НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини

15 Септември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на реконструкцията на 43-то училище „Христо Смирненски“ на бул. „Сливница“ 45, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Направихме рекордни инвестиции в училищата и детските градини. Близо 90 млн. лв. инвестирахме в училищата и детските градини общо, като част от тях са средства по Оперативна програма „Региони в растеж“, какъвто проект се изпълняваше и в 43-то училище“, добави Фандъкова. „Модернизацията по Оперативната програма е цялостна. Отделно от това Столична община отдели средства от бюджета си, за да може да ремонтираме повече училища и детски градини“, обясни кметът. По думите ѝ в по-голямата си част ремонтите са приключили. „След 16 септември ще продължат в около 15 училища и детски градини. Голяма част от тях са именно училищата и детските градини от Оперативната програма. Там сроковете са дълги, защото се прави цялостна модернизация“, допълни още Фандъкова. По думите ѝ над 80 са общо училищата и детските градини, които са включени в основни ремонти тази година.
„Направена е нужната организация от директорите, от районните кметове, така че да се открие навсякъде успешно и спокойно учебната година и след това да се провеждат нормални учебни занятия“, посочи още кметът на София. Тя благодари на директорите, на кметовете, както и на учителите, защото според нея това винаги е свързано с много сериозна организация.
„Важното е децата да влязат в чисти и подредени класни стаи. Освен новата сграда на 43-то училище утре откриваме учебната година и с нова прекрасна сграда на Първа Английска езикова гимназия, заедно с огромна спортна зала. Това ще бъде вторият физкултурен салон за училището“, коментира още Фандъкова. „В Требич имаме разширение - нова училищна сграда с класни стаи и физкултурен салон. Продължаваме да работим в още няколко нови сгради, които ще завършим до края на календарната година и по този начин участваме в нашата програма да може училищата постепенно да преминат в едносменен режим на работа. Оттук нататък са директорите и учителите да работят качествено, да работят с децата и да им носят удовлетворение", добави кметът.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Поставихме си за цел да възстановим сградата на 43-то училище „Христо Смирненски“ и тя да стане паметник на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Поставихме си за цел да възстановим сградата на 43-то училище „Христо Смирненски“ и тя да стане паметник на културата

15 Септември 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Поставихме си за цел да възстановим сградата на 43-то училище „Христо Смирненски“ и тя да стане паметник на културата. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката на реконструкцията на 43-то училище „Христо Смирненски“ на бул. „Сливница“ 45, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да изразя своята радост, за това, че се намираме пред една сграда, която беше абсолютна руина, една прекрасна стара сграда на 110 години. Сградата е създадена преди 110 години от бежанците, българските македонци дошли в този квартал в нашия град. Бедни хора, но са събрали пари, за да си построят училище", добави Фандъкова. По думите ѝ сградата е била зарязана за десетилетия. „Ние я познаваме като старото Военно окръжие. Сградата не се води паметник на културата. Ние си поставихме за цел да я възстановим, да се използва за училище, за което нашите предци са я построили и съответно да поискаме да стане паметник на културата, защото наистина е много красива, стойностна и ценна за хората и за район „Илинден", обясни кметът. „Благодаря на кмета и на екипа му, защото той работи наистина със сърце и душа, за да може утре, на първият учебен ден да влязат тук първокласниците, да влязат тук малките ученици на 43-то училище", допълни още Фандъкова. „Пожелавам успех и на добър час на всички ученици, учители на София в утрешния ден и разбира се много радост и удовлетворение на всички родители, които изпращат утре децата си", добави Фандъкова.
Тя коментира, че инвестициите в 43-то училище са около 4 млн. лв., финансирано е от Оперативната програма „Региони в растеж“. „Благодаря на Министерството на регионалното развитие и на управляващия орган. Успяхме да защитим тези средства пред Европейската комисия, с които подобряваме средата в училищата и детските градини на София", добави Фандъкова.
Виолета СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети 43-то училище „Христо Смирненски“

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети 43-то училище „Христо Смирненски“

15 Септември 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети в 13.00 часа 43-то училище „Христо Смирненски“ на бул. „Сливница“ 45, за да провери реконструкцията на сградата (бившето Военно окръжие) и готовността да приеме ученици от 16 септември. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.