НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таня Цанева, ЦИК: Прието е становище по отношение на отпуските на кандидатите за кметове и общински съветници на местните избори

Таня Цанева, ЦИК: Прието е становище по отношение на отпуските на кандидатите за кметове и общински съветници на местните избори

19 Септември 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
София. Прието е становище по отношение на отпуските на кандидатите за кметове и общински съветници на местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева по време на редовен брифинг във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите местни избори на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В случая на кандидатите за действащ кмет, който е отново кандидат за нов мандат, самите те определят със своя заповед един от своите заместници, отговорно лице и задължително излизат в отпуск по свое усмотрение без значение дали ще бъде платен, или неплатен отпуск. Той продължава до полагане на клетва. По отношение на кандидатите за общински съветници, които в момента са кметове, законът е категоричен, че те не излизат в платен отпуск или неплатен, а те излизат само за времето, в което ще участват в предизборната кампания. По отношение на населените места, където няма да се провеждат избори за кмет на кметство, действащите кметове, които не са се регистрирали като кандидати, ще изпълняват задълженията си до изтичане на мандата“, добави още Цанева.
От брифинга стана ясно, че към момента в ЦИК са постъпили общо 3 сигнала и 14 жалби, които своевременно се разглеждат и се препращат до ВАС. „Днес отхвърлихме две решения на общинските избирателни комисии, които бяха отказали регистрация на една партия и една коалиция, за ново разглеждане, тъй като решенията на комисията не са били законосъобразни“, добави още тя.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Цанева, ЦИК: „Информационно обслужване“ ще отговаря за компютърната обработка на местните избори

Таня Цанева, ЦИК: „Информационно обслужване“ ще отговаря за компютърната обработка на местните избори

19 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. „Информационно обслужване“ ще отговаря за компютърната обработка на местните избори. Това каза говорителят на ЦИК Таня Цанева по време на редове брифинг във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите местни избори на 27 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. ЦИК е приела и решения във връзка с техническата характеристика на бюлетините и методическите указания по отношение на работата на общинските избирателни комисии. Прието е и решение относно процедурата за провеждане на жребий по отношение на поредните номера на партиите и коалициите. Той ще се проведе на 25 септември в 10.00 часа в Източното крило на ЦИК. Цанева припомни, че предварителните списъци на имащите право на глас в местните избори вече са публикувани. За улеснение на избирателите всеки гражданин може да провери дали е в списъка и има ли съответните изборни права. Проверките се правят чрез интернет страницата на ГД ГРАО, чрез СМС или на номер 0800 1 4726.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.