НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Местни избори 2019: Жители на квартал „Еленово“:  За последните 8 години Благоевград се превърна в един от най-красивите градове в България

Местни избори 2019: Жители на квартал „Еленово“: За последните 8 години Благоевград се превърна в един от най-красивите градове в България

16 Октомври 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат-кметът за трети мандат на Благоевград д-р Атанас Камбитов, издигнат от ПП ГЕРБ, се срещна с жители на квартал „Еленово“. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния щаб на д-р Камбитов. Сред акцентите на форума беше програмата за управление на града и малките населени места през следващите четири години. Присъстващите на срещата аплодираха намерението за изграждане на Индустриална зона в Благоевград, както и готовността за продължаване на програмата за саниране, когато тя бъде отворена. Те благодариха на д-р Камбитов за положените усилия и реализираните обекти през последните години.
„Благоевград наистина се превърна в един от най-красивите градове в цяла България. Асфалтираха се много улици, направиха паркове, кръгови кръстовища, санираха се блокове“, обобщиха жители на квартала. Те изразиха увереност, че направените неща до момента ще бъдат надградени.
„След саниране на блоковете цените на апартаментите при продажба се вдигнаха неколократно. Този човек не говори, а работи“, каза в допълнение Любомир Алексов.
По време на срещата бяха обсъдени и текущи проблеми, които кандидатът за кмет д-р Атанас Камбитов пое ангажимент да бъдат решени.
Сред присъстващите бяха народният представител Даниела Савеклиева, общински ръководите на ПП ГЕРБ Бисер Михайлов, кандидатите за общински съветници Кирил Илиев, Венцислав Хросинков, д-р Огнян Чилев, Красимир Чакъров, д-р Калоян Калоянов, Миглена Вълкова, Кирил Георгиев, Елена Ташкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидат-кметът д-р Атанас Камбитов на Благоевград бе официален гост на юбилейния концерт на Ансамбъл Пирин

Местни избори 2019: Кандидат-кметът д-р Атанас Камбитов на Благоевград бе официален гост на юбилейния концерт на Ансамбъл Пирин

15 Октомври 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат-кметът за трети мандат на Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ, д-р Атанас Камбитов бе официален гост на юбилейния концерт на Ансамбъл „Пирин. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния щаб на д-р Камбитов. Двучасовият спектакъл се проведе в Зала 1 на НДК. В знак на признателност и уважение д-р Атанас Камбитов поздрави творците и поднесе кошница с цветя.
Концертът под надслов „Песен в гърло се не спира“ е по повод 65 години от основаването на Ансамбъла.
По време на спектакъла бяха представени емблематични музикално-танцови платна от различни фолклорни области на България. За юбилейното събитие творците бяха подготвили и съвсем нова продукция.
Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден е през 1954 г.
През последните години броят на националните и международни участия на Ансамбъл „Пирин“ бележи ръст.
През месец април тази година творците спечелиха първо място и на Световния фолклорен фестивал „Майорка“, а през месец юни се завърнаха с плакет от 24-тото издание на Международния фестивал за изкуства в град Будапеща, Унгария.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидат-кметът д-р Атанас Камбитов поздрави потребителите на  Дом за стари хора „Света Петка“ в квартал „Струмско“

Местни избори 2019: Кандидат-кметът д-р Атанас Камбитов поздрави потребителите на Дом за стари хора „Света Петка“ в квартал „Струмско“

14 Октомври 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът-кметът за трети мандат д-р Атанас Камбитов бе официален гост в Дома за възрастни хора „Св. Петка“ в квартал „Струмско“, който днес отбелязва патронния си празник. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния му щаб. Д-р Камбитов поздрави потребителите и им пожела здраве и спокойни дни.
„Нека света Петка закриля Вас, Вашите семейства и приятели! Искам да благодаря и на хората, които ежедневно се грижат за Вас. Благодаря им за усилията, себеотдаването и обичта, защото това е изключително важно“, каза д-р Атанас Камбитов. Той поднесе и подаръци на потребителите на Дома.
Всички бяха поздравени със специално музикално-танцова програма от възпитаници на „Пиринкса китка“ с ръководител Лилян Данчев и от самодеен състав „Златна възраст“ към Дневен център за стари хора.
Капацитетът на институцията е 87 души, като са осигурени 24 часови здравни грижи и рехабилитация, организация на свободното време и лични контакти, трудотерапевтична дейност. От създаването му до този момент се полагат непрекъснати усилия за поддържане и подобряване на материалната база и условията за живот на потребителите.
В програмата на д-р Камбитов е заложено изграждане на спортна площадка в двора на дома,а достъпът до нея ще бъде през отделен вход.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов: Ще обособим Академия за профилиране на специалисти в областта на машиностроенето в Благоевград

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов: Ще обособим Академия за профилиране на специалисти в областта на машиностроенето в Благоевград

14 Октомври 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат-кметът за трети мандат д-р Атанас Камбитов и Иван Вълков, управител на компанията „Рапид прогрес“ ЕООД, обсъдиха възможността за обособяване на XYZ Академия в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на предизборния му щаб. Идеята е да бъде изградена модерна и съвременна материална база, която да дава възможност за обучение и профилиране на специалисти в областта на машиностроенето. Ще бъде осигурено оборудване с последно поколение техника за бързо и практическо усвояване на нови знания, а с обучението на кадри ще бъде ангажиран висококвалифициран екип.
XYZ Академията ще дава възможност за обучение според индивидуалните изисквания и потребности на всеки курсист, като програмите ще са изцяло ориентирани към практиката. Курсовете ще са с различна продължителност и тематика, включително стругарство, фрезоване, работа и програмиране на машини с ЦПУ, както и по-специфични теми в областта на мехатрониката, роботизацията, автоматизацията и др.
Подобна Академия за обучение на специалисти бе изградена през 2017 година в Икономическа зона София–Божурище.
С обособяване на XYZ Академия ще бъде насърчено производството и икономиката в Благоевград и региона, а квалифицираните кадри ще могат да се ревизират в бъдещата Индустриална зона в Благоевград.
Мисията на „Рапид Прогрес“ е да предостави и имплементира най-добрите софтуерни решения, като ги обезпечи с детайлно обучение и професионална поддръжка. Фирмата е фокусирана върху развитието на 3D моделирането, техническото чертане, 3D асемблирането, анализа, симулацията, CNC програмирането и верификацията, за да бъде в крак с най-добрите проектантски и производствени технологии.
„Рапид Прогрес“ е българска компания, която развива дейността си на територията на Благоевград и други общини в България. Фирмата е профилирана в областта на индустриалните софтуерни решения. Фирмата предлага и имплементира CAD, CAM, CAE, PDM системи и системи за CNC комуникации (DNC и MDC) от водещи европейски разработчици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Родители: Благодарим на д-р Камбитов, че осигури дом на художествената гимнастика в Благоевград

Местни избори 2019: Родители: Благодарим на д-р Камбитов, че осигури дом на художествената гимнастика в Благоевград

14 Октомври 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ще бъде предоставена допълнителна база за тренировки за КХГ „Пирин“. Това заяви по време на среща с родители на деца, трениращи художествена гимнастика, кандидатът за кмет за трети мандат на Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ, д-р Атанас Камбитов, съобщиха от пресцентъра на предизборния му щаб. Той пое ангажимент да бъдат предвидени часове за тренировки и в зала „Скаптопара“, като занятията в III OУ също ще продължат.
„Вървим към кардинално решение по отношение на предоставяне на допълнителни спортни бази. Всяка година строим, ще направим и още зали за спорт. В по-мащабен план, имаме амбицията да изградим и Мултифункционален спортен комплекс, с лекоатлетическа писта и зали с всички необходими условия“, каза д-р Камбитов.
Родителите подчертаха, че срещат абсолютно разбиране и подкрепа в лицето на д-р Камбитов.
„Благодарим ви! Преди пет години дори не сме си помисляли, че нашите децата ще тренират художествена гимнастика, а вече са част от този красив спорт и печелят награди. Благодарим за подкрепата, вярваме, че и занапред ще е така. Все още сме малък клуб, но имаме сериозни амбиции. Искаме децата ни да тренират всеки ден“, подчертаха родителите.
Преди срещата д-р Атанас Камбитов връчи купи на призьорите и грамоти на отборите в Трети държавен турнир по художествена гимнастика за Купите на община Благоевград „Купа Пирин“ и международен турнир“Приятели“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Беновска пита : Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Местни избори 2019: Беновска пита : Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

13 Октомври 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Беновска пита в неделя, 13 октомври 2019 г., в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Това съобщиха от екипа на предаването по Канал 3

Политиката, глупако!
Отговарят:


17.00- 17.05 Коментар на Илиана Беновска

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Благоевград?
17.05 - 17.27 д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет, ГЕРБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Габрово?
17.32 - 17.54 Таня Христова, кандидат за кмет, ГЕРБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Русе?
18.00- 18.10 Галин Григоров, кандидат за кмет, ВМРО-НФСБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Плевен?
18.15 - 18.37 - Велислава Кръстева и кандидати за общински съветници от ДПС

За: Що е “демокрация” по български
18.42- 18.53 Александър Петров, поет


Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на ГЕРБ  за Благоевград Атанас Камбитов: През третия ми мандат правим индустриалната зона и  ВиК

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Благоевград Атанас Камбитов: През третия ми мандат правим индустриалната зона и ВиК

13 Октомври 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Интервю с кандидата за кмет на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов, излъчено в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 13 октомври 2019 г.


Атанас Камбитов:: Здравейте! Добре дошли в Благоевград!

Илиана Беновска: Добре сте ни заварили! Всички опоненти са в изгодна позиция, че могат да критикуват вас, тези, които сте били кметове до момента. Как излизате от подобна ситуация?

Атанас Камбитов:: Излизаме като изброяваме какво сме направили. Защото много лесно е да кажеш какво не е направено, но когато направиш равносметката между направено и ненаправено се вижда, че много повече е направено. В края на краищата се вижда, че има възможности, мога да кажа, че не за 4 години, аз съм втори мандат кмет, а за 8 години ние променихме града, направихме много неща и сме работили на 100%. Ако има нещо ненаправено, то си има обективните причини, а и както се казва – пътят се върви крачка по крачка. Ние сме много последователни в политиката, много ясно сме заявили и в срокове целите, така че това, което в момента се коментира, че не е направено, в самата програма е заложено, че ще бъде направено в следващия мандат.

Илиана Беновска: Хайде да погледнем какво сте направили в центъра!

Атанас Камбитов:: Между другото програмата още преди 8 години е направена с хоризонт 20 години напред. Центъра – по градска среда оперативна програма 22 000 квадратни метра е променен изцяло. Този площад между другото е от времето на така наречения дипломатически корпус, точно отреди 32-33 години, оттогава нищо не беше ремонтирано. Абсолютно всичко е подменено, като забележете, запазихме визията, запазихме художествено-архитектурното решение един вид като уважение, като респект към труда на хората преди 30 години.

Илиана Беновска: БСП ще Ви обвинят, че се възползвате от построеното по времето на Тодор Живков!

Атанас Камбитов:: Има приемственост и така трябва да бъде! Пак казвам – уважение и респект преди 30 години какво е направено, но това, което в момента изградихме, изглежда същото, но е със съвсем други технологии. Надградихме, фонтаните в момента са пеещи и т.н.

Илиана Беновска: Само за момент, вие знаете ли с кого разговаряме?

Гражданин: Знаем.

Илиана Беновска: Кой е този човек?

Гражданин: Кмета, аз иначе не съм оттук.

Илиана Беновска: Студенти ли сте?

Гражданин: Да.

Илиана Беновска: А ти оттук ли си?

Гражданин: Да.

Илиана Беновска: Ще гласуваш ли на изборите?

Гражданин: Не знам.

Илиана Беновска: Защо?

Атанас Камбитов:: Трябва да го убедя!

Илиана Беновска: Какво трябва да ти каже кметът, за да те убеди?

Гражданин: Ако обещае да се погрижи по-добре за Благоевград.

Илиана Беновска: Кажи какво искаш?

Гражданин: Например моята улица „Васил Априлов“ от доста време е с дупки.

Илиана Беновска: Ето, „Васил Априлов“!

Атанас Камбитов:: Не искам да вървим понеже са избори да обещаваме ...

Илиана Беновска: Кой район е това, сещате ли се?

Атанас Камбитов:: Централна градска част. Ние поетапно възстановяваме уличните настилки. Между другото цели квартали изградихме с асфалтиране. Дето се казва стъпка по стъпка ще му дойде времето. Но поемаме ангажимента конкретно да се фокусираме върху улица „Васил Априлов“, ако това е един от основните проблеми.

Гражданин: Значи ще гласувам.

Атанас Камбитов:: Благодаря!

Илиана Беновска: Чакайте, това да не изглежда като търговия с гласове! Как се казваш?

Гражданин: Иван.

Илиана Беновска: Какво учиш?

Гражданин: Компютърни системи.

Атанас Камбитов:: Ето това е бъдещето! В момента правим постъпки за привличането на фирми от IT сектора, имаме всички условия и се надявам лека полека Благоевград да стане един от центровете.

Илиана Беновска: Обаче ви обвиняват, че ви куца индустриализацията, нямате индустриална зона, кажете причините?

Атанас Камбитов:: Вие казахте, много е лесно да се обвинява, но истината е, че за да няма стратегически инвеститори една единствена е причината – липса на общински терени.

Илиана Беновска: А как се е получило това?

Атанас Камбитов:: Получило се е поради причината, че някога общинските терени не са актувани, след това са възстановени на частни лица и наскоро един от опонентите даде много интересна идея – общината да дава всяка година по 1 милион и да изкупува терени. Значи дадоха едно време терените, сега общината да плаща. Това е единствената причина. В момента какво правим, изграждаме индустриална зона, имаме решение на общинския съвет, има зелена светлина от премиера и правителството. Общината с апорт от 115 декара, знам, че това не е голяма площ, но е единствената, пак казвам, и „Индустриални зони“ ЕАД, държавната фирма да изгради инфраструктура, така че да можем да привлечем потенциални инвеститори, защото инвеститорът това иска, той иска теренът да е в урбанизирана територия, да има комуникация, газ, ток, вода, всички тези условия и дето се казва да започва направо да строи. Това правим в момента. Нямаше как да стане по-рано, защото от една страна ние имаме терен, той не е голям, но „Индустриални зони“ трябва да има ресурс да го изгради. Така че пак казвам – стъпка по стъпка.

Илиана Беновска: На какъв етап са преговорите и бъдещата реализация?

Атанас Камбитов:: Ние сме взели решение на общински съвет, предстои подписване на договор между „Индустриални зони“ и общината и след това започваме поетапно да изграждаме.

Илиана Беновска: Тоест това ще бъде едно от стартовите мероприятия, ако Ви изберат за трети мандат?

Атанас Камбитов:: Това е най-важният проект, който ще реализираме през третия мандат. След това е подмяната на ВиК мрежата в централна градска част. Там също имаме проблем. Благоевградска област не можем да кандидатстваме по оперативната програма „Околна среда“, тъй като не отговаряме на условията за консолидация и реално, за да подменим ВиК мрежата трябва да разчитаме само на целеви средства от републиканския бюджет. Надявам се с помощта на правителството поетапно да решим и този проблем. Горе-долу това са най-големите проблеми на община Благоевград.

Илиана Беновска: А предимствата, вие сте университетско градче например, имате ЮЗУ, Американски университет?

Атанас Камбитов:: 4 университета има в Благоевград, млади хора и затова между другото сме харесвани от инвеститорите.

Илиана Беновска: Как ще задържите тези хора, част от тях не са от Благоевград, да останат тук?

Атанас Камбитов:: Ако развием индустриалната зона, ако идват инвеститори, които развиват високи технологии. Аз не искам Благоевград с комини! Високи технологии с добри възнаграждения и младите хора ще останат в града. Защото градът иначе предлага абсолютно всичко като инфраструктура – транспортна, социална, образователна!

Илиана Беновска: Я чакайте да спра тази жена, дето ни гледа.

Гражданин: Аз искам да се срещна точно с г-н Камбитов. Аз съм жената, която до училището на Рилци живея и много искам да се добера до Вас. Цяло лято ми обясняват, че ще говорят с г-жа Шопова. Нали сега, като правите тези проекти, детската площадка, и ми казаха, че ще ме изхвърлят от жилището. И аз искам да знам кога ще ме изгонят и къде ще отида.

Атанас Камбитов:: Къде ще те гонят, кой ти го каза това? Не се притеснявай!

Гражданин: Не се притеснявам, ама ...

Атанас Камбитов:: Направихме детската площадка, нали така? Сега правим спортната площадка в Рилци, не искам да се притесняваш!

Илиана Беновска: Как се казваш?

Гражданин: Аз съм Вангелия Дамянова. Просто защото съм без работа, без жилище, исках такова жилище от общината, обаче никой не ми дава нищо!

Илиана Беновска: Ето, срещнахте кмета, бъдете щастлива!

Гражданин: Аз затова го изчаках да го видя!

Атанас Камбитов:: Всеки с проблемите си.

Илиана Беновска: Ето, виждате, че всеки има собствените си проблеми, на неговата територия, в неговия мащаб.

Атанас Камбитов:: И за всеки неговите са най-големи, нормално е да е така. Като подхванахме темата за социалните жилища, ние имаме над 780 общински фонд социални жилища, които ги даваме на нуждаещите се.

Илиана Беновска: Това достатъчно ли е?

Атанас Камбитов:: Това е много висок процент. Ако погледнете чисто като население, почти 3% от населението можем да го настаним в социални жилища и това е част от социалната политика на общината. В момента изградихме по оперативната програма 182 напълно обзаведени нови жилища за млади семейства.

Илиана Беновска: А по какви критерии ги давате?

Атанас Камбитов:: Има строги правила. Има много строги правила, не искам да коментирам конкретния случай, защото не съм запознат, но най-вероятно, за да не е настанен, значи не отговаря на условия. Между другото, понеже говорим за критерии, в момента следващия мандат променяме и наредбата за социални жилища и за стимулиране на млади семейства, неслучайно го казвам, като трябва да са пълнолетни тези, които ще получават стимули за раждане и социални жилища. Пълнолетни, поне средно образование, да са изрядни платци към общината и да са осигурени и нещо, което е много важно, ако имат друго дете, да е обхванато от образователната система. Иначе казано ...

Илиана Беновска: Какво друго дете?

Атанас Камбитов:: Ако имат предишно дете, то да е обхванато от образователната система, сиреч да учи. Ние искаме нашите деца да се образоват, да са знаещи, за да могат да се реализират.

Илиана Беновска: Вие сте „Благоевградския Орбан“, така ли да Ви нарека? Той така прави!

Атанас Камбитов:: Нямам такива претенции. Но все пак 500 лева, това ни е залегнало в програмата, на дете, което се ражда. Това мисля, че е добро начало.

Илиана Беновска: Намираме се пред общината. Приемен ден имахте ли Вие като кмет през тези два мандата? Кога, какво?

Атанас Камбитов:: Четвъртък, приемен ден четвъртък. Но истината е, че при мен влиза всеки по всяко време.

Илиана Беновска: А ходите ли из града?

Атанас Камбитов:: Както в момента. Преди да дойда да Ви посрещна бях един час на кафето пред Ларгото. Това ми е навик открай време. Аз живея отсреща срещу общината, движа се пеша постоянно.

Илиана Беновска: Я да питаме тази млада майка, спрете се! Не иска. Друга млада майка, здравейте!

Гражданин: Здравейте!

Илиана Беновска: Ох, че си сладък ти, как се казваш?

Гражданин: Виктория.

Илиана Беновска: Той да не е Виктор?

Гражданин: Не, Слав се казва.

Илиана Беновска: Знаеш ли кой е този човек?

Гражданин: Да, разбира се, това е нашият кмет?

Илиана Беновска: Младо семейство ли сте?

Гражданин: Да, завършихме през миналата година Юридическия факултет, право завършихме двамата със съпруга ми.

Илиана Беновска: Сега току що говорихме с кмета Камбитов, вие имате ли къде да живеете?

Гражданин: Да, у тях, той си е от Благоевград и живеем у тях.

Илиана Беновска: Те могат ли да кандидатстват по тази програма, я им кажете, но кратичко.

Атанас Камбиков: Жената не е ли от Благоевград?

Гражданин: Не, аз съм от Кнежа.

Атанас Камбитов:: Ето това, за което говорихме, млади хора остават в Благоевград. В програмата предлагаме при раждане на дете еднократна помощ от 500 лева, след това осигуряване, детските градини при нас не са проблем между другото, таксата е минимална 40 лева, не е променяна от 8 години, няма да я променяме и в следващите 4.

Илиана Беновска: Кажете им за жилището!

Атанас Камбитов:: В момента правим наредбата, 182 жилища имаме напълно обзаведени, събувате се и влизате, с абсолютно всичко, при критерии за млади семейства поне средно образование ...

Илиана Беновска: Те и двамата са с висше.

Атанас Камбитов:: Казвам поне средно, пълнолетни, то се подразбира, изрядни платци към общината, социално осигурени. Предполагам, че при вас това е първо детенце?

Гражданин: Да.

Атанас Камбитов:: Пожелавам ви да имате и други, но ако например имате друго дете преди това, то трябва задължително да е обхванато от образователната система.

Илиана Беновска: Разкажи го и на приятели. И кога ще могат да кандидатстват?

Атанас Камбитов:: Ние започваме веднага, в момента наредбата се работи.

Илиана Беновска: Ще се оповести ли това, къде да следят?

Атанас Камбитов:: На сайта на общината.

Илиана Беновска: Какво ще пише?

Атанас Камбитов:: За социални жилища.

Илиана Беновска: Запомнихте ли? Чао! Ето, вижте как изяснихме една тема. Как стои въпросът с безработицата?

Атанас Камбитов:: Безработицата е малко под средната за страната, 4,5% или 5%, нещо от този род. Сега много се спекулира с възнагражденията на база статистика. Истината е, че винаги има какво да се желае, но истината е, че възнагражденията, те не зависят от кмета, те са договор между работник и работодател. В този ред на мисли нашата работа е да създаваме условия, това, което правим, инфраструктура, да има облекчен режим за инвеститори, и това го правим, администрацията да е открита към инвеститорите, да е прозрачна, да е предвидима. Всичко това е работа на общината и на кмета.

Илиана Беновска: Сега Ви спирам за малко, разбрахме се да отидем да видим басейна и прословутия паметник – кръст.

Атанас Камбитов:: С най-голямо удоволствие! В тази зала общинският съвет провежда сесиите, тя между другото от 20 години не функционираше, беше в едно много занемарено състояние. В момента я ремонтирахме изцяло и общинският съвет провежда сесиите. А тук е консулството на Република Казахстан, има консулство, защото има много студенти от Казахстан.

Илиана Беновска: Вече сме на една друга Ваша гордост – басейна!

Атанас Камбитов:: Общинския басейн, действително гордост! Преди това децата нямаше къде да плуват, имаше един малък басейн, а ние имаме много силно развит спорт плуване, имаме републикански шампиони. Ние без басейн имахме шампиони, сега се целим много по-високо.

Илиана Беновска: Какви са размерите, параметрите?

Атанас Камбитов:: Олимпийски размер, 50 метра. Изцяло финансиран от правителството целево. В момента над 400 деца има обхванати, говоря активно спортуващи. Отделни абсолютно всички училища по график идват децата безплатно да плуват да спортуват. И разбира се се ползва от гражданите на много ниска цена на билета.

Илиана Беновска: Доколкото си спомням той е много близко до едно училище, спомням си, че имахте проблеми по времето на Орешарски с изграждането на този басейн?

Атанас Камбитов:: Близо е, в границите на имота на училището. Това е 8-мо, в момента изграждаме и спортна площадка отгоре, тук има още две. Ами парадокс – МОН не ни даде разрешение.

Илиана Беновска: Проф. Клисарова ли тогава?

Атанас Камбитов:: Нямам спомен, но не разрешиха изграждането и басейнът е изграден въпреки забраната на МОН. Водихме мисля, че имаше и дела. Спечелихме, нямам обяснение.

Илиана Беновска: Има ли партийност в спорта?

Атанас Камбитов:: Абсолютно. Това е и големият проблем. Не може по партиен принцип ти да делиш децата. Това е единствено и само за децата, да спортуват. Какво по-хубаво, да направим дискотека или бар, или наргилетата.

Илиана Беновска: Добре, хайде да се качим малко и към вярата, на планината на кръста!

Илиана Беновска: На тръгване от кръста видяхме един параклис.

Атанас Камбитов:: Параклиса на Свети Дух, между другото, и Кръста е на Свети Дух. Тук традиционно се провежда курбан за здраве, така го нарече дядо Натанаил. Неслучайно Свети Дух е Ден на Македония.

Илиана Беновска: Една свещичка за успех няма ли да си запалите?

Атанас Камбитов:: Разбира се!

Илиана Беновска: Какво си пожелавате?

Атанас Камбитов:: Пожелавам си здраве, здраве на всички благоевградчани и успех на Благоевград!

Илиана Беновска: Аз ще Ви пожелая любимото си пожелание – да правите живота на хората по-красив и смислен!

Атанас Камбитов:: Благодаря, старая се!

Илиана Беновска: Благодаря Ви още веднъж, успех!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори Беновска пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Местни избори Беновска пита: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

13 Октомври 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Беновска пита в неделя, 13 октомври 2019 г., в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Политиката, глупако! Това са акцентите и гостите на предаването "Беновска пита" по канал 3, съобщиха от екипа на предаването.
Отговарят:

17.00- 17.05 Коментар на Илиана Беновска

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Благоевград?
17.05 - 17.27 д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет, ГЕРБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Габрово?
17.32 - 17.54 Таня Христова, кандидат за кмет, ГЕРБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Русе?
18.00- 18.10 Галин Григоров, кандидат за кмет, ВМРО-НФСБ

За: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява Плевен?
18.15 - 18.37 - Велислава Кръстева и кандидати за общински съветници от ДПС

За: Що е “демокрация” по български
18.42- 18.53 Александър Петров, поет


Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с ОБТ „Български лейбъристи“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с ОБТ „Български лейбъристи“

11 Октомври 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с ОБТ „Български лейбъристи“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Д-р Камбитов заяви, че много харесва мотото на ОБТ „Български лейбъристи“, което е: „Успели жени, за успял Благоевград“. „Със сигурност днес подписвам декларация с най-хубавата листа. Сигурен съм, че и в бъдещия Общински съвет ще работим много добре в полза на Благоевград. Жените са по-отговорни, по-сензитивни, много по-добре усещат проблемите и много по-добре от нас мъжете знаят как да ги решават. Затова от сега обещавам, че ще се вслушвам в това, което казват“, каза още д-р Камбитов.
От своя страна адвокат Констанца Рупова, която е водач на екипа на ОБТ „Български лейбъристи“ заяви, че ако присъстват в Общински съвет през следващия мандат, то няма да му дадат миг спокойствие. „Ще изискаме от него качество, ефективност и естествено ще го подкрепяме с дори идеи, които смятаме, че той ще осъществи с наша помощ“, подчерта адв. Рупова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов и водачът на листата на АБВ Владимир Елезов подписаха декларация за сътрудничество

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов и водачът на листата на АБВ Владимир Елезов подписаха декларация за сътрудничество

11 Октомври 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов и водачът на листата на ПП АБВ с кандидати за общински съветници Владимир Елезов подписаха декларация за сътрудничество и партньорство, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Д-р Атанас Камбитов изказа специални благодарности на лидера на ПП АБВ Румен Петков, както и на Владимир Елезов за подкрепата, която му оказват. Той допълни, че в изминалия мандат на Общински съвет – Благоевград истинска опозиция не са били тези, които са се афиширали като такива, превръщайки местния парламент в цирк. „Истинската опозиция бяха Владимир Елезов и Кирил Ваклинов. Тогава, когато не бяха съгласни – отстояваха своите позиции, но имаха доводи, аргументи и мотиви, но винаги, когато ставаше въпрос за предложения, които решават основни, важни, дори бих казал - жизнено важни проблеми за Благоевград, те с много разум и отговорно подкрепяха тези предложения“, заяви още д-р Камбитов.
Той допълни, че през изминалите 4 години са работили в полза на гражданите и изрази увереност, че това ще се случва и за в бъдеще. Д-р Камбитов подчерта, че в декларацията се обединяват около 4 основни приоритета – изграждане на индустриална зона, по-чиста екологична среда, устойчива и балансирана демографска политика и развитие на културата и спорта. Д-р Камбитов добави, че към тях е добавено също електронно управление на Община Благоевград. Кандидатът за кмет на Благоевград коментира също, че като цяло реформирането и оптимизацията на общинската администрация е сред неговите основни приоритети. „Аз знам къде имаме грешки, знам къде имаме пропуски. Искам да отбележа, че тук не става дума за персонални промени, а за чисто функционални и структурни.
От своя лидерът на ПП АБВ Румен Петков поздрави д-р Атанас Камбитов за казаното от него. „Въпросът със структурирането на административните звена е ключов. В момента Пловдив има 33-ма кмета. Това са две правителства. Не знам дали си даваме сметка за какво говорим. Чест прави на кмета, че той поставя въпроса и така се прави, защото има принципни въпроси, които се поставят не от гледна точка на конюнктурата, а от гледна точка на необходимостта да бъдат решени“, каза още Петков. Той изрази увереността си, че жителите на Благоевград са мъдри хора и ще оценят стремежа на ПП АБВ да се проведе кампания, която гледа 4 години напред, а не е вторачена в един ден. „След него ще имаме години, в които ще трябва да продължим да работим заедно и да създаваме добри условия за живот на хората“, подчерта Петков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Владимир Елезов, АБВ: По-голяма част от кандидатите за кмет на Благоевград имат за цел да вкарат колкото се може повече общински съветници

Местни избори 2019: Владимир Елезов, АБВ: По-голяма част от кандидатите за кмет на Благоевград имат за цел да вкарат колкото се може повече общински съветници

11 Октомври 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В момента ние разглеждаме битката за кмет на Благоевград, като считаме, че д-р Атанас Камбитов и Румен Томов са реалните опоненти. Това каза водачът на листата на ПП АБВ с кандидати за общински съветници в Благоевград Владимир Елезов по време на представянето на листата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според Елезов останалите са просто водачи на листи. „Във времето е доказано, че един кандидат за кмет „дърпа“ гласове за листата и ѝ помага. С оглед на многото кандидати за кмет на Благоевград бих казал, че те всъщност са водачи на листи, чиято мечта не е да станат кметове, а да вкарат колкото се може повече общински съветници“, заяви Владимир Елезов. По думите му „крясъците и писъците“, които слушаме в момента, че спрат още на 28 октомври, след като се разпределят квотите в Общинския съвет.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Румен Петков, АБВ: Имотът с бившите казарми в центъра на Благоевград трябва да бъде предоставен безвъзмездно на Общината

Местни избори 2019: Румен Петков, АБВ: Имотът с бившите казарми в центъра на Благоевград трябва да бъде предоставен безвъзмездно на Общината

11 Октомври 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тест за кандидатите за кметове на Община Благоевград е отношението им към потенциалната продажба на имота на Министерството на отбраната. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време ма представянето на листата с кандидатите за общински съветници на партията в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Известно е, че преди 4 – 4 години и половина, Министерството на отбраната предостави терена безвъзмездно на Общината. Аз съм склонен да подозирам, че сега те ще искат да продадат останалата част. Въпроса е дълбоко принципиален. Ако Министерството на отбраната се държи като търговец на недвижима собственост, е едно, ако е държавна институция, която иска да съдейства за развитие на общините и държавата, е друго. Ако Красимир се изживява като търгаш, като търговец – подходът е един. Затова на мен ми е интересно каква е позицията на мераклията от ВМРО, защото той не е нищо повече от това. Ще минат изборите и ще утихне, но да каже днес – аз, като човек от ВМРО, искам имотът да бъде предоставен безвъзмездно на Общината. Ако не бъде – напускам тази сган, или тази партия. Това е въпрос на оценка“, каза още Петков. Според него този въпрос е особено важен за Благоевград и не само. По думи на Румен Петков само за два месеца министър Каракачанов е продал повече от 30 имота на безогледно, престъпно ниски цени. Той подчерта, че тъй като днес е в Благоевград, кандидатът за кмет от ВМРО трябва да излезе и да каже, че имотът с бившите казарми, които се намират в центъра на града, трябва да бъдат предоставени безвъзмездно на Общината. „Това е принципното разбиране на АБВ – след като се счита, че тази собственост е с отпаднала необходимост за ведомството, следва да бъде предоставена на Общината, за да може тя да гради, съобразно своето виждане за развитие на централната градска част, като административен, културен и стопански център. Нашите кандидати за общински съветници ще настояват за това в следващия Общински съвет“, подчерта Петков. Той допълни, че целият терен, който се счита с отпаднала необходимост, трябва да бъде предоставен на Общината. „Министерството трябва да прецени с оглед 30 – 40 години развитие на българската армия напред. То трябва да каже – това е с отпаднала необходимост“, посочи Петков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Румен Петков, АБВ: През последните няколко години Благоевград зае полагащо се място на лидер в икономическото развитие и отстояването на националните ценности

Местни избори 2019: Румен Петков, АБВ: През последните няколко години Благоевград зае полагащо се място на лидер в икономическото развитие и отстояването на националните ценности

11 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Три неща са особено важни за Благоевград и региона. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на представянето на листата с кандидатите за общински съветници на партията в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите на Румен Петков, през последните няколко години Благоевград е заел полагащото му се място на лидер в икономическото развитие, възстановяването на културно-историческата памет на България, в отстояването на националните ценности и приоритети. „От тази гледна точка решението на ПП АБВ да излезе с листа и да подкрепи кандидата за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов е на дълбоко принципна основа. Тя е адресирана към стабилен Общински съвет, стабилна администрация и стабилно развитие на Благоевград, а оттам - и на региона. Мисля, че за всички е ясно, че, ако имахме кандидат за кмет, кампанията щеше да е по-агресивна, по-резултатна, но предпочетохме разума и това да дадем своя принос в провеждането на кампания, която да е подчинена на интересите на Благоевград“, каза още Петков.
Според него е видимо, че има политически партии, които издигат кандидати или подкрепят кандидати за кметове самоцелно. Румен Петков обясни, че това са кандидатури, които нямат никакъв шанс и нямат никакъв смисъл, а са просто за участие в надпреварата. „Това рискува да създаде напрежение там, където го няма, и напрежение, което би „шумяло“ в следващия Общински съвет“, посочи Петков. Той припомни, че в предходния Общински съвет в Благоевград се е видяло, че има „изцепки“, които нямат никакво отношение към ефективното управление и разходване на средства, от което не печелят жителите на общината. „Твърдя съвсем отговорно, че листата на ПП АБВ е най-качествена от всички, защото тя съдържа няколко характеристики, които са много важни. Първо – в листата има много енергия, възрастовият баланс е прекрасен. Листата излъчва потенциал. Второ – териториално покритие на града и общината. И трето – чудесен професионален баланс, който дава усещане за сигурност и в който жителите на община Благоевград могат да видят перспектива“, подчерта Петков. По думите му този баланс гарантира принципно отношение, но и ангажиран подход към образованието, а това е изключително важно за страната като цяло.
„Гордея се с този потенциал, който излъчва нашата листа. Отношението към културата и културните институти, отношението към бизнеса, към технологиите са все неща, които е много важно да направим достояние на жителите на общината, за да разберат, че гласът за листата с лидер Владимир Елезов е доброто решение за Благоевград“, подчерта Румен Петков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: ПП АБВ представи листата си с кандидати за общински съветници в Благоевград

Местни избори 2019: ПП АБВ представи листата си с кандидати за общински съветници в Благоевград

11 Октомври 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. ПП АБВ представи листата си с кандидати за общински съветници в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На събитието присъства и лидерът на партията Румен Петков. Водач на листата е Владимир Елезов, който представи и останалите кандидати за общински съветници. Това са Кирил Спасов Ваклинов, Ваня Иванова Кючукова, Йорданка Бориславова Борисова, Росен Кирилов Николов, Димитър Ангелов Стойчев, Валери Тодоров Байрактарски, Славина Владимирова Нединска, Веселин Александров Стойков, Бранимир Иванов Митов, Кинчи Славова Митева, Лили Димитрова Оркова, Павлин Асенов Янкулски, Радослав Георгиев Христов, Младен Ангелов Николов, Велимир Илчов Кьосев и Давидко Симеонов Манов.
Владимир Елезов заяви, че сред приоритетите, за които ще работят като общински съветници, са ефикасното стопанисване и разпореждане с общинската собственост, справедливи местни данъци и такси. „Ще следим за целево и ефективно разходване на общинските финанси, както и за прозрачното боравене със средствата от европейските фондове“, каза още Елезов. Той добави, че друг от приоритетите им е свързан с пълно съдействие и подкрепа на ФК „Пирин“ – Благоевград. „Към останалите групи и партии, които ще бъдат в Общински съвет – Благоевград, искаме да отправим апел – да търсим консолидация по жизнено важните теми и проблеми. Ние ще уважаваме техните предложения, надяваме се - и те нашите“, подчерта Елезов.
Той заяви, че както винаги досега, така и за в бъдеще, от АБВ ще продължават да защитават своите позиции с аргументи, диалог и принципи. Елезов посочи, че общинските съветници от партията категорично ще се противопоставят на това органите на местното самоуправление да се използват за прокарване на лични интереси. „Пред общинските власти ще настояваме за създаването на индустриална зона, създаването на звено за насърчаване на дребния и среден бизнес, развитието на електронната община в сферата на администрацията, отбеляза Елезов. Той уточни, че идеята е да се избегне разходването на хартия и честото персонално посещаване на общината.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов: Догодина започваме изграждането на Индустриална зона в Благоевград

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов: Догодина започваме изграждането на Индустриална зона в Благоевград

10 Октомври 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат-кметът на Благоевград от ГЕРБ д-р Атанас Камбитов и кандидатите за общински съветници Кирил Илиев, Красимир Роячки и Евгени Бибов посетиха фабрика за производство на технически изделия, по-специално гумени уплътнения и уплътнения за термопомпи, по покана на собственика на фирмата Стефано Маркиотто. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Сред акцентите по време на срещата бе изграждането на Индустриална зона в Благоевград и подобряване на бизнес климата.
„Започваме изграждането й още следващата година. Общината ще даде земята, а Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД ще изгради абсолютно цялата инфраструктура – пътища, осигуряване на достъп до електричество, ток, вода, газ. Индустриалната зона в Благоевград ще е като тези в Пловдив, София, Варна“, коментира д-р Камбитов.
Стефано Маркиотто подчерта, че с изграждането на Индустриална зона, ще бъдат решени основни проблеми, стоящи години наред пред Благоевград. „Ние нямаме нужда от специализирана работна ръка, защото повечето неща са автоматизирани. Като се разхождам по центъра, виждам добре облечени хора, кафенетата са пълни. Обявили сме свободни позиции в бюрото по труда, обучаваме млади хора, на които дори в обучителния период им плащаме. Искаме да автоматизираме производството максимално, както и да го разширим“, коментира Стефано Маркиотто.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет д-р Атанас Камбитов и собственик на италианска фирма обсъдиха развитието на бизнеса в Благоевград

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет д-р Атанас Камбитов и собственик на италианска фирма обсъдиха развитието на бизнеса в Благоевград

10 Октомври 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидат-кметът за трети мандат д-р Атанас Камбитов на Благоевград и кандидатите за общински съветници Кирил Илиев, Красимир Роячки и Евгени Бибов посетиха фабрика „Гомсил“, по покана на собственика на фирмата Стефано Маркиотто. Това съобщиха от предизборния щаб на д-р Камбитов.
Сред акцентите по време на срещата бе изграждането на Индустриална зона в Благоевград и подобряване на бизнес климата.
„Започваме изграждането й още следващата година. Общината ще даде земята, а Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД ще изгради абсолютно цялата инфраструктура – пътища, осигуряване на достъп до електричество, ток, вода, газ. Индустриалната зона в Благоевград ще е като тези в Пловдив, София, Варна“, коментира д-р Камбитов.
Стефано Маркиотто подчерта, че с изграждането на Индустриална зона, ще бъдат решени основни проблеми, стоящи години наред пред Благоевград. Той сподели, наблюденията си по отношение на липсата на работна ръка.
„Работа има, предлага се много работа. Например, ние нямаме нужда от специализирана работна ръка, защото повечето неща са автоматизирани. Като се разхождам по центъра, виждам добре облечени хора, кафенетата са пълни, а всички са безработни. Ще модернизираме още повече производството. Надявам се манталитета на младия български човек ще се промени, защото сега не е както трябва. Обявили сме свободни позиции в бюрото по труда, обучаваме млади хора на които дори в обучителния период им плащаме. Искаме да автоматизираме производството максимално, както и да го разширим“, коментира Стефано Маркиотто.
Целта на бъдещата Индустриалната зона е да привлича инвеститори от страната и чужбина. Ще бъдат създадени необходи за развитието на своите бизнес намерения.
Фабрика „Голмсил“ развива своята успешна дейност на територията на Благоевград от 10 години. Предвид подобряване на бизнес климата, собственикът на фирмата има намерение да разширява производството си в областния център.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено

9 Октомври 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено. Това каза кандидатът за кмет на Община Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов по време на официалното откриване на предизборната му кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Истина е, че от 1 година водим разговори по темата с премиерът Бойко Борисов, а преди няколко месеца беше дадена зелена светлина на този проект. С изграждането на Индустриалната зона ще може да предоставим терени на потенциални инвеститори. Който и каквото иска да говори, но единствената причина да нямаме стратегически инвеститор е липсата на терени. Тези преди мен не са направили нищо, за да защитят интереса на общината. Община Благоевград няма терен, това е основната причина, но и с изграждането на Индустриална зона тази пречка ще бъде отстранена“, каза още д-р Камбитов. Той уточни, че цялата инфраструктура на Индустриалната зона ще бъде изградена от Национална компания индустриални зони. „Иначе казано – пак правителството на ПП ГЕРБ ще помогне това да се случи. С изграждането на Индустриалната зона ще започне привличането на инвеститори, а от там ще бъдат осигурени работни места и по-високи доходи. Между другото в потвърждение на това, което Ви казвам – на частни имоти започва изграждането на фабрика за медицински протези, която ще осигури работни места за 280 души. Само след време започва изграждането и на високотехнологичен завод, като фирмата, която инвестира даде решение и за транспортния възел на изхода на квартал „Струмско“, отбеляза д-р Камбитов. Той подчерта, че заводът ще осигури не само работни места, но и изкупуването на селскостопанската продукция на земеделските производители. „Защо се случва това, защото всяко нещо става с времето си. Ние създадохме условия и решихме проблемите, които стояха с години“, уточни д-р Камбитов. Той добави, че освен Регионално депо за отпадъци е била изградена и пречиствателна станция, като всичко това ще подпомогне за по-екологична среда.

Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено

9 Октомври 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Началото за изграждане на Индустриална зона в Благоевград вече е поставено. Това каза кандидатът за кмет на Община Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов по време на официалното откриване на предизборната му кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. „Истина е, че от 1 година водим разговори по темата с премиерът Бойко Борисов, а преди няколко месеца беше дадена зелена светлина на този проект. С изграждането на Индустриалната зона ще може да предоставим терени на потенциални инвеститори. Който и каквото иска да говори, но единствената причина да нямаме стратегически инвеститор е липсата на терени. Тези преди мен не са направили нищо, за да защитят интереса на общината. Община Благоевград няма терен, това е основната причина, но и с изграждането на Индустриална зона тази пречка ще бъде отстранена“, каза още д-р Камбитов. Той уточни, че цялата инфраструктура на Индустриалната зона ще бъде изградена от Национална компания индустриални зони. „Иначе казано – пак правителството на ПП ГЕРБ ще помогне това да се случи. С изграждането на Индустриалната зона ще започне привличането на инвеститори, а от там ще бъдат осигурени работни места и по-високи доходи. Между другото в потвърждение на това, което Ви казвам – на частни имоти започва изграждането на фабрика за медицински протези, която ще осигури работни места за 280 души. Само след време започва изграждането и на високотехнологичен завод, като фирмата, която инвестира даде решение и за транспортния възел на изхода на квартал „Струмско“, отбеляза д-р Камбитов. Той подчерта, че заводът ще осигури не само работни места, но и изкупуването на селскостопанската продукция на земеделските производители. „Защо се случва това, защото всяко нещо става с времето си. Ние създадохме условия и решихме проблемите, които стояха с години“, уточни д-р Камбитов. Той добави, че освен Регионално депо за отпадъци е била изградена и пречиствателна станция, като всичко това ще подпомогне за по-екологична среда.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград: Жизнено важни бяха проблемите, които успяхме да решим

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет на Благоевград: Жизнено важни бяха проблемите, които успяхме да решим

9 Октомври 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Три нови парка бяха изградени в Благоевград. Това каза кандидатът за кмет на Община Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов по време на официалното откриване на предизборната му кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Това са „Даме Груев“, „Еленово“ и „Македония“. „Изградихме плувен басейн и това е много важно, защото нямаше къде да плуват децата на Благоевград. Освен това всички училища са ремонтирани, санирани, така че сме осигурили среда, която да е добра за децата. Също така всяко училище има спортна площадка. Като казах спортна площадка, то построихме почти 100 нови детски площадки, както и многобройни спортни площадки. Това са само малка част от нещата, които сме направили, но най-важното е, че успяхме да решим жизнено важни проблеми за Благоевград“, каза още д-р Камбитов. Той уточни, че по отношение екология, едно от най-важните неща, което е било направено е израждането на Регионално депо за отпадъци, което ще обслужва не са Благоевград, но и още 4 общини. Д-р Камбитов подчерта, че всичко това е плод на много работа и много труд на всички хора в общината, на целия екип, който е съставен от млади, кадърни и можещи хора. „Променихме града и това е факт, който е безспорен. Оттук насетне основните приоритети за следващите 4 години са свързани с продължаването на всичко, което вече е започнато“, заяви д-р Камбитов.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: През последните 8 години успяхме изцяло да променим Благоевград

Местни избори 2019: Д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет: През последните 8 години успяхме изцяло да променим Благоевград

9 Октомври 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. През последните 8 години успяхме изцяло да променим Благоевград. Това каза кандидатът за кмет на Община Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов по време на официалното откриване на предизборната му кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му, благодарение на това Благоевград е придобил модерен, европейски облик. „Аз и моят екип привлякохме 311 милиона лева външни финансови ресурси от Оперативни програми, от национално финансиране и от други финансови инструменти. За сравнение ще Ви кажа само, че годишния приход на Община Благоевград е 23 милиона. Зад тези, на вид сухи цифри, стоят конкретни проекти – над 200 санирани блока, което ще означава, че 1/3 от жителите на Благоевград са получили подкрепа от правителството на ПП ГЕРБ. Променихме градската среда, обновихме площада; ремонтирахме булеварди, сред които „Пейо Яворов“; подобрихме инфраструктурата в цели квартали; подменихме ВиК мрежата“, каза още д-р Камбитов. Той добави, че основен приоритет за Община Благоевград е била и социалната политика, като са изградени нови социални жилища, подпомогнати за Инвитро процедури са редица семейства. Д-р Камбитов подчерта, че инвестицията и подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми е едно от най-важните неща, защото така се инвестира в бъдещето на Благоевград. Той отбеляза, че и за в бъдеще това ще остане основен приоритет за общината, като ще бъдат осигурени и по 500 лв. за всяко новородено бебе. Д-р Камбитов уточни, че това ще става по строго определени критерии, сред които родителите на детето да са пълнолетни граждани; ако в семейството има друго дете, то задължително трябва да посещава училище.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри предизборната си кампания

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов откри предизборната си кампания

9 Октомври 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов откри предизборната си кампания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Събитието, което се провежда на площад „Македония“ започна с представянето на листата с кандидатите за общински съветници. Тя е съставена от 41 души. Това са Атанас Станкев Камбитов; Ивайло Александров Златанов; Евгени Борисов Бибов; Кирил Цветанов Илиев; Йосиф Йорданов Кочев; Красимир Пламенов Роячки; Давид Стоименов Петров; Венцислав Димитров Хросинков; Адриана Стефанова Мелниклийска; Огнян Константинов Чилев; Кирил Иванов Чапов; Красимир Атанасов Чакъров; Албена Иванова Ситнилска; Стефка Александрова Пачаръзова; Елена Димитрова Ташкова; Елена Лазарова Димитрова; Методи Живков Шурдев; Николай Стоянов Стоянов; Любен Андреев Терзийски; Йордан Георгиев Андонов; Ива Методиева Поповска; Димитър Бориславов Андонов; Калоян Владимиров Калоянов; Антоанета Йорданова Дивилска; Зоя Герасимова Димитрова-Вагалинска; Александър Николаев Петков; Стефан Стоянов Веселински; Венислава Цветанова Вачева; Миглена Стоянова Вълкова; Румен Бранимир Кулянин; Пандо Лазаров Хаджидимитров; Райка Атанасова Христова; Татяна Георгиева Браткова; Ангел Николов Пупев; Георги Иванов Матеев; Емил Светославов Солачки; Мая Януш Драгиева; Кирил Руменов Георгиев; Николай Николов Здравков; Младен Миладинов Китанов; Стойне Митков Стойнев. На сцената излязоха и кандидатите за общински съветници от политическите формации, които подкрепят д-р Атанас Камбитов за кмет и с които има подписани декларация за сътрудничество и партньорство. Пред присъстващите д-р Камбитов отчете какво е било свършено от него и екипът му през последните 8 години, представи и приоритетите си за работа, ако на изборите на 27 октомври, получи подкрепата на жителите на Благоевград. От думите му стана ясно, че няколко са основните приоритетни области, върху които ще се фокусира заедно със своя екип. Сред тях са: Изграждане на индустриална зона; насърчаване на инвестициите; създаване на заетост; изграждане на регионален иновационен център; подобряване на инфраструктурата; балансирана и устойчива общинска демографска и социална политика, която ще бъде насочена към младите и възрастните хора; по-чиста екологична среда; развитие на културата, спорта и туризма; разработването и защитата на проекти в рамките на новия програмен период 2021 – 2027 на Европейският съюз (ЕС). Д-р Атанас Камбитов заяви, че за него, но и за хората, които са кандидатите за общински съветници, Благоевград е кауза. Той подчерта, че както до сега, така и за в бъдеще ще продължават да работят в полза на гражданите, за да може общинския център, но и малките населени места да се развиват.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа Декларация за сътрудничество с КТ „Подкрепа“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа Декларация за сътрудничество с КТ „Подкрепа“

9 Октомври 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Камбитов изказа специални благодарности към председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Марчев за указаната подкрепа. По думите на д-р Камбитов тази декларация е оценка за общата работа през изминалите 8 години. „Смея да твърдя, че през този период КТ „Подкрепа“ и Община Благоевград работиха много успешно. Винаги сме намирали общ език – език на разума, а в някои случаи езика на компромиса. Всичко, което сме правили, е било само и единствено в полза в на хора, защото такава е задачата както на синдиката, така и на общината. За мен това е и една заявка за бъдеща работа. Смятам, че по този успешен модел ще продължим да работим и за в бъдеще, за да осигуряваме по-добри условия и по-добри възнаграждения за работещите“, каза още д-р Атанас Камбитов.
Димитър Марчев заяви, че е работим с много други кметове преди д-р Атанас Камбитов, поради което смее да твърди, че най-успешния социален диалог и най-успешните колективни трудови договори са били подписана именно с него. „Той е отворен за диалог и мисля, че това, което правим днес с подписването на декларацията е продължение на трудния, но и успешен път, който извървяхме заедно“, подчерта Марчев. Той обърна специално внимание на това, че благодарение на съвместната работа с д-р Атанас Камбитов, в качеството му на кмет на Община Благоевград, от януари месец медицинските сестри в града взимат 900 лв. месечно възнаграждение. Марчев допълни, че Благоевград е едва петата община в страната, която е осигурила такова заплащане за медицинските сестри.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с Местна коалиция „ПП „Обединена Социалдемокрация“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с Местна коалиция „ПП „Обединена Социалдемокрация“

9 Октомври 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество и партньорство с Местна коалиция „ПП „Обединена Социалдемокрация“ (ПП, „ОСД“ ПП „ЗНС“), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той изказа специални благодарности към Христо Ковачки за това, че 8 години той е един от най-последователните в Общински съвет – Благоевград в подкрепата си към предложенията на общинската администрация. „Искам да му благодаря за конструктивната политика и разумния вот. Правил го е на добра воля, защото всички решения в предишните два мандата са били единствено и само в полза на Благоевград и гражданите. Всичко това доказахме с работа и с проектите, които реализирахме. Тези проекти, които са за близо 311 милиона външни средства, нямаше как да се случат без подкрепата на общинските съветници. Сигурен съм, че и в следващия мандат ще работим добре в полза на нашия град“, каза д-р Атанас Камбитов.
От своя страна Христо Ковачки заяви, че д-р Атанас Камбитов е бил добър кмет, поради което не вижда зад кой друг би могъл да застане. „Лично аз не виждам кой друг би могъл да ръководи така успешно Благоевград. Аз съм общински съветник от 20 години. Този мандат искам да го завършим успешно, да бъда верен на г-н Камбитов. В решенията си винаги съм бил последователен и съм ги взимал в полза на гражданите“, допълни Ковачки. Той подчерта, че по време на управлението на д-р Атанас Камбитов Благоевград изцяло е подобрил визията си. Като добри примери той посочи обновения площад „Георги Измирлиев“, модернизираните детски градини и училища, както и цялостното подобряване на градската среда.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество със  Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество със Земеделски съюз „Александър Стамболийски“

9 Октомври 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество и партньорство със Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той изказа специални благодарности към Димитър Урдев и земеделският съюз за оказаната подкрепа и за добрата съвместната работа в последните 4 години. „Това е разликата между хората, които подкрепят решаването на проблемите, и така наречената опозиция, която постоянно оплюва. Те повдигат проблемите, но, ако погледнете в хронология, ще видите, че нито едно решение, което е в посока решаване на проблемите, не е подкрепено от въпросната опозиция. Аз съм сигурен, че със Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ ще продължим да работим съвместно и за в бъдеще“, каза д-р Атанас Камбитов.
Той добави, че четири са основните точки, около които се обединяват със Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ в декларацията. Става дума за четири области, които са приоритетни, а именно - изграждане на индустриална зона, по-чиста екологична среда, устойчива и балансирана демографска политика и развитие на култура и спорт.
От своя страна Димитър Урдев заяви, че през последните 4 години от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ са подкрепяли д-р Камбитов и всяка една политика, която е в полза на жителите на Благоевград. „Това е така, защото считаме, че нашата задача е да подкрепим всяка една инициатива, която е добра за града и хората. Да, не всичко успяхме да свършим, но се надявам, че инерцията, която има от сегашния мандат, ще успеем да пренесем в следващия“, допълни Урдев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще подпише декларации за партньорство и сътрудничество с две политически формации и КТ „Подкрепа“

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов ще подпише декларации за партньорство и сътрудничество с две политически формации и КТ „Подкрепа“

9 Октомври 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 11.30 часа в зала №5 на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ, и Димитър Урдев, водач на листата на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, ще подпишат съвместна Декларация за партньорство и сътрудничество. Това съобщиха от предизборния щаб на д-р Камбитов.
От 12.30 часа на същото място ще бъде подписана и декларация за сътрудничество между д-р Атанас Камбитов и Христо Ковачки водач на листата на местна коалиция „ПП „Обединена социалдемокрация“ (ПП, „ОСД“ ПП „ЗНС“).
От 13.30 часа в зала №5 на Община Благоевград ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между д-р Атанас Камбитов, кандидат за кмет, издигнат от ПП ГЕРБ и Димитър Марчев – председател на КТ „Подкрепа“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Обединен блок на труда „Български лейбъристи“ подкрепиха кандидат-кмета д-р Атанас Камбитов

Местни избори 2019: Обединен блок на труда „Български лейбъристи“ подкрепиха кандидат-кмета д-р Атанас Камбитов

8 Октомври 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 12 уважавани и доказани в своите професии дами декларираха своята подкрепа за кандидат-кмета на Благоевград, издигнат от ПП ГЕРБ - Атанас Камбитов. Те участват за изборите на 27 октомври с листа за общински съвет от името на Обединен блок на труда „Български лейбъристи“. Днес амбициозните дами представиха своите идеи, като дадоха дума да работят за това Благоевград да се превърне в още по-добро място за живеене. „Началото на нашия път към местната политика бе поставено със създадения Съвет на жените. Така се запознахме и започнахме да работим по различни проекти, предимно в социалната сфера. Постепенно стигнахме до идеята, че можем да подобрим средата на работа на самия общински съвет и съставихме листа“, заяви адвокат Констанца Рупова, която е водач на екипа на ОБТ „Български лейбъристи“.
„Смятаме че средата в ОбС трябва да бъде променена - тя трябва да бъде активна, креативна, работеща, изискваща. Ние бихме могли да осигурим такава среда в Общинския съвет. Ще работим за развитието на Благоевград, искаме по-комфортна среда за възпитанието и развитието на нашите деца, икономически растеж на Благоевград и ще работим в общинския съвет със същия хъс, с който работим в своите професии“, подчерта адв. Рупова.
Тя и останалите дами от листата увериха, че подкрепят Атанас Камбитов за предстоящите избори.
„С г-н Камбитов работим прекрасно, Съветът на жените от създаването си до този момент, имаше прекрасен диалог с него, бяхме чувани подкрепяни в инициативите, които предприемахме, предимно в социалната сфера. Имаме уверенията, че това ще се случва и в бъдеще“, каза още Констанца Рупова.
Тя и останалите дами от листата на Обединен блок на труда „Български лейбъристи“ дадоха отлична оценка на работата на Атанас Камбитов и неговия екип в социалната политика, културната програма, стъпките за създаване на индустриална зона.
„В Благоевград предстоя да се случат още много хубави неща, но за всичко това се изисква време, подкрепата и усилията на всеки един от нас“, допълни адв. Рупова.
Освен Констанца Рупова, в листата на ОБТ „Български лейбъристи“ още са:
Василка Колчева, директор на детска градина, Гергана Величкова - Лекар - специалност офталмолог, Давида Борисова, директор на банков клон, Марияна Митова, директор на Професионално средно училище, Елена Ставрова, преподавател в ЮЗУ „Н.Рилски“, Петя Зашева-Василева, ветеринарен лекар, Теменужка Манчева, лекар, Валерия Грънчарова, адвокат, Весела Палаханска, детска учителка, Даниела Димитрова, управител на частна детска занималня. Радостина Боинска, продавач-консултант.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет д-р Атанас Камбитов на Община Благоевград от ГЕРБ ще представи визията си за управление през следващия мандат на 9 октомври

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет д-р Атанас Камбитов на Община Благоевград от ГЕРБ ще представи визията си за управление през следващия мандат на 9 октомври

7 Октомври 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов, издигнат от ПП ГЕРБ, ще представи визията си за управление през следващия мандат. Това съобщиха от предизборния му щаб. Кандидатът за кмет за трети мандат д-р Атанас Камбитов и кандидатите за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ ще представят програмата си за управление на община Благоевград за следващите четири години.
От 18.30 ч. на 9 октомври на площад „Македония ще се проведе концерт с участието на легендарния изпълнител Васил Найденов и Дара Екимова и група „Сленг“. По време на събитието ще бъдат представени и партиите и коалициите, които подкрепят кандидат-кмета за трети мандат на Благоевград д-р Камбитов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с Местна коалиция ЕНП

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество с Местна коалиция ЕНП

7 Октомври 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кандидатът за кмет на Община Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов подписа декларация за сътрудничество и партньорство с Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Д-р Камбитов изказа благодарността си към Радослав Тасков и Давид Сукалински, като представители на коалицията, за подкрепата, която му е оказвана през годините от тяхна страна. „Тази подкрепа има своята логика, защото показахме, че заедно може да работим добре, да реализираме проекти и да правим политики, които са само и единствено в полза на Община Благоевград и нейните граждани“, каза още д-р Камбитов. Той добави, че четири са основните точки, около които са се обединили с Местната коалиция. „Тези четири точки ще бъдат в основата и на декларациите, които ще подпишем и с други политически субекти. Става дума за четири области, които са приоритетни, а именно: изграждане на Индустриална зона, по-чиста екологична среда, устойчива и балансирана демографска политика и развитие на култура и спорт“, добави д-р Камбитов. Той заяви, че до края на тази седмица предстои да бъдат подписани подобни декларации с още 10 политически сили. Д-р Камбитов заяви, че за всеки кмет е особено важно да има подкрепа от общинския съвет, защото без нея нищо не може да се случи.
От своя страна Радослав Тасков заяви, че не би следвало да има изненадани от това, че коалицията ЕНП – СДС подкрепя д-р Атанас Камбитов за нов мандат. „Ние работим съвместно вече години, като втора политическа сила в общински съвет и се разбираме чудесно“, подчерта Тасков.
Давид Сукалински пък заяви, че подкрепят кандидатурата на д-р Атанас Камбитов, защото според него, това е правилният избор за Благоевград. „Това показват резултатите, които са постигнати до момента, казват го проектите, които бяха реализирани и ползите, които всяко едно домакинство получи в този град“, допълни Сукалински.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще подпише споразумение с Радослав Тасков

Местни избори 2019: Кандидатът за кмет на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще подпише споразумение с Радослав Тасков

7 Октомври 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В 15.30 часа в зала №5 на Община Благоевград кандидатът за кмет на Благоевград от ПП ГЕРБ д-р Атанас Камбитов и Радослав Тасков, водач на листата на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО), ще подпишат съвместна Декларация за партньорство и сътрудничество. Това съобщиха от предизборния щаб на Камбитов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.