НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Владимир Путин проведе телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен

Владимир Путин проведе телефонен разговор с Урсула фон дер Лайен

4 Декември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Руският президент Владимир Путин разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и я поздрави за новата й длъжност, пише европейската редакция на Politico, като се позовава на информация на Кремъл.

И двете страни отбелязаха, че за общите дългосрочни интереси е важно да се намери позиция по ключови теми от европейския и международен дневен ред , да се развие прекият диалог, въпреки досегашния труден период в отношенията между Русия и Европейския съюз.

Двамата лидери обсъдиха и предстоящата среща на върха в нормандския формат в Париж, където президентите на Русия и Украйна ще се срещнат с канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в опит да се продължат с досега неуспешния мирен план за прекратяване на конфликта в Източна Украйна.

От Кремъл съобщиха, че Путин е провел телефонен разговор и с предишния председател Жан‑Клод Юнкер. Те се съгласиха „да продължат да поддържат лични контакти“.

Превод и редакция: Мария Факова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Юнкер официално предаде Комисията на Урсула фон дер Лайен

Euronews: Юнкер официално предаде Комисията на Урсула фон дер Лайен

3 Декември 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се състоя официалното предаване на ръководството на Европейската комисия от бившия председател Жан-Клод Юнкер към новия – Урсула фон дер Лайен, предава Euronews.

До 2013 година Юнкер беше премиер на Люксембург.
Предаването на управлението на Комисията бе забавено с един месец, след като ЕП отхвърли трима кандидати за комисари от Унгария, Румъния и Франция.

Бившият министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен бе одобрена от Европейския парламент миналата сряда.

Освен това Шарл Мишел, бившият премиер на Белгия, пое Съветът на ЕС от Доналд Туск по-рано в същия ден.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Урсула фон дер Лайен спечели евродепутатите с обещание за изграждане на „зелена суперсила“

AFP: Урсула фон дер Лайен спечели евродепутатите с обещание за изграждане на „зелена суперсила“

27 Ноември 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември, след като спечели парламентарно мнозинство за плана си за изграждане на „зелена суперсила“, отбелязва AFP.
61-годишната германка поема поста в момент, в който Европа е изправена пред предизвикателството да намери новата си роля сред геополитически и икономически гиганти като САЩ и Китай.

Нейният път към поста, който трябваше да поеме в началото на ноември, бе каменист – мощта на Брюксел бе подкопана от френско-германското съперничество и от предстоящото излизане на Великобритания от структурите на Общността. Но в сряда 451 от депутатите в Европейският парламент в Страсбург подкрепиха новия състав на Комисията, която ще бъде водена от бившия германски министър на отбраната. 157 гласуваха „против“, а 89 се въздържаха.
„Моля за вашата подкрепа, за да дадете нов старт на Европа", заяви Урсула фон дер Лайен в до голяма степен добре приета реч, изнесена в присъствието на новите комисари.

„Нашият съюз ще предприеме трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика, и ние ще го направим, защото това ще бъде правилното нещо, а не защото ще е лесно", увери германският християндемократ.Тя приветства вицепредседателя на ЕК Франс Тимерманс като човек, който е подходящ за поста.
Същевременно Урсула фон дер Лайен обеща „европейска зелена сделка... за здравето на нашата планета, нашите хора и нашата икономика".

Търговска суперсила

Освен обещаващи мерки за борба с изменението на климата, Фон дер Лайен настоя, че Европа има стремеж да ръководи света в областта на цифровата икономическа революция.„Ние сме световната търговска суперсила. Ние сме най-големият източник и дестинация на преките чуждестранни инвестиции навсякъде по света. Трябва да използваме тази двойна сила на дигитализация и климатичен преход, за да засилим нашата индустриална база", препоръча германският политик.

Назначението на Фон дер Лайен за наследник на Жан-Клод Юнкер бе одобрено през юли с тънка мнозинство от едва девет гласа над необходимите. Три от първоначалните й кандидатури за комисари бяха отхвърлени по време на процеса на утвърждаването на новия състав на ЕК. Но основните дясноцентристки, либерални и социалистически блокове се обединиха около нея на последния вот, а „зелените“ избраха да се въздържат, вместо да гласуват „против“.

„Нашите приоритети са решаваща част от Комисията „Фон дер Лайен“, заяви Манфред Вебер, ръководител на групата ЕНП в ЕП. „През 2024 г. Европа ще проведе най-амбициозната и приобщаваща политика в областта на климата, европейските граници и бреговата охрана, ще трансформира Европол в европейско ФБР, ще създаде генерален план за борба с рака и ще създаде милиони работни места".
Комисията има членове от целия политически спектър, а 12 от 27-те му представители са жени. Няма пълен паритет, както бе обещано, но за първи път в историята на ЕК има толкова много представителки на нежния пол.

Въпреки това ще има противопоставяне. Евроскептичните, крайнолеви и десни популистки партии на парламента се противопоставят на голяма част от програмата на новата Комисия, а „Зелени“ са скептични.
„Като чух речта на Фон дер Лайен в ЕП днес, вече ми липсва Юнкер", въздъхна германският евродепутат Райнхард Бутикофер.
Има още един облак, надвиснал над плановете: Брекзит.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън планира да изведе страната от ЕС на 31 януари, след като Брекзит беше многократно отлаган на фона на спорове в Уестминстър заради условията на „развода“. Междувременно той отказа да изпрати представител на Великобритания в Комисията.

Фон дер Лайен изрази съжаление за решението на Великобритания и бе значително по-помирителна от предшественика си Юнкер, който често се шегуваше за това, което определяше като голяма грешка на Лондон. „Не е тайна, че винаги съм била за оставенето (на Великобритания – бел.р.). Но също така винаги ще уважавам решението, взето от британския народ", подчерта германката. „И каквото и да бъде бъдещето, връзката и приятелството между нашите народи са неразривни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП одобри новия състав на Комисията

AFP: ЕП одобри новия състав на Комисията

27 Ноември 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Членовете на Европейския парламент одобриха новия състав на следващата Комисия, която ще бъде ръководена от германския християндемократ Урсула фон дер Лайен, предава AFP.

Новоизбраният председател на ЕК спечели удобно мнозинство в ЕП. 461 от евродепутатите подкрепиха кандидатурите за комисарите, 157 бяха „против“, а 89 се въздържаха от правото си на глас.
Новият екип ще встъпи в длъжност в неделя, 1 декември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Новата Европейска комисия може да започне работа на 1 декември

AFP: Новата Европейска комисия може да започне работа на 1 декември

18 Ноември 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новата Европейска комисия се готви за старт на работата си от 1 декември, след като депутатите одобриха окончателния състав на екипа, определен от Урсула фон дер Лайен, предава AFP.
Избраният председател на ЕК се надяваше да встъпи в длъжност този месец, но членовете на ЕП отхвърлиха трима членове от първоначалния й състав и Великобритания отказа да предложи кандидат, забавяйки процеса.
След като Великобритания трябва да напусне блока в края на януари, бившият германски министър на отбраната сега планира да продължи с 27-членен ръководен екип.
Предложеният комисар от Унгария Оливер Вархели беше одобрен, след като премина през през второ изслушване, за да убеди евродепутатите, че той ще служи на интересите на ЕС, а не дясното популистко правителство на страната му.
Очаква се Европейският парламент да даде окончателно одобрение на целия екип от комисари следващата седмица, проправяйки пътя на Урсула фон дер Лайен да поеме поста от Жан-Клод Юнкер в началото на следващия месец.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Урсула фон дер Лайен промени ресора „Защита на европейския начин на живот“

AFP: Урсула фон дер Лайен промени ресора „Защита на европейския начин на живот“

13 Ноември 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен промени противоречивото наименование на ресора „Защита на европейския начин на живот“ на фона на критиките за крайнодясна конотация, предава AFP.
Урсула фон дер Лейен се съгласи да промени ресора на „Насърчаване на европейския начин на живот“. Постът ще бъде поверен на Маргаритис Схинас, поясни говорител на Урсула фон дер Лайен.
Очаква се новият състав на Комисията да започне работа следващия месец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Урсула фон дер Лайен поиска Румъния и Унгария да номинират нови кандидати за еврокомисари

Politico: Урсула фон дер Лайен поиска Румъния и Унгария да номинират нови кандидати за еврокомисари

30 Септември 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Урсула фон дер Лейен поиска Унгария и Румъния да представят нови кандидати за следващата Европейска комисия, след като първоначалните им кандидати бяха отхвърлени от Европейския парламент, информира Politico.
Комисията по правни въпроси на Европарламента гласува днес, за да потвърди отхвърлянето на румънката Рована Плумб и унгареца Ласло Трочани с мотива, че финансовите им дела представляват потенциален конфликт на интереси. Плумб беше планирано да стане комисар по транспорта, докато Трочани трябваше да отговаря за разширяването и отношенията със съседите на ЕС.
Говорител на Комисията заяви, че Фон дер Лейен „очаква да получи нови имена“ от двамата премиери.
Румънският премиер Виорика Данчила ще проведе пресконференция след около час, но не е ясно дали тя ще обяви новата кандидатура за еврокомисар. Президентът Клаус Йоханис я покани за консултации относно номинацията утре, но също така не е ясно дали тя ще отиде. Данчила и Йоханис са двамата основни кандидати за президент на предстоящите избори през ноември в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Марош Шевчович се застъпи за „нов старт“ за дебатите по пакета „Мобилност“

Politico: Марош Шевчович се застъпи за „нов старт“ за дебатите по пакета „Мобилност“

30 Септември 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Кандидатът за еврокомисар Марош Шефчович за ресора „Междуинституционални отношения и перспективи“, бе запитан от опонент на пакета „Мобилност“,предназначен да реформира автомобилните товарни превози в цяла Европа. Депутатът заяви, че новото законодателство би довело до замърсяване от камионите, изминаващи празни милиони километри в Европа и попита за неговата позиция по въпроса, цитиран от Politico.
В отговор Шефчович призовава за „нов старт“ по този въпрос, за да „разгледаме какво можем да направим по-добре за бъдещето“, включително използването на „модерна логистика“ и „как по-добре да комбинираме (камионите) с железопътния транспорт“.
„Що се отнася до защитата на европейската промишленост, Шефчович каза: „Мисля, че трябва да бъдем много по-твърди в търговските си отношения с трети страни. “Това включва въвеждането на въглеродна гранична такса, която би помогнала да се постави Европа„ при равни условия."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Румънският кандидат за ервокомисар нарече отхвърлянето на кандидатурата й „политическо“

Politico: Румънският кандидат за ервокомисар нарече отхвърлянето на кандидатурата й „политическо“

30 Септември 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Рована Плумб каза, че решението на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент да я отхвърли за втори път е "дълбоко неправилно и най-вече политическо", цитира думите й Politico.
Тя заяви, че се е опитала да намери начин да изплати заема, който й създава проблеми с Комисията, но в крайна сметка това не е променило позицията на евродепутатите от правната комисия. Плумб каза, че Комисията не спазва процедурата, тъй като не е дала препоръки, как тя би могла да разреши конфликта на интереси, както направи в случая с кандидатите за еврокомисари от Австрия и Испания. Тя каза, че ще представи своя случай на председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.
Румънското правителство заяви, че премиерът Виорика Данчила се готви да номинира друг кандидат и че това вероятно ще стане във вторник.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Унгария и Румъния трябва да изпратят други кандидати за Комисията

New Europe: Унгария и Румъния трябва да изпратят други кандидати за Комисията

30 Септември 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В гласуване на комисията по юридически въпроси на Европейския парламент в понеделник сутринта бе решено, че кандидат-комисарите от Унгария и Румъния Ласло Трочани и Рована Плумб не могат да бъдат приети в новата Европейска комисия. Два отделни вота бяха решаващи за това, дали определените за членове на Комисията ще упражняват функцията си в съответствие с Договорите и кодекса за поведение, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
В два отделни вота, комисията гласува с 13 на 7 срещу Плумб и 12 на 9 срещу Трочани.
Това, което ще последва сега, е официално съобщение от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли до избрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да каже, че процесът на изслушванията на тези двама кандидати не може да продължи и че трябва да бъдат номинирани нови кандидати от двете държави-членки.
Очаква се другите изслушвания на кандидат-комисарите да продължат по план, като графикът няма да бъде засегнат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Причината за отхвърлянето на кандидатурата на Унгария за ЕК е загриженост от „връзки с Русия“

Politico: Причината за отхвърлянето на кандидатурата на Унгария за ЕК е загриженост от „връзки с Русия“

30 Септември 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Позовавайки се на официални писма, редакцията на Politico съобщава, че причината да бъде отхвърлена кандидатурата на Ласло Трочани за нов комисар на Европейския съюз в ресора „Съседство и разширяване“, е загриженост заради „връзки с Русия“.
В Брюксел са разтревожени от „връзките му с Русия, особено предвид ролята му на министър на правосъдието в екстрадирането на заподозрени руснаци, за които впоследствие се твърди, че са освободени, въпреки предварителното искане на САЩ за екстрадиция“.
По време на мандата си като министър на правосъдието Трочани е одобрил екстрадицията в Русия на заподозрени в търговия с оръжие Владимир Любишин-старши и Владимир Любишин-младши, въпреки искането на САЩ за екстрадиция и съвместна работа по този случай. Заподозрените са освободени по-късно от руските власти.
Комисията на Европейския парламент, която разглежда кандидатурите за новия състав на ЕК, също изрази загриженост в писмо си за „участието на Трочани като министър на правосъдието в договора за атомната електроцентрала „Пакс II“, въпреки наличието на клауза за конфликт на интереси“. Русия е предоставила на Унгария финансиране за разширяване на атомните централи, като руският гигант „Росатом“ е основен изпълнител на проекта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Евродепутатите отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за новата ЕК

AFP: Евродепутатите отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за новата ЕК

30 Септември 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските депутати отхвърлиха кандидатите на Унгария и Румъния за членове на новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен, съобщава AFP.
Евродепутатите, които проверяват кандидатите за новата Комисия, обявиха в понеделник, че двама от 26-те предложени са „негодни“ да встъпят в длъжност, като потвърдиха откритието, че при тях има „конфликт на интереси“.
Кандидатите на Унгария и Румъния Ласло Трочани (ресор „Съседство и разширяване“) и Рована Плумб (ресор „Транспорт“) бяха дисквалифицирани от комисията по юридически въпроси на Европейския парламент точно преди изслушванията в събранието за целия екип, заяви членовете на комисията Тимо Волкен и Манон Обри.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Как ще протичат изслушванията в ЕП на номинираните за Комисията?

Politico: Как ще протичат изслушванията в ЕП на номинираните за Комисията?

30 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От понеделник следобед до 8 октомври членовете на Европейския парламент ще изслушат кандидатите за новия състав на Комисията. Целият процес ще продължи 75 часа в продължение на шест (не последователни) дни, като депутатите ще зададат най-малко 25 въпроса на изслушване, поясняват от европейската редакция на Politico.
Парламентът не само може да задава въпроси, преди кандидатите да встъпят в длъжност, но също така може да кажат „не“ на отделните комисари и дори на целия екип.
След като през юли избраха Урсула фон дер Лийен за председател на Комисията, членовете на ЕП ще „проверят компетенциите и способностите“ на предложените от нея за комисари, „за да изпълнят програмата, с която се ангажира“, съгласно правилата на органа.
Всички кандидати вече са попълнили и върнали въпросник, обхващащ всякакви теми - от финансови интереси до конкретни политически въпроси.
Процесът започва в 14:30 часа местно време (15:30 часа българско време) в понеделник и ще завърши с трите най-високо класирани от екипа на Фон дер Лайен – номинираните за вицепредседатели на ЕК Маргрет Вестагер, Франс Тимерманс и Валдис Домбровскис.
Всеки кандидат за член на Комисията ще направи 15-минутно встъпително изявление и след това ще отговори на 25 въпроса, както и последващи въпроси от евродепутати, в случай че има такива. В края на сесията кандидатът ще разполага с пет минути, за да направи кратки заключителни бележки.
След като приключи изслушването, водещите депутати от всяка от комисиите, участващи в изслушванията, ще гласуват за кандидата. Необходимо е мнозинство от две трети. Решението им се изпраща чрез писмо в рамките на 24 часа след даване на оценката. Ако кандидатът не успее да получи мнозинството от две трети, членовете на ЕП ще му изпратят допълнителни писмени въпроси. Ако комисията все още не е удовлетворена се допуска организирането на ново изслушване. В случай че и то не завърши с одобрение, тогава ще бъде проведено ново гласуване за номинирания, този път с обикновено мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Портфолиото за разширение ще отговаря на плановете на Орбан

Hungary Today: Портфолиото за разширение ще отговаря на плановете на Орбан

19 Септември 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своите кандидати за постовете на комисари, които ще встъпят в длъжност през ноември. Тя възнамерява да предостави портфолиото за разширяване на унгарския кандидат Ласло Трошани, пише електронното издание Hungary Today в материал, представен без редакторска намеса.
Бившият министър на отбраната взе предвид няколко аспекта, когато направи своя избор. Тя се стреми да осигури на всеки регион пропорционално представителство и също така искаше да осигури баланс между мъже и жени.
Ресорът на Трошани е по-широк от този, който имаше предишния унгарски комисар Тибор Наврачич, бившият министър в кабинета на Орбан. Той отговаряше за културата, образованието и спорта. Тези области също са важни, но сред приоритетите на Унгария е интеграцията на балканските държави в ЕС и по-специално на Сърбия.
В съответствие с това унгарското правителство от все сърце подкрепя Румъния, България и Хърватия в присъединяването към Шенгенското пространство. Логично, Будапеща също се ангажира да разшири и засили Източното партньорство. Въпреки че Унгария, подобно на другите страни от Централна Европа, е с намаляващо население, икономиката й претърпява значително разрастване, като всички съответни цифри се подобряват. Следователно унгарската дипломация става все по-активна и смела.
Причината, поради която тежестта на Унгария в Европейския съюз нараства, въпреки честите й кавги с Брюксел, не е независима от общото положение на Централна Европа. Регионът е на път да се превърне в синоним на икономическия динамизъм в Европа. Годишният растеж на БВП в тези страни е много над разширяването на икономиките на богатите социални държави в Западна Европа. Наистина забележителното е, че тази тенденция продължава от няколко години и се очаква да продължи в следващите години. По този начин има шанс регионът поне да се доближи до западноевропейския стандарт.
Участието на Трошани в работата на Комисията все още е само шанс, тъй като Европейският парламент ще трябва да приеме кандидатите на Фон дер Лайен, а Орбан има много противници там. Ако му бъде предоставена възможност, той може успешно да лобира за ускоряване на програмата за разширяване на Балканите, което е очевидна цел на Унгария, но също така съвпада с историческия интерес на ЕС. В резултат отношенията на Будапеща могат да се подобрят допълнително със Сърбия, Албания и Косово. Буферната зона на юг от Унгария, осигурена с членство в ЕС, би била отлична ситуация стратегически, икономически и дипломатически, както и за страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Германия иска да ограничи бюджета на ЕС до 1% от БВП

New Europe: Германия иска да ограничи бюджета на ЕС до 1% от БВП

19 Септември 2019 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия иска да ограничи следващия бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 година до 1% от БВП, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
През 2018 година Комисията предложи седемгодишен бюджет от около 1,1 трилиона евро, или 1,11% от БВП на страните-членки.
Предвид това, че Обединеното кралство беше втората по големина икономика в ЕС, Германия сега ще трябва да дава по допълнителни 10 милиарда евро годишно. Нидерландия. Швеция и други нетни вносители споделят предпазливия подход на Берлин към бюджета на ЕС.
Германия смятам, че увеличените вноски вървят ръка за ръка с увеличаване на влиянието на страната върху основания на правила ред в ЕС и иска повече солидарност в миграционната политика, по-смели действия в борбата с климатичните промени и по-голям ангажимент към върховенството на закона.
Страните-членки на Съюза в Източна и Южна Европа искат по-голям бюджет – около 1,3% от БВП на Блока.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър  Витанов: Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари

Петър Витанов: Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари

18 Септември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Грозно е да мерим важността на ресора на един еврокомисар само с пари. Ресорът на нашия еврокомисар безспорно е важен, но той е с лимитирани правомощия. Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според него, образованието, културата, младежта и спорта са в сферата на националното законодателство и европейските мерки, дори и финансовите, имат по-скоро допълващ характер. Той обясни, че при разпределянето на ресорите е видно прегрупиране предвид предстоящото излизане на Великобритания от ЕС и оттеглянето на Меркел. По думите му, в тази ситуация Франция е новият двигател на ЕС. „Големите получиха това, което искаха, малките – по-малките неща. България взе остатъчния ресор“. Витанов наблега, че сякаш България няма профил и нашият комисар изпитва липса на експертна тежест - 20 от 27 комисари имат сериозен предишен управленски опит в своите страни – министри и министър- председатели. Социалистът подчерта, че комисарите- кандидати за втори мандат, са получили зам.-председателското място. Освен това са наложени свръхочаквания от министър-председателя, който твърдеше, че е отказал позицията Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността. „Най-малкото трябваше да очакваме зам.-председателско място“, категоричен бе той.
Витанов заяви, че разговорите по пакета мобилност продължават. „Нашата основна цел е да се възползваме от правило 61, което да върне законодателните файлове в Европейската комисия“, коментира той. Евродепутатът подчерта, че целта не е да се блокира или забави процесът. "Досиетата са далеч от първоначалните предложения на ЕК, няма и оценка на въздействие и не се знае какви ще са последиците- например от връщането на един празен камион по отношение на околната среда", каза той. Витанов допълни, че не е калкулиран и ефектът по отношение на загубата на работни места или потенциалът за нова вълна от трудови мигранти. „Няма как да се вземе информирано решение без тази оценка. Това се опитваме да обясним на нашите колеги“, заяви той. Витанов подчерта, че решенията, които се взимат в ЕП, имат отражение върху нашето ежедневие. Като пример той посочи пакетът мобилност, който ще има съществено отражение върху българската икономика, българските превозвачи и транспортни работници, изграждането на инфраструктурата, която да гарантира свързаността между европейския Изток, Запад, Север и Юг, дигитализацията в сектора, намаляването на въглеродните емисии.
Помолен да коментира случилото се с БНР, Витанов заяви, че не случайно сме на 111-то място по свобода на словото. Витанов акцентира, че това е само един от примерите за ограничаване на конституционни права в страната- сред които обвинението на изтъкнат журналист в шпионаж и спирането на микрофоните на медиите в присъствието на председателя на ЕК в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: Новата Европейска комисия показва новооткрита жажда за власт

EURACTIV: Новата Европейска комисия показва новооткрита жажда за власт

17 Септември 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Трудно е да не забележим влиянието на френския президент Еманюел Макрон в речта на Урсула фон дер Лайен, с която тя представи избраните от нея комисари, или количеството на най-добрите позиции в ЕС, които получи Франция. Но идеята за силна Европа съблазнява и германците, пише базираният в Брюксел портал EURACTIV в материал, представен без редакторска намеса.

Предишната Европейска комисия беше обещала да бъде „политическа“, но фон дер Лайен иска да отведе нещата с една крачка напред. Избраният председател на Европейската комисия иска Европа, която да е „по-силна на международната сцена“; по-специално в борбата с изменението на климата и защита на многостранността.
Тя иска нейната Комисия да бъде „геополитическа“ и повери на пристигащия ръководител на ЕС по външната политика испанецът Джозеп Борел да създаде работна група, наречена „По-силна Европа в света“.
Въпреки че не е много немска, тази визия за наднационална сила се съчетава идеално с изказванията на Макрон. Независимо дали в своето обръщение в Сорбоната или в речта към френските посланици в края на август, изглежда, че френският президент поставя в основата на проекта си идеята за геополитическата сила на Европа.
„Макрон теоретизира за ролята на Европа и неговите аргументи бяха възприети от избрания председател на Европейската комисия, но има европейска динамика в полза на това“, подчерта Стефан Сежурне, ръководител на френската делегация на „Обнови Европа“, който казва, че е доволен от новия екип от предложени комисари и този подход към властта.
Сред другите партии Франсоа-Ксавие Белами от консервативната Европейска народна партия (ЕНП) подкрепя новата комисия, особено в нейния консервативен подход към въпроса за миграцията.
Подобно на бившия шпитценкандидат от ЕНП Манфред Вебер, Белами също подкрепя миграционния портфейл, даден на гръцкия комисар, със заглавие „Европейски начин на живот“. Левицата и Зелените обаче осъдиха названието.
С изключение на по-крайните партии, има консенсус за засилване на властта на ЕС на геополитическата сцена.
Според обширно проучване, проведено от експертния център ECFR, Макрон и неговият антураж само се присъединяват към основна тенденция сред европейците, които искат Европа да стане геополитически играч.
От 60 000 европейци, изследвани от YouGov, все по-голям брой вярват, че ако Европа се срине, най-значителната загуба ще бъде тази на блок, който може да се противопостави на властта на САЩ и Китай. Това вярват 34% от французите, но също и 30% от германците, както и 27% от испанците.
Франция, като движеща сила в този ход, също премина в настъпление, когато става въпрос за отговорност, което предизвиква търкания в Германия. Освен че повлия на назначенията, изказванията и дори изборите, направени от фон дер Лийен, Франция получи жизненоважно място в Комисията. Френският комисар Силви Гулард бе определена да управлява вътрешния пазар и ресора отбрана.
Франция също запази контрола над преговорите за Брекзит, тъй като Мишел Барние запази поста си. А Европейската централна банка ще се управлява от Кристин Лагард, която беше назначена за следващ управляващ директор на институцията.
Други държави-членки могат да ревнуват от такъв списък. Но това също отразява как френската дипломация подхожда към този въпрос, докато предишната администрация на Франсоа Оланд се предаде по въпроса.

Промяна на курса за Германия

В Германия изборът на фон дер Лейен, която е част от вътрешния кръг на канцлера Ангела Меркел, поражда надежди, че страната отново ще се активизира на европейската сцена.
„Очаквам това!“ – заяви Франциска Брантнер, член на Бундестага и говорител на парламентарната група на Зелените по европейската политика.
„Германия трябва да сложи край на своята„ не“ политика по отношение на всички амбициозни инициативи на европейската политика, предприети за справяне с предизвикателството на кризата с климата“, каза тя.
Зеленият евродепутат посочи, че дори и да закъснее, все още има време канцлерът да мобилизира правителството си, за да отговори най-накрая на предложенията на френския президент, „които той не спира да поставя на масата през последните години“.
„Германия трябва да се възползва от тази възможност да поеме активна роля в Европа. От началото на кризата с еврото през 2008 г. тя намали ролята си и стигна до там да спре всякакви нови инициативи“, добави тя.
Според евродепутата обаче изглежда, че нещата се движат, след като фон дер Лейен беше назначен да ръководи новата Комисия.
Тя посочи, че избраният председател включи в програмата си конкретни обещания като мобилизиране на един трилион евро за десет години за развиващите се страни за финансиране на борбата срещу глобалното затопляне. „Германия, надявам се, няма да се противопостави“, каза тя.

Невидими позиции, но силно влияние

Докато речта на фон дер Лиен отразява вижданията на Франция, това не означава, че Германия възнамерява да отстъпи. Тя продължава да упражнява своето влияние чрез различните позиции в европейските институции.
„Това са позиции, които са по-малко изложени от тези на комисарите, но също са решаващи“, обясни Клер Демесмай, политолог и експерт по френско-германските отношения в Германския институт за външна политика (DGAP).
Тя подчерта, че тези позиции включват тези на генерални секретари, където германците са добре поставени, както и председатели на групи или вицепредседатели, където Франция със сигурност е по-добра, но където германското влияние остава силно.
Освен това, въпреки че тандемът на Урсула фон дер Лейен и Силви Гулард може да създаде впечатление за истинска хармония между Франция и Германия, истинските разногласия между двете страни остават.
„По въпроса за цифровото данъчно облагане все още има различия между двете страни, както и по въпросите на отбраната и индустриалната политика. Има поредица от въпроси, по които все още сме далеч от постигане на споразумение“, отбеляза политологът.
Отвъд френско-германското разделение, позицията на държавите-членки на ЕС по отношение на новия европейски бюджет ще определи дали новата Комисия на ЕС ще има необходимото пространство за маневриране, за да изпълни своята пътна карта.
„Приемането на европейския бюджет ще бъде от решаващо значение. Как държавите-членки ще определят своите приоритети? Ще спазва ли бюджетът пътната карта на Комисията“, размишлява политологът.

Нова европейска глава

Конкретно Брекзит ще промени начина, по който се раздават картите.
„С Брекзит се формират нови баланси отвъд простото уравнение 28-1. Става свидетели на различни властови отношения“, обяснява Клер Демесмай.
„Нидерландия, например, става все по-влиятелна. Сега тя ще води дискурса към либерална и ортодоксална Европа, що се отнася до финансовите въпроси“, добави тя.
Демесмай подчертава също ролята, която може да изиграе Италия.
„След Брекзит и при условие, че вътрешната ситуация се стабилизира, Италия може да се присъедини към Франция и Германия, за да разшири кръга и да формира ново трио. Отваря се нова глава с нови баланси и Европа е в движение“, добави политологът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Защитаването на „Европейския начин на живот“ е скандално, очевидно

The American Conservative: Защитаването на „Европейския начин на живот“ е скандално, очевидно

16 Септември 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Новоназначеният ръководител на Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейския съюз, е бившият министър на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен. Сега тя представи своя кабинет и всяка държава-членка на ЕС предложи по един комисар, разделяйки 27-те портфейла на всяка страна. Фон дер Лайен настоя за баланс между половете (50/50 мъже и жени), въпреки че даде няколко други улики кой ще бъде включен в топ екипа на Брюксел. И все пак разкриването на имената разкри набор от любопитни избори, пише Бил Бил Уирц в материал за авторитетното издание The American Conservative, предаден без редакторска намеса.
Франс Тимерманс (Нидерландия) е много непопулярен в Полша и Унгария, срещу които поведе кръстоносен поход на Европейския съюз по време на последия мандат на Комисията. Той ще отговаря за „създаването на Европейска зелена сделка“. Маргарет Вестагер (Дания, и не, не се произнася по начина, по който се пише) прекара последния си мандат в битка с американските технологични гиганти в съда в опит да вземе колкото е възможно повече пари от печалбите им. „Данъчната лейди“, както я определи Доналд Тръмп, ще продължи в ресора си. (Тръмп каза за нея също: „Тя мрази САЩ може би повече от всеки друг, когото съм срещал“.) Дидие Рейндерс (Белгия) взима ресора Правосъдие, но чакайте да открият за престъплението му, когато се появи с боядисано в черно лице (Independent: Belgian Foreign Minister Didier Reynders criticised for wearing black face paint at Noirauds charity parade in Brussels).
С други думи, членовете на новия състав на ЕК, които трябва да се застъпват за честност, справедливост, прозрачност, демокрация и равенство за всички, всъщност нямат блестяща история. Единият е разследван за непотизъм. Други двама са обвинени, че са изплагиатствали докторските си тези. Един е прекарал 33 дни в затвора по обвинение за корупция, двама са замесени в злоупотреба с обществени средства, четирима са бивши комунисти, един е обвинен, че е притискал полицията (като министър) да освободи сина му от ареста, един не е разследван за корупция само, защото парламентът не му отнема имунитета, а друг е подавал оставка като началник на институт за изследвания заради обвинения в корупция.
Ясно е, че има много от какво да се чувстваме обидени в тази компания. И все пак единственият скандал, който избухна през тази седмица, нямаше нищо общо с факта, че самите източници на законодателството в ЕС имат шарено минало. Най-голямото престъпление на Фон дер Лайен, поне ако вярвате на „Туитър“ и европейските медии, е създаването на ресор с име „Защита на нашия европейски начин на живот“. За еврофилите, фактът, че това портфолио включва департамента за миграция показва, че Комисията иска да направи жест към крайно-дясното.
Мениджърът за европейските медии на „Амнести интърнешънъл“ написа в „Туитър“:
„Запознайте се с новия Комисар „за Защита на нашия европейски начин на живот“, чиято роля ще е да надзирава миграционната политика.
„Като се използват изразните средства на крайно дясното („имигрантите заплашват европейския начин на живот“ 9 като се свързват миграцията и сигурността, това изпраща притеснително послание“.
Бившият кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстад свърза името на поста с риториката на популисткия лидер на Унгария Виктор Орбан:


„Новият екип от Комисари изглежда компетентен. Но не разбирам защо Фон дер Лайен свърза миграцията със „защитата на европейския начин на живот“. Нуждаем се от стриктни и справедливи правила за миграцията, но тази Комисия трябва да стои много далеч от риториката на Орбан! Тя трябва да коригира това, колкото е възможно най-скоро“.
Британският евродепутат от Зелените Моли Скот звучеше по същия начин:


„Фон дер Лайен дефинира контрола над миграцията като защита на Европейския начин на живот. Европейските депутати от „Зелените“ вярват, че мигрантите са допринесли изключително много за жизнения европейски начин на живот, на който се радваме днес. Употребата на тази риторика на крайно дясното трябва да спре“.
Комисията отвърна на критиците, като каза: „В писмото за неговата (на отговорния комисар) мисия много ясно се казва, че „Европейският начин на живот е изграден върху солидарност, спокойствие и сигурност“. Говорител добави, че „Европейският начин на живот“ е „изграден върху принципите на достойнство и равенство за всички“.
Двете дефиниции са в сблъсък: „Европейски“ се използва от идентиаристите, за да обяснят етнически бели хора. Същевременно, Европейският съюз се опитва да предефинира „европейски“, така че да звучи про-ЕС. Ето защо: „Обединеното кралство напуска Европа“ (вместо „Европейския съюз) е често срещан израз.
В действителност всички те бъркат. Възмутената тълпа не трябва да е шокирана от името на поста на политика. От десетилетия политиците кръщават нещата противоположно на това, което всъщност са – Законът за патриотизма и Закона за достъпно здравеопазване веднага ми идват на ум. Има много по-важни неща, които трябва да бъдат казани за лицата, заемащи постове в Комисията, от това, че са дали странно име на ресора. Не трябваше ли да бъде значително по-тревожно, че новият върховен представител за външната политика на ЕС преди това подаде оставка от важен академичен пост заради обвинения в конфликт на интереси?
Следващата Европейска комисия (ако бъде одобрена от Европейския парламент, което ще се случи) ще намали личните свободи на хората, ще регулира още повече икономиката, ще натовари с още повече данъци и такси потребителите и ще изкриви цените на енергията и храните. Радикалният й дневен ред ще навреди на абсолютно всички европейци.
Това са нещата, за които си струва да бъдеш скандализиран. Фактът, че бюрократично име предизвика толкова голям потрес показва всичко, което не е наред с повърхностната и догматична политика на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор

Министър Красимир Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор

15 Септември 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР. „Признавам, че в първия момент, когато чух наименованието на ресора попитах кой комисар ще отговаря за образованието и кой ще отговаря за научните изследвания и по-късно разбрах, че и за двата сектора ще отговаря Мария Габриел. Учудих се, че може да има толкова голям ресор. До сега двама комисари отговаряха отделно за тези ресори, а може да се каже, че са два ресора и половина спрямо предходната комисия ще бъдат в отговорността на Мария Габриел“, обясни Вълчев. Според него този ресор е една възможност България постоянно да черпи информация от нея, да взаимодейства пряко с Европейската комисия по отношение на възможностите за финансиране. „Тези близо 150 млрд. се разпределят въз основа на правила, които са регламентирани, но въпреки това, както и преди, когато беше комисар, Мария всяка седмица беше в София. Нашите учени, нашите преподаватели, хората от системата на образованието и науките ще имат възможност постоянно да се срещат с нея. 100 млрд. ще бъдат само средствата по „Хоризонт Европа“ наследникът на „Хоризонт 2020“. Голяма част от тези средства се концентрират върху най-големите страни на принципа на върхови постижения, финансиране на върхови постижения“, добави министърът на образованието. „Ние ще поставим съобразна национална цел да участваме в тази програма. Надявам се, че г-жа Габриел ще ни помогне за постигането на тази цел. Българското висше образование и наука може да задържи повече млади хора, може да се развива само ако е свързано в рамките на Европейския съюз. Факт е, че нашите висши училища сами не могат да бъдат достатъчно конкурентни в международен план, но ако се свържат в европейски университетски мрежи, ще бъдат разпознаваеми, ще бъдат видими на радарите на висшето образование“, коментира Красимир Вълчев. „По същия начин и научните изследвания, в рамките на една малка страна големите научни изследвания трудно се комерсиализират, но в рамките на ЕС ще бъде заложено на работа“, допълни Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За първи път в историята на Европейската комисия се направи толкова строга и подробна йерархична система

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За първи път в историята на Европейската комисия се направи толкова строга и подробна йерархична система

14 Септември 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. За първи път в историята на Европейската комисия се направи толкова строга и подробна йерархична система. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Събота 150“ по БНР. „Струва ми се, че част от наименованията на ресорите, които предложи новият председател на Европейската комисия, ще бъдат коригирани в посока на изясняване на това каква ще бъде задачата на бъдещите еврокомисари. За първи път в историята на ЕК се направи толкова строга и подробна йерархична система. Никога досега Председателството на ЕК не е имало толкова много зам.-председатели. Струва ми се, че един от тези осем зам.-председатели трябваше да бъде български еврокомисар. Имах възможност да кажа това предварително преди още да излязат номинациите на новия председател на ЕК. България е наистина един добър партньор в ЕС и това го доказахме през всичките тези 12 години членство. Всички ресори до този момент, които са заемали българските еврокомисари, никъде не е имало най-малка сянка на гаф или несвършена работа“, посочи тя. По думите ѝ те са получавали много добра преценка през всичките тези години. „От всичките 8 зам.-председатели, всичките те са и предишни еврокомисари. От 9-те еврокомисари на Юнкер, които и в момента са в ЕК, само двама не са зам.-председатели, от които единият е Мария Габриел. Това не е справедливо. Аз съм сигурна, че нашият еврокомисар ще се справи с това да бъде и зам.-председател, както и с ресора, който получи. Твърде завоалирани са и бих казала доста поетични наименованията на сегашните ресори в ЕК. Когато има неизяснено портфолио и параметрите, в които ще работят следващите еврокомисари, така много лесно се размива и отговорността“ добави Йотова.
„В никакъв случай няма да сложа ресора, който получи Мария Габриел, в тази таблица добър – недобър, понижение или повишение“, каза още тя. Според нея ресорът е достатъчно сериозен. „Аз не крия разочарованията си от две неща – че не получихме място в ръководния екип на Европейската комисия и че това наистина е много сериозен и много ресурсен ресор, но той не е от тези, които ще предопределят политиката на ЕС оттук нататък. Говоря за политиката по отношение на това дали ЕС ще продължи да върви на солидарния принцип, или ще надделее схващането на все повече държави в ЕС, че Еврозоната трябва да стане едно ядро, а всички останали – една периферия. Дали ще се задълбочи тенденцията за ЕС на няколко скорости“, допълни Йотова. По думите ѝ там е трябвало да се чува българският глас. „Дори с темата за разширяването. Ние гледаме разширяването на Съюза само по посока на Западните Балкани, защото това беше и нашият приоритет, който бе много добре и качествено защитен по време на Българското председателство. Но разширяването не е само Балканите. То е и източното партньорство, „Разширяване и добросъседство“ се казва този ресор. Това е отношението на ЕС с третите държави и с африканския континент. Това е изключително сериозна политика, която освен практическата си стойност, казва и докъде е визията на ЕС и как той смята да просъществува като политически съюз – дали да остане в този си вид и да има двустранни отношения с останалите страни, или наистина ще се стреми към политическо разширяване и нови държави членки, включително страни, които трябва да получат своята покана до дни като Северна Македония и Албания“, каза още Йотова. „Ако България беше взела този ресор, струва ми се, че няма по-добро лоби за разширяването на Западните Балкани и този процес щеше да бъде много по-ускорен. Сега не се ангажирам с прогноза и за първи път съм доста предпазлива в своите предположения“, допълни тя.
Йотова посочи още, че другата седмица ще има среща в Люксембург между сегашния министър-председател на Великобритания и все още действащия председател на ЕК г-н Юнкер. „В нея най-вероятно ще се търси някакъв пореден компромис за Брекзит. Твърда е позицията на ЕС, че предоговаряне на постигнатото споразумение не може да има. Обективно то наистина е много трудно да бъде предоговорено, защото това означава отново две трети в Съвета, което се постигна и предишния път много трудно и пак консултации с държавите членки. Това е много труден път за извървяване. На второ място министър-председателят на Великобритания на практика е блокиран. Има решение на Британския парламент по два ключови въпроса – както това, че не може да има сега предсрочни избори, така и че не може да има Брекзит без сделка. Оттук нататък това, което най-вероятно ще бъде поискано, е едно удължаване на срока с около 3 месеца и през тях да се търсят варианти. Още повече знаете острата реакция на Шотландския парламент, в която те считат, че е абсолютно незаконно прекъсването на работата на Британския парламент. Ще има декларация на Европейския парламент по отношение на Брекзит. Има някои неща, които внимателно ще следим и ще видим накъде ще поемат“ заяви Йотова.
По думите ѝ най-ресурсните и структуроопределящо политики в новата ЕК ще се държат от държави като Франция. „Тази политика ще бъде определяща и за политиката на ЕС по отношение на Великобритания. Всички въпроси за търговия и конкуренция ще бъдат много сложни. Заложени а много интересни казуси и ще видим какво ще се получи оттук нататък, още повече с ясното съзнание, че Европа трябва да има единна позиция по въпросите“, допълни тя.
„Ресорът на Мария Габриел обединява три сега действащи ресора - на Полша, Унгария и Португалия. Габриел ще ръководи оттук нататък минимум 5 агенции на европейско ниво и един институт за научни изследвания в Будапеща, разполагащ с много добра мрежа за научни изследвания и иновации в страните членки, както и разбира се образователните програми. Един от най-големите проблеми, които ще се създадат след Брекзит, е съдбата на младите хора. Заложено е бъдещето и на цялата система „Еразъм“ и доколко тя ще продължи. Този заплетен възел ще трябва да се решава от нашия еврокомисар. Затова казвам, че тя има в ръцете си много сложна и трудна задача. Въпросът е доколко координиращите функции в нейния ресор ще могат да прераснат в сериозни определящи политики в Европа и решаването на сложните въпроси около Брекзит. С този ресор може да се направи много за един европейски университет, както и за българските университети“, посочи тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Да имаш комисар с ресор образование, култура, наука, спорт, иновации и младеж – това е огромна гордост за нацията

Министър Боил Банов: Да имаш комисар с ресор образование, култура, наука, спорт, иновации и младеж – това е огромна гордост за нацията

13 Септември 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Да имаш комисар с ресор образование, култура, наука, спорт, иновации и младеж – това е огромна гордост за нацията. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Плюс/минус“ по Нова тв. "Няма нещо, което да е по-обичано в България във всичките години на развитието на тази държава, от образованието, от науката, от младежта, от спорта. Така че това е огромна гордост“, допълни той. „Не това е важното, ние не сме комисионери, за да броим какви милиарди кой ресор има. Най-важното е, че можем да се чувстваме горди от този избор. Това е огромно уважение и това е ключов ресор в развитието на Европа и на България в момента“, каза Банов. Той коментира и мнението на политици, че този ресор нямал толкова голяма тежест. „Отдавам го на две неща. Едното се нарича избори. И то си остава за тези хора, които заради изборите могат да говорят такива недалновидни неща. Второто, което е по-лошото обаче, има едни хора, които непрекъснато скандират, излизат напред с образование, култура, наука, а всъщност не разбират какво е това, всъщност подценяват тези неща за развитието на обществото. И тези хора са най-страшни за мен“, каза той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ерол Мехмед, ДПС: Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование

Ерол Мехмед, ДПС: Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование

13 Септември 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се ресорът на Мария Габриел "Образование и иновации" да е ново европейско начало на българското образование. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Ерол Мехмед в декларация от името на група по повод първия учебен ден, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Споделяме очакванията, че това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера. Недопустимо е да изоставаме. От името на ДПС се обръщам към всички родители да инвестират в образованието на децата си. Това носи радост, гордост и удовлетворение. Обръщаме се към всички ученици да търсят нови знания", допълни Мехмед. Той пожела добрите учители да продължават да създават добри учители, добри лекари и добри строители на днешна и утрешна България. "Успешна да е новата учебна година. Ползотворна да е. Честит празник, колеги!",допълни още Мехмед.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галя Захариева, ГЕРБ:Политическите ежби нямат място на полето на образованието - няма да допуснем подмяна на философията на Закона за предучилищното и училищното образование

Галя Захариева, ГЕРБ:Политическите ежби нямат място на полето на образованието - няма да допуснем подмяна на философията на Закона за предучилищното и училищното образование

13 Септември 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. Политическите ежби нямат място на полето на образованието - няма да допуснем подмяна на философията на Закона за предучилищното и училищното образование. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Галя Захариева в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция "Фокус". "След броени дни започва новата 2019-2020 г. учебна година. Празник на новото начало, и всеобща надежда за по-добро образование и бъдеще на децата на България. Днес именно образованието е най-сигурната инвестиция за по-добър живот и успешна реализация. За нас от ГЕРБ това е национален приоритет", подчерта още Захариева. По думите й в основата на закона стои разбирането, че всяко дете има талант и отговорността е да се открие и развие. "Подмяната на тази философия би означавало не само на успех на реформата, но и провал на идеята за приобщаващото образование. Няма да допуснем подобна хипотеза", подчерта още Захариева. "Трябва да се обединим, за да превърнем българското училище в нашето училище и заедно да дадем шанс за равен старт на всяко дете. Отличният успех на всеки ученик, който след дни ще прекрачи прага на родното училище зависи бъдещето на държавата. Изключително горди сме, че българският еврокомисар Мария Габриел е ангажирана със създаването на нови перспективи сред младото поколение", допълни още Захариева. Депутатът от ГЕРБ изтъкна ,че следващите 5 години Мария Габриел ще има уникалния шанс да работи за утвърждаването на изследванията и иновациите за развиване на потенциала на Европа. "Приоритети, които всички ние споделяме. Затова продължаваме заедно своя ангажимент към българските родители и техните деца, да променим българското образование с нови учебни програми, да обхванем повече деца в детските градини и да увеличим възнагражденията на учителите и да им дадем свободата сами да избират как да преподават", допълни още Захариева. Тя отчете, че в над 1000 училища са извършени ремонти. "В пленарната зала сред нас има много учители. Нека ги аплодираме, те заслужават това", заяви още Захариева. "Политическите ежби нямат място на полето на образованието. 15 септември трябва да е денят на новото съединение, което ще направи българското училище по-силно и готова да се справи с новите предизвикателства", подчерта още Захариева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Анастасова, БСП: Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат

Ирена Анастасова, БСП: Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат

13 Септември 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус"."Заставам пред вас по повод предстоящото начало на новата учебна година. Отдавна традиционно това е без да е официално е част от националния празничен календар. В първия учебен ден всички от нас ще бъдат в училищата, ще има цветя, тържества. Това наистина е празничен ден. По традиция и тук в Народното събрание на този ден обикновено всички парламентарни групи правим декларации. По този повод се върнах във времето назад и прегледах десетки декларации на парламентарни групи: прекрасни пожелания, декларирана отговорност. Години наред едно и също. И в крайна сметка си задаваме въпроса докъде стигнахме", посочи още Анастасова. "Какво се случи - ученикът наистина стана център на системата, благодарение на нормативни промени. Благодарение на променящи се нагласи в обществото, благодарение на целенасочени усилия на много институции", посочи още Анастасова. Тя отчете, че всъщност се констатира, че децата ни усвояват все по-малко знания, че възрастните са по-образовани от младите, че расте функционалната неграмотност. "Ученикът до такава степен стана център на системата, че от него започна да зависи благосъстоянието на системата", посочи още Анастасова. Депутатът от БСП попита къде е останал учителя. "Изведнъж стана ясно, че учителите са по-възрастни, по-демотивирани, по-уморени", отчете още Анастасова. По думите й изведнъж е станало ясно ,че половината от учителите ще се пенсионират след известно време. "Изведнъж стана ясно, че за учители учат не най-добрите ученици. Последствията за качеството на образованието са ясни", допълни още Анастасова. По думите й щедро се отпускат пари за квалификация, но те отиват в доста съмнителни обучителни организации. Депутатът от БСП обърна внимание на постановление 100 за механизма за обхаващане на учениците ву чилище, с която промяна се създават екипи за превенция на отпадащите в училищата. "Които ще извършват ежедневно незабавни посещания по домовете на отсъстващите без уважителни причини деца и ученици", отбеляза още Анастасова. "Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат. Става дума за протестът, който учители организират на 16-ти септември пред МОН. Грозно е това", посочи още Анастасова. По думите й на въпрос към министъра в Комисията по образование и наука по повод това, то е отговорил, че проблемите с отпадащите от системата деца са толкова тежки, че нещо трябва да се направи. "Ами направете го, г-н министър, но не на гърба на учителя", допълни още Анастасова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер се включи в спора за назначаването на комисар по „Защита на европейския начин на живот"

AFP: Юнкер се включи в спора за назначаването на комисар по „Защита на европейския начин на живот"

12 Септември 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подсили спора около новия ресор в изпълнителния орган на Общността, натоварен със задачата за „Защита на европейския начин на живот“, предава AFP.
„Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Приемането на тези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот", заяви Юнкер пред Euronews.
Ресорът бе поверен на гръка Маргаритис Схинас, който в момента е главен говорител на ЕК. Той призна, че е „развълнуван“ от номинацията, която за първи път ще вкара грък в най-висшия орган на ЕС.
„Развълнуван съм, че съм номиниран за заместник-председател за Защитата на нашия начин на живот, обхващащ ресорите миграция, сигурност, заетост и образование. Готов съм да се заема с работа и очаквам с нетърпения да обсъдя с ЕП как можем да превърнем политическите ни приоритети в реални резултати“, написа Схинас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ресорът, който беше даден на България в ЕК, е изключителен жест за страната ни

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ресорът, който беше даден на България в ЕК, е изключителен жест за страната ни

12 Септември 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Ресорът, който беше даден на България в ЕК, е изключителен жест за страната ни. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в сутрешния блок на БНТ. „Ресорът, който беше даден на България в ЕК, е третият по големина на бюджета. Той е обединен от два ресора. Програмата „Хоризонт Европа“ има над 100 млрд. евро бюджет. Отделно програмата „Еразъм“, която е 16 млрд. и ще бъде три пъти увеличена, ще стане 145 млрд. Какво по-добро от това България да води иновациите в Европейския парламент. Това е продължение на ресора на Габриел преди това“, посочи тя. По думите ѝ ресорът на дигитализацията при Мария Габриел се е развил като ресор и е станал известен и работещ във всички европейски страни.
„В програма „Хоризонт Европа“ имаме възможности в областта на киберсигурността и информационно обучение в образованието. В този ресор има две мега дирекции с над 6000 човека. Това е изключителна отговорност. Този ресор е изключителен жест към България. Не бива да омаловажаваме отношението, което има Европа към България с този ресор. Сигурна съм, че ще можем да се възползваме от възможностите на този ресор“, допълни Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Зачитането на върховенството на закона ще е обвързано с европейското финансиране през следващите години

Hungary Today: Зачитането на върховенството на закона ще е обвързано с европейското финансиране през следващите години

12 Септември 2019 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Брюксел. Въпреки че преди изборите за Европейски парламент оглавяваното от „Фидес“ унгарско правителство беше оптимистично настроено, че няма да бъде включено, дебатите за върховенството на закона и демокрацията в Унгария ще бъдат в дневния ред на предстоящата сесия на ЕП. Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дори създаде нова длъжност за тези въпроси в своя кабинет, пише унгарското издание Hungary Today.
Въпреки че след първата си среща с премиера Виктор Орбан в края на юли, където двамата изглеждаха доволни и позитивни заедно, Фон дер Лайен даде да се разбере, че върховенството на закона е от първостепенно значение за нея.
В нейния кабинет ще има отделен ресор, посветен на тези въпроси, а отговорникът за „ценности и прозрачност“ ще бъде и заместник-председател на ЕК, тъй като новата Комисия ще има осем заместник-председатели, отговарящи за основните приоритети.
Тя назначи настоящия чешки комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете за работата, която вероятно има специално значение. Мнозина смятат, че назначаването на Вера Йоурова е реверанс на Фон дер Лайен към страните от Вишеградската четворка (В4), тъй като някои централноевропейски лидери отдавна обвиняват напускащата комисия в нелоялност към региона, що се отнася до въпросите на върховенството на закона.
Йоурова, между другото, е част от партията на чешкия премиер Андрей Бабиш, който е съюзник на Орбан, но Politico отбелязва, че тя по-скоро е независима от министър-председателя в много отношения и вече е критикувала Полша и Унгария във връзка с върховенството на закона.
Така или иначе, Йоурова твърди: „Спомените ми за комунизма са твърде живи, за да се колебая пред предизвикателствата към основните свободи, медийната свобода или върховенството на закона“, като говорим за новата й работа.
Освен това ляво-либералното „Клуб Радио“ отбелязва, че другият, който ще се занимава с „непослушните страни“ е отговорникът за правосъдието Дидие Рейндерс, който е бил министър в правителството на Ги Верхофстад в Белгия и чиято партия е член на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), докато Верхофстад и правителството на Орбан са враждебни един към друг от години.
Фон дер Лайен също обеща да подкрепи предложението за обвързване на финансирането от ЕС с критериите за върховенство на закона, нещо, което подкрепи и ротационният председател на Съвета на ЕС Финландия. Северната страна даде да се разбере, че ще използва председателството, за да настоява за приемането на спорните планове за намаляване на бюджетните плащания на държави, които нарушават върховенството на закона. Хелзинки също така разкри намерението да прокара процедурата по член 7 срещу Унгария, което води до продължаваща дипломатическа и комуникационна битка с правителството на Орбан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Скандал около името на ресора „защита на нашия европейски начин на живот“, обиждал мигрантите и бежанците

Politico: Скандал около името на ресора „защита на нашия европейски начин на живот“, обиждал мигрантите и бежанците

12 Септември 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският начин на живот е под сериозна заплаха – поне като име на ресор на вицепредседателя на Европейската комисия, пише европейската редакция на Politico.
В сряда новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен бе поставена под силен натиск да промени името на ресора, който предложи за нови си заместник, който отговаря за миграционната политика, след вълна от критики от европейски депутати, смятащи, че това е дълбоко обидно и предполага, че мигрантите и бежанците са заплаха за европейския начин на живот.
Някои от най-яростните критици твърдят, че името на позицията, заемана от гърка Маргаритис Схинас, е „свирка за кучета“, по-подходяща за крайно-десни екстремисти, отколкото за Комисията, която трябва да бъде защитник на либералните ценности и образец за приобщаване, многообразие и многостранност.
Карима Дели, френски евродепутат и председател на комисията по транспорт, написа в „Туитър“, че мнозинство от членовете на ЕП са се съгласили на среща на високопоставени евродепутати да изпратят писмо до Фон дер Лайен с молба да промени името на портфолиото на Схинас.
„Парламентът няма да допусне тази обида към европейските ценности да мине“, написа тя.
Фон дер Лайен обяви своя списък от предложени комисари във вторник, заедно с някои странни и подробни заглавия на портфолиото. Те включват не само вицепредседателя за защита на европейския начин на живот, но и вицепредседател за икономика, която работи за хората.
Предложението за миграция обаче беше онова, което се оказа най-противоречиво. И някои лидери в парламента предупредиха Фон дер Лайен в сряда, че тя трябва да промени името или да даде възможност на парламента да го направи вместо нея. (Всички кандидати на Комисията подлежат на потвърждение от парламента).
„Ние мислим за всички аргументи, но със сигурност няма бързо решение“, заяви говорителят на председателя на ЕК.
Той отбеляза, че бъдещите комисари са се събрали в сряда вечерта извън Брюксел за семинар за бъдещето на ЕС, където са засегнати „включително смели теми като изменението на климата, цифровизацията, силната Европа в света и т.н.“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Професор Николай Овчаров, археолог:  Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро ниво на културно-историческото наследство на Стария континент

Професор Николай Овчаров, археолог: Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро ниво на културно-историческото наследство на Стария континент

11 Септември 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро ниво на културата и културно-историческото наследство на Стария континент. Това каза археологът професор Николай Овчаров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия. Професор Овчаров изрази увереност, че българският еврокомисар Мария Габриел ще приеме предизвикателствата а получения ресор и ще се справи с тях, въпреки трудността му. „Първо бях смутен, като видях нещата, за които Мария Габриел ще трябва да отговаря, защото са доста разнородни: образование, култура, младеж, иновации и т. н. Но после се замислих, че има логика в това, което е казано, защото тези неща могат да бъдат взаимосвързани. Те са перспективни. По-скоро този ресор е оформен с оглед на перспективата на бъдещето, което Мария трябва да развие. Като размислих за нещата, много се зарадвах – не толкова за парите, колкото заради факта, че тя трябва да наблегне на културната идентичност на отделните държави от Европейския съюз. В културната идентичност без съмнение влиза тяхното културно наследство. В това отношение не търпи никакво съмнение. То е важно и от гледна точка на самата култура, и от гледна точка на младежта, и всичко останало. В този смисъл аз бих предложил на нашия еврокомисар, ако се вслушва в съвети, да си направи позиция от гледна точка на това, че Европа е Старият континент и тук се развиват основно културите. България има своето място, като е сред трите страни с най-много културно-исторически паметници, заедно с Италия и Гърция и има устойчива възможност за развитието на културата и на културно-историческия туризъм, което е по-важното“, обясни той.
Проф. Овчаров добави, че ресорът „Иновации и младеж“ е изключително важен. „Мария Габриел може да направи много неща като комисар: „Много неща може да направи като еврокомисар. Не става дума за парите – те не се раздават от Брюксел така, както някои си го представят. Не говоря толкова за финансовата страна, която ще дойде после, ако успеем да защитим своите каузи, колкото за това да бъде издигната културата и културно-историческото наследство на едно ново ниво. А връзката с образованието е безспорно. Неслучайно някога в България министерството е било Министерство на културата и образованието. Това са свързани неща, които ние, за съжаление, малко ги поразкъсахме, но смятам, че могат да бъдат отново обединени. А вече с новата тема за културно-историческия туризъм, нещата могат да бъдат поставени на една съвсем друга плоскост“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фон дер Лайен: Западните Балкани са един от моите приоритети

Фон дер Лайен: Западните Балкани са един от моите приоритети

11 Септември 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Западните Балкани ще бъдат сред приоритетите на председателството й, предава албанският телевизионен канал Top Channel.
След като представи своя екип от комисари, Фон дер Лайен заяви: „Надявам се Западните Балкани да са близо до ЕС възможно най-скоро“.
Относно интеграционня процес на балканските държави, тя отбеляза, че правилата за разширение на Съюза не са се променили. „Има някои фундаментални ценности, които страните-кандидати трябва да покажат, че зачитат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Иван Марчевски, СА „Димитър А. Ценов" – Свищов: Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство

Доц. д-р Иван Марчевски, СА „Димитър А. Ценов" – Свищов: Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство

11 Септември 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Чрез новия си ресор в ЕК България има възможност да стане по-видима интегрална част от европейското образователно пространство. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ – Свищов доц. д-р Иван Марчевски. Той изрази надежда да се работи в тази посока, защото към към момента страната ни е в периферията по различни причини, включително и финансови. „Силно се надявам, че българският комисар ще създаде необходимите предпоставки да се увеличат средствата, които отиват към българските университети, главно за научни изследвания, тъй като там, може би, най-много изоставаме от европейските ни партньори. Това е свързано с финансовия ресурс, така че аз искрено се надявам, че ще имаме възможност да получим повече пари за научни изследвания. Ще се разшири обхватът на програмата „Еразъм+“, ще се стимулират формите на обмен, ще станем по-гъвкави в работата“, коментира ректорът. Доц. д-р Иван Марчевски обясни, че трябва да се даде възможност родните преподаватели и студенти да пътуват много повече в европейски университети, а европейски преподаватели да гостуват в българските университети, защото, по думите му, това е пътят, по който можем да станем по-пълноценна част от европейското образователно пространство.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

Blic (Сърбия): Кой е наследникът на Йоханес Хан в новата Комисия?

11 Септември 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен избра за наследник на Йоханес Хан в изпълнителния орган на Общността унгарец – Ласло Трочани. Електронното издание на белградския вестник Blic публикува статия, в която се опитва да представи информация за това кой е новият комисар за европейската политика на съседство и разширяване и какво е отношението му към Сърбия.
Въпреки информацията, че за нов комисар по разширяването ще бъде назначена Дубравка Суика от Хърватия, за ресора разширяване беше назначен Ласло Трочани.
Отсега нататък бившият министър на правосъдието на Унгария в периода от 2014 до 2019 г., ще решава за европейския път на Сърбия, коментират от редакцията. Преди той е бил член на Конституционния съд на страната, бил е посланик в Белгия и Франция.
Трочани е юрист с 30-годишен опит, бивш съдия, дипломат и университетски професор, а специализацията му е европейско конституционно и сравнително право. Роден в Будапеща през 1956 г., завършва Факултета по право и политически науки през 1980 г. Женен е и има три деца.
Номинацията на Трочани беше приета с негодувание от някои членове на Европейския парламент, които припомниха за докладите за състоянието на върховенството на закона в Унгария и за това, че той е гласен привърженик на политиката на неприемането на мигранти в страната чрез издигане на стена със Сърбия.
Като министър на правосъдието Трочани прие множество закони, които насърчиха правния конфликт с Европейската комисия. Той наблюдаваше криминализирането на дейностите на НПО за подпомагане на мигрантите, което Брюксел категорично осъди.
Въпреки че не е член на унгарската управляваща партия ФИДЕС, Трочани беше в нейната листа по време на тазгодишните избори за Европейски парламент. Известен е с лоялността си към премиера Виктор Орбан. Тази привързаност може да означава път към европейското бъдеще на Сърбия, предвид приятелските отношения, които правителството на Орбан има с президента на страната Александър Вучич.

„Европа няма бъдеще без Сърбия"

Властите на Унгария неведнъж са казвали, че Сърбия заслужава да бъде член на ЕС далеч преди 2025 г., и са призовали за ускоряване на преговорите за присъединяване.
Неотдавна на Стратегическия форум в Блед унгарският външен министър Петер Сиярто повтори искането на Будапеща всички глави от преговорния процес за членство на Сърбия да бъдат отворени, като прецени, че напускащата комисия е допуснала голяма грешка с решението да няма разширяване на Общността до 2025 г.
По време на министерския си мандат Трочани единствено е хвалил сърбите.
Преди четири години, в разгара на бежанската криза, той заяви в интервю за „Вечернье новости“, че сътрудничеството между Белград и Будапеща по мигрантския въпрос може „да бъде пример за други“.
Той изрази позицията си по отношение на кандидатурата на страната за членство в ЕС и заяви, че Будапеща подкрепя Белград в усилията да изпълниу възможно най-скоро всички критерии, които стоят на пътя му. „Позицията на унгарското правителство е решаваща, а бъдещето на Европа е немислимо без членството на Сърбия в ЕС“, категоричен беше Трочани.

Какво очаква Фон дер Лайен от новия комисар по разширяването?

В писмото си до Трочани Фон дер Лейен подчерта значението на надеждната европейска перспектива за Западните Балкани и на ускоряването на напредъка в процеса на разширяване. Тя изпрати писма до всеки от предложените членове на Комисията. В това до унгареца тя подчерта, че „европейската перспектива на Западните Балкани е помогнала за преодоляване на историческите разделения и за иницииране на ключови политически и икономически реформи“.
В същото време, според нея, външното влияние на региона нараства значително. „Задължително е да запазим и ускорим напредъка през следващите пет години, чрез оценка въз основа на достойнствата на всяка страна-кандидатка, като същевременно поддържаме достоверна перспектива за бъдещо присъединяване към ЕС“, се казва в писмото.
Германският християндемократ препоръча на Трочани да работи за ускоряване на структурните и институционални реформи и да се съсредоточи върху основите на върховенството на закона, икономическото развитие и реформата в публичната администрация. Тя също така го призова да подкрепи всички усилия за борба с корупцията в региона, както и усилията за изграждане на добросъседски отношения и решаване на двустранни спорове.
Фон дер Лайен също изпрати писмо до Йозеф Борел, когото тя предложи за Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност, като подчерта важността на една по-стратегическа и обединена Европа в областта на външните работи.„Трябва да се опитате да засилите капацитета на Съюза да действа независимо и да популяризира своите ценности и интереси по света“, отбеляза Фон дер Лайен.
Професорът на факултета по политически науки Слободан Самарджич твърди, че добрата новина е, че предложеният комисар по разширяването Ласло Трочани идва от Унгария, страна, която винаги подчертава, че Сърбия трябва да бъде член на ЕС, но смята, че в допълнение към добрата воля на Будапеща има и други обективни обстоятелства.

Работата на новия комисар ще бъде в омагьосан кръг

„ЕС няма перспектива за разширяване и ролята на новия комисар ще бъде такава, каквато беше досега. Той ще върши работата в омагьосан кръг, без перспектива за подновяване на процеса на разширяване", изрази увереност Самарджич.
Той смята, че политиката за разширяване на ЕС е „в сила“ по съвсем различни причини от самото разширяване: „Целта е не да се присъединят кандидатите в ЕС, а да се държат под политически контрол, за да не се откъснат, да се обърнат към трета страна или да търсят преразглеждане на сегашната ситуация и на Споразумението за стабилизиране и асоцииране“.
Той е убеден, че именно това е логиката на настоящата политика за разширяване и задачата на този нов член на Комисията е да я прилага.
Самарджич, който преподава политическа система на ЕС, наред с други предмети, добавя, че не се знае как ще се прилага такава политика. „Фокусът на институциите на ЕС е върху управлението на ситуацията в Съюза, това е трудна и несигурна работа. Няма разширение", каза той и добави, че Сърбия, подобно на други кандидати, остава във „външния периферен кръг на интересите на ЕС и Западното полукълбо".
Самраджич добавя, че разширяването има за задача не да направи Сърбия част от Съюза, а да я държи в неведение, но „под контрол“. Съгласно думите му, че цялата политика на Брюксел е доста странна - ЕС спря с разширяването през 2013 г., след присъединяването на Хърватия. Никоя държава, добави той, няма да бъде приета в ЕС, не защото не е неподготвена, а защото самият Съюз не е готов за разширяване.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Иван Марчевски, СA „Димитър А. Ценов" – Свищов: Очакваме пълни аудитории на 16 септември, когато ще открием 84-та академична година

Доц. д-р Иван Марчевски, СA „Димитър А. Ценов" – Свищов: Очакваме пълни аудитории на 16 септември, когато ще открием 84-та академична година

11 Септември 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. На 16 септември Стопанска академия „Димитър А. Ценов" – Свищов ще открие 84-та академична година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ректорът на Стопанска Академия „Димитър А. Ценов“ - Свищов доц. д-р Иван Марчевски. Той обясни, че са предвидени нововъведения в организацията и начина на обучение. „Нещата, касаещи организацията, са свързани с това, че от тази година започна да действа изцяло нов център за обслужване на студени, в който са съсредоточени всички услуги, които преди, по една или друга причина, бяха разпръснати – всички услуги се оказват на едно гише, така че смятаме, че това ще бъде много удобно за нашите студенти. От гледна точка на технологиите, които използваме – тази година празнуваме 20 години от стартирането на дистационната форма на обучение и за първи път получихме акредитация за предлагане на дистационната форма на обучение и в бакалавърската степен. Към момента имаме 105 човека, които са предпочели тази форма, която смея да твърдя е на много високо технологично равнище“, коментира ректорът. Доц. д-р Иван Марчевски добави, че тендецията показва, че младите хора предпочитат да работят и учат, и трябва да се прави всичко възможно, за да им се даде този шанс, а дистационната форма на обучение е най-удобният вариант това да се случи, без да се влошава качеството на учебния процес.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят

Премиерът Бойко Борисов: Политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят

11 Септември 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Политическите ни опоненти направиха коментари, които ако имаха малко опит, нямаше да направят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът добави, че опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено. „България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации“, обясни Борисов. „Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора“, добави още той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Фон дер Лайен призова за нови санкции срещу Тръмп

Politico: Фон дер Лайен призова за нови санкции срещу Тръмп

11 Септември 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за засилване на търговския инструментариум срещу САЩ, пише европейската редакция на Politico.
Фон дер Лайен натовари избрания от нея комисар по търговията Фил Хоган да развие нови средства за отговор конкретно срещу сили, които блокират системата за разрешаване на спорове в Световната търговска организация – а именно – САЩ.
„Искам да погледнете как можем да засилим нашия набор от инструменти за търговия“, каза фон дер Лайен пред Хоган. „Това трябва да включва надграждане на регламента на ЕС за изпълнение, за да ни позволи да използваме санкции, когато други приемат незаконни мерки и едновременно блокират процеса на уреждане на спорове на СТО“.
Тя намекна за по-силов подход спрямо китайските субсидии, като каза на комисаря по търговията да „работи с вице-председателя за... Дигиталната ера (Маргарет Вестагер) за справяне с нарушаващите ефекти на чуждестранните субсидии във вътрешния пазар“.
ЕС търси начини за справяне с мащабните субсидии на Китай, но миналата седмица ръководителят на търговията Сабине Уайанд изключи прилагането на закона за държавните помощи на ЕС „извънтериториално“.
Избраният председател също потвърди, че ще има нов пост за прилагане на търговските правила, който ще бъде назначаван от Колегията на комисарите, който ще работи под „прякото ръководство на Хоган, който ще наблюдава и подобрява спазването на нашите търговски споразумения“.
И накрая, фон дер Лайен заяви, че Хоган трябва „да допринесе за създаването и въвеждането на данъка върху въглеродните граници, като работи в тясно сътрудничество с комисаря по икономиката. Данъкът за границата на въглеродните емисии трябва да бъде изцяло съобразен с правилата на СТО“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Витанов, БСП/ПЕС: Заради Борисов бяха създадени  свръхочаквания за ресора, който България ще получи в ЕК

Петър Витанов, БСП/ПЕС: Заради Борисов бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България ще получи в ЕК

11 Септември 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Бяха създадени свръхочаквания за ресора, който България ще получи в ЕК. Това е така заради премиера Борисов, който отказа позицията на Върховен комисар по външна политика и сигурност и останахме с впечатление, че нещо голямо се готви за България". Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той добави, че ресорът е значим, защото в него са програми като "Еразъм+", "Хоризонт 2020" и неговото продължение "Хоризонт Европа" и добави, че се надява Мария Габриел да го изпълни със съдържание. "В сравнение с други, нашият ресор изглежда ясен, но не трябва да мерим всичко в пари както прави Борисов", коментира Витанов. Евродепутатът каза още, че е фактът, че в новата ЕК има повече леви представители е нещо положително. "Чрез социалистите и социалдемократите в комисията ЕС ще се приближи до реалните проблеми на хората и ще се работи за тяхното решаване", добави той. Петър Витанов уточни, че е гласувал срещу избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК и добави, че отчита като положително, че тя се стреми да намери баланс в комисията, включително и географски. "В новата ЕК има и откровено неясни ресори като "Равенство" или "Демография и демокрация", други пък се дублират. Надявам се във времето те да се изчистят и уточнят", каза още Витанов.

Петър Витанов коментира и т.нар. шпионски скандал и добави, че ако не се представят неоспорими доказателства за вина, този случай може да се разглежда и като посегателство срещу словото. "Трима бивши депутати от БСП, сред тях авторитетен журналист като Юри Борисов бяха арестувани и разпитвани няколко часа. Според мен тезата за такъв вид шпионаж е нелепа. Това от една страна е насочено срещу БСП, а от друга- някой има интерес да провокира неразбирателство между България и Русия, защото "Русофили" иска да задълбочи сътрудничеството между двете страни", заяви Петър Витанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Важни са доходите, здравеопазването и образованието

Георги Свиленски, БСП: Важни са доходите, здравеопазването и образованието

11 Септември 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. Стана ясно, за съжаление, че от два дни България е друга и няма правораздавателни и правоохранителни органи, които да спазват закона. Случаят с т.нар. шпиони нямаше да се политизира, ако действията на правоохранителните органи отговаряха поне малко на демократичните ценности и устои, които защитаваме“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той бе категоричен, че няма как БСП да приеме български журналист да бъде извеждан в 7.00 ч. сутринта от дома си с белезници като свидетел. Свиленски обясни, че Юри Борисов е държан 4 часа на разпит в лошо здравословно състояние, заедно с проф. Ваня Добрева, без да им бъде обяснено защо са арестувани. „Това са достойни български граждани и такова държание е неприемливо. Нека органите да си вършат работата, но да е както повелява законът. Разбирам, че на 9 септември искаха да покажат неща забравени от преди 75 години“, каза още Георги Свиленски.
На въпрос за приоритетите на БСП през новия политически сезон Георги Свиленски коментира, че социалистите нееднократно са заявявали своите приоритети в политиката, а през изминалата година са ги разписали и във „Визия за България“. „За трета поредна година ще предложим и нашия алтернативен бюджет. Както и досега, нашите основни приоритети за бюджета за следващата година ще бъдат свързани с повишаване на доходите на българските граждани, решаване на проблемите в здравеопазването и образованието, повишаването на пенсиите. Всичко това ще бъде разписано, изчислено и предложено на управляващите“, уточни зам.-председателят на ПГ на левицата. Свиленски каза още, че през новия политически сезон в парламента би трябвало да има сериозен дебат по избора на нов председател на КПКОНПИ, а не за избирането на новия главен прокурор, тъй като народните представители нямат отношение към този избор. „В момента антикорупционният орган няма председател и когато говорим за борба с корупцията в България, трябва да започнем първо с избора на нов председател КПКОНПИ“, коментира още Георги Свиленски. Той добави, че е нужен и съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, защото какъвто и главен прокурор да бъде избран, ако няма такъв контрол върху работата му, винаги ще има протести и недовършени дела.
„Моделът, който се установи преди повече от 10 години във всяка община трябва да бъде премахнат и ГЕРБ да бъдат оставени настрани от местната власт. Ние искаме да покажем, че България може да бъде управлявана по различен начин“, коментира Георги Свиленски във връзка с предстоящите избори за местна власт. Той добави, че освен увеличаването на броя на кметовете и общинските съветници, за БСП е важно да се промени моделът на управление на българските общини. На въпрос за кандидата за кмет на левицата в София Свиленски обясни, че решението кой е кандидатът за кмет на БСП в столицата ще бъде взето на конференцията на БСП-София утре. „ГЕРБ започна своя поход към властта от София, затова искаме да започнат слизането си от властта отново от тук. Мая Манолова е доказала, че може да решава проблемите на българските граждани и събира достатъчна обществена подкрепа, но БСП –София ще реши сама, дали тя да е нашият кандидат или някой друг“, каза социалистът. Той отбеляза още, че в БСП местните структури сами определят кои са подходящите кандидати за кметове и общински съветници за съответната община. „Когато хората са оставени да избират своите кметове сами и демократично, тогава идват добрите резултати. Нашите кандидати са хората, които знаят как да решават проблемите на местните общности“, заяви Свиленски.
Георги Свиленски коментира и определянето на ресора , който получи Мария Габриел в ЕК. „Ресорът, който получи българският еврокомисар – Иновации и младеж е отстъпление от това, което се предлагаше по-рано. Имаше предложения нашият еврокомисар да поеме ресора външна политика и сигурност, но Борисов отказа, защото там няма средства за разпределяне“, припомни зам.-председателят на ПГ на БСП. Той добави, че други източни държави- като Полша и Румъния са взели земеделие и транспорт – ресори, които дават повече възможности. „Нашият премиер, обаче се интересува единствено от средствата, които си мисли, че ще разпределя през прозореца на джипа си“, заключи Георги Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК

Евродепутатът Андрей Ковачев: България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК

11 Септември 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. България има сериозна заявка за бъдещето с ресора, който получи в новата ЕК. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. В ресор „Иновация и младеж“ е концентриран сериозен финансов ресурс, уточни евродепутатът. „Това беше и заявката, която искахме – ресор за бъдещето, който е свързан с новите технологии и образованието на младите хора в Европа. Смятам, че това е много добър ресор за България. Страната ни поема огромна отговорност. Тя се състои в това да инвестираме ефективно средствата на европейските данъкоплатци в нови научни и производствени решения за конкурентни стоки и услуги“, коментира той. Евродепутатът Андрей Ковачев каза още, че страната ни няма друга възможност освен да има амбиции да е конкурентна на останалите държави, за да не изостава спрямо другите части на света. Новата ЕК е ориентирана към екология и нови технологии, коментира Ковачев, но уточни, че предстои изслушване на кандидатите за комисари в ЕП и идеите им за съответните им ресори, тъй като в миналото е имало такива, които не са оправдали очакванията, уточни евродепутатът.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето, надяваме се България максимално да се възползва от това

Министър Красимир Вълчев: Ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето, надяваме се България максимално да се възползва от това

11 Септември 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Ресорът за образованието и науката е ресор за бъдещето, надяваме се България максимално да се възползва от това. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в сутрешния блок на БНТ.
„Аз съм радостен, че българският еврокомисар ще отговаря за секторите по образование и научните изследвания. Досега двама комисари отговаряха поотделно за научните изследвания и за образованието и културата. Това е изключително голям ресор, бих казал дори смело решение“, посочи Вълчев. „В първия момент, като прочетох името на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование, и наука, въпреки че има твърдения, че няма общностна политика особено в областта на научните изследвания“, каза още министърът. По думите му голяма част от значимите научни изследвания в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от Европейската комисия. „Бюджетът на програмата „Хоризонт Европа“, както се казва наследникът на „Хоризонт 2020“, ще бъде още по-голям. Това, което обсъждахме по време на Българското председателство и във формата на Съвета на министрите на образованието, намира отражение върху националните политики. Миналата година по време на председателството ни например актуализирахме т.нар. препоръка за ключовите компетентности. Те са залегнали в законодателствата на всички европейски страни. Дори да нямаме общностна политика, имаме едни много важни решения – какво ще учат децата, които ще бъдат активни и през 2050 и 2060 година. Важно е на какво трябва да ги подготвим и на какви умения да ги научим. Взехме решение по време на Българското председателство за създаването на Европейското образователно пространство“, заяви той. Според Вълчев това наистина е ресор за бъдещето. „Надяваме се България максимално да се възползва от това. Особено в областта на научните изследвания голяма част от средствата са концентрирани в по-големите страни. Те са насочени на принципа на върхови постижения – там, където има по-голяма концентрация на учени. Сега този процент от средства, които са за останалите страни, е гарантирано разширен. Предизвикателство към нас е да направим нашите научни организации и висши училища по-свързани и да участват в по-голяма степен в европейската наука. Водим тези разговори и ще предприемем конкретни политики за това. Този ресор е възможност за нас“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Христов, БСП/ПЕС: Парите от Европа за институтите и университетите няма да дойдат в БАН и СУ докато България не преосмисли отношението си към науката и образованието

Иво Христов, БСП/ПЕС: Парите от Европа за институтите и университетите няма да дойдат в БАН и СУ докато България не преосмисли отношението си към науката и образованието

11 Септември 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. Парите за големите институти и университети няма да дойдат в БАН и Софийския университет докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране. Това каза евродепутатът социалист Иво Христов по бТВ.
„Честито на Мария Габриел и успех в новите й функции. Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Беше време, в което имахме заместник-председател на Комисията с основен ресор „Бюджет и човешки ресурси“. Това време отмина. След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигитален ресор. И това време отмина. Както виждате ресорът няма нищо общо с това, което премиерът Бойко Борисов обяви“, посочи Христов. „Ние живеем в информационен резерват около нас. Една гора от микрофони преследва премиера Борисов. Той хвърля различни тези, които съвсем сериозно се обсъждат след това и накрая се оказва, че нямат нищо общо“, каза още той. По думите му що се отнася до ресора, той събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно. „Иновациите не са приоритет само на младежта. Тук мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, като казва „имаме много пари“, защото на Балканите е много важно колко голяма е баницата. Само че тези пари се разпределят по определени правила. 95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме ние в България да привлечен инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а българската наука не получава нищо“, добави Христов. „Учените от БАН през последните 2 години на няколко пъти протестираха, но не бяха чути. Така че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на Мария Габриел.
Парите за големите институти и университети няма да дойдат в БАН и Софийския университет докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране. Що се отнася до младежта иронично е, че този ресор е в български ръце. Ние сме най-застаряващата нация в световен мащаб. За да привлечем и задържим младежта в България, трябва да създадем условия. Тя не вижда бъдеще и емигрира“, допълни Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Сравнение между екипите на Юнкер и Фон дер Лайен

Politico: Сравнение между екипите на Юнкер и Фон дер Лайен

11 Септември 2019 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската редакция на Politico прави сравнение между екипа на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и този на предшественика й Жан-Клод Юнкер, който встъпи в длъжност преди пет години.

Изданието поставя на първо място „джендър баланса“, където в екипа на УФДЛ успяха да постигнат равенство: 14 мъже на 13 жени. При Юнкер мъжете са били 19, а жените 9.
Следващият показател е колко нови е имало в Европейската комисия. При Юнкер те са 22-ма при шестима комисари от предишния екип, а при УФДЛ „свежа кръв“ са 19 души при 8, които ще продължат работата си в Комисията.
„Политико“ прави сравнение и на това от кои политически семейства идват комисарите. В екипа на Юнкер има 14 от ЕНП, 8 социалисти, 5 от АЛДЕ и 1 от Европейските консерватори и реформисти. При УФДЛ обаче ще има 10 комисаря на социалдемократите, 9 на ЕНП, 6 на либералите и зелените и 1 на ЕКР.
Също така 20 от комисарите на Юнкер никога не са били избирани за европейски депутати, докато при УФДЛ този показател е 16.
Юнкер е избрал четирима бивши премиери, а УФДЛ – двама.
При бившите министри в страните си има паритет между двата екипа – по 20.
Средната възраст на екипа на Юнкер е 53,4 години, а тази на УФДЛ е 55,9.

Превод и редакция: Иван Христов
***

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика

Премиерът Бойко Борисов: Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика

10 Септември 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика. Това написа министър-председателят Бойко Борисов във "Фейсбук". Той поздрави българския комисар Мария Габриел след като днес официално стана ясно, че получава ресор "Иновации и образование" в новата Европейска комисия. "Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно. Важно е, че голяма част от досегашния ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" се съдържа в обхвата на новия. Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!", пише още в поздравлението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България получи ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия (ОБЗОР)

България получи ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия (ОБЗОР)

10 Септември 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. България получи ресор „Иновации и младеж“ в състава на новата Европейска комисия. Това стана ясно по време на представянето на новия състав на изпълнителния орган на Общността от новия му председател Урсула фон дер Лайен. Като признание за България го определи от Брюксел самата Мария Габриел, която застава начело му. Тя поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование. Мария Габриел определи като много голяма и смела амбиция високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Габриел маркира конкретните си цели в новия ресор, като напомни, че за нея е било важно в него да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Тя напомни, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността ,се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. ОТ изявлението на Габриел стана ясно, че тази програма ще има наследник в новия програмен период под името „Европа“. Начело на програмата ще застане именно българският еврокомисар. Габриел заяви желанието си Централна и Източна Европа да имат достойно място в програмата. Тя постави акцент и върху учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание. От думите ѝ стана ясно, че важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ, като заяви, че желанията й са свързани с развитие на научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора. Тя обясни, че знанията трябва да се превръщат в практически умения така, че младите да успяват да се реализират и адаптират към цифровата ера и трансформация, която преживяваме. От изявлението на Мария Габриел стана ясно, че за нея приоритет е да върне Европа на цифровата карта, разработвайки нейните приоритети, свързани с намирането на европейски решения за днешните предизвикателства. От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци и във връзка с това фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите, като заяви, че ще работи , за да може този феномен да намали значението си. Полученият ресор коментира от Брюксел и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която го окачестви като много важен и голям и го видя като признание към България и персонално за Мария Габриел. Президентът Румен Радев също коментира положително новия ресор на България в ЕК, като заяви, че Ресор „Иновация и младеж“ е важен и очаква България да има активна роля в развитието на иновациите и връщането на Европа на цифровата сцена. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков също изрази задоволството си от получения от България ресор като заяви, че ресор, който включва в себе си образованието, науката, иновациите, младежта, които са все неща, които бяха приоритетни за българското европредседателството, са оценени по подобаващ начин и това е радващо. Полученият ресор коментира и заместник-председателят на БСП Деница Златева, като нейният тон далеч не беше толкова екзалтиран. Златева заяви, че ресорът, който България е получила, по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които имаше страната ни. Тя изрази надежда, че имайки комисар, който отговаря за иновациите и младежта ще доведе и до по-приоритетно използване на тези средства за развитието на този важен сектор.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Сериозните хора в  БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България

Тома Биков, ГЕРБ: Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България

10 Септември 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Сериозните хора в БСП смятам, че оценяват този ресор като силен и като възможност за България. Това заяви на пресконференция Тома Биков, народният представител от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Аз не знам за кое БСП говорите, явно сме чули различни БСП-та. Чух г-жа Деница Златева, която твърди, че ресорът е трети по значимост при нашите съседи, че можело да вземем и по-добър", добави народният представител на ГЕРБ. "Тези, които твърдят, че това е слаб ресор, значи твърдят, че образованието, науката, иновациите, ако искате и изкуственият интелект, който попада в този ресор, младежта, че това са някакви слаби теми", обясни Биков. "Пак повтарям тези теми бяха приоритет и на българското председателство, наред с Западните Балкани. Просто Западните Балкани беше най-силният, най-много се чу, но всички тези неща бяха приоритет за председателството и смятам че те дойдоха съвсем логично при нас и не мисля че това е слаб ресор", коментира още Тома Биков. "Ако някой смята че г-жа Мария Габриел отговаря за киберсигурността на НАП, значи не разбира нито от НАП, нито от киберсигурност, нито от европейска комисия и отношения", каза още той. "Тук става въпрос за една обща политика г-жа Габриел доста безпроблемно се приема в Европейската комисия, след нейния мандат като европейски комисар. Ресора, който получава е изключително важен, представете си го в България. Кои министерства са от тези на образованието ли, на младежките политики. Има буквално постижение по време на председателството в тези теми, пробиви в европейската политика и това се приема добре от Европа и се гласува доверие на България да осъществява политики в тези области", допълни още Биков
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски комнетира, че да получиш ресор в Европа за младежта и иновациите, това е една голяма отговорност. "Това показва, че България има голямото европейско доверие с младите хора и с всичко свързано с този ресор да работи за бъдещето на Европа. България е част от това бъдеще, България не е сърцето на Европа, но е част от нейното сърце и този ресор го доказа", обясни Гърневски.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Новият ни ресор в ЕК е много важен и голям

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Новият ни ресор в ЕК е много важен и голям

10 Септември 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Много се радвам, че днес съм тук и моето посещение съвпада с избора на ресор на еврокомисар, а това е много важен и голям ресор. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на изявление в Европейския парламент, предаде специалният пратени на Агенция „Фокус“ в Брюксел. „Това е отношение към България и към г-жа Габриел персонално, защото тези два ресора са били разделени, а сега вече е мегаресор с две големи дирекции и изключително голям бюджет“, добави Караянчева. Тя добави, че иновациите са бъдещето. „Иновациите, образованието, младите хора, това е едно продължение на нейния ресор и аз съм убедена, че тя ще се справи“. Председателят на Народното събрание пожела успех на българския еврокомисар в работата й по новия ресор.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Искам да поздравя Мария Габриел с новия ресор, който е значим и логичен

Тома Биков, ГЕРБ: Искам да поздравя Мария Габриел с новия ресор, който е значим и логичен

10 Септември 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. Искам да поздравя Мария Габриел с новия ресор, който е значим и логичен. Това заяви на пресконференция народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ресор, който включва в себе си образованието, науката, иновациите, младежта, неща, които бяха приоритетни за българското европредседателството. Тези приоритетни области, които са приоритетни и за Европа, бяха оценени по подобаващ начин и България получава възможността български еврокомисар да работи в следващите пет години върху тях. Образованието и науката са основен приоритет на управленската програма на българското правителство
Няма как да не изразил задоволство то си от този ресор.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар Мария Габриел: Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“

Българският еврокомисар Мария Габриел: Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“

10 Септември 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Искам Централна и Източна Европа да имат достойно място в Програма „Европа“. Това каза българският еврокомисар в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Габриел добави, че днес наблюдаваме географски дисбаланси, като акцентира на желанието ѝ нашите учени и нашият бизнес също да бъдат активно включени в новата европейска програма. Тя обърна внимание и на учителите, като заяви, че ще им обърне специално внимание: „Искам те да имат това усещане за достойнство“, заяви Габриел.. От думите ѝ важни за нея ще бъдат практическите измерения на работата ѝ. „Искам научните изследвания, иновациите и нещата, свързани с младите хора, да им носят практически умения така, че те да се реализират. Наука, бизнес и образование с практическа насоченост и с много повече умения, които да са адаптирани към цифровата ера и трансформация, която преживяваме“, обясни Габриел.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар Мария Габриел: Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование

Българският еврокомисар Мария Габриел: Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование

10 Септември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ако Европа иска да се върне на цифровата карта, това минава през иновации и образование. Това каза българският еврокомисар в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Тя допълни, че само с иновации можем наистина да се борим за лидерство в областта: „Това ще е сред моите приоритети: да прилагаме европейски решения за днешните предизвикателства, европейски продукти и услуги“, обясни тя. От думите ѝ стана ясно, че в областта на образованието проблем остава изтичането на мозъци фокусира вниманието върху европейски програми, свързани с младите: „Имаме амбицията да увеличим тройно като бюджет програмата „Еразъм“. Тя сега е 15 милиарда, а за следващия програмен период е планирано да бъде 45 милиарда“, каза още Габриел.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският еврокомисар Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

Българският еврокомисар Мария Габриел: Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България

10 Септември 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новият ми ресор в ЕК „Иновации и младеж“ е признание за България. Това каза българският еврокомисар в изявление пред журналисти пред сградата на Европейската комисия в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на така наречения „златен триъгълник“: наука, бизнес и образование. „Много голяма и смела амбиция е в високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Това е признание за България. За мен беше важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които сме успели да свършим по време на изминалия мандат в Сектор „Цифровизация“. Напомням, че суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове, всичко свързано с киберсигурността се финансира от програмата „Хоризонт 2020“. Нейният наследник ще бъде и тя ще бъде под мое ръководство“, добави още тя. Габриел обясни още, че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програмата „Европа“. „Бюджетът е 100 милиарда евро. Това е третото перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Кохезионна политика“. И ще отговарям изцяло за новия план за действие за цифрова грамотност“, добави още българският еврокомисар.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи

Деница Златева, БСП: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи

10 Септември 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Ресорът на Мария Габриел е по-слаб за нас в сравнение с първоначалните възможности, които България можеше да получи. Това каза заместник-председателят на БСП Деница Златева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя изрази надежда, че имайки комисар, който отговаря за иновациите и младежта ще доведе и до по-приоритетно използване на тези средства за развитието на този важен сектор. "Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание", допълни още Златева. "Започнаха предложенията към българската страна с един много по-важен ресор. Този на върховния представител по външна политика и сигурност, което премиерът отхвърли, тъй като този ресор не разпределял средства. След това се заговори за ресор "Земеделие". Знаете, че земеделието е ключова политика в общите политики на ЕС. Също аргументът на министър-председателят беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на съюза следват много ясни правила за разпределения. Не се раздават от джипове от служебни пътувания", посочи още Златева.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.