НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време

23 Септември 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Тази година астрономическата есен ще настъпи днес в 10.50 часа българско време, когато Слънцето ще пресече небесния екватор, преминавайки през есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науката Пенчо Маркишки. „След това Слънцето ще продължи пътя си по еклиптиката в южната небесна полусфера. За жителите на Северното полукълбо на Земята това бележи началото на есента, а за тези южно от екватора ще започне пролетта. За двете полукълба на Земята сезоните са противоположни“, посочи той.
„В последните часове на нощта на 8 срещу 9 октомври има шанс да наблюдаваме повишена активност на метеорния поток Дракониди. По принцип този поток е слаб – с едва няколко метеора за час, но на 10 септември 2018 г. родителското тяло на потока – кометата 21P/Giacobini-Zinner премина през своя перихелий (най-близо до Слънцето) и предполага се – разпръсна в пространството нови облаци от космически частици – т. нар. метеорни роеве, през които Земята преминава всяка година около 9 октомври. Повишена активност на Дракониди наблюдавахме и миналата година – с над 100 метеора за час“, обясни той.
„На 11 ноември след обяд от България ще може да се наблюдава началото на преминаването на планетата Меркурий пред слънчевия диск – явление, често наричано пасаж или транзит на Меркурий. За нас то ще започне в 14:35:20 ч., когато планетата ще започне бавно да навлиза в очертанията на слънчевия диск“, каза още Маркишки.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: В полунощ около датата на есенното равноденствие най-високо в небето са съзвездията Пегас, Андромеда, Касиопея, Цефей, Гущер, Риби, Триъгълник и Овен

Пенчо Маркишки, физик: В полунощ около датата на есенното равноденствие най-високо в небето са съзвездията Пегас, Андромеда, Касиопея, Цефей, Гущер, Риби, Триъгълник и Овен

23 Септември 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. В полунощ около датата на есенното равноденствие най-високо в небето са съзвездията Пегас, Андромеда, Касиопея, Цефей, Гущер, Риби, Триъгълник и Овен. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ физикът от Института по астрономия с Национална обсерватория при Българска академия на науката Пенчо Маркишки. „По-ниско над южния хоризонт са видими съзвездията Водолей, Козирог, Кит, Скулптор, Южна риба и Микроскоп. Всички те са слаби – можем да ги наречем условно есенни съзвездия. На запад се виждат вече клонящите към залез летни съзвездия Лебед, Лира, Орел и др., а от изток се издигат някои типично зимни ярки съзвездия, като Колар, Бик (Телец) и Орион. Звездният куп Плеяди ще привлича погледа ни, ако сме далеч от градските светлини“, обясни той.
„В началото на септемврийските нощи в посока юг – югозапад все още са добре видими ярките планети Юпитер и Сатурн. Юпитер сега се намира в южната част на съзвездието Змиеносец и е толкова ярък, че мнозина го бъркат с Венера, наричайки го Вечерница. Сатурн сега е в съзвездието Стрелец, а не както твърдят някои астролози – че е в Козирог. С напредването на есента условията за наблюдение на тези две планети ще се влошават – те ще залязват все по-скоро след Слънцето и затова на всяка следваща вечер ще бъдат видими за все по-кратко време", допълни също така Маркишки. Физикът подчерта, че впечатление прави и вече променената ориентация на Млечния път – светлият силует на нашата галактика. „В ясните и безлунни летни нощи сме свикнали да го виждаме проточил се от южния хоризонт към най-високата част на небето, а после – снижаващ се на североизток. Сега през септември около полунощ той се е „извъртял“ от запад към изток и като че ли ни посочва зимните съзвездия“, допълни той .
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.