НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата

България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата

19 Септември 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата. Подкрепа за сключване на споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и фондация „Пруско културно наследство”, която управлява всички държавни музеи и галерии на територията на град Берлин, получи министър Боил Банов от сенатора по културните и европейските въпроси на провинцията д-р Клаус Ледерер. Двамата се срещнаха в рамките на работното посещение на министъра на културата в Германия, съобщиха от пресцентъра на министерството. Във фондацията участват представители на всички 16 федерални провинции, с които могат да се провеждат допълнителни разговори за размяна на изложби и колекции, представящи богатото наследство на двете страни. По време на срещата беше обсъдена взаимната полза от размяната на събития и опит във всички сфери на изкуството, културата, медиите и законодателството.
Други конкретни проекти, по които Българският културен институт в Берлин търси подкрепа за реализация, са: изграждането на инсталацията „Българските букви” на брега на река Шпрее и провеждане на конкурс за млади пианисти, които изпълняват български композитори, са предвидени да бъдат реализирани следващата година.
Министър Боил Банов и българската делегация посетиха и централата на европейската организация „Традуки“, където проведоха разговор с Антие Контиус, ръководител мрежата за преводи и изп. дир. на фондация „Самуел Фишер“. По време на срещата бяха изтъкнати предимствата за авторите и книгоиздателите от включването на България като пълноправен член на организацията, което предстои да бъде одобрено от Народното събрание. Едно от предложенията на министър Банов, което беше прието от домакините, е следващото заседание на Управителния съвет на организацията да е в София през ноември следващата година. Уточнено беше и през март 2020 г. България да участва със свой щанд на Лайпцигския панаир на книгата.
От сътрудничеството в областта на преводите ще спечелят и сценичните изкуства, които ще разширят възможностите за поставяне на произведения от чужди автори, подчерта министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 200 археологически находки връща министър Боил Банов от Германия

Над 200 археологически находки връща министър Боил Банов от Германия

19 Септември 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Точно 202 ценни археологически находки връща в България министърът на културата Боил Банов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Той прие ценните предмети на специална церемония в българското посолство в Берлин днес, в присъствието на представители на държавния министър по въпросите на културата и медиите на Германия и българското Министерство на културата, дипломати и представители на службите на двете страни.
Културните ценности са задържани при опит да бъдат продадени на пазара на антики, благодарение на ефективното сътрудничество между Федералното министерство на финансите, Главната митническа служба в Берлин, Баварската държавна служба за криминални разследвания и българските институции - Националния археологически институт и посолството на страната ни в германската столица.
„Благодаря на германските и на българските служби, на Федералното правителство и на българското посолство за техния професионализъм и работа по превенцията на трафика на културни ценности. Мисля, че заедно даваме един ясен знак към всички, които имат намерение да вършат подобни престъпления и незаконна търговия с антики. Ако случаите занапред стават по-редки, то ще означава, че сме успели в целите, които сме си поставили“, каза министърът на културата при получаването на артефактите. „Мястото на културното наследство е в музеите и в галериите, достъпно за учените и публиката“, допълни министър Боил Банов. Той изрази надежда, че институциите на европейско ниво ще продължат да работят заедно и за предотвратяването и разкриването и на други подобни престъпления с цел опазване на общото историческо наследство.
„Този акт съответства напълно с целите на Закона за защита на културните ценности, който влезе в сила през 2016 г.: Германия не трябва да предлага пазар на обекти, които са напуснали нелегално страните си на произход“, каза в приветствие от името на държавния министър по въпросите на културата и медиите проф. Моника Грютерс, д-р Ян Оле Пюшел, директор на Дирекция „Филм, медии и международна дейност“. Той подчерта огромното значение на диалога не само между германските и българските власти, но и на равнище ЕС за защита на културните ценности, включително по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и по неотдавна приетия регламент за ефективни правила за внос и защита на културните ценности от трети страни.
По време на работното посещение в Германия министърът на културата Боил Банов ще се срещне и със сенатора по културните и европейските въпроси на провинция Берлин д-р Клаус Ледерер. Предстои двамата да обсъдят не само престъпленията с културни ценности, но и възможностите за разширяване на двустранния обмен във всички области на изкуството и културата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.