НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Фактът, че училищния праг днес прекрачват 148 деца повече означава, че градът се развива

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Фактът, че училищния праг днес прекрачват 148 деца повече означава, че градът се развива

16 Септември 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Обновената образователна инфраструктура, ремонтираните улици, новите пътища са само част от големите успехи на Община Велико Търново. Това каза в приветственото си слово, с което откри кампанията „Десет причини да остана в моето Велико Търново“ кметът инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той откри изложба от 10 пана, които представят съвременното развитие на града и населените места от общината. Освен това инж Панов припомни, че днес училищния праг са прекрачили 148 деца повече, в сравнение с миналата година. Над 60 са семействата, които са се върнали да живеят в Търново и са записали децата си на училище тук. „Това е показателно! Не е вярно, че градът обезлюдява. Всяка година ние имаме естествен прираст, но и хора, които се заселват тук. Това ме амбицира като кмет на общината, както и моя екип, да правим нашия град по-добър и привлекателен за живеене, и най-вече с добра образователна инфраструктура“, допълни още Панов.
Той благодари на екипа си, на представителите на бизнеса и на гражданите, от които получава подкрепа. Освен това Даниел Панов заяви и, че развитието на града с бързи темпове ще продължи и занапред. В тази връзка припомни и наскоро приключилите проекти за ремонт на 38 улици в старата част на града и асфалтирането на над 14 км отсечки в общината, за които са осигурени както държавни, така и европейски средства. Това, по думите му, е само началото за подобряването начина на живот в историческата и духовна столица на страната. Допълни и, че именно получаването на признанието ще донесе нови ползи за града в най-кратки срокове, като не пропусна да благодари на всички общественици, които работиха за това Търново да получи заслужената титла. „За Търново се говори с авторитет и уважение, а така трябваше да бъде и в годините назад. Тук политиците трябва да отчитат и отбелязват преимуществата и всичко онова, което се прави, защото то е факт заради обединението на великотърновци“, каза още кметът.
Специален акцент в новооткритата изложба на пл. „Майка България“ е поставен върху духа, носител на който е Велико Търново, както и върху официалното признание на града за историческа и духовна столица на България.
Изложбата бе съпътствана и от церемония за отличаване на общественици от града, допринесли за развитието му и той да бъде привлекателен младите хора и семейства.
Инициативата е част от популярна национална кампания, организирана от вестник и агенция „Стандарт“ и подкрепена от Община Велико Търново.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Всичко, което правим в общината, трябва да е в името на децата

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Всичко, което правим в общината, трябва да е в името на децата

16 Септември 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. „За мен е голяма чест да съм днес сред Вас, да присъствам на първия учебен ден именно в училище „Иван Вазов” – не само защото сградата е обновена и средата е променена. Това е само 50 процента от всичко, което трябва да има в едно училище. Останалите 50% сте всички Вие – учениците, родителите, учителите – които съм сигурен, че ще дадат завършен вид на едно от елитните старозагорски училища“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на официалното откриване на новата учебна година, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. „Радвайте се на тези детска глъч и смях, защото това е най-голямото щастие, което имаме – да правим всичко, което зависи от нас за тези прекрасни старозагорски деца. Попътен вятър!”, допълни кметът. Той благодари за усърдието на директора на „Иван Вазов“ Динко Цвятков, както и на целия екип от ръководство и преподаватели. Водосвет за здраве и успехи бе отслужен от отец Иван Генов от старозагорския храм „Св . Троица“, с което бе и официално открита обновената инфраструктура. Възпитаниците на „Иван Вазов“ ще трупат знания в изцяло обновена сграда, в която са внедрени всички мерки за енергийна ефективност. Ремонт е извършен още и на вътрешните инсталации, помещения – кабинети, класни стаи, тоалетни. Има нови тротоари около двора на школото, а южната му част е с положен нов асфалт. Средствата за обновяването на едно от големите старозагорски училища са над 2 млн. лева и са по ОП „Региони в растеж 2014 - 2020“.
На откриването присъстваха още председателят на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности към Общинския съвет Николай Диков, секретарят на Общинска администрация Делян Иванов, началникът на РУО – Стара Загора Татяна Димитрова, десетки представители на различни държавни и местни институции, директори на други старозагорски учебни заведения.
Живко Тодоров бе гост и на пъстрото тържество по повод първия учебен звън в СУ „Железник “ в изцяло обновената му сграда. „Ваканцията свърши и е време да започне новата учебна година. Тук има много приятелства, много емоции, много знания и нови умения“, обърна се към учениците кметът на Стара Загора. Тодоров получи поздравления от ръководството на едно от най-големите училища на Балканите, както и специалната му униформа. Директорът Петя Лазарова изрази благодарността на целия екип на „Железник“ за подобрената атмосфера и създадените европейски условия за децата.
Базата на средното училище бе изцяло обновена, за над 5,5 млн. лева, с финансиране по ОП „Региони в растеж 2014 - 2020“. Дейностите включиха - нова дограма, входни врати, настилки в бюфета, атриума и санитарните възли. Основен ремонт бе извършен и на покривите на различните блокове, подмяна на котлите и радиаторите на парната инсталация и други. Изградени са рампи и три асансьора за хора в неравностойно положение. Спортни игрища за футбол и баскетбол, трибуни и фитнес площадка са обособени в двора на училището.
Днес бе дадено началото и на новата академична година в старозагорската Алма матер. „Тракийският университет е много важен за Стара Загора и всички ние се гордеем с него, защото той дава възможност не само на младите и интелигентни старозагорци да останат в своя град, но и привлича студенти от цялата страна и чужбина. Те учат тук, работят, създават семейства“, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров. „Пожелавам ви успешна година! Нека да бъде изпълнена освен с много знания, така и с много емоции, защото студентските години не се връщат. Благодаря на проф. Иван Въшин , който за последен път открива учебната година като ректор. През двата му мандата като ръководител, работихме в тясно сътрудничество и смятам, че успяхме да постигнем добри резултати“, допълни още Тодоров.
За началото на учебната 2019-2020 година гости на тържеството бяха още зам.-председателят на НС Емил Христов, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, депутати, общински съветници, представители на бизнеса, ръководители на образователни и културни институции, ректорският екип и деканското ръководство на ТрУ и други.
Ресорният зам.-кмет по хуманитарните дейности на Община Стара Загора Иванка Сотирова откри учебната година в Детска градина №5 „Мечо Пух“ в Стара Загора. Това е първото общинско детско заведение, което от тази година започва работа по метода на д-р Мария Монтесори за ранно детско развитие. „Поздравявам екипа на директорката Марияна Кутина , която успя да наложи работата по метода Монтесори. На всички деца пожелавам много забавления и да обичат детската си градина. Всички успехи ще бъдат възможни, ако всички ние, деца, учители и родители сме съпричастни и обединени“, каза Иванка Сотирова.
Зам.-кметът даде старт и на новата учебна година и в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Днес учениците влязоха в обновена сграда. „Всички възрасти са съпричастни към празниците на образованието. Община Стара Загора успя да направи сградата на Вашето училище по-приветлива и по-модерна, за да можете да учите в по-добри условия. Колеги, дерзайте, пътят Ви не е лек, но това е нашата мисия. Само с триединството ученици, учители и родители ще постигнете добри резултати“, призова Сотирова.
Зам.-кметът по устройство на територията, строителство и инвестиции инж. Янчо Калоянов поздрави учениците от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Любор Байер". Зам.-кметът по транспорт, обществен ред, екология и чистота Йордан Николов бе гост на тържеството за новата учебна година във Второ основно училище „П. Р. Славейков“.
Зам.-кметът по общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм Красимира Чахова се включи в старта на учебната година в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града

Кметът на Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града

16 Септември 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Дупница. Кметът на Община Дупница Методи Чимев присъства на откриването на новата учебна година в Средното езиково училище в града. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Общината. Гост на откриването на новата учебна година е бил и началникът на Регионално управление на образованието – Кюстендил Мая Стойчева. „Ученици дерзайте, учители-бъдете винаги до тях и предавайте знанията си, а вие родители – подкрепяйте децата си и помагайте на преподавателите”, обърна се в словото си инж.Чимев. Музикална програма и рецитал с участието и на първокласниците са подготвени от училищния съвет. В учебното заведение броят на първокласниците е 96 деца в 4 паралелки.
Венцеслав ИЛЧЕВОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха нова спортна зала в село Труд

Откриха нова спортна зала в село Труд

16 Септември 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Откриха нова спортна зала в село Труд, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от администрацията. Осъществена е дългогодишната мечта на поколения жители на селото – да имат модерна и многофункционална спортна зала. Това бе всеобщото мнение на десетки хора от селото, дошли на откриването на новата зала в двора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ навръх първия учебен ден 16-ти септември, съобщиха още от администрацията на район Марица. Лентата прерязаха кметът Димитър Иванов, председателят на Общински съвет „Марица“ Гергана Трендафилова, заместник-кметове и общински съветници и др. Преди това тържествен водосвет бе отслужен от отец Милан и отец Кирил.
Димитър Иванов подчерта, че построяването на спортното съоръжение в село Труд е най-голямата инвестиция за последните 4 години.
„Днес село Труд има двоен празник – старт на учебната година и откриването на новата зала – осъществена мечта на поколения местни жители. Тя е подарък за децата на село Труд – нашето бъдеще, за нашата гордост – хандбалния клуб на селото, завоювал десетки шампионски титли, за талантливите ни самодейци и за всички хора от селото“, посочи Иванов. Залата е построена за 6 месеца, предсрочно – за 15-ти септември, а не както бе по договор – до 1-ви октомври. Стартът на строителството бе даден на 15-ти март тази година.След два месеца ще бъде изграден и паркинг пред новата спортна зала, ще се ремонтират улиците „Янтра“ и „Никола Петков“, съобщи още кметът.В училището се учат 220 ученици. Сградата е с разгъната застроена площ от 1241 квадратни метра, тя е висока 8 метра и е с 350 седящи места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първокласниците в Добрич получиха като подарък от кмета Йордан Йорданов ученически пособия със символите на града

Първокласниците в Добрич получиха като подарък от кмета Йордан Йорданов ученически пособия със символите на града

16 Септември 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Близо 650 първокласници, с 35 повече от миналата година, прекрачиха училищния праг и бяха посрещнати тържествено във всички училища от техните учители, съобщиха от Община град Добрич. Всеки първокласник получи от кмета Йордан Йорданов по две упражнителни тетрадки по писане и смятане със символи на града, комплект цветни моливчета, светлоотразителна лепенка за раница и лично поздравление. Началото на Новата учебна година започна навсякъде в града с ритуал за издигане на националния трибагреник, под звуците на българския химн „Мила Родино!“. В общинските училища през новата учебна година ще се обучават около 7 430 ученици в 335 паралелки. В детските градини се възпитават и обучават над 2 150 деца. За първи път 535 деца разпределени в 21 първи групи ще прекрачат прага на детските градини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: През настоящата година завършиха всички ремонти по ОП „Региони в растеж“, касаещи образователната инфраструктура

Методи Бисерков, Община Петрич: През настоящата година завършиха всички ремонти по ОП „Региони в растеж“, касаещи образователната инфраструктура

16 Септември 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Петрич. През настоящата година завършиха всички възможни ремонти по Оперативна програма „Региони в растеж“, които касаеха образователната инфраструктура. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник на отдел „Образование“ към Община Петрич. По думите му изцяло е била обновена сградата на Профилирана гимназия „Пейо Яворов“, на ОУ „Гоце Делчев“, както и сградите на няколко детски градини. „Реновацията включваше цялостен ремонт на сградния фонд, което допълнително ще допринесе за подобряване образователно – възпитателния процес. Също така имахме ремонти, които са с текущо естество. Така, че от началото на учебната година, освен че ще започнем с прираст при учениците и при децата в подготвителните групи, материално-техническата база ще бъде сравнително обновена“, каза още Бисерков. Той изрази надежда, че ще бъдат осигурени едни отлични условия за провеждането на обучителния процес.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Само грамотните и напредничавите хора ще изградят модерна България

16 Септември 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Костинброд. Неграмотните хора нямат бъдеще. Само образованите и напредничавите хора ще изградят модерна и просперираща България. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова откри първия учебен ден в Първо основно училище „Васил Левски“ в град Костинброд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Днес една от най-големите ни задачи е да накараме децата да дойдат в училище, да ги привлечем към познанието в това свръхинформирано време. Няма технология, която да замени учителите. Защото освен знанията, те ни учат на добродетели, учат ни да бъдем добри хора. Те раждат личности“, заяви в приветствието си вицепрезидентът.
Илияна Йотова настоя да се върне достойното място на учителя в обществото така, както повеляват българските традиции. „Мисълта ни за вас не трябва да е само по празници, когато с букет в ръка изразяваме своето уважение. Или предизборно – с обещания за повече средства за образование и повече престиж за професията. Мисълта на държава и общество трябва да е в делниците, където са вашите проблеми“, изтъкна вицепрезидентът.
„Да подадем ръка на българското образование, на българските учители. Заедно да изкореним страшната болест – агресията между децата ни, да ги възпитаваме в любов, в уважение и желание да опознават и разбират другия.“ С тези думи вицепрезидентът Йотова се обърна към родителите.
Илияна Йотова сподели вълнението на първокласниците от първите стъпки в класната стая. „Днес те са плахи, но с времето ще стават все по-смели. В училище ще срещнете нови приятели, заедно с вашите учители страница след страница ще отваряте голямата книга на познанието“, отбеляза вицепрезидентът.
На учениците Илияна Йотова пожела да бъдат здрави, прилежни и упорити. „Не се страхувайте да имате мнение и да го отстоявате дори когато не срещате подкрепа. Това е вашето мнение и то значи много“, посочи вицепрезидентът.
Илияна Йотова завърши словото си с думите: „Вашият патрон Васил Левски имаше един идеал – свободна и независима България. Пожелавам на всички да бъдете свободни и независими в мисленето и мечтите си!“
През новата учебна година Първо основно училище „Васил Левски“ ще отбележи 165 години от създаването си. От тази година в школото ще се изучава унгарски език.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Бургас Димитър Николов: Нека новата учебна година да е по-успешна

Кметът на Бургас Димитър Николов: Нека новата учебна година да е по-успешна

16 Септември 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кметът Димитър Николов отправи поздрав към всички учители, ученици и родители по повод първия учебен ден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
„Уважаеми учители, ученици и родители,
За мен е удоволствие да ви поздравя с първия учебен ден. Това е празник, в който почитаме едно от най-ценните неща в човешкия живот – знанието.
Нашият народ от векове е приемал училището като храм, в който вярата и българщината са се съхранили силни и непоклатими. Храм, в който предците ни са откривали светлината на просвещението и своето духовно извисяване.
Днес ние продължаваме тази традиция с увереност и оптимизъм. С гордост може да заявим, че Бургас има модерни училища, с обновени кабинети, в които се прилагат най-съвременните и иновативни методи в обучението. От тази година стартира и новата програма на Община Бургас, която нарекохме „Първокласно начало“. Благодарение на нея децата, които за първи път прекрачват училищния праг, ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети, по осъвременени програми.
Първият учебен ден носи предизвикателство за всеки един от нас.
Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знание на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Знам, че учителството не може да се практикува, ако човек не влага в него цялото си сърце и душа. Затова бъдете все така упорити и амбицирани в постигането на целите си, защото от това зависи бъдещето на нашите деца и нашия град.
Скъпи ученици, предстои ви една изпълнена с предизвикателства учебна година. Нека тя ви донесе много радост, успехи и нови приятелства. Отнасяйте се с уважение към своите преподаватели и не забравяйте, че всеки усвоен труден урок е крачка към сбъдването на вашите мечти.
Уважаеми родители, бъдете винаги силна опора на своите деца. Давайте им смелост да вървят уверено по пътя към новите знания, да носят дух на откриватели и мечтатели.
Нека си пожелаем новата учебна година да бъде още по-успешна, нашите учители с гордост и чест да изпълняват просветителската си мисия, а бургаските деца да спечелят още повече медали от национални и международни олимпиади.
Честит първи учебен ден и на добър час!“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хранително-вкусовата гимназия в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности

Хранително-вкусовата гимназия в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности

16 Септември 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Пещера. Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии в Пещера започва новата учебна година с три основни специалности, това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Славия Златанова, директор на учебното заведение. Това са специалностите „ресторантьор“, „икономист“ и „биотехнолог“. „От биотехнолозите ще имаме три класа – 8, 9 и 10 клас, като тазгодишните деветокласници ще се обучават по дуалната система, която предвижда обучение чрез работа. Става въпрос за обучение в реална работна среда в местните фирми в Пещера. Нашите ресторантьори осмокласници ще изучават пък разширено английски език“, уточни Златанова. Тя допълни, че в училището се обучават ученици от различни населени места извън Пещера, чиито транспортни разходи се поемат от местна фармацевтична компания. Учебното заведение е готово да посрещне новата учебна година, материалната база е приведена в нормален вид според необходимите изисквания.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сензорна стая отваря врати в ОУ „П.Р. Славейков“ в Бургас на 17 септември

Сензорна стая отваря врати в ОУ „П.Р. Славейков“ в Бургас на 17 септември

16 Септември 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. На 17 септември – деня, в който православната църква отдава почит на добродетелите Вяра, Надежда и Любов – в бургаското основно училище „Петко Рачев Славейков“ ще се състои дългоочакваното откриване на първата в Бургас сензорна стая, която ще обслужва деца със специални потребности. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Средствата за осъществяването на тази инициатива са събирани през цялата учебна 2018/2019 година чрез благотворителни прояви под патронажа на Училищното настоятелство и с участието на цялата училищна общност – традиционния есенен училищен маратон, благотворителни базари и представления на театрална школа „Арлекин“. Сензорната стая представлява специално оборудвано затъмнено помещение, което въздейства върху възприятията и усещанията на децата, като има и релаксиращ ефект. Използват се разнообразни уреди и аксесоари. Какво се очаква да се случва в самата стая? Всички дейности в стаята са под формата на игра. Участвайки в играта, детето не се концентрира върху крайния резултат, а върху самото преживяване. Ученикът получава възможност самостоятелно да открива и изследва. Това помага за преодоляване на затруднения и задръжки, за развиване на чувство за самооценка, придобиване на усещане за контрол и справяне с различни предизвикателства. Специалистът и детето споделят общи положителни емоции, което подобрява комуникацията помежду им и изгражда доверие в техните отношения. Доведената до успешен край идея на деца и родители е ценен урок по добротворчество в гражданското общество. Лентата ще бъде прерязана във вторник, 17 септември 2019 година, 12.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“ в Кърджали

300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“ в Кърджали

16 Септември 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Кърджали. 300 деца в 5 паралелки по изкуствата и 13 общи паралелки започват учебната година в училище „Владимир Димитров-Майстора“, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Новата учебна година в единственото училище по изкуствата в Източните Родопи СУ „Владимир Димитров-Майстора“ бе открита от директора на учебното заведение Ангел Спасов. С химн и тържествен марш училищното знаме беше посрещнато от ученици, учители и родители в кв. „Веселчане“.
Директорът Ангел Спасов пожела на учениците и учителите успешна и плодотворна учебна година. Кварталното училище отново отваря врати за 39 поредна учебна година. „Тази година започваме с два първи класа с общо 31 деца. Най-характерното за нас в град Кърджали е, че сме приели визия за обучаване на децата в областта на изкуствата. Тази година беше осъществен държавния план прием в 8-и клас с профил изкуства с интензивно изучаване на английски език, в гимназиален етап от 8 до 12 клас, в 5 паралелки с профил музика и изобразително изкуство“, каза директорът Ангел Спасов. Той допълни, че целият учителски екип се надява да продължават да развиват талантите на децата и тази учебна година. В училището преподават 38 високо квалифицирани педагози по всички учебни дисциплини. В това число музикални педагози - по музика, теория на музиката, вокално майсторство, инструменти и обучение по изящни и приложни изкуства.
„Ние използваме чудесни преподаватели, които работят при нас: професионалните художници Иван Стоянов и Ивета Стоянова, Мариана Матева е учител по пиано, Господин Каменаров е музикален педагог, който обучава децата на народно пеене и на кларинет, Надка Краева е музикален педагог по китара, класическа и електрическа, а също музикалният педагог Мариета Полихронова“, посочи директорът на учебното заведение.
В училището има създадена също детска вокална група „Родопчанче“, която много често със своите солисти печели златни медали на различни национални конкурси като „Орфеево изворче“. И тази година те се готвят да постигнат успех и да донесат златни медали от националните конкурси в Казанлък и в Стара Загора. По приложни изкуства в училището приоритетно се обучават децата в областта на керамиката. Всяка година има изложби, с произведения, направени от учениците. Иван Стоянов е специалист по живопис. Училищните таланти започват обучение след 5-ти клас по различните видове изящни и приложни изкуства.
„Тази година паралелките ни по изкуствата бяха в десятката по успех по бала, по който се приемат учениците в осми клас сред училищата в областта. За нас е чудесно, че ние можем да показваме таланта на нашите деца“, посочи ръководителят на училището.
Общият брой на класните стаи е 30, към тях се добавят и ателиетата по видовете изкуства и специализираните по музика, в които има съответната техника, с необходимите инструменти. Директорът Ангел Спасов поясни още, че даже и да нямат необходимите специалисти по някой от по-характерните инструменти, и се използват външни лектори, които преподават единственото училище в Източните Родопи - профилирано и с разширено обучение по изкуствата.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

47 са осмокласниците, които ще учат в общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

47 са осмокласниците, които ще учат в общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

16 Септември 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. 47 са осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на вече общинската Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“ в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на на Община Бургас. Сформирани са две паралелки – „Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/“ и „Митническа и данъчна администрация“. През цялата лятна ваканция е положен огромен труд за освежаването на класните стаи, за придобиването на приветлив вид на гимназията.
„Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знания на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Децата, които за пръв път прекрачват училищния праг ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети по съвременни програми“, се обърна в поздравителния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов. Капитан I ранг професор доктор Калин Калинов от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ – Варна лично поздрави учениците, подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че ще бъдат организирани специални стажове за тях. 47-те нови ученици получиха от Община Бургас книгата „Капитаните“ с автор журналистката Ирина Генова, от която могат да научат историите на славните морски вълци, свързани с Бургас. Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха още ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров – изпълнителен директор на ИА“Морска администрация“, Диян Димов – изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Димитър Кимрянов – „Корабостроителница Бургас“, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, Петко Василев – механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и възпитаници на училището. От 1-ви септември със заповед на министъра на образованието Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ стана общинско училище и се финансира от бюджета на Община Бургас. Прехвърлянето на собствеността даде зелена светлина за завръщането на Бургас на световната морска карта. Общината вече предприема конкретни стъпки, не само да върне старата слава на Морското училище, а и да го направи водещо в морския бизнес. Целта е учебната база и програми да бъдат модернизирани и оборудвани със съвременни съоръжения, което значително ще повиши качеството на образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен

23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен

16 Септември 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Шумен. 23 ученици в първи клас посрещна Шесто ОУ „Еньо Марковски“ в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Тържеството за първия учебен ден събра в двора на школото ученици, учители и родители. „Положителното, което можем да отчетем е увеличаването на броя на учениците, които се обучават при нас. Предлагаме изключително добра материална база. Всяка класна стая е оборудвана с интерактивна дъска, разполагаме с лаптопи, мултимедия. Това е пътят и начинът да дадем най- доброто като училище на нашите възпитаници“, каза Мариана Йорданова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Амбицията ни е да се надгради паралелката за авиотехници в ПГМЕЕ и тук да се обучават авиатори и ръководители въздушно движение

Димитър Николов, кмет на Бургас: Амбицията ни е да се надгради паралелката за авиотехници в ПГМЕЕ и тук да се обучават авиатори и ръководители въздушно движение

16 Септември 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Намираме се на прага на глобална трансформация, ние сме длъжни да направим така, че нашите деца да мината в този процес подготвени и конкурентно способни. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов по време на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Радостно е, че успяхме да направим един проект, който ще даде възможност чрез новите учебни кабинети, да придобиете много по-добри квалификации и умения. Тук е мястото да благодаря на всички бургаски компании, които се включиха с материали и със знания за модернизирането на тези учебни кабинети“, каза още той. Кметът на Бургас Димитър Николов пожела на учениците много здраве и успехи през новата учебна година. „Желая на всички да сбъднат мечтите си, които са създали във това прекрасно училище, а те са различни, на пример учениците Галин и Наско желаят в Бургас да изградят завод в Бургас, в който да сглобяват електрически автомобили. Пожелавам и попътен вятър и на новата паралелка по авиотехници“, заяви Николов и добави, че амбицията им в това училище е да се надгради тази дисциплина и в следващата дисциплина тук да се обучават и авиатори в гражданското въздухоплаване както и ръководители въздушно движение. „Но разбира се за това е необходима сериозната подкрепа на Община Бургас“, посочи кметът на Бургас и добави, че по този повод заедно със зам.-кметът Йорданка Ананиева подготвят учебните планове и програми. „Надявам се скоро и спортната площадка на училището да бъде модернизирана и удобна, за да могат учениците да спортуват по-качествено с добри настилки“, коментира Димитър Николов. На откриването на учебната година в училището присъства и зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева. Днес бяха открити и новите лаборатории на училището. Кметът Димитър Николов направи обиколка, за да разгледа и да се запознае с новите модерни технологии.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерно оборудвани учебни стаи

Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес в обновени и модерно оборудвани учебни стаи

16 Септември 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Всички 2000 бургаски първокласници бяха посрещнати днес на първия учебен ден в изцяло обновени и модерно оборудвани кабинети. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Пълната промяна обхвана близо 100 класни стаи на територията на цялата община. Мащабната реконструкция и промяна на интериора е част от проекта „Първокласно начало“, който предвижда и въвеждането на нови форми на работа в първи клас. Обновените стаи са обзаведени с антибактериални настилки, лед осветление, нови шкафчета, нови единични чинове, които могат да се конфигурират по различен начин, нови интерактивни дъски с възможности за използване на електронни учебници и електронен дневник. Община Бургас е първата в страната, която въведе електронен прием в първи клас за улеснение за родителите при кандидатстването. Бургас е и първият град у нас, който, отново по инициатива на кмета Николов, въведе през 2016 година изучаването на английски език в програмата за първи клас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година

Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година

16 Септември 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Вече 200 години Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” в Кюстендил открива учебната година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил. В двора на учебното заведение се събраха ученици, преподаватели, родители. Тържествената програма започна с химна на Република България и с издигане на българския трикольор. Присъстващите посрещнаха и училищното знаме, върху което са изобразени ликовете на светите братя Кирил и Методий, както и буквите от глаголицата. Особено внимание беше обърнато на най-малките ученици – първокласниците и децата в предучилищната група. На церемонията присъстваха председателят на Общинския съвет в Кюстендил Михаела Крумова и зам.-кметът на Община Кюстендил Надя Каратова. Децата, родителите и учителите бяха поздравени от директора на учебното заведение Мариана Панчева. В словото си тя отбеляза 200-годишния юбилей на училището. През тази година ще бъдат отбелязани две столетия от създаването на първото училище в Кюстендил. „Докосвайки се до училището, ние се докосваме до духа и магията на една традиция, вплела в себе си опитът на миналото, силата на настоящето и вярата в новаторството на идния ден. Целта на нашите предшественици от преди два века е и наша цел сега – Да гледаме предизвикателствата в очите и да търсим отговорите на въпросите от които зависи бъдещето на всеки един от нас, на нашето училище, на България”, каза Мариана Панчева. По думите ѝ векове наред знанието е било особена ценност за българския народ. Бяха прочетени поздравителни адреси от МОН, от областния управител на Кюстендил Виктор Янев и от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Около 270 са първокласниците в община Смолян

Около 270 са първокласниците в община Смолян

16 Септември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Новата учебна 2019/2020 г. беше открита официално във всички училища на община Смолян. Около 270 първокласници от общината прекрачиха прага на учебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на Общината Смолян. Тържествата започнаха с издигане на националния флаг на пилоните на образователните институции. Целият ръководен екип на общинската администрация участва в откриването на първия учебен ден.
„Щастлив съм, че на този вълнуващ ден съм в родния квартал „Райково“, както и че двете детски градини, ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ППМГ „Васил Левски“ са реновирани и инвестициите в сферата на образованието продължават“, каза в словото си при откриването на новата учебна година във Второ ОУ зам.-кметът Марин Захариев. Той посочи, че дворът на училището ще бъде асфалтиран съвсем скоро със средства от образователното министерство, а Община Смолян ще продължи да обновява материалната база. Захариев поздрави първокласниците и всички ученици, ръководството на училището и родителите. Той им пожела с лекота да усвояват знанията, с уважение да се отнасят към учителите, да се забавляват и спортуват в обновената база.
На тържеството присъстваха областният управител Недялко Славов, началникът на РУО в Смолян Мария Семерджиева и др.
Зам.-кметът пожела на добър час и сполука и на учениците от ППМГ „Васил Левски“, където също присъства на откриването на учебната година. Утвърдената образователна институция тази година ще чества 100 години от основаването си. Радвам се, че след дълги години вече е факт и модерната нова спортна зала в гимназията, която скоро ще бъде открита, обяви Захариев.
Откриването на новата учебна година се превърна в светъл празник, всички училища бяха празнично украсени и тържествено посрещнаха своите възпитаници. Училищата от община Смолян получиха и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов за първия учебен ден.
Зам.-кметът Венера Аръчкова поздрави учениците, учителите и преподавателите с началото на новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“-Смолян, зам.-кметът инж. Мариана Цекова в ОУ „Иван Вазов“ и Езиковата гимназия, а секретарят Момчил Николов в Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство и училището в Момчиловци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

5 600 ученика ще се обучават в община Петрич през учебната 2019/2020 година

5 600 ученика ще се обучават в община Петрич през учебната 2019/2020 година

16 Септември 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Петрич. За предстоящата учебна 2019/2020 година в община Петрич имаме записани 446 първокласника, от които 308 са в града, а в по-малките населени места са 183 ученика. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник на отдел „Образование“ към Община Петрич. По думите му това е ръст в сравнение с миналата учебна година, когато са имали записани 424 ученика в първи клас. „Същевременно броя на самостоятелните паралелки в 16-те общински училища с брой под минималния за новата учебна година се увеличава. През учебната 2018/ 2019 година те са били 29, а за тази са 35. Увеличен е и броят на самостоятелните паралелки с брой на учениците под 10 – от 7 на 10 паралелки. През 2018/ 2019 година учениците, които се обучаваха в 16-те общински училища и 2-те професионални гимназии на територията на Община Петрич е бил 5 537, от които 5 140 са били в дневна форма. Заедно с децата, които са били в подготвителната група, общо са били 5 368“, каза още Бисерков. Той добави, че отново за тази учебна година се наблюдава увеличение, като имат общо 5 600 ученика във всички форми на обучение, заедно с децата от подготвителните групи, както и тези, които са в дневна форма. „Това, което искам да подчертая е, че за новата учебна 2019/2020 година наблюдаваме процес на увеличаване както на първокласниците, така и на броя деца, които ще бъдат ангажирани от 2 до 12 клас. Тоест това е един показател, че образователната система в Петрич е стабилизирана и започва да бележи положителен ръст, което е много добре и показва нивото на жизнения стандарт в Петрич“, заяви Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска към учениците: Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете, бъдете любознателни

Кметът на Перник Вяра Церовска към учениците: Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете, бъдете любознателни

16 Септември 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Перник. С официални тържества започна новата учебната година в училищата на територията на община Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В най-вълнуващия ден за преподаватели, ученици и техните родители кметът Вяра Церовска, народните представители Красимир Велчев и д-р Александър Александров, зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов уважиха поканите на ръководствата на учебните заведения и бяха част от тържествата по случай новата учебна година. По традиция празничният ден започна с молебен и водосвет, отслужен в централния градски храм „Св. Иван Рилски“.
Кметът Вяра Церовска даде старта на новата учебна година в ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Кладница и СУРИЧЕ „Петър Берон“.
„Скъпи ученици, ваканцията свърши и от днес до вас ще бъдат и вашите приятели. Пред вас е едно ново начало, в което ще има много красиви и щастливи мигове, но и отговорности и предизвикателства. Пожелавам ви търпение и воля, за да израствате и постигате това, за което мечтаете. Бъдете любознателни! Учете, мислете, откривайте!
Уважаеми учители и родители, нека бъдем достоен пример за децата си. Всички заедно можем да извървим пътя в мисията ни да изградим достойни личности, които да носят духа на бъдещето“, посочи кметът.
Както всяка година, с най-голямо вълнение и трепет в училище влязоха първокласниците. Към тях беше насочено цялото внимание и отделено специално място, а те с блеснали очи и букети в ръце слушаха празничните програми и поздравления. Тази година 727 първокласници прекрачиха за първи път прага на училището.
Всички училища и детски градини посрещнаха своите възпитаници в приятна обстановка и много настроение. Бяха извършени текущи ремонти, включващи в себе си подмяна и обновяване на учебната среда. Над един милион лева са вложените средства за подобрения в общинската образователна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Добрич Йордан Йорданов беше гост на тържествата по повод новата учебна година в две училища

Кметът на Добрич Йордан Йорданов беше гост на тържествата по повод новата учебна година в две училища

16 Септември 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Добрич. Кметът Йордан Йорданов беше гост на тържествата в две училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В девет часа училищният звънец събра преподаватели, деца и родители в двора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. Малко по-късно се състоя и тържеството по повод първия учебен ден в Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“. Кметът Йордан Йорданов поздрави възпитаниците на двете добрички училища, утвърдили във времето традиции и успешни практики. „Днес е ново начало на вашето бъдеще. Ние, родители и учители, сме длъжни да даваме отговор на любопитството и въпросите на нашите деца. Днес Вие се учите, питате и сте любознателни. Но един ден Вие ще трябва да давате отговорите на въпросите, които ще ви бъдат задавани. Пожелавам ви след време да можете да отговаряте на всички въпроси, не на някои. Това означава, че сте придобили знанието, опита, че имате изключително много приятели и хора, на които да се опрете и да разчитате“, посочи той. Йордан Йорданов пожела на всички деца прекрасен първи учебен ден и една ползотворна учебна година.
Частна професионална гимназия „Леонардо да Винчи“ има визия и тя гласи: „Училището - мост към успеха на нашите възпитаници в глобалния свят на дигитални технологии, нови професии и умения“. Мисията на училището е да предлага и гарантира иновативно качествено образование, съчетало традиции и опит с нови методи и подходи в обучението и възпитанието на нашите деца и ученици, да насърчава и подкрепя всеки ученик в неговото личностно израстване като свободен, знаещ и можещ, отговорен и дисциплиниран гражданин на света.
В основите на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ са вплетени заветите и родолюбивият пример на големия български възрожденец Иван Кършовски, който открива взаимното училище в специално построена за целта сграда към храма „Света Троица“, а на 11 май 1860 година организира за първи път в Добрич честване на деня на светите братя Кирил и Методий и провъзгласява независимостта на българската църква. Днес училището развива практики, съзнавайки своята отговорност и заставайки до такива видни не само за региона, но и за цяла България възрожденски дейци като Иван Кършовски и Иван Хадживълков. Мисията на екипа на училището гласи: „Водени сме от оптимизъм, защото имаме самочувствието на успешен екип, който може да съхранява и пренася през времето най-стойностното от българските традиции, култура и духовност и да ги интегрира успешно с модерни европейски и световни системи, модели и практики“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ремонти за 550 000 лева са извършени в 23 училища и 12 детски градини във Варна преди 16-ти септември Варна

Ремонти за 550 000 лева са извършени в 23 училища и 12 детски градини във Варна преди 16-ти септември Варна

16 Септември 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Преди старта на новата учебна година във Варна ремонти са били извършени в 23 училища и 12 детски градини на територията на града. Общо изразходваните средства възлизат на 550 000 лв. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова. По думите й, някои от по-значимите ремонти включват поставяне на топло и хидроизолация на покрив в ОУ „Ангел Кънчев“ и Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „К. Преславски“ – Варна. Хидроизолация на покрива и монтаж на стенни вентилационни решетки за отвори на подпокривно пространство са извършени и в сградата на ОУ „Цар Симеон І“. Ремонтиран е и покривът на топла връзка към физкултурен салон на ОУ „Добри Войников“, доставени са и са монтирани водогрейни котли в сградите на СУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Черноризец Храбър“. В ОУ „Антон Страшимиров“ са подменени врати на класни стаи, а в ОУ „Васил Друмев“ е извършен ремонт на физкултурен салон, както текущ ремонт на филиал за обучение на първи клас. В Средношколското общежитие в града е направена подмяна на PVC дограма и алуминиеви врати, както и цялостен ремонт на занималня и санитарни помещения в сгради на ЦПЛР. Продължава ремонтът по преустройство и смяна на предназначение на столова в зала за културни мероприятия в Първа езикова гимназия на стойност 1224485 лв. с ДДС. По ОП „Региони в растеж“, размерът на финансирането за училищни ремонти е 16 171 529 лв. Приключили са ремонтните дейности в VII СУ „Найден Геров“, СУ „Пейо Кр. Яворов“, ОУ „Никола Вапцаров“, ОУ „Стефан Караджа“ и в 3 детски градини- ДГ 1 „Светулка“, ДГ 12 „Ян Бибиян“, ДГ 41 „Първи юни“. Обектите са въведени в експлоатация. Предстои завършването на ремонтните дейности на СУ „Димчо Дебелянов“, I ОУ „Св. Княз Борис I“, ОУ „К. Арабаджиев“, обясни Лилия Христова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък

Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък

16 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Новата учебна година беше тържествено открита в 26-те училища на територията на община Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. 22 от учебните заведения са общински, като две от тях са средищни, а четири са държавни. Над 680 са първокласниците, които ще прекрачат прага на училищата в общината.
Кметът Галина Стоянова бе в Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт, където обяви, че през учебната 2019/2020 година предстои сградата на гимназията да бъде реновирана. Към най-големите ученици на училището Стоянова се обърна с препоръката да бъдат пример за тези, които за първи път прекрачват прага на това училище. „Това е красотата на първия учебен ден, в който срещате приятелите и съучениците си. Вие трябва да дадете пример на тези, които за първи път ще прекрачат училищния праг. Вие идвате на училище в едно от най-хубавите места на Казанлък, в подножието на прак „Тюлбето”, пазете местата, където излизате в междучасие, там където си почивате и където споделяте приятелствата си, защото на тези места за първи път ще започнат да споделят срещите си вашите по-малки съученици. Защото обичта и милостта към града, си личат от личния пример, който ще дадете на по-малките“, посочи тя. На учителите Стоянова пожела да имат търпение и сила да предадат знанията и личния си опит във възпитанието на децата, защото те ще ги наследят и трябва да имат добър пример.
През летните месеци със средства в размер на близо половин милион лева от Инвестиционната програма за 2019 година на Община Казанлък са извършени ремонтни дейности в учебни и детски заведения. С 215 983 лева са извършени ремонтни дейности по покрива и фасадата на детска градина „Славейче”. Подменена е част от дограмата и е направена изолация. В детска ясла „Пролет” и детска градина „Юрий Гагарин” са извършени дейности по облагородяване на детските площадки в рамките на 96 052 лева. Извършен е и ремонт на отоплителната инсталация в Детския комплекс, като са подменени тръбната мрежа и горивната база в сградата, прокарана е и газификация. Общата стойност на дейностите е 49 856 лева. Основно е ремонтирана оградата на Природо – математическа гимназия „Никола Обрешков“ на обща стойност 16 229 лева. Със средства в размер на 120 хиляди лева е направен ремонт на санитарните възли на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”, както и на физкултурния салон, който се ползва от учениците на гимназията и от учениците на Основно училище „Мати Болгария”.
През 2018 година по проект „Обновяване на образователната инфраструктура в Община Казанлък“ е извършен цялостен ремонт на пет училища и три детски градини в населени места, обновено е и най-голямото учебно заведение в Казанлък Средно училище „Екзарх Антим Първи“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян

За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян

16 Септември 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Смолян. За 164-ти път бе открита новата учебна година в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На празника присъстваха зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, Лидия Парпулева – старши експерт за обучение в начален етап към Регионално управление на образуванието – Смолян, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, много ученици, учители, родители и гости. Празникът започна с вдигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България и с представяне знамето на училището.
Пред всички присъстващи директорът на училището Росица Шехова заяви, че първият учебен ден е като национален празник за всички ученици, учители, родители, баби и дядовци. „Първият учебен ден е денят, в който се сплотяваме в общности – класове, училища, нация. Готови сме да продължим напред, а видимо в този ден най-развълнувани и почитани са първокласниците. Те тази година са 3 паралелки, общо 55 деца“, посочи Шехова. Тя се обърна специално към първокласниците и отбеляза, че днес те стават част от голямо семейство на СУ „Св. св. Кирил и Методий“. „Бъдете здрави, любознателни и упорити и ще успеете като всички зрели и стабилни хора. Нашето много старо училище е младо заради вас – първокласниците и младите хора на града, които срещат тук науката, приятелите, любовта, реализират себе си. Поколение след поколение децата и младежите на Смолян израстват обгрижвани от педагози в нашето родно училище“, допълни Шехова. Тя подчерта, че са горди с устойчивите резултати на учениците, постигнати на държавни зрелостни изпити, национални външни оценявания, олимпиади и състезания. Екипът на училището успешно реализира образователни проекти, а за учебната 2018-2019 година, резултатите на възпитаниците им, го наредиха на челните места, по хуманитарни науки традиционно училището е първо в областта. „Успешно реализираме множество проекти, три форми на обучение, подобряваме образователните услуги за ученици със специални образователни потребности, организираме целодневно обучение за ученици от първи до седми клас, работим по всички национални програми и проекти по програмата „Еразъм“, както и по оперативни проекти на страната ни. Това разширява многократно възможностите за реализация на нашите ученици. Мисията на нашето училище е да се научим да учим. Това не е просто слогън, това е логиката на живота. На тази логика са подвластни всички наши ученици, учители и родители. Стремежът ни е да се утвърждава компетентностен подход, да се утвърждават форми на обучение, които да развиват функционалната грамотност на нашите ученици. Ние се стараем да бъдем в крак с новото време и ще дадем пълноценна образователна услуга на всички възпитаници“, каза още Росица Шехова.
Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова поздрави ученици, учители и родители от свое име и името на кмета Николай Мелемов. „По традиция този ден е празничен. Вълнуващо събитие, съчетаващо в едно ентусиазма на младостта и силата на мъдростта. С него е свързан стремежът на българина към просвета и наука, към духовността, която ни съхранява като народ и държава. Динамичното време, в което живеем, изисква образовани и находчиви млади хора. Основите на европейското настояще и бъдеще на нашата страна се градят в българското училище, за което са необходими усилията и личният принос на всеки педагогически специалист, ученик и родител. Няма съмнение, че учителите, техните възпитаници и родителската общност в Община Смолян ще отговорят достойно на съвременните предизвикателства. За да има модерна и просперираща България!“, каза още в словото си Венера Аръчкова.
Лидия Парпулева от РУО – Смолян също пожела на учениците здрави и всеки ден в училище да бъде ден за щастие и знание. На учителите пожела здраве, професионални успехи, лична удовлетвореност и много щастливи мигове с учениците.
След отправените поздрави и кратката програма от учениците, първокласниците, последвани от по-големите ученици прекрачиха прага на училището и чуха първия училище звънец.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Чанка Коралска, зам.-кмет: Ще продължи сътрудничеството между Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” и Камарата на строителите в България

Инж. Чанка Коралска, зам.-кмет: Ще продължи сътрудничеството между Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” и Камарата на строителите в България

16 Септември 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Вълнуващо е на първия учебен ден да се върна години назад, когато аз самата бях първокурсник в тогавашния Строителен техникум и съм с много приятни чувства, и като гледам тези млади и усмихнати деца, ми се иска отново да вляза зад вратите на това училище. Това каза пред журналисти инж. Чанка Коралста, зам.-кмет по строителство, инвестиции и регионално развитие по време на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас . „Не съжалявам, че избрах този път и професията, която си избрах ми дава много. Базата на училището е изцяло обновена, всичко, което е направено е в помощ на учениците, материалната база е много важна“, каза още тя и добави, че ще продължи сътрудничеството между гимназията и между Камарата на строителите, които постоянно помагат с каквото могат на училището, на възпитаниците. „Организират конкурс и за най-добър млад строител, което е прекрасно и възпитават учениците на любов към професията“, заяви Коралска.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С молебен започна новата учебна година в Перник

С молебен започна новата учебна година в Перник

16 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Перник. С молебен и водосвет за здраве в църквата „Св. Иван Рилски” започна новата учебна година в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник.
За здравето, благоденствието, и просперитета на експертите и работещите в сферата на образованието, както и на обучаващите се в начален, гимназиален и прогимназиален етап, се помолиха областният управител Ирена Соколова, кметът на Община Перник Вяра Церовска, народни представители и граждани.
Всички заедно отправиха молитвите си за успешна учебна година, изпълнена с добри новини и начинания в науката и полето на знанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Откриха тържествено новата учебна година в СУ „Христо Ботев” в село Ветрино край Варна

Откриха тържествено новата учебна година в СУ „Христо Ботев” в село Ветрино край Варна

16 Септември 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Варна. Новата учебна година беше открита с тържество тази сутрин в в СУ „Христо Ботев” в село Ветрино край Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Общината. Първият учебен ден бе изпълнен с много усмивки и празнично настроение. Още в ранни зори деца и родители с вълнение се отправиха към родното училище. Тържествено слово към ученици, учители, родители произнесе директорът на училището –Светлана Петрова. Тя пожела на всички успешна и ползотворна нова учебна година. Поздравление към всички присъстващи отправи и кметът на Община Ветрино д-р Димитър Димитров. Той пожела на учениците винаги да вярват в себе си, защото младостта е изпълнена с достатъчно сили за реализиране на всяка мечта. Официалното откриване на новата учебна година бе съпътствано от празнична програма, включваща много стихове и музикални изпълнения. Вълнуващ бе денят за всички. Но най-вече за най-малките, за тези, които за първи път влизат в класна стая, които за пръв път са ученици. За да им върви по вода на първокласниците, а и на всички ученици, по стара традиция директорът на училището Светлана Петрова плисна менче с вода, за да е спорна и успешна учебната година. По традиция под празничната арка, наподобяваща шестица, преминаха първокласниците, водени от своите първи учители, след което всички се отправиха към приветливите класни стаи, където ги очакваха с усмивки на лицата техните учители. По традиция на най-малките ученици – първокласниците, кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров връчи книжка с приказки за първолака, с пожелание никога да не губят своя детски ентусиазъм и силната си вяра в успеха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицейски служители изнасят беседи пред родители и педагози за риска от пътнотранспортни произшествия с деца в Пловдив

Полицейски служители изнасят беседи пред родители и педагози за риска от пътнотранспортни произшествия с деца в Пловдив

16 Септември 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Полицейски служители ще запознаят родители и педагози с риска от пътнотранспортни произшествия с деца и ще отправят конкретни препоръки към тях по време на днешния първи учебен ден. Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив говорителят на ОДМВР. Беседи за безопасно поведение на пътя ще бъдат изнесени в детски градини и в началния и гимназиални курсове на училищата – по илюстративен и демонстративен начин и чрез използване на изградени учебни площадки, пред децата ще бъдат представени различни ситуации на пътни злополуки и ще бъдат дадени практически съвети. Традиционно, в някои от училищата веднага след тържеството на първокласниците се демонстрира как се преминава безопасно по пешеходна пътека. Те преминават заедно с официалните гости.
От ОДМВР Пловдив съобщават още, че със започването на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват и в тази връзка до края на месец октомври е създадена организация за провеждане на традиционната „Акция на полицията: “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. По време на акцията полицейски патрули дежурят на най-критичните точки около всички училища и детски градини в Пловдив и областта.
В рамките на акцията, съвместно с представители на местната власт, в районите на всички детски и учебни заведения са извършени обследвания на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради, обезопасяване на входовете и др., като за всяка констатирана слабост са дадени съответните писмени предписания.
Преди началото на учебната 2019/2020 година полицейските служители са провели срещи с представителите на местната власт, РИО, директори на училища и детски градини, ръководствата на частни охранителни фирми. По време на разговорите са набелязани конкретни мероприятия и са съгласувани съвместните действия по обезпечаване на обществения ред и сигурността при провеждане на днешните тържества в районите на детските и учебни заведения. Обсъдени са възможностите за допълнителни мерки за физическата защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства при откриването и по време на учебната година. От страна на полицейските инспектори са припомнени начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните управления на Областна дирекция на МВР – Пловдив. Спрямо служителите на частните охранителни фирми е предвидено изискване да следят с повишено внимание за лица със съмнително поведение в и около охраняваните обекти, като е определен и редът за подаване на сигналите за констатирани противообществени прояви.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествен водосвет за здраве откриха академичната година в Медицинския университет Варна

С тържествен водосвет за здраве откриха академичната година в Медицинския университет Варна

16 Септември 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Варна. С тържествен водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, днес бе открита новата академична 2019/2020 година в Медицински университет – Варна. Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства студентите, които за 58-ма поредна година прекрачиха прага на университета: „Предстои ви да се срещнете с доказани експерти в своите области, които ще Ви учат не само на теория, но и на практика. Вашите преподаватели ще бъдат едни от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицината и здравеопазването. Ще имате възможност да разширите и задълбочите интересите си и да докажете своя потенциал. Основната ни цел е да подготвим висококачествени медицински кадри и хора, които ще бъдат отговорни и взискателни както в своята професия, така и в ежедневната си работа!“. Пожелание за попътен вятър отправи проф. Иванов, изливайки по стар български обичай вода пред входа на университета, който тази година прекрачиха над 1400 първокурсници, от които над 300 са чуждестранните студенти. За трета година МУ-Варна посрещна и първокурсниците от съвместната специалност, с ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Военен лекар“. Модерните учебни бази за предклинична и клинична подготовка, високотехнологичното интерактивно обучение и възможностите за спорт, култура и развлечения, привличат в МУ-Варна хиляди кандидати от цял свят годишно. Медицинският университет във Варна е ориентиран към модерните и иновативни методи на обучение. Много голям акцент се поставя върху иновациите и внедряването на информационните и комуникационните технологии в учебния процес. Непрекъснато се търсят нови форми на обучение, които са в унисон с най-добрите съвременни практики в световен мащаб. Инвестициите в образователната инфраструктура и в клиничните бази за обучение също нареждат МУ-Варна сред водещите предпочитани медицински университети не само в България, но и в Европа и света. Новата академична година бе открита и във филиалите на МУ-Варна в Сливен, Велико Търново и Шумен, където се обучават студенти в специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първокурсници положиха клетва в Медицинския университет във Варна

Първокурсници положиха клетва в Медицинския университет във Варна

16 Септември 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Варна. Със символично полагане на клетва и обличане на бели престилки на постигналите най-добри резултати на кандидат-студентските изпити първокурсници, в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна беше открита новата академична година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тържествената церемония започна точно в 10 часа и на нея, освен академичното ръководство присъстваха още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, представители на местната и държавната власт, полк. доц. д-р Георги Попов от Военномедицинска академия в София и други. Представители на първокурсниците от специалностите „Медицина“, „Военен лекар“, „Дентална медицина“, „Фармация“, „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Рентгенов лаборант“ и „Медицински оптик“ с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в МУ-Варна клетва за „посвещение в медицината“. Отличниците по медицина от Випуск 2019 Радмила Георгиева и Иван Вълкадинов облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинското съсловие. По време на тържествената церемония беше прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев. „Скъпи първокурсници, за мен е удоволствие да Ви приветствам с „Добре дошли!“ в Медицинския университет „Проф. Д-р Параскев Стоянов“. От сега нататък Вие сте част от динамично развиващ се, иновативен и модерен Медицински университет. От днес правите една от най-важните стъпки в живота си. Поздравявам Ви за решението да го направите в утвърдена институция, с над 60-годишна история“, каза в своето приветствено слово проф. Красимир Иванов, ректор на Медицинския университет. „Знанието е прозорец към света. Ние сме тук да Ви помогнем широко този прозорец, за да можете да откриете един нов свят, светът на науката. Предстои Ви да се срещнете с доказани експерти в своите области, които ще Ви учат не само на теория, но и на практика. Вашите преподаватели ще бъдат едни от най-изтъкнатите специалисти в областта на медицината и здравеопазването. Ще имате възможност да разширите и задълбочите интересите си и да докажете своя потенциал. Основната ни цел е да подготвим висококачествени медицински кадри и хора, които ще бъдат отговорни и взискателни, както в своята професия, така и в бъдещата си работа. През годините на Вашето обучение Ви очакват нови хоризонти и нови възможности. Изцяло от Вас зависи дали ще успеете да уловите мечтите си и да ги сбъднете. Напълно съм убеден, че един ден, когато завършвате образованието си тук, ще се поздравите за усърдието, което сте проявили през целия път. Бъдете настойчиви и никога не забравяйте, че отсега нататък за всеки от Вас ще бъде това, че е горд възпитаник на Медицински университет – Варна. Да бъдете успешни и добри в това, което правите ще удовлетвоява не само Вас, но и нас. Защото: „Prosperitas Vestra Finis Nostra“ – „Вашият успех е нашата цел“, каза още ректорът на Медицинския университет в града.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Чанка Коралска откри учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас

Зам.-кметът Чанка Коралска откри учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас

16 Септември 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Бургас. Зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска откри учебната година в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето” – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Официални гости на тържеството още бяха Валентина Камалиева, старши експерт от РУО-Бургас, инж. Валентин Николов, председател на областното председателство на камарата на строителите в България, Стефан Димитров, член на управителния съвет на камарата на строителите в България и др. „Присъствието ми тук ме върна години назад, когато бях ученичка в тогавашния техникум и чувствата, които са в мен, ме връщат във времето, когато си задавах много въпроси- дали мястото, което съм избрала, за да продължа образованието си е правилното. Сигурно много от вас си задават същите въпроси и искам да ви уверя, че много скоро, ако някой не е получил отговор на този въпрос, то влизайки зад вратите на това училище ще усети атмосфера, която ще му покаже, че то е правилното място“, каза Коралска и добави, че ако сега трябва да избира, отново би избрала да учи в това училище. „Това училище дава възможности да преследвате мечтите си, да се развивате, да творите, да градите“, заяви зам.-кметът и пожела на учениците, те да бъдат бъдещите архитекти, строителни инженери, ландшафтни архитекти, които, където и да ходят, да се върнат в Бургас, за да правят града все по-красив и прекрасен.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мара Георгиева, директор на ОУ „Пейо Яворов“: От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България

Мара Георгиева, директор на ОУ „Пейо Яворов“: От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България

16 Септември 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Бургас. От тази учебна година ОУ „Пейо Яворов“ е включено в списъка на иновативните училища в България. Това каза пред журналисти директорът на ОУ „Пейо Яворов“ Мара Георгиева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „В съзвездието на българското училище има три ярки звезди, едната е 15 септември, другата е 1 ноември, а третата е 24 май. Те огряват нашия път и по този начин ни дават възможност да си спомним кои сме, накъде сме тръгнали и какви са нашите мечти“, заяви директор Мара Георгиева и откри учебната година на ОУ „Пейо Яворов“ и поздрави всички присъстващи, както и първокласниците, като им пожела здраве, бодрост, много успехи и много изпълнени мечти. „Искам да обявя три проекта, които стоплиха това лято и които ще ни помогнат да продължим по-нататък. Нашето училище вече е включено в списъка на иновативните училища на страната. Благодарение на нашето сътрудничество с Община Бургас се изградиха трите стаи на първокласниците“, добави Георгиева. По думите й се е направило обучение на учителите, така че първокласното начало да започне със сила, блясък, топлина и професионализъм. В училището има и нова площадка, която до седмица ще бъде напълно готова , за да посрещне всички деца, които ще играят на нея. На събитието по откриването на новата учебна година в ОУ „Пейо Яворов“ присъстваха Йорданка Ананиева, зам.-кмет по образованието в община Бургас, Хръстина Димитрова, старши експерт предучилищно образование, Юлиян Станков, председател на училищното настоятелство, както и много родители, приятели и близки на учениците. На събитието бяха изпълнени много песни и танци от ученици на ОУ „Пейо Яворов, с които създадоха атмосфера, с която беше посрещната новата учебна година.
Мария КУРТЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Образованието и наука движат света напред

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Образованието и наука движат света напред

16 Септември 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Образованието и науката движат света напред. Хората, които са се посветили на тази кауза, заслужават най- голямо уважение. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод първия учебен ден, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Скъпи учители, бъдете благословени за труда си. Но не бива да ги оставяме сами в тази трудна мисия. Ние, родителите, сме техният пръв помощник във възпитанието и образоването на децата ни“, посочи тя. По думите ѝ семейството и семейната среда са неразделна част от отглеждането на здраво и умно поколение. „Мили първокласници, скъпи ученици, четете и знайте: усилията ви днес, ще ви се върнат десетократно в бъдеще. Образовани ученици днес, ще бъдете реализирани хора утре. Бъдете здрави и щастливи. На моите учители от Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" - признателност и поклон. Сигурно сме ви ядосвали понякога, но не ви посрамихме - в ученето и в резултатите. Пожелавам на учениците в класическата гимназия свободен дух, дръжте високо мотото на училището - „помогни ми да те возвися" и дерзайте „per aspera ad astra" На добър час на всички!", заяви Корнелия Нинова. Председателят на левицата уважи тържеството по случай началото на учебната година на гимназията, която е завършила - НГДЕК „Свети Константин Кирил Философ“. Събитието се състоя пред Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 1500 деца прекрачиха прага на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

Над 1500 деца прекрачиха прага на СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново

16 Септември 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Близо 1520 деца посрещна СУ „Емилиян Станев“ днес. С пищно тържество, в което се включи и кметът на община Велико Търново Даниел Панов бе даден старт на новата учебна година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В двора на школото се събраха стотици малчугани и младежи, родители, баби и дядовци, близки и приятели, които пожелаха успешен старт ма учениците. Приветствие към тях отправи и директорката Кина Котларска, която припомни, че днес, за пореден път, СУ „Емилиян Станев“ приютява ученолюбието и желанието за успех на над 1500 деца. „Днес ще започна по по-особен начин, защото при нас учебната година започва по по-особен начин. През лятото стартираха дългоочакваните ремонтни дейности в училището и 10 дни поред всички учители и служители се трудиха неуморно, за да можете Вие да влезете в едни обновени и прекрасни класни стаи. Благодаря на целия си екип! Благодаря и на Община Велико Търново, че стартираха дейностите, както и на строителите, които направиха и невъзможното, за да приключат на време“, допълни още Кина Котларска. Тя поясни и, че през настоящата година за пръв път прага на школото прекрачват 138 ученика, а в подготвителните групи децата са 46. Пожела на всички тях, както и на по-големите младежи, безпроблемна и успешна нова учебна година. Децата приветства и кметът Даниел Панов. „Щастлив съм днес, че съм в едно от най-големите училища в Централна Северна България и затова, че един дългоочакван ремонт е към своя край и Вие влизате в обновени класни стаи. Искам да благодаря на целия екип на г-жа Котларска и лично на нея за това, че успяха още в петък да приведат в нормален вид училището и още от днес Вие можете да започнете учебните си занятия“, каза още кметът Панов и също пожела успех на всички ученици.
Тържеството продължи с много песни, танци и стихотворения, веселие и добро настроение. В него се включиха още народни представители, общински съветници, началникът на РУО инж. Розалия Личева, общественици и граждани.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

2877 деца са записани в първи клас в училищата във Варна

2877 деца са записани в първи клас в училищата във Варна

16 Септември 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Варна. 2877 деца са записани в първи клас в училищата на територията на град Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна началникът на Дирекцията по образование и младежки дейности в градската управа Лилия Христова. По думите й, в учебните заведения броят на учениците през последните години се запазва относително постоянна величина – над 30 000 ученици от 1-ви до 12-ти клас. По прогнозни данни, за учебната 2019/2020 година броят им е 32 320. „Движението на ученици в страната и чужбина продължава, поради което точна информация за броя ще имаме след 16 септември, когато училищата ни предоставят такава“, обясни още Лилия Христова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград към учениците от ПГСАГ „Васил Левски“: Професионалното обучение ще бъде все по-предпочитано

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград към учениците от ПГСАГ „Васил Левски“: Професионалното обучение ще бъде все по-предпочитано

16 Септември 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първият учебен ден винаги е изпълнен с очакване и очарование. Това каза кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на откриването на учебната година в ПГСАГ „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отбеляза, че за част от учениците и по-конкретно за осмокласниците, днешния ден е първи в тази гимназия, а за други, тоест дванадесетокласниците – това е последният първи учебен ден. „Всеки един от Вас има своите въпроси, стремежи, мечти, но аз искам да поздравя всички Ви за избора. Професионалното обучение ще бъде все по-предпочитано. За разлика от вашите връстници от другите гимназии, Вие излизате с професия. Във вашият случаи, тези професии Ви гарантират 100 % реализация. Това означава, че завършвате, започвате работа и имате добро възнаграждение, което е много важно“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той добави, че част от учениците, след завършване на своето средно образование, ще продължат обучението си в университети, а други веднага ще започнат своя професионален път. В тази връзка кметът на Благоевград посочи, че за всички възпитаници на учебното заведение, които искат да се реализират по специалността ще има място в строителния отдел на общината. Д-р Атанас Камбитов подчерта, че в буквалния смисъл учениците на ПГСАГ „Васил Левски“ са строителите на бъдещата България. Той поздрави и учителите за високия професионализъм, като изрази убедеността си, че и за в бъдеще те ще продължат да бъдат едни от най-добрите в своята област. „За 60 години училището е доказало, че дава отлични кадри, които са невероятни професионалисти и до благодарение на Вас – учителите. Пожелавам на всички успешна и спорна учебна година“, заяви д-р Атанас Камбитов. Той допълни, че по-рано е има възможността да разговаря с директора на гимназията Марияна Митова, а поводът е бил предстоящия юбилей на учебното заведение. В тази връзка те са стигнали до решението Община Благоевград да отдели средства, с които да финансира тържеството. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов каза също, че за в бъдеще ще се търсят и варианти за доизграждането на още класни стаи в ПГСАГ „Васил Левски“, за да може приемът на ученици да се увеличи. Той благодари на ръководството на гимназията за поканата и възможността да поздрави учениците и учителите по повод началото на новата учебна 2019/ 2020 година. По-късно кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов участва в тържествата, посветени на първия учебен ден и в 5 СУ „Георги Измирлиев“ в Благоевград.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Тази година първият учебен ден посрещаме с 6 нови училищни сгради

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Тази година първият учебен ден посрещаме с 6 нови училищни сгради

16 Септември 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Тази година първият учебен ден посрещаме с 6 нови училищни сгради. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на първия учебен ден в Първа английска езикова гимназия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е моделът на управление на образование за мен. Аз вярвам, че най-важните инвестиции за всеки един град и за страната са инвестициите в училищата и децата. В 5 от новите училища има нови физкултурни салони“, добави Фандъкова. „Тук сме в Първа английска езикова гимназия и 112-о Основно училище с изцяло нов корпус и нова спортна зала. Надявам се да има много добри условия за спорт, защото спортът е не само здраве. Той възпитава, прави лидери и дава съвсем друг начин на живот. Тук сме в едни от най-добрите училища в София, които дават и качествено образование“, обясни още кметът. По думите ѝ в този корпус има и 22 нови класни стаи, с които се облекчава максимално работата на тези две училища.
„Около 12 000 първокласници тръгват на училище днес в София. На тях желая много усмивки, много вдъхновение, да имат жажда за нови знания, защото знанието е сила и отговорност. На добър час на всички за първия учебен ден", каза още Йорданка Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина

Патриарх Неофит: Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина

16 Септември 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Обични ученици, приемайте знанията с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина. Това се посочва в приветствие на Българския патриарх Неофит по повод началото на новата учебна година. „Настъпи денят, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българската духовна школа - училището, мястото, където ще ви бъдат преподадени множество полезни знания. Приемайте тези знания с любознателност и с ревност следвайте онова, което ви изгражда като достойни българи и граждани на обичната ни Родина", посочва патриархът.
„Благопожелаваме на всички вас Бог, Който е извор на всяко добро знание и единствената ни истинска надежда, да Ви съпътства в нелеките, но градивни мигове по пътя на вашето обучение. Напредвайте в знанието и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, възраствайте с любов към Него и ближния, бъдете пример в нравствен и морален аспект. Вие сте бъдещето на България", посочва патриарх Неофит.
„Скъпи преподаватели, Вие имате благодатната, но и високоотговорна мисия да посеете знанията на тръгващите по пътя на образованието деца. Най-голямата задача, която се поставя пред вас е да научите най-малките как да възприемат света по най-добрия и полезен за тях начин. Не пестете сили и умения, за да дарите учащите се с полезното знание, което ще ги направи свободни и здравомислещи, но също така помнете, че онова, което ни прави напълно свободни и щастливи в пълнота е искрената ни вяра в Бога.
Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички вас!
На добър час!“, се посочва още в приветствието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в личности

Президентът Румен Радев: Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в личности

16 Септември 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Българското училище не е само храм на знанието, а и святото място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности. Това каза президентът Румен Радев по време на откриването на учебната година в столичното 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Президентът благодари за поканата и възможността да сподели вълнението от съкровения ден, в който първият училищен звънец отеква в цяла България. „Това е денят, в който нашите деца отново прекрачват прага на училището за да поемат по светлия път на знанието. Поколение след поколение жадният за просвещение българин предава този скъп завет на своите деца. Знам, че най-вълнуващ е денят за всички първокласници, а той е и не по-малко вълнуващ за техните родители“, каза още той. Румен Радея добави, че ако искаме училищата ни да бъдат конкурентоспособни в условията на новия свят, те трябва да бъдат подкрепяни както от институциите, така и от цялото общество. „Училищата трябва да имат прогресивни учебни планове и програми, както и модерна образователна инфраструктура, да пазят и развиват своите традиции, да имат ерудиран и вдъхновен преподавателски състав и да се ползват с подкрепата на родителите“, добави той.
Теодора ПАВЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Марияна Митова, ПГСАГ „Васил Левски“: Вече 60 години от ПГСАГ „Васил Левски“ излизат знаещи и можещи млади хора

Марияна Митова, ПГСАГ „Васил Левски“: Вече 60 години от ПГСАГ „Васил Левски“ излизат знаещи и можещи млади хора

16 Септември 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На прага сме на една изключителна година за Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“, тъй като ще отбележим 60-та годишнина от създаването на училището. Това каза Марияна Митова, директор на учебното заведение по време на официалната церемония по откриването на учебната 2019/ 2020 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Тя отбеляза, че предстоят редица мероприятия, с които да покажат, че от гимназията излизат знаещи и можещи хора. „Отново е първият учебен ден – ден на поздравления, на трепети и в същото време на очаквания. Като директор на това училище искам да се обърна към всички ученици и учители, които имат привилегията да бъдат част от това голямо семейство с поздрав, послание и надежда за една спорна и благодатна година“, каза още Митова. Тя добави, че учениците, които се обучават в гимназията са гордост и радост за всички преподаватели, но в същото време са и тяхна грижа и отговорност. Директорът на ПГСАГ „Васил Левски“ призова всички ученици да приемат предизвикателството да бъдат най-добрите и най-успешните. „Учете се, забавлявайте се, бъдете себе си и не забравяйте, че зад успеха на едни стои екипната работа и усилията на много“, подчерта Митова. Тя допълни, че на днешния ден най-голямо е вълнението за осмокласниците, които за пръв път ще прекрачат прага на ПГСАГ „Васил Левски“. Директорът на гимназията Марияна Митова посочи, че зад всички ученици стоят техните учители, на които могат да се доверяват, и които безрезервно, но и с любов ще ги поведат по пътя на знанието и успеха.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Д-р Асен Златаров“ – Бургас: Даваме официално старта на едно изстрадано, но постигнато модерно европейско обучение по медицина

Проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Д-р Асен Златаров“ – Бургас: Даваме официално старта на едно изстрадано, но постигнато модерно европейско обучение по медицина

16 Септември 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Даваме официално старта на едно изстрадано, но постигнато модерно европейско обучение по медицина в най-големия университет в Югоизточна България. Това каза проф. Магдалена Миткова, ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас по време на откриването на новата учебна година във Факултета по медицина към университета, предаде репортер на Радио „Фокус – Бургас. „Безкрайно горда и щастлива съм, че днес заедно започваме да пишем първите страници от най-стойностната и вълнуваща история на град Бургас и на нашия университет. Поставяме началото на първата академична година на най-новия факултет в университета – медицинския. Няма да крия – поставили сме си изключително амбициозни задачи – лекарите, които завършат в първия випуск да бъдат еталон за безупречен морал и професионализъм от световно ниво. Наясно сме с предизвикателствата, които това начинание поставя пред всички. На първите се пада трудната задача да зададат високи критерии, да преборят скептиците, да опровергаят недоброжелателите, да поемат отговорността зададената от всички нас заявка за високо качество и безкомпромисен професионализъм“, отбеляза ректорът. Проф Миткова каза още, че създаването на медицински факултет е подготвяно дълго време и тя се надява, че той ще може да предложи на бъдещите медици солидно знание – научна и практическа подготовка. „След като погледнах в очите Ви, съм повече от всякога изпълнена с вяра, че сме избрали най-достойните да прекрачат първи прага на факултета. Всички вие сте положили огромни усилия да постигнете максимално добри резултати от приемните изпити. Сигурна съм, че нито един от Вас, няма да си позволи слабост след това силно начало, за да завършите като победители. Убедена съм, че всеки от Вас си е поставил висока летва, която с помощта на нас – нашите преподаватели, ще полага всички усилия всеки ден да прескача“, посочи още проф. Миткова. Тя добави, че медицината е отговорност, която е привилегия на силните, на уверените, на непоколебимите, на добрите и на човеколюбивите.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Врачанският митрополит Григорий: Скъпи учители, ученици и родители, бъдете съпричастни и готови да си помагате един на друг, стремете се днес да бъдете по-добри от вчера

Врачанският митрополит Григорий: Скъпи учители, ученици и родители, бъдете съпричастни и готови да си помагате един на друг, стремете се днес да бъдете по-добри от вчера

16 Септември 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Враца. Скъпи учители, ученици и родители, бъдете съпричастни и готови да си помагате един на друг, стремете се днес да бъдете по-добри от вчера. Това се посочва в Архипастирски благослов на Врачанския митрополит Григорий по случай началото на Новата учебна 2019-2020 година. „Скъпи учители, ученици и родители, възлюбени чеда на Църквата Христова, които живеете и се трудите в пределите на богохранимата Врачанска епархия, поздравявам всички вас с началото на новата учебна година и ви преподавам своето архипастирско благословение и най-искрени пожелания за крепки душевни и телесни сили, бодър дух, мъдрост и неизменна Божия помощ в нелеките и особено отговорни ваши трудове на попрището на образованието и просветата.
Един от великите светители на св. Православна църква – св. Григорий Богослов, съветва: „Богатей с добри навици и ще придобиеш съкровище... Подражавай в работата си на мъдрата пчела, която кацва на всеки цвят, но извънредно умно от всеки събира само полезното. Нейн наставник е самата ѝ природа, а твой – разумът” (Из „Съвети към един младеж”).
Скъпи ученици, усвоявайте с много старание, усърдие и търпение преподаваните от учителите ви знания. Развивайте и усъвършенствайте вашите таланти и нека тази учебна година да бъде плодотворна и успешна за вас!“, казва митрополитът
„Живейте в задружна и приятелска атмосфера. Бъдете съпричастни и готови да си помагате един на друг. Стремете се днес да бъдете по-добри от вчера!
От сърце молитвено призовавам Божията благодатна помощ да ви подкрепя и съдейства в усвояването на учебния материал, защото, както казва премъдрият Соломон: „Господ дава мъдрост; от устата Му иде знание и разум” (Прит. 2:7).
На добър час! Нека Божията благодат и молитвите на Пресвета Богородица, на небесния покровител на нашата епархия – св. Софроний Врачански и на всички светии да бъдат с вас и с вашите семейства и през тази учебна година.
Честито и благословено ново начало!", се казва още в обръщението на митрополит Григорий.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За българите първият учебен ден е празник, защото е начало на пътя към знанието, на развитие, израстване и вдъхновение

Кметът на София Йорданка Фандъкова: За българите първият учебен ден е празник, защото е начало на пътя към знанието, на развитие, израстване и вдъхновение

16 Септември 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
София. Щастлива съм, че днес отново съм с Вас, учениците от две от най-добрите училища в София - Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод откриването на новата учебна година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За втора година посрещаме първия учебен ден с втора нова сграда, защото май-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование", добави Фандъкова. „За нас българите първият учебен ден е празник, защото е начало на пътя към знанието за всеки един от нас. Начало на развитие, израстване и вдъхновение", обясни кметът.
„Уважаеми колеги учители, Вие имате трудната задача да намерите пътя до всяко дете, до всеки ученик. Да им дадете знанието в различните учебни дисциплини и умения, но и да ти научите отличават доброто и истината. Да ценят себе си и да уважават другите. Да отключите у децата желанието, амбицията, потребността да бъдат по-добри, по-успешни, по-можещи. Това е трудно, постига се с много търпение и професионализъм", коментира Фандъкова. „Промяната става вътре в самите деца, в личността на всяко едно дете и е резултат от собственото му умение. Нека да им помогнем за това", добави кметът на София.
„Скъпи родители знам, че посрещате този ден с много вълнение, радост и дори много притеснение. Знайте, че Вашите деца са прекрасни. Всяко от тях е различно със своите способности, умения и интереси. Едни са по-добри в математиката, а други в овладяването на езиците. Някои развиват своите таланти в изкуствата, а други са първенци в спорта. Помогнете им да бъдат самостоятелни, да изграждат приятелства и да застават зад добри каузи", допълни Фандъкова. По думите ѝ успешният човек не е просто лекар, учител, инженер или артист. „Успешният човек е преди всичко личност. Лидер, който иска да промени света около себе си и знае как.
Скъпи ученици всички Вие прекрачвате прага на училището заредени с много емоции от лятото и с нетърпението да видите колко сте пораснали и колко много сте научили. Нетърпеливи сте да се срещнете с приятелите си и да разкажете своите летни истории. Пожелавам ви много здраве, успехи в учението и забавление в игрите", допълни Йорданка Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СУ „Димитър Талев“ в Добрич започва новата учебна година с три различни паралелки в първи клас

СУ „Димитър Талев“ в Добрич започва новата учебна година с три различни паралелки в първи клас

16 Септември 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. Средно училище (СУ) „Димитър Талев“ започва новата учебна година с три различни и нови паралелки в първи клас – роботика, предприемачество и български традиции. Това съобщи директорът на училището Весела Панчева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Едната паралелка е роботика, защото съвремието налага развитие в областта на изкуствения интелект, защото това е бъдещето и той ще служи на хората, подчерта директорът. Другата паралелка е с профил предприемачество. Идеята е децата да се научат да планират своето време и своя живот, за да бъдат по-практични в действията си. Третата паралелка е свързана с българските традиции и фолклор, приложни и изящни изкуства. Продължава в училището преподаването по драма и гражданско образование. Това е част от иновативната програма. Като метод на работа е проиграването на различни житейски ситуации, за да могат младите хора реално да преживеят нещата и да извлекат поуки. Този подход е дал своя резултат и той е, че нивото на агресия в училището е много ниско, отбеляза Весела Панчева. СУ „Димитър Талев“ започва новата година с два нови, изключително добре направени учебни кабинета. Всеки момент ще бъдат доставени чиповете за така наречените „умни чинове“. Те ще разпознават отделния ученик и ще дават по-пълна информация за работата му и заниманията в дадения учебен час. „Това всичко повишава сигурността и личната отговорност на всеки ученик и по този начин ние изграждаме едни по-осъзнати и пълноценни млади хора, мислещи, търсещи, знаещи хора, осъзнали че знанието наистина е сила, а не клише, възможност човек да се справи във всяка ситуация“, каза Весела Панчева. Тя пожела на учениците да бъдат здрави, да бъдат отворени към новите неща и да не се страхуват да търсят, експериментира и да намират, да искат и ще им бъде дадено. Това по думите й е пожелание не само към учащите, но и към техните преподаватели. „Ние сме в една взаимна връзка и колкото повече децата искат от своите учители, толкова повече и учителите търсят. Смея да кажа, че съм благословена да работя с изключително високо квалифицирани учители“, посочи Весела Панчева. Съвсем наскоро част от преподавателите от СУ „Димитър Талев“ са преминали курс на обучение в две фази. Отзивите за представянето на учителите са изключително добри, събрани са мненията на 6000 преподаватели от страната. Неслучайно СУ „Димитър Талев“ е сред разпознаваемите училища не само в добруджанския град, но и в цялата страна. То се нарежда в Топ 5 в страната като подход в работата и иновации. Един от акцентите в работата е непрестанното развитие, надграждане и самоусъвършенстване от страна на учителите, подчерта Весела Панчева. Именно по този начин училище и преподаватели се подготвят за предизвикателствата на новото електронна поколение: „За да бъдем готови да откликнем на всички онези потребности на младите хора, които нарастват с всяка следваща година, защото светът се отвори, защото животът стана различен, а ние работим с бъдещето. От нас зависи какво ще бъде то, дали ще бъде подготвено, дали ще бъде с ценностна система. В училището съчетаваме традиции с иновации“, каза Весела Панчева.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в откриването на учебната 2019/2020 година в ПГСАГ „Васил Левски“

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в откриването на учебната 2019/2020 година в ПГСАГ „Васил Левски“

16 Септември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в откриването на учебната 2019/2020 година в ПГСАГ „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Тържеството, посветено на първия учебен ден започна с посрещане на знамената и химна на Р България. Веднага след това бе припомнена кратка история, свързана с учебното дело в България, както и с миналото на учебното заведение, което тази година отбелязва 60-ата годишнина от създаването си. Отец Светослав Кючуков отслужи водосвет за здраве на всички ученици, учители и техните родителите. Той пожела добра и ползотворна учебна година, здраве, успех и дръзновение. „И винаги помнете, че народ, който знае своето минало и история – няма да изчезне“, каза още отец Кючуков. Официални слова по повод началото на учебната година произнесоха още директорът на ПГСАГ „Васил Левски“ Марияна Митова, както и кметът д-р Атанас Камбитов. Тържеството завърши с удряне на първия звънец от кметът на Община Благоевград. След което всички ученици от 8 до 12 клас бяха посрещнати от своите класни ръководители в стаите на учебното заведение.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ: Желаем на учителите, учениците и техните родители успешна и ползотворна нова учебна година

ЧЕЗ: Желаем на учителите, учениците и техните родители успешна и ползотворна нова учебна година

16 Септември 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Желаем на учителите, учениците и техните родители успешна и ползвотворна нова учебна година“, се казва в съобщение, изпратено от ЧЕЗ до партньорските училища.Това се казва в съобщение, изпратено от ЧЕЗ до партньорските училища, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Каузата образование е неразделна част от партньорството между ЧЕЗ и обществото. Компанията активно сътрудничи с професионалните гимназии и техническите висши учебни заведения в Западна България. Тя е една от първите фирми, които подкрепиха дуалното обучение по електротехника, участвайки в рамките на проекта ДОМИНО в паралелки в София, Плевен и Перник. Заради условията, които създава за насърчаване на младите специалисти ЧЕЗ получи награда от ДОМИНО за фирма с най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение.
Друга успешна инициатива, чрез която дружеството подкрепя професионалното образование, е ежегодният конкурс „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Предстои тази година да стартира осмото му издание.
В изпълнение на стратегията си за подкрепа на професионалното обучение ЧЕЗ Разпределение построи уникален за Западна България Технически учебен център. Той разполага с лиценз от Националната агенция за професионално образование (НАПОО) и в него ученици, студенти и специалисти редовно могат да проверят уменията си за работа по съоръжения от електроразпределителната мрежа и да повишат своята квалификация.
В навечерието на първия учебен ден ЧЕЗ Разпределение извърши обходи и профилактика на електроразпределителните съоръжения, собственост на дружеството, които се намират около училищата и детските градини на обслужваната територия в Западна България. Съоръженията са приведени в отлично техническо състояние. Профилактиката е необходима и за да се минимизира риска от смущения на учебния процес заради евентуални прекъсвания на електрозахранването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всички училища и детски градини в община Пещера имат готовност за започване на новата учебна година

Всички училища и детски градини в община Пещера имат готовност за започване на новата учебна година

16 Септември 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Пещера. Всички училища и детски градини в община Пещера имат готовност за започване на новата учебна 2019/2020 година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Община Пещера. Осигурени са необходимите условия за обезпечаване на нормален образователно-възпитателен процес. Във всички общински учебни и детски заведения са получени необходимите учебници, помагала, познавателни книжки за децата и учениците. Въведени са и електронни дневници. Те ще дадат възможност на родителите да следят постиженията на своите деца в реално време.
Новост е внедряването на система за контрол на достъпа, оборудване на три нови компютърни кабинета и монтаж на електронен звънец в СУ ,,Св. Климент Охридски“.
По уверение на директорите на детските градини и училища, всички ремонтни дейности ще завършат преди началото на учебната 2019/2020г. От тази учебна година учениците в НУ ,,Михаил Куманов“ ще учат на едносменен режим.
По прогнозни данни, подадени от директорите, в първи клас през учебната 2019/2020 г. ще постъпят 141 първокласници. В детските градини в общината ще бъдат възпитавани 516 деца, 1522 ученици ще се обучават в училищата на община Пещера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Бургас Димитър Николов: Оптимист съм, че през следващите години ще слушаме за успехите на Медицинския факултет

Кметът на Бургас Димитър Николов: Оптимист съм, че през следващите години ще слушаме за успехите на Медицинския факултет

16 Септември 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. Оптимист съм, че през следващите години ще слушаме за успехите на Медицинския факултет. Това каза кметът Димитър Николов по време на откриването на новата учебна година във Факултета по медицина на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, предаде репортер на Радио „Фокус – Бургас. Според кмета създаването на факултета е струвало много усилия през годините на жителите на Бургас. „Някои от тях са в тази зала и аз искрено им благодаря. В тази сграда има заложена много положителна енергия. Да, в нашия регион се чувства огромен недостиг на медицински специалисти. Надявам се чрез Вас – студентите, ние да направим така, че населението в този регион да почувства промяната. Изключително големи надежди възлагаме на този факултет“, отбеляза кметът Димитър Николов. „Искам да благодаря на всички преподаватели, които със своя професионализъм вдигнат качеството на бъдещите медици. Благодаря за това, че избрахте нашия град, защото сред Вас има хора от другите краища на страната. Аз съм сигурен, че ние ще направим всичко възможно да ви убедим, че Бургас е добър град за живеене, а защо не и за продължаване в професионален, и личен план. Убеден съм, че когато завършите, ще бъдете с изградени знания и солиден характер, за да можете смело да продължите в тази хуманна професия. В тази ваша мисия Община Бургас е неотлъчно до Вас“, каза още кметът Димитър Николов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Първият учебен ден е ново начало, предизвикателство и изпитание, желая на всички ученици да се чувстват щастливи в училище

Министър Красимир Вълчев: Първият учебен ден е ново начало, предизвикателство и изпитание, желая на всички ученици да се чувстват щастливи в училище

16 Септември 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Първият учебен ден е ново начало, предизвикателство и изпитание, желая на всички ученици да се чувстват щастливи в училище. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването на учебната година в Първа английска езикова гимназия, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес не е официален празник, имаме много официални празници, но днес може би е най-празничният ден. Това е денят с най-много усмивки, с най-много положително настроение, с най-много цветя, с най-много вяра в бъдещето, защото ние вярваме в образованието. Вярваме че чрез образованието можем да живеем по-добре”, добави Вълчев. По думите му днес има много неща, които ни разделят, но това, което ни обединява, е желанието да дадем по-добро бъдеще на децата си. „Това желание го даваме вече чрез образователната система. Желанието децата да живеят на по-добро, хармонично, проспериращо общество”, обясни образователният министър. „Най-много разчитаме на българските училища и на българските учители. Поздравления за всички български учители. Благодаря Ви, желая Ви здраве и сили, защото на Вашата енергия и на Вашите сили се оповават надеждите ми за по-добро бъдеще”, допълни още Вълчев. „Благодаря на всички родители, които са тук днес, защото Вие подкрепяте децата си. Вие искате да им дадете най-добрите житейски възможности чрез образованието. Подкрепяйте ги и за напред, подкрепяйте ги като ги учите да уважават учителите”, коментира министърът на образованието. Според него учителите имаме може би най-важната мисия и тя е да дадат най-добрите житейски възможности на децата. „Да ги направим знаещи, можещи и добри хора. Това можем да го направим, само ако ги научим да уважават учителите си”, посочи още Вълчев. „Поздравления за всички ученици. Първият учебен ден е ново начало, ново предизвикателство, ново изпитание. Желая на всички ученици да се чувстват щастливи в училище. Да учат, за да се чувстват щастливи през целия си живот”, добави Вълчев. Той поздравявам Столична община и кмета Йорданка Фандъкова за реновираната и за новата материална база. „Столична община започна строителството на 10 училища, в 5 училища ще има дострояване. По-добрата база е необходима за по-добрите образователни резултати. Желая на всички успешна учебна година, здраве и успех”, завърши Красимир Вълчев.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всички училища и детски градини в Пазарджик ще започнат новата учебна година с празнична програма

Всички училища и детски градини в Пазарджик ще започнат новата учебна година с празнична програма

16 Септември 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Всички училища и детски градини в Пазарджик ще започнат новата учебна година с празнична програма, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Повечето от тях вече са поставили и празнична украса на входовете на учебните заведение. Училищата посрещат първокласниците с надпис „Добре дошли в училище!“. Предвидени са рецитали на стихове, песни и танци, посветени на учението. Химнът на просветата и културата „Върви, народе възродени“ ще прозвучи непосредствено преди първия звънец. Пешеходните пътеки пред училищата и детските градини са освежени, поставени са и предупредителни и указателни знаци. Оградите около учебните заведения са ремонтирани и обезопасени. Тържественото откриване на учебната година навсякъде ще започне в 9.00 часа.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Радев, кмет на Сливен: Уважаеми учители, на Вас пожелавам да бъдете все така отдадени на своето призвание

Стефан Радев, кмет на Сливен: Уважаеми учители, на Вас пожелавам да бъдете все така отдадени на своето призвание

16 Септември 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Сливен. Кметът на Сливен Стефан Радев поздрави учители и ученици по повод първия учебен ден. Той призова преподавателите да бъдат все така отдадени на своето признание, а учениците – по-уверени в себе си, по-самостоятелни и любознателни, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Училищният звънец отново Ви събира заедно, отново се отварят вратите на класните стаи и новата учебна година среща преподаватели и ученици след лятната ваканция. За някои от тях този ден е още по-вълнуващ, защото за първи път ще прекрачат прага на своето училище, изпълнени с трепетно очакване и плахост.
Пред вас, скъпи деца, се разкрива един съвсем непознат, чуден и необятен свят, посветен на тържеството на духа и знанието. Той ще ви научи да бъдете по-уверени в себе си, по-самостоятелни и любознателни.
Обръщам се към вас, малки и по-големи ученици, не спирайте да вярвате в своите учители, които ще ви водят по пътя на знанието и мъдростта. Пожелавам ви щастливо детство и много успехи в учението!
Уважаеми учители, на вас пожелавам да бъдете все така отдадени на своето призвание, много търпение и енергия и продължавайте да развивате уменията на нашите деца!“ се казва в поздравлението на кмета Стефан Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.