НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсната активност в района на Дуръс, Албания, предполага акумулиране на загуби

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Земетръсната активност в района на Дуръс, Албания, предполага акумулиране на загуби

22 Септември 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Дуръс (Драч)/София. Четири и половина чáса делят земетресение с магнитуд 3.2, масово усетено в Западна Албания, от две умерено силни земетресения от същото огнище, пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
“Предупредителното” събитие е в събота 11:37 часá местно време. През 11 минути следват две земетресения – с магнитуд 5.6 в 16:04 и с магнитуд 5.2 в 16:15 време в епицентъра (+ 1 час у нас), които нанасят материални щети и леки наранявания на хора, описани в балканските и други медии. Дълбочината на източника е около 10 километра (км) под земната повърхност според стойността, заложена в решенията на Европейския център, съответно 30-40 км в оценките на Института по земни науки, енергия, води и околна среда на Албания. И в двата случая, активизацията е в земната кора и навярно обхваща и твърдия горен слой на мантията. Епицентрите са в района на Дуръс (Драч) около полуостров Родон. Европейският център информира за станали досега 38 афтершока с магнитуд над 2 (28 са вторичните трусове, отбелязани от албанския сеизмологичен център). Последният регистриран трус е в 17:38 време в епицентъра (18:38 у нас). Всичките 38 афтершока са усетени в епицентралния район. Сред вторичните трусове три са с магнитуд между 4.4 и 4.8, а 18 с магнитуд между 3 и 4. Огнищната зона заема крайбрежно пространство в Адриатическо море и част от албанска територия на сушата. Земетръсните епицентри оконтурват територия с размери 30-34 км в направление север-юг и около 25 км изток-запад. В някои случаи мощно земетресение (магнитуд над 6.5) се предхожда с години от процеси на активизиране.
В медиите се разпространи, че трусовете са засегнали “основно стари сгради”. Това дава основание оценката за интензивността в епицентъра, предложена от Европейския център като VIII степен за земетресението с магнитуд 5.6, да се смята за завишена поне с половин степен. Следствие от огледа на сградите сега е натрупване на ефекти от действието на поне 8 сътресения с интензивност над пета степен. Още повече, че същият район бе активиран в началото на юли миналата година, като основният трус бе с магнитуд 4.9-5.1 – много от засегнатите сгради са възстановени недостатъчно, поради това, че повредите са преценени като слаби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Земята в Албания остава неспокойна

„Телма“ (Македония): Земята в Албания остава неспокойна

22 Септември 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Тирана. Земята в Албания остава неспокойна и днес. Регистрирано е земетресение в 9 часа сутринта (10 часа българско време) в неделя с магнитуд 3,5 по скалата на Рихтер, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
В Тирана и Драч разчистват улиците от развалини и части от фасадите, които се сринаха след мощното земетресение . Първият трус беше най-силният - 5,8 по скалата на Рихтер, който предизвика паника, като много от нараняванията вероятно се дължат на контузии при напускане на домовете по стълбите, коментира медията.
Последваха още три афтършока с магнитуд 5.1, след това 4.7 и 4.8. Страхът накара хората да прекарат нощта под открито небе. Най-малко 105 души са ранени, 70 са потърсили медицинска помощ, а 21 са хоспитализирани. Повече от 290 къщи са повредени, има пукнатини в 20 жилищни сгради. На среднощно заседание на правителството беше решено полицията да бъде поставена в повишена готовност. Армията е разположила палатки близо до стадиона в Драч тази сутрин, така че всички, които не се чувстват сигурни да се върнат у дома, да спят в тези палатки.
Епицентърът на труса беше в Адриатическо море, на дълбочина 10 километра. И двата силни труса бяха усетени и в Македония, най-силно в района на град Дебър в северозападната част на страната, коментират от телевизионния канал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Албанската армия достави палатки и походни легла в Драч

„ТВ 21“ (Македония): Албанската армия достави палатки и походни легла в Драч

22 Септември 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Драч. За всички жители, които не желаят или не могат да останат в домовете си от страх от нови земетресения в Албания, по нареждане на Министерството на отбраната, тази сутрин са доставени палатки в близост до стадиона в Драч, информира македонският телевизионен канал „ТВ 21“
Гражданите, които не се чувстват сигурни в домовете си, могат да останат в палатки, заявяват от Министерството.
В Албания имаше серия от земетресения през последните 24 часа, а последният силен трус магнитуд от 5,0 по Рихтер беше 7 минути след полунощ (1:07 българско време) в неделя.
Земетресението причини щети на множество сгради и над 100 души са потърсили медицинска помощ в болници в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Около 300 тремора са регистрирани в Албания за едно денонощие

ТАСС: Около 300 тремора са регистрирани в Албания за едно денонощие

22 Септември 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. Общо 297 тремора са регистрирани на територията на Албания за последното денонощие, като 87 от тях са отчетени в нощта срещу неделя, съобщава руската информационна агенция TACC.
Според албанския сеизмолог Рапо Ормени опасността от нов силен трус е отминала, но заплахата от нови земетресения с по-малка сила ще се запази и през следващите седмици.
Две силни земетресения разтърсиха Албания в следобедните часове на събота, причинявайки сериозни материални щети и паника сред местното население. Първият трус с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер е регистрирано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа местно време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 г. То е усетено във всички части на Албания и в съседните страни. Второто земетресение е регистрирано десет минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер.
Най-засегнати от трусовете са столицата на Албания, Тирана, Дуръс, разположен на брега на Адриатическо море, както и Поградец, Фиер и редица градове в югозападната част на Северна Македония. Жителите на Тирана и Дуръс прекараха нощта на улиците, както и в шест специално организирани центъра. Според последната информация са пострадали общо 107 души, 10 от които са хоспитализирани. В момента има данни за187 повредени съоръжения на градската инфраструктура.
В редица населени места в страната беше прекъснато електричеството, нямаше мобилна връзка. Албанската полиция е в готовност за оказване на помощ на нуждаещите се граждани. Страната разполага с безплатна гореща линия за жертвите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албания бе разлюляна от най-силното за последните 30 години земетресение (ОБЗОР)

Албания бе разлюляна от най-силното за последните 30 години земетресение (ОБЗОР)

22 Септември 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Тирана. Две силни земетресения разтърсиха Албания в следобедните часове на събота, причинявайки сериозни материални щети и паника сред местното население. Първият трус с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер бе регистрирано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа местно време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 г. То е усетено във всички части на Албания и в съседните страни. Второто земетресение разлюля страната десет минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. В последвалите часове в страната бяха отчетени поредица тремори с по-слаба интензивност. Последният от тях бе в 9:05 часа местно време (10:05 часа българско време) със сила от 3,5 по Рихтер.
Епицентърът на първото земетресение е бил на 10 километра дълбочина в Адриатическо море и според информацията на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) е било с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер.

105 пострадали и стотици засегнати сгради

В късните часове на деня министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен доклад за последствията от двете силни земетресения. „Според първоначалната официална информация, въпреки че данните се актуализират минута по минута, докато екипите проверяват ситуацията на терен, до момента има 68 докладвани пострадали, но във всички случаи става въпрос за леки наранявания. Най-важното е, че нямаме загуба на човешки животи“, подчерта Джачка. По-късно бе съобщено, че след двата труса медицинска помощ са потърсили 105 души.
Според думите на Джачка повечето материални щети са нанесени на къщи и жилищни сгради, предимно в Драч и Тирана. Първоначално бе съобщено, че общият брой на засегнатите сгради е 109, а седем други домове са рухнали. „Досега са докладвани основно щети по стените и други повреди в 46 къщи и три жилищни сгради в Тирана, 42 домове, основно стари сгради и 4 жилищни сгради в Драч, 7 къщи в Либражд, три сгради в община Клос-Пешкопия са повредени и една къща е рухнала, от една до четири къщи, повредени в Берат, Фиер и Лежа. Щети има и на няколко превозни средства, върху които е паднал материал от сгради. Потвърди се, че земетресението не е причинило никакви щети на петролните съоръжения“, допълни министърът.
Последните данни са за около 500 пострадали обекта.
Джачка посочи, че министерствата на отбраната, вътрешните работи и здравеопазването са напълно готови да окажат помощ на гражданите и да се погрижат за тяхното имущество и сигурност. Джачка информира, че за всички граждани, чиито домове са повредени и животозастрашаващи, общинските власти подготвят специални центрове, в които да бъдат настанени.
Министерството на инфраструктурата и енергетиката информира, че не са регистрирани сериозни щети по пътищата и мостовете. В Драч е било прекъснато електрозахранването, но проблемът е преодолян и подаването на ток е възстановено в цялата страна.
Междувременно албанските медии съобщават за сериозни щети на сградата на Минния факултет в Тирана в резултат на силното земетресение. Една от стените на сградата се е срутила изцяло. Два автомобила, които са били паркирани в университетския двор, също са напълно унищожени от падналите отломки.
Повече от 500 албанци, предимно от Тирана и Драч, прекараха нощта на открито заради поредицата трусове. Властите издигнаха временни палатки за гражданите, които не могат или се страхуват да се завърнат по домовете си.

Реакцията на политиците

Министър-председателят на Албания Еди Рама отмени пътуване до Ню Йорк за Общото събрание на ООН и се завърна от Франкфурт на Майн в родината си поради ситуацията, създадена след силните земетресения.
В събота в Драч пристигна президентът Илир Мета, който след среща с кмета Роланд Насто, апелира към гражданите да запазят спокойствие, призова за пълна координация на структурите и добави, че трябва да се вземат предвид предупрежденията от съответните структури, за да се избегне всякаква опасност.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, като пожела бързо възстановяване, той написа във „Фейсбук“:„Ще преодолеем тази неприятна ситуация“.

Международна подкрепа

Косово и Италия предложиха помощ на Албания за преодоляване на ситуацията.
„С тревога научих новината за земетресението, което удари Албания. Разговарях по телефона с президента Илир Мета и с премиера Еди Рама и предложих нашата помощ за преодоляване на ситуацията. Помолих командира на Косовските сили за сигурност Рахман Рама да бъде в готовност. Пожелавам на ранените бързо възстановяване“, написа държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
Италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор с Рама изрази пълната солидарност и готовност на страната му да помогне на Албания за преодоляване на последствията от земетресенията.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albania Daily News: Повече от 500 албанци прекараха нощта на открито

Albania Daily News: Повече от 500 албанци прекараха нощта на открито

22 Септември 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Повече от 500 албанци, предимно от Тирана и Драч, прекараха нощта на открито, след като страната бе разлюляна от най-силното земетресение за последните 30 години, пише електронното издание Albania Daily News.
Властите издигнаха временни палатки за гражданите, които не могат или се страхуват да се завърнат по домовете си.
В следобедните часове на събота Албания бе разтърсена от трус със сила от 5,8 по скалата на Рихтер. Последва поредица от трусове, последният от които в 9:05 часа местно време (10:05 часа българско време), с магнитуд от 3,5 по Рихтер, които предизвикаха паника сред населението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Предварителни данни за щетите от земетресенията в Албания: 68 пострадали, 109 засегнати къщи и седем рухнали домове

„Локално“ (Македония): Предварителни данни за щетите от земетресенията в Албания: 68 пострадали, 109 засегнати къщи и седем рухнали домове

22 Септември 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Драч. Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен доклад за последствията от две силни земетресения, които удариха вчера следобедните часове на събота, съобщава македонското електронно издание „Локално“, като уточнява, че пресконференцията е дадена късно снощи.
„Според първоначалната официална информация, въпреки че данните се актуализират минута по минута, докато екипите проверяват ситуацията на терен, до момента има 68 докладвани пострадали, но във всички случаи става въпрос за леки наранявания. Най-важното е, че нямаме загуба на човешки животи“, подчерта Джачка.
Според думите й повечето материални щети са нанесени на къщи и жилищни сгради, предимно в Драч и Тирана.
„Досега са докладвани основно щети по стените и други повреди в 46 къщи и три жилищни сгради в Тирана, 42 домове, основно стари сгради и 4 жилищни сгради в Драч, 7 къщи в Либражд, три сгради в община Клос-Пешкопия са повредени и една къща е рухнала, от една до четири къщи, повредени в Берат, Фиер и Лежа. Щети има и на няколко превозни средства, върху които е паднал материал от сгради. Потвърди се, че земетресението не е причинило никакви щети на петролните съоръжения“, допълни министърът.
Тя посочи, че министерствата на отбраната, вътрешните работи и здравеопазването са напълно готови да окажат помощ на гражданите и да се погрижат за тяхното имущество и сигурност. Джачка информира, че за всички граждани, чиито домове са повредени и животозастрашаващи, общинските власти подготвят специални центрове, в които да бъдат настанени.
Министерството на инфраструктурата и енергетиката информира, че не са регистрирани сериозни щети по пътищата и мостовете. В Драч е било прекъснато електрозахранването, но проблемът е преодолян и подаването на ток е възстановено в цялата страна.
Първото земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер бе регистрирано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа местно време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 г. То е усетено във всички части на Албания и в съседните страни.
Второто земетресение е регистрирано десет минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. Шест часа по-късно са регистрирани 12 тремора с по-малка интензивност.
В събота в Драч пристигна президентът Илир Мета, който след среща с кмета Роланд Насто, апелира към гражданите да запазят спокойствие, призова за пълна координация на структурите и добави, че трябва да се вземат предвид предупрежденията от съответните структури, за да се избегне всякаква опасност.
Премиерът Еди Рама отложи пътуването си до Ню Йорк на Общото събрание на ООН и се завърна в Тирана.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, като пожела бързо възстановяване, той написа във „Фейсбук“:„Ще преодолеем тази неприятна ситуация“.
Косово и Италия предложиха помощ за преодоляване на ситуацията.
„С тревога научих новината за земетресението, което удари Албания. Разговарях по телефона с президента Илир Мета и с премиера Еди Рама и предложих нашата помощ за преодоляване на ситуацията. Помолих командира на Косовските сили за сигурност Рахман Рама да бъде в готовност. Пожелавам на ранените бързо възстановяване“, написа държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
Италианският премиер Джузепе Конте в телефонен разговор с Рама изрази пълната солидарност и готовност на страната му да помогне на Албания за преодоляване на последствията от земетресенията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Еди Рама отмени пътуването си за Общото събрание на ООН заради земетресението в Албания

„Фокус“ (Македония): Еди Рама отмени пътуването си за Общото събрание на ООН заради земетресението в Албания

22 Септември 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама отмени пътуване до Ню Йорк за Общото събрание на ООН и се завърна от Франкфурт на Майн в родината си поради ситуацията, създадена след силно земетресение, което удари страната в следобедните часове на събота, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
Министерството на отбраната в Тирана, позовавайки се на Института за енергетиката, водите и околна среда, заяви, че земетресението е било с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер с епицентър на 30 километра от Драч, край остров Родон.
Медиите съобщават за между 40 и 70 пострадали.
Междувременно държавната полиция е на крака, за да регулира движението и да окаже помощ на нуждаещите се граждани. Властите призоваха гражданите да използват безплатния телефон 112 за всички проблеми, с които се сблъскват в резултат на земетресението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Около 70 души са пострадали при земетресението в Албания

„Независен“ (Македония): Около 70 души са пострадали при земетресението в Албания

21 Септември 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Около 70 души са пострадали при земетресението в Албания, пише македонският вестник “Независен“.
Албанският министър на здравеопазването Огерта Манастирлиу посети ранени при днешното земетресение, хоспитализирани в болница в Тирана. Тя информира, че никой от пострадалите не е в тежко състояние, съобщи агенция АТА. Общо 68 души са получили медицинска помощ, повечето в Тирана и Драч. 21 души са настанени в болница в Тирана, повечето ранени са изпратени за домашно лечение.
В 18:10 местно време (19:10 българско време) е регистриран още един относително силен трус с магнитуд 4,7 по Рихтер, като земетръсната активност в района продължава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Най-малко 49 души са пострадали в резултат на земетресението в Албания

„Макфакс“ (Македония): Най-малко 49 души са пострадали в резултат на земетресението в Албания

21 Септември 2019 | 21:41 | Агенция "Фокус"
Тирана. Най-малко 49 души бяха ранени при земетресението с магнитуд 5,6, което разтърси днес Западна Албания, съобщават местните медии, цитирани от македонската агенция “Макфакс“.
Земетресението беше регистрирано на 13 км северно от Драч около 16:00 часа местно време (17:00 часа българско време).
Говорителят на министерството на здравеопазването Етиола Колия Налбани заяви, че най-малко 30 души са ранени, по предварителна информация, някои от които са получили сериозни наранявания. Местни медии обаче съобщават за 49 ранени, приети в болница в Тирана.
След второ земетресение с магнитуд 5,2, хората излязоха на улиците.
По-стара сграда в Тирана е евакуирана, след като възникнаха пукнатини и части от фасадата започнаха да се рушат.
В Драч и Тирана са повредени къщи, а някои домакинства са останали без електричество.
Албанският премиер Еди Рама отмени посещението си в Ню Йорк за общото събрание на ООН заради земетресението. Това е най-силното земетресение, разтърсило Албания от 30 години, съобщи Reuters.
Земетресението е усетено и в Македония, особено в югозападната част на страната – районите на Охрид, Струга и Битоля, както и в Черна гора.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Общо 25 души са ранени след земетресението в Албания, сериозно повредена е сградата на минния факултет в Тирана

„Нова ТВ“ (Македония): Общо 25 души са ранени след земетресението в Албания, сериозно повредена е сградата на минния факултет в Тирана

21 Септември 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Тирана. Общо 25 души са ранени при силно земетресение, което удари Албания днес следобед и предизвика безпокойство в почти всички страни в региона, информира македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Епицентърът на земетресението е бил на 10 километра дълбочина в Адриатическо море и според информацията на Европейския средиземноморски сеизмологичен център е било с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. Според албанските сеизмолози днешното земетресение е най-силното в страната през последните 20-30 години.
Междувременно албанските медии съобщават за сериозни щети на сградата на Минния факултет в Тирана в резултат на силното земетресение. Силното разклащане на земята първо е нанесло щети по стените на сградата и след това едната от стените се е срутила напълно. Две коли, които са били паркирани в университетския двор, също са напълно унищожени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.