НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Кипър обвини Турция в нарушаване на международното право заради сондажните дейности в района

Kathimerini: Кипър обвини Турция в нарушаване на международното право заради сондажните дейности в района

15 Ноември 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър обвини Турция в нарушаване на международното право във връзка със сондажните дейности за търсене на въглеводороди в района на острова, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
По-рано турският вицепрезидент Фуат Октай бе цитиран, че сондажният кораб “Фатих” е започнал операции край североизточния бряг на Кипър.
В понеделник Съветът на ЕС по външните работи прие рамка за ограничителни мерки срещу Турция във връзка с нейните сондажни дейности около Кипър.
„Фактът, че тези нови незаконни действия на Турция бяха обявени в същия ден, когато влезе в сила нова рамка на санкциите на ЕС - е проявление на крайно и провокативно неуважение към международното и европейското право“, се казва в изявление на кипърското президентство.
Международно признатото правителство на острова за първи път откри газ в Изключителната икономическа зона на Кипър през 2011 г. Турция претендира, че някои райони, в които Кипър оперира, са или част от континенталния шелф на Турция, или в райони, в които отцепената турска държава от Кипър има права върху всякакви подземни богатства.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Гутериш: Доверието между двете страни в кипърския конфликт остава ниско

Антонио Гутериш: Доверието между двете страни в кипърския конфликт остава ниско

15 Ноември 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че желанието за уреждане на конфликта на разделения остров Кипър продължава да преобладава и у двете страни, но доверието между двете общности остава ниско, цитира думите му турският вестник Hurriyet.
"Хората са скептично настроени към перспективите за успешни преговори", заяви Антонио Гутериш в доклад от ноември. 14, един ден преди да го представи пред Общото събрание на ООН.
Докладът оценява развитието в съответствие с процеса на преговори , проведени между 30 октомври и 11 ноември.
В доклада Гутериш каза, че въпреки „многократните призиви“ и към двамата лидери да информират по-добре двете общности за „контурите на възможно уреждане на конфликта“ и да подобрят общите условия и атмосферата за процеса, климатът на разговорите „се е влошил още повече“.
Той обвини "засиленото напрежение във и около Кипър" и "несъгласието на страните по отношение на техническите параметри“ , което според него води до "удължаване на безизходицата".
Турция последователно оспорва едностранното сондиране за въглеводороди на гръцката кипърска администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че администрацията на кипърските турци също има права върху ресурсите в района.
Ръководителят на турската администрация на острова Мустафа Аканджъ заяви, че кипърските турци никога няма да приемат заплахи за тяхната „свобода, отличителност, равенство и сигурност“.
Аканджъ посочи, че подходът за наказване на кипърските турци не помага за разрешаването на проблема в Източното Средиземноморие и че турците нямат друг избор, освен да търсят правата си.
"Нито една от страните не положи достатъчно усилия, за да избегне безполезната реторика, която допълнително засили скептицизма сред обществеността", заявява генералният секретар на ООН в доклада.
Гутериш също отбеляза, че ситуацията на място е станала все по-сложна, вероятно свързана с продължително прекъсване в политическия процес и несигурност около бъдещето на този процес.
"Продължавам да изразявам надежда, че трайно разрешаване на кипърския проблем може да бъде постигнато и призовавам всички страни да се възползват от този период на консултации, за да положат основите за нови ангажименти за постигане на мирно уреждане", добави той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турският кораб „Фатих“ започна сондажи близо до крайбрежието на Северен Кипър

Kathimerini: Турският кораб „Фатих“ започна сондажи близо до крайбрежието на Северен Кипър

15 Ноември 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският сондажен кораб „Фатих“ е започнал да оперира в близост до крайбрежието на Северен Кипър, твърди турският вицепрезидент Фуат Октай, въпреки предупрежденията от страна на Европейския съюз Анкара да се откаже от дейностите си в Източното Средиземноморие, пише гръцкият вестник Kathimerini.
По-рано Европейският съвет по външните работи прие законова рамка за ограничителни мерки срещу Турция, свързани с дейностите й в Източното Средиземноморие.
Турция, формален кандидат за присъединяване към ЕС, въпреки влошаващите се отношения между Брюксел и Анкара, критикува това решение и заяви, че няма да прекрати сондажите, защото оперира в собствения си континентален шелф или зони, където право на ресурсите имат турските киприоти.
Друг турски кораб – „Явуз“ в момента оперира близо до западния бряг на остров Кипър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

Hurryiet: Източносредиземноморският газ: Защо Турция е ключът към успеха му

14 Ноември 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Световното търсене на природен газ се увеличава и в момента няма недостиг на този ресурс. В същото време алтернативните енергийни източници стават по-достъпни, а ценовия натиск и конкуренцията се очаква да останат ожесточени. Всъщност, прогнозите за цените на „синьото гориво“ през следващите три години показват ясна тенденция за намаляване. След като достигна пика си от 13,40 долара през 2005 година, цената на газта спадна значително до под 3 долара през 2019 година, пише турското издание Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
От гледна точка на доставката, цената на газа е в низходящ тренд поради различни причини.
Принос за спада на цените на газа, например, има шистовата революция в САЩ, откриването на газови находища като Галкиниш в Туркменистан и Шах Дениз в Азербайджан; и по-ефективни и ефикасни транспортни мрежи, като модернизираните големи междудържавни тръбопроводи „Северен поток“, „Син поток“ и „Набуко“.
В същото време през последното десетилетие се случват важни събития при търсенето и предлагането. Годишното потребление на природен газ в Турция се увеличи от 35,3 милиарда кубически метра (мкм) през 2008 г. на 47,3 мкм. през 2018 г. В допълнение, в Източното Средиземноморие са открити газови находещи, направени от различни заинтересовани страни, а тръбопроводите на Турция са подобрени значително с поглед пълната им интеграция с европейските пазари.
Въпреки че сравнително скорошните открития в Източното Средиземноморие са големи за региона, те представляват само малко количество в световен мащаб. Дори и при най-оптимистичния сценарий, целият запас от газ в региона ще възлиза само на максимум 2,5 процента от глобалните запаси. Намирането и разработването на газ е само част от предизвикателството. Може би по-важното предизвикателство е да се постигне финансово стабилно разпределение и комерсиализация на ресурса. В контекста, в който цените на газа ще останат ниски в близко бъдеще, нефтените и газовите компании няма да могат да си позволят амбициозни капиталоемки проекти. Например, има дискусии на ниво проект за тръбопровод от 6 милиарда евро, дълъг 1900 километра на дълбочина до 3 километра от Израел до Италия през Гърция. Такъв проект е не само технически труден, но вероятно капиталовите разходи ще бъдат много по-високи от посочената сума. Освен това европейските петролни компании биха се отказали да финансират подобни големи проекти в сегашния икономически контекст на Европейския съюз с нисък растеж. Дори ако те успеят да реализират проекта технически, е много малко вероятно това да доведе до конкурентни цени по отношение на вноса на руски газ в Европа. Другото предложение - за изграждане на съоръжение за втечнен природен газ (ВПГ) - би довело до еднакво гигантски капиталови инвестиции и продуктът няма да може да се конкурира с иранския или катарския износ на азиатските пазари.
Без да се впускаме в сложни геополитически съображения, единственият финансово надежден начин източният средиземноморски газ да достигне международните пазари е през Турция. Турската опция има смисъл от няколко гледни точки.
Първо, близостта на турското пристанище Джейхан до източносредиземноморските запаси на газ е най-важният фактор. Според проучване за осъществимост, направено от частна турска компания през 2013 г., 450-километровият тръбопровод от находището Левиатан до Джейхан ще струва около 2,3 милиарда евро - много по-евтино от газопровода с дължина 1900 километра в открито море.
Второ, Турция вече има изградена мрежа от тръбопроводи, която е добре интегрирана с европейските пазари. Със 100 милиона евро допълнителни инвестиции в континентална Турция, източносредиземноморският газ може лесно да попадне на европейските пазари.
Трето, Турция остава една от малкото страни със значителна индустрия в региона. Страната ще изисква увеличаване на нивата на внос на природен газ в региона. Казано по друг начин, Турция е не само пазар за реекспорт, но и пазар на потребление на газ. Докато Турция се радва на добри отношения със своите съседни доставчици на газ, също е в интерес на Турция да диверсифицира енергийните си източници извън Русия и Иран.
Всички тези оценки се основават на рационални финансови съображения и не отчитат непременно текущите геополитически въпроси като кипърския въпрос, отношенията между Турция и Израел и др. Освен това, скорошните дипломатически интервенции на САЩ и ЕС изглежда пренебрегват потенциала на партньорството с Турция за комерсиализирането на източносредиземноморския газ. Въпреки това, изключителният подход, който игнорира тази търговска перспектива, няма да подобри ситуацията.
Като се има предвид, че целият регион преминава през икономически затруднения и че, ако историята е някакво ръководство, търговията е известен и ефективен лек за дори най-трудните проблеми; спокоен ограден с пръстен подход, при който разделящите разногласия се отменят в името на тази енергийна възможност може да направи чудеса за Източното Средиземноморие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

Protohema: Приета е рамка за санкции за сондажните дейности на Турция в Източното Средиземноморие

12 Ноември 2019 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съветът на Европейския съюз прие рамка за ограничителни мерки в отговор на нерегламентираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие. Рамката ще даде възможност за санкциониране на лица или организации, отговорни или участващи в проучванията за петрол в Източното Средиземноморие, пояснява електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
Предвидените мерки включват забрана за пътуване до ЕС и замразяване на активи за лица и блокиране на активи за субекти. Рамката за ограничителни мерки позволява да се поставят под санкции:

- лица или организации, отговорни за сондажни дейности, свързани с проучването и производството на въглеводороди, които не са разрешени от Кипър в рамките на нейните териториални води, изключителна икономическа зона (ИИЗ) или континентален шелф;
- лица или организации, които предоставят финансова, техническа или материална подкрепа за горепосочените сондажни дейности;
-лица или организации, свързани с тях.

Решението е пряко последствие от заключенията на Съвета от 14 октомври 2019 г., които бяха одобрени от Европейския съвет на 17-18 октомври 2019 г. Тогава ЕС потвърди пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право и покани Комисията и Европейската служба за външна дейност да представят предложения за рамка за ограничителни мерки.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

Kathimerini: ЕС приема механизъм за налагане на санкции на Турция заради газовите дейности край Кипър

11 Ноември 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Европейският съюз разкри система за налагане на санцкии на Турция заради дейностите й за проучване и добиване на газ във водите на Средиземно море край остров Кипър, но все още не са обявени имена на турски компании или официални лица, които ще бъдат засегнати от ограничителните мерки, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Външните министри на страните-членки на ЕС приеха механизъм в понеделник, който позволява „да се налагат санкции на лица и компании, отговорни за, или замесени в, неразрешени сондажни дейности за въглеводороди“.
Сега страните-членки на Съюза ще могат да посочват имена на тези, които смятат, че трябва да влязат в санкционните списъци.
Ограничителните мерки ще включват забрана за пътуване на територията на ЕС и замразяване на активи на лица и компании или организации. На европейските граждани и компании ще бъде забранено да осигуряват средства на попадналите под санкциите.
Турция не признава Кипър за държава и казва, че действа за защита на своите енергийни интереси и тези на турците киприоти, живеещи в северната част на разделения остров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

ТАСС: Лавров смята, че гаранциите на Съвета за сигурност на ООН допринасят за уреждането на кризата в Кипър

6 Ноември 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. По-активното подпомагане на процеса на преговори от страна на членовете на Съвета за сигурност на ООН, както и гаранциите от тях ще допринесат за разрешаването на кипърския проблем, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров, след разговорите с гръцкия си колега Никос Дендиас, предава TACC.
"Вярваме, че напредъкът в прилагането на решенията на ООН за уреждането на (конфликта) в Кипър ще бъде улеснен чрез по-активно участие на постоянните членове на Съвета за сигурност в подкрепа на процеса на преговори, тъй като те са съавтори на всички резолюции относно начините за преодоляване на настоящата криза", каза Лавров.
„И ние считаме за правилно да се стремим да заменим сегашната архаична система от гаранции“, добави още министърът.
Освен това той отбеляза, че Русия основно се застъпва за „прилагането на всички съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН относно необходимостта от постигане на споразумение между кипърските страни за създаване федерация“ на средиземноморския остров. Според него Русия също така приветства предстоящата тристранна среща на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на турските киприоти на острова Мустафа Акънджъ.
Преките преговори за обединението на острова се водят под егидата на ООН от няколко десетилетия. Последният им кръг се проведе в Швейцария през лятото на 2017 г. и завърши без резултат. На 26 септември 2019 г., на заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Анастасиадис заяви, че кипърските власти са готови да възобновят преговорите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

Kathimerini: Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха дейността на Турция в Егейско море, Източното Средиземноморие и Сирия

6 Ноември 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър осъдиха „незаконните действия“ на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), нарушенията й във въздушното пространство и териториалните води на Гърция, както и нахлуването й в Сирия, в съвместно изявление, публикувано след тристранна среща, проведена в Атина във вторник, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос, египетският му колега Мохамед Ахмед Заки и министърът на отбраната на Кипър Савас Ангелидес подчертаха също, че подкрепят политическото решение на проблемите в Либия. Тримата министри заявиха, че ще се стремят към по-задълбочено сътрудничество в областта на отбраната и технологиите.
„Нашата обща визия и цел е да създадем среда и да консолидираме мира и просперитета в по-широкия регион в полза на нашите народи“, поясни Панагиотопулос.
Предстои в рамките на деня тримата министри да пътуват до Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя. Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

Kathimerini: В Атина се провежда среща на министрите на отбраната на Гърция, Република Кипър и Египет

5 Ноември 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на отбраната на Гърция, Египет и Република Кипър ще се срещат в Атина, преди да се отправят към остров Крит, за да наблюдават съвместните военни учения „Медуза 9", съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Гръцкият министър на отбраната Никос Панагиотопулос ще посрещне своите колеги от Египет и Република Кипър Мохамед Заки и Савас Ангелидис, за да обсъдят сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността в Източното Средиземноморие в контекста на новото тристранно партньорство.
След това министрите ще пътуват за Крит за последния ден на маневрите „Медуза 9“, които започнаха в Средиземноморието в неделя.
Гърция се стреми да засили присъствието си в Източното Средиземноморие, като участва в подобни учения, включително в многонационалните маневри „Син флаг“ , подчертават от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

Kathimerini: Гърция демонстрира засилено военно присъствие в Източното Средиземноморие с ученията „Медуза 9“ и „Син флаг“

4 Ноември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Атина. В знак на демонстрация на нарастващото си военно присъствие в Източното Средиземноморие, миналата седмица Гърция започна учението „Медуза 9" съвместно с армията на Египет южно от остров Крит и Пелопонес. Междувременно гръцките изтребители се подготвяха за участие в многонационалните маневри „Син флаг", старт на който бе даден в неделя в Южен Израел, отбелязват от редакцията на атинския ежедневник Kathimerini|.
„Нещо повече, в петък, в един доста рядък ход, два гръцки изтребителя F-16 придружиха американски бомбардировач B-52 от район над Западна Гърция до Източен Кипър, където се разделиха“, отбелязва вестникът, като пояснява, че след това самолетът от ВВС на САЩ е продължил по посока на изток към Сирия, докато гръцките изтребители са се върнали в базата си в Суда на остров Крит.
В-52 бе излетял от база в Англия, където в предходните дни бяха вдигнати във въздуха и други бомбардировачи като част от американското учение Global Thunder.
Междувременно съвместното учение между Гърция и Египет, с участието на Кипър, ще продължи до 8 ноември. В него са включени наблюдатели от 15 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Италия, Йордания, Южна Корея, Саудитска Арабия и други.
Гърция участва с три фрегати, две ракетни установки, подводница, десантен кораб, осем F-16, три вертолета Chinook, четири хеликоптера Apache и специални части. Египет се включва с хеликоптороносач, фрегата, подводница, шест F-16 и спецчасти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Анастасиадис: Никозия няма да се огъне пред заплахите

Никос Анастасиадис: Никозия няма да се огъне пред заплахите

1 Ноември 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Солун. Президентът на Република Кипър заяви, че неговата страна „няма да се предаде пред заплахите“ и ще продължи с опитите си да постигне мирно споразумение на конфликта в региона, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Няма да се предадем пред заплахите и ще продължим да се борим“, заяви Анастасиадис, малко след като му беше връчена почетна диплома по право от Солунския университет в Гърция.
Той подчерта, че конфликтът в Кипър е въпрос от международното право и проблем за Европейския съюз.
Анастасиадис още подчерта, че Никозия ще участва във всички необходими разговори, за да „се подготви почвата за преговори, които ще доведат до функционално решение на кипърския въпрос“.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

Kathimerini: Кипърската криза не е двустранен, а европейски и международен проблем, смята гръцкият президент

30 Октомври 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Кипърският проблем не е двустранен въпрос, а международна и европейска криза, а мирно споразумение между страните трябва да покрива всички условия, поставени от европейското право, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Той заяви това по време на среща със своя кипърски колега Ниокос Анастасиадис в Атина. Павлопулос заяви още, че нарушенията на Анкара на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ) „няма да бъдат толерирани“, и добави, че Турция трябва да се съобразява с конвенциите на ООН за морските територии.
Той още повтори призивите за мирна сделка, която да обедини Кипър във федерална държава, като призова за премахването на системата на гаранциите и изтеглянето на турските войски от острова.

Превод и редакция : Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

Турският посланик в Гърция: Сондажните кораби ще останат край Кипър, докато ресурсите не бъдат споделени

28 Октомври 2019 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Турските сондажни изследователски кораби няма да напуснат кипърските води, освен ако Никозия не включи кипърските турци в споделено решение относно проучването за въглеводороди, заяви посланикът на Турция в Гърция в интервю за гръцкия вестник Kathimerini, публикувано в неговото електронно англоезично издание.
Бурак Озюгергин заяви, че сондажните кораби „Фатих“ и „Явуз“ всъщност са в континенталния шелф на Турция, а не в Кипър, като добави, че „окончателните морски граници“ на островната държава не могат да бъдат уредени без „политическо уреждане“ на кипърския проблем като цяло.
По отношение на Сирия, Озюгергин отхвърли обвиненията, че Турция иска да промени границите или демографията на региона, като аргументира, че целта на страната му е „гарантиране на териториалната цялост на Сирия“.
Що се отнася до отношенията на страната му с Гърция, той каза, че Турция не е ревизионистка държава и че спазва Лозанския договор и границите на съседите, противно на казаното от гръцката общественост.
Посланикът заяви, че страната му не се отдръпва от НАТО и Алиансът остава гарант на Евроатлантическата архитектура на сигурността, че страната му много е инвестирала и много е спечелила от съюза си с НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

AFP: Турция изключи преговори със сирийските кюрди

16 Октомври 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че единствената възможност за сирийските кюрдски формирования е да свалят оръжието си и да се оттеглят, предава AFP.
„Нашето предложение е точно сега, тази вечер, всички терористи да положат оръжието си, оборудването си и всичко, да разрушат своите окопи и да напуснат зоната за сигурност, която определихме“, заяви турският лидер, като добави, че това ще е „най-бързият начин за разрешаването на проблемите в Сирия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

Ердоган: От 6 милиона сирийски бежанци, 3,65 са в Турция

16 Октомври 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Операцията „Извор на мира“ в Сирия продължава успешно според набелязаните планове. Това каза президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара, предава „Анадолската агенция“.
По неговите думи, още преди началото на кризата в Сирия Анкара многократно е предупреждавала правителството на Башар Асад за необходимостта от преразглеждане на вътрешната политика и отказ от оказването на натиск върху местното население.
„За съжаление, нашата позиция не беше взета под внимание. За годините на конфликта в Сирия 12 милиона души напуснаха своите домове. Половината от тях напуснаха Сирия, От шестте милиона сирийски бежанци 3,65 милиона са в Турция“, посочи Ердоган.
Турският лидер отбеляза, че терористичната организация „Ислямска държава“ е проект, реализиран с финансовата подкрепа на някои страни, които са изпращали терористи. „Днес същите тези страни се позиционират като най-яростните противници на „Ислямска държава“. На Турция й е добре известна ролята на всяка страна в региона“, заяви президентът.
Ердоган отбеляза, че в хода на антитерористичната операция „Щита на Ефрат“ Турция е демонстрирала истинското лице на терористите от „Ислямска държава“, заплахата от която е била раздута от определени сили.
Държавният глава разкритикува Лигата на арабските държави (ЛАД), която, по неговите думи, е заела пристрастна позиция по отношение на действията на турската армия в Сирия.
Турският лидер се обърна към страните-членки на ЛАД: „Колко сирийски бежанци приехте? Първо вие изключихте Сирия от ЛАД, а сега в опит да оскърбите Турция се опитвате да се сближите със Сирия, като я приемате отново в организацията“.
„Нито един чуждестранен политик не изрази съболезнованията си към Анкара във връзка със смъртта на 20 жители на погранични села в резултат на ракетни и минометни атаки от Сирия и не пожела 170 скорошно възстановяване на 170-те ранени. Ние ще вземем това предвид и няма да им вярваме повече. Такива партньори в чужбина са ненадеждни“, категоричен е той.
Ердоган отбеляза, че никой не е очаквал, че турската армия за толкова кратко време ще напредне толкова дълбоко в сирийската територия. Осъзнавайки поражението си, привържениците на терористите започнаха набързо да се опитват да установят диалог с Анкара, заяви турският лидер.
„В историята на Турция и турския народ няма примери за поражения. Нашите хора направиха всичко необходимо по това време. Турция днес се бори с терористите, както е подходящо за страна и хора, чийто лозунг е: „Свобода или смърт!“. Аз апелирам към Запада, Лигата на арабските държави, всички страни, където все още знаят какво е морал и съвест. Времето ни ще дойде!“, продължи държавният глава.

Ердоган отхвърли обвиненията за убийства на мирни сирийци като част от операция „Извор на мира“.
„Тези, които се нуждаят от примери за кланета над цивилни, могат да се обърнат към събития в Афганистан, Аракан, Нагорно Карабах и Косово“, каза Ердоган.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

Министърът на отбраната на Гърция: „Нещо се случва“ около операцията на Турция в Сирия, но Атина очакваше повече

16 Октомври 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Атина. „Изглежда нещо се случва“ в международната общност в отговр на турската военна операция в Сирия и незаконните й действия в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, заяви министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос в интервю пред Real FM, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Европа реши да предприеме мерки срещу поведението на (президентът на Турция Реджеп Таийп) Ердоган. Оръжейното ембарго няма да спре инвазията на Турция в Сирия, но ще я накара да разбере, че това поведение има последствия. Заедно със санкциите, наложени от САЩ, изглежда, че нещо се случва в международната общност“, заяви министърът.
Той отбеляза, че „Реакцията на Европа не беше каквото очаквахме, тя е бавна и колеблива“, като добави, че „от страна на Европа имаше заплахи, но те не се превърнаха в действия. Сега обаче нещо се случва. Турция действа уповавайки се на военната си мощ. Трябва да има граници“.
Що се касае до възможността Турция да поиска помощта на НАТО, ако Сирия се намеси в операцията, Панайотопулос предупреди, че „това ще усложни ситуацията в региона“.
Министърът обяви, че Гърция ще започне процес по замяна на флотилията си от F-16 с изтребители от 5-то поколение F-35. „Изключването на Турция, след като купи ракети от Русия, е благоприятно събитие, но остават много стъпки преди Гърция да може да придобие самолетите“, потвърди той, като добави, че „Гърция, може би, ще успее да заеме мястото на Турция. Това е възможност, която се обсъжда“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

New Europe: ЕС предложи санкции срещу Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

16 Октомври 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Съветът на Европейския съюз се подготви да наложи санкции срещу Турция в отговор на дейностите й по сондаж на газ край бреговете на Кипър, които блокът счита за незаконни, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
„В светлината на продължаващите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие Съветът потвърждава пълната си солидарност с Кипър по отношение на зачитането на суверенитета и суверенните му права в съответствие с международното право. Той припомня своите заключения от 15 юли 2019 г. във всичките им части, и по-специално, че делимитацията на изключителните икономически зони и континенталния шелф трябва да се извършва чрез диалог и преговори добросъвестно, при пълно спазване на международното право и в съответствие с принципа на добросъседстките отношения“, заяви Съветът.
Външните министри на ЕС поканиха ръководителя на Съюза по външната политика Федерика Могерини да „представи бързо“ предложения за ограничителни мерки, насочени към лица, участващи в сондажните дейности. Санкциите могат да включват забрани за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

Protothema (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на гръцката армия предупреждава, че Турция не блъфира

15 Октомври 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият началник на Генералния щаб на гръцката армия Михалис Костаракос предупреди, че Турция не блъфира в статия, която анализира последните събития в Сирия и турската военна операция в контролираните от кюрдите райони на Северна Сирия, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Изхождайки от своя 45-годишен военен опит, както пише той, и от близкото му наблюдение на ходовете на геополитическото и военното карта на „потенциалния и вековен враг на Гърция“, той казва, че „… Турция никога не е напускала района, в който армията му влезе с меч“.
Опитвайки се да интерпретира ходовете на Ердоган, той пише за турския президент, че това „е след големите му успехи, предимно териториални, но и финансови / инвестиционни, които ще бъдат отбелязани от Турската Република през 2023 г. в чест на 100-годишнината от основаването й, което ще му донесе голям престиж, както и позицията на новия национален баща на турците, който успява и замества Мустафа Кемал Ататюрк“.
Както подчертава пенсионираният висш военен офицер, Турция не блъфира. „Намеренията и желанията й са ясно изразени и тя непрекъснато и неуморно се грижи да ги реализира. Тя преговаря, не блъфира. Това, което тя казва, ще бъде изпълнено“, подчертава той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

The Cyprus Mail: Френска фрегата е отплувала към кипърската Изключителна икономическа зона

12 Октомври 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Никос Панайотопулос заяви, че френска фрегата ще пристигне съвсем скоро в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, където се очаква да оперират кораби на френската енергийна компания „Тотал“, която е била лицензирана от Никозия, пише вестник The Cyprus Mail.
В интервю пред гръцки медии, Панайотопулос заяви, че е бил информиран от властите във Франция, че Париж ще изпрати фрегата в региона. Те са дискутирали и потенциалното изпращане и на италиански кораби в ИИЗ на Кипър, тъй като там ще оперира и италианска енерийна компания.
„Френски и италиански компании получиха лиценз за изследователски сондажи в блок 7 (на ИИЗ на Кипър)“, заяви Панайотопулос, като добави, че Европа трябва да защитава „червените си линии“ от турските дейности.
„Не казвам, че трябва да отиваме на война. Казвам само, че Европа трябва да покаже някак, че не може да толерира това поведение, че има някои червени линии. Фрегатите, изпратени от Франция и Италия са първата стъпка“, каза още министърът.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

The Cyprus Mail: Борис Джонсън остро осъди турските действия в Източното средиземноморие

12 Октомври 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Никозия. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън изрази своята пълна подкрепа за Република Кипър и своето неодобрение за турските действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, пише вестник The Cyprus Mail.
Той е заявил това в телефонен разговор до президента на Кипър Никос Анастасиадес.
В свое изявление, Анастасиадес каза, че разговорът е бил иницииран от британския премиер и „определено не е бил свързан с Брекзит“.
„Беше свързан основно с турските нелегални дейности и това какво искаме да постигнем по време на срещата от високо равнище на Европейския съвет“, добави той.
Анастасиадес заяви, че Джонсън е изразил пълната си подкрепа за Кипър и своето неодобрение спрямо действията на Турция, като е отбелязал, че ще проведе и по-подробни консултации по въпроса с Европейския съвет.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

AFP: Доналд Туск призова Турция да спре сондажните дейности край бреговете на Кипър

11 Октомври 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет призова Турция да спре незаконното сондиране край бреговете на Кипър, като заяви, че това вреди на усилията за обединяване на етнически разделената островна държава и подкопава добрите отношения с ЕС, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Доналд Туск заяви в петък, че присъствието му в кипърската столица е демонстрация на "пълната солидарност" на Европейския съюз с Кипър.
Той каза, че лидерите на ЕС вече "категорично са осъдили" турските сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър и че ЕС "стои обединен" зад страната в светлината на последните действия на Турция.
Миналата седмица Турция засили действията си, като изпрати придружен от военни кораби сондажен кораб във води, където кипърското правителство даде лиценз на италианската енергийна компания „Ени“ и френската „Тотал“ да извършват търсене на нефт и газ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

The Cyprus Mail: Доналд Туск ще посети Никозия и ще обсъди турските нарушения

9 Октомври 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще посети Никозия на 11 октомври, за да се срещне с президента на Кипър Никос Анастасиадес, с който ще обсъдят турските нарушения на кипърската Изключителна икономическа зона (ИИЗ), пише вестник The Cyprus Mail.
Правителственият говорител Продромос Продрому в свое изявление обяви, че по време на срещата, президентът ще повдигне темата и ще насочи вниманието на Туск към нелегалните дейности на Турция.
Анкара изпрати сондажен кораб в ИИЗ на Кипър, където бяха предоставени лицензи на европейски компании.
Европейският съюз и други държави неколкократно призоваваха Турция да се въздържа от нелегални дейности в ИИЗ на Кипър, но Анкара все още отказва да се съобрази с тези искания.
Попитан дали именно тази тема е причината за визитата на Туск, Продрому заяви, че европейският лидер, чиито мандат като председател на Европейския съвет приключва, ще посети Никозия като част от последните от мандата му визити.
Въпреки това проблемът със сондажите на Турция ще бъде дискутиран.
„Република Кипър използва всички дипломатически методи на наше разположение, за да обърне внимание на проблемите, които Турция предизвиква“, заяви още говорителят на правителството в Никозия.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

Kathimerini: Кипър, Гърция и Египет призовават Турция да прекрати „провокативните“ си действия

9 Октомври 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Кайро/Атина. Кипър, Гърция и Египет призоваха Турция „да сложи край на провокативните си действия" в Източното Средиземноморие, включително проучванията за петровл в териториалните води на разделения остров, което те описаха като „нарушение на международното право", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Турция заяви, че е изпратила сондажен кораб в района на Кипър, където официалните представители на гръцките кирпиоти вече са предоставили права за проучвания на италиански и френски компании.
„Държавните и правителствените ръководители изразиха своята сериозна загриженост относно настоящата ескалация в морските райони в източната част на Средиземноморието, осъждайки продължаващите турски действия в Изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в нарушение на международното право“, се казва в официалното съобщение, разпространено след тристранната среща.
Тяхното съвместно изявление бе публикувано, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и президента на Република Кипър Никос Анастасиадис се срещнаха с президента на Египет Абдел Фатах ал Сиси в Кайро.
Трите страни изразиха загриженост за „новите опити за провеждане на незаконни проучвания" в ИИЗ на Кипър, се казва още в изявлението.
През юли Гърция обвини Турция в подкопаване на сигурността в Източното Средиземноморие чрез сондажите за петрол и газ край Кипър.По-рано същия месец Турция заяви, че отхвърля твърденията на Гърция и ЕС, че сондажите са незаконни и заяви, че те доказват, че Брюксел не може да бъде безпристрастен посредник в кипърския въпрос.
През януари страните от Източното Средиземноморие се съгласиха да създадат форум за регионален пазар на газ, намаляване на инфраструктурните разходи и предлагане на конкурентни цени, част от усилията за превръщането на региона в основен енергиен хъб.
Египет залага на стратегическото си местоположение, Суецкия канал, сухопътния мост между Азия и Африка и неговата инфраструктура, включително тръбопроводна мрежа и двата терминала за втечнен газ, които ще помогнат да го превърнат в търговски и дистрибуционен център за страни от региона и извън него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС ще съгласува отговор на турските сондажи край Кипър следващата седмица

Kathimerini: ЕС ще съгласува отговор на турските сондажи край Кипър следващата седмица

7 Октомври 2019 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Следващата седмица държавите-членки на Европейския съюз ще решат как да отговорят на турските сондажи в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в които френската компания "Тотал" и италианската "Ени" имат лиценз за извършване на проучвания за природен газ и петрол. Съответното заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас след разговор с кипърския си колега, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Дендиас подчерта, че действията на Турция са в разрез с международното право и не са в съответствиер с политиката на съвременна европейска държава, основана на върховенството на закона.
ЕС вече наложи някои санкции срещу Турция за сондажи във води, в които Кипър има изключителни икономически права.
Кипър нарече последните действия на Турция в региона „сериозна ескалация“.
Анкара не признава Република Кипър за държава и твърди, че защитава своите и интересите на турските киприоти, живеещи на разделения остров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

Kathimerini: "Явуз" ще започне сондажи край Кипър днес или утре", увери енергийният министър на Анкара

7 Октомври 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез заяви, че корабът "Явуз" ще започне сондажни дейности в Изключителната икономическа зона на Кипър „днес или утре“ - изявление, което според Никозия е „сериозна ескалация“ на напрежението от страна на Анкара, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Въпросната зона попада в Блок 7 от ИИЗ на Кипър, където Никозия вече е подписала споразумения с френската компания Total и италианската ENI за откриване на находища в морето.
Изявлението на Дьонмез бе направено в момент, в който гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас пристигна на посещение в Република Кипър преди заседанието на Съвета на външните работи на Европейския съюз на 14 октомври.
То идва и само два дни, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон предупреди Анкара, че „незаконните сондажи санеприемливи“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър в случай на ескалация

Kathimerini: Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър в случай на ескалация

6 Октомври 2019 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че в случай на ескалация на напрежението в Източното Средиземноморие, Вашингтон ще „защитава базовата идея за суверенитета“ на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
По време на изявление в културния център „Ставрос Ниархос“ в Атина, Помпео беше попитан какво може да очаква Гърция от САЩ в случай на ескалация и разполагането на турски войски в Кипър.
Помпео заяви, че не желае да спекулира върху „хипотези“, но индикира, че Вашингтон споделя същите „ценности“ като Атина и възнамерява да ги защитава.
„Можете да наблюдавате как се държи тази администрация (на президента Доналд Тръмп) и да сте сигурни, че ще действаме по начин, по който ще защитаваме и предпазим тези базови идеи за суверенитета, (…) върховенството на закона и защитата на частната собственост – същите ценности, които имат и хората в Гърция“, заяви Помпео.
„Ние дълбоко уважаваме върховенството на закона. Говорили сме със страни, които се занимават с дейности, които ние казваме, че са фундаментално против нашите ценности, и тези на Гърция“, добави Помпео.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

ТАСС: Русия е загрижена за ескалирането на конфликта в Източното Средиземноморие

6 Октомври 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е обезпокоена от ескалацията на напрежението около използването на енергийните ресурси в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и призова всички страни в конфликта да се въздържат от дестабилизиращи стъпки, предава TACC.
Това се казва в коментар, разпространен от руското външно министерство.
"С тревога наблюдаваме по-нататъшната ескалация на напрежението около разработването на находищата на природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър", се казва в съобщението на министерството.
„Призоваваме ви да се въздържате от стъпки, водещи до дестабилизация (…) в Източното Средиземноморие, стриктно да следвате принципите на международното право и да се стремите да решавате спорните въпроси изключително по мирен начин.“, пише още в него.
В ИИЗ на Кипър бяха открити големи залежи на природен газ, но ползването им бива оспорвано от Турция, която смята, че не само Република Кипър, но и признатата единствено от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ) би трябвало да има достъп до ресурсите.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Помпео е обсъдил в Атина възможността за провеждане на среща между Тръмп и премиера на Гърция Мицотакис

РИА Новости: Помпео е обсъдил в Атина възможността за провеждане на среща между Тръмп и премиера на Гърция Мицотакис

6 Октомври 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че е обсъдил в Атина възможна среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, предава РИА Новости.
Помпео е заявил това в интервю за гръцка телевизия.
"Да, говорихме за това. Все още не мога да потвърдя нищо, но разбира се, че говорихме за това. И двамата (Тръмп и Мицотакис) имаха възможност да разговарят по-рано и знам, че ще продължат разговора" заяви Помпео, отговаряйки на въпрос дали е обсъждал провеждането на среща между президента и гръцкия премиер.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

Никос Анастасиадес: Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както сега

6 Октомври 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Никозия. Сътрудничеството между Русия и Кипър никога не е било толкова продуктивно, както днес, заяви президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес в писмено съобщение до участниците в 13-ата благотворителна вечер Кипър-Русия в президентския дворец в Никозия, предава TACC.
"През последните 13 години „Гала Кипър-Русия“ символизира дългогодишното приятелство и близките отношения между нашите две страни. (…) Тя съвпада с времето, когато сътрудничеството между Кипър и Русия никога не е било по-тясно и по-продуктивно“, се казва в съобщението.
„Очакваме с нетърпение да продължим да работим съвместно с руската администрация за по-нататъшно укрепване на отличните двустранни отношения в полза на нашите народи“, продължи кипърският лидер.
Анастасиадес подчерта, че е особено доволен, че "Кипър и Русия са влезли в нова ера на партньорство и сътрудничество, основани на споделени ценности и взаимно уважение".

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Кипър и ЕК ще обсъдят възможни „целенасочени мерки“ срещу сондажните дейности на Турция

Kathimerini: Кипър и ЕК ще обсъдят възможни „целенасочени мерки“ срещу сондажните дейности на Турция

4 Октомври 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Европейската комисия и властите в Никозия призоваха Турция в петък да спазва суверенните права на Кипър и обсъдиха възможността за приемане на целенасочени мерки срещу Анкара, ако тя продължи своите сондажни дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според прессъобщение на Комисията специалният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини и кипърският президент Никос Анастасиадис заявиха, че „категорично не одобряват“ продължаващите сондажни дейности на Турция на 45 морски мили край южното крайбрежие на Кипър.
„Турция трябва да се въздържа от подобни действия и да зачита суверенните права на Република Кипър за изследване и използване на нейните природни ресурси в съответствие с международното право в нейната изключителна икономическа зона“, заяви Комисията.
Двамата представители са обсъдили възможността за „целенасочени мерки“ в светлината на продължаващите дейности на Турция, като Могерини реши, че въпросът ще попадне в дневния ред на следващия съвет по външни работи на 14 октомври в Люксембург.
„Действията на Турция идват в момент, когато продължават усилията за възобновяване на преговорите за уреждане на Кипърския въпрос под егидата на генералния секретар на ООН. Изключително важно е да се гарантира благоприятна среда за тези разговори“, добави Комисията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

AFP: Кипър осъди новите действия на Турция в Източното Средиземноморие и заяви, че те нарушават суверенните му права

4 Октомври 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Никозия. Република Кипър осъди действията на Турция, като заяви, че това е „сериозна ескалация“ и „нарушение на суверенните права“ на страната, след като Анкара изпрати нов сондажен кораб в териториалните води на острова, предава AFP.
„Кипър осъжда новия опит на Турция да проведе нелегално сондажи на югозапад от острова“, се казва в изявление на правителството в Никозия.
„Новите планирани сондажи представляват сериозна ескалация на продължаващите нарушения на суверенните права на Република Кипър“, се казва още в него.
Турция изпрати още един кораб в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, в която се очаква да започнат да оперират френски и италиански компании, на които по-рано страната предостави лиценз за това.
Според Никозия зоната, където ще оперира турският кораб е част от кипърските териториални води, съгласно международното право.
„Тази нова провокация е пример за отхвърлянето от страна на Турция на призивите на Европейския съюз и международната общност за прекратяването на незаконните й действия“, твърди още кипърското правителство и нарече действията на Анкара още „провокативни и агресивни“.
Турция се противопоставя на едностранното използване на ресурсите в Източното Средиземноморие и иска да има думата в развитието на енергетиката в региона.
Тя също така настоява турските киприоти да получават част от печалбите от добива на природен газ и вече разположи два други кораба в ИИЗ на Кипър.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция изпраща сондажен кораб на юг от Кипър

Kathimerini: Турция изпраща сондажен кораб на юг от Кипър

3 Октомври 2019 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще изпрати сондажен кораб за петрол и природен газ във водите близо до южната част на остров Кипър, където гръцките киприоти вече предоставиха права за изучаване на природните ресурси в региона на френски и италиански компании, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Този ход е първият случай, в който Турция и Кипър, които са в конфликт за това кой може да използва ресурсите на Източното Средиземноморие, ще изследват една и съща зона около кипърските води.
Турският министър на енергетиката съобщи в „Туитър“ по-рано, че корабът „Явуз“ пътува към Южен Кипър, макар да не спомена точното място, където ще оперира плавателният съд.
Тази зона обаче вече беше предоставена за изучаване на италиански и френски компании от страна на правителството в Никозия.
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес заяви, че е наясно с този ход на Анкара и ще предприеме необходимите мерки.
„Наясно сме с това и ще вземем всички показателни мерки, в съответствие с международното право“, заяви той.
Турция вече започна сондажни дейности в източната и западната част на острова, което предизвика остри реакции в Никозия и в Европейския съюз.
Правителството в Анкара твърди, че ресурсите в региона са собственост както на гръцките, така и на турските киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис: Проучванията за газ ще продължат, въпреки заплахите на Турция

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис: Проучванията за газ ще продължат, въпреки заплахите на Турция

1 Октомври 2019 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис увери, че сондажите за търсене на газови находища ще продължат по план, въпреки „заплахите и незаконните действия на Турция" в Изключителната икономическа зона на острова, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В обръщение по повод 59-тата годишнина от обявяването на независимостта на Кипър, Анастасиадис заяви, че остава ангажиран с усилията за постигане на мирно споразумение с турските киприоти с цел обединение на етнически разделената страна.
Френската компания „Тотал“ и италианската „Ени“ се обединиха, за да разширят проучванията на газ край южното крайбрежие на Кипър. Турция не признава Кипър и категорично се противопоставя на сондажите за газ. Анкара изпрати сондажни кораби в ИИЗ на републиката с аргумента, че защитава собствените си интереси и тези на кипърските турци.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahval: САЩ ще обсъдят военно сътрудничество с Гърция

Ahval: САЩ ще обсъдят военно сътрудничество с Гърция

29 Септември 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Атина. САЩ са заинтересовани в дискутирането на военно сътрудничество с Гърция, сред увеличаващото се напрежение в Източното Средиземноморие, пише турската медия Ahval, като се позовава на източници на Държавния департамент във Вашингтон.
Представители на Белия дом са провели няколко срещи със свои гръцки колеги през последните няколко месеца, всички от които са били позитивни и за двете страни и за алианса между тях, заяви служител в Държавния департамент по време на специален брифинг.
„Виждаме много активност в последните месеци и години и нашето партньорство с нашият съюзник Гърция е фундаментално важен за това“, заяви той.
Възможността в Източното Средиземноморие да има залежи на газ и петрол от дълго време водят до сериозно напрежение между Турция, Гърция и Кипър.
Островът е разделен от 1974 г. на населения с преобладаващо гръцко население на юг, чието правителство е международно признато и населена с турци южна част, която е призната единствено от Анкара.
Никозия и Атина не са съгласни с твърденията на Турция, че тя има права за сондиране и ползване на ресурсите в региона, които според нея са собственост и на турските киприоти.
Европейският съюз одобри налагането на санкции срещу Анкара за сондажите по дъното на източната част на Средиземно море, които са част от Изключителната икономическа зона на Република Кипър.
Изявлението на служителя на Държавният департамент на САЩ съвпада с дискусиите, свързани с това, че Турция бавно се отдалечава от запада и се приближава до лагера на Русия, след покупката си на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Тристранна среща в Република Кипър е възможна с посредничеството на ООН през октомври

Kathimerini: Тристранна среща в Република Кипър е възможна с посредничеството на ООН през октомври

28 Септември 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на република Кипър Никос Анастасиадес не изключи възможността да се срещне с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджъ през октомври с посредничеството на генералния секретар на ООН Антоноу Гутериш, което ще проправи път за неформална петстранна среща, включваща и Турция и Гърция, пише вестник Kathimerini.
„Очакваме (тристранна среща) през октомври, или в Ню Йорк или в европейски град“, заяви Анастасиадес след срещата си с Гутериш.
„Възможността за тристранна среща е пред нас“, каза той, като имаше предвид среща между представители на турската общност в Кипър, гръцките киприоти и представители на ООН.
Той допълни, че ако всичко мине добре е възможно да се проведе и неформалната петстранна среща, където всички страни ще се споразумеят на базата на преговорите между представителите на турските и гръцките киприоти.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция: Разрешаването на кипърския въпрос е основен приоритет за Атина

Външният министър на Гърция: Разрешаването на кипърския въпрос е основен приоритет за Атина

27 Септември 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Успешното приключване на преговорите за решаване на кипърския въпрос под егидата на Организацията на обединените нации е един от основните приоритети за новото гръцко правителство, заяви външният министър Никос Дендиас в четвъртък на вечерята на Федерацията на кипърските американски организации. Необходимостта от незабавно възобновяване на преговорите за Кипър беше едно от ключовите послания на премиера Кириакос Мицотакис при срещите му със световните лидери в кулоарите на Общото събрание на ООН, посочи Дендиас, цитиран от държавната агенция АНА-МПА.
Министърът увери присъстващите, че Атина е в „пълна координация“ с Никозия, за да постигне целта за прекратяване на „незаконната турска окупация“.
Дендиас заяви, че гръцката страна търси решение, което се намира в рамките на съответните резолюции на ООН и е напълно хармонизирано с европейското законодателство. В тази светлина стана ясно, че както изтеглянето на незаконните окупационни войски, така и прекратяването на анахроничния режим на гаранции са съществени условия.
„Нашата цел е решение, което ще осигури изтеглянето на всички турски окупационни войски. Решение, което ще осигури освобождаването на Кипър от анахроничната и нежизнеспособна - както каза самият генерален секретар на ООН - система от гаранции и права на интервенция от 60-те години“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис обсъди с Гутериш проблемите с Кипър и промените в климата

Kathimerini: Мицотакис обсъди с Гутериш проблемите с Кипър и промените в климата

26 Септември 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпросите около Кипър, както и промените в климата бяха в центъра на разговорите между гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис и Главния секретар на ООН Антониу Гутериш в Ню Йорк, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявление след срещата, Мицотакис заяви, че е благодарил на Гутериш за неговите опити да бъде постигнат мир в етнически разделения средиземноморски остров, като повтори, че Атина ще продължи да подкрепя гръцките киприоти с цел да бъде постигната „справедлива и устойчива сделка“.
Той още изрази подкрепа към целите за устойчиво развитие на ООН, като добави, че неговото консервативно правителство ще бъде на челно място в Европа в борбата с промените в климата.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата Мицотакис-Тръмп в Ню Йорк е насрочена за следобедните часове на деня

Kathimerini: Срещата Мицотакис-Тръмп в Ню Йорк е насрочена за следобедните часове на деня

24 Септември 2019 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Атина/Ню Йорк. Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще бъде приет за разговор от президента на САЩ Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на ООН, посветена на изменението на климата. Очаква се двамата лидери да се срещнат в Ню Йорк в следобедните часове на деня (18:30 часа местно време, 1:30 часа българско време в сряда), съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В първата си среща с американския лидер Мицотакис ще получи възможност да обсъди следващата фаза на Стратегическия диалог между САЩ и Гърция (предвиден да продължи с посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Атина на 6-7 октомври).
В реч на конференцията на ООН се очаква той да подчертае рисковете, произтичащи от изменението на климата за световното културно наследство - включително ерозията на древни паметници - както и стъпките, предприети от Гърция с подкрепата на ЮНЕСКО и Световната метеорологична организация за противодействие на заплахата.
Очаква се също Мицотакис да проведе разговори с повече от 10 лидери, включително турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
На среща с албанския си колега Еди Рама по-рано двамата обсъдиха двустранните отношения и пътя на Албания към членство с Общността оглед насрочения за октомври Европейския съвет.
Мицотакис наблегна на въпроса за етническото гръцко малцинство в страната и неговите права на собственост в Албания. Според източници на гръцкото правителство, Рама е изразил готовност да работи с Гърция по въпроси от особен интерес за Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Гърция се оплака от Турция в Берлин

АНА-МПА: Гърция се оплака от Турция в Берлин

17 Септември 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас заяви, че „опасните“ маневри на Турция в Източното Средиземноморие са „грубо нарушение“ на международното право. Той каза това по време на съвместна пресконференция с германския си колега Хайко Маас след срещата им в Берлин, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Въпреки много ясните съобщения от Европейския съюз, Турция продължава да нарушава грубо международното право, суверенитета и суверенните права на Република Кипър, страна-членка на ЕС, като същевременно ескалира риториката си“, заяви първият дипломат на Атина и подчерта, че чрез действията си „Анкара не помага за облекчаване на напрежението“.
Що се касае до намерението на Турция да открие затворените части на град Фамагуста, гръцкият външен министър заяви, че подобни изявления „по-скоро влошават ситуацията и не помагат в търсенето на решение на кипърския въпрос“.
Маас повтори позицията на ЕС в подкрепа на Кипър по отношение на сондажите за газ на Турция в крайбрежните води на остров Кипър и продължаването на диалога по кипърския въпрос, като отбеляза, че „неоправдани събития“ затрудняват това.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Мицотакис ще се срещне с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк

Kathimerini: Мицотакис ще се срещне с Тръмп на 24 септември в Ню Йорк

17 Септември 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Атина. На 24 септември в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк ще се състои среща между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на САЩ Доналд Тръмп, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Според информацията на източници на АНА-МПА, гръцкият министър председател ще се срещне с няколко световни лидери в хода на събитието, което ще се проведе от 17 до 30 септември, като сред тях е и президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, с когото ще се срещне на 25 септември.
Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че Атина възнамерява да използва възможността да обсъди все по-агресивното поведение на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие и конкретно нейните енергийни планове край брега на Кипър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Cyprus Mail: Варосия чакаше 45 години за своите собственици, не за нови заселници, смята президентът на Кипър

The Cyprus Mail: Варосия чакаше 45 години за своите собственици, не за нови заселници, смята президентът на Кипър

15 Септември 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес се зарече да използва всички дипломатически средства на свое разположение за да информира международната общност за плановете на Турция да засели отново курортният квартал Варосия във Фамагуста, което би било в разрез с резолюциите на ООН, пише кипърското издание The Cyprus Mail.
В реч в контролираната от Република Кипър част от Фамагуста, Анастасиадес заяви, че провокациите на Анкара няма да останат без отговор.
„Ще използвам своето присъствие в ООН и ще използвам своето положение в ООН и също така ще се срещна с представители на Съвета за сигурност и Главният секретар на организацията, като в същото време ще бъдат информирани и Европейските лидери“, заяви Анастасиадес за плановете на Анкара да презасели курорта. Той добави, че освен всичко друго ще обсъди темата и по време на срещата на Европейския съвет през октомври.
„Ще дадем най-доброто от себе си за да защитим града, който 45 години чака не за нови заселници, а за жителите си“, добави той.
Президентът също изрази надежда, че Турция ще разбере значението на международните споразумения.
„За съжаление ставаме свидетели на неприемливите действия и провокации, в разрез с международното право и резолюциите на ООН, от страна на турското ръководство и някои други, които действат от името на турските киприоти“, добави още президента по адрес на външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, който обяви, че ще посети Варосия.
Там той ще се срещне с външният министър на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКРТ).

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Никос Анастасиадес предложи създаването на специална сметка с цел отслабване на напрежението в Източното Средиземноморие

Kathimerini: Никос Анастасиадес предложи създаването на специална сметка с цел отслабване на напрежението в Източното Средиземноморие

4 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Никозия. Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес предложи създаване на специална сметка (т.нар. ескроу сметка), която да защити дела на турските киприоти с постъпленията от природен газ, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Предложението, направено в опит да отслаби напрежението в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), беше представено от Анастасиадес по време на среща с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджи на 9 август, разкрива изданието.
Според предложението сумата, внесена в сметка ще бъде отключена, само ако Турция прекрати провокациите си в региона, като признае границите на ИИЗ на Кипър.
Анастасиадес, според източници в Никозия, твърди, че създаването на комисия за управление на енергийните въпроси на ИИЗ - предложение, предложено от турската страна - не може да бъде приложено, тъй като не може фактически да се занимава с въпроси, свързани с суверенните права на Република Кипър, като например разпределяне на акции на компании за проучвания, лицензиране или сключване на транснационални споразумения.
Информацията е разпространена в момент, в който двете страни водят диалог за определяне на набор от задачи, които биха довели до възобновяване на мирните преговори. Правителствени източници съобщават, че Анастасиадес е предал на пратеника на ООН Джейн Хол Лут, че преговорите не може да започнат, докато провокациите в Турция в ИИЗ на Кипър продължават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

1 Септември 2019 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поднови заплахите си за инвазия в Кипър, като заяви, че Анкара няма да се поколебае да извърши военна интервенция в островната държава отново, пише гръцкия вестник Kathimerini.
“На същото място сме по отношение на Кипър, както бяхме през 1974 г. Никой не трябва да се съмнява, че ще направим същото, каквото направихме тогава, ако сме изправени пред подобна ситуация и днес“, заяви министърът по време на честванията по случай Гръко-турската война от 1922 г.
Той също така изрази решителността на Анкара да продължи дейностите си в Източното Средиземноморие и Егейско Море.
„Никога няма да се откажем от нашите права и интереси“, заяви Акар, като предупреди, че никой не бива да тества силата и решителността на страната. Той все пак побърза да изясни, че това не е заплаха.
В същото време Турция издаде декларация, според която тя ще продължи сондажите за природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър поне до 1 ноември.
Република Кипър заяви по-рано, че ще се обърне към Европейския съвет във връзка с опитите на турските киприоти да развиват и възстановят град Вароша, намиращ се в северната част от острова, която е под контрола на Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от Анкара.
Властите в СКТР обявиха по-рано, че ще отворят и развият града за туристи, ход който кипърският външен министър осъди, тъй като според него това би било обида към хората, които са били принудени да напуснат града по време на конфликта от 1974 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Представител на ООН ще посети Кипър в опит да възстанови мирните преговори

Kathimerini: Представител на ООН ще посети Кипър в опит да възстанови мирните преговори

31 Август 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Никозия. Специалният пратеник на ООН Джейн Хол Лют ще посети разделения остров Кипър, където ще се срещне с лидерите на Република Кипър и Севернокипърската турска република, призната само от Турция, в опит да възстанови мирните преговори, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimernini.
Лют ще се срещне с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис, а след това и с лидера на турските киприоти Мустафа Акънджъ.
Според информация на кипърския вестник The Cyprus Mail, тя може също така да се срещне повторно с тях преди да си тръгне от острова.
Анастасиадис и Акънджъ се съгласиха да проведат неформална среща по-рано, за да продължат инициираните от ООН преговори за обединение на остров Кипър.
Посещението на Лют е разглеждано и като основа за по-късни тристранни преговори през септември.

Превод и редакция: Теодор Пенев

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

Kathimerini: Хулуси Акар поднови заплахата за инвазия в Кипър от страна на Турция

31 Август 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар поднови заплахите си за инвазия в Кипър, като заяви, че Анкара няма да се поколебае да извърши военна интервенция в островната държава отново, пише гръцкия вестник Kathimerini.
“На същото място сме по отношение на Кипър, както бяхме през 1974 г. Никой не трябва да се съмнява, че ще направим същото, каквото направихме тогава, ако сме изправени пред подобна ситуация и днес“, заяви министърът по време на честванията по случай Гръко-турската война от 1922 г.
Той също така изрази решителността на Анкара да продължи дейностите си в Източното Средиземноморие и Егейско Море.
„Никога няма да се откажем от нашите права и интереси“, заяви Акар, като предупреди, че никой не бива да тества силата и решителността на страната. Той все пак побърза да изясни, че това не е заплаха.
В същото време Турция издаде декларация, според която тя ще продължи сондажите за природен газ в Изключителната икономическа зона на Кипър поне до 1 ноември.
Република Кипър заяви по-рано, че ще се обърне към Европейския съвет във връзка с опитите на турските киприоти да развиват и възстановят град Вароша, намиращ се в северната част от острова, която е под контрола на Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от Анкара.
Властите в СКТР обявиха по-рано, че ще отворят и развият града за туристи, ход който кипърският външен министър осъди, тъй като според него това би било обида към хората, които са били принудени да напуснат града по време на конфликта от 1974 г.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция издаде нов навтекс за ИИЗ на Кипър

Kathimerini: Турция издаде нов навтекс за ИИЗ на Кипър

30 Август 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Никозия. Турция издаде нов навигационен телекс (навтекс), с който резервира морска зона в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър за сондажни дейности, съобщава елекронното издание на атинския ежедневник Kathimerini, като се позовава на кипърския информационен портал Politis.
Новият навтекс се отнася до дейностите на турския кораб „Фатих“ и ще влезе в сила от 4 септември. „Фатих“ ще се движи на около четири морски мили северозападно от мястото, където се намира към настоящия момент. Очаква се новите сондажи да продължи до 1 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт: Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие

Ердоган по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт: Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие

27 Август 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Никой не може да ни спре в Източното Средиземноморие“, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган пред парламента по повод 948-та годишнина от битката при Манцикерт, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Турция ще продължи действията си в региона с бързи темпове, подчерта Ердоган, казвайки на лидера на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу, че „да казва„ ние сме партията на Ататюрк“ не е достатъчно.“ Вие сте свършени. Като спечелите 3-4 общини, не постигате нищо “, каза турският президент.
„Господин Кемал казва, че САЩ са в Егейско море, а Франция и Турция не са. Този човек може и да вижда, но е сляп. Нашите сонди са там, нашите проучвателни кораби, нашите фрегати и по всяко време нашите дронове са готови да отлетят. Той не вижда това. Господин Кемал, може би, дори не знае кои са нашите знамена. Не може да си партия в тази страна, като подкрепяш терористите в планините, гърците киприоти в морето, нашите врагове във въздуха и всеки, който е срещу нас“, заяви Ердоган.
Турският лидер добави още, че „сондите и проучвателните кораби продължават да работят без прекъсване в Източното Средиземноморие и никой не ни блокира, никой не може да ни спре там“.
Министърът на енергетиката, от своя страна, подчерта, че Източното Средиземноморие е общ въпрос за цяла Турция и подчерта, че Анкара няма да отстъпи.
Според Cyprus News Agency, говорейки на конференция в Истанбулската политехника, Фатих Дьонмез е заявил, че „нашите кораби Барбарос, Оруч Реис, Фатих и Явуз, които сме включили в нашия списък, са най-ясното доказателство за националната енергийна политика на Турция и нейната решителна позиция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

Реджеп Ердоган: Турция ще защитава правата си в Източното Средиземноморие

25 Август 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган поддържа позицията, че Турция ще защитава правото си да добива природен газ от Изключителната икономическа зона на Кипър, предава Anadolu Agency.
Турският президент отново заяви, че Турция е решена да защитава правата си в Източното Средиземноморие, като се обърна към голяма група от хора в квартал Юсуфели в североизточната провинция Артвин.
Критикувайки противопоставянето на западните държави срещу хода на Анкара в региона, Ердоган заяви че „ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен, въпреки западните заплахи."
Турция продължава да оспорва едностранните сондажи на Република Кипър в Източното Средиземноморие, като твърди, че Севернотурската кипърска република (СКТР) също има права върху ресурсите в района.
По-рано Анкара изпрати два кораба в Източното Средиземноморие, като отстоява правото на Турция и СКТР да използват ресурсите на Кипър.
Атина и гръцките киприоти се противопоставят на този ход и призоваваха лидерите на Европейския съюз да се присъединят към техните критики.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet Daily: Турските киприоти разговарят с международни енергийни компании

Hurriyet Daily: Турските киприоти разговарят с международни енергийни компании

24 Август 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Никозия. Служители на признатата само от Турция Севернокипърска турска република (СКТР) са се срещнали с италианска енерийна компания, която е подписала договор и с гръцките киприоти да сондира за натурални ресурси в Източното Средиземноморие, пише турският вестник Hurriyet Daily.
Представители на СКТР са поискали компанията да настоява за справедлив дял от природните ресурси между правителствата на турските и гръцките киприоти, като начин турската страна да получи международно признание, заяви заместник министър-председателя на СКТР Кудрет Йозерсай.
Очакването на турската страна е, че компаниите от САЩ, както и италианските компании, които извършват сондажни дейности близо до брега на Кипър след подписването на лицензионни споразумения с Република Кипър, условно ще изискват одобрението и на двете страни на острова.
Турските киприоти са разговаряли с италианската компания, каза Йозерсай когато беше попитан дали има контакт с международни енергийни компании за продажба на въглеводородните ресурси на острова.
„Имахме диалог, дори теоретично, по въпросите как и на какъв етап можем да имаме сътрудничество“, каза той, като отбеляза, че тези компании се нуждаят от диалог със СКТР, тъй като се стремят да преодолеят всякакви търговски рискове.
Освен това някои представители на американските енергийни компании, които вече са лицензирани да обработват ресурсите на Република Кипър, присъстваха на конференцията, която Йозкай е представил във Вашингтон в началото на тази година.
„Половината от участниците бяха представители на компаниите. Попитаха какво имаме предвид и каква би била процедурата. Ние им казахме, че можем да преодолеем проблема с признаванието, ако бизнесът се осъществява чрез частни компании. Имаме предишни случаи за това.", заяви Йозкай.
"Те сигнализират, че са отворени за обсъждане на формули, в които ще бъдат включени турските киприоти, като по този начин намаляват (търговския) риск", добави той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция смята, че присъствието й в Източното Средиземноморие е съобразено с международното право

Anadolu Agency: Турция смята, че присъствието й в Източното Средиземноморие е съобразено с международното право

23 Август 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Управляващата партия на Турция, "Партия на справедливостта и развитието" заяви, че сондажите на страната в Източното Средиземноморие са напълно законни, съобщава Anadolu Agency.
"Присъствието на Турция в Източното Средиземноморие е в съответствие с всеки член на международното право", каза бившият министър на културата Омер Челик, по време на пресконференция, проведена след заседанието на централния изпълнителен съвет на управляващата партия.
Анкара продължава да оспорва едностранните сондажи от страна на Република Кипър в Източното Средиземноморие, като твърди, че Севернокипърската турска република (СКТР), призната само от Анкара, както и Турция, също имат права върху ресурсите в района.
Атина и кипърските гърци се противят на сондажите от страна на Анкара, заплашвайки да арестуват екипажите на корабите. Те също така призоваха лидерите на Европейския съюз да се присъединят към техните критики.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.