споразумение между Косово и Сърбия

Koha Ditore (Косово): Йоханес Хан предлага „конклав" за постигане на споразумение между Косово и Сърбия

11 Октомври 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. На среща с група журналисти в Брюксел комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан предложи представители на Белград и Прищина да проведат среща на принципа на папския конклав, за да постигнат споразумение за нормализиране на двустранните отношения, съобщава електронното издание на косовския ежедневник Koha Ditore.
В допълнение към процеса на разширяване и очакванията от заседанието на Съвета на ЕС следващата седмица, Хан говори и за ситуацията в региона и очакванията за Косово след последните избори. Австрийският политик изтъкна диалога между Косово и Сърбия, но и нежеланието на някои държави от ЕС да одобрят положителни решения за разширяване, което няма да окаже положително влияние върху региона.
Хан заяви, че има „високи очаквания след изборите в Косово", като отново призова властите в Прищина да премахнат митата за вноса на сръбски стоки в страната. „Имам големи очаквания след изборите в Косово. Премахването на тарифите е от първостепенно значение, за да продължи диалогът. Бъдещият Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви, че ще посети Косово, веднага щом започне мандатът му и че е готов да се ангажира да намери решение" в диалога между Белград и Прищина, допълни австрийският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич за диалога Белград-Прищина: Или ще постигнем компромис, или ще се унищожим едни други

Александър Вучич за диалога Белград-Прищина: Или ще постигнем компромис, или ще се унищожим едни други

11 Октомври 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Белград. От нас, сърбите и албанците, зависят нашите отношения и бъдещето ни - изборът дали да приемем компромисно решение или да се унищожим едни други. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич в интервю за албанската телевизия, цитирано от електронното издание на белградския ежедневник „Вечернье Новости“.
„Що се отнася до Сърбия, ние сме готови за компромисно решение, албанците в Косово също трябва да помислят за това“, подчерта президентът на западната ни съседка, като допълни, че ако „едната страна приеме всичко, което другата иска - компромисът никога няма да се случи".
На въпрос как международната общност може да помогне за преодоляване на ситуацията, Вучич подчерта, че тя „волно или неволно" ще трябва да окаже съдействие, ако иска сърбите и албанците се споразумеят.
„Ако сърбите и албанците уредят отношенията си веднъж завинаги, като двете най-големи нации на Западните Балкани, те няма да имат никакви проблеми през следващите 150 години и могат да постигнат най-голям икономически напредък ", подчерта Вучич, предупреждавайки, че ако това не бъде направено, регионът може да бъде обезлюден. „Всички ще отидат в Швейцария и Ню Йорк, в Австрия и Германия, и в крайна сметка някой друг ще се засели по нашите земи“, изрази увереност сръбският президент.
Коментирайки информациите около идеята за размяна на територии, която има множество противници както в Сърбия, така и в Косово (включително бъдещия премиер на най-младата държава на Балканите Албин Курти), Вучич отбеляза, че „никога не съм разговарял за Прешево, Буяновац, още по-малко за Медведжа“
„Спорната територия е Косово и бих искал хората да разберат, че повече от половината държави в света не признават неговата независимост", заяви Вучич, като повтори, че докато Сърбия търси компромисно решение, позицията на албанците е: „Ние сме независима държава и сърбите трябва да го признаят“.
По повод коментарите, че победата на Курти на изборите в Косово ще направи по-трудно постигането на окончателно споразумение между Белград и Прищина, сръбският президент подчерта: „Така или иначе е много трудно“.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pravda (Сърбия): Шест ключови точки на руския план за намаляване на влиянието на САЩ в косовския въпрос

Pravda (Сърбия): Шест ключови точки на руския план за намаляване на влиянието на САЩ в косовския въпрос

11 Октомври 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин няма да позволи на американците да наложат своето влияние при решаването на косовския въпрос, твърдят в редакцията на сръбския новинарски портал Pravda.
Съгласно разпространената информация, руснаците са изготвили стратегията от поне шест конкретни стъпки в отговор на засиления ангажимент на САЩ по въпроса за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина.
По-рано САЩ разпространиха план за разрешаване на косовския въпрос по дипломатически канали, след което назначиха двама делегати (първо Матю Палмър, след това Ричард Гренел) като специални представители за региона.

Основните моменти на руския план според медията са:

1. Пряко участие в преговорите за Косово;
2. Посещения в Сърбия и срещи на най-високо ниво (Дмитрий Медведев, Владимир Путин)
3. Назначаване на Бочан-Харченко за посланик, като доверен човек на Путин и специалист, доказан в най-трудните мисии;
4. По-нататъшно укрепване на военното сътрудничество между Белград и Москва;
5. Укрепване на т.нар. мека сила на Русия чрез информативно, културно, спортно сътрудничество, увеличаване на броя на работещите в проруските медии в Сърбия и финансовото им укрепване;
6. Задълбочаване на сътрудничеството на Сърбия с Евразийския икономически съюз, предоставяне на нови привилегии за износ на сръбски стоки.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Александър Вучич заяви пред Ричърд Гренел, че компромис за Косово е възможен

N1 (Сърбия): Александър Вучич заяви пред Ричърд Гренел, че компромис за Косово е възможен

11 Октомври 2019 | 05:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е заявил пред специалния посланик на САЩ в преговорите между Белград и Прищина Ричърд Гренел, че компромисно решение за косовския въпрос може да бъде постигнато, ако бъдат зачетени легитимните интереси на Сърбия, предава телевизия N1.
В прессъобщение от сръбското президентство се казва, че Гренел е заявил, че и двете страни трябва да си сътрудничат бързо и тясно и да гледат към бъдещето. Той е добавил, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп силно вярва в икономическото развитие, отварянето на нови работни места и увеличаването на възможностите за търговия като ключови елементи в осигуряването на дълготраен мир. Нашата цел е да сближим нашите партньори от Сърбия и Косово до устойчиво решение, което да реши проблемите на региона, е заявил Гренел.
Вучич от своя страна е отбелязал, че Сърбия е устремена към разрешаването на проблемите и подобряването на отношенията между Белград и Прищина чрез диалог.
„Компромисно решение в интерес на стабилността и бъдещето на региона може да бъде постигнато, като се вземат под внимание легитимните интереси на Сърбя“, е заявил президентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албин Курти заяви, че той ще води диалогът между Косово и Сърбия, а не Хачим Тачи

„Макфакс“ (Македония): Албин Курти заяви, че той ще води диалогът между Косово и Сърбия, а не Хачим Тачи

11 Октомври 2019 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движение „Самоопределение“ Албин Курти заяви,че ако има достатъчно гласове в парламента, че ще поиска заместването на президента на Косово Хашим Тачи като представител на преговорите със Сърбия, предава македонската медия ”Макфакс“.
„Най-големият проблем, който имаме с президента са отношенията със Сърбия, защото през последните две години той създаде много проблеми. Преди три години той направи нещо немислимо за нас, като по някакъв начин се съгласи на териториален обмен със Сърбия “, каза Курти.
Той повтори ангажимента си към "принципен диалог" с Белград и отбеляза, че САЩ са поели "водеща роля" в разговорите.
„Аз ще водя този диалог, президентът ще си бъде президент.“, добави Курти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албин Курти заяви, че той ще води диалогът между Косово и Сърбия, а не Хачим Тачи

„Макфакс“ (Македония): Албин Курти заяви, че той ще води диалогът между Косово и Сърбия, а не Хачим Тачи

10 Октомври 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движение „Самоопределение“ Албин Курти заяви,че ако има достатъчно гласове в парламента, че ще поиска заместването на президента на Косово Хашим Тачи като представител на преговорите със Сърбия, предава македонската медия ”Макфакс“.
„Най-големият проблем, който имаме с президента са отношенията със Сърбия, защото през последните две години той създаде много проблеми. Преди три години той направи нещо немислимо за нас, като по някакъв начин се съгласи на териториален обмен със Сърбия “, каза Курти.
Той повтори ангажимента си към "принципен диалог" с Белград и отбеляза, че САЩ са поели "водеща роля" в разговорите.
„Аз ще водя този диалог, президентът ще си бъде президент.“, добави Курти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Гренел: Липсата на споразумение между Белград и Прищина пречи на чуждестранните инвестиции

RTK (Косово): Гренел: Липсата на споразумение между Белград и Прищина пречи на чуждестранните инвестиции

10 Октомври 2019 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Специалният представител на САЩ в преговорите между Косово и Сърбия Ричърд Гренел заяви, че липсата на споразумение между двете страни е главната причина, която спира чуждите инвестиции в региона, предава “Радио и телевизия на Косово“.
Това се казва в прессъобщението на движение „Самоопределение“ на Албин Курти, който днес се срещна с Гренел.
От своя страна Курти е изразил своята готовност, след като встъпи в длъжност като премиер да задълбочи сътрудничеството на Прищина със САЩ. Гренел и Курти са се съгласили, че Косово има нужда от икономически и чужди инвестиции, но „проблема по този въпрос е особено високото ниво на корупция, което предизвиква несигурност, която плаши чуждите бизнеси“.
В съобщението се казва още, че пречка пред чуждестранните инвестиции е и „широко разпространената в обществото бедност, която държи търсенето на продукти ниско, (...) както и високите лихви върху кредитите“.
Във връзка с диалога с Белград, Курти заяви, че съгласието и процесът по споразумението са по-важни за устойчивостта, отколкото финалната дата за сключването му.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Александър Вучич заяви пред Ричърд Гренел, че компромис за Косово е възможен

N1 (Сърбия): Александър Вучич заяви пред Ричърд Гренел, че компромис за Косово е възможен

10 Октомври 2019 | 18:58 | Агенция "Фокус"
. Президентът на Сърбия Александър Вучич е заявил пред специалния посланик на САЩ в преговорите между Белград и Прищина Ричърд Гренел, че компромисно решение за косовския въпрос може да бъде постигнато, ако бъдат зачетени легитимните интереси на Сърбия, предава телевизия N1.
В прессъобщение от сръбското президентство се казва, че Гренел е заявил, че и двете страни трябва да си сътрудничат бързо и тясно и да гледат към бъдещето. Той е добавил, че администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп силно вярва в икономическото развитие, отварянето на нови работни места и увеличаването на възможностите за търговия като ключови елементи в осигуряването на дълготраен мир. Нашата цел е да сближим нашите партньори от Сърбия и Косово до устойчиво решение, което да реши проблемите на региона, е заявил Гренел.
Вучич от своя страна е отбелязал, че Сърбия е устремена към разрешаването на проблемите и подобряването на отношенията между Белград и Прищина чрез диалог.
„Компромисно решение в интерес на стабилността и бъдещето на региона може да бъде постигнато, като се вземат под внимание легитимните интереси на Сърбя“, е заявил президентът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ричърд Гренел: Хората в Косово и Сърбия искат мир

Ричърд Гренел: Хората в Косово и Сърбия искат мир

10 Октомври 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп за преговорите между Белград и Прищина Ричърд Гренел носи „простото съобщение“ на президента, като заяви, че "хората в Сърбия и Косово искат мир, икономическо развитие, повече работни места и по-добър живот за своите деца", пише прищинският вестник Gazeta Express.
Това се казва в съобщение на американското посолство в Сърбия, публикувано в „Туитър“, след пристигането на Ричърд Гренел в Белград, където той се срещна с президента на страната Александър Вучич. Американският представител по-рано беше и в Прищина, където се срещна с президента на Косово Хачим Тачи и вероятния нов премиер Албин Курти, лидер на движение „Самоопределение“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курти след среща с Гренел: Съдържанието на диалога между Белград и Прищина е по-важно от крайните срокове

Курти след среща с Гренел: Съдържанието на диалога между Белград и Прищина е по-важно от крайните срокове

10 Октомври 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на движение „Самоопределение“ – партията, която спечели предсрочните парламентарни избори в Косово, Албин Курти, подчерта по време на среща с със специалния представител на президента на САЩ Доналд Тръмп за диалога между Белград и Прищина Ричард Гренел, че съдържанието на преговорите е по-важно от крайните срокове, предава македонското електронно издание „Кумановски муабет“.
„Що се отнася до диалога между Косово и Сърбия, казах, че неговото съдържание е по-важно от крайните срокове", написа Курти в социалната мрежа „Туитър“ след срещата в Прищина.
Курти също написа, че благодари на посланик Гренел за продължаващата подкрепа на САЩ за Косово.
Ричард Гренел, който е и посланик на САЩ в Германия, посети в сряда Прищина, където освен с Курти се срещна и с президента на Косово Хашим Тачи и други институционални и политически служители.
В рамките на деня Гренел ще се срещне в Белград със сръбския президент Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Сърбия и Косово трябва да намерят решение на противоречията си, смята Гренел

RTK (Косово): Сърбия и Косово трябва да намерят решение на противоречията си, смята Гренел

9 Октомври 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хачим Тачи се срещна днес със специалния посланик на САЩ в Прищина, назначен за да посредничи в преговорите със Сърбия Ричърд Гренел, който заяви, че двете страни трябва да работят усилено и да намерят решение на противоречията си, предава ”Радио и телевизия на Косово“.
Тачи благодари на Гренел за подкрепата, която САЩ са предоставяли на Косово до този момент.
„От 2008 г. насам нямаше толкова внимание към Косово от страна на САЩ, както сега“, заяви той.
„Това ни дава увереност (…) в това да търсим мирно споразумение със Сърбия“, добави Тачи.
В разговора се наблегна на това, че споразумение между Прищина и Белград ще спомогне за развитието на Косово и на целия регион.
Посланикът Ричърд Гренел, който беше назначен за специален представител в преговорите от президента на САЩ Доналд Тръмп, изрази надежда, че Косово и Сърбия ще се срещнат скоро и ще намерят решение.
Той подчерта, че подобно споразумение между двете страни ще постави основите за икономически растеж и ще подпомогне добруването на всички техни граждани.
Тачи заяви от своя страна, че Република Косово иска да бъде продуктивна в намирането на решение, което ще отвори пътя за развитие и добави, че „активното участие на САЩ в намирането на споразумение между Прищина и Белград ще е решаващо“ за преговорите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Започна срещата между Хачим Тачи и Ричърд Гренел в Прищина

RTK (Косово): Започна срещата между Хачим Тачи и Ричърд Гренел в Прищина

9 Октомври 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Република Косово Хачим Тачи се среща със специалния пратеник на САЩ в Прищина Ричърд Гренел, във връзка с преговорите със Сърбия, предава “Радио и телевизия на Косово“.
Срещата се провежда в президентството в столицата на Косово, където медиите имаха възможност да заснемат нейното начало.
Според първоначалната информация основната тема на срещата ще бъде диалогът между Прищина и Белград.
По-рано Доналд Тръмп назначи Гренел, посланикът на САЩ в Германия, за специален пратеник на американската администрация в диалога между Сърбия и Косово.
По време на първата му визита в страната, той беше придружен и от специалния представител на Вашингтон за Балканите и за диалога със Сърби Матю Палмър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Не може да има национално обединение на албанците в ЕС, смята Албин Курти

„Макфакс“(Македония): Не може да има национално обединение на албанците в ЕС, смята Албин Курти

9 Октомври 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движение „Самоопределение“ и вероятен бъдещ премиер на Косово след победата в предсрочните парламентарни избори Албин Курти заяви, че в рамките на Европейския съюз не може да се случи обединение на албанците, но може да се прокара идеята за федерация, предава македонската медия "Макфакс".
„Косово и Албания трябва да се сближат, да приемат идеята за федерация, както Германия, с децентрализирани институции“, заяви Курти.
Той по-рано заяви, че няма да бърза с продължаването на разговорите между Белград и Прищина и да премахва стопроцентовите мита върху сръбския внос.
Курти заяви и че преговорите със Сърбия няма да бъдат негов приоритет, когато получи премиерския пост.
Той добави, че вдигането на митата върху вноса, което беше поставено като основно условие за възобновяване на преговорите, не може да бъде автоматично изпълнено.
„Можем да премахнем митата върху вноса само след прилагането на принципа за реципрочност", каза Курти, като уточни, че Сърбия трябва да изпълни всички задължения по 33-те споразумения, подписани от Белград и Прищина като част от преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Гренел пристига в Прищина заедно с Матю Палмър

Gazeta Express (Косово): Гренел пристига в Прищина заедно с Матю Палмър

9 Октомври 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новоназначеният пратеник на президента на САЩ за диалога между Косово и Сърбия, Ричард Гренел, пристига в Косово заедно със специалния представител на Вашингтон за Балканите и за диалога със Сърбия – Матю Палмър, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Информацията бе потвърдена от американския посланик в Прищина Филип Коснет, който каза, че Гренел и Палмър ще пристигнат в страната заедно.
„Подкрепата на САЩ за процеса на диалог между Косово и Сърбия изисква екипна работа: специалният представител на президента Ричард Гренел и специалният представител на Държавния департамент ще пристигнат заедно от Берлин. И двамата ще посетят Косово“, обясни Коснет.
Посещението на Ричард Гренел бе потвърдено от кабинета на президента на Косово Хашим Тачи в късните часове на вторник.
„В 13:00 часа местно време (14:00 часа българско време) президентът на Република Косово Хашим Тачи приема специалния представител на президента на САЩ Доналд Тръмп за диалога между Косово и Сърбия посланик Ричард Гренел", се казва в съобщението за пресата.
Преди да посетят Косово, Гренел и Палмър са провели среща в Берлин с германски дипломати.Там те са обсъдили ситуацията в Западните Балкани.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Хашим Тачи приема новия американски специален посланик за диалога между Белград и Прищина

RTK (Косово): Хашим Тачи приема новия американски специален посланик за диалога между Белград и Прищина

9 Октомври 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи ще приеме за среща новия американски специален посланик за диалога между Белград и Прищина – Ричард Гренел, посланик на САЩ в Германия, предава държавната RTK.
Срещата е насрочена за 13:00 часа местно време (14:00 часа българско време). Това е първата визита на Гренел в най-младата държава на Балканите след назначаването му на допълнителния пост.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Албин Курти е против отмяната на митата

„Политика“ (Сърбия): Албин Курти е против отмяната на митата

9 Октомври 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Движение „Самоопределение“ Албин Курти заяви, че е за политика на пълна реципрочност към Белград и не е съгласен с премахването на митата върху сръбските стоки, нито с политическата търговия, в рамките на която Косово ще получи либерализация на визовия режим в замяна на премахването на таксите, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Наистина не подкрепям отмяната на тези мита, а предпочитам политиката на пълна реципрочност. Сърбия, например, не приема нашите регистрационни табели, нито стоките, на които пише „Произведено в Косово“. Това е абсурдно и докато продуктите с нашите етикети не бъдат позволени в Сърбия, не трябва да бъде позволена продажбата на стоки от Сърбия“, заяви Курти в интервю пред германския ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.
Той обаче добави, че един от резултатите от данъчното облагане на стоки от Сърбия е нещо косвено, което няма нищо общо с икономиката, а това е, че те допринасят за „сваляне от масата на злощастната идея за обмен на територии между Сърбия и Косово“.
По повод предположението, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон са предложили на косовския премиер Рамуш Харадинай да се обявят за премахване на визовия режим за Косово, ако той премахне таксите върху сръбските стоки, Курти каза, че не е привърженик на този тип търговия.
„Става въпрос за борба с корупцията в тази страна. За да могат всички в ЕС да се уверят, че Косово е започнало нова глава. Изпълнихме всички 96 условия на Европейската комисия за премахване на визите и въпреки това Косово има лошо име в много страни.Мнението за нас в много столици не е добро. Трябва да променим това. В наш интерес е да се борим с организираната престъпност и корупцията“, обясни политикът.
Курти добави, че е готов да се бори с организираната престъпност и корупцията на високо равнище и с монопола на олигархията в Косово, но че борбата се нуждае от подкрепа от международната общност, за да бъде успешна.
На въпрос как, ако бъде избран за министър-председател, той си представя съвместното съжителство с президента Хашим Тачи, когото определи като главния виновник за заробването на косовската държава, Курти каза, че „това със сигурност няма да е лесно“.
„Най-добре би било г-н Тачи да се оттегли като президент и като цяло от политиката. Този президент опетни репутацията на страната ни, като подкрепи идеята за размяната на територии. След освобождението от сръбската окупация през 1999 г. и обявяването на независимост през 2008 г., ние също се нуждаем от трето освобождение, при което корумпирани политици като Тачи ще бъдат отстранени от обществения живот на тази страна“, категоричен е лидерът на Движение „Самоопределение“.
Според него корумпираните политици в Прищина са готови, за да защитят богатството си, да застрашат и традиционно добрите отношения между Косово и САЩ.
„Посолството на САЩ в Прищина в миналото беше редовен меродавен фактор за формирането на косовските правителства ... Беше така, но напоследък нашите управляващи политици доказаха, че са в състояние да разрушат и по същество отличните отношения между Косово и САЩ, само за да спасят корумпираната си политика. Когато става въпрос за парите и богатството им, те стават непокорни и за САЩ. Каква изненада ...“, уточни той.
На въпрос за застъпничеството на „Самоопределение“ за обединение на Косово и Албания, Курти отговори, че „уважава и обича“ Косово, но неговите език, култура и история са албански и че това е един народ в две държави. Той би искал да има възможността да проведе референдум за обединение в Косово и Албания.
„Конституцията ни забранява да се присъединяваме към друга държава. Това е в контраст с друга разпоредба на същата Конституция, която определя Косово като суверенна държава. Ето защо бихме искали да имаме право на такъв референдум. Но няма да започнем нова балканска война заради това. Искаме да го постигнем по мирен, демократичен и конституционен начин“, каза Курти.
Политикът обаче не е съгласен с мнението, че „Самоопределение“ може да бъде описано като ляво-националистическа партия.
„Ние сме социалдемократическа партия ако в нас има следи от патриотизъм, това е по-скоро антиколониален патриотизъм. Това няма нищо общо с вида на национализма, който толкова често срещаме в ЕС днес. Става въпрос за равенството“, обясни Курти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Лидерът на ДЛК обяви среща с Албин Курти

РСЕ (Македония): Лидерът на ДЛК обяви среща с Албин Курти

9 Октомври 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Демократична лига на Косово (ДЛК) Иса Мустафа обяви, че в следващите дни заедно с техния кандидат за премиер Вьоса Османи ще се срещнат с лидера на „Самоопределение“ Албин Курти, за да оценят резултатите от изборите и да обсъдят възможностите за съвместно управление, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Мустафа написа в социалната мрежа „Фейсбук“, че на изборите неговата партия е получила широка подкрепа от гражданите, които са наказвали онези, които „управляваха лошо". Той добави, че победителят в оспорваната надпревара ще бъде известен при преброяване на всички гласове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на „Самооопределение“ Албин Курти: ЕС не замества националното единство на албанците

Лидерът на „Самооопределение“ Албин Курти: ЕС не замества националното единство на албанците

9 Октомври 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според победителя на предсрочните парламентарни избори в Косово – председателя на движението „Самоопределение“ Албин Курти, националното обединение на албанците не може да се случи в рамките на Европейския съюз, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Курти заяви, че ако стане премиер, ще обсъди с Тирана „общия пазар, общия граждански регистър, бизнеса, съвместните правителствени комисии по външни работи – това са теми, които ще засегна с премиера (на Албания Еди) Рама“.
Що се отнася до националното единство, Курти заяви, че то не може да се случи в рамките на ЕС и може да съществува единствено идеята за федерация.
„Не мога да кажа, че националното единство се реализира в ЕС. Там се присъединявами към датчаните, австрийците и испанците. Нашият съюз трябва да се случи тук. Бих използвал израза на Арбен Джафери за „историческия интерес на албанците за обединение". Ние не избираме съюза, но той избира нас... Укшин Хоти твърди правилно, че националното единство и ЕС не са заменяеми или взаимно изключващи се. Бих добавил, че Косово и Албания трябва да се приближат една към друга като държави, да се интегрират с цел обединение, дори в рамките на идеята за федерация. Като Германия, с децентрализация на институциите“, коментира председателят на „Самоопределение“.
Според него планът на президента Хашим Тачи за корекция на границата със Сърбия се равнява на идеята, че „след като държавата се провали, сега трябва да се присъединим към Албания".
„Не вярвам, че съюзът се постига чрез провал, а чрез успех. Тук съм точно на обратната позиция на президента. Мисля, че успехът на Косово ни обединява с Албания, а не провалът“, добави Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“(Македония): Ричард Гренел ще посети Белград и Прищина

„Слободен печат“(Македония): Ричард Гренел ще посети Белград и Прищина

8 Октомври 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Ричард Гренел, специалният пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп за преговори между Белград и Прищина, ще пристигне в сръбската столица в четвъртък, когато ще се срещне с президента Александър Вучич. От Белград Гренел ще пътува до столицата на Косово, предава Tanjug, цитирана от македонското издание “Слободен печат“.
Посещението на американския дипломат, настоящият посланик на САЩ в Германия, идва само четири дни, след като той бе назначен за специален пратеник на американския президент за диалога между Сърбия и Косово.
Гренел ще се срещне с президента на Косово Хашим Тачи в Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Американският посланик в Косово се срещна с Албин Курти

Gazeta Express (Косово): Американският посланик в Косово се срещна с Албин Курти

8 Октомври 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският посланик в Косово Филип Коснет се срещна с Албин Курти, чиято партия „Самоопределение“ спечели предсрочни избори на 6 октомври, съобщава базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
„Самоопределение“ публикува изявление в пресата, в което заяви, че посланик Коснет приветства нормално протеклите избори и висока избирателна активност на гражданите. Според „Самоопределение“ Коснет е поздравил Курти за кампанията му, в която акцент са били проблемите на гражданите. „Той (посланикът) беше особено заинтересован от напредъка в борбата срещу корупцията, в икономиката и напредъка в диалога със Сърбия за постигане на всеобхватно споразумение, което ще донесе устойчива стабилност и мир в региона“, се казва в изявлението.
От „Самоопределение“ пишат , че Курти е уверил американския посланик, че ще бъде министър-председател на всички граждани на Косово, като се започне от косовските сърби. „Курти информира посланика, че вътрешната консолидация на Косово с цел изграждането на демократична и правова държава, икономическото развитие и цялостния напредък на обществото са сред основните му приоритети, които се очаква да бъдат изпълнени“, се казва в изявлението. Курти заяви на американския посланик, че ще започне диалог с косовските сърби през първата седмица след поемането на задължения като косовски премиер. „През първия месец Курти каза, че трябва да се срещне с представителя на ЕС по външната политика Жозеп Борел, за да започне разговори с Брюксел относно диалога със Сърбия, защото „диалогът със Сърбия трябва да бъде добре подготвен с ясни принципи“, заявиха от „Самоопределение“. Според партията първоначално Косово трябва да затвори главата с 33-те споразумения, постигнати досега със Сърбия, а именно да оцени тяхното прилагане и последици. „Не трябва да закъсняваме, но и да не вземаме прибързани решения и да правим грешки“, се заключава в съобщението за пресата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски експерт: Хората в Косово искат промяна и гласуваха за това

Американски експерт: Хората в Косово искат промяна и гласуваха за това

8 Октомври 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Американският анализатор за Балканите Даниел Сървър заяви в интервю за The Voice of America, че резултатите от изборите в Косово не са неочаквани и хората в Косово искат промяна и са гласували за това, цитира думите му косовският телевизионен канал RTK Live.
Според експерта сега се очаква да започнат преговори за формиране на новото правителство. "Надявам се, че ще се създаде широка коалиция, която ще разполага със значително мнозинство в парламента, защото такова е необходимо за разговорите с Белград."
Сървър каза, че правителството между „Самоопределение“и Демократичната лига на Косово (ЛДК) ще има програма, която се фокусира върху борбата срещу корупцията, икономиката и териториалната цялост и суверенитета на Косово. „Мисля, че никоя от двете партии не харесва идеята за размяна на територии и би искала да я избегне.“
„Очаквам Косово да премине към следващия етап на преговори с консолидирана позиция в полза на териториалната цялост и суверенитет на страната. И мисля, че ще настоява на това, което може би означава, че няма да има бързо решение на проблема със статута“, заяви Сървър по отношение на диалога между Косово и Сърбия.
Американският експерт призна, че митата върху сръбския внос са основна пречка за подновяване на диалога, но не е уверен дали новото правителство на Косово ще реши да ги премахне. „Вярвам, че това зависи от това какво ще получат в замяна. Ако получат в замяна ясен мандат за диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия в рамките на съществуващите граници, мисля, че би било грешка, ако не ги отменят."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Европейските наблюдатели смятат, че „Сръбска листа“ е пречела на нормалното провеждане на изборите

Gazeta Express (Косово): Европейските наблюдатели смятат, че „Сръбска листа“ е пречела на нормалното провеждане на изборите

8 Октомври 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейските наблюдатели, които надзираваха изборите в Косово смятат, че изборите са били спокойни с ограничени инциденти, но „Сръбска листа“ е пречела на нормалното провеждане на изборите на някои места, пише Gazeta Express.
Те заявиха в това на пресконференция, свързана с изборите.
Главният европейски наблюдател Виола фон Крамон-Таубадел заяви, че са били засечени нередности в изборите, свързани с опити за мешателство в изборите от страна на „Сръбска листа“, чиито партийни членове или привърженици са се опитали да накарат хората да гласуват за тях в изборния ден.
„В някои част на Косово изборите не бяха в съответствие с международния стандарт, установихме намеса в избора на гласоподавателите във връзка с пускането на бюлетини за „Сръбска листа“, заяви тя.
Наблюдателите също така са установили някои нередности свързани с достъпа до секциите на хора с увреждания и са препоръчали на бъдещото правителство и на парламента в Косово да поработи върху върховенството на закона и да продължи да работи по процеса по европейската интеграция на страната.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Б92 (Сърбия): Борел: Ако Китай, Индия и Русия не признаят Косово, то няма да стане държава

Б92 (Сърбия): Борел: Ако Китай, Индия и Русия не признаят Косово, то няма да стане държава

8 Октомври 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Жосеп Борел, който беше избран и скоро ще поеме поста на Върховен представител на ЕС заяви, че Косово има нужда от признанието на Китай, Русия и Китай, за да бъде държава, предава белградската медия Б92.
Той добави, че скоро ще посети Прищина в опит да подпомогне диалога й с Белград.
„Едно нещо е ясно – Косово и Сърбия трябва да стигнат до споразумение. Това е важно. И аз ще направя възможно най-много за да постигна този приоритет. (…) Косово трябва да премахне митата, а Сърбия да се посвети на дълбок и честен диалог“, заяви Борел.
На въпрос дали достоверността и целостта на неговите политики в диалога между Белград и Прищина ще бъдат поставени под въпрос от позицията на Испания, която не признава независимостта на Косово, Борел заяви, че макар държавите-членки на ЕС да се различават по позициите си, те са обединени в ангажимента си за решаване на проблема в региона.
„Ако Китай Индия и Русия не призаят Косово, то няма да достигне истинска държавност. Ето защо трябва да продължим да работим и да поддържаме преговорите“ добави още той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Революционна промяна на властта в Косово

Der Standard (Австрия): Революционна промяна на властта в Косово

8 Октомври 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ирония е, че президентът на Косово Хашим Тачи натовари своя най-голям критик Албин Курти, председател на движението „Самоопределение“ задачата да състави новото правителство в Прищина. А по-рано Курти увери, че ако поеме премиерския пост в най-младата държава на Балканите, ще насърчава стартирането на процедура по импийчмънт срещу Тачи, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Der Standard.
В неделя левите националисти от „Самоопределение“ спечелиха предсрочните парламентарните избори в Косово с 25,6%, набирайки минимална преднина пред консервативната Демократична лига на Косово (ДЛК), която спечели 24,9% от гласовете на избирателите. Очаква се двете настоящи опозиционни партии да формират правителство, което до този момент не е управлявало като конфигурация в Косово.
Партията на Курти години наред се смяташе за неприемлива заради яростната й политика в опозиция и употребата на средства като сълзотворен газ в парламента в опит да блокират гласувания например.

Тонът е силно сдържан

Курти беше кръстник на косовския естаблишмент. Сега той силно сдържа тона си, а желанието да работи в посока на реализиране на Велика Албания бе поставено деликатно на заден план. Малко преди изборите лидерът на „Самоопределение“ дори посети мемориала на бившия президент Ибрахим Ругова - политик, който за разлика от Курти беше много умерен. Ругова беше и един от основателите на ДЛК, с която сега Курти иска да управлява в коалиция.
Водещият кандидат на ДЛК Вьоса Османи обяви в изборна нощ, че ще се опита да работи със „Самоопределение“. За Османи резултатът от изборите е напълно задоволителен: 37-годишният международен адвокат ще намери по-лесно да надделее в партията срещу „старците“. Въпреки че ДЛК винаги е била спонсорирана от държавата партия, тя все повече се включва в скандали като корупционни афери. Сега Османи иска да изчисти името на партията, а за Курти налагането на върховенството на закона, реформата на съдебната система и полицията е тема номер едно. Затова спечели изборите. Косоварите гласуваха против старата гвардия на Освободителната армия на Косово (АОК) в неделя – Демократическа партия на Косово се срина до 21% от гласовете, НИСМА дори не влезе в парламента.
Посланието е ясно: косоварите искат прозрачност вместо непотизъм. Преди всичко Албин Курти има младата, образована, градска публика зад гърба си. В изборна нощ, когато привържениците му в Прищина празнуваха с фойерверки, той се държа умерено, заявявайки, че иска да „укрепи нашата република“. За Велика Албания не бе спомената и дума.

Неутрализиране на радикалността

Именно защото ДЛК събра почти същия брой гласове като „Самоопределение“, ще бъде по-добре да неутрализира радикалните подходи на партията на Курти. Тя настоява за Министерството на правосъдието, вътрешните работи и финансите, ДЛК вероятно ще отговаря за икономическа и външна политика.
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич не бе много доволен от победата на Курти на изборите. Контролираната от официален Белград партия „Сръбска листа“ получи над 90% от гласовете в населените с преобладаващо сръбско население населени места. Вучич говори за „победа с 10:0“. Всъщност резултатът показва доколко той и неговата партия са способни да контролират косовските сърби.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Идеята на Курти за обединение с Албания е тревожна

„Макфакс“ (Македония): Идеята на Курти за обединение с Албания е тревожна

8 Октомври 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Тревожното след изборите в Косово е политическата програма на председателя на движение „Самоопределение“ Албин Курти за обединение с Албания, предупреждава австрийският анализатор Пол Лендвай в статия за ежедневника Der Standard, цитирана от македонската информационна агенция „Макфакс“.
Фактът, че Европейският съюз е парализиран от драмата на Брекзит и че дискредитираната американска администрация вече не действат като стожер на стабилността на Балканите, придава особена експлозивност на победата на велокоалбанските националисти в Прищина, добавя Лендвай.
Причината за безпокойство за стабилността на Косово, включително в региона, не е „вътрешно“ политическата дейност на Албин Курти, а неговият продължителен националистически курс за обединение с Албания.
Въпреки етническото и езиковото разнообразие на албанците, живеещи в четири балкански страни, както и на около 1,5-те милиона от диаспората, мечтата за Велика Албания остава често пренебрегван политически и емоционален фактор, твърди австрийският анализатор.
Освен това не бива да се пренебрегват случайните изявления на албанския премиер Еди Рама, отбелязва Лендвей. Той също така предупреждава, че замразеният конфликт може да предизвика сблъсъци по всяко време на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Независен" (Македония): Изборите в Косово бяха демократични и са пример за региона, смята правозащитна организация

"Независен" (Македония): Изборите в Косово бяха демократични и са пример за региона, смята правозащитна организация

8 Октомври 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съветът на Косово за защита на правата и свободите на човека заяви, че предсрочните парламентарни избори в страната са били добре организирани, много добре наблюдавани и „въпреки краткото време, в което бяха организирани, може да се считат за най-добрите избори досега“, пише македонският вестник ”Независен“.
В свое прессъобщение косовската правозащитна организация изтъкна факта, че партиите, които не победиха в изборите не оспорват резултатите от тях, „което създава по-лесна ситуация за формирането на нови институции“.
Съветът също така оцени високата избирателна активност на гражданите като положителен напредък в сравнение с избирателната активност на последните парламентарни избори през юни 2017 г. Той също така очаква и призовава за създаването на нови институции възможно най-скоро, за да не се създаде институционален вакуум.
Очаква се новото правителство на Република Косово да обърне специално внимание на правата на човека, без разлика между етническа принадлежност, пол, възраст и политически убеждения.
"Очакваме да намалим реториката, която може да предизвика напрежение, предвид факта, че изборите приключиха и излишното напрежение ще се отрази на функционирането на новите институции и на ефективността на работата и демократичните процеси", се казва в изявление на Съвета.
Правозащитната организация поздравява по случай победата в изборите досегашните опозиционни партии, движение „Самоопределяне“ и „Демократична лига на Косово“. Тя очаква партиите, останали в опозиция, „да играят конструктивна роля в интерес на гражданите и държавата."

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Албин Курти заяви, че ще приеме сърби в управляващата коалиция, освен представители на „Сръбска листа“

Gazeta Express (Косово): Албин Курти заяви, че ще приеме сърби в управляващата коалиция, освен представители на „Сръбска листа“

8 Октомври 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на движение "Самоопределение" Албин Курти заяви, че ще започне преговори със сръбски политици в момента, в който поеме поста министър-председател, но добави, че няма намерение да включва в управляващата коалиция представители на подкрепяната от Белград „Сръбска листа“, пише прищинското издание Gazeta Express.
„Самоопределение“ спечели изборите по-рано в Косово, но не може да формира правителство самостоятелно. Очаква се, че Курти ще се коалира с „Демократичната лига на Косово“ (ДЛК).
Той заяви, че преговорите с партията ще започнат незабавно. Курти добави, че процедурите за формирането на ново правителство ще отнемат известно време, понеже финалните резултати не могат да бъдат обявени докато не са преброени всички гласове от изборите.
Той продължи, че управляващата коалиция ще включва сръбски партии, освен „Сръбска листа“.
„Нашата конституция казва, че поне един министър трябва да бъде от сръбската общност, но не споменава, че той трябва да е от „Сръбска листа“. Ще фокусираме приоритетите си върху малцинствата като общества, не като партии“, заяви той.
Курти заяви също така, че скоро ще започне преговори и с Върховният представител на ЕС, веднага след като поеме кабинета.
„Имаме нужда от диалог за разговорите (между Белград и Прищина). Трябва да се приготвим за този диалог добре, защото не можем да се провалим отново в преговори, които ще ни костват много. Трябва също така да ревизираме 33 споразумения, които сключихме между 2011 и 2017 г., какво е било приложено и какво не и какви са техните ефекти на хората в Косово. Ще започнем диалога със Сърбия, който трябва да има здрави основни принципи“, заяви вероятният бъдещ премиер на Косово.
Той добави, че стопроцентовите мита върху сръбския внос не са част от политиката на партията му, намеквайки че те може и да бъдат премахнати.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерт: Изборните резултат затрудняват диалога Белград – Прищина

Експерт: Изборните резултат затрудняват диалога Белград – Прищина

7 Октомври 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Тоби Вогел, експерт в Democratization Policy Council, заяви в интервю пред Радио „Свободна Европа“, че победата на двете опозиционни партии – Движение „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ЛДК) – на парламентарните избори в неделя отразява недоволството на хората от 12-годишното управление на Демократическата партия на Косово (ПДК), предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Анализаторът твърди, че диалогът между Сърбия и Косово може да стане по-труден, заради съпротивата на „Самоопределение“ срещу идеята на президента Хашим Тачи за размяна на територии.
„Мисля, че сега позицията на президента Тачи, който е за някои промени или размяна на територии между двете държави, ще стане по-трудно реализируема, защото „Самоопределение“ се пртивопоставят изобщо на разговорите за територии със Сърбия. Това ще усложни диалога до голяма степен“, убеден е Вогел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Джурич очаква Курти да приеме "Сръбска листа" в управлението

Gazeta Express (Косово): Джурич очаква Курти да приеме "Сръбска листа" в управлението

7 Октомври 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Директорът на Службата за Косово и Метохия към правителството в Белград Марко Джурич подчерта, че водената от Горан Ракич "Сръбска листа" ще се консултира с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич относно всяко евентуално решение за влизане в новото правителство на Косово, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Джурич направи съответното изявление на пресконференция, коментирайки резултатите на партиите, постигнати на неделните предсрочни парламентарни избори в най-младата държава на Балканите.
Според него обаче никой не трябва да разчита на безусловната подкрепа на партията на сръбската общност в Косово. „Не крием, че... "Сръбска листа" ще се консултира с Белград за следващите стъпки, никой не трябва да разчита на безусловната подкрепа на сръбските представители“, заяви Джурич.
На изборите на 6 октомври партията на Горан Ракич спечели 6.71 процента, или 52 552 гласа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Албин Курти се обяви за новия премиер на Косово

„Фокус“ (Македония): Албин Курти се обяви за новия премиер на Косово

7 Октомври 2019 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. ю Албин Курти вече се обяви за бъдещ премиер на Косово, след като неговото ляво-националистическо Движение „Самоопределение“ („Ветевендосие“ (ВВ)) получи най-много гласове на предсрочните парламентарни избори. Предварителните резултати след преброяването на 95,88% от бюлетините показаха, че ВВ получава 25,79%, докато Демократическата лига на Косово на бившия премиер Иса Мустафа остава с 25,05%, пише македонският „Фокус“.
„Вярваме, че истинската демократична промяна идва, когато опозицията стане правителство. Опозицията победи убедително и тази победа и промяна бяха оглавени от Движение „Самоопределение“ и мен, като нов премиер на Република Косово“, заяви Курти, като добави, че ще подаде ръка за сътрудничество като премиер, за да затвърди промяната.
Двете партии, оглавявани от бивши командири в Армията за освобождение на Косово (АОК), които досега деляха властта, паднаха на трето и четвърто място и сега отиват в опозиция. Конкретно, Демократическата партия на Косово (ПДК), оглавявана от Кадри Весели, а преди това от настоящия президент Хашим Тачи, и „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК) на бившия премиер Рамуш Харадинай, останаха на трето и четвърто място, съответно.
„Ние загубихме. Приемаме присъдата на народа и ПДК отива в опозиция“, заяви Весели.
10 от 120 места в косовския парламент са резервирани за етническите сърби, като всички те, според изборните резултати, отиват за „Сръбска листа“, която настоява за запазване на връзките с Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на македонския Гостивар: С победата на Курти започва албанска пролет от Косово към Северна Македония

Кметът на македонския Гостивар: С победата на Курти започва албанска пролет от Косово към Северна Македония

7 Октомври 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Гостивар. Кметът на македонския град Гостивар Арбен Таравари заяви след посещението на най-вероятния нов косовски премиер Албин Курти, че ако в Косово победи неговото Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие), ще осъмне нов ден за албанците, предаде македонският ежедневник "Вечер" „Албанската пролет започна“, отбеляза градоначалникът след посещението на Курти в Гостивар на 17 септември.
Тогава градоначалникът от македонската опозиционна партия „Алианса на албанците“, чийто кандидат получи най-много гласове в албанските общини на президентските избори в югозападната ни съседка, побеждавайки дългогодишния хегемон „Демократичния съюз за интеграция“, каза, че: „Започвайки от Косов и продължавайки към Северна Македония, акцията започна.... Една победа в Косово ще бъде най-голямата стъпка към защитаването на нашите семейства от рака на властите, който заплашва живота ни. Нека „Самоопределение“ победи в Косово, нека осъмне нов ден за албанците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Най-вероятният нов премиер на Косово: Обединението между Косово и Албания е първостепенно за оцеляването на косовската държава

Най-вероятният нов премиер на Косово: Обединението между Косово и Албания е първостепенно за оцеляването на косовската държава

7 Октомври 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интересно интервю пред местния телевизионен канал T7 на 18 септември, най-вероятният нов премиер на Косово Албин Курти, чието ляво-националистическо Движение „Самоопределение“ спечели първото място на предсрочните парламентарни избори на 6 октомври заяви, че Косово има право да се обедини с Албания и че съединението на двете страни е „първостепенно за оцеляването на косовската държава".
Все пак той призна, че „днес обаче не сме в състояние да го направим“, защото „това не зависи само от нас, а и от Албания“.
Тогава той подкрепи формирането на коалиция със завършилата на второ място „Демократическа лига на Косово“ с лидер Иса Мустафа, въпреки че, по неговите думи, тази фракция се страхува от съвместно правителство с „Ветевендосие“, както се казва на албански „Самоопределение“.
Освен това Курти коментира критичното си мнение към държавните символи на Косово – знамето и химна. Той обеща, че ако спечели изборите и стане премиер ще уважава държавните символи. „Но нека само ви припомням, че химнът се казва Европа и няма текст. Това е странно. Разбира се, аз съм за добавянето на текст към химна, но това трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията (т.е., трябва да бъде одобрен от малцинствата, включително сръбското – бел. „Фокус“)“, обясни той. Най-вероятният бъдещ премиер на страната добави още, че знамето на Косово е чисто географско и не отразява историята на държавата, като добави, че няма друг избор освен да го приеме. „Разбира се, като министър-председател ще зачитам символите“, обеща той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Новото правителството ще бъде формирано според нуждите на Косово, а не, за да задоволи Белград или Брюксел

Koha Ditore (Косово): Новото правителството ще бъде формирано според нуждите на Косово, а не, за да задоволи Белград или Брюксел

7 Октомври 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. В чужбина, особено в Брюксел и Белград, мислят само как ще се отразят резултатите от изборите в Косово на диалога между Прищина и Сърбия. „Но Косово трябва да се фокусира върху вътрешните си работи, спирането на корупцията и създаването на функционираща държава която да зачита независимостта, безпристрастността и професионализма на държавния апарат и да се тревожи по-малко от диалога и притесненията на бюрократите в Брюксел или Александър Вучич в Белград“, пише кореспондентът на вестник Koha Ditore в Брюксел Августин Пальокай.
Той твърди още, че „Косово трябва да види кое правителство ще донесе по-добър живот, а не кое би улеснило работата на Брюксел и Белград. Брюксел не попита Косово, когато назначи заклет противник на независимостта на Косово – Джозеп Борел, като върховен представител на ЕС. Дори по-неприемлив е дебатът за това, кой би бил по примлив за „международния фактор“ и кой не в новото правителство на Косово. В момент, когато Сърбия от много години е водена от хора, които продължават да възхваляват Слободан Милошевич, назовавайки го велик лидер, и които величаят военни престъпници и отричат геноцида, да се каже, че определени политически лидер на Косово са неприемливи за „международните“ е голяма глупост и автогол за косоварите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ЛДК не изключват коалиция с Движение „Самоопределение“, чакат окончателните резултати

Zeri (Косово): ЛДК не изключват коалиция с Движение „Самоопределение“, чакат окончателните резултати

7 Октомври 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кандидатът за премиер на Демократическата лига на Косово (ЛДК) Вьоса Османи не приема загубата на парламентарните избори в страната, независимо че предварителните резултати показват победа на Движение „Самоопределение“, пише прищинският ежедневник Zeri.
По нейните думи, ЛДК ще чакат, докато не бъде преброен и последният глас, но подчерта, че какъвто и да е окончателният резултат, партията ще го приеме.
Османи не изключи възможността за коалиция със „Самоопределение“.
„Победителят не може да бъде определен днес, защото ще чакаме, докато не бъде преброен и последният глас. Искам да благодаря на всички. Вярвам, че утре, щом всички гласове са преброени, ще имам окончателните резултати и ние ще излезем да говорим тогава“, заяви лидерът на дясноцентристката косовска фркция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.