НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Не мисля, че ще се стигне до импийчмънт на Доналд Тръмп

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Не мисля, че ще се стигне до импийчмънт на Доналд Тръмп

17 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че ще се стигне до импийчмънт на Доналд Тръмп, но ми е много странно колко сериозен е бил този геополитически сценарий, който е работел в интерес на фамилия Клинтън и техните приближени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов. Той посочи, че смятам, че американският президент може да използва създалата се в Сирия ситуация, за да продължи своята борба срещу тези, които искат реално да му попречат да влезе така във власт, както това се случва от няколко години в САЩ. „ Там според мен се води една студена гражданска война между представители на Демократическата партия и нейните медии и от друга страна една доста действена и важна за икономиката на САЩ страна, която подкрепя не просто Републиканската партия, а действията на Доналд Тръмп. Реално всеки един американски президент досега, с изключение на Доналд Тръмп, е започвал за първите години на своето управление в качеството на президент на САЩ, война. Доналд Тръмп не го прави засега, което значи, че в някаква степен той се опитва да е верен на своите предизборни обещания, защото той обещаваше изтегляне от тези горещи региони и прекратяване на тази практика да се водят необозримо дълги, неподлежащи на спечелване войни, каквито Америка води от доста време. Виждам доста последователна линия на поведение. Тръмп се опитва да се върне към своите обещания към избирателите от периода на предизборните кампании“, добави още експертът.
Теодора ПАВЛОВА

Пълния текст на интервюто четете по късно в „Мнение “
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Украйна „няма да се намесва“ в разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, твърди Владимир Зеленски

AFP: Украйна „няма да се намесва“ в разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп, твърди Владимир Зеленски

16 Октомври 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че страната му няма намерение да се намесва в разследването за импийчмънт срещу държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP.
Обвиненията срещу Тръмп са свързани с предполагаем опит от негова страна да изнуди Киев да му сътрудничи, като разследва политическия му противник Джо Байдън.
„Като президент на Украйна, аз няма да се намесвам в делата на други държави, за разлика от някои други, които го правят“, заяви Зеленски пред журналисти в латвийската столица Рига.
„Ние, Украйна, няма да направим нищо“, добави Зеленски.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Министърът на отбраната на САЩ ще съдейства в разследването за импийчмънт

AFP: Министърът на отбраната на САЩ ще съдейства в разследването за импийчмънт

13 Октомври 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че Пентагонът ще си сътрудничи с разследването за импийчмънт в Конгреса, в очевидно противоречие с политиката на президента Доналд Тръмп за осуетяването му, предава AFP.
Еспър заяви, че неговото ведомство ще се опита да изпълни призовка на демократите от Камарата, която изисква документи, свързани с отказването на американска военна помощ за Украйна.
„Ще направим всичко възможно, за да си сътрудничим с Конгреса“, каза Еспър пред телевизионния канал CBS.
Неговото изявление идва дни след като Белият дом обяви, че няма да сътрудничи с ръководената от демократите Камара на представителите, като нарече разследването за импийчмънт "нелегитимно и неконституционно".
Демократите търсят информация, свързана с евентуален опит на президента Доналд Тръмп да окаже натиск върху украинския си колега да разследва закононарушения на кандидата за президент на САЩ Джо Байдън, като постави под условие отпускане на американска военна помощ за Киев.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Владимир Зеленски обяви, че не е бил „изнудван“ в телефонният си разговор с Тръмп

The Washington Examiner: Владимир Зеленски обяви, че не е бил „изнудван“ в телефонният си разговор с Тръмп

10 Октомври 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският президент Владимир Зеленски обяви, че не е бил изнудван по време на телефонния разговор между него и американския му колега Доналд Тръмп, пише вашингтонското издание The Washington Examiner.
Докато Демократичната партия в САЩ се опитва да предизвика импийчмънта на президента Тръмп, заради разговора му с украинския му колега, Зеленски се опита да разчисти сметките. Той потвърди, че действително е разговарял с Тръмп на 25 юли и че стенограмата, която беше публикувана по-рано е била точна. Зеленски обаче отхвърли твърденията на опозицията, както и на техният свидетел от Белия дом, че е бил изнудван. Според свидетелството това се е случило, след като американският лидер се е опитал да накара Зеленски да разследва сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, в замяна на което Киев е щял да получи финансова помощ.
„Нямаше изнудване. Те ни отказаха тези пари и никой не ни е питал за нищо“, заяви Зеленски.
Той потвърди, че 400 млн. долара американска военна помощ е била спряна, заради притеснения за корупция, но отрече, че това е било част от изнудване или опит за влияние от страна на Тръмп. Тази парична помощ по-късно беше отпусната на Украйна.
„За да изпълни дълга си към американския народ, конституцията, изпълнителната власт и всички бъдещи служители в президентството, президентът Тръмп и неговата администрация, не могат да участват във вашето противоконституционно разследване при тези обстоятелства“, се казва в писмо от Белия дом, насочено към говорителя на парламента на САЩ Нанси Пелоси, във връзка със разследванията за импийчмънта на президента.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Зеленски отрече да е бил „изнудван“ от Тръмп

AFP: Зеленски отрече да е бил „изнудван“ от Тръмп

10 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски отрече, че държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се е опитал да го изнудва, като е отказал военна помощ на Киев в рамките на телефонния разговор между двамата лидери, проведен през месец юли тази година, предава AFP.
„Нямаше изнудване", увери новият украински президент в рамките на пресконференция в Киев. Стенограмата от разговора показа, че Тръмп е помолил Зеленски да разследва политическия му съперник Джо Байдън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Второ лице свидетелства срещу Тръмп в скандала с Украйна

Washington Examiner: Второ лице свидетелства срещу Тръмп в скандала с Украйна

6 Октомври 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Втори разобличител подаде сигнал срещу държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в скандала около разговора с украинския му колега Владимир Зеленски от 25 юли тази година, съобщава американското издание Washington Examiner. Информацията е потвърдена от официален Вашингтон.
Съгласно разпространената информация, свидетелят разполага с данни "от първа ръка" за събитията, които подкрепят твърденията на първия разобличител. Лицето, подало сигнала, ще бъде представляван от същия адвокат, който работи от името на първия свидетел.
Официална жалба не е подадена, но лицето е свидетелствало пред разузнавателните служби и е дало "защитени показания". Появата на втория подател на сигнал следва доклад от петък, съгласно който още един човек е обмислял да свидетелства срещу Доналд Тръмп.
Американският президент изглеждаше подготвен за сигнала от второто лице, коментира изданието. „Продължавайте да се появявате", написа Тръмп в социалната мрежа "Туитър".
В първата жалба на лицето, подало сигнала, се казва, че „в рамките на служебните си задължения получих информация от множество правителствени служители на САЩ, че президентът на САЩ използва служебното си положение, за да иска намеса от чужда държава в изборите през 2020 г. в САЩ .
Тръмп и Зеленски разговаряха по телефона за около 30 минути на 25 юли, а високопоставени представители на Вашингтон като държавния секретар Майк Помпео са слушали хода на разговора. Стенограмата бе оповестена публично два месеца по-късно. Тръмп поиска "услуга" от Украйна при разследването на фирмата за киберсигурност CrowdStrike, която определи, че руснаците са проникнали в системите на Демократическата партия, оценка, дадена от специалния прокурор Робърт Мюлер и американската разузнавателна общност. Тръмп също призова украинския лидер да проучи каквото и да е украинско участие в изборите през 2016 г.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Държавният департамент даде първоначален отговор на искането на Конгреса във връзка с процедурата за импийчмънт

Майк Помпео: Държавният департамент даде първоначален отговор на искането на Конгреса във връзка с процедурата за импийчмънт

5 Октомври 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният департамент на САЩ даде първоначален отговор на искането на Конгреса на документи като част от разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, заяви в събота държавният секретар Майк Помпео на пресконференцията в Атина, където се намира на посещение, цитиран от Reuters.
„Държавният департамент изпрати писмо до Конгреса, което е първоначалният ни отговор на искането на документи. Очевидно ще направим всички неща, които се изискват от закона“, каза Помпео на пресконференция в Гърция.
Демократите в Камарата на представителите на САЩ проверяват дали има основания за импийчмънт на президента Тръмп въз основа на сигнал, според който той е поискал от украинския президент Владимир Зеленски в телефонно обаждане от 25 юли да помогне за разследването на политически съперник от демократите - бившия вицепрезидент Джо Байдън.
Помпео, който призна, че е присъствал на разговора, заяви, че администрацията на Тръмп е „невероятно съсредоточена да гарантира, че работим с Украйна по подходящ начин“.
Демократите от САЩ в петък изискаха от Белия дом документи като част от разследването за импийчмънт.
Държавният секретар на САЩ каза, че и в миналото е имало разследвания в конгреса, при които са тормозени и притеснявани служители на Държавния департамент, като от Конгреса са се свързвали директно с тях и са искали да им предоставят различни документи и записи.
"Това е тормоз и никога няма да допусна това да се случи с моите служители", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео осъди „тормоза“ от страна на Конгреса във връзка с процедурата по импийчмънт

AFP: Майк Помпео осъди „тормоза“ от страна на Конгреса във връзка с процедурата по импийчмънт

5 Октомври 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Американският държавен секретар Майк Помпео обвини в събота членовете на Конгреса, че тормозят неговото ведомство, за да получат документи, свързани с разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, цитира думите му AFP.
"На лице е засилване на активността на Конгреса - те тормозят и притесняват служителите на Държавния департамент, като се свързват директно с тях и искат да им бъдат предоставени документи ..., които принадлежат на Държавния департамент, които са официални документи на правителството на САЩ", каза той по време на посещението си в Гърция. "Това е тормоз."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Конгресът даде на Белия дом срок до 18 октомври да предаде документите, свързани са разговорите между Тръмп и Зеленски

AFP: Конгресът даде на Белия дом срок до 18 октомври да предаде документите, свързани са разговорите между Тръмп и Зеленски

5 Октомври 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Комисиите в Конгреса, които се занимават с процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп наредиха на Белия дом да предаде документите, свързани с разследването, предава AFP.
Това се случи след като комисиите излязоха с изявление, в което ръководителят на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни иска документите, свързани с обвиненията, че Тръмп е подлагал на натиск президента на Украйна Владимир Зеленски, за да получи политически услуги.
„Белият дом отказа да (…) отговори на множеството искания на комисиите да предаде документите доброволно. След месец, изглежда сякаш президентът е избрал пътя на пренебрежението и прикриването (на фактите)“, заяви Мулвани в изявлението си.
„Съжаляваме, че президентът Тръмп постави нас и нацията ни в тази позиция, но неговите действия не ни оставят избор, освен да поставим това искане“, добави той.
На Белия дом беше поставен срок до 18 октомври да предаде исканите документи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Ще бъде изпратено искане за гласуване за процедурата за импийчмънт до Камарата на представителите

Доналд Тръмп: Ще бъде изпратено искане за гласуване за процедурата за импийчмънт до Камарата на представителите

5 Октомври 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пред репортери заяви, че Белият дом ще изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ с искане за гласуване на процедурата за импийчмънт, предава TACC.
Според него решението дали администрацията да се подчини на призовки на Камарата на представителите като част от процедурата по импийчмънт ще бъде взета от адвокати на Белия дом.
Тръмп каза още, че няма намерение да свързва сключването на търговско споразумение между САЩ и Китай с възможното провеждане на разследване в тази страна срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и неговия син Хънтър.
"Не, това няма нищо общо", каза американският лидер. "Искам да сключа търговско споразумение с Китай, но само ако то отговаря на интересите на страната ни", добави американският президент.
Тръмп каза в четвъртък, че Китай трябва да разследва Байдън и сина му. В същото време американският лидер не изключи възможността той да помоли китайския президент Си Дзинпин за това.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократите изискват документи от Майк Пенс за разследването срещу Доналд Тръмп

AFP: Демократите изискват документи от Майк Пенс за разследването срещу Доналд Тръмп

4 Октомври 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите в Конгреса поискаха от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в петък документи за неговата евентуална роля в натиска върху Украйна като част от разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предава AFP.
"Наскоро публичните информации повдигнаха въпроси за евентуална роля, която може би сте играли за предаването или подсилването на острото послание на президента Тръмп до украинския президент", пишат в писмо до Пенс трима демократи, ръководещи разследването за импийчмънт.
„В съответствие с разследването за импийчмънт на Камарата на представителите, настоятелно искаме да представите документите, посочени в придружаващия списък, до 15 октомври 2019 г.“, се казва в искането.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мит Ромни разкритикува „ужасните“ призиви за разследване на Джо Байдън

AFP: Мит Ромни разкритикува „ужасните“ призиви за разследване на Джо Байдън

4 Октомври 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканският сенатор Мит Ромни, който често критикува Доналд Тръмп, заяви, че е "грешно и ужасно" президентът да настоява Китай и Украйна да започнат разследвания на главния му политически конкурент Джо Байдън, цитира думите му AFP.
"По всичко изглежда, безсрамният и безпрецедентен призив на президента към Китай и Украйна да разследват Джо Байдън е грешен и ужасяващ", написа в социалната мрежа „Туитър“ Ромни, бивш кандидат за президент на републиканците през 2012 г. и може би най-откритият критик на Тръмп в рамките на партията.
"Когато самият президент Тръмп, американски гражданин, настоява за разследване в Китай на негов политически опонент в разгара на процеса за номинация при демократите, той да опитва да твърди, че това е нещо друго освен политически мотивирано", добави той.
В четвъртък Тръмп открито призова Китай, както и Украйна да разследват Байдън - неговия потенциален противник на президентските избори през 2020 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Ще бъде изпратено искане за гласуване за процедурата за импийчмънт до Камарата на представителите

Доналд Тръмп: Ще бъде изпратено искане за гласуване за процедурата за импийчмънт до Камарата на представителите

4 Октомври 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пред репортери заяви, че Белият дом ще изпрати писмо до председателя на Камарата на представителите на САЩ с искане за гласуване на процедурата за импийчмънт, предава TACC.
Според него решението дали администрацията да се подчини на призовки на Камарата на представителите като част от процедурата по импийчмънт ще бъде взета от адвокати на Белия дом.
Тръмп каза още, че няма намерение да свързва сключването на търговско споразумение между САЩ и Китай с възможното провеждане на разследване в тази страна срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и неговия син Хънтър.
"Не, това няма нищо общо", каза американският лидер. "Искам да сключа търговско споразумение с Китай, но само ако то отговаря на интересите на страната ни", добави американският президент.
Тръмп каза в четвъртък, че Китай трябва да разследва Байдън и сина му. В същото време американският лидер не изключи възможността той да помоли китайския президент Си Дзинпин за това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп обясни призивите да се разследва Джо Байдън с борбата с корупцията

ТАСС: Доналд Тръмп обясни призивите да се разследва Джо Байдън с борбата с корупцията

4 Октомври 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Призивите на президента на САЩ Доналд Тръмп към чуждестранни власти за разследване на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и неговия син, нямат нищо общо с политическата борба на САЩ, а са обичайна практика в борбата срещу корупцията, написа Доналд Тръмп в социалната мрежа „Туитър“, цитиран от TACC.
„Като президент имам задължение да сложа край на корупцията, дори ако това означава, че трябва да потърся помощ от чужда държава или държави. Така се постъпва винаги. Това няма нищо общо с политиката или политическата кампания по отношение на Байдън - баща и син. Става въпрос за участието им в корупцията!" - написа той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Главният прокурор на Украйна разказа за делата, в които може да е замесен Байдън

РИА Новости: Главният прокурор на Украйна разказа за делата, в които може да е замесен Байдън

4 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Синът на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън – Хънтър и компанията Burisma може да се окажат фигуранти по 15 наказателни дела в Украйна, заяви Главният прокурор на страната Руслан Рябошапка, цитиран от РИА Новости.
Освен Байдън младши, към делата могат да имат отношение бившият министър на екологията и природните ресурси на Украйна Николай Злочевски и олигархът Сергей Курченко, добави прокурорът в хода на брифинг пред журналистите.
Рябошапка поясни, че в момента Прокуратурата разглежда делата, които по-рано са закрити или разделени, за да провери за евентуално приемане на незаконни процесуални решения.
Главният прокурор подчерта, че одитът продължава, а броят на делата може да се промени.
Хънтър Байдън е бил в борда на директорите на Burisma Group, една от най-големите частни газови компании в Украйна. Байдън-старши, докато изпълняваше длъжността вицепрезидент на Съединените щати, през 2016 г. призова украинските власти да уволнят Главния прокурор Виктор Шокин, който разследва дейността на Burisma. След това той е уволнен. През август 2017 г. разследването на газовата компания е закрито.
Ситуацията около тази компания бе в центъра на вниманието след телефонен разговор между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски. След преговорите им, неназован разузнавач подаде жалба до ръководството си.
Белият дом публикува стенограма от разговора през септември, след което самата жалба беше разсекретена.
Стенограмата потвърди, че Тръмп е поискал от Зеленски да разследва уволнението на Шокин и случая на Хънтър Байдън.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Зеленски падна в капана на Тръмп

The New York Times: Зеленски падна в капана на Тръмп

4 Октомври 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Киев. Американското издание The New York Times публикува поредна статия за т.нар. Украгейт, в която твърди, че президентът на Украйна е паднал в капана на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп. Печелившият от ситуацията – и този път, е руският лидер Владимир Путин.

Агенция „Фокус“ представя превод на материала с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора Силви Кауфман.

За някои европейци най-досадният момент в телефонния разговор на Доналд Тръмп с украинския президент от 25 юли бе не опитът на американския лидер да се намеси в чуждестранната правосъдна система за лични политически цели. Това, което прави лидерът на Белия дом, отдавна вече не изненадва никого.
Не, най-вече те бяха разочаровани от сърдечността на младия колега на Тръмп Владимир Зеленски, който се опитваше да спечели благоволението на американския президент, като се преструваше, че той е спечелил изборите, вземайки пример от него; като твърдеше, че назначеният от него нов генерален прокурор „е сто процента мой човек", както и като радостно се присъедини към атаките срещу Европа, които се превърнаха в една от запазените марки на Тръмп.
Маските са свалени. Оказва се, че този популярен комик, този начинаещ реформатор, когото президентът на Франция Еманюел Макрон покани в Елисейския дворед още преди избирането му, се оказа пореден безгръбначен и неподготвен лидер, паднал в капана, заложен от Тръмп.
Германският канцлер Ангела Меркел и Макрон проявиха благоразумие, отказвайки да коментират такъв нещастен обрат на събитията. Неофициално френските дипломати твърдят, че Париж продължава активно да подкрепя Зеленски, особено в светлината на американския скандал. Това, което ЕС има като залог в Украйна, е твърде важно, a Тръмп - с мръсните си трикове - може да секне усилията за реформиране на тази постсъветска държава.
Този въпрос е по-важен от самия Зеленски. След събитията от 2014 г. корумпираният предшественик на Зеленски беше принуден да избяга в Русия. Украйна и 44-те милиона от нейните граждани станаха новата граница на демократична Европа. За да предотврати този успех, Русия на Путин анексира Крим и се намеси в Донбас.
Противно на твърденията на Тръмп, Европейският съюз е много активен в Украйна и е много по-щедър от САЩ, подкрепяйки реформи в управлението, в икономиката и в гражданското общество. От 2014 г. насам европейските институции са отделили над 15 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми, без да се брои помощта на страните-членки в рамките на междудържавните двустранни отношения.
Брюксел подписа Споразумение за асоцииране с Киев. Ако Украйна успее да приведе нормите и правилата си в съответствие с европейските, в крайна сметка ще може да интегрира напълно своята икономика в единния европейски пазар. Благодарение на безвизовата система, приета през 2017 г., милиони украинци могат да пътуват до Европа и да работят там, главно в съседна Полша, изпращайки парични преводи у дома. В Консултативната мисия на ЕС в Украйна работят 300 души, които подпомагат реформирането на службите за сигурност на страната.
Но по отношение на военната помощ, САЩ са основният партньор на Украйна. Ето защо отказът да се предостави ан Киев помощ в размер на 391 милиона долара, който администрацията на Тръмп разпореди това лято, може да се превърне в мощен лост за натиск върху Киев. В петгодишната война с Русия в Донбас, която отне 13 хиляди живота, американската подкрепа е от изключително значение. Военни експерти казват, че когато Пентагонът е предал „Джавелин“ на Украйна преди две години, руските танкове са изчезнали от територията й.
Ето защо, когато новият 41-годишен президент на Украйна се готви да се изправи срещу Путин, който управлява огромна Русия в продължение на 20 години, той най-малко иска основният доставчик на военна помощ да оттегли подкрепата за страната си.
Трябва да се отбележи, че цялата тази бъркотия с Тръмп започна в най-неподходящия момент за Зеленски. Той е начело на Украйна от четири месеца, но все още не е ясно какъв курс ще избере този новодошъл за своята страна. „Той е от друга планета", коментира един европейски дипломат, следящ внимателно Зеленски.
По време на предизборната кампания Зеленски обеща да върне мира, да обедини страната и да се бори с корупцията. И уверено спечели изборите. Избирателите отчаяно искаха промяна и той стана тяхна олицетворение. Но политическата му програма беше толкова неясна, че анализаторите можеха само да спекулират. Те стигнаха до следното заключение: какъв ще бъде президентът Зеленски, ще определят от хора от неговия кръг, които в крайна сметка ще надделеят над него.
Ще бъдат ли млади и честни реформатори онези, които дойдоха в неговото правителство и бяха подкрепени от новите членове на парламента? Приятелите му от детството и бивши колеги от филмовата компания? Или непоколебими олигарси, по-специално милиардера Игор Коломойски, чиято „Приватбанк“ беше национализирана преди три години, когато контролните финансови власти откриха, че от сметките му са изчезнали 5,5 милиарда долара?
Победителят в това състезание е интересен не само за украинските избиратели. Не по-малко отблизо всичко това се наблюдава от европейските партньори на Украйна и Международния валутен фонд, които създадоха голяма кредитна линия, за да помогнат на страната да възстанови икономиката си. Делегацията на МВФ посети Киев през септември, но остана без споразумение за нова програма за сътрудничество. Членовете му бяха силно впечатлени от амбициите на реформаторите, но те бяха предпазливи от невидимото присъствие на Коломойски.
Този олигарх се завърна от доброволно изгнание веднага, след като неговото протеже Зеленски пое президентския пост през май. Сега той преговаря с правителството за „обезщетение" от два милиарда долара за загубата на „Приватбанк“. Според чуждестранни експерти, за Зеленски тестът за политическа власт и зрялост ще бъде дали неговото правителство ще отстъпи или не на изискванията на олигарха.
Френският президент Еманюел Макрон, който разчита на Зеленски с надеждата, че той ще промени коренно ситуацията, както и че ще се стреми към възобновяване и разширяване на диалога с Москва, призовава Украйна да даде нов тласък на мирните преговори с Русия за Донбас.
И тогава на сцената се появяват Доналд Тръмп, Руди Джулиани, Нанси Пелоси. Това е типично американска история, с изключение на факта, че Украйна е завлечена в тази мръсотия в противоречие с волята й. Вашингтон се радва на сцената с импийчмънта, но той може да има катастрофални последици за отношенията на САЩ с Украйна. Оставката на специалния представител за Украйна Кърт Волкър, когото украинците считаха за своя най-силен защитник в преговорите с Русия, се счита за тежък удар, особено след като Вашингтон отзова своя посланик Мери Йованович от Киев през май.
Образът на президента Зеленски сега е развенчан, но той ще трябва да изгради мостове с европейските съюзници. Макрон ще трябва да се адаптира към тази нова ситуация. И последно, но не и по важност… И печелившият от всичко това ... Владимир Путин. Съветникът по националната сигурност на бившия президент Джими Картър, Збигнев Бжежински, в книгата си „Голямата шахматна дъска" от 1997 г. нарече независимостта Украйна „геополитическо ядро, тъй като самото й съществуване като независима държава помага да се трансформира Русия". Бжежински добавя: „Без Украйна Русия престава да бъде Евразийска империя. Но ако Москва си възвърне властта над Украйна, Русия автоматично ще получи всички необходими условия, за да стане отново мощна империя“.
Да, залозите все още са много големи. Но човек може само да гадае дали президентът Тръмп знае за това.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Укринформ“: Тръмп е отзовал посланика на САЩ в Украйна, защото се е съпротивлявала на разследването срещу Байдън

„Укринформ“: Тръмп е отзовал посланика на САЩ в Украйна, защото се е съпротивлявала на разследването срещу Байдън

4 Октомври 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил американският посланик в Украйна Мари Йованович да бъде отзована, защото е подривала авторитета му в чужбина и е възпрепятствала усилията да се убедят властите в Киев да разследват дейността на бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщава CNN, като се позовава на The Wall Street Journal, предава агенция „Укринформ“.
„Йованович, която бе отзована по-рано от очакваното, бе обвинена от Джулиани без доказателства, че се опитва да подкопае властта на президента и блокира усилията за възбуждане на разследване по отношение на бившия вицепрезидент Джо Байдън“, се казва в съобщението.
По думите на източника на WSJ, чиновници от Държавния департамент са съобщили, че отстраняването на Йованович е „приоритет“ за Тръмп.
На въпрос на журналистите, защо е бил отзован дипломатът, Тръмп заяви: „Не знам, аз ли я отзовах, или някой друг, но съм чувал много, много лоши неща за нея в течение на дълъг период – това е лошо“.
Също така се отбелязва, че Тръмп е говорил за това по време на телефонния разговор с украинския президент Владимир Зеленски на 25 юли.
Адвокатът на американския президент Руди Джулиани също се е оплаквал, че посланик Йованович се отнася с антипатия към Тръмп в частни разговори. Според него, освен това тя е станала препятствие пред усилията да се убеди Украйна да разследва дейността на Джо Байдън и неговия син Хънтър.
Както се разбра по-рано, демократите в Палатата на представителите на САЩ в близките дни възнамеряват да разпитат Йованович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Украинската прокуратура отваря отново делата за Байдън

AFP: Украинската прокуратура отваря отново делата за Байдън

4 Октомври 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Киев. Генералният прокурор на Украйна обяви, че преразглежда няколко дела около свързаната със сина на Джо Байдън – Хънтър, украинска газова компания, предава AFP.
„Правим одит на случаите, които по-рано са разглеждани от Генералната прокуратура“, заяви Руслан Рябошапка пред журналистите. „Преразглеждаме всички закрити дела... за да преценим дали тези решения са били законни“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Кърт Волкър заяви в Конгреса на САЩ, че украинските чиновници и политици са ненадеждни и лъжат

EA Daily: Кърт Волкър заяви в Конгреса на САЩ, че украинските чиновници и политици са ненадеждни и лъжат

4 Октомври 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият специален представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър даде показания в американския конгрес по „делото Байдън“, предава агенция EA Daily.
Той съобщи пред членовете на комисията, че лично е предупреждавал адвокатът на президента Руди Джулиани, че украинските политици може да лъжат за бившия вицепрезидент Джо Байдън и неговия син Хънтър.
Както съобщава The Washington Post, Волкър е заявил, че се е опитвал да предупреди Джулиани, че украинските чиновници, включително бившият Главен прокурор Юрий Луценко, са ненадеждни и че трябва да се гледа с недоверие на прокурорските версии.
Изданието отбелязва, че това са само първите показания на Кърт Волкър, които той се съгласи да даде преди три комисии в Конгреса. Процесът започна във връзка със скандала, възникнал след появяването на информация, че Белият Дом се е опитал да натисне президента на Украйна Владимир Зеленски с искане да се проведе разследване за действията на Джо Байдън и неговия син Хънтър.
Руската агенция отбелязва, че освен Волкер, конгресмените са привикали за даване на показания и бившия посланик на САЩ в Украйна Мари Йованович, заместник-помощник държавния секретар Джордж кент, съветника на Държавния департамент Улрих Брехбул, както и постоянния представител на САЩ при ЕС Гордън Сондланд.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Започна сесията на Камарата на представителите, в която Кърт Волкър ще свидетелства по скандала за разговора между Тръмп и Зеленски

The Hill: Започна сесията на Камарата на представителите, в която Кърт Волкър ще свидетелства по скандала за разговора между Тръмп и Зеленски

3 Октомври 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Депутатите от трите комисии в Камарата на представителите започнаха разпита над бившия специален представител на САЩ в Украйна Кърт Волкър, докато Демократическата партия ускорява процеса по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, пише американският вестник The Hill.
Волкър, който напусна поста си по-рано, е една от фигурите, които според по-ранната информация е участвал в скандала, в който Тръмп е оказал натиск върху Зеленски да разследва бъдещия политически съперник на президента Джо Байдън за корупция.
Идеята, че Тръмп опитал да използва помощ от чуждестранен лидер, за да спечели политическо предимство пред политически съперници, накара възмутени демократи да започнат разследване за импийчмънт.
В седмица, в която Конгресът официално е в почивка, а залите на Капитолията обикновено са празни, десетки репортери, фотографи и оператори напълниха залите преди свидетелстването на Волкър при затворени врати. Присъстваха членове на три комисии на Камарата, включително от Комисията по разузнаване и Комисията по външните работи.
В пленарната зала бяха забелязани и депутати от републиканската партия, като Майк Търнър, част от Комисията по разузнаване, и Лее Зелдин, който е част от Комисията по външните работи.
Търнър по-рано заяви, че Волкър е „прекрасен дипломат“ и осъди процедурата по импийчмънт.
Според него е много неприятно, че разследването е засегнало способността на Волкър да промотира интересите на САЩ в Украйна.
„Силно съм убеден, че Волкър не би участвал, нито би му било позволено нищо нередно, още повече незаконно във връзка със службата му към нашата страна“, заяви Търнър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тръмп: Ще помоля Си Дзипин да разследва Джо Байдън

Тръмп: Ще помоля Си Дзипин да разследва Джо Байдън

3 Октомври 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „със сигурност“ ще си помисли дали да не помоли китайският лидер Си Дзипин да разследва политическият опонент на Тръмп Джо Байдън, предава AFP.
Тръмп заяви пред репортери, че Украйна би трябвало да разследва бъдещият кандидат за президент от Демократическата партия и Китай трябва да последват примера им.
„Опеределено, това нещо за което можем да започнем да мислим“, заяви Тръмп по адрес на възможното включване на Пекин в случая.
Тръмп предизвика яростна реакция в Конгреса, като беше задействана и процедура по импийчмънт, след като се появи информация, че той е поискал от президента на Украйна Владимир Зеленски да разследва Байдън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Бившият специален пратеник на САЩ в Украйна ще свидетелства пред Конгреса във връзка с телефонният разговор до Киев

Voice of America: Бившият специален пратеник на САЩ в Украйна ще свидетелства пред Конгреса във връзка с телефонният разговор до Киев

3 Октомври 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият специален пратеник на САЩ в Украйна Кърт Волкър ще свидетелства пред комисиите в Конгреса за своето участие в действията на президента на страната Доналд Тръмп, свързани с Киев, предава Voice of America.
Той ще говори на заседание при затворени врати пред няколко комисии в Камарата на представителите, включително тези по външните работи и разузнаването.
Волкър служи като специален пратеник в Украйна откакто беше назначен на тази длъжност от тогавашния Държавен секретар Рекс Тилерсън. Това се случи през 2017 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Consortium News (САЩ): Неразказаната история на „украинския скандал“ с Тръмп: Рутинната корупция на американската външна политика

Consortium News (САЩ): Неразказаната история на „украинския скандал“ с Тръмп: Рутинната корупция на американската външна политика

3 Октомври 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Най-важните аспекти от „украинския скандал“ с президента на САЩ Доналд Тръмп, който доведе до започването на процедура по импийчмънт срещу държавния глава, не се разказват, дори от републиканците, пише американското онлайн списание Consortium News в материал, представен без редакторска намеса.
Много е вероятно Тръмп да е бил мотивиран от традициите в политиката, ако наистина е спрял военна помощ за Украйна в замяна на това, Киев да започне разследване срещу фаворита на демократите президентската надпревара през 2020 година Джо Байдън, макар стенограмата от разговора между Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, която бе публикувана от Белия Дом, да не показва категорично, че се предлага подобна размяна.
Но това, за което не се говори в мейнстрийма е контекста на тази история, който, като оставим настрана политиката, говори, че Байдън наистина трябва да бъде разследван и в Украйна, и в САЩ.
Ние знаем от изтеклия в началото на 2014 г. телефонен разговор между Виктория Нуланд, тогава помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси, и Джефри Пайет, тогава американски посланик в Украйна, че тогавашният вицепрезидент Байдън, който играеше роля на „отговорник“ на САЩ, подкрепи свалянето на избрано украинско правителство скоро след този разговор.
Това е най-голямото престъпление в тази история, което не се разказва. Незаконното сваляне на суверенно правителство.
Като плячка от преврата, синът на тогавашния вицепрезидент – Хънтър Байдън, скоро получи място в борда на най-големия производител на газ в Украйна – Burisma Holdings. Това може да се разглежда само като прозрачно неоколониална маневра за превземане на държава и инсталиране на свои хора. Но синът на Байдън не беше единственият.
Приятел на семейството на тогавашния държавен секретар Джон Кери също се присъедини към борда на Burisma. Американският земеделски гигант Monsanto получи украински договор скоро след преврата. Освен това първият украински финансов министър при новата власт беше американски гражданин, бивш служител на Държавния департамент, който получи украинско гражданство ден преди да заеме поста.
След като украински прокурор започна да разследва възможна корупция в Burisma, Байдън открито призна на конференция миналата година, че като вицепрезидент е задържал кредитна линия за 1 милиард долара за Украйна, докато правителството не уволни прокурора. Както самият Байдън казва, отнело му е само шест часа, за да го постигне.
Сега демократите обвиняват Тръмп, че е направил именно това, за което Байдън се похвали и не е ясно дали настоящият президент е получил това, което иска, както Байдън.

Заплахи, подкупи и изнудване

Това ни води до още една голяма част от тази история, която не е разказана: рутинният начин, по който американското правителство провежда външна политика: с подкупи, заплахи и изнудване.
Тръмп може да е отказал военна помощ, за да получи разследване на Байдън, но е лицемерно това да бъде определяно от демократите като злоупотреба с власт повече от обикновеното. А такива случаи са обичайни.
Има изобилие от примери. Заплаха да се задържи чуждестранна помощ беше отправена на Съвета за сигурност на ООН през 1991 година, когато САЩ искаха оторизация за първата война в Персийския залив. Йемен имаше смелостта да гласува против. Член на американската делегация тогава каза на постоянният представител на Сана: „Това е най-скъпото гласуване, който някога сте правили“. След това Вашингтон спря 70 милиона долара помощ за най-бедната държава в Близкия Изток, а Саудитска Арабия репатрира около един милион йеменски работници.
Същото се случи и преди втората война в Персийския залив през 2003 година, както разкри информаторът Катарин Гън. Тя показа доклад на Агенцията за национална сигурност (NSA), който разкри как САЩ са искали помощ от свой британски колега да шпионира мисиите на членовете на Съвета за сигурност ,за да получат „лостове“ за натиск срещу тях и да повлияят на техния вот за разрешаване на инвазията в Ирак.
През 2001 година САЩ заплашиха да спрат военната и чуждестранната помощ, ако страните не включат двустранни споразумения, гарантиращи имунитета на американските войници пред Международния наказателен съд.
По-наскоро, САЩ използваха своята сила срещу Еквадор, включително спряха 10 милиарда долара под формата на заем от МВФ, в замяна на експулсирането на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж от посолството на страната в Лондон.

Ето как САЩ провеждат „дипломация“.

Като бивш генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали пише:
„Идвайки от развиваща се страна, се обучавах задълбочено в международното право и дипломацията и погрешно предполагах, че великите сили, особено САЩ, също учат своите представители на дипломация и приемат нейната ценност. Но Римската империя не е имала нужда от дипломация. Нито САЩ. Дипломацията се възприема от имперската сила като загуба на време и престиж и знак за слабост“.
Тази фундаментална корупция на външната политика на САЩ, която включва свалянето на избраните правителства, е съпоставима единствено с корупцията на политическа система, която екзалтира партийната политическа власт повече от всичко останало. Разкриването на тази дълбока и дългогодишна корупция трябва да има предимство пред взимането на партийни скалове, независимо дали е на Байдън или Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Уволненият бивш Главен прокурор на Украйна: Разследването срещу Burisma беше прекратено заради САЩ

Уволненият бивш Главен прокурор на Украйна: Разследването срещу Burisma беше прекратено заради САЩ

3 Октомври 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Уволненият Главен прокурор на Украйна, който е в центъра на скандала около бившия американски вицепрезидент Джо Байдън, е заявил в частен разговор с личния адвокат на президента на САЩ Руди Джулиани по-рано тази година, че е получил нареждане да изостави разследването на свързаната със сина на Байдън газова компания, показват детайли от този разговор, които бяха предадени на Конгреса от генералния инспектор на Държавния департамент, съобщава Fox News.
Американският телевизионен канал е получил копие от бележките на Джулиани от неговия разговор с уволнения украински прокурор Виктор Шокин през януари 2019 година. В тях се твърди, че „неговите разследвания са спрени заради страх от САЩ“.
„Господин Шокин се опитва да продължи разследването, но през или около юни или юли 2015 година посланикът на САЩ Джефри Пайет му казва, че разследването трябва да се пипа с бели ръкавици, което, според господин Шокин, означава да не се прави нищо по него“, гласят бележките от разговора. В тях се твърди също, че на Шокин му е казано, че Байдън е спрял американска помощ за Украйна заради разследването.
Главният прокурор е уволнен през април 2016 година, а въпросният случай е „закрит от настоящия Главен прокурор Юрий Луценко“, пак според записките на Джулиани. Въпреки неговите твърдения, Шокин е постоянно обвиняван в корупция от двете страни на Атлантика.
Но ролята на Байдън в тази история е обратно под светлините на прожекторите, след като Демократическата партия започна разследване за импийчмънт заради усилията на Тръмп да убеди Украйна да поднови разследването на действията на бившия американски вицепрезидент.
Байдън, който иска да замени като президент Доналд Тръмп след изборите през 2020 година, веднъж се похвалил пред камерите, че когато е бил вицепрезидент и е ръководил украинската политика на администрацията на Барак Обама успешно е притиснал Киев да уволни Шокин, който тогава е Главен прокурор и по това време разследва основателя на Burisma Holdings, където Хънтър Байдън имаше много доходоносна роля в борда.
Съюзниците на демократа обаче твърдят, че неговата намеса, която предизвика уволнението на Шокин, няма нищо общо със сина му, а по-скоро е свързана с корупционните проблеми на Украйна. Кампанията „Байдън“ също нападна Джулиани и разкритикува остро медиите, че му предостави ефирно време. Кампанията пише на NBC News, CBS News, Fox News и CNN, за да изрази „сериозна загриженост, че продължавате да пускате Руди Джулиани в ефир, за да разпространявате фалшиви, развенчани теории на конспирацията от името на Доналд Тръмп“.
The Wall Street Journal съобщи миналата седмица, че към момента на намесата на Байдън, разследването на Burisma е било затихнало.
Но тогава Шокин, според интервюто с Джулиани, е разследвал Микола Злочевски, бившият министър на екологията и природните ресурси на Украйна – също основател на Burisma. Хънтър Байдън е назначен в борда на компанията от Злочевски, „за да се защити самият той“, както твърди бившият украински Главен прокурор.
Интервюто, за което се твърди, че е извършено от Джулиани, се проведе на 23 януари 2019 г. в офис на Park Avenue в Ню Йорк. Шокин е бил интервюиран по телефона и са използвани преводачи - един в Украйна и един в Ню Йорк, според бележките, получени от Fox News.
В изявление пред телевизионния канал, след като този доклад е публикуван за първи път, Джулиани каза, че подробностите са събрани преди Байдън да обяви кандидатурата си за президент и тези обвинения да стигнат до него.
„Проучих ги като част от задълженията ми като адвокат да покажа, че престъпленията не са извършени от моя клиент, а от демократите. Не исках да разследвам Джо Байдън. Не разследвах Джо Байдън“, заяви Джулиани.
Той също така потвърди, че е внесъл документите в Държавния департамент, като каза, че е разочарован, че не са разследвани.
„Може би сега ще го направят“, каза бившият кмет на Ню Йорк.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп обвини демократите, че се опитват да спечелят изборите чрез импийчмънт

РИА Новости: Тръмп обвини демократите, че се опитват да спечелят изборите чрез импийчмънт

3 Октомври 2019 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Демократическата партия, че се опитва да спечели изборите през 2020 г. чрез импийчмънт, предава РИА Новости.
„Нанси Пелоси (председателят на Камарата на представителите) току-що заяви, че се интересува от понижаване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, и работи върху така необходимата USMCA (търговско споразумение за САЩ, Мексико и Канада). Тя не може да работи по нито един въпрос. Това е просто прикрит опит за спечелване на изборите чрез импийчмънт ", написа Тръмп в „Туитър“.
По-рано Пелоси проведе пресконференция, по време на която тя изрази надежда президентът да продължи да работи с Конгреса по тези важни въпроси.
Тръмп също за пореден път разкритикува ръководителя на разузнавателния комитет на Камарата на представителите Адам Шиф, който провежда разследване в рамките на процедурата по импийчмънт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп обвини демократите, че се опитват да спечелят изборите чрез импийчмънт

РИА Новости: Тръмп обвини демократите, че се опитват да спечелят изборите чрез импийчмънт

2 Октомври 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Демократическата партия, че се опитва да спечели изборите през 2020 г. чрез импийчмънт, предава РИА Новости.
„Нанси Пелоси (председателят на Камарата на представителите) току-що заяви, че се интересува от понижаване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, и работи върху така необходимата USMCA (търговско споразумение за САЩ, Мексико и Канада). Тя не може да работи по нито един въпрос. Това е просто прикрит опит за спечелване на изборите чрез импийчмънт ", написа Тръмп в „Туитър“.
По-рано Пелоси проведе пресконференция, по време на която тя изрази надежда президентът да продължи да работи с Конгреса по тези важни въпроси.
Тръмп също за пореден път разкритикува ръководителя на разузнавателния комитет на Камарата на представителите Адам Шиф, който провежда разследване в рамките на процедурата по импийчмънт.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Путин не намира „нищо компроментиращо“ в обаждането на Тръмп до Зеленски

AFP: Путин не намира „нищо компроментиращо“ в обаждането на Тръмп до Зеленски

2 Октомври 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Руската Федерация Владимир Путин защити американския си колега Доналд Тръмп във връзка с обвиненията, че държавният глава на САЩ е оказвал натиск над Киев да дискредиритра политическия опонент на Тръмп Джо Байдън, като заяви че няма „нищо компроментиращо“ в стенограмата на разговора.
„Не виждам нищо компроментиращо в разговора между Тръмп и украинският лидер Зеленски“, заяви Путин.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Разследването за импийчмънт е преврат, който цели да отнеме властта от хората

Доналд Тръмп: Разследването за импийчмънт е преврат, който цели да отнеме властта от хората

2 Октомври 2019 | 07:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разследването за импийчмънт срещу него е „преврат“, пише американското издание USA Today.
Миналата седмица Демократическата партия официално откри разследване за импийчмънт, което ще изяснява дали държавният глава е използвал военната помощ за Украйна като лост, за да принуди тази страна да разследва бившия американски вицепрезидент и негов политически противник Джо Байдън за бизнес операциите му в Киев.
„Научавайки повече и повече всеки ден, стигам дои извода, че това, което се случва, не е импийчмънт, а преврат, който цели да отнеме властта от хората, техния вот, техните свободи, тяхната Втора поправка, религия, армия, гранична стена и дадените им от Бог права като граждани на Съединените американски щати!“ – написа Тръмп в серия от „туийтове“.
Наричането на разследването на държавния преврат отразява тона на Тръмп по отношение на предишни разследвания срещу него, които той вече определи това като „лов на вещици“ и „президентски тормоз“, отбелязва изданието.

Превод и редакция:Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Служителите на Държавния департамент не са задължени да присъстват на изслушването за импийчмънта на Тръмп

Майк Помпео: Служителите на Държавния департамент не са задължени да присъстват на изслушването за импийчмънта на Тръмп

1 Октомври 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Служителите на Държавния департамент на САЩ, които демократите в Камарата на представителите по-рано призоваха за изслушване като част от процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, не са длъжни да спазват това изискване. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в писмо, изпратено до председателя на Комисията по външни работи Елиът Енгел (демократ от щата Ню Йорк), предава TACC.
„Вие се стремите да принудите служителите на Държавния департамент да се явят на изслушването на посочените дати, но Kомисията не е приложила призовки, които ги задължават да присъстват на изслушването“, отговори Помпео на съвместно писмо от председателите на трите комисии на Камарата, изпратено миналата седмица. Според него дневният ред е единственият легитимен инструмент, с който законодателите могат да изискват присъствието на представители на изпълнителната власт на правителството в съдебното заседание, в противен случай решението остава техен доброволен избор. „По този начин Вашето писмо може да бъде възприето само като искане за доброволно явяване на петима служители на Държавния департамент“, заключи ръководителят на американската дипломация.
Американският държавен секретар подчерта, че „петимата служители, посочени в писмото, не могат да участват в разпит или изслушване без консултация с изпълнителната власт", което би гарантирало, че в резултат на тази поверителна или дипломатическа информация няма да бъде разкрита кореспонденция. В тази връзка Помпео изисква в съдебното заседание да присъства правният съветник на Държавния департамент.
„Предлаганите дати за изслушванията не дават достатъчно време на Държавния департамент и служителите му, за да се подготвят правилно. Вие твърдите, че в случай че представителите на Държавния департамент не спазят очевидно недостатъчната Ви времева рамка за доброволно явяване на изслушването, това трябва да се разглежда като доказателство за опити да възпрепятстване на разследването. Няма законова основа за такава заплаха“, подчерта Помпео.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Помпео е присъствал на разговора между Тръмп и Зеленски

The Wall Street Journal: Помпео е присъствал на разговора между Тръмп и Зеленски

1 Октомври 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е случал телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Владимир Зеленски, съобщава изданието The Wall Street Journal, като се позовава на източник от външнополитическото ведомство във Вашингтон.
Според информацията, разпространена от редакцията, Помпео е бил един от онези, които са чули какво точно са си казали Тръмп и Зеленски. По-късно първият дипломат на Вашингтон е станал част от групата на официалните лица, които са прослушали телефонния разговор между двамата президенти.
Според изданието, присъствието на Помпео свързва Държавния департамент с разследването на опита за импийчмънт срещу Доналд Тръмп от членовете на Камарата на представителите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Германските политици са възмутени от поведението на Зеленски в телефонния разговор с Тръмп

Der Spiegel: Германските политици са възмутени от поведението на Зеленски в телефонния разговор с Тръмп

1 Октомври 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Хуморът и способността за язвителна ирония – това са качествата, заради които в Украйна обичат Владимир Зеленски като сатирик. И на поста президент на страната Зеленски нямаше нищо против да се шегува. Наскоро той развесели участниците в конференцията „Ялтинска европейска стратегия“ с игрив чат в Whatsapp, пише германското издание Der Spiegel в материал, представен без редакторска намеса.
Като сатирическо произведение се чете и протоколът от телефонния разговор между президентите на Украйна и САЩ. Например, когато Зеленски се хвали, че по време на последната си визита в Ню Йорк е отседнал в Хотел на Доналд Тръмп. Или когато казва, че в хода на предизборната си кампания е използвал някои методи на американския лидер: „Вие сте великолепен учител за нас“.
Това, което обсъждаха Тръмп и Зеленски, никога не е било предназначено за обществеността, затова техните думи трябва да се приемат сериозно. Това се отнася и за пасажа, в който двамата политици критикуват германското правителство. Както каза Тръмп, Ангела Меркел говори много, но прави малко. Реакцията на Зеленски: „Вие сте напълно прав. Не на 100%, а на 1000%“.
„Няма да коментираме това“, заяви официален представител на правителството в Берлин. Но в същото време от германската коалиция посочиха следните цифри: от началото на украинската криза на Киев са изпратени 1,4 милиарда евро, включително 544 за помощ в развитието на икономиката, 110 милиона като хуманитарна помощ, както 500 милиона евро кредити.
„Упреците на Тръмп „най-малкото не са справедливи“ – така критикува изказването на американския президент председателят на фракцията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Бундестага Ролф Мюцених. „Европейците предоставиха на Украйна милиардни суми, изразяващи се в двуцифрени числа, а също така въведоха срещу Русия програма за санкции, каквато не е имало дори по времето на Студената война“, отбеляза Норберт Рьонтген, председател на парламентарната комисия по външни работи.
Тръмп и Зеленски не са доволни, на първо място, от факта, че Меркел не е заела ясна позиция по отношение на Русия и че Германия и Франция отказват да доставят оръжие за Украйна, докато САЩ изпращат противотанкови оръжия и „несмъртоносна“ военна техника в Източна Европа.
Ирония на историята: Джо Байдън, най-многообещаващият кандидат от Демократическата партия за следващите президентски избори, споделя критичното мнение на Тръмп за Меркел. В мемоарите си той описва срещата с канцлера Меркел на Мюнхенската конференция по сигурността през 2015 година. „Бях разочарован, когато тя след своята реч решително отказа да достави истинско оръжие на украинските военни, които се намираха в неизгодно положение“, пише Байдън.
Дипломатическите усилия на Меркел не бяха споменати в телефонния разговор на Тръмп дори с една дума – за недоумение на Берлин. „А нали именно канцлерът Меркел и тогавашният министър на външните работи Щайнамайер направиха всичко, за да не възникне обширен военен конфликт в този регион“, казва ръководителят на фракцията на ГСДП Мюцених.
В момента посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник се опитва да изглади ситуацията. По неговите думи, президентът Зеленски цени високо „изключителния личен принос на канцлера Меркел“.
Досега федералното правителство се надяваше, че при новия украински президент Минският процес ще се възроди. През октомври, след продължителна почивка, трябваше да се проведе среща на държавните и правителствените ръководители на участващите страни в нормандския формат. Но въпросът заседна по време на преговорите, по-специално по въпроса за изборите н на окупираните територии в Източна Украйна.
Въпреки недоволството от Зеленски, федералното правителство смята, че аферата е била инициирана от Вашингтон.
Според политика от Християндемократическия съюз (ХДС) Рьонтген този разговор демонстрира как Тръмп използва властта „за лични интереси, в интерес на своята избирателна кампания, както и против Германия и Европа“.
Неговият колега от ГСДП Мюцених счита, че Тръмп остава верен на своя девиз: „По-добре направи раздор, отколкото да работиш за взаимно разбирателство и партньорско решение на проблемите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Разговорите между Тръмп и Путин могат да бъдат публикувани само със съгласието на Русия

Bloomberg: Разговорите между Тръмп и Путин могат да бъдат публикувани само със съгласието на Русия

1 Октомври 2019 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. След като демократите заявиха, че в рамките на процедурата по импийчмънт ще изискат да бъдат обнародвани стенограмите от телефонните разговори между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, от Кремъл подчертаха, че преди публикуването им Русия трябва да даде съгласието си, предава Bloomberg.
„Това е възможно само по взаимно съгласие на страните“, заяви прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Като цяло, дипломатическата практика не предвижда подобни публикации. Но ако има някакви сигнали от американците, ще ги обсъдим“.
Председателят на комисията по разузнаване на Камарата на представителите Адам Шиф в неделя в ефира на NBC заяви, че Конгресът иска да получи достъп до записите на телефонните разговори с Путин. Това се случи на фона на дебатите около обнародването на подробности от разговора на Тръмп с украинския президент Владимир Зеленски от Белия Дом, който стана причина за стартирането на процедура по импийчмънт. Миналата седмица Кремъл заяви, че се надява САЩ да не публикуват стенограма от разговорите между Тръмп и Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Републиканците в Сената поискаха разследване за връзките на Клинтън и Байдън с Украйна

Washington Examiner: Републиканците в Сената поискаха разследване за връзките на Клинтън и Байдън с Украйна

1 Октомври 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Републиканците в Сената на САЩ възобновиха разследването за това, дали украинците са били в координация с Демократическата партия, за да предоставят уличаваща информация за президента Доналд Тръмп преди изборите за държавен глава през 2016 година, пише американското консервативно издание Washington Examiner.
Председателят на финансовата комисия в Сената Чък Грасли и председателят на комисията за вътрешна сигурност Рон Джонсън писаха на Генералния прокурор Уилям Бар, че освен това искат да знаят дали Министерството на правосъдието има информация от украински прокурори, която противоречи на обяснението на бившия вицепремиер Джо Байдън за заплахата да се задържи помощ от 1 милиард долара за Киев.
Двамата високопоставени републиканци са изпратили писмото няколко дни,, след като демократите в Камарата на представителите обявиха, че започват официално разследване за импийчмънт на Тръмп заради проведения на 25 юли телефонен разговор между президента и украинския му колега Владимир Зеленски. Демократите твърдят, че Тръмп е използвал властта на поста си, за да принуди украинския държавен глава да разследва Байдън, като го е заплашил да задържи помощта от 1 милиард долара.
Както отбелязва изданието, републиканците отдавна искат да разобличат усилията на демократите да хвърлят мръсотия по Тръмп и неговата кампания чрез украинското правителство.
Грасли пише за първи път до Министерството на финансите през юли 2017 година с искане за информация относно „наглите усилия на Националния демократически комитет и кампанията на Хилъри Клинтън да използват правителството на Украйна с изричната цел да намерят негативна информация за тогавашния кандидат Тръмп, за да навредят на кампанията му“.
По думите на Грасли, основен играч в операцията е американката от украински произход Александра Чалупа, чиято цел е била „да разкрие предполагаемите връзки между тогавашния кандидат Доналд Тръмп, Пол Манафорт и Русия“.
Грасли и Джонсън искат да знаят дали Бар разследва „връзките и координацията“ между украинските правителствени служители и Националния демократически комитет или кампанията на Клинтън.
Те също така искат от Бар да обясни защо не е изискано от Чалупа да се регистрира като чуждестранен агент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп призовава Адам Шиф да бъде арестуван за държавна измяна

The Hill: Доналд Тръмп призовава Адам Шиф да бъде арестуван за държавна измяна

30 Септември 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп в понеделник предложи председателят на Комисията за разузнаване на Конгреса Адам Шиф да бъде арестуван за държавна измяна, престъпление, наказуемо със смърт или затвор, за преувеличаване и изопачаване на части от разговора на президента с колегата му от Украйна Владимир Зеленски, пише американският вестник The Hill
В поредица от публикации в социалната мрежа „Туитър“ Тръмп нападна Шиф и анонимния информатор, който изрази опасения относно намеренията и целите на Тръмп по време на разговора с президента на Украйна, което стана причина за инициираната от демократите процедура за импийчмънт
"Конгресмен Адам Шиф направи незаконно лъжливо и ужасно изявление,като представяйки го като най-важната част от моя разговор с украинския президент и го прочете на глас пред Конгреса и американския народ", написа Тръмп в „Туитър“
В своето встъпително изявление по време на изслушване в Конгреса на изпълняващия длъжността директор на националното разузнаване Шиф спомена разговора на Тръмп с украинския президент Владимир Зеленски, като перифразира аспекти, за да наблегне на твърденията за неправомерни действия, включително като каза, че Тръмп е наредил на Зеленски да „изсипе мръсотия върху моя политически опонент“ цели „седем пъти“.
Шиф защити коментарите си по време на изслушването в четвъртък на фона на републиканската реакция, като твърди, че те са направени донякъде на шега.
„Разбира се, президентът никога не е казвал:„ Ако не ме разбирате, ще го кажа още седем пъти“, исках да покажа, че това е посланието, което украинският президент получаваше с не толкова много думи“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украинци призоваха Зеленски да публикува стенограми от разговорите си с Путин

ТАСС: Украинци призоваха Зеленски да публикува стенограми от разговорите си с Путин

30 Септември 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Петиция с молба към президента на Украйна Владимир Зеленски да публикува стенограми от телефонните си разговори с руския лидер Владимир Путин се появи на уебсайта на държавния глава, предава ТАСС.
„Предвид дипломатическия скандал, свързан с телефонния разговор с президента на САЩ Тръмп и съдържанието на тези разговори, конкретно „заиграването“ с Тръмп, съгласуването на позициите по някои наказателни дела, критиката към лидерите на ЕС и бившия посланик на САЩ, искаме да се обнародват стенограмите от всичките телефонни разговори между президента на Украйна Зеленски и президента на Русия Путин“, се казва в документа.
Електронната петиция е създадена на 28 септември и към момента е набрала 57 гласа. За да е възможно разглеждането й от президента, тя трябва да набере 25 хиляди подписа за 90 дни.
Твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху Зеленски в телефонен разговор през юли, за да накара Киев да помогне косвено на ръководителя на администрацията на Вашингтон за втори мандат през 2020 г., предизвика скандал във Вашингтон. Предполага се, че американският лидер упражнява натиск върху украинския си колега, като се стреми да започне разследване на действията на сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ от Вашингтон за Киев.
Във вторник Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, контролирана от Демократическата партия, обяви въз основа на подобни подозрения, че е започнала процедура по импийчмънт срещу републиканеца Тръмп. Демократът Байдън сега е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите избори в САЩ през следващата година. Белият дом разкри в сряда стенограма от разговора през юли между лидерите на двете страни. Оказа се, че Тръмп не е искал от Зеленски да започне разследване срещу Хънтър Байдън в замяна на финансова и военна помощ от САЩ към Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Оповестяването на стенограмата на разговора между Тръмп И Зеленски показва опасност в преговорите със САЩ

Мария Захарова: Оповестяването на стенограмата на разговора между Тръмп И Зеленски показва опасност в преговорите със САЩ

30 Септември 2019 | 04:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Публикуването на стенограмата на телефонния разговор между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски показа, че е опасно да се преговаря с Вашингтон. Това действие на САЩ променя формата на отношенията между държавите, заяви в неделя официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от TACC.
"Съгласна съм с много оценки, че това публикуване на стенограмата на разговора между Тръмп и Зеленски със сигурност ще промени картината и дори не картината, но вероятно формата на отношенията между държавите, между лидерите, между политиците. Защото сега, на третия ден след този скандал, всички разбират, че е опасно да се обадите във Вашингтон, да преговаряте, да се срещнете “, каза тя в ефира на програмата „Голямата игра“ на Първи канал
Захарова смята, че публикуването на телефонния разговор може да бъде урок за украинския лидер и по този начин да повлияе на ситуацията в страната. "Ако този урок, а това е колосален политически урок, Зеленски го възприеме правилно, имам голяма надежда за това, че като цяло ситуацията в Украйна може да се развие по различен начин", каза тя.
В същото време Захарова подчерта, че Зеленски трябва да преоцени ролята на САЩ в Украйна. "Ето така просто с едно щракване, те могат просто да сринат цялата украинска политика, както беше направено от демократите. Защото, разбира се, демократите стоят зад това. Точно по същия начин Украйна като държава може да бъде срината от американския естаблишмънт в момент, когато ще бъде удобно и необходимо“, обясни официалният представител на руското външно министерство.
Захарова отбеляза също, че президентът на Украйна трябва да разчита на професионализма. „Не на лозунгите и не на PR кампаниите, които го подвеждат и го подведоха и сега, които придружаваха дейността на Порошенко, а на професионализма трябва да залага (новият украински президент)“, обясни тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от 60% от американците смятат, че съдържанието на разговора на Тръмп със Зеленски представлява проблем

ТАСС: Повече от 60% от американците смятат, че съдържанието на разговора на Тръмп със Зеленски представлява проблем

29 Септември 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повече от 60% от американците смятат, че съдържанието на телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и неговия украински колега Владимир Зеленски е сериозен проблем. Това става ясно от анкета, публикувана в неделя от ABC и Ipsos, цитирана от TACC.
В същото време 43% от анкетираните смятат този въпрос за "много сериозен". Едновременно мнозинството от анкетираните - 51% - заявиха, че изобщо не са изненадани, че Тръмп , както показва стенограмата, подтиква украинския президент да започне разследване на действията на сина на бившия вицепрезидент Джоузеф Байдън. Други 32% са казали, че не са "твърде изненадани", само 3% от жителите на Съединените щати определят това като „голяма изненада“.
Телефонният разговор през юли между Тръмп и Зеленски предизвика голям скандал във Вашингтон, който в крайна сметка стана причина за стартиране на процедурата по импийчмънт срещу американския президент. Демократът Байдън, бивш вицепрезидент, е най-вероятният конкурент на Тръмп в предстоящите президентски избори през ноември 2020 г. Следователно, според демократите, Тръмп, оказвайки натиск върху Зеленски, всъщност се е стремял да привлече помощта на Киев в усилията му да бъде преизбран за втори мандат. На 25 септември Белият дом разкри стенограмата от разговора през юли между лидерите на двете страни. Оказа се, че Тръмп не е поставил на Зеленски разследването срещу Хънтър Байдън, сина на Джо Байдън, като условие за финансова и военна помощ от Вашингтон за Киев. Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно изпълнява функцията на главна прокуратура, не откри нарушения на националното законодателство в съдържанието на телефонния разговор, нито основания за по-нататъшно разследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Нанси Пелоси смята, че не е от значение дали демократите ще загубят електорат заради процедурите по импийчмънт

USA Today: Нанси Пелоси смята, че не е от значение дали демократите ще загубят електорат заради процедурите по импийчмънт

29 Септември 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите от Демократическата партия на САЩ Нанси Пелоси заяви, че партията трябва да натисне за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, без значение от политическите последствия от това.
„Няма значнеие“, заяви тя пред журналисти.
„Нашата първа отговорност е пред конституцията“.
Пелоси е демократ от Калифорния, който пое поста на председател на Камарата на представителите, след като нейната партия събра мнозинство на изборите през 2018 г.
Тя добави, че решението да продължат с възможните процедури по импийчмънт е било диктувано от действията на президента.
„Това е тъжно време за нашата страна. Няма наслада в това“, добави Пелоси.
Тя заяви по-рано, че нейната неохотност да се премине към действия за импийчмънт по-рано са били свързани с това, че все още не е разполагала с достатъчно факти и доказателства. След свидетелствата на сътрудника на разузнаването обаче е променила мнението си. Стенограмата на разговора, публикувана след свидетелствата показаха, че Тръмп иска информация, с която да очерни своя вероятен бъдещ политически противник Джо Байдън.
Пелоси заяви, че според нея администрацията на Тръмп се е опитала да покрие случая, а после се е опитала да скрие и опитите си за това.
Междувременно Тръмп настоя, че в разговорът не е имало нищо нередно и нарече опитите за импийчмънт „лов на вещици“.
Пелоси заяви и, че ще предостави на разузнавателната комисия да разследва случая, без намеса.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Тръмп обвинява ръководителя на кабинета, за това, че не е имал план за справяне със скандала с телефонният разговор между него и Зеленски

CNN: Тръмп обвинява ръководителя на кабинета, за това, че не е имал план за справяне със скандала с телефонният разговор между него и Зеленски

29 Септември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита, че един от отговорниците за скандала в Белия дом, който доведе до разследване и до импийчмънт срещу президента, е ръководителят на кабинета Мик Мулвани, съобщава CNN.
Според източниците на американската медия, Мулвани е бил обвинен от Тръмп за това, че не е разполагал със стратегия за защитата и обясненията на съдържанието на публикуваните документи, свързани с разговора между американския президент неговия украински колега Владимир Зеленски.
Според източниците, не само Тръмп, но целият кабинет е бил разочарован от това, че Белият дом не е разполагал с план за действие за справянето с кризата, след като беше подадено оплакване, което заплашва да доведе до импийчмънт на президента.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Държавният департамент на САЩ ще разследва имейлите на бившите сътрудници на Хилари Клинтън

The Washington Examiner: Държавният департамент на САЩ ще разследва имейлите на бившите сътрудници на Хилари Клинтън

29 Септември 2019 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на президента Доналд Тръмп ще подсили разследванията си в имейлите на десетки бивши щатски служители и помощници на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, пише американското издание The Washington Examiner.
Поне 130 бивши служители са били потърсени от разследващите органи от Държавния департамент, настоящи и бивши служители информирана вестник The Washington Post.
Според изданието, тези които с които службите са се свързали са били потърсени във връзка с имейли, които са пращали преди години, които са били класифицирани и това сега може да бъде счетено като нарушение на сигурността на САЩ.
Разследващите разговарят с бивши служители от около година и половина, но изглеждаше сякаш ще прекратят разследването, преди да продължат по-решително с него лятото тази година.
Въпреки, че някои от поставените под наблюдение, виждат последните мерки на администрацията на Тръмп като опит за справяне с политически противници, служителите на департамента са на мнение, че просто се следва стандартната протоколна процедура в разследване, започнато още от администрацията на Барак Обама, чиито мандат като президент завърши през 2017 г.
„Това няма нищо общо с Белия дом“, заяви служител на Държавния департамент.
„Това е свързано с времето, което отне да прегледаме милиони имейли, което беше около три години и половина. „
„Процесът е създаден по такъв начин, че изцяло да се избегнат политически наклонности.“, добави друг служител.
Сътрудници на кабинета на Обама обаче заявиха пред пресата, че разследването е „агресивна“ политика от страна на една администрация (на Тръмп), която си има собствени проблеми с боравенето със секретна информация.
Листите на Държавния департамент от служители, които ще бъдат разпитани, включва асистенти на министри, които са били отговорни за американската политика в Близкия Изток, Европа и Централна Азия, както и няколко посланици.
Той включва и много настоящи и бивши бюрократи, които са предали много важни съобщения от Клинтън към други служители. Много от разследваните са били обявени за невинни, докато някои са обвинени в това, че са отговорни за „валиден инцидент“ със сигурността, но не носят „никаква лична отговорност“.
Цялата процедура по разследване на служители от Държавния департамент започна след като ФБР започна разследвания срещу самата Хилари Клинтън за това, че е използвала нерегламентиран сървър, базиран в нейният дом в Ню Йорк, когато е била на поста си като Държавен секретар от 2009 до 2013 г. Бившият директор на ФБР Джеймс Коми публично препоръча през 2016 г. да не бъдат повдигани обвинения срещу нея или някой друг, който се занимава с нейните лични съобщения в мрежата, но в същото време нарече нея и екипа й „изключително безотговорни“ в боравенето с класифицирана информация.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Пелоси заяви, че общественото мнение се изменя в полза на импийчмънт за президента Тръмп

Reuters: Пелоси заяви, че общественото мнение се изменя в полза на импийчмънт за президента Тръмп

29 Септември 2019 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон Говорителят а Камарата на представителтие Нанси Пелоси заяви, че публичното мнение вече е на страната на разследване за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп, след излизането на последната информация за разговора му с украинския му колега Владимир Зеленски, съобщава Reuters.
„В обществото, мнението се промени изцяло. Може да се промени и сега, кой знае, но точно сега, след като видяха оплакването и свидетелството на главният инспектор и кавалерското отношение на администрацията към него, американците променят мнението си“, заяви Пелоси пред журналисти.
Тя добави, че нейната съпротива срещу разследване за импийчмънт бързо е преминала от призив към нейните демократи да бъдат внимателни от политическата криза, която подобно действие може да предизвика, до решителност за задействането на процедурата, след като излязоха всички данни за разговора между Тръмп и Зеленски.
„Президента на САЩ би задържал военната подкрепа, платена от данъкоплатците, за да разклати лидер на друга държава, освен ако той не му направи политическа услуга – това е толкова ясно.“, заяви още Пелоси.
По-рано стана ясно, че Тръмп и Зеленски са провели разговор, в който президента на САЩ обещава на своя колега военна помощ, ако бъде започнато разследване срещу сина на политическият противник на Тръмп Джо Байдън, който се очаква да му опонира на изборите през 2020 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Отговорът на Тръмп към обвиненията срещу него е „отмъщение срещу свидетелство“, заяви бивш ръководител на разузнаването

The Guardian: Отговорът на Тръмп към обвиненията срещу него е „отмъщение срещу свидетелство“, заяви бивш ръководител на разузнаването

29 Септември 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър заяви, че коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че хората, подали оплакване срещу него трябва да бъдат третирани като шпиони е „отмъщение срещу свидетелство“, пише британското издание The Guardian.
В същото време повече от 300 служители в отдел Национална сигурност са подписали писмо, в което заявяват, че президента е виновен и за „неумишлена злоупотреба с власт“.
Докато напрежението срещу Тръмп се увеличава, бившият директор на ЦРУ Лион Панета загатна, че опитите на Белият дом да скрият разговора на Тръмп с украинският си колега Владимир Зелески предполагат, че администрацията „поне е обмисляла“ да покрие цялата история.
Тръмп беше записан без да знае на закрито заседание на Републиканската партия, където заяви пред американски дипломати, че анонимният агент от разузнаването, който е докладвал срещу него, го е шпионирал.
„Знаете какво правихме в старите дни когато бяхме умни, с шпионите и предателството, нали? Справяхме се с това малко по-различно от сега“, заяви Тръмп тогава.
Клапър заяви, че такова изявление е „най-малко“ ответ срещу свидетелсто.
„Всъщност това е в конфликт с духа на Закона за защита на свидетелите, защото една от целите му е да предпази свидетелите от ответни действия. Очевидно това е заплаха за отмъщение, отправена по най-лошия начин“, добави още Клапър.
Свидетелят, докладвал срещу Тръмп, обвини администрацията му в това, че е засекретила стенограмата от разговора между двамата президенти.
„Никога не е трябвало да засекретявам президентските обаждания“, заяви Панета пред американски медии.
„Винаги са били държани на едно и също място. Това е ясна индикация за това, че те (администрацията) поне са обмисляли да покрият случая, ако не са го направили наистина. Това е нещо много сериозно, защото това са доказателства за вината му“, добави още бившият шеф на ЦРУ.
Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси нареди на своята Демократическа партия да се фокусира на процедурите по импийчмънт заради скандала, а междувременно 300 бивши служители в службата по Националната сигурност на САЩ заявиха в съвместно изявление, че обвиненията срещу Тръмп сочат, че той е виновен и за „неумишлена злоупотреба с власт.
„Президентът Тръмп изглежда е опитал да използва авторитета и ресурсите на офиса си за да привлече допълнително чуждо влияние върху нашия демократичен процес. Това би означавало, че той несъзнателно е злоупотребил с власт“, се казва в писмото им.
„Също така това е опит да бъдат подчинени националните ни интереси, и тези нашите близки съюзници и партньори, на президентския личен интерес.“ се казва още в съобщението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Кърт Волкър – емисарят на Тръмп за Украйна подаде оставка

The New York Times: Кърт Волкър – емисарят на Тръмп за Украйна подаде оставка

28 Септември 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кърт Волкър, специалният пратеник на Държавния департамент за Украйна, попаднал в скандал, свързан с натиск от президента Тръмп и неговия адвокат Рудолф Джулиани неочаквано подаде оставката си в петък, пише американският вестник The New York Times.
Украинците са загрижени за ефекта върху отношенията им със САЩ, най-важния им покровител срещу Русия. Андрий Ермак, близък помощник на президента Владимир Зеленски, е помолил Волкър през юли да го свърже с Джулиани, бивш кмет на Ню Йорк, за да може украинското правителство да чуе въпросите му. Волкер се е съгласил да се свърже с бившия кмет, за да види дали ще разговаря с украинския чиновник.
Тогава Волкър се е свързал с Джулиани, за да го попита дали би искал да говори с Ермак, и бившият кмет се е съгласил. Волкър и Джулиани са обсъдили Украйна на закуска.
"Господин кмет, наистина харесах закуската тази сутрин ”, пише Волкер в текст по-късно същия ден, който Джулиани публикува тази седмица в социалната мрежа „Туитър“. Волкер е организирал конферентен разговор между Джулиани и Ермак, които по-късно лично са се срещнали в Мадрид на 2 август.
В отговор на оставката на Волкер в петък вечерта, Джулиани заяви, че публикуването на текстовете не е целяло да му създаде проблем и той защити ролята на специалния пратеник за улесняване на разговорите с Ермак.
„Бях в уникалната позиция да им помогна“, заяви Джулиани, имайки предвид Държавния департамент и добави, че е държал както Волкер, така и Гордън Сондланд, посланика на САЩ в ЕС, в течение на разговорите.
Държавният департамент не отговори на искане за коментар по повод оставката на Волкер в петък, нито застана в негова защита, след като The New York Times за първи път съобщи за ролята му за улесняване на разговорите на Джулиани с новото украинско правителство.
В отговор на тази статия департаментът заяви в изявление миналия месец, че Волкер „е потвърдил, че по искане на съветника на президента Андрий Ермак Волкер го е свързал с Джулиани.“ В изявлението се подчертава, че Джулиани „е частен гражданин и действа в лично качество като адвокат на президента Тръмп, той не говори от името на правителството на САЩ“.
Кърт Волкър е дипломат от кариерата, който представляваше президента Джордж У. Буш в НАТО, а сега изпълнява функциите на изпълнителен директор на Института за международно лидерство "Маккейн" в Аризонския държавен университет със седалище във Вашингтон, прекарва голяма част от годината в опити да убеди Доналд Тръмп да подкрепи новата власт в Украйна, избрана през април.
Той е заявил пред служителите на администрацията на Тръмп, че Зеленски е надежден реформатор и сериозна фигура, която може да бъде последният шанс на страната му да консолидира действията си в лицето на руската агресия. Това беше трудна задача, предвид откровеното презрение на Тръмп към украинците; "Всички са корумпирани и се опитаха да ме свалят", е казал той на частна среща миналата пролет.
След победата на изборите в Украйна Тръмп се е съгласил да се срещне със Зеленски, но служителите му продължиха да отлагат въпросната среща. Подобно на други длъжностни лица, Волкер с изненада е научил, че Тръмп е разпоредил 391 милиона долара военна помощ за Украйна да бъде замразена.
Той обаче е продължил да работи, за да събере двамата президенти. И накрая, Белият дом се е съгласил да насрочи среща между Тръмп и Зеленски по време на посещението на американския президент във Варшава, но тя се провали, когато Тръмп реши да остане у дома, за да наблюдава ситуацията с урагана.
Вместо това вицепрезидентът Майк Пенс, чието пътуване за встъпването в длъжност на Зеленски беше отменено, за да увеличи натиска върху украинското правителство, според информатора подал сигнала, е бил изпратен да се срещне със Зеленски във Варшава на негово място.
Напускането на Волкър, за което за първи път беше съобщено от The State Press, студентския вестник в Аризонския държавен университет, оставя администрацията на Тръмп с малко висши служители, заставащи на страната на Украйна в борбата й с Русия.
През последните месеци администрацията загуби Джон Болтън, съветник по националната сигурност; Фиона Хил, висш европейски служител в състава на Съвета за национална сигурност; и Дан Коутс, директор на националното разузнаване, всички те съчувстваха на Украйна в нейния конфликт с Русия.
Освен това посолството на Съединените щати в Киев все още е без посланик, след като администрацията прибра Мари Йованович, кариерен дипломат, която беше обвинена от президента и Джулиани за това, че уж е недостатъчно лоялна, обвинение, което остро се оспорва от нейните колеги.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Защо адвокатът на Тръмп вкарва Украйна в скандал

„Главред“ (Украйна): Защо адвокатът на Тръмп вкарва Украйна в скандал

28 Септември 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Адвокатът на президента на САЩ Доналд Тръмп Рудолф Джулиани заяви, че има директни доказателства, видеокасети и уличаващи документи, потвърждаващи намесата на Украйна в изборите в САЩ, цитира думите му украинското издание “Главред“.
Но имат ли САЩ такива доказателства, се пита изданието . В края на краищата, ако наистина ги имаха, тогава те вече щяха да бъдат представени. Съдейки по документите, които американците публикуваха преди това и в които се появява Зеленски, очевидно има някои обещания на украинската страна да предостави материали на най-високо ниво.
И въпреки че тази намеса може само косвено да навреди на представителите на настоящото правителство, тази история се простира до служителите от кръга на Порошенко.
Сега за Тръмп и неговите привърженици няма нужда да укрепват позициите си, тъй като те вече извлекоха от скандала със Зеленски голям плюс. И едва ли ще имат нужда от по-нататъшно развитие и успех в тази посока. В крайна сметка те вече имат успех - вече няма нужда да пречат на демократите, тъй като те вече са загубили инициативата.
Възможно е сега Джулиани да вземе решение за подобно изявление, за да обезсърчи напълно желанието на демократите да работят върху реванша. В крайна сметка демократите не се извиниха и очевидно ще търсят слабите места на Тръмп в бъдеще. И те, ако „покопаят наоколо“, все още могат да ги намерят. Но това е само предположение.
"Що се отнася до Украйна, загубата на репутацията за нас вече е налице. Дали ще бъде повече или по-малко след публикуването на документите за интервенцията – за Киев ще бъде все едно. В този случай степента на украинското участие и споменаването на страната в тези скандали няма значение, защото в този смисъл Украйна е много смешна страна. Не ни интересува репутацията на чиновниците или страната като цяло, за нас е важно да крадем, да напълним джобовете си и да изградим някаква схема“, пише дословно изданието.
За достойните страни репутацията е сериозно нещо, но за Украйна репутацията - повече или по-малко - не е толкова важна.
А Зеленски в САЩ само потвърди това - в края на краищата нямаше коментари нито за международната общественост, нито за Европа, от която той несправедливо изстена и още по-малко за украинците. Въпреки че нормалното общество би очаквало това от президент с такова ниво на народна подкрепа, коментира изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украински опозиционен лидер заяви, че Волкър е провалил преговорите за Донбас

ТАСС: Украински опозиционен лидер заяви, че Волкър е провалил преговорите за Донбас

28 Септември 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Киев. Оставката на специалния представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър е оценка на неговите „унищожителни действия“ във връзка с преговорите за уреждане на конфликта в Донбас. Това мнение изрази в събота депутатът от Върховната Рада и ръководител на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук, цитиран от TACC
„Оставката на Кърт Волкър е резултат от архинепрофесионализма и откровеното вредителство на специалния представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна, който преговаряше с помощника на президента на Руската федерация Владимир Путин - Владислав Сурков. Независимо от това, което стана повод за тази оставка, това събитие свидетелства: Волкър окончателно и безвъзвратно провали мирните преговори за уреждане на конфликта в Донбас," цитират се думите на Медведчук в изявление на пресслужбата на партията.
Политикът обясни, че Волкер по време на преговорите за конфликта в Донбас не e спазвал неутралитет, а е застанал на страната на украинските власти, в частност на бившия президент Петро Порошенко. "Кърт Волкър, който действаше като посредник, беше длъжен да запази неутрална позиция, за да може да изгради отношения с всички участници в процеса на преговори и да намери компромисни решения за Донбас. Той обаче не само зае позицията на едната страна – на Порошенко, който изповядваше идеологията на антируската истерия и пещерна русофобия, но той също си позволи изключително радикални изявления и оценки, адресирани до представители на Руската федерация, Донецк и Луганск, които внесоха негатив и навредиха на процеса в Минск ", припомни Медведчук, Подчертавайки, че публичните изявления на американеца всъщност „не само са пречили на преговорите и отношенията между Съединените щати и Русия, но и са били в противоречие с интересите на Украйна“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Бившият Президент Порошенко е разтревожен от оставката на Кърт Волкър

„Страна“ (Украйна): Бившият Президент Порошенко е разтревожен от оставката на Кърт Волкър

28 Септември 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко описа новината, че Кърт Волкър, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна, е подал оставка като обезпокоителна. Порошенко изрази благодарност към него за работата му в полза на Украйна. Той написа това на страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, цитиран от украинското издание “Страна“.
"Оставката на Кърт Волкър, специален представител на САЩ за Украйна, е тревожна новина от Вашингтон. Неговият принос за укрепване на стратегическото ни партньорство със САЩ е трудно да се подцени. Както е трудно да се подцени неговата твърдост и стратегическа визия за противодействие на руската агресия", написа Порошенко.
Според него с Волкър "всички в Украйна се почувстваха по-уверени - и за мирно уреждане, и за напредък по пътя на реформите, и за ролята на САЩ".
"Ти установи висок стандарт на доверие и ефективно взаимодействие с украинските власти, което няма да е лесно да се постигне от твоя приемник. Искрено съм ти благодарен, Кърт, за годините на ползотворно сътрудничество и вяра в Украйна!" – написа Порошенко лично към Волкър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Отговорът на Тръмп към обвиненията срещу него е „отмъщение срещу свидетелство“, заяви бивш ръководител на разузнаването

The Guardian: Отговорът на Тръмп към обвиненията срещу него е „отмъщение срещу свидетелство“, заяви бивш ръководител на разузнаването

28 Септември 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият директор на националното разузнаване Джеймс Клапър заяви, че коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че хората, подали оплакване срещу него трябва да бъдат третирани като шпиони е „отмъщение срещу свидетелство“, пише британското издание The Guardian.
В същото време повече от 300 служители в отдел Национална сигурност са подписали писмо, в което заявяват, че президента е виновен и за „неумишлена злоупотреба с власт“.
Докато напрежението срещу Тръмп се увеличава, бившият директор на ЦРУ Лион Панета загатна, че опитите на Белият дом да скрият разговора на Тръмп с украинският си колега Владимир Зелески предполагат, че администрацията „поне е обмисляла“ да покрие цялата история.
Тръмп беше записан без да знае на закрито заседание на Републиканската партия, където заяви пред американски дипломати, че анонимният агент от разузнаването, който е докладвал срещу него, го е шпионирал.
„Знаете какво правихме в старите дни когато бяхме умни, с шпионите и предателството, нали? Справяхме се с това малко по-различно от сега“, заяви Тръмп тогава.
Клапър заяви, че такова изявление е „най-малко“ ответ срещу свидетелсто.
„Всъщност това е в конфликт с духа на Закона за защита на свидетелите, защото една от целите му е да предпази свидетелите от ответни действия. Очевидно това е заплаха за отмъщение, отправена по най-лошия начин“, добави още Клапър.
Свидетелят, докладвал срещу Тръмп, обвини администрацията му в това, че е засекретила стенограмата от разговора между двамата президенти.
„Никога не е трябвало да засекретявам президентските обаждания“, заяви Панета пред американски медии.
„Винаги са били държани на едно и също място. Това е ясна индикация за това, че те (администрацията) поне са обмисляли да покрият случая, ако не са го направили наистина. Това е нещо много сериозно, защото това са доказателства за вината му“, добави още бившият шеф на ЦРУ.
Говорителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси нареди на своята Демократическа партия да се фокусира на процедурите по импийчмънт заради скандала, а междувременно 300 бивши служители в службата по Националната сигурност на САЩ заявиха в съвместно изявление, че обвиненията срещу Тръмп сочат, че той е виновен и за „неумишлена злоупотреба с власт.
„Президентът Тръмп изглежда е опитал да използва авторитета и ресурсите на офиса си за да привлече допълнително чуждо влияние върху нашия демократичен процес. Това би означавало, че той несъзнателно е злоупотребил с власт“, се казва в писмото им.
„Също така това е опит да бъдат подчинени националните ни интереси, и тези нашите близки съюзници и партньори, на президентския личен интерес.“ се казва още в съобщението.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп публикува видео, в което критикува Байдън и демократите

РИА Новости: Тръмп публикува видео, в което критикува Байдън и демократите

28 Септември 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува видео в „Туитър“, в което критикува бившия вицепрезидент Джо Байдън и Демократическата партия на САЩ, предава РИА Новости.
Видеоклипът, озаглавен „Ще изсуша това блато“, се отнася до скандала, свързан с уволнението на бивш украински генерален прокурор, който разследва дейността на компанията на сина на Байдън.
"Джо Байдън обеща на Украйна милиард долара за уволнението на главния прокурор, който разследва случая на компанията на сина му. Но когато Тръмп поиска Украйна да разследва същото за корупция, демократите решиха да започнат процедура по импийчмънт", се казва в клипа.
Видеото съдържа и кадри от срещите на Байдън с бившия президент на Украйна Петро Порошенко и бившия премиер Арсений Яценюк.
"Демократите загубиха изборите и сега искат да ги фалшифицират. Не им позволявайте да го правят", се казва в видеото в края на видеото.
По-рано демократите започнаха кампания за импийчмънт срещу Тръмп в Камарата на представителите, като го обвиниха, че е молил за помощ чужда държава, която да се намеси в изборите в САЩ през 2020 г. чрез опит за дискредитиране на политическия опонент на Тръмп, Джо Байдън. Тръмп отрича твърденията.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров нарече „параноя“ твърденията за участие на Русия в скандала около Тръмп и Зеленски

ТАСС: Лавров нарече „параноя“ твърденията за участие на Русия в скандала около Тръмп и Зеленски

28 Септември 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията за участие на Русия в скандала във връзка с телефонния разговор между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Владимир Зеленски са проява на параноя, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след участието му в заседанието на Общото събрание на ООН, предава TACC.
"Както всеки ден, почти всеки час (има) нови санкции, така има и обвинения към Русия за нови и нови смъртни грехове. Днес (председателят на Камарата на представителите на САЩ) Нанси Пелоси дори каза, че зад инцидента между президентите Тръмп и Зеленски, който сега се развихря около телефонния им разговор, стои Русия. Според мен това е параноя, очевидно е за всички“, каза той.
Твърденията, че Тръмп е оказал натиск върху Зеленски в телефонен разговор през юли, за да накара Киев да помогне косвено на ръководителя на администрацията на Вашингтон да спечели втори мандат през 2020 г., предизвика скандал във Вашингтон. Предполага се, че американският лидер е упражнявал натиск върху украинския си колега, за да започне той разследване срещу сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ от страна на Вашингтон за Киев.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Косачев смята, че пратеникът на САЩ в Украйна Волкер се е провалил в мисията си в страната

ТАСС: Косачев смята, че пратеникът на САЩ в Украйна Волкер се е провалил в мисията си в страната

28 Септември 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър се е провалил в мисията си, понеже е действал в интерес на Вашингтон, а не на Киев, заяви ръководителят на комисията по външните работи на Съвета на Руската Федерация Константин Косачев, предава TACC.
"Вероятно Кърт Уолкър не е бил особено циничен в мисията си, по-скоро искрено вярваше, че помага. Но резултатът, както знаете, е нулев. Мисля, че по простата причина, че САЩ, а не Украйна, винаги са били обект на неговата вяра. Не е необходимо да го упрекваме, но мисията е не по-малко пагубна“, написа Косачев на страницата си във „Фейсбук“.
„Волкър е истински американец. И това направи мисията му невъзможна“, добави Косачев.
По-рано американската медия CNN, позовавайки се на три източника, съобщи, че специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър е подал оставка, след като беше публикуван текста на жалбата от неназован американски разузнавач във връзка с разговора между президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия украински колега Владимир Зеленски.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.