НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: Продължават дейностите по възстановяването на опожарените гори при пожара между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г.

Инж. Румен Гаврилов, ЮЗДП: Продължават дейностите по възстановяването на опожарените гори при пожара между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г.

10 Октомври 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пожарът между Кресна и Симитли от лятото на 2017 г. бе с много голяма интензивност. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин инж. Румен Гаврилов, експерт в Югозападно държавно предприятие. Той припомни, че огнената стихия се е възпламенила на 24 август. „Издадена беше заповед на Министерски съвет за въвеждане на Националния план за защита при бедствия и аварии. В потушаването на пожара, който беше на изключително голям фронт участваха 435 служители на ЮЗДП със съответната екипировка и 150 автомобила, пригодени за гасене на горски пожари“, каза още инж. Гаврилов. Той допълни, че по програма на Европейския съюз през 2015 са били построени 9 броя наблюдателни противопожарни кули, като 1 от тях, разположена над мястото, където възникна пожара, първа е констатирала неговото възпламеняване. „Независимо от бързото откриване на пожара, предвид това, че духаше силен вятър, той се разпространи на голяма площ“, отбеляза инж. Гаврилов. Той уточни, че освен вятъра, температурите на въздуха в периода на възпламеняването на пожара са варирали от 38 до 41 градуса, което също е допринесло за усложняване на ситуацията. Инж. Гаврилов заяви, че гасенето на пожара е отнело време, защото условията са били изключително трудни, а самият терен е бил предимно скалист. Той коментира, че благодарение на добрите съвместни действия, които са реализирали с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, огънят е бил потушен на 31 август, малко след което е започнало възстановяването на опожарените територии. Според инж. Гаврилов процесът е сложен и ще отнеме време, но Югозападно държавно предприятие работи усилието, за да може цялостното възстановяване да се случи колкото се може по-рано.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерти по проблемите на горските пожари се запознаха със случая на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г.

Експерти по проблемите на горските пожари се запознаха със случая на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г.

10 Октомври 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Чуждестранни експерти, работещи по проблемите на горските пожари се запознаха със ситуацията по време и след потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна от 2017 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това се случи в Югозападно държавно предприятие, където те са на посещение, след участието си в международна конференция за горските пожари в София. В групата са учени, практици, изследователи, работещи по проблемите на горските пожари и защитата на почвата от ерозия от Португалия, Испания, Франция, Италия, Турция, Великобритания, Германия, Чехия и други рискови в пожарно отношение страни. В рамките на визитата си, те ще се запознаят и с дейността на Единния оперативен център за анализ и контрол на пожарната обстановка, ситуиран в сградата на предприятието в Благоевград. След което ще посетят терена, който пострада при пожара през лятото на 2017 година.
Инж. Василий Маринковски, началник отдел в Югозападно държавно предприятие, запозна на кратко чуждестранните експерти с историята и дейността на предприятието. Той обясни, че то е разположено на територията на 5 области, като стопанисва и управлява около 9000 хектара горските територии. Инж. Маринковски допълни, че към структурата на Югозападно държавно предприятие има 41 териториални поделения. Той подчерта, че горските пожари са сериозен проблем и бич за българската гора, но и за цялата икономика. „В тази връзка ръководството на Югозападно държавно предприятие всяка година закупува техника и обновява оборудването, свързано с горските пожари, така че да се намалят щетите от тях“, каза още инж. Маринковски.
Инж. Румен Гаврилов от Югозападно държавно предприятие представи пред присъстващите кратка презентация, показваща последиците, но и усилията, които са били необходими за потушаването на големия горски пожар между Симитли и Кресна.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.