НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА „Нов ден“: На Балканите назрява нова криза, предупреди руският посланик в Белград

РИА „Нов ден“: На Балканите назрява нова криза, предупреди руският посланик в Белград

30 Септември 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Сараево/Москва. Лишаването на Република Сръбска от държавен статут ще доведе до нова криза на Балканите. Това предупреди руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко в интервю за телевизия Pink, предава РИА „Нов ден“.
Руският дипломат изрази сериозна загриженост относно съдържанието на Декларацията на „Партията на демократичното действие“ (ПДД), водена от лидера на мюсюлманската общност в Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович. Документът се застъпва за единството на република Босна и Херцеговина под ръководството на един президент. Сега страната е съставена от федерацията Босна и Херцеговина (мюсюлмани и хървати) и Република Сръбска, която в Тристранното председателство е представена от Милорад Додик. Декларацията всъщност предвижда Република Сръбска, където основно живеят сърбите, да бъде лишена от статут на република.
Боцан-Харченко смята, че този план ще доведе до криза и подчерта, че изразява тази загриженост от името на Русия. Според дипломата, Декларацията на ПДД нарушава Дейтънското споразумение (което сложи край на гражданската война в БиХ през 1995 г.) и също така е регресивно.
„С този план те искат да предизвикат криза, така че след това някой от международната общност да излезе с предложение, което би изглеждало повече или по-малко гъвкаво и компромисно на фона на състоянието нещата, но по същество това ще бъде същата инициатива, изложена по-рано в Декларацията на ПДД“, прогнозира посланикът на Руската федерация в Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sarajevo Times: Сенатът на САЩ предупреди за възможен военен конфликт в Босна и Херцеговина

Sarajevo Times: Сенатът на САЩ предупреди за възможен военен конфликт в Босна и Херцеговина

30 Септември 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ обсъди ситуацията в Югоизточна Европа, интересите на Вашингтон в този регион и увеличаващото се влияние на Русия и Китай, пише електронното издание Sarajevo Times.
Януш Бугайски, от Центъра за анализ на Европейската политика във Вашингтон, заяви по време на заседанието, че не предвижда нов въоръжен конфликт между Сърбия и Косово, но може да си представи война в Босна и Херцеговина.
„Не мисля, че в този момент ръководството на Република Сръбска би искала това. Но те се заиграват, играят си с идеята за отделяне, играят си с идеята за нефункционална и провалена държава. Бих казал, че Баня Лука всъщност е станала мястото с най-голямо руско влияние в региона. Вероятно по-голямо от това в Белград“, заяви експертът, като изрази убеждението си, че специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър реално ще се занимава повече с босненската криза, отколкото с диалога Белград-Прищина.
Участниците в заседанието се съгласиха, че е нужно по-голямо участие на САЩ в процесите.
„Нестабилни и конфликтни Балкани подкопават националната сигурност на САЩ и едно дипломатическо отстъпление би било голямо поражение за САЩ. Ако си спомняте, ние сме инвестирали огромен дипломатически, политически и военен капитал в региона през последните 20-30 години. За нас всяко голямо поражение и нова война, специално в Босна или между Косово и Сърбия, би било голямо бедствие. Не само Русия и Китай ще спечелят от това, те ще използват този нов моментум, за да подкопаят другите европейски страни“, обясни Бугайски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина само Нова година е общ празник

Милорад Додик: В Босна и Херцеговина само Нова година е общ празник

21 Септември 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Сараево. „Босна я държи само международната общност заедно. Нямаме нищо общо, няма дата, няма събитие. Ние сме два свята. Всичко, което за някои е повод за празник, за други е повод за възпоменание. Общо е само Нова година и Деня на победата! “, заяви босненския сръбски лидер Милорад Додик, цитиран от македонското издание “Слободен печат“.

Изглежда, че след повече от две десетилетия от Босна и Херцеговина (БиХ) не са доволни нито политическите представители на субектите като съставни елементи на държавата, а гражданите изглежда още по-малко, въпреки че такъв термин не е характерен за тази по същество разделена страна.
Последната декларация, приета от най-голямата босненска партия – Партията на демократичното действие (ПДД), призоваваща за създаването на република БиХ като гражданска държава, съставена от региони, вдигна напрежението до степен на "заплаха от война". А именно след войната в БиХ, според Дейтънското споразумение, тя беше конституирана като общност от образувания, а не като гражданска държава. Така стоят нещата и с конституцията.
Ето защо Милорад Додик, сръбският представител в председателството на БиХ, реагира незабавно на Декларацията, заявявайки, че отговорът на Република Сръбска може да бъде "утвърждаване на правото на самоопределение на сърбите", което конкретно означава отделяне на Република Сръбска от БиХ. Позицията на Додик е известна отдавна, но изглежда и Декларацията на ПДД не отстъпва от тенденцията за разрушаване на обща държава, за която, както казва Додик, „Босна я държи само международната общност заедно. Нямаме нищо общо, няма обща дата, няма общо събитие. Ние сме два свята. Всичко, което за някои е празник, за други е възпоменание. Обща е само Нова година и Деня на победата! “

За някои ходът на ПДД с приемането на Програмната декларация е не само антисръбски, но и антихърватски. И обратно, че Декларацията е отговор не само на тенденциите на Република Сръбска за отцепване, но и на съобщенията на Хърватския демократичен съюз в БиХ и Хърватското народно събрание за възраждане на т.нар. Република Херцег Босна.
Бакир Изетбегович, считайки, че хърватите и сърбите имат подкрепата на своите "родни държави", иска позицията му да бъде засилена от ролята на Турция като основен регионален играч. Веднъж той каза, че покойният му баща Алия преди смъртта си е поверил грижата за БиХ на действащия турски президент Реджеп Тайип Ердоган.
За Додик тази декларация на Бакир Изетбегович е просто продължение на ислямската декларация, написана от неговия баща Алия Изетбегович по това време. "Това не е само декларация на ПДД", казва Додик, а обща мюсюлманска декларация.
За повечето сръбски анализатори тя е опасна, защото съдържа всички елементи на обявяване на война.
Додик също говори за такава възможност в интервю за RTS, в което хипотетично обяснява възможния сценарий на конфликт, ако те декларират отцепване:
"Ето хипотетично да кажа, че Република Сръбска (РС)е самостоятелна... какво могат да ни направят, това например може да доведе до намеса на военните ... това не може да се случи без моето участие в решението, полицията не може да удари РС по искане на Бакир Изетбегович, когато в Дейтънското споразумение се посочва, че полиция от единия субект не може да премине в друг без съгласие ... в такава ситуация бихме заели нашите линии и това ще се придържа. Но това е екстремна ситуация. Единственият начин, по който може да се стигне до насилие, е „ако НАТО се включи, няма друг начин“.
Но САЩ веднага изразиха своето мнение по отношение на декларацията на ПДД и заплахата на Додик за отцепване: "Подобна реторика забавя напредъка на БиХ към евроатлантическа интеграция и членството на БиХ в ЕС, подкопава стабилността", посочват от посолството и подчертават, че позицията на САЩ е ясна и непроменена. „Нито Дейтън, нито Конституцията не предоставят на нито един субект правото да се отделя. Съществуването на всяко образувание зависи изцяло от съществуването на БиХ “, се казва в съобщение на американското посолство.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Додик заплаши да активира правото на самоопределение на Република Сръбска заради декларация на босненски мюсюлмани

„Политика“ (Сърбия): Додик заплаши да активира правото на самоопределение на Република Сръбска заради декларация на босненски мюсюлмани

20 Септември 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. След като „Партията на демократическото действие“ (ПДД) на Бакир Изетбегович прие програмна декларация, в която обявява редица неприемливи за Република Сръбска (РС) политики, като създаване на република Босна и Херцеговина (БиХ), ново регионално деление на страната, допълнителна централизация и налагане на босненската идентичност, „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД) на Милорад Додик – основната партия на босненските сърби, обяви мерки, които ще бъдат предприети в отговор на програмата на най-голямата фракция на бошняците, както и на продължаващите десет месец обструкции от Сараево за формирането на съвместни национални органи, пише белградският ежедневник „Политика“.
„СНСД смята, че ако ситуацията не се развие в смисъла на зачитането на първоначалния Дейтънски мирен договор, трябва да се приложат разпоредбите на Конституцията на БиХ като Закона за гражданските права и свободи, който предвижда, че народите имат право на самоопределение“, заяви председателят на СНСД Додик след заседанието на Централния комитет на партията.
Лидерът на босненските сърби заяви, че в СНСД е формирана комисия, която да утвърди окончателната версия на заключението. По-рано партията спомена възможността за връщане към първоначалния Дейтън, тоест възобновяване на старите правомощия, в случай че ПДД продължава да възпрепятства установяването на властта, като поставя като условие продължаването на интеграцията в НАТО.
Додик изясни възможните стъпки: „СНСД предлага да се проведе заседание на парламента на РС, което трябва да утвърди предложение за разговори с Федерация БиХ (ФБиХ) относно наложени закони като отбраната, съдебната система и косвените данъци. СНСД приема дискусии по всички тези въпроси. Много закони, като например тези за Съда на БиХ, разузнавателната агенция на БиХ, СИПА, трябва да се считат за временни и не могат да бъдат приети като постоянно решение. Двата парламента - на РС и ФБиХ - трябва да формират делегации, които да обсъдят това и ако предложението бъде отхвърлено, ще поискаме всички тези закони, приети под натиск, да не се считат за валидни“, каза членът на Президиума на БиХ. Той отбеляза, че Централния комитет на СНСД отхвърля всякакви предложения за формиране на Република БиХ и извършване на териториална трансформация и че такива предложения не могат да бъдат основа за дискусии. „За нас това са неприемливи антиконституционни подходи и разпадането на Дейтънското споразумение и мира. ПДД преодоля политическата си позиция по отношение на реформите. Вярваме, че международната общност, която преди това подкрепяше всички трансформации, насърчи последното “, каза Додик. „ПДД прекали с политическата си позиция за провеждане на реформи. Вярваме, че международната общност, която по-рано подкрепи всички трансформации, е насърчила и последната“.
Във връзка с това ЦК на партията, продължи лидерът на босненските сърби, се занимава и с интервенционизма на международната общност. „Оставаме на позицията, че въвеждането на бонските правомощия противоречи на Конституцията на БиХ и не е в съответствие с международното споразумение. Ние отхвърляме всички наложени решения и търсим диалог в БиХ. На първо място, имаме предвид закони, променили системата на юрисдикция. Главният съвет смята, че няма начин да се обсъжда включването на отбраната, сигурността, съдебната система, фискалната система в Конституцията на БиХ“, обясни Додик.
Попитан каква позиция очаква от Александър Вучич, председателят на СНСД каза, че президентите на политически партии от РС ще проведат разговор със сръбския президент в събота, за да го информират за ситуацията. „Вярваме, че Сърбия, като подписница на Дейтънския мирен договор, трябва да поиска доклад от върховния представител за неговата работа и да прецени дали тази работа е била в съответствие с Дейтънския договор и Конституцията на БиХ“, заяви той. Освен това Додик е провел разговори с лидерите на опозицията в РС за евентуален съвместен отговор до Сараево. „Опитваме се да излезем с общ документ в Скупщината на РС, ще приемем всички предложения, които служат за укрепване на достойнството на РС. Когато стояхме твърдо, принудихме СВП (Службата на върховния представител) да оттегли решенията си, след което тя никога не се възстанови“, каза Додик. Той обяви, че планира да помоли подписалите 10-ти анекс от Дейтънското споразумение да се разграничат от върховния представител и да поиска от тях премахването на длъжността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Босна и Херцеговина): Додик ще поиска да бъде премахнат Върховният представител в Босна и Херцеговина

N1 (Босна и Херцеговина): Додик ще поиска да бъде премахнат Върховният представител в Босна и Херцеговина

19 Септември 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Сараево. Лидерът на босненските сърби Милорад Додик обяви, че ще се срещне с лидерите на всички партии в субекта на Босна и Херцеговина, Република Сръбска, както и с президента на Сърбия Александър Вучич и ще дискутират дали да поискат премахването на институцията на Върховният представител в Сараево, съобщава босненската медия N1.
„Вярваме, че Сърбия, като подписала Дейтънското споразумение, трябва да поиска информация от Върховният представител за неговата работа и да прецени дали тя е в съответствие с Дейтънските споразумения и Конституцията на Босна и Херцеговина“, заяви Додик.
„Трябва да реагираме на това, което ще бъде решено днес, в частност ще попитаме подписалите Дейтънското споразумение да се дистанцират от Върховният представител и да поискат премахването на неговата институция“, добави Додик.
Изявлението идва след като главната партия на бошняците в страната, „Партията на Демократичното действие“, прие декларация за своите дългосрочни планове. В нея се отбелязва, че тя ще цели приемането на „босненски език“ като официален за всички граждани на Босна.
Според Додик това е директно нарушение на Дейтънските споразумения от 1995 г., които прекратиха войната в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Посолството на САЩ изрази „загриженост“ по повод изявленията на Додик за отцепване

„Вечер“ (Македония): Посолството на САЩ изрази „загриженост“ по повод изявленията на Додик за отцепване

19 Септември 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сараево. Посолството на САЩ в Босна и Херцеговина разпространи съобщение, в което сподели загриженост относно възгледите, изразени в декларацията на „Партията на демократичното действие“ на Бакир Изербегович за конституционните промени и създаването на Република Босна и Херцеговина, като посочват, че Дейтънското споразумение и Основният закон на страната не дават право на отделяне на отделните ентитети, съобщава електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Също така се оценява, че всяка промяна във вътрешната организация на БиХ трябва да бъде приета в съответствие с процедурите, установени в Конституцията, които изискват подкрепата на всички съставни народи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Милорад Додик не иска гражданска БиХ, заплаши с отцепване

„Фактор“ (Македония): Милорад Додик не иска гражданска БиХ, заплаши с отцепване

19 Септември 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Председателят на политическата партия Съюз на независимите социалдемократи (СНСД) Милорад Додик обяви предприемането на нови радикални стъпки в Босна и Херцеговина, където – съгласно думите му, цари хаос и политическа криза, съобщава македонското електронно издание „Фактор“.
Стъпката на Додик е в отговор на решението на „Партията на демократичното действие“ да приеме декларация, призоваваща за създаването на Република Босна и Херцеговина като гражданска държава, съставена от региони, а не от отделни ентитети.
Декларацията на партията на Бакир Изетбегович е призив за окончателно разпадане на Босна и Херцеговина, заяви Додик, който е и един от тримата членове на Председателството на БиХ.
„Това, което правят, е пряк призив за дестабилизиране на БиХ и унищожаване на основните принципи. Всички ние в Република Сръбска отхвърляме всяка възможност БиХ да бъде държана извън рамките на двете общности и трите конституционни народа“, заяви Додик пред RTS.
Реакцията на Република Сръбска ще бъде систематична, като опозицията ще запази властта в БиХ и няма да приеме никакви разговори с бошняците, предупреди Додик.
„Партията на демократичното действие трябва да се върне към първоначалното Дейтънско споразумение. Всички неправилни решения, които отнемат правомощията на РС, трябва да бъдат анулирани. Република Сръбска ще предприеме всички мерки, за да го защити“, категоричен бе Додик.
Партията на Бакир Изетбегович миналия уикенд прие програмна декларация, която предвижда установяването на три нива на властта в БиХ, със столица Сараево, което е политически, административен, културен и икономически център на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Партиите от Република Сръбска на среща с Вучич заради декларацията на босненските мюсюлмани за унитарна БиХ

„Вечерне новости“ (Сърбия): Партиите от Република Сръбска на среща с Вучич заради декларацията на босненските мюсюлмани за унитарна БиХ

19 Септември 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Баня Лука/Сараево. В събота от 12 часа (13 българско време) всички депутати от парламентарно представените партии в Република Сръбска (РС) ще проведат среща с президента на Сърбия Александър Вучич, за да го запознаят със ситуацията, предизвикана от новоприетата Програмна декларация на основната политическа сила на босненските мюсюлмани – „Партията на демократическото действие“ (ПДД), която, според босненските сърби, е противоконституционна и нарушава мира в Босна и Херцеговина (БиХ), пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
Това бе обявено в сряда след заседание на Централния комитет на партията на Милорад Додик – „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД). Причината за срещата в Белград е приетата от партията на Бакир Изетбегович декларация, която предвижда формиране на унитарна „република БиХ“.
„Вярваме, че Сърбия, като подписник на Дейтънския мирен договор, трябва да поиска доклад от върховния представител (на международната общност в БиХ) и да оцени дали тя е трябвало да реагира според Дейтънското споразумение и Конституцията. А ние ще искаме от подписниците на член 10 от споразумението да поискат отстраняването на върховния представител“, заяви Додик.
По неговите думи, ако ситуацията в БиХ не съответства на Дейтънското споразумение, тогава трябва да се приложи правото на самоопределение на народите, което е предвидено и в Конституцията на БиХ.
СНСД предложи да бъде насрочена извънредна сесия на скупщината на РС, за да се утвърди делегация от ентитета, предложение за разговор с Федерация БиХ (ФБиХ – хърватско-мюсюлманския ентитет) и Закон за отбраната, Висшия съдебен и прокурорски съвет и косвените данъци. Той каза още, че и други закони са „приети извън Конституцията и без съгласие от РС“.
„Смятаме, че международната общност подкрепи всички трансформации, извършени досега по искане на ПДД. Така направи и сега“, посочи Додик.
Лидерът на босненските сърби е убеден, че сред партиите в РС има консенсус по въпроса и отбеляза, че е водил разговори с опозиционните лидери. СНСД им е направил предложение:
„Нашето предложение беше да напуснат Съвета на министрите на БиХ, а ние да не влезем там, или всички заедно да влезем в институциите на БиХ. Вторият вариант е те да останат и да настояват, че има победители в изборите и да чакаме разрешение на ситуацията, но поне да осигурим съвместно изявление и документ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Опасен удар по Дейтънския мирен договор

„Вечерне новости“ (Сърбия): Опасен удар по Дейтънския мирен договор

17 Септември 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Белград. „Програмната декларация на Партията на демократическото действие (ПДД – най-голямата мюсюлманска партия в Босна и Херцеговина (БиХ)), в която се предвижда създаването на три нива на управление в БиХ е изключително опасна и представлява явен призив за неспазване на Дейтънския мирен договор“, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Това е поредното отваряне на Кутията на Пандора на Балканите и нещо, което не трябва да се приема леко“, подчерта министър-председателят.
В документа, приет от ПДД през почивните дни, пише, че основната дългосрочна цел на фракцията е да се приеме Конституция, според която БиХ ще бъде дефинирана като демократична, регионализирана, правова и социална държава със столица Сараево, който ще бъде политически, административен, културен и икономически център на страната.
Председателстващият Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Мирослав Лайчак заяви, че „БиХ трябва да запази принципа, че един народ не може да бъде надгласуван и изхвърлен от играта, защото това би било опасно за държавата“.
„Мина времето, когато вместо политиците в БиХ решенията вземаше международната общност. Целта не е създаването на някакъв международен протекторат, а чрез помощта БиХ да стане напълно незавивима. В тези области успехът беше постигнат, когато САЩ и ЕС намериха общ език и действаха координирано“, обясни той.
Председателят на сръбската парламентарна комисия за диаспората и сърбите в региона Миодраг Линта смята, че декларацията на ПДД е войнствена и представлява „неофициално обявяване на война на сърбите в Република Сръбска (РС)“.
Сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик заяви, че от канцеларията на върховния представител на международната общност не са намерили за необходимо до се изкажат относно програмния документ на ПДД, а са го направили под натиска на медиите, въпреки че е ясно, че документите са едновременно противоконституционни и анти-Дейтънски. Той посочи, че в отговора на Валентин Инцко се вижда, че те гледат на БиХ като държава, съставена от два ентитета, но никъде не споменават друга детерминанта на същия член на Конституцията, който гласи „три конституционни народа“:
„По този начин и самият върховен представител нарушава разпоредбите на Конституцията на БиХ и се оставя встрани анти-Дейтънската резолюция на ПДД“, обясни лидерът на босненските сърби.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Основната партия на босненските мюсюлмани обяви, че се бори за единна „Република БиХ“, в която ще се говори на бошняшки, сърби и хървати са скандализирани (ОБЗОР)

Основната партия на босненските мюсюлмани обяви, че се бори за единна „Република БиХ“, в която ще се говори на бошняшки, сърби и хървати са скандализирани (ОБЗОР)

17 Септември 2019 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Сараево/Баня Лука/Мостар. Основната мюсюлманска партия в Босна и Херцеговина(БиХ) – „Партията на демократическото действие“ (ПДД) прие декларация, в която обявява за свои дългосрочни цели създаване на „република БиХ“ и премахване на ентитетите чрез промяна на Конституцията,, а едновременно с това налагане на бошняшкия език за всички граждани.
Това предизвика остри реакции от Баня Лука, Белград и Мостар.

Сръбският член на Президиума на БиХ и председател на основната сръбска партия – „Съюза на независимите социалдемократи“ (СНСД) Милорад Додик, цитиран от сараевския ежедневник Dnevni Avaz, призова представителите на всички политически партии и неправителствени организации в Република Сръбска (РС) да се съберат и да отхвърлят каквато и да е възможност за разговор по Програмната декларация на ПДД, която предвижда „република БиХ“.
Както каза той, предложението ще бъде изпратено и до парламента на РС, който да се изясни по въпроса, както и да покаже консенсус, че позициите, които идват от Сараево, няма да бъдат приети лесно.
Додик смята, че е крайно време РС да мобилизира всичките си политически сили и да отхвърли категорично каквато и да е възможност за сътрудничество с партии, които постоянно пренебрегват суверенитета на другите в БиХ.
Додик, коментирайки изявление на лидера на ПДД Бакир Изетбегович, че никога няма да се откаже от "борбата срещу дискриминацията", когато става въпрос за името Република Сръбска, заяви, че това не е нищо ново, тъй като преди това бяха отхвърлени подобни искания при далеч по-лоши обстоятелства.
Той каза, че името на Република Сръбска е вписано в международен документ, като Дейтънското споразумение и че решението е взето от сръбския народ.
„Ясно са ни изпратили съобщение, че не сме добре дошли в БиХ и ние няма да бъдем в тази БиХ“, каза Додик.
Лидерът на босненските сърби също така оцени, че е крайно време международният фактор да разбере какво се върши в страната и че ще е ясно, че те са само на едната страна, ако не се отнасят към това, както са направили с по-ранните искания на сръбската страна.
В изказване, цитирано от белградската „Политика“, Додик посочва, че Програмната декларация на ПДД предвижда основаване на „република БиХ“ и премахване на ентитетите и заплашва стабилността в целия регион. Той е категоричен, че никаква „република БиХ“ не е възможна.
Според думите му в интервю пред сръбската „ТВ Пинк“, централизирана „република БиХ“, премахване на Република Сръбска и приемане на бошняшкия език за всички граждани, каквито са посочените дългосрочни цели в декларацията на ПДД, противоречат на интересите на сръбския народ.
„Никаква „република БиХ“ не е възможна. Ние имаме своята РС. Ако мюсюлманите искат да правят своя „република БиХ“, могат да го направят в петте кантона, които управляват, в РС те не могат да разчитат и на един инч“, заяви лидерът на босненските сърби.

Президентът на Сърбия Александър Вучич, от своя страна, заяви, че Белград ще даде своята оценка за Програмната декларация на ПДД, която предвижда промяна на Конституцията и основаване на „република БиХ“, като посочи, че всяко заиграване с разрушаване на принципите от Дейтънското споразумение би означавало големи проблеми.
Сръбският лидер, цитиран от сръбския ежедневник Blic, отбеляза, че Програмната декларация на ПДД е много по-важен документ, отколкото някой би си представил и че Сърбия ще се отнесе сериозно към нея.
„Ние сме една от страните-подписници, която е гарант за прилагането на Дейтънския мирен договор и мирът и стабилността са от първостепенно значение за нас. Всяко заиграване с разрушаване на принципите на Дейтън би означавало големи проблеми за всички нас“, заяви Вучич пред журналистите.
Той посочва, че всяко решение в БиХ трябва да е резултат от споразумение между сърбите, хърватите и босненците, защото всичко останало не би водило в правилната посока.

Председателстващият Камарата на народите в Парламента на БиХ Никола Шпирич подчерта пред агенция SRNA (от Република Сръбска), че Програмната декларация на ПДД е потвърдила, че целите на тази партия не са се променили от 1991 година, когато тя е оглавена от Алия Изетбегович и че нейното ръководство продължава да е във военните окопи, където нейните интереси за защитавали муджахидините.
„Когато наскоро предупредих, че има непосредствена опасност, възгледите и позициите на членовете на отряда „Ел Муджахид“ и сегашното бошняшко политическо ръководство да съвпадат, много оцениха моето изявление като непремерено в този момент“, заяви политикът, като посочи, че в този момент се е разбрало каква е десетилетната цел на ПДД и по какъв начин тя вижда БиХ.
„На сцената е, както вече предупредих, добре маскиран пълзящ шариат и това се потвърждава от Декларацията на ПДД, в която няма дори М от мултиетничност. Никой от сърбите не може да счита БиХ за своя, когато тя е направена според разбиранията на ПДД“, констатира Шпирич.
„Сърбите разбират отлично какво им казаха от Конгреса на ПДД и тези, които не са били наясно досега, със сигурност ще отворят очите си. Остава международната общност да разбере посланията на своите фаворити от ПДД и да се запита кой отхвърля лозунга "цяло от три части“ завърши Шпирич, който е бивш заместник-председател на СНСД.

Дори председателят на опозиционната сръбска Партията на демократическия прогрес (ПДП), Бранислав Боренович заяви, че ПДД се връща към мрачното минало и че мечтите им за Република БиХ ще останат само мъртва буква на хартията на програмната декларация, приета на партийния конгрес.
„С резолюцията, приета на Конгреса, която е напълно неприемлива за сръбския народ и Република Сръбска, ПДД трайно се изключва от всякакви споразумения и потенциални коалиции с която и да е партия от Сръбска, която държи на Дейтънското споразумение и спазва конституционния ред на тази страна“, каза Боренович в писмено изявление, цитирано от Dnevni Avaz.
Той посочва, че ПДД се връща към тъмното минало, вместо да върви напред, да се модернизира и като най-голямата партия от босненския народ, работи за по-добри отношения с други нации
Боренович посочи, че никаква реорганизация и регионализация на БиХ не подлежи на обсъждане.
„В миналото сме имали подобни опити, като Прудското споразумение, а що се отнася до нас, Република Сръбска е постоянна категория, международно проверена и, както много пъти преди, ще устоим на опитите за създаване на единна БиХ“, категоричен е лидерът на опозицията в РС.
Относно съобщението на президента на ПДД Бакир Изетбегович, че няма да се откаже от това да замени името на Република Сръбска, Боренович изтъква, че днес, както никога досега, ясно се вижда, че онези, които се кълнат в БиХ, като ПДД, ръководят страната в напълно погрешна посока.

Лидерът на основната партия на хърватите в БиХ – Хърватския демократичен съюз (ХДС) Драган Чович също смята, че идеята на ПДД е абсолютно неприемлива, тъй като БиХ е етническа разделена страна, която може да бъде управлявана само чрез федерализъм
„Играта на картата с числа и „гражданство“, за да се гарантира господството на един народ, е неприемливо и рисковано за БиХ“, каза Чович пред хърватския вестник Vecernji list, който излиза и в БиХ.
Като подчерта, че трите конституционни народа трябва да бъдат равноправни, лидерът на босненските хървати посочи, че без конституционност и равноправност на хърватите няма да има и БиХ.
„Ако хърватският народ изчезне от политическата сцена, страхувам се, че тогава ще бъде отворен пътят за разделението на БиХ между другите два народа“, каза Чович.
Във връзка с другите текущи проблеми в страната, Чович заяви, че споразумението за формиране на правителството, което беше подписано от лидерите на СНСД Милорад Додик и ПДД Бакир Изетбегович, не се е провалило и че е необходимо да се работи и да се създаде средата, която да бъде изпълнена изцяло, защото е съставена от седем до осем ключови елемента за функциониране на Босна и Херцеговина.
Според него обуславянето на формирането на правителството чрез Годишния национален план (ANP) е само инструмент за блокада, защото това е технически въпрос, който се налага като политически.
Чович подчерта, че избирането на двама членове на Президиума с босненски гласове е поражение за цяла БиХ, а не само за хърватите, които нямат свой представител там и затова БиХ трябва да бъде организирана по такъв начин, че и трите конституционни народа да имат свой отделен глас.
Той казва, че ХДС БиХ провежда силно балансирана политика между политическо Сараево и Баня Лука и че това ще продължи и в бъдеще.
Лидерът на босненските хървати подчерта, че БиХ вече се е превърнала в „гореща точка“ за мигрантите, тъй като няма инфраструктура и администрация, които да се справят с проблема.

Формирането на правителство на национално ниво в Босна и Херцеговина е блокирано заради спорове между членовете на Президиума на Босна и Хецеговина.
Представителите на хърватите и бошняците – Желко Комшич и Шефик Джаферович поставят като условие Република Сръбска, в лицето на своя представител Милорад Додик, да се съгласи с приемането на Годишен национален план за членство на страната в НАТО и по-нататъшна интеграция на БиХ в Алианса. Сърбите са категорично против и в тази връзка страната няма Съвет на министрите (правителство) близо една година след провеждането на общите избори в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.