НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Димитров: Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Североизточен регион: Спадът на туристи по Северното Черноморие през този сезон е в рамките на 3 до 5%

Димитър Димитров: Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Североизточен регион: Спадът на туристи по Северното Черноморие през този сезон е в рамките на 3 до 5%

16 Октомври 2019 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Спадът на туристи по Северното Черноморие през този сезон е в рамките на 3 до 5%. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Димитър Димитров, председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация – Североизточен регион. По думите му, една от основните причини за спада е студеният и дъждовен юли. „Знаете, че времето е един от най-важните фактори, а и все пак на туризма не може да се гледа на константа – има години, в които е по-силно, има и година когато има спадове“, обясни Димитров. Той посочи, че през тази година се е наблюдавало много голямо засилване на румънския и полския пазар. По думите му поляците и чехите преоткриват Северното Черноморие и неговите природни дадености, което е много положителна тенденция. Проблем остава работната ръка, което се отнася до цялото Черноморие. За целта всяка година хотелиерите и ресторантьорите вдигат заплатите, което обаче неминуемо ще се отрази на пакетните цени. „Ние работим с висшите учебни заведения и успяваме да покрием нуждите на хотелите, но предвид, че се отварят нови обекти, които също се нуждаят от работна ръка има моменти, в които се изпитва сериозен дефицит“, подчерта Димитър Димитров.
По отношение на фалита на „Томас Кук“ специалистът добави, че не са много хотелите по Северното Черноморие, които работят с оператора и съответно фалитът му не е нанесъл толкова сериозен удар по сектора. „Изключение може би правят обектите в Албена, но нямам конкретика за този район. Иначе в другите по-малки хотели на север фалитът на туроператора оказва влияение основно върху тези обекти, които са работили единствено и само с този туроператор. Все пак, ние станахме свидетели и на други фалити през последните години, което ни накара да бъдем много гъвкави и да се преориентираме бързо в ситуацията“, изясни Димитров.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Независимо дали е чуждестранен, или български, всеки туроператор има застраховка отговорност, която покрива само щетите за туристите

Министър Николина Ангелкова: Независимо дали е чуждестранен, или български, всеки туроператор има застраховка отговорност, която покрива само щетите за туристите

10 Октомври 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Независимо дали е чуждестранен, или български, всеки туроператор има застраховка отговорност на туроператора, която покрива само щетите за туристите. Това каза в интервю сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. „Съгласно българското и европейското законодателство всичко около „Томас кук“ отговаря на изискванията. „Томас кук“ е международна туроператорска компания, която е регистрирана спрямо британското законодателство. Съгласно нашия закон няма изискване туроператор, регистриран в друга държава, да има задължително регистрация в България“, посочи Ангелкова.
Според нея има две разлики по отношение на претенциите. Чуждестранни туроператори трябва да се регистрират или да работят чрез партньор. По думите ѝ „Астрал холидейз“ и „Томас кук“ имат официален договор за представителство, а „Астрал холидейз“ са регистрирани по българското законодателство. „Независимо дали е чуждестранен или български, всеки туроператор има застраховка отговорност на туроператора, която покрива само щетите за туристите – крайния потребител. Никой няма застраховка, която да покрива рисковете за доставчиците на услугата на туроператора, нито чуждестранните такива. Няма такова изискване в нито едно законодателство и няма такава застраховка. Независимо дали „Томас кук“ би била регистриран според българското законодателство, рискът е един и същ за хотелиерите“, посочи тя.
„За крайния потребител бе би следвали да има проблем. Всички туристи, които са били в България чрез „Томас кук“ вече са по домовете си. Нашите мобилни екипи следяха ежечасно какво се случва в курортите Златни пясъци и Слънчев бряг, където основно бяха настанени. Техните разходи за престоя им в България до изпращането им по домовете след обявяването на фалита, изцяло са покрити от застрахователите“, добави Ангелкова.
„След като се случи фалитът на „Томас кук“, стартирахме инициатива и дебат за промяна на законодателството. Предложих в рамките между първо и второ четене на Закона за туризма, който е в Народното събрание, и ако има консенсус от всички заинтересовани страни, да се обърнем към някои от народните представители да внесат промени, така че или да се увеличи лимитът на минималната изискуема сума за застраховка отговорност на туроператорите, или да бъде процент от оборота. За да можем да бъде максимално полезни на потребителя в Националния туристически регистър ние обявяваме застраховките на всеки туроператор. Ще ги направим така, че да се търсят по лимит - да показваме тези, които имат най-висока застраховка. За сведение от 3140 туроператора и турагенти, регистрирани в България, само 18 имат лимит на покритие над 1.4 млн. лв. Над 1100 са с лимит над 25 000 лв.“, допълни Ангелкова.
„Официално сме поискали информация от всички колеги, които са засегнати от фалита на „Томас кук“. Това са почти всички страни. Ние сме поели ангажимент да съдействаме на хотелиерите. Сключването на договорите на хотелиерите с туроператорите са частно-правни отношения. При сключването им всеки е поел условията по сключването на тези договори и риска при настъпване на определени събития. Винаги сме казвали, че в рамките на това, което можем, ще съдействаме. Съгласно българското законодателство няма механизъм, по който да се приспада ДДС. Събираме актуална информация от колегите за това кой как процедира в дадената ситуация по отношение на доставчиците в бизнеса. За да можем да преценим как да действаме. Няма застраховка, която да покрива тези щети за бизнеса. Размерът на щетите е търговка тайна. Всеки хотелиер, който е потърсил съдействие от Министерството на туризма, е заявил щетите си“, заяви министърът.
„До момента сме представили на бизнеса официално назначените синдици и реда, по който хотелиерите, засегнати от този фалит, следва да предявят своите претенции. Оттам нататък чрез посолството бихме могли да съдействаме за това как да се оформят и подадат тези искове. С туристите от Великобритания има специфични изисквания от местното законодателство. И там сме заявили, че ще съдействаме с насоки и съвети. Фокусирали сме се над капацитета и договорените между хотелиерите и фалиралата компания клиенти за сезон 2020. Имаме поет ангажимент за ръст от 10 - 20% на капацитета за следващото лято. Това би компенсирало изцяло очакваното за капацитета от „Томас кук“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.

Министър Николина Ангелкова: За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.

10 Октомври 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г. Това каза в интервю сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова. „За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждестранни туристи и 24% на приходите. Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи“, посочи тя. „За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%. Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел - превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летни, зимния и културно-историческия туризъм“, каза още Ангелкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, Туристическа камара – Бургас: Областта е била посетена от 159 973 чуждестранни граждани с чартърни полети и автобуси през септември 2019 година

Иван Иванов, Туристическа камара – Бургас: Областта е била посетена от 159 973 чуждестранни граждани с чартърни полети и автобуси през септември 2019 година

9 Октомври 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. Област Бургас е била посетена от 159 973 чуждестранни граждани с чартърни полети и автобуси през септември 2019 година, което спрямо 2018 г. е по-малко с 29 833 души, или спадът е около 20%. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Иван Иванов от Туристическата камара в Бургас. „Но се забелязват положителни тенденции по пазари през месец септември 2019 г. спрямо месец септември 2018 г. Естония има ръст от 56%, Ирландия – 49.50%, Австрия – 22%, Дания – 12.8%, Нидерладния – 10%, Англия – 7%, Украйна – 10%“, отбеляза Иванов. По думите му пазарите, запазили нивата си, са Норвегия, Швеция, Люксембург.
„Рязко се откроиха и някои отрицателни тенденции по пазари през месец септември 2019 г. спрямо месец септември 2018 г. Италия спада с над 1 000%, Франция – 275.6%, Германия – 79.7%, за първи път Израел – 65.8%, Латвия – 74%, Литва – 65%, Полша – 20%, Словакия – 21%, Унгария – 26.4%, Беларус – 36.5%, Русия – 16.5%“, заяви Иван Иванов и добави, че ако бъдат изключени хората, които имат собствени имоти и недвижимо имущество, спадът е между 25-30%. Според него са изчезнали пазари като Испания, Армения, Кувейт, Гърция, Грузия, Узбекистан, Турция, Иран и Ирак.
„Друг съществен проблем, който възникна през месец септември 2019 г., е фалитът на английската фирма „Томас Кук“ и дъщерните фирми в Германия, Полша, Холандия и Австрия“, посочи още той. Според Иван Иванов въпросителните са много, но трябва да се разбере по какъв начин ще бъде преструктурирана програмата на фирмата-майка. „Подготвя се програмата. Ако тя бъде приета, фирмата ще може да продължи своята дейност, но ако бъде отказана, ще се обяви фалит“, уточни Иванов и заяви, че ако делото отиде в съда, се назначава синдик и фирмата започва да се управлява от съвет на кредиторите.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дана Фирас, принцеса на Йордания: Трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културното наследство

Дана Фирас, принцеса на Йордания: Трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културното наследство

30 Септември 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се намери баланс между туризма и опазването на културното наследство и аз видях тази ангажираност тук. Това заяви принцесата на Йордания Дана Фирас на пресконференция на тема: „Нови културни маршрути в Дунавския регион”, предаде репортер на Агенция "Фокус". "България е изключително богата на културно историческо наследство. Подобно на моята страна Йорданка, в България има множество културно исторически свидетелства. По нашите земи има данни за цивилизации от дълго време, от различни епохи. Това прави България специална и уникална", добави Фирас." Аз се радвам, че съм част от многото представители на Йордания, които са посетили България през годините. Особено съм щастлива за приятелството, което срещам тук в лицето на министър Ангелкова", каза още принцесата на Йордания. "За мен е удоволствие и чест, че съм тук, за да може да работим и да превърнем приказките в работа по отношение на опазване на културното наследство и взаимовръзката с туризма. Това ни дава възможност да обсъдим различни съвместни инициативи",обясни още Фирас тя посочи, че е впечатлена съм от визията на министър Ангелкова за едновременно опазване на културното наследство и развиване на туризма. "Надявам се, че с програми като тази, която инициираме от Petra national trust, която ръководя аз. Има еди успешен проект, който се състои в това младите ученици от 7 до 18 години да се запознаят с културата, с това колко е важно тя да бъде опазвана. Важно е да се повишава информираността за това колко важна е културата и опазване на културното наследство от най-ранна детска възраст. Културата ни учи да опазване нашите ценности, учи ни на респект, също така да опазване околната среда и да повишаваме своята ангажираност като граждани", коментира още принцесата на Йордания." С увеличаване на туристопотока се дава възможност за откриване на много работни места, много хора намират своето поприще в туризма. С разработването на тази съвместна програма за мен е радост, че ще идвам по-често в България", допълни Дана Фирас.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България с цел културен туризъм

Министър Николина Ангелкова: 5 млн. чуждестранни туристи са посетили България с цел културен туризъм

30 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Поставихме фокуса върху културата, културно историческото ни наследство, най-вече неговото опазване и връзката, която е между културата и туризма по време на срещите ни с Нейно кралско величество принцеса Дана Фирас. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция на тема: „Нови културни маршрути в Дунавския регион”., предаде репортер на Агенция "Фокус". "Проведохме две важно събития в присъствието на Нейно кралско височество принцеса Дана Фирас от Йордания, която е и президент на Petra national trust, неправителствена организация, която се занимава с областта на културно историчесо наследство и е посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Фокусирахме дебата в рамките на мастър класа,който проведохме с нея и в рамките на конференцията за новите културни маршрути по Дунавския регион", добави Ангелкова. " Важността на културно историческото ни наследство да го промотираме в България като туристическа дестинация бе свързано с това как да опазваме културно историческото ни наследство. Когато промотираме България като туристическа дестинация това да не оказва негативно въздействие върху опазване на културно историческото ни наследство, което е ключът към културния ни туризъм", обясни още министърът на туризма.
"Дана Фирас сподели идея и опит, които имат в Йордания, който с министър Банов обсъдихме и сме готови да стартираме с нейна подкрепа една такава пилота инициатива, а именно образованието в посока как да опазим културно историческото ни наследство още от училище, защото смятаме, че е изключително важно да създаваме чувството у нас самите да опазваме културно историческото ни наследство. По този начин да продължим устойчивостта, както по отношение на нашите културно исторически паметници, така и по отношение на нашия туризъм, за да може ръка за ръка да вървят напред", допълни Ангелкова. "В България за миналата година от тези 9 млн. и 200 хил. чуждестранни туристи, които са посетили страната ни, 5 млн. са сподели, че са посетили България с цел културен туризъм, комбиниран в повечето случаи - морски, зимен и спа. Културният туризъм посочват като причина да посетят страната или да се върнат в нея. 1 мил. 200 хил. са били посещенията е музеи за миналата година, което показва един ръст от 13 %. Културно историческите дестинации, които създадохме преди 4 години показват, че всички 59 обекта бележат ръст на посещенията над 50 %", посочи още министърът. Тя благодари за помощта, която министерството получава от Съвета на Европа." Те ни дават възможността да участваме в инициативата "Пътища за вас". Тези маршрути, които изработваме за Св. Кирил и Методи да бъдат ратифицирани от Съвета на Европа. Тези маршрути показват, че са признати на европейско ниво и имат възможност да кандидатстват по различни инструменти за финансиране и най-вече за популяризиране на устойчивост", коментира Николина Ангелкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Принцесата на Йордания Н. В. Дана Фирас и министър Николина Ангелкова ще открият конференция на тема „Нови културни маршрути в Дунавския регион”

Принцесата на Йордания Н. В. Дана Фирас и министър Николина Ангелкова ще открият конференция на тема „Нови културни маршрути в Дунавския регион”

30 Септември 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Нейно кралско височество Дана Фирас, принцеса на Йордания, и министърът на туризма Николина Ангелкова ще открият в София конференция на тема „Нови културни маршрути в Дунавския регион”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Във форума ще участват министърът на културата Боил Банов и представители от Съвета на Европа. Програмата предвижда тематични кръгли маси, на които ще се дискутира разработването на конкретни дестинации за насърчаване на културния туризъм.
Принцесата на Йордания ще проведе също тематичен мастърклас пред посланици и членове на дипломатически мисии у нас, представители на туристическия бизнес, местната власт, академичната общност и неправителствени организации от сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.