НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисар Людмил Петров: По-голямата част от работниците във фирмата във Франция са нямали  договори

Комисар Людмил Петров: По-голямата част от работниците във фирмата във Франция са нямали договори

24 Септември 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. По-голямата част от работниците във фирмата във Франция са нямали договори. Това каза на брифинг началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП комисар Людмил Попов във връзка с съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Има минимален брой открити при претърсванията такива договори, а повечето лица нямат никакви договори. Хората на място се оплакват, даже е имало хора, които са искали да се махнат, но е нямало къде да отидат, нито са знаели език, нито са имали средства, са оставали да работят до края. Повечето са се връщали, както са отишли. Всичките пари са им взети от българската фирма, която им е била работодател там“, каза още той.
Наблюдаващият прокурор Евгения Деянова допълни, че при извършените претърсвания на територията на България са били открити в дома на участниците в групата множество документи, които целят да създадат привиден легален поток на парите. „Тоест имаше договори за дарение между участниците в групата, дори такива от порядъка на 40 хиляди евро и по-малки суми, разбира се. Освен това бяха намерени разписки за закупени стоки, цигари и алкохол, а впоследствие при реализацията във Франция бяха открити множество стекове цигари, както и самите пострадали съобщиха, че участниците в групата са им продавали един стек на цена 60-70 евро. Те са им давали стековете и после са им удържали такава цена за един стек от полученото възнаграждение“, обясни още Деянова.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Людмил Попов, ГДБОП: Постъпвали са много сигнали преди разследването за експлоатацията на хора във Франция

Комисар Людмил Попов, ГДБОП: Постъпвали са много сигнали преди разследването за експлоатацията на хора във Франция

24 Септември 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Постъпвали са много сигнали преди разследването за експлоатацията на хора във Франция. Това каза на брифинг началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП комисар Людмил Попов във връзка с съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Преди да почне разследването в ГДБОП са постъпвали много сигнали от различни хора, които са ходили да работят сезонна работа, не са получавали възнаграждения или са получавали по-малки възнаграждения. Съвместно с колегите от Франция започнахме работа по този случай. Колегите от Франция също са много доволни от българската прокуратура и от нас. Българските работодатели са набирали лица от много региони – Търговищко, Бургаско, Шуменско. Българските колеги, които бяха на место с френските колеги откриха множество бусове, с които са транспортирани незаконно работниците“, допълни още комисар Попов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

167 души са жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация

167 души са жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация

24 Септември 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. 167 души, които са жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация. Това каза ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров, относно съвместното разследване на български и френски власти на международна престъпна група, извършваща трудова експлоатация, предаде репортер на Агенция "Фокус". Възнаграждението, което са присвоявали е влагано в имоти във Франция от страна на българските участници в групата. Това каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.
Евгения Деянова обясни, че са закупували имоти, открили са си магазин, търгували са със стоки там, паради което нашето разследване е насочено и към изпиране на пари, придобити в резултат на тази престъпна дейност. „Възнаграждението, което е трябвало да получават работниците е в порядъка на 1700 евро, което обаче не се е случило, защото участниците български граждани на място във Франция са удържали това, което са платили на работниците за прехрана, удържали са по 200 евро за транспорт, каквато уговорка не е имало и други разходи. В крайна сметка голяма част от българските работници са оставали с почти нулево заработено възнаграждение, в някои от случаите, дори недостигащо да се върнат в България“, каза още прокурорът. „Характерното за тези лица, потърсили този начин за осигуряване на доходи, че това са хора с нисък социален статус, с недобър социален опит“, допълни тя.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На брифинг на СП и ГДБОП ще бъде предоставена информация за съвместното разследване с френски институции срещу международна организирана престъпна група за трудова експлоатация

На брифинг на СП и ГДБОП ще бъде предоставена информация за съвместното разследване с френски институции срещу международна организирана престъпна група за трудова експлоатация

24 Септември 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. От 14.30 часа, в сградата на „Черковна“ 90 в столицата, ще бъде даден брифинг на Специализираната прокуратура (СП) и ГДБОП. Ще бъде предоставена информация за съвместното разследване с френските полицейски и съдебни органи срещу международна организирана престъпна група за трудова експлоатация. Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Информация ще предоставят ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и Людмил Попов, началник на отдел „Противодействие на трафика на хора“ в ГДБОП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“: Общо 167 българи са спасени от робство във Франция

„Канал 5“: Общо 167 българи са спасени от робство във Франция

24 Септември 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София/Лион. Общо 167 жертви на съвременното робство от България, работили за френски винопроизводители, са спасени в акция за превенция на организираната престъпност, предава скопската телевизия „Канал 5“, като се позовава на информация от Европейската полицейска служба (Европол).
Миналата седмица френските власти са арестували четирима заподозрени - трима българи и един французин - след като са идентифицирали 167 възможни жертви на съвременното робство, наети в четири компании за производство на вино близо до Лион, съобщи полицейската агенция на ЕС.
„Българските членове на групата отговарят за наемането на персонал в България, докато французинът е организирал логистиката, включително настаняването на работниците", поясни говорител на Европол.
Работниците са били наети чрез законна агенция по заетостта в България и им е било казано, че ще заработват поо 60 евро на ден. Обещано им е също и поемането на всички разходи за транспорт и настаняване, допълниха от Европол.
Те обаче са били настанени в лагери, без средства за храна и когато договорите им изтекли, не получили обещаната сума. Мнозина от жертвите не са разполагали със средства, за да се завърнат обратно в България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Европол проверява френски винопроизводители заради българи, жертва на „съвременно робство“

Reuters: Европол проверява френски винопроизводители заради българи, жертва на „съвременно робство“

24 Септември 2019 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Лион. Разкрити са повече от 165 заподозрени жертви на съвременно робство от България, работещи за френски винопроизводители след разбиване на престъпна мрежа , съобщи Европол в понеделник, цитиран от Reuters.
Френските полицейски служители арестуваха четирима заподозрени - трима от България, един от Франция - миналата седмица, след като идентифицираха около 167 потенциални роби, наети от четири лозаро-винарски компании в близост до източния град Лион, според европейската полицейска агенция.
Трафикът на труд се увеличава на континента и е изпреварил сексуалната експлоатация като основна форма на робство в много европейски държави, съобщи Съветът на Европа миналата година.
„Българските членове на групата отговарят за наемането на персонал в България, докато френският член организира логистика, включително организиране на настаняване на работниците“, заяви говорител на Европол, който подкрепи разследването.
Европол не отговори на искане за предоставяне на допълнителни подробности до крайния срок, докато френската и българската полиция не бяха открити от агенцията за коментар
Работниците бяха наети от законна агенция по заетостта в България, казаха, че ще получават 60 евро (66 долара) на ден и ще им бъдат покрити транспортните и жилищните разходи, съобщи Европол.
Те обаче са били принудени да живеят в къмпинг, като са им били приспаднати пари от заплатите им за храна и са им отказани пълните суми, които им бяха обещани, когато договорите им са приключили - оставяйки мнозина да не могат да си позволят връщането в България , добави агенцията
Престъпната мрежа перяла приходите чрез имоти във Франция, според Европол, който свързва най-малко 1000 правоприлагащи агенции от около 40 държави.
През юли Европол стартира работна група за разкриване на престъпни групи, участващи в трафик на хора и контрабанда на мигранти, като предупреди, че бандите използват все по-необичайни тактики като използването на джетове и яхти за придвижване на хората.
Според оценката на агенцията по труда на ООН около 25 милиона души в световен мащаб са държани да полагат принудителен труд - от ферми и фабрики до риболовни кораби.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Европол проверява френски винопроизводители заради българи, жертва на „съвременно робство“

Reuters: Европол проверява френски винопроизводители заради българи, жертва на „съвременно робство“

23 Септември 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Лион. Разкрити са повече от 165 заподозрени жертви на съвременно робство от България, работещи за френски винопроизводители след разбиване на престъпна мрежа , съобщи Европол в понеделник, цитиран от Reuters.
Френските полицейски служители арестуваха четирима заподозрени - трима от България, един от Франция - миналата седмица, след като идентифицираха около 167 потенциални роби, наети от четири лозаро-винарски компании в близост до източния град Лион, според европейската полицейска агенция.
Трафикът на труд се увеличава на континента и е изпреварил сексуалната експлоатация като основна форма на робство в много европейски държави, съобщи Съветът на Европа миналата година.
„Българските членове на групата отговарят за наемането на персонал в България, докато френският член организира логистика, включително организиране на настаняване на работниците“, заяви говорител на Европол, който подкрепи разследването.
Европол не отговори на искане за предоставяне на допълнителни подробности до крайния срок, докато френската и българската полиция не бяха открити от агенцията за коментар
Работниците бяха наети от законна агенция по заетостта в България, казаха, че ще получават 60 евро (66 долара) на ден и ще им бъдат покрити транспортните и жилищните разходи, съобщи Европол.
Те обаче са били принудени да живеят в къмпинг, като са им били приспаднати пари от заплатите им за храна и са им отказани пълните суми, които им бяха обещани, когато договорите им са приключили - оставяйки мнозина да не могат да си позволят връщането в България , добави агенцията
Престъпната мрежа перяла приходите чрез имоти във Франция, според Европол, който свързва най-малко 1000 правоприлагащи агенции от около 40 държави.
През юли Европол стартира работна група за разкриване на престъпни групи, участващи в трафик на хора и контрабанда на мигранти, като предупреди, че бандите използват все по-необичайни тактики като използването на джетове и яхти за придвижване на хората.
Според оценката на агенцията по труда на ООН около 25 милиона души в световен мащаб са държани да полагат принудителен труд - от ферми и фабрики до риболовни кораби.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.