НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Гл. прокурор Сотир Цацаров: В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване

Гл. прокурор Сотир Цацаров: В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване

18 Септември 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. В два други случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване. Това каза гл. прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По отношение на седемте случаи, които бяха разгледани нарушения няма. В крайна сметка законът позволява тези безобразие. В два други случая са използвани неистински документи и съответно се води разследване за тях", каза още Цацаров във връзка с казаното от него в Комисия, че при тези случаи са използвани фалшиви препоръки от министъра на транспорта.
"Едната теза е, че ние трябва да поддържаме българите, които са извън пределите на нашата страна. От друга страна, ако под тази теза ние прикрием възможността граждани на съседни нам страни, които не са членки на ЕС да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение, това поставя много големи въпросителни", допълни Цацаров. Според него това поставя една по-голяма въпросителна относно действителните им намерения. "Те българи по произход ли са и искат българския паспорт, защото имат български дух и са българи по произход или са българи по произход само на базата на едно църковно удостоверение", допълни още Цацаров.
Във връзка с изслушването си в комисията за българското гражданство, Цацаров коментира: "Според мен са възможни два подхода. единият е да бъдат лимитирани стриктно възможностите, при които може да се получава българско гражданство чрез инвестиции. Освен това да бъде въведен контролен механизъм, който да установява, че инвестицията, която е направена и която е послужила за придобиване на българско гражданство се поддържа във времето според изискването на закона. По сега действащия закон трябва да поддържаш тази инвестиция поне две години. Такъв контролен механизъм няма. Липсата му води до правене на инвестиция по възможно най-лесния начин - закупуване на държавни ценни книжа и освобождаването от тази инвестиция дори непосредствено преди издаването на указа. Това е единият подход. Вторият е да бъде отменена изцяло разпоредбата, с която може да се придобива гражданство срещу инвестиции", допълни още Цацаров. По думите му сега има възможност за придобиване на гражданство за заслуги към държавата. Цацаров посочи, че е привърженик на втория подход. "В крайна сметка една форма на почетно гражданство при крупна инвестиция може да оправдае и да доведе до ситуация, при която истински крупен инвеститор получи българско гражданство като признание за неговата инвестиция", допълни още Цацаров. На въпрос какво се случва с държавната агенция за българите в чужбина, Цацаров посочи, че последната му информация е, че се готви обвинителен акт. "Това, което забави обвинителният акт, всъщност беше изготвянето на веществените доказателствени средства от Държавна агенция "Технически операции", допълни още Цацаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор  Сотир Цацаров: Трябва да бъде променена възможността да даване на българско гражданство за инвестиция

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Трябва да бъде променена възможността да даване на българско гражданство за инвестиция

18 Септември 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде променена възможността да даване на българско гражданство за инвестиция. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването си по Комисията по паспортите, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Проблемът е, че просто липсва, каквато и да е възможност за достъп до информация, проверка или контрол. Дори към момента на подписване на указа, такава информация не може да бъде добита. Отделен е въпроса, че придобиването на инвестиционно гражданство в много случаи е било установено в резултат на действащи канали, свързани с определени адвокатски кантори и с набавянето със съответния образцов набор от документи", допълни още Цацаров. "Вторият подход, който пак е въпрос на ваша преценка е съвсем друг. То е да бъде обмислено, аз съм привърженик на него, но някой би казал, че би бил твърде рестриктивен, дали въобще е необходима разпоредба като тази на чл. 14а в Закона за българското гражданство да съществува. Дали сме, не става дума, че сме изостанала или друга държава, но дали наистина можем да даваме българско гражданство за направени инвестиции. Ако наистина има крупен инвеститор, който може да получи българско гражданство, като признание на направената огромна инвестиция, която действиетлно е направил в икономиката на страната, той може да направи други хипотези. Да отваряме така широко вратата за всеки дошъл от някъде, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин", заяви още Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите

18 Септември 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде изслушан в Комисията за паспортите. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието ще се проведе от 16.30 часа в зала 132.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 14 декември 2018 г. парламентът създаде Временна анкетна комисия за проучване на всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандалната подкупна схема при придобиване на българско гражданство от чужди граждани. „За“ проекторешението гласуваха 161 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 4. Създадената комисия работи разполагаше с 3-месечен срок за работа.
Инициативата за създаване на комисията бе на ПГ на ДПС. По предложение на „Обединени патриоти“ комисията се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип. За председател на комисията бе избран Йордан Цонев от ДПС, за заместник-председател Тома Биков от ГЕРБ. Членове на комисията са още: Маноил Манев, Десислава Костадинова - Гушева, Емилия Милкова, Красен Кръстев, Станислав Иванов и Александър Ненков от ГЕРБ, Иван Иванов, Крум Зарков, Пенчо Милков, Таско Ерменков и Тодор Байчев от БСП, Юлиян Ангелов и Красимир Богданов от "Обединени патриоти", Хамид Хамид от ДПС и Андон Дончев от „Воля". На 27 март Народното събрание удължи с 3 месеца работата на Временната анкетна комисия. Предложението бе направено от нейния председател Йордан Цоне и се обуславя от необходимостта от допълнително време за запознаване с големия обем от информация и проучването ѝ, както и изслушването на институции и компетентни органи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.