НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. прокурор Сотир Цацаров: В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване

Гл. прокурор Сотир Цацаров: В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване

18 Септември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По отношение на седемте случаи, които бяха разгледани нарушения няма. В крайна сметка законът позволява тези безобразие. В два други случая са използвани неистински документи и съответно се води разследване за тях", каза още Цацаров във връзка с казаното от него в Комисия, че при тези случаи са използвани фалшиви препоръки от министъра на транспорта.
"Едната теза е, че ние трябва да поддържаме българите, които са извън пределите на нашата страна. От друга страна, ако под тази теза ние прикрием възможността граждани на съседни нам страни, които не са членки на ЕС да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение, това поставя много големи въпросителни", допълни Цацаров. Според него това поставя една по-голяма въпросителна относно действителните им намерения. "Те българи по произход ли са и искат българския паспорт, защото имат български дух и са българи по произход или са българи по произход само на базата на едно църковно удостоверение", допълни още Цацаров.
Във връзка с изслушването си в комисията за българското гражданство, Цацаров коментира: "Според мен са възможни два подхода. единият е да бъдат лимитирани стриктно възможностите, при които може да се получава българско гражданство чрез инвестиции. Освен това да бъде въведен контролен механизъм, който да установява, че инвестицията, която е направена и която е послужила за придобиване на българско гражданство се поддържа във времето според изискването на закона. По сега действащия закон трябва да поддържаш тази инвестиция поне две години. Такъв контролен механизъм няма. Липсата му води до правене на инвестиция по възможно най-лесния начин - закупуване на държавни ценни книжа и освобождаването от тази инвестиция дори непосредствено преди издаването на указа. Това е единият подход. Вторият е да бъде отменена изцяло разпоредбата, с която може да се придобива гражданство срещу инвестиции", допълни още Цацаров. По думите му сега има възможност за придобиване на гражданство за заслуги към държавата. Цацаров посочи, че е привърженик на втория подход. "В крайна сметка една форма на почетно гражданство при крупна инвестиция може да оправдае и да доведе до ситуация, при която истински крупен инвеститор получи българско гражданство като признание за неговата инвестиция", допълни още Цацаров. На въпрос какво се случва с държавната агенция за българите в чужбина, Цацаров посочи, че последната му информация е, че се готви обвинителен акт. "Това, което забави обвинителният акт, всъщност беше изготвянето на веществените доказателствени средства от Държавна агенция "Технически операции", допълни още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: До момента в 7 случая съм предложил отмяна на  придобито българско гражданство

Гл. прокурор Сотир Цацаров: До момента в 7 случая съм предложил отмяна на придобито българско гражданство

18 Септември 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. До момента в 7 случая съм предложил отмяна на придобито българско гражданство. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си по Комисията по паспортите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "В резултат на извършваните проверки не само по отношение на механизма на придобиване на българско гражданство, но и на това, което най-общо можем да наречем спазване на задължението за поддържане на инвестициите за две годишен период или за поне двегодишен, са установени случаи, в които тези инвестиции въобще не са поддържани, дори не са поддържани за времето от момента, в който са направени, до момента, в който е издаден указ за придобиване на българско гражданство. На практика в резултат на проверките, които са осъществени по подадени материали от ДАНС, след това проверки от прокурори от Върховната касационна прокуратура, на базата на тях до момента в 7 случая аз съм предложил на министъра на правосъдието да упражни своето правомощия по чл. 34 от Закона за българското гражданството. Това означава да предложи на президента на републиката да издаде указ за отмяна на натурализацията, направо казано за отмяна на придобитото българско гражданство", допълни още Цацаров. По думите му два от случаите са за граждани от Руската федерация, в три от случаите са граждани на Египет, един от Пакистан и един от Кралство Йордания. "Във всички тези седем случаи. Това са случаи от момента на предното изслушване, досега, т.е. проверките продължават и могат да се появят и нови случаи, причините, на които се основават предложенията за отмяна, са неспазване на задължението за поддържане на инвестициите. Цитирах ви седем случая. От тези седем всичките формата на инвестициите е закупени държавни ценни книжа. От всичките тези седем случая само по един от цитираните случаи направеното вложение инвестиция, т.е. закупените държавни ценни книжа са били съхранявани около 6 месеца, вместо поне две години, след издаването на указа за придобиване на българско гражданство", каза Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите

18 Септември 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието ще се проведе от 16.30 часа в зала 132.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. „За“ проекторешението гласуваха 161 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 4. Създадената комисия работи разполагаше с 3-месечен срок за работа.
Инициативата за създаване на комисията бе на ПГ на ДПС. По предложение на „Обединени патриоти“ комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля". На 27 март Народното събрание удължи с 3 месеца работата на Временната анкетна комисия. Предложението бе направено от нейния председател Йордан Цоне и се обуславя от необходимостта от допълнително време за запознаване с големия обем от информация и проучването ѝ, както и изслушването на институции и компетентни органи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.