НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Украинското външно министерство обяви подготовката на пакет от предложения за жителите на Донбас

РИА Новости: Украинското външно министерство обяви подготовката на пакет от предложения за жителите на Донбас

15 Септември 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна Вадим Пристайко по време на годишния стратегически форум в Ялта, заяви, че властите в страната подготвят редица предложения за улесняване на живота на хората, живеещи на територията на Донбас, която не е контролирана от Киев, предава РИА Новости, като се позовава на украински източници.
Ръководителят на украинското външно министерство подчерта, че президентът на страната Владимир Зеленски иска да стигне до окончателно решение на ситуацията в Донбас.
Мерките ще бъдат свързани с поправяне на моста при Луганск и извеждане на украинските войски от областта.
"Готови сме да опростим живота на хората, за това е нужно те да слушат радиото и да гледат телевизия.“
Министърът отбеляза, че тези мерки ще се различават от предложенията на предишните органи.
По-рано Зеленски обяви подготовката за изтегляне на силите за сигурност на Киев в Донбас на два етапа, първо от полигона Златово - Петровско, а след това на цялата територия, след което, според него, ще настъпи пълно прекратяване на огъня.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

ТАСС: Украйна е против пълна амнистия и особен статут на Донбас

15 Септември 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна няма да прави промени в своята конституция, които биха се отнасяли до предоставянето на специален статут на Донбас, тъй като този въпрос е регламентиран от реформата на децентрализацията на страната и не планира да използва механизма за пълна амнистия за страните в конфликта като част от Минските споразумения. Това съобщи в събота външният министър на Украйна Вадим Пристейко, цитиран от TACC.
"Както е записано в споразуменията от Минск? Там се казва, че ще има реформа на украинското законодателство, която се основава на децентрализация. Ние не правим промени в конституцията, продължаваме пътя на конституционната реформа, а основата е децентрализацията. Ние предлагаме страната, която стои зад линията на съприкосновение да разбере: шансът за тяхното развитие е децентрализация. Ние няма да въвеждаме никакви специални и неспециални статути в конституцията ", подчерта той, говорейки в Киев на форума на Ялтинската европейска стратегия (ЯЕС, (YES на английски – бел. ред.)).
В същото време той добави, че Украйна обмисля възможността за компромиси в закона за специалния статут на Донбас, който действа в страната, но се изисква удължаване на неговото действие. "Нашите депутати имат изключително (трудна) задача - как да променим този закон (относно специалния статут на Донбас) или да напишем нов закон. Има много подробности - докъде можем да стигнем в този закон, какви компромиси могат да бъдат направени и от двете страни", каза Пристейко.
Външният министър отбеляза също, че украинската страна не обмисля възможността да предостави пълна амнистия на участниците в конфликта в Донбас като част от преговорите за прилагането на споразуменията от Минск. "През 2015 г. беше приет законът за амнистия, който не предвижда пълна амнистия. Настоящата дипломация не предвижда пълна амнистия", подчерта той.
В основата на мирното уреждане на конфликта в Донбас са споразуменията от Минск. Те предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която би трябвало да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статус на определени региони на Донецка и Луганска области. Засега обаче този план остава нереализиран, тъй като украинската страна напълно отказа да се съобрази с политическите точки на споразумението, позовавайки се на нерешени проблеми на сигурността, коментира TACC.
В събота, изказвайки се на форума на Ялтинската европейска стратегия в Киев, специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Кърт Волкър призова всички точки на Минск да бъдат приложени, включително специалния статут на Донбас, както и амнистията за страните в конфликта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.