НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: Чешкият премиер ще обсъди отмяната на признаването на независимостта на Косово с МВР и МВнР

РИА Новости: Чешкият премиер ще обсъди отмяната на признаването на независимостта на Косово с МВР и МВнР

17 Септември 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Прага. Отмяната на признаването на независимостта на Косово от Чешката република ще бъде обсъдена на среща на премиера Андрей Бабиш с министрите на външните и вътрешните работи. Това обяви Бабиш след среща с президента на страната Милош Земан, предава РИА Новости.
Миналата седмица, в рамките на посещение в Белград, Земан заяви на сръбския си колега Александър Вучич, че не харесва Косово, не го смята за демократична държава и, напротив, много обича Сърбия. На следващия ден на пресконференция в Белград, отговаряйки на въпрос дали Чешката република може да отмени признаването на Косово като независима държава, Земан отговори, че би искал да обсъди въпроса в Прага.
В четвъртък Бабиш, а след това външният министър Томаш Петричек заявиха, че в момента няма причини Чешката република да отмени признаването на Косово. „В тази ситуация господин президентът се позовава на решението на чешкия парламент през 2008 г. да попречи на тогавашното правителство, ръководено от Мирек Тополанек, да признае Косово. Сега ще обсъдим този въпрос на координационна среща по външната политика с участието на МВР", поясни чешкият премиер.
В отговор на въпрос от журналисти дали допуска промяна в позицията относно признаването на Косово, Бабиш отказа да даде директен отговор. „Не казвам това. Обсъждахме въпроса с президента, неговото становище относно признаването на Косово е отрицателно", припомни лидерът на кабинета в Прага.
В знак на протест срещу изявленията на Земан, представители на Косово отмениха посещението си в Прага за срещата на върха на лидерите на Вишеградската четворка и Западните Балкани, която се състоя в края на миналата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Прага няма да промени позицията си за независимостта на Косово

Zeri (Косово): Прага няма да промени позицията си за независимостта на Косово

13 Септември 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прага. Министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш е заявил, че страната му няма да промени позицията си относно независимостта на Косово, която признава през 2008 година, пише прищинският ежедневник Zeri.
В интервю пред журналистите в кулоарите на срещата на върха на Вишеградската четворка със страните от Западните Балкани в Прага премиерът обеляза, че „външната политика на Чешката република е в ръцете на правителството. Не виждам защо Чешката република да променя позицията си за Косово“.
Коментарът му е в реакция на думите на чешкия президент Милош Земан, който по-рано заяви в Сърбия, че „не харесва Косово“ и ще инициира процедура за отмяна на признанието на неговата независимост. Бабиш каза още, че коментарът на Земан не е нищо ново, защото той е говорил подобни неща още през 2013 година.
Заради изявлението на Земан относно Косово, посланикът на САЩ в Чешката република Стивън Кинг заяви, след като се срещна с посланика на Косово Арбър Влахиу, че потвърждава „непоколебимата подкрепа на САЩ за суверенна, независима република Косово, напълно интегрирана в международна общност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Вишеградската група апелира за по-бърза интеграция на Западните Балкани в ЕС

„Нова Македония“ (Македония): Вишеградската група апелира за по-бърза интеграция на Западните Балкани в ЕС

13 Септември 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Прага. Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Чехия, Словакия и Полша) се обявиха в Прага за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, а чешкият премиер Андрей Бабиш изрази надежда Сърбия и Черна гора да се присъединят към Съюза преди края на 2027 година, пише вестник „Нова Македония“.
„Няма съмнение, че преговорите със Сърбия и Черна гора ще се ускорят и че ще можем да включим тези две страни в европейското семейство, колкото може по-бързо, би било идеално да е преди края на 2027 година“, заяви чешкият лидер и приветства възможността за отваряне на присъединителни преговори с Македония и Албания през октомври тази година.
Той подчерта, че Прага винаги се е застъпвала за близки отношения между ЕС и Западните Балкани.
„Днес приехме декларация, в която изразихме убеждението си, че политиката на разширяване на ЕС е най-ефективното средство за насърчаване на стабилността, сигурността, просперитета и демокрацията в Западните Балкани, защото сигурността на Западните Балкани означава сигурност в Европа“, каза Бабиш.
Чешкият премиер добави, че обединението на Европа няма да бъде пълно, ако Западните Балкани не бъдат включени в процеса на разширяване.
Западните Балкани са ключов партньор по въпросите на сигурността. Ето защо ние уважаваме усилията на страните от Западните Балкани да се справят с миграцията“, посочи още той, като отбеляза отново, че присъединяването на страните от този регион към ЕС е в интерес на Вишеградската четворка.
Унгарският премиер Виктор Орбан също заяви, че Сърбия, Черна гора, Македония и Албания трябва да станат членове на Съюза.
Той добави, че присъединяването към Западните Балкани не е тежест, а възможност за Европа.
„Европа ще бъде по-силна, ако приемем тези страни. Ако ЕС не беше спал и не бе приел Сърбия и Северна Македония за свои членове, нямаше да има толкова много нелегални мигранти, които идват в Европа. Можехме да предотвратим миграцията, сега трябва да запълним пространството. Трябва да ги приемем като членове“, подчерта Орбан.
Словашкият премиер Петър Пелегрини заяви, че Вишеградската четворка е изпратила ясни сигнали, че иска нови членове на ЕС възможно най-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скандал преди старта на срещата между лидерите на Вишеграската четворка и Западните Балкани (ОБЗОР)

Скандал преди старта на срещата между лидерите на Вишеграската четворка и Западните Балкани (ОБЗОР)

12 Септември 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Прага/Прищина. В Прага се провежда среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани, домакин на която е министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш.

Дискусиите между премиерите на Вишеградската четворка (Чешка република, Словакия, Унгария и Полша) и колегите им от Западните Балкани ще бъдат съсредоточени върху засилването на цялостното политическо и икономическо сътрудничество между двата региона, със специален акцент върху въпросите, свързани с инфраструктурата, образованието, финансовата стабилност и изменението на климата. Чешката република, като ротационен председател на Вишеградската четворка, определи като един от приоритетите по време на мандата си насърчаването на присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз.

Форумът в Прага обаче бе засенчен от скандал, предизвикан от изявление на държавния глава на Чешката република Милош Земан. В сряда чешкият президент бе на посещение в Белград, откъдето определи лидерите на Косово като „военнопрестъпници“. Земан бе категоричен, че „страни, водени от военнопрестъпници, нямат място в общността на демократичните държави“. След това той припомни, че министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай подаде оставка, след като получи призовка за разпит от Специализираната прокуратура в Хага – при това като заподозрян. На съвместна пресконференцията Земан подчерта, че ще преразгледа възможността Прага да оттегли признаването на независимостта на Косово. „Радвам се, че (министърът на отбраната Лубомир) Метнар каза, че е грешка да се признае Косово. Вероятно той ще застане до мен, а кой ще бъде от другата страна, ще видим след няколко дни“, подчерта Земан.

В отговор официална Прищина отмени участието си в срещата на върха в Прага. „Косово изпрати дипломатическа нота, в която се извини за отсъствието, след като преди това потвърди участието си", обяви говорителят на правителството в Прага Яна Адамчова, като допълни, че Прищина ще бъде представена на срещата от дипломати от косовското посолство в Прага.

Думите на Земан предизвикаха реакция не само в Прищина, но и в Прага. Министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек подчерта, че не вижда причина за дебат за оттегляне на признаването на независимостта на Косово. Съгласно думите му, подобна промяна не би била в интерес на чешката сигурност и чешката външна политика. Той обаче отбеляза, че с удоволствие ще разговаря с президента Милош Земан, за да изложи позицията си по въпроса.

Министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш увери, че е готов да обсъди с президента на страната Милош Земан въпроса за оттегляне на признанието, което официална Прага е дала за независимостта на Косово.
„Бих предпочел дебат по този въпрос на среща за външната ни политика, а именно на среща с президента, ръководителите на двете камари на парламента, премиера и ръководителите на външните и вътрешните министерства. Гледната точка на някои от тях не съвпадат с моята. Ще изчакам дискусията и след това ще взема позиция по нея", заяви чешкият премиер Андрей Бабиш пред репортери.
От своя страна първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек напомни на репортерите, че външната политика на страната е отговорност на правителството. „Позицията на президента (Земан) по отношение на Косово отдавна е известна. Но всички по-нататъшни стъпки са в юрисдикцията на правителството", подчерта Хамачек.

По-късно от Прищина обясниха по друг начин решението Косово да не участва в срещата в чешката столица. Говорителят на правителството в Прищина Донджета Гаши заяви, че Косово се подготвя за предсрочни избори, което не позволява на премиера в оставка Рамуш Харадинай да присъства на срещата на върха в Прага между лидерите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани.
„Харадинай счита, че срещата на върха в Прага е много важен форум, който допринася за демократичните процеси, сътрудничеството и високите европейски ценности и по тази причина Косово ще остане неразделна и активна част от него“, увери Гаши.
Министърът на външните работи на Косово в оставка Беджет Пацоли също коментира информацията, според която Чешката република може да преразгледа решението си от 2008 г. за признаване на независимостта на най-младата държава на Балканите, като заяви, че те са част от кампанията на официален Белград за разпространение на фалшиви новини.
„Чешката република, чрез своя министър на външните работи Томаш Петричек, потвърди категоричната подкрепа за Косово като независима и суверенна страна и нейната интеграция в Европейския съюз, НАТО и международните организации. Нашето приятелство и партньорство са стабилни като скала“, написа Пацоли в социалните мрежи.


Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на правителството в Прищина: Косово се подготвя за предсрочни избори, което не позволява на Харадинай да присъства на срещата в Прага

Говорителят на правителството в Прищина: Косово се подготвя за предсрочни избори, което не позволява на Харадинай да присъства на срещата в Прага

12 Септември 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на правителството в Прищина Донджета Гаши заяви за Радио „Свободна Европа“, че Косово се подготвя за предсрочни избори, което не позволява на премиера в оставка Рамуш Харадинай да присъства на срещата на върха в Прага между лидерите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани.
„Харадинай счита, че срещата на върха в Прага е много важен форум, който допринася за демократичните процеси, сътрудничеството и високите европейски ценности и по тази причина Косово ще остане неразделна и активна част от него“, увери Гаши.
Яна Адамцова, говорител на чешкото правителство, на свой ред потвърди, че нито един политик от Косово няма да присъства на събитието, но подчерта, че страната ще бъде представена на срещата от представители на посолството на Прищина в Прага.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беджет Пацоли за докладите около скандала Прага-Прищина: Това е част от кампанията на Белград за разпространяване на фалшиви новини

Беджет Пацоли за докладите около скандала Прага-Прищина: Това е част от кампанията на Белград за разпространяване на фалшиви новини

12 Септември 2019 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на външните работи на Косово в оставка Беджет Пацоли коментира докладите, според които Чешката република може да преразгледа решението си от 2008 г. за признаване на независимостта на най-младата държава на Балканите, като заяви, че те са част от кампанията на официален Белград за разпространение на фалшиви новини, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
„Чешката република, чрез своя министър на външните работи Томаш Петричек, потвърди категоричната подкрепа за Косово като независима и суверенна страна и нейната интеграция в Европейския съюз, НАТО и международните организации. Нашето приятелство и партньорство са стабилни като скала“, написа Пацоли в социалните мрежи.
В сряда Петричек заяви, че не вижда причина страната да отмени признаването на независимостта на Косово. „Ние признахме Косово през 2008 г. и е в интерес на сигурността и прозрачността на външната ни политика да не променяме това решение“, цитира изданието думите на първия дипломат на Прага.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нетпрес“ (Македония): Бабиш има готовност за дискусия с чешкия президент по въпроса за оттегляне на признаването на независимостта на Косово

„Нетпрес“ (Македония): Бабиш има готовност за дискусия с чешкия президент по въпроса за оттегляне на признаването на независимостта на Косово

12 Септември 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Прага. Министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш увери, че е готов да обсъди с президента на страната Милош Земан въпроса за оттегляне на признанието, което официална Прага е дала за независимостта на Косово, предава скопската електронна медия „Нетпрес“.
„Бих предпочел дебат по този въпрос на среща за външната ни политика, а именно на среща с президента, ръководителите на двете камари на парламента, премиера и ръководителите на външните и вътрешните министерства. Гледната точка на някои от тях не съвпадат с моята. Ще изчакам дискусията и след това ще взема позиция по нея", заяви чешкият премиер Андрей Бабиш пред репортери.
От своя страна първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Хамачек напомни на репортерите в сряда вечер, че външната политика на страната е отговорност на правителството.„Позицията на президента (Земан) по отношение на Косово отдавна е известна. Но всички по-нататъшни стъпки са в юрисдикцията на правителството ", подчерта Хамачек.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чешкият външен министър Томаш Петричек: Не виждам причина за дебат за оттегляне на нашето признаване на Косово

Чешкият външен министър Томаш Петричек: Не виждам причина за дебат за оттегляне на нашето признаване на Косово

12 Септември 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Прага. Министърът на външните работи на Чешката република Томаш Петричек не вижда причина за дебат за оттегляне на признаването на независимостта на Косово, предава Radio Prague. Съгласно думите му, подобна промяна не би била в интерес на чешката сигурност и чешката външна политика. Той обаче подчерта, че с удоволствие ще разговаря с президента Милош Земан, за да изложи позицията си по въпроса.
Изявлението беше дадено, след като Земан заяви, че иска да обсъди възможността за оттеглянето на признаването на независимо Косово на следващата си среща с управляващите в Прага. Думите му станаха повод Прищина да откаже участие в срещата на върха на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Държава от ЕС може да оттегли решението си за признаване на независимостта на Косово

„Фактор“ (Македония): Държава от ЕС може да оттегли решението си за признаване на независимостта на Косово

12 Септември 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Прага/Прищина. Чешката република може да оттегли решението си признаването на независимостта за Косово, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
„Държава, водена от военни престъпници, не трябва да бъде в общност от демократични страни", заяви чешкият президент Милош Земан по време на посещение в Белград, където се срещна със сръбския си колега Александър Вучич. Земан припомни, че косовският премиер Рамуш Харадинай подаде оставка заради призовката му за разпит в Хага.
„Радвам се, че (министърът на отбраната Лубомир) Метнар каза, че е грешка да се признае Косово. Вероятно той ще застане до мен, а кой ще бъде от другата страна, ще видим след няколко дни“, подчерта Земан.
Прищина отмени планираното присъствие на срещата на високо равнище в Прага между лидерите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани заради изявлението на чешкия президент.
Тринадесет държави оттеглиха признаването на Косово и още десет биха могли да направят същото, подчертава медията. „Налице е информация, че други десет държави може да оттеглят признаването на Косово“, заяви наскоро вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Косово отказа участие в срещата в Прага заради изявление на чешкия президент

AFP: Косово отказа участие в срещата в Прага заради изявление на чешкия президент

12 Септември 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Прага/Прищина. Косово отмени присъствието на регионална среща на върха в Прага между лидерите на страните от Вишеградската четворка и Западните Балкани заради изявленията на чешкия президент Милош Земан, предава AFP.
Държавният глава на Чешката република, който бе на посещение в Сърбия по-рано тази седмица, определи лидерите на Косово като „военнопрестъпници“. Земан бе категоричен, че „страни, водени от военнопрестъпници, нямат място в общността на демократичните държави“.
„Косово изпрати дипломатическа нота, в която се извини за отсъствието, след като преди това потвърди участието си", обяви говорителят на правителството в Прага Яна Адамчова.
Във вторник медиите съобщиха, че Земан е уверил сръбския президент Александър Вучич по време на посещението си в Белград, че харесва Сърбия и сръбския народ, но не харесва Косово. На съвместна пресконференция Земан подчерта, че ще преразгледа възможността Прага да оттегли признаването на независимостта на Косово. Но чешкият външен министър Томаш Петричек заяви в сряда, че Прага няма интерес да отменя решението си от 2008 г. за признаване на Косово като независима държава. „Ние признахме Косово през 2008 г. де юре и е в интерес на сигурността и прозрачността на външната ни политика да не променяме решението си“, заяви Петричек пред AFP.
В Прага ще се състои среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани, домакин на която е министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш.
Това е първа среща между премиерите на Вишеградската четворка (Чешка република, Словакия, Унгария и Полша) и колегите им от Западните Балкани. Темата на срещата ще бъде засилването на цялостното политическо и икономическо сътрудничество между двата региона, със специален акцент върху въпросите, свързани с инфраструктурата, образованието, финансовата стабилност и изменението на климата.
Чешката република, като ротационен председател на Вишеградската четворка, определи като един от приоритетите по време на мандата си насърчаването на присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): В Прага ще се състои среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани

„Независен“ (Македония): В Прага ще се състои среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани

12 Септември 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Прага. В Прага ще се състои среща между лидерите на страните от Вишеградската група и Западните Балкани, домакин на която е министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Това е първа среща между премиерите на Вишеградската четворка (Чешка република, Словакия, Унгария и Полша) и колегите им от Западните Балкани. Темата на срещата ще бъде засилването на цялостното политическо и икономическо сътрудничество между двата региона, със специален акцент върху въпросите, свързани с инфраструктурата, образованието, финансовата стабилност и изменението на климата.
Чешката република, като ротационен председател на Вишеградската четворка, определи като един от приоритетите по време на мандата си насърчаването на присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Община Велинград обжалва в съда запор върху вземания от 34 фирми

Пазарджик: Община Велинград обжалва в съда запор върху вземания от 34 фирми

16 Август 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Велинград. Община Велинград обжалва в Окръжен съд –Пазарджик действията на частен съдебен изпълнител, с които е наложен запор върху всички вземания на общината от трети лица – 34 фирми, съобщиха от пресцентъра на Общината. Запорите са наложени от „ЕкоТитан” ЕООД, заради задължения на стойност 7 024 702.48 лв., наследени заради лоши дългове в управлението на Иван Лебанов. Общинското ръководство смята и претендира, че така наложеният запор е неправилен и незаконосъобразен, защото всички постъпления в местни данъци и такси представляват публични общински вземания, тъй като генерираните приходи в общинския бюджет от тези вземания се разходват за точно определени цели в интерес на местната общност. Съдът реши да остави жалбата на Община Велинград без уважение. Решението на окръжните магистрати е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.