НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Областният управител на Русе Галин Григоров: Ситуацията с пожара в "Дунарит" е спокойна, пожарът е овладян

Областният управител на Русе Галин Григоров: Ситуацията с пожара в "Дунарит" е спокойна, пожарът е овладян

27 Септември 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Русе. Ситуацията с пожара в "Дунарит" е спокойна, пожарът е овладян. Това каза за Агенция "Фокус" областният управител на област Русе Галин Григоров във връзка с пожара в "Дунарит". "Под 24-часово наблюдение е участъка, в който беше възникнал пожара. Екипи на службите за пожарна безопасност и полицията са там. Районът е отцепен и достъпът е ограничен освен за лицата, които имат пряко отношение. До понеделник няма да бъдат допускани хора", каза той. Григоров допълни, че довечера ще има екипи, които ще дежурят от пожарната и от полиция. "Ще има 24-часово непрекъснато наблюдение с термокамери и дронове, за да се следи изцяло района", допълни той.

Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Русе Пламен Стоилов: Няма риск от възпламеняване след пожара в завода „Дунарит“

Кметът на Русе Пламен Стоилов: Няма риск от възпламеняване след пожара в завода „Дунарит“

27 Септември 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Нормализира се обстановката след пожара в завода „Дунарит“ в Русe. Това съобщи за Радио „Фокус“ кметът Пламен Стоилов. “Пожарът в завода затихна. Обстановката е спокойна и няма да има усложняване. Снета е повишената готовност в близките населени места. Прекратена е евакуацията на жители на Николово и Мартен. Личен оглед беше извършен от директора на ПБЗН гл. комисар Николай Николов. В момента на място има екипи на пожарната, които извършват съответните действия по неутрализирането на евентуални нови огнища. Няма опасност от нов пожар“, увери той, като информира, че е горял тротил. По думите му опасност от обгазяване също няма. Кметът уточни, че предстои специалистите да търсят причините за възникването на пожара и да бъдат предприети съответни мерки. Той отчете добрата работа на гражданите, които се отзоваха в акцията по потушаването му. „Още около 3 дни ще се наблюдава мястото. Щетите също няма да са толкова големи, колкото можеха да бъдат“, добави Пламен Стоилов. Ръководството на завода навреме предприе необходимите и адекватни мерки за овладяване на ситуацията, увери кметът на Русе.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Русе Галин Григоров: Ситуацията с пожара в "Дунарит" е овладяна - в момента има тлеене

Областният управител на Русе Галин Григоров: Ситуацията с пожара в "Дунарит" е овладяна - в момента има тлеене

27 Септември 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Русе. Ситуацията с пожара в "Дунарит" е овладяна, следим я, в момента има тлеене. Това каза за Агенция "Фокус" областният управител на област Русе Галин Григоров във връзка с пожара в "Дунарит".
"Щабът е на линия, всичко е овладяно. Всички работници на "Дунарит" са евакуирани. Предупредени са околните населени места. Децата в училището в Николово също са евакуирани. Ограничен е достъпът на всякакви превозни средства и лица, които нямат пряка връзка с пожарообезопасяването като достъп до района. Към момента нещата са спокойни, ако не се случи нещо допълнително и се разгърне или утежни обстановката, смятам, че нещата ще бъдат наред", допълни областният управител. По думите му в момента в "Дунарит" няма пожар, а само тлеене.
"Когато се запалят взривни вещества няма възможност да бъде гасено с нормалните средства като пяна и вода. В момента държим под контрол както с наблюдение, така и с дронове и термокамери. Следим нещата в момента", уточни Григоров. Областният управител увери, че кризисният щаб е на място. "На място сме всички институции, които са ангажирани с дейността, както и пожарната безопасност, така и община, полиция, РИОСВ са на линия. Поставили са мобилна станция за всеки случай в Николово. Нещата се държат под контрол", изтъкна още Григоров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Стоилов, кмет на Русе: Няма данни за взрив при пожара във военния завод „Дунарит“ в града, ситуацията се следи непрекъснато

Пламен Стоилов, кмет на Русе: Няма данни за взрив при пожара във военния завод „Дунарит“ в града, ситуацията се следи непрекъснато

27 Септември 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за взрив при пожара във военния завод „Дунарит“ в Русе, ситуацията се следи непрекъснато. Това каза в интервю за дневния информационен блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ кметът на Русе Пламен Стоилов. „Малко след 11.00 часа е подаден сигнал за пожар в един от производствените участъци на един от цеховете. Незабавно е задействан протоколът за действие в подобни случаи. Евакуиран е целият персонал на завода, изолиран е производственият участък. В административната сграда са ръководството на завода, както и ръководителите на силите на Единната спасителна система – Пожарна безопасност и защита на населението, ОДМВР - Русе, Бърза и неотложна медицинска помощ. На този етап няма данни за пострадали хора. Принципът в подобни ситуации е да се изчака пожарът сам да затихне, след което се пристъпва към отстраняване на щетите и изясняване на причините за инцидента. На този етап няма данни за взрив“, обясни кметът на Русе. Пламен Стоилов допълни, че обстановката се следи непрекъснато, като са осигурени и три дрона, за да се следи от въздуха дали пожарът няма да тръгне от производствения участък към горската територия, в която се намира заводът. „На този етап няма такава информация, предприети са всички мерки около и вътре в завода, за да се контролира ситуацията. Кметовете на близките населени места, които са застрашени при евентуален взрив – село Николово и град Мартин, са предприели необходимите действия. Децата са изведени от детските градини и училищата на безопасно място. Населението е информирано за ситуацията, за да се предприемат необходимите действия“, каза още кметът. Пламен Стоилов обясни, че пътищата в посока Мартин – Николово и Русе – Николово са затворени с оглед да не се допуска движение на автомобили.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взривни вещества горят във военния завод „Дунарит“ в Русе, работниците са  евакуирани

Взривни вещества горят във военния завод „Дунарит“ в Русе, работниците са евакуирани

27 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Пожар гори във военния завод „Дунарит“ в Русе. Това съобщи за Радио „Фокус“ директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ комисар Николай Николов. Гори цех, в който се съхраняват силно запалими вещества, уточни той. Всички работещи са евакуирани от обекта, включително и тези, които се намират на 500 метра разстояние от горящия цех. „Няма информация за загинали и пострадали хора. На място работи Щаб под ръководството на областния управител“, допълни комисар Николай Николов.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Един пожарникар струва на държавата по 40 000 лв. на година

Гл. комисар Николай Николов: Един пожарникар струва на държавата по 40 000 лв. на година

19 Септември 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Един пожарникар струва на държавата по 40 000 лв. на година. Това каза във Варна директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Гл. ком. Николов посочи, че ако се извоюва нужният бюджет, няма да е никакъв проблем МВР да проведе конкурс за назначаване на нови служители в пожарната, които да се включат в структурите ѝ по места. По този начин ще се реши и проблемът с недостигът на кадри, като на места броят им е силно ограничен. Комисар Николов добави, че към момента не е решен и проблемът с т.нар. трима души в екип, които са в най-малките служби. Поради това се налага и служителите в най-малките населени места да бъдат по домовете си на повикване в случай на нужда.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Разполагаме с 3115 доброволци, които са участвали в 126 инцидента

Гл. комисар Николай Николов: Разполагаме с 3115 доброволци, които са участвали в 126 инцидента

19 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Разполагаме с 3115 доброволци, които са участвали в 126 инцидента. Това каза във Варна директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Комисар Николов добави, че добави, че до миналата седмица в 126 случая са участвали и доброволци, като на разположение са 3115 доброволеца, които са преминали обучение и са готови за работа с пожарникарите.
Комисар Николай Николов уточни, че за цялата страна е въведено извънредно дежурство. Хората, които са дежурни са извън пожарните служби, по-близко до най-рисковите места, а тези които почиват са в домовете си в готовност да се включат при нужда. По повод мащабният пожар от предния ден край варненското село Каменар, комисар Николов посочи, че на лице е била изключително бърза реакция, която е позволила пожарът да не обхване повече от 60 дка и да няма пострадали или загинали.

Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Вчера беше най-натовареният ден за пожарните в страната, може би за цялата година

Гл. комисар Николай Николов: Вчера беше най-натовареният ден за пожарните в страната, може би за цялата година

19 Септември 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Вчера беше най-натовареният ден за пожарните в страната, може би за цялата година. Това каза във Варна директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, по повод обстановката в страната, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Николай Николов посочи, че времето тази сутрин е чудесно, защото дъждът е дал възможност служителите на пожарната да глътнат малко въздух, предвид натовараемостта от последните дни. Комисар Николай Николов посочи, че пожарникарите са гасили 409 пожара в цялата страна и използва възможността да им благодари за усърдната работа. Той добави, че пожарникарите са издържали повече от 30 дни работа на терен. „Включително и във високите части на Рила, където пожарите се гасят много трудно. Благодаря и на колегите от ВВС, които със свои хеликоптери бързо локализираха пожара на Рила и в момента обстановката е напълно спокойна“, коментира още комисар Николов.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.