НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Върховният съд на Великобритания ще реши във вторник за спирането на парламента

AFP: Върховният съд на Великобритания ще реши във вторник за спирането на парламента

23 Септември 2019 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Върховният съд ще се произнесе във вторник по въпроса дали британският премиер Борис Джонсън е действал неправомерно при спирането на работата на парламента в хода на планираното излизане на страната от ЕС в края на следващия месец, заяви говорител на съда, цитиран от AFP.
След продължили три дни изслушвания миналата седмица, най-висшият съд във Великобритания ще произнесе решението си в 10:30 часа (12:30 часа българско време) относно законността на съветите на Джонсън към кралица Елизабет Втора за пророгиране на парламента в продължение на пет седмици до 14 октомври.
Според противниците на това негово действие по този начин той е ограничил в значителна степен възможността на парламента да повлияе върху решенията свързани с Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние към привържениците на Брекзит в ЕП: Ще бъдете държани отговорни, ако Великобритания напусне без сделка

Мишел Барние към привържениците на Брекзит в ЕП: Ще бъдете държани отговорни, ако Великобритания напусне без сделка

18 Септември 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние се обърна с гневни думи към членовете на ЕП, които подкрепят излизането на Обединеното кралство от Общността, като ги предупреди, че ще бъдат отговорни за негативните проблеми, ако „разводът“ между Брюксел и Лондон стане факт без споразумение, предава AFP.
„Британските граждани, както и другите европейски граждани, имат право на истината относно последствията от Брекзит", подчерта Барние пред депутатите по време на дебат за Брекзит в Европейския парламент.
„Тези последствия са много по-сериозни, много по-многобройни, отколкото искате да кажете. След Брекзит вие ще бъдете отговорни пред гражданите", каза той в коментар, насочен към депутатите от британската партия „Брекзит“, включително към нейния лидер Найджъл Фарадж.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Барние предупреждава, че ЕС не е в настроение да се „преструва на преговори“

AFP: Барние предупреждава, че ЕС не е в настроение да се „преструва на преговори“

18 Септември 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние предупреди, че Брюксел не е в настроение да се „преструва на преговори“, изтъквайки по този начин липсата на конкретни предложения за сделка от Лондон, предава AFP.
„Това със сигурност не е въпрос на преструване на преговори", подчерта Барние в Европейския парламент в Страсбург.
„В този изключителен и сложен процес… наша отговорност е да го продължим решително, с искреност", подчерта Барния пред депутатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Рискът от Брекзит без сделка остава много реален

Жан-Клод Юнкер: Рискът от Брекзит без сделка остава много реален

18 Септември 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Рискът на Великобритания да напусне структурите на Европейския съюз без споразумение „остава много реален". Това предупреди председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава AFP.
„Рискът от сценарий без сделка остава много реален. Това може би ще бъде изборът на Обединеното кралство, но в никакъв случай на Европейския съюз", подчерта Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург два дни след срещата си сбританския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Корбин обеща да остане „неутрален“ и да остави хората сами да решат за Брекзит

The Guardian: Корбин обеща да остане „неутрален“ и да остави хората сами да решат за Брекзит

18 Септември 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин обеща да остане „неутрален“ по въпроса за Брекзит и да остави хората сами да решават за него – призив, който може би е сигнал, че той ще устои на призива за избори в страната, коментират в редакцията на националния ежедневник The Guardian.
Корбин посочи четирите стълба на „разумната" сделка за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, като обеща да следва онова, каквото решат хората на втори референдум за Брекзит след евентуалното му избиране за премиерския псот.
Лидерът на лейбъристите посочи как ще подходи за предоговаряне на сделка за Брекзит, включваща митнически съюз, преди партийната конференция следващата седмица, на която ще бъде направено предложение за изместване на позицията на партията към кампания за оставане в ЕС.
На годишното събрание в Брайтън някои членове ще се опитат да принудят гласуване на по въпроса, с цел да получат обещание за кампания за оставане в следващата програма на партията за общите избори.
Изявлението на Корбин обаче е най-силният знак, но все пак той ще се противопостави на исканията и ще предпочете да не се включи в кампанията за втори референдум. Това ще му позволи да се представи като неутрален рефер, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Спирането на работата на парламента е най-голямата злоупотреба с власт през последните 50 години

The Independent: Спирането на работата на парламента е най-голямата злоупотреба с власт през последните 50 години

17 Септември 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Решението на Борис Джонсън да спре работата на парламента е злоупотреба с власт, която не е виждана от поне 50 години, бе заявено пред Върховния съд на Великобритания, пише британският вестник The Independent.
Адвокатите, оспорващи спирането, заявиха на историческо изслушване във Върховния съд, че премиерът е искал да „заглуши“ парламента, тъй като се опасява, че депутатите ще блокират „постигането на политическите му цели“ - а именно извършването на Брекзит със или без сделка до 31 октомври.
След като спорът за Брекзит стигна отново до най-висшите съдии в Обединеното кралство, адвокатите на правителството отказаха да изключат Джонсън просто да пророгира отново парламента, ако първоначалното прекратяване бъде определено като незаконно и депутатите и възобновят заседанията си.
Те настояха, че Борис Джонсън не е злоупотребил с правомощията си да спре дейността на парламента и твърдяха, че дори и да е така, това не е предмет на съдилищата.
Изслушването на Върховния съд беше проведено след като бяха започнати редица правни предизвикателства след изключително спорния ход. Дела бяха заведени в Англия, Шотландия и Северна Ирландия.
Английският и северноирландският съд се произнесоха в полза на правителството, докато Върховният съд на Шотландия реши, че спирането на парламента е незаконно.
Върховният съд ще изслуша в рамките на три дни доказателства, преди да вземе решение, което може да окаже сеизмично въздействие върху бъдещето на правителството на Джонсън и съдбата на Брекзит.
Сър Джон Майор, бившият премиер, се очаква да се обърне към съда в подкрепа на делото на иска на госпожа Милър срещу Борис Джонсън в четвъртък.
Откривайки съдебното заседание от името на Милър, лорд Паник, известен адвокат, каза на 11-те съдии, че „никой премиер не е злоупотребил с властта си по начина, по който това се случва сега, през последните 50 години“.
Той каза, че Джонсън е действал незаконно, като е посъветвал кралицата да пророгира парламента за „изключителен“ период от време, казвайки на съда: „Изключителната продължителност на пророгацията в този случай е силно доказателство, че мотивът на премиера е бил да заглуши парламента за този период, защото той вижда парламента като пречка за постигането на политическите му цели."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Премиерът предупреди съдиите във Върховния съд, че нямат юрисдикция върху спирането на работа на парламента

The Times: Премиерът предупреди съдиите във Върховния съд, че нямат юрисдикция върху спирането на работа на парламента

17 Септември 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън предупреди Върховния съд, че съдиите нямат юрисдикция по неговото решение да спре работата на парламента и че рискуват „да излязат на политическата арена“, цитира думите му британският вестник The Times.
В писмено изявление, представено от лорд Кийн, главния прокурор, премиерът заяви, че би било „конституционно неподходяща“ намесата на Съда.
Той каза, че правителството има право да пророгира парламента за собствено „политическо предимство“, добавяйки, че спирането е въпрос на начин на действие, а не на върховенството на закона.
Писменото изявление на премиера Борис Джонсън бе представено, след като съдиите, разглеждат исковете относно съветите на Джонсън към кралицата да пророгира парламента.
В исковете се твърди, че неговият акт е „неправилен“ и има за цел да се„избегне контрола“ върху правителството.
Най-високият съд в Обединеното кралство разглежда жалби в продължение на три дни от две отделни дела, заведени в Англия и Шотландия срещу спирането.
В своето представяне пред съда Джонсън казва: „Съдилищата нямат компетентност да обсъждат политически решения. Въпреки че те могат да разглеждат дадена политическа процедура при решаването на правен въпрос, като например степента на задължение за конфиденциалност, те не могат да дадат правни решения относно нейното действие или обхват, тъй като тези въпроси са определени в рамките на политическия свят."
Той добави: „Арената, в която жалбоподателят предлага съдилищата да влязат задължително, включва опит за създаване на някакъв друг набор от правила или фактори за това. Не е обяснено какви са те.
„Въпреки това, каквото и да се твърди, те непременно биха били както силно несигурни, така и конституционно неподходящи. Освен това те неизбежно биха вкарали съдилищата в области на най-остър политически спор в контролирана сфера, до ограничена степен, само от законодателството и избрания начин на действие.“
Лорд Кийн обеща днес, че Борис Джонсън ще се съобрази с решението на Върховния съд, в случай че Съдът определи, че петседмичното спиране е незаконно.
Той обаче отказа да изключи, че премиерът ще посъветва кралицата да пророгира парламента за втори път.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

Reuters: Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

17 Септември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще спази закона, но въпреки това ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз в края на октомври, с или без сделка, предава Reuters.
Закон, приет от парламента на Великобритания този месец, изисква Джонсън да поиска от ЕС за тримесечно забавяне на Брекзит, ако сделка не бъде одобрена до 19 октомври, въпреки че съобщенията на британските медии казват, че екипът му търси начини да го заобиколи.
Попитан по време на интервю за Би Би Си как тще заобиколи закона, Джонсън отговори: „Ще спазя конституцията, ще се подчиня на закона, но ще излезем на 31 октомври. Жизненоважно е хората да разберат, че Обединеното кралство няма да иска удължаване... това, което ще правим, е да излезе на 31 октомври, с или без сделка“.
Премиерът обаче не разкри подробности как възнамерява да избегне искането на отлагане, ако не бъде постигната сделка.
На въпрос на Би Би Си дали Великобритания е стабилна държава или такава изпаднала в хаос, Джонсън каза, че е „изключително стабилна“.
„Просто е безсмислено да мислим, че демокрацията във Великобритания е по някакъв начин застрашена или икономиката на Обединеното кралство по някакъв начин е застрашена“, каза министър-председателят.
„Преминаваме период на конституционна промяна, причинен от решението на хората да напуснат ЕС. Това винаги ще бъде логистично и практически трудно ... но ние ще го направим и ще го направим до 31 октомври“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън избягна пресконференция в Люксембург заради шумни протести срещу него

The Independent: Борис Джонсън избягна пресконференция в Люксембург заради шумни протести срещу него

16 Септември 2019 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Борис Джонсън избягна пресконференция в Люксембург заради шумни протести срещу него, пише британският вестник The Independent.
Ксавиер Бетел, премиерът на Люксембург, продължи да говори с пресата без британския премиер - застанал до празен подиум.
В атака на неспособността на Обединеното кралство да представи нови предложения за край на безизходицата около Брекзит, Бетел каза , аплодиран от множеството, че „часовникът тиктака“ и се обърна към Джонсън: „Спрете да говорите и действайте“.
Борис Джонсън беше в Люксембург, за да се срещне с премиера на страната и с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, за първи път лице в лице.
Но след като издържа подигравки и освирквания по пътя от събралите се протестиращи, Джонсън си тръгна, без да направи обещаната си изява пред медиите. Източник от правителството на Обединеното кралство заяви, че вместо това ще направи изявление насаме с телевизионни оператори далеч от събраната публика и пресата.
Коментирайки неловката ситуация премиерът на великото херцогство каза на събраните медии: „Демонстрацията е право и също така е важно да можем да комуникираме и де се изслушваме взаимно.“ Попитан за намерението на Джонсън да наруши закона за блокиране на Брекзит без споразумение Бетел добави, че подобен ход на правителството „няма да се случи в Люксембург“.
Източник на Даунинг Стрийт заяви, че Джонсън е поискал пресконференцията да бъде преместена вътре далеч от обществеността, но че искането е отказано от правителството на Люксембург.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън няма да иска удължаване на преходния период  дори при постигане на сделка

The Guardian: Борис Джонсън няма да иска удължаване на преходния период дори при постигане на сделка

16 Септември 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън няма да иска удължаване на преходния период от ЕС след декември 2020 г., ако получи сделка за Брекзит, като ще остави само 14 месеца, за да бъдат въведени договорености, за да се предотврати твърдата граница на остров Ирландия, пише британският вестник The Guardian
Докато Джонсън обядваше с Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия, говорител на премиера поля със студен душ идеята, че Великобритания може да е готова да приеме по-дълъг преходен период, за да помогне за намаляване на необходимостта от предпазен механизъм.
„В случай, че успеем да осигурим сделка, нямаме намерение да удължаваме периода на преход след декември 2020 г.“, заяви говорителят на Джонсън.
Идеята за по-дълъг преходен период бе повдигната от Стивън Баркли, министърът за Брекзит, който каза в неделя, че Великобритания може да остане в споразумението за преход до края на 2022 г. и потенциално да позволи на министрите да възстановят разпределението на властта в Северна Ирландия.
Баркли каза: „Това важи в случай, че в края на преходния период, който е декември 2020 г. или една или две години по-късно по взаимно съгласие.“
Въпреки това, говорителят на премиера заяви твърдо, че Джонсън ще се придържа към сегашния план за преходен период до декември 2020 г., ако успее да постигне сделка в средата на октомври на срещата на върха на ЕС - само две седмици преди Великобритания да напусне блока .
Ако не бъде постигната сделка, Джонсън е упълномощен от нов закон да поиска тримесечно удължаване на членството на Великобритания в ЕС, но неговият говорител не коментира дали това ще се случи.
Доминик Къмингс, старши съветник на премиера, казва, че проучва начините на Джонсън да избегне този резултат и да продължи с Брекзит без споразумение на 31 октомври, вероятно свързан с поредната пророгация на парламента.
„Премиерът каза, че си тръгваме на 31 октомври. Последното заседание на Европейския съвет преди този срок е на 17-ти и 18-ти… това е, което очакваме да бъде последната възможност за постигане на споразумение “, заяви говорителят на премиера.
Джонсън все още изисква премахването на предпазният механизъм, който би могъл да задържа Великобритания за неопределено време в митнически съюз с ЕС, а ЕС все още настоява, че споразумението за оттегляне не може да бъде преразглеждано отново.
По време на обяда се разбра, че Джонсън е потърсил от Юнкер ангажимент за преговори между двете страни, без конкретни предложения за замяна предпазния механизъм, които все още не са внесени от Обединеното кралство.
Преди срещата, външният министър Доминик Рааб изказа безкомпромисна позиция на Обединеното кралство, като настоява, че ЕС е получил достатъчно подробности за алтернативите на предпазния механизъм за ирландската граница и сега трябва да покаже „политическата воля“ да сключи сделка.
Той заяви, че твърденията на ЕС, че остава в неведение относно спецификите на политиката за Брекзит във Великобритания, са „политическо позиране“.
Изминаха 26 дни откакто Джонсън се срещна с Ангела Меркел в Берлин, където германският канцлер заяви, че премиерът има 30 дни, за да убеди ЕС, че има жизнеспособна алтернатива на предпазния механизъм. И все пак източници от ЕС настояват, че пратеникът на Джонсън Дейвид Фрост едва е започнал да споменава конкретни предложения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Борис Джонсън потвърди, че няма да иска отлагане на Брекзит

РИА Новости: Борис Джонсън потвърди, че няма да иска отлагане на Брекзит

16 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Люксембург/Лондон. Британският премиер Борис Джонсън потвърди на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че няма намерение да иска отлагане на Брекзит, цитира думите му РИА Новости.
В началото на септември британският парламент прие закон, който задължава премиера да предотврати излизането на страната от ЕС без споразумение. Брекзит трябва да се състои на 31 октомври, но ако кабинетът не успее да се изработи и постигне одобрение на условията на сделката с ЕС до 19 октомври, тогава премиерът ще бъде задължен да отиде в Брюксел и да поиска отлагане на излизането от Европейския съюз. Преди това Джонсън заяви, че по-скоро ще "бъде мъртъв в канавката", отколкото да поиска удължаване от ЕС. В понеделник Джонсън се срещна с Юнкер в Люксембург.
„Страните проведоха конструктивна среща. Лидерите обсъдиха продължаващите преговори (за новите условия за Брекзит) ... Премиерът потвърди, че няма да иска отлагане на сроковете за Брекзит и ще изтегли страната от Европейския съюз на 31 октомври. Лидерите се съгласиха да интензифицират контактите и да провеждат ежедневни срещи на преговарящите ", заяви официален представител на кабинета на британския премиер пред репортери след срещата.
Според него в срещите ще участват ръководителят на преговорната група на ЕС Мишел Барние и британският министър за Брекзит Стивън Баркли.
В момента ситуацията около Брекзит е в безизходица: парламентът на страната е против споразумението с ЕС в сегашната му форма, но и категорично е против Брекзит без споразумение. ЕС отказва да възобнови преговорите и да преразгледа споразумението. Премиерът настоява Великобритания да напусне ЕС навреме - 31 октомври. Джонсън два пъти предлага предсрочни избори и два пъти парламентът ги отхвърля.
Официалният представител на кабинета на британския премиер отказа да уточни как точно Борис Джонсън ще изтегли страната от ЕС на 31 октомври без споразумение и в същото време ще спази закона, който му забранява да прави това.
Премиерът настоява Великобритания да напусне ЕС навреме - 31 октомври - със или без споразумение. Страхувайки се, че ситуацията ще стигне дотам, че Джонсън, без да проведе никакви преговори, просто ще изтегли страната от ЕС без споразумение, парламентаристите спешно приеха законопроект, с който задължават премиера, при липса на ново споразумение с ЕС към 19 октомври, да поиска отлагане на Брекзит от три месеца.
"Позицията на премиера е такава, че ние се подчиняваме на закона, но напускаме ЕС на 31 октомври, какъвто и да е резултатът", заяви официалният представител на премиера пред журналисти в понеделник.
"Няма да изпадам в никакви допълнителни подробности, освен във факта, че правителството се подчинява на закона, но ние ще си тръгнем на 31 октомври", каза той в отговор на въпрос как тези две неща се вписват заедно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Все още няма работещи предложения от страна на Великобритания за Брекзит според ЕС

AFP: Все още няма работещи предложения от страна на Великобритания за Брекзит според ЕС

16 Септември 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания все още не е предложила работещи алтернативи на разпоредбите от предпазния механизъм за ирландската граница предвиден в споразумението за оттеглянето й от ЕС, заявиха от Брюксел в понеделник след разговорите между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, цитирано от AFP.
Председателят на Европейската комисия Юнкер използва срещата в Люксембург, за да подчертае „че е отговорност на Обединеното кралство да предложи работещи правни решения“, ако иска да премахне предпазния механизъм в сегашния му вид, добавяйки, че „такива предложения все още не са направени“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джонсън ще обсъжда Брекзит с Юнкер на обяд с охлюви и сьомга

Reuters: Джонсън ще обсъжда Брекзит с Юнкер на обяд с охлюви и сьомга

16 Септември 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Британският премиер Борис Джонсън ще проучва какви са шансовете за постигане на нова сделка за Брекзит на обяд с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник, предава Reuters, като отбелязва, че изказванията през уикенда на двамата са показали, че техните позиции остават диаметрално противоположни.
По-малко от 7 седмици преди датата, на която Великобритания трябва да излезе от Европейския съюз, Джонсън все още трябва да постигне споразумение с Брюксел за условията на раздялата между петата по големина икономика в света и най-големия й търговски партньор.
Той каза в неделя, че все още се стреми към сделката преди датата на развода на 31 октомври и че следващите няколко дни ще бъдат от ключово значение дали той ще го направи.
„Страстно вярвам, че можем да го направим и вярвам, че подобно споразумение е в интерес не само на Обединеното кралство, но и на нашите европейски приятели“, пише Джонсън във в. „Дейли телеграф“.
Бъдещето на сухопътната граница между членката на ЕС Ирландия и Северна Ирландия е централният въпрос на разногласия както между Джонсън и ЕС, така и между Джонсън и британските законодатели. Британският парламент три пъти отхвърли споразумение, договорено от предшественика му Тереза Мей, което включваше така наречения предпазен механизъм, за да се поддържа ирландска граница отворена.
Джонсън ще се срещне с Юнкер в Люксембург в понеделник, за да представи своите идеи за преразглеждане на сделката, която се надява да бъде постигната на срещата на лидерите на ЕС на 17 и 18 октомври.
Източник от правителството на Обединеното кралство заяви, че двамата лидери, които не се са се срещали откакто Джонсън стана премиер през юли, ще ядат охлюви, сьомга и сирене.
Той отказа да назове мястото за срещата им, въпреки че ресторантът Bouquet Garni - сграда от 18 век в средновековното сърце на Люксембург - има охлюви и сьомга в обедното си меню.
Преговарящите за Брекзит от двете страни – Стивън Баркли от Великобритания и Мишел Барние от ЕС, също ще се срещнат в Люксембург в понеделник.
Докато Джонсън и неговите министри през последните дни говориха за напредък в преговорите с Брюксел, ЕС звучи все по-малко оптимистично, подчертавайки, че Великобритания трябва да излезе с нови идеи.
В интервю за радио Deutschlandfunk в неделя Юнкер заяви, че няма възможност за преразглеждане на споразумението за оттегляне, договорено от Мей.
„Вярвам, че трябва да поддържаме достойни отношения с Великобритания и не съм оптимист, когато става въпрос за намиране на алтернативни договорености, които ще ни позволят да ограничим предпазната мярка за ирландската граница“, каза Юнкер.
„Не знаем точно какво искат британците, точно и конкретно и продължаваме да чакаме за алтернативни предложения. Надявам се, че можем да ги получим, но времето изтича“.
Правителството на Джонсън все още не е публикувало публично нови предложения за решаване на въпроса за границата на Северна Ирландия. Той настоява, че предпазната мярка е неприемлива.
Джонсън обеща да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври, въпреки че британските депутати приеха закон, който би го принудил да поиска отлагане след тази дата, ако не успее да постигне сделка с ЕС. Правителството му засили подготовката за смекчаване на евентуалния недостиг на храна, горива и лекарства в случай на Брекзит без сделка.
„Искаме сделка. Тя не може да включва предпазната мярка“, заяви източник от британското правителство, като добави, че Джонсън бъде пределно ясен пред Юнкер, че дори ЕС да му предложи отлагане на Брекзит след 31 октомври, той ще го отхвърли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Борис Джонсън има таен план как да изкара Великобритания от ЕС в срок

The Daily Express: Борис Джонсън има таен план как да изкара Великобритания от ЕС в срок

16 Септември 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът Борис Джонсън има таен план как да изпълни обещанието си Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 откомври, пише евроскептичното британско издание The Daily Express, като се позовава на неназовани източници в правителството.
Съобщава се, че планът е толкова таен, че дори членовете на вътрешния кръг на министър-председателя не са запознати с него. Само трима съветници са видели документа, за който се твърди, че съдържа секретен план.
Според Daily Mail, от правителството вярват, че са намерили пропуск в закона, който проевропейските депутати приеха, за да спрат Брекзит поне засега.Информацията обаче е толкова чувствителна, че само трима от съветниците на Джонсън са запознати с нея. Самоличността им не се разкрива, но се смята, че вероятно триото включва Доминик Къмингс, дясната ръка на Джонсън и координатор на кампанията „Гласувай за напускане“, секретарят за Брекзит Стив Баркли и главният прокурор Джефри Кокс.
Преди две седмици опозиционните партии се обединиха, за да приемат закон в опит да предотвратят Брекзит без сделка, като по този начин вързаха ръцете на премиера.
В Закона се казва, че ако до 19 октомври в Камарата на общините не бъде одобрена сделка, Джонсън трябва да пише официално до Брюксел, за да иска нова отсрочка, което той неколкократно подчерта, че няма да направи.
Джолсън Маугам, изтъкнат противник на Брекзит, който бе замесен в редица законодателни действия, целящи да предотвратят излизането на Великобритания от Европейския съюз, заяви, че последният закон може да не проработи. Той обясни, че ако депутатите гласуват за приемане на сделка на първо четене след това закона за предотвратяване на Брекзит без сделка вече няма да задължава Джонсън да иска отсрочка от Брюксел.
Но ако след това депутатите гласуват срещу сделката, това напрактика ще позволи на правителството свободно да реализира Брекзит без сделка.
Новината за таен план идва преди отделна правна битка за това дали господин Джонсън действа в рамките на закона, когато реши да прекрати дейността на парламента за пет седмици.
Случаят ще се гледа във Върховния съд във вторник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Британските либерал-демократи обещаха да отменят Брекзит, ако са на власт, отхвърлиха коалиция с Корбин

Politico: Британските либерал-демократи обещаха да отменят Брекзит, ако са на власт, отхвърлиха коалиция с Корбин

16 Септември 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Либерал-демократичната партия на Великобритания обеща да отмени Брекзит, ако дойде на власт след следващите парламентарни избори в страната, пише европейската редакция на Politico.
На конгрес на фракцията в неделя членовете гласуваха за възприемане на нова политическа линия, според която либерал-демократите ще водят кампания за оттегляне на нотификацията на Обединеното кралство, че иска да излезе от Европейския съюз – разбира се, ако има парламентарни избори преди да се проведе нов референдум.
„На първо място, либерал-демократите призовават народният вот да спре Брекзит. Но ако първо се проведат общи избори, ние ще се изправим срещу уморените стари партии с недвусмислено послание за спиране на Брекзит“, се казва в съобщението на партията.
Анкетите предполагат, че е малко вероятно партията да спечели мнозинство на предстоящите общи избори. Подкрепата за либерал-демократите е около 18 процента, зад консерваторите с 33 процента и лейбъристите с 25 процента. Лидерът на партията Джо Суинсън също изключи възможността за присъединяване към коалиция с работническото движение, като заяви пред Би Би Си, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин „няма да бъде изпратен на Даунинг стрийт номер 10 с гласовете на либерал-демократите“.
Новоприетата политическа линия обаче затвърждава позицията на партията като най-твърдата срещу Брекзит сред партиите от британския мейнстрийм. Това може да помогне да се привлекат избиратели, които са гласували за оставане в Съюза на референдума през 2016 година.
Въпреки че по график следващите парламентарни избори във Великобритания трябва да се проведат през 2022 година, има голяма вероятност за предсрочен вот заради парламентарната безизходица около Брекзит. Премиерът Борис Джонсън обеща да изпълни волята на мнозинството и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври, с или без сделка. Неговото искане за предсрочни избори бе отхвърлено на два пъти в парламента от неговите противници, които искат да отложат за пореден път Брекзит преди да отидат до урните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Британските граждани смятат, че Северна Ирландия и Шотландия трябва сами да решат дали искат да останат във Великобритания

Тhe Independent: Британските граждани смятат, че Северна Ирландия и Шотландия трябва сами да решат дали искат да останат във Великобритания

15 Септември 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските граждани са готови да оставят Северна Ирландия и Шотландия да решат дали искат да останат част от Великобритания след Брекзит, пише вестник The Independent, като се позовава на статистика на BMG Research.
Според допитването значително по-голямата част от британската общественост вярва, че на двата субекта трябва да бъде разрешено да проведат референдуми, в Шотландия за независимост, а в Северна Ирландия за присъединяване към Република Ирландия.
Лидерът на Националната партия на Шотландия, Иън Блекфорд нарече резултатите „много важни“ и каза, че те показват, че би било „неприемливо правителството на Борис Джонсън да се опитва да блокира нов референдум за независимост".
Бившият секретар на Северна Ирландия Питър Хейн добави, че резултатите потвърждават притесненията му, че Брекзит може да забърза разпада на Великобритания.
Според статистиката 45% от допитаните граждани на Англия, Шотландия и Уелс смятат, че правителството трябва да позволи да бъде проведен референдум за ирландската граница, срещу 30%, които смятат, че такава инициатива трябва да бъде спряна.
На въпроса дали след Брекзит Северна Ирландия трябва да бъде оставена да реши дали да остане в състава на Обединеното кралство или да се присъедини към Република Ирландия, 52% отговарят позитивно срещу едва 19%, които се противопоставят на това.
„Брекзит и особено Брекзит без сделка е зелена светлина за шотландските националисти да натиснат за референдум и подобно за ирландските републиканци“, смята Хейн.
„Винаги съм се страхувал, че Брекзит ще направи разпада на Великобритания по-възможен и тази анкета го потвърждава. Вече видяхме и други допитвания, които показват, че консерваторите (подкрепящи Брекзит) искат да напуснем Европейския съюз, дори ако това значи Шотландия и Северна Ирландия да напуснат Обединеното кралство“, добави още той.
Никола Стърджън, първият министър на Шотландия заяви, че ще инициира нов референдум за независимост до края на годината, което е въпрос, залегнал в предизборната кампания на Шотландската национална партия.
Но премиера Борис Джонсън на визитата си в Шотландия заяви, че не вижда защо трябва да се „връща“ към резултатите от референдума през 2014 г., когато Единбург реши да остане в състава на Обединеното кралство.
Иън Блекфорд коментира резултатите, като ги нарече „много важни за движението за независимост“.
„Това е много важна анкета, тя показва че мнозинството от хората във Великобритания, не само в Шотландия, вярват че трябва да имаме възможност да решим собственото си бъдеще“, заяви той.
„От тази анкета става ясно, че хората и парламента на Шотландия трябва да решат дали да има още един референдум за независимост“, добави Блекфорд.
„Нищо чудно, че подкрепата за независимост е на рекордно ниво. Хората заслужават да имат избор за по-добро бъдеще от Брекзит, който Великобритания ни налага против волята ни“, заяви още той.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън няма да дискутира с Юнкер удължаване на срока за Брекзит

The Guardian: Борис Джонсън няма да дискутира с Юнкер удължаване на срока за Брекзит

15 Септември 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън ще заяви пред председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, че ще пренебрегне указа на парламента и няма да дискутира или приема предложение за удължаване на срока за Брекзит, дори и ако не бъде постигната сделка, заявиха представители на правителството в Лондон, пише The Guardian.
Твърдолинейното послание на премиера към Брюксел означава, че Великобритания ще напусне Европейският съюз на 31 октомври, независимо от последствията. Това вероятно ще предизвика допълнително напрежение в парламента, където по-рано депутатите гласуваха указ, който задължава Джонсън да поиска от Брюксел удължаване на срока за Брекзит.
По време на работна неформална среща в Люксембург, където ще присъства и главният преговарящ за Брекзит Мишел Барниер, Джонсън се очаква да заяви пред Юнкер, че Лондон и Брюксел са заставени да постигнат сделка. Въпреки това, ако споразумение не е постигнато, премиера ще даде да се разбере, че Великобритания ще напусне ЕС без такова.
Източник на правителството заяви, че няма шанс Брекзит да бъде забавен.
„Премиерът няма да преговаря забавяне по време срещата на (Европейския съвет) в Брюксел“, заяви той, като уточни, че това все пак може да предизвика правни проблеми.
„Очакваме да има голяма съдебна битка веднага след 19 (октомври) и опит да бъде премахнат указът, с който министър-председателят няма да се съобрази при никакви обстоятелства. Консервативните депутати, които искат нова отсрочка не разбират, че подобно развитие вероятно ще разбие партията и ще постави (Джеръми) Корбин като премиер“, добави държавният служител.
По-рано Джонсън се обърна към избирателите си, като обърна внимание на опозицията и гласувания акт, който го задължава да търси отсрочка.
„Нека Корбин и неговите подстрекатели не ви заблуждават. От една страна, те казват, че не искам сделка. От друга, искат да ме принудят да търся отсрочка. И двете неща са грешни. Аз се стремя да постигна сделка, но също така ще прекратя несигурността и ще ни изведа (от ЕС) на 31 октомври“, заяви Джонсън.
Говорителят за Брекзит на Лейбъристката партия Кийр Стармър заяви, че министър-председателят трябва да помисли внимателно преди да използва нелегална стратегия.
„Ако Борис Джонсън иска да нарушава закона, тогава последствията ще са сериозни“, заяви той.
„Парламентът е поставил сериозни правни задължения на Джонсън да подсигури отсрочка и да спре Брекзит без сделка до края на Октомври. Ако той смята, че парламента ще стои безучатно докато той нарушава закона, тогава той греши“, добави Стармър.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ смятат, че лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин може да започне да предава разузнавателни данни на Русия, ако стане премиер

ТАСС: САЩ смятат, че лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин може да започне да предава разузнавателни данни на Русия, ако стане премиер

15 Септември 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ако ръководителят на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин стане министър-председател, е възможно той да започне да предава конфиденциална информация на руските и на иранските власти, се казва американски доклад, предава ТАСС, като се позовава на британския вестник The Daily Telegraph.
Докладът е съставен от бивши съветници на президента на САЩ Доналд Тръмп, откъси от които бяха публикувани в електронното издание на вестника.
Докладът, чиито автор е професора от военния колеж на Американската армия Азим Ибрахим, призовава Тръмп да не предоставя на Лондон поверителна информация, както и да се застъпи за намаляване на ролята на Обединеното кралство в НАТО, ако Лейбъристката партия на Джеръми Корбин спечели евентуални предсрочни общи избори и той бъде избран за премиер.
„Препоръчително е от страна на САЩ да обмислят сериозно намаляването на ролята или изключването на правителството под ръководството на Корбин от групата „Петте очи “, както и временно понижение на статута (на Лондон) в НАТО“, заключава докладът.
Текстът на доклада отбелязва „голям риск информацията, предавана на Корбин и неговите съюзници, особено за Иран и Русия, да бъде застрашена“.
"Корбин може активно да застане на страната на Русия и да блокира или възпрепятства всякакви действия, които му се струват враждебни на интересите (руският президент) Путин", се казва в доклада.
Представител на лейбъристите от своя страна каза, че Корбин ще положи всички усилия за защита на британския народ, а неназован източник в Лейбъристката партия посочи, че авторите на информацията са представители на Републиканската партия на САЩ, които „разбира се, искат да спасят властта“ на „пудела“ на американският президент Доналд Тръмп Борис Джонсън.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Джереми Корбин заяви, че ще направи всичко възможно да спре Брекзит без сделка

Evening Standard: Джереми Корбин заяви, че ще направи всичко възможно да спре Брекзит без сделка

14 Септември 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джеръми Корбин заяви, че ще направи всичко възможно, за да спре Брекзит без сделка с ЕС, цитира думите му лондонският вестник Evening Standard.
Лидерът на лейбъристите каза в събота, че ако Обединеното кралство напусне без сделка, той е решен да държи правителството отговорно за "безотговорното му поведение".
Премиерът Борис Джонсън е задължен да поиска от Брюксел удължаване на срока по член 50, ако не успее да накара депутатите да подкрепят сделка до 19 октомври, след като парламентът одобри законодателство, предназначено да предотврати напускането без сделка.
Премиерът Борис Джонсън обаче каза, че по-скоро ще бъде "мъртъв в канавка", отколкото да поиска забавяне.
Лидерът на опозицията Джереми Корбин припомни: „Опозиционните партии работиха много тясно по въпроса.
„И ако това се случи, ние сме абсолютно решени да привлечем това правителство към отговорност, за да ги накараме да отговорят за своето безотговорно поведение през последните няколко дни“, подчерта лидерът на лейбъристите.
"Аз лично и моята партия нямаме нищо общо с тази „подсладена“ търговска сделка със САЩ, която би довела до намеса на американските компании в здравната ни система, в нашите обществени услуги."
Лидерът на лейбъристите се обърна към работниците и синдикалистите на митинг след протеста „Борбата за нашето бъдеще“ в Къркалди, Файф.
По темата за Брекзит бившият министър на този ресор Дейвид Дейвис заяви, че правителството може да има "правна стратегия" да избегне удължаването на членството на Великобритания в ЕС след 31 октомври, преди да заяви, че "няма представа какво е".
Междувременно членът на кабинета Ники Морган призна, че ще гласува за оставане на евентуален втори референдум, въпреки че служи в правителството на Борис Джонсън.
Бившият премиер Дейвид Камерън заяви, че „искрено съжалява“ за несигурността и разделението, последвали референдума за Брекзит.
А либерал-демократите отбелязаха началото на партийната си конференция, като обявиха планове за отмяна на Брекзит. Досега политиката им за Брекзит бе да се проведе кампания за нов референдум, в който те щяха да водят кампания за оставане.
Лидерът Джо Суинсън ще настоява партията да подкрепи плановете за отмяна на член 50 - официалният процес за напускане на ЕС - като единственото решение да се измъкне от тази „каша“, ако спечели солидно мнозинство на бъдещи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Надеждите за лесен Брекзит без сделка са безсмислени, смята бивш британски държавен служител

The Guardian: Надеждите за лесен Брекзит без сделка са безсмислени, смята бивш британски държавен служител

14 Септември 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият постоянен секретар в отдела по напускането на Европейският съюз Филип Райкрофт настоява, че твърдението за „чист“ Брекзит без сделка, без сериозни последствия е безсмислено, пише британското издание The Guardian.
Борис Джонсън обеща да изведе страната от ЕС до 31 октомври и „да става каквото ще“, и също така намекна, че ще се опита да заобиколи решението на парламента, което го заставя да поиска забавяне на Брекзит от Брюксел.
Райкрофт обаче, който служи като ръководител на отдела за Брекзит до март тази година заяви, че напускане без сделка ще започне сложна серия от преговори.
„Това няма да е чисто излизане – това, което ще стане е, че легално ще напуснем ЕС. Но това, което няма да стане е, че няма да се отменят всички много близки икономически връзки, които имаме с Брюксел, от които толкова много от нашата търговия в момента зависи. А ние не искаме да премахнем и всички връзки, свързани със сигурността, които имаме с ЕС“, заяви той.
„Също така поради важността на тези връзки, и за ЕС и за Великобритания, ще остане изключително важно да ги изразим с формални взаимоотношения. С други думи ще трябва да преговаряме, и тези преговори за бъдещитени взаимоотоношения започват с гражданите, парите и границата с Ирландия“, добави Райкрофт.
„Така че намеците за (Брекзит) без сделка някак означават, че ще трябва да обърнем гърба си на ЕС и да прекъснем всякакви връзки с него са безсмилени“, заяви още той.
Ройкрофт прекара част от кариерата си в шотландското правителство. Той се изказа по-рано, като предупреди, че политиците трябва внимателно да помислят как да подсигурят унията между Шотландия и Северна Ирландия след Брекзит, със или без сделка.
„Ясно е, че в момента политическото време се срина – всичко се случва в краткосрочна перспектива, всеки се притеснява за това какво се случва, не дори следващата седмица, а утре“, каза той.
„При тези обстоятелства е много различно да поглеждаш по надалеч зад хоризонта. Как ще се справим като държава ако и когато излезем от ЕС?“
Ройкрофт повдигна въпроса и дали конституцията на Великобритания работи, въпрос повдигнат и от Джон Бъркоу, говорителя на Камарата на общините.
„Нямаме писана конституция – тя разчита на споразумения и прецеденти, и в духа в който тези споразумения и прецеденти са постигнати. И ако те бъдат игнорирани или подложени на изпитание, липсата на кодифицирана конституция става проблем.“, заяви още Райкрофт.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Дейвид Камерън разби на парчета стратегията на Борис Джонсън за Брекзит

Daily Express: Дейвид Камерън разби на парчета стратегията на Борис Джонсън за Брекзит

13 Септември 2019 | 23:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Дейвид Камерън разби на парчета стратегията на Борис Джонсън за Брекзит, като критикува премиера за неговия подход към преговорите, по време на първото му интервю след напускането на Даунинг стрийт преди три години, пише британският вестник Daily Express.
Критикувайки почти всеки аспект на плана на Джонсън за Брекзит, Камерън заяви, че иска неговият наследник „да успее“, но не вярва в подхода му към преговорите с ЕС. Бившият лидер на консерваторите до голяма степен се придържа в кулоарите на политиката, след като напусна премиерския пост след референдума за ЕС, отказвайки да коментира публичния вот, който той така унизително загуби, пише изданието
Но сега, една седмица преди издаването на мемоарите си, Камерън даде представа за мнението си за своя приемник, кампанията за Брекзит през 2016 г. и състоянието на британската политика.
Въпреки че похвали Джонсън за лидерските му качества, Камерън използва първото си голямо интервю откакто напусна политическата сцена, за да критикува подхода му към напускането на ЕС.
Пред The Times бившият лидер на консерваторите каза: „Искам той да успее. Работих с него добре, както казвам в книгата. „Също така казвам, че той е бил способен кмет. С него се работеше много лесно. Мисля, че е много талантлив. Исках го в моето правителство.
„Имахме проблеми. Дори преди Брекзит понякога имаше напрежение и разногласия, но като цяло, ние сме в добри отношения. И аз искам той да успее.Вижте, той има много ясна стратегия и план“, коментира Камерън.
"Това не е подходът, който бих предприел, но искам той да успее," заявява бившият премиер.
Бившият лидер на Тори също използва интервюто, за да коментира решението на Джонсън да пророгира парламента в опит да спре депутатите да подкопаят плана му за Брекзит.
Присъединявайки се към онези, които обвиняват Джонсън заради неговото решение, той каза: "Трябва да намерите някакъв начин да отблокирате работата на парламента“.
"Смятам, че пророгацията на парламента - като се преструва, че не съществува - мисля, че това е лошо нещо."
Дейвид Камерън също разкритикува изключването от партията на „бунтовниците“
Той каза: „Исках той да получи сделка от ЕС, която щеше да премине в Камарата на общините.
"Ако това се случи, щях да се възхищавам. Но ясно, докато той тръгна по този път, стратегията се е превърнала в нещо съвсем различно.
„Изгонването на работещи депутати и пророгацията на парламента - не подкрепих нито едно от тези неща.
"Нито пък мисля, че Брекзит без споразумение е добра идея," уточнява Камерън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Даунинг Стрийт намали перспективата за постигане на пробив по Брекзит

The Guardian: Даунинг Стрийт намали перспективата за постигане на пробив по Брекзит

13 Септември 2019 | 22:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Даунинг Стрийт“ намали перспективата за ранен пробив в преговорите за Брекзит, въпреки надеждата за компромис относно предпазния механизъм за ирландската граница на фона на подготовката за среща на Борис Джонсън с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, пише британското издание The Guardian.
Има подновен стремеж на кабинета за постигане на споразумение, след като парламентаристите приеха закон, целящ да блокира Брекзит без споразумение на 31 октомври и два пъти отхвърлиха искането на Джонсън за предсрочни общи избори.
Въпреки това правителството не планира да публикува подробни писмени предложения, тъй като премиерът се стреми да избегне съдбата на Тереза Мей, като внимателно конструираният й компромис беше отхвърлен публично от членовете на кабинета и партията й.
Даунинг стрийт вярва, че от страна на ЕС ще има малък компромис преди решаващата среща на върха на Европейския съвет на 17 октомври - и планира да обвини парламентаристите, ако не се осъществи.
Източник от офиса на премиера каза: „Няма как да има движение – чак на 17-ти, може да се хвърли светлина на проекта но Джереми Корбин и пораженческия му закон значително намалиха шанса да се сключи сделка . "
Усилията са насочени към намиране на начин да се позволи митническите и други проверки да се извършват далеч от ирландската граница, така че Северна Ирландия да може да напусне митническия съюз на ЕС заедно с останалата част от Обединеното кралство. В замяна, Северна Ирландия ще остане в регулаторната орбита на ЕС в ключови области, включително селското стопанство, предложение което Джонсън вече обяви публично.
Британският премиер се надява, че Демократичната юнионистка партия може да бъде спечелена за някаква форма на компромис, въпреки предишните им възражения срещу всякакъв вид граница по Ирландско море.
Лидерът на партията Арлин Фостър настоя в петък, че Обединеното кралство "трябва да напусне като една нация", след като материал в The Times предположи, че позицията на партията й се смекчава.
Правителството се надява, че след като бъде възстановено споделянето на властта, парламентът на Северна Ирландия също може да бъде част от решение, като даде демократично съгласие за всякакви договорености, които поддържат Северна Ирландия в съответствие с ЕС.
Но вицепремиерът на Ирландия постави под съмнение това предложение в петък. „Със сигурност съществува безпокойство на равнище ЕС, че парламента в Северна Ирландия би могъл да наложи вето върху това как функционира единният пазар или функционира граница на единния пазар, така че не е толкова просто, колкото някои хора предполагат“, каза Саймън Ковъни след двудневно заседание в Корк.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal:  Великобритания активизира усилията си за постигане на сделка с Брюксел

The Wall Street Journal: Великобритания активизира усилията си за постигане на сделка с Брюксел

13 Септември 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Британското правителство сигнализира, че иска да засили темпото на преговорите, за да постигне споразумение за напускането на Европейския съюз, като събуди надеждите, че сделката за Брекзит може да бъде постигната следващия месец, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Докато длъжностните лица от двете страни предупреждават, че пробивът все още е далеч, премиерът Борис Джонсън ще се срещне в понеделник с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да обсъди потенциални промени в споразумението за развод, насочен към изглаждане на планираното излизане на Великобритания от търговския блок на края на октомври.
Паундът се покачи след обявяването на срещата и се търгуваше с 1% по-високо спрямо долара петък следобед.
През последната седмица Великобритания за първи път започна да представя какви промени предвижда в сделката, която британският парламент отхвърля три пъти, според европейски представители. Някои от тези идеи биха могли да осигурят начин за решаване на най-голямото предизвикателство в преговорите за Брекзит: как да бъде избегната твърда граница на остров Ирландия.
Ключово за това е намирането на начин за запазване на свободното движение на стоки между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство и Република Ирландия, която е в ЕС.
Миналата година ЕС и Обединеното кралство постигнаха така нареченият „предпазен механизъм“, за да остане Северна Ирландия в митнически съюз с ЕС след Брекзит до постигане на търговско споразумение между Лондон и Брюксел. То беше отложено след политическо въстание в британския парламент.
Вариант на тази клауза вече се появи в публичното пространство. Според официалните представители се предлага Северна Ирландия да остане в съответствие с ЕС по различни въпроси. Други митнически проверки могат да се извършват далеч от границата в помещенията на дружеството или на специални контролни пунктове.
Този план ще остави Северна Ирландия по-близо до орбитата на ЕС, отколкото останалата част от Обединеното кралство, което би било свободно да се отклонява от правилата на търговския блок и да подписва собствени търговски сделки. Планът все още се изработва, но повишеното ниво на детайлност, което се осигурява от британците, облекчава настроението в Брюксел, казват служители.
Остават значителни препятствия. Британският план е „ не е толкова изчерпателен“, колкото първоначалният план на ЕС за „предпазния механизъм за Северна Ирландия, заяви Муджтаба Рахман, управляващ директор на Eurasia Group, консултантска фирма за управление на риска.
Освен това ирландското правителство трябва да се включи в новата идея. По-рано тази седмица ирландският премиер Лео Варадкар се срещна с британския премиер Борис Джонсън и потвърди значението на предпазния механизъм за Дъблин. Времето също е кратко. Предвижда се срещата на върха на ЕС за Брекзит да започне на 17 октомври, така че за да се постигне сделка, подробностите трябва да бъдат изгладени преди това. В петък Варадкар каза, че различията между Великобритания и ЕС за предпазния механизъм са "много големи".
Предпазният механизъм не е единственото различие между двете страни. Правителството на Борис Джонсън също иска необвързващата ЕС и Великобритания политическа декларация да се промени, за да намалят уточненията за това какви видове трудови, екологични и данъчни стандарти трябва да бъдат обвързани в бъдеще. От Обединеното кралство твърдят, че нямат намерение да връщат британските стандарти в тези области, но не искат да бъдат ангажирани, преди да започнат бъдещите преговори за търговска сделка.
Нараства вътрешният натиск за кабинета на Джонсън да намери изход от тази безизходица. По-рано този месец британският парламент прие закон, който принуждава правителството да поиска тримесечно удължаване на преговорите за Брекзит, ако сделката не бъде ратифицирана до 19 октомври.
Премиерът Джонсън нееднократно обещава да изведе Великобритания от ЕС до 31 октомври. С възможността Брекзит „без сделка“ да бъде отложен за три месеца, осигуряването на сделка с ЕС сега изглежда единственият начин Джонсън да удържи на думата си.
Остава несигурно дали парламентът на Великобритания ще гласува друга преразгледана сделка. Депутатите от опозицията искат да предизвикат избори. Междувременно някои депутати от Консервативната партия на Джонсън смятат, че Великобритания трябва да напусне без сделка. Правителството на малцинството на Джонсън също разчита на гласовете на Демократичната юнионистична партия на Северна Ирландия, която по-рано заяви, че не би искала Северна Ирландия да се отклонява значително от останалата част от Обединеното кралство.
Европейските представители също остават дълбоко скептични, че споразумение в тази посока ще спечели подкрепата на парламента в Уестминстър, което ще ги направи особено предпазливи при правенето на някакви отстъпки на правителството на Джонсън.
Все пак опасенията за хаотичен Брекзит следващия месец намаляват сред търговците.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън ще се срещне с Жан-Клод Юнкер за обсъждане на Брекзит

AFP: Борис Джонсън ще се срещне с Жан-Клод Юнкер за обсъждане на Брекзит

13 Септември 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Люксембург в понеделник, за да обсъдят възможен компромис на Брекзит на фона на приближаващия краен срок за илизането на страната от структурите на Общността – 31 октомври 2019 г., предава AFP.
Джонсън ще „проведе преговори с председателя Юнкер за Брекзит", обявиха от кабинета му, без да предоставят допълнителни подробности. Говорителят на ЕС Мина Андреева също заяви, че двамата ще проведат работен обяд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕП: Няма инициативи за възобновяване на преговорите за Брекзит

Председателят на ЕП: Няма инициативи за възобновяване на преговорите за Брекзит

13 Септември 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Не са представени никакви инициативи за възобновяване на преговорите около Брекзит, разкри председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от Euronews.
В изказване пред медиите след срещата си с главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние, Сасоли подчерта, че Съюзът „иска инициативи за обсъждане, но такива няма“.
Той добави, че Лондон, също така, не е предложил „никакви алтернативи“ по въпроса за ирландската граница, като подчерта, че „не може да има споразумение без предпазна мярка“.
Това изказване идва след уверенията от Лондон, че е постигнат напредък в разговорите и са предложени нови идеи за митническо споразумение.
„Вярваме, че има прекалено голяма твърдост“, продължи Сасоли, като добави: „и тази твърдост е нещо, което ще бъде ратифицирано на 31 октомври“.
Сасоли направи коментарите в четвъртък на фона на продължаващ спор във Великобритания относно решението на премиера Борис Джонсън да спре дейността на парламента в решаващите седмици преди крайния срок за Брекзит на 31 октомври.
Критиците обвиняват Джонсън, че използва суспендирането - което бе обявено за незаконно от шотландски съд - като средство да попречи на депутатите да го принудят да се откаже от Брекзит без сделка.
Джонсън обаче твърди, че просто следва нормална процедура.
Но Европа, чрез Сасоли, ясно заяви в четвъртък: „Ако има излизане без сделка, това ще бъде изцяло отговорност на Обединеното кралство“.
Той добави, че блокът ще бъде готов да обмисли по-нататъшно отлагане на оттеглянето, но само по „по-важни причини“, които биха могли да включват избягване на сценарий без сделка или ако Обединеното кралство ще провежда парламентарни избори.
„Целта е организирано излизане на Обединеното кралство и именно това търсим ние“, заяви Сасоли, като предложи постигнатата по-рано сделка между Тереза Мей и Брюксел да бъде съживена.
„Постигнатото споразумение е възмжно най-добрата сделка, що се отнася до нас... то защитава правата и житейския избор на гражданите на ЕС и Великобритания“. ЕС е отворен за всякакви решения, които ЕС може да предложи на основата на това, добави председателят на ЕП, като добави,че всяко „ще бъде обсъдено. Всички те. При условие, че те зачитат принципите на ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ДЮП ще настоява Северна Ирландия да избира кои европейски закони да прилага при всякаква сделка за Брекзит

Reuters: ДЮП ще настоява Северна Ирландия да избира кои европейски закони да прилага при всякаква сделка за Брекзит

13 Септември 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Най-голямата фракция в Северна Ирландия – Демократичната юнионистка партия (ДЮП) в петък обяви, че ще отхвърли налагането на европейските регулации в региона при всякаква сделка Брекзит, освен ако не бъдат дадени правомощия на местния парламент да избира кои закони да прилага, предава Reuters.
„Единствените различни договорености, които ще приемем за Северна Ирландия, са тези, в които Асамблеята има пълен контрол върху всяко законодателство на ЕС", заяви говорителят на ДЮП Сами Уилсън пред радио Би Би Си. „В тези ситуации ще обмислим приемането на подходящо законодателство, ако смятаме, че това е в полза на промишлеността в Северна Ирландия“.
Уилсън говори, след като вестник „Таймс“ съобщи, че ДЮП се е съгласила Северна Ирландия да спазва някои правила на Европейския съюз след Брекзит, като част от споразумение за замяна на ирландската предпазна мярка, което потенциално отваря вратата за споразумение за оттегляне.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Джон Беркоу предупреди, че ако Джонсън не се подчини на закона срещу Брекзит без сделка няма да е по-различен от банков обирджия

Independent: Джон Беркоу предупреди, че ако Джонсън не се подчини на закона срещу Брекзит без сделка няма да е по-различен от банков обирджия

13 Септември 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на общините Джон Беркоу заяви, че британският премиер Борис Джонсън няма да е по-различен от банков обирджия, ако не се подчини на Закона, целящ да предотврати излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, пише британското ляво-либерално издание Independent.
По време на лекция Беркоу нападна министър-председателя заради заплахата му да пренебрегне инструкциите на парламента да отиде в Брюксел и да се договори за ново отлагане на Брекзит, като предупреди, че това ще подкопае върховенството на закона.
„Шокиращо е, че някой дори може да си го помисли. Това ще бъде най-лошият пример, който може да бъде даден на останалата част от обществото“, обясни опонентът на Брекзит.
„Никой не трябва да отхвърля повече искането за удължаване на член 50, заради това, което си мисли, че е благороден край на възможно най-скорошното излизане от Европейския парламент. Не може да се оправдава обирането на банка на основание, че откраднатите пари ще бъдат отпуснати за благотворителни каузи веднага след това“.
Освен това Беркоу предупреди Джонсън, че ако не се съобрази със законодателството за предотвратяване на Брекзит без сделка на 31 октомври, „нито ограниченията на съществуващия правилник, нито времето“ ще победят депутатите. Той предложи нов Закон за правомощията на парламента, чрез който да бъдат сдържани подобни бунтовни премиери в бъдеще и открито посочи, че, според него, хаосът около Брекзит е идеален повод за приемане на писана Конституция във Великобритания.
Атаката следва заплахата от Даунинг стрийт, ако е необходимо да предизвика битка във Върховния съд, вместо да се съобрази със закона за отлагане на член 50 с оше три месеца.
В края на октомври предстои безпрецедентна конституционна криза - когато до крайния срок за излизането от ЕС ще има само няколко дни, като на този фон има заплаха премиерът да бъде вкаран в затвора за неуважение към съда.
Ще бъде състезание срещу времето депутатите да принудят Джонсън да отиде за отсрочка в Брюксел преди Хелоуин, или да го свалят при вот на недоверие и да излъчат негов заместник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Британците са само „европейци на непълно работно време“

Жан-Клод Юнкер: Британците са само „европейци на непълно работно време“

13 Септември 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Британците са „европейци на непълно работно време“, които никога не са искали да споделят всички политики, решени от Европейския съюз, заяви председателят на Еврпейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от европейската редакция на Politico.
„От самото начало британците са европейци на непълно работно време. Това, което ни трябва, са европейци на пълен работен ден“, обясни той.
„От повече от 40 години на британците им се казва, че са такива (европейци), но те не искаха да споделят всички политики, които решавахме“, добави Юнкер, като посочи, че Брекзит е ситуация, в която губят всички и отбеляза, че е било „грешка“ да се постави въпроса за Брекзит на референдум.
Въпреки това той каза, че все още вярва, че Великобритания желае да напусне блока, въпреки целия политически хаос, който се разрази страната в момента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Съдът в Белфаст прецени, че Брекзит без сделка няма да попречи на мира в Северна Ирландия

The Guardian: Съдът в Белфаст прецени, че Брекзит без сделка няма да попречи на мира в Северна Ирландия

12 Септември 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съдът в Белфаст, Северна Ирландия отрече твърденията, че Брекзит без сделка и налагането на „твърда“ граница между британската част на острова и Република Ирландия ще наруши мирните процеси в страната, пише вестник The Guardian.
Водещият делото съдия Бернард Макклоски реши, че става дума за политически въпрос, в който съда няма причина да се намесва.
Решението му следва разсъжденията на съда в Лондон, който стигна до заключението, че искането на Борис Джонсън към кралицата да прекрати временно дейността на парламента е законосъобразен.
За разлика от него, Шотландският съд постанови, че премиерът е действал незаконно при прекъсването на заседанията на парламента, в опит да спре дебатите за брекзит.
„На практика всички събрани доказателства принадлежат към света на политиката, както национална, така и наднационална.“, заяви в края на делото Макклоски.
Съдията не се занимава директно с прекъсването на заседанията на парламента, тъй като според него тази тема е „център“ на делата в Англия и Шотландия.
Изслушването в Белфаст, включващо три дела, се занимава с различни правни въпроси, свързани с делата, изслушани в Лондон и Единбург.
Завеждащите делото адвокати в Белфаст изтъкнаха, че създаването на твърда граница на остров Ирландия, което ще се случи при Брекзит без сделка, ще е в противоречие с мирните споразумения от 1999 г., които са в основата на трансграничното сътрудничество между Обединеното кралство и Ирландия.
Съда на Северна Ирландия ще разгледа обжалванията срещу решението по-късно през седмицата. Делата в Северна Ирландия в крайна сметка ще стигнат до върховния съд в Лондон, където по-късно ще бъдат разгледани всички дела от Шотландия, Англия и Ирландия, свързани с Брекзит.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън отрече да е излъгал Кралица Елизабет II, за да получи разрешение да прекъсне заседанията на британския парламент

The Independent: Борис Джонсън отрече да е излъгал Кралица Елизабет II, за да получи разрешение да прекъсне заседанията на британския парламент

12 Септември 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън отрече обвиненията, че е излъгал кралица Елизабет II във връзка с прекратяването на заседанията на парламента, като ги нарече „абсолютно неверни“, пише вестник The Independent.
Премиерът се намира под огромен натиск да поднови заседанията в камарата, след като разсекретените документи, показващи възможните сценарии за страната при осъществяването на Брекзит без сделка разкриха „безпрецедентни“ проблеми, с които Великобритания може да се сблъска ако това се случи.
Лейбъристката партия заяви, че документите разкриват наближаваща „катастрофа“.
Попитан дали е излъгал Кралицата на Великобритания, за да получи разрешение за преустановяването на дейността на парламента за пет седмици, Джонсън отговори категорично, че не е лъгал.
„Абсолютно не. Висшият съд на Англия е съгласен с нас, но Върховният съд ще трябва да реши.“, заяви той.
„Парламентът ще има време преди и след срещите от високо равнище на 17 и 18 октомври, за да дебатира сделката за Брекзит“, добави още премиерът.
„Много се надявам, че ще постигнем сделка, както казах, на тази важна среща. Работи много здраво, обиколих европейските столици за да разговарям с нашите приятели“, каза още Джонсън.
Представителят на Лейбъристката партия в Камарата на общините Джон Макдонъл призова отново за подновяване на парламентарните заседания, като добави, че сега това е дори по-важно с оглед на разкритията на документите за последствията от Брекзит.
„Попитахме за връщането на парламентарните заседания. Правителството вече загуби едно съдебно дело тази седмица, а Върховният съд може да вземе това предвид в делото следващата седмица“, заяви той.
„Сериозните последици от Брекзит без сделка бяха разкрити от документитие. Парламентът трябва да заседава сега“, заяви още Макдонъл.
Бившият член на Консервативната партия Доминик Грийв обвини правителството в противоконституционни действия и нарече нивото на щети върху Великобритания, цитирано от документите за последствията от Брекзит „безпрецедентно“.
„Това е правителство, което в мирно време е съгласно да причини щети на британците, както е написано в документите“, заяви Грийв.
„(Нивото на щети) е безпрецедентно. Не мога да си спомня за случай, в който съм виждал нещо подобно преди. Дори и ако сме готови за Брекзит без сделка, той ще бъде вреден и скъп“, добави още той.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ирландия смята, че ЕС ще отговори на опитите на Великобритания да постигне сделка за Брекзит

Reuters: Ирландия смята, че ЕС ще отговори на опитите на Великобритания да постигне сделка за Брекзит

12 Септември 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Европейският съюз ще отговори позитивно, ако правителството на Великобритания промени позицията си във връзка с преговорите за Брекзит, заяви външният министър на Ирландия Саймън Ковъни, предава Reuters.
Въпросът за запазването на отворената граница между Северна Ирландия и Република Ирландия остава ключов за постигането на споразумение между Лондон и Брюксел.
До този момент британското правителство не е предложило „нищо, което да се доближава“ до приемливи условия за сделка между Великобритания и ЕС, но министър-председателят на първите, Борис Джонсън е показал „желание да опита и да разгледа нови подходи“, заяви Ковъни пред репортери.
Той добави, че "докато дискусията става все по-реална, и по-откровена", се надява и че всичко това ще спомогне за провеждане на дискусии, които ще прекратят различията между Лондон и Брюксел.
„Ще отговорим позитивно ако има нови предложения и нови подходи, които са изградени на базата на реализъм и на условия, които ще проработят“, добави той.
„Нека изчакаме и да видим какво ще предложи британското правителство“, каза още Ковъни.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Клаузата за ирландската граница трябва да е част от сделката за Брекзит, смята новият председател на Европарламента

Reuters: Клаузата за ирландската граница трябва да е част от сделката за Брекзит, смята новият председател на Европарламента

12 Септември 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Новият председател на Европейският Парламент Давид Сасоли отхвърли възможността да бъде постигната сделка с Великобритания свързана с Брекзит, в която предпазната клауза за ирландската граница да бъде премахната, предава Reuters.
Той все пак заяви, че Европейският съюз е склонен да предложи споразумение, което ще запази само Северна Ирландия в орбитата на съюза, с цел да бъде запазена отворената граница между нея и Република Ирландия.
„Искаме споразумение, но знаем, че такова без предпазната клауза няма да проработи“, заяви Сасоли пред репортери.
„Не може да има споразумение без клаузата. Такова няма и да има“, добави той.
„Искам да подчертая това – Великобритания не ни е предложила никакви алтернативи. Нищо с което да работим“, заяви още Сасоли, който е член на италианската лявоцентристка Демократическа Партия.
Той смята, че Брекзит без сделка би бил единствено избор на Великобритания и че съюза е готов да анализира всички конкретни предложения от Лондон за заместването на предпазната клауза с някаква алтернатива.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Week: Може ли британският премиер да бъде арестуван?

The Week: Може ли британският премиер да бъде арестуван?

12 Септември 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън може да бъде изправен пред затвор, ако не зачете закона, който го задължава да отложи Брекзит, подчертават от редакцията на седмичното издание The Week.
Бившият ръководител на Прокуратурата лорд Макдоналд предупреждава, че премиерът рискува да бъде уличен в неуважение към съда, ако пренебрегне положенията в законопроекта, насочен към предотвратяване на излизането на страната от структурите на Европейския съюз без споразумение. Предложението бе утвърдено в парламента в началото на седмицата, припомнят от редакцията.
Макдоналд подчерта, „че ако бъдете признати за виновни в опровергаването на съдебно разпореждане, тогава ще ви осъдят на затвор“.
В писмо до членовете на Консервативната партия тази седмица Джонсън написа: „Току-що приеха закон, който ще ме принуди да моля Брюксел за удължаване на срока за Брекзит. Това е нещо, което никога няма да направя". Но бившият генерален прокурор Доминик Грийв подчерта: „Премиерът е подчинен на законите в страната, както всеки друг човек. Ако той се опита да го игнорира, правителството ще бъде изправено пред съда и ще му бъде наредено да изпрати писмото [до ЕС]. Ако не го направи, ще бъде изпратен в затвора за неуважение".
От Даунинг Стрийт твърдят, че премиерът няма да подаде оставка, нито ще се съобрази със заповедта за забавяне на Брекзит, но не обясниха как може да се примири това очевидно противоречие.
Джонсън също може да се сблъска с по-нататъшни правни спорове, след като висш съд в Шотландия тази седмица реши, че съветите му към кралицата да пророгира парламента са незаконни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Шотландският съд прецени, че решението на Борис Джонсън да прекрати заседанията на парламента е незаконно

The Guardian: Шотландският съд прецени, че решението на Борис Джонсън да прекрати заседанията на парламента е незаконно

11 Септември 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Единбург. Шотландския съд обяви, че решението на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън да прекрати временно заседанията на парламента на страната, с наближаващата дата за Брекзит, е незаконно, пише вестник The Guardian.
Съдиите отмениха предишно решение на съда в Шотландия, според което местните съдилища нямат юрисдикцията да се месят в решението на британския премиер.
Адвокати на 75 опозиционни депутати заявиха, че решението на Джонсън да спре временно заседанията на парламента е нелегално и е в нарушение на конституцията, тъй като е насочено срещу дебатите по отношение на Брекзит.
Съда все пак не успя да издейства наредба или указ, който да принуди правителството на Обединеното кралсво да свика отново парламента, което постави под съмнение въпроса дали то ще бъде достатъчно да върне депутатите обратно в Камарата на общините.
Шотландският съд изнесе и официално изявление, което твърди, че решението на Джонсън е незаконно и недействително, но все пак добави, че съдиите отлагат окончателно решение за сезиране на върховния съд на Великобритания, който ще проведе тридневно заседание следващата седмица.
Във връзка с това, правителството на страната ще се обърне към Върховния съд, който по-рано отреди, че решението на британския премиер за суспендиране на парламента е законно.
Тримата шотландски съдии заявиха, че решението на Джонсън е нелегално, защото „целта му е да пречи на парламента“ и неговата дейност е „централен стълб за принципите на доброто управление, заложени в конституцията“.
„Нашето разбиране е, че освен ако върховният съд не се произнесе, парламентът трябва да продължи да заседава“, заяви адвокатът Джолиън Моъм.
„Радвам се, че моето разбиране за функционирането на нашата демокрация, което е, че парламента трябва да изпълнява своята важна конституционна роля, беше потвърдено от най-високия шотландски съд“, добави той.
„Това е особено важен принцип. Премиерът не трябва да третира парламента като пречка“, продължи Моъм.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sun: Найджъл Фараж е поискал свободен достъп до 90 парламентарни места в замяна на предизборен съюз с Консервативната партия

The Sun: Найджъл Фараж е поискал свободен достъп до 90 парламентарни места в замяна на предизборен съюз с Консервативната партия

11 Септември 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Найджъл Фараж каза цената си за предизборна сделка с торите – да дадат на неговата „Партия Брекзит“ свободен достъп до 80-90 парламентарни места, съобщава британският таблоид The Sun.
В замяна ръководителят на антиевропейската партия е обещал на Даунинг стрийт номер 10 да не издига кандидати срещу тези на торите в целевите места на консерваторите.
Забележителното предложение е предадено на премиера Борис Джонсън от високопоставени тори след отварянето на дискретни преговори с Фараж, са заявили пред изданието неназовани източници.
Местата, които Фараж е поискал от Джонсън да изостави, са такива, където неговата „Партия Брекзит“ или предишната му формация – ЮКИП (Партия на независимостта на Обединеното кралство) е завършила втора след лейбъристите.
Те са в Уелс, Мидландс и Североизтока.
Ветеранът европейски депутат вярва, че може да спечели „от 40 до 50“ от тях, което ще му даде сериозно присъствие в Камарата на общините за първи път.
Второто искане на Фараж е сделка с председателя на торите за изоставяне на сегашното Споразумение за оттегляне с Брюксел и замяната му с двугодишно споразумение за запазване на сегашното положение, докато се договори търговска сделка.
Източник, близък до Фараж, заяви пред The Sun, че „Найджъл е имал разговори с много близки до Борис хора, но не депутати или министри, за да ги запази дискретни. Те са по-скоро, за да се разбере дали той иска истинско споразумение, а не истински преговори и торите знаят и оценяват това. Това е някакво начало“.
Събеседникът на таблоида добавя: „Много е просто, става въпрос за числа. Борис знае, че не може да спечели мнозинство без наша помощ“.
Разкритието идва в момент, когато Фараж подава топката на Борис Джонсън с реклама на цяла страница в The Sun.
В директно послание към премиера, председателят на „Партия Брекзит“ го предизвика, като написа“: „Ако имате смелостта за чист Брекзит, тогава ще ви помогнем да спечелите Брекзит мнозинство. Заедно можем да унищожим Лейбъристите на Корбин“.
Вестникът коментира, че всяка изборна сделка с Фараж ще е много спорна и ще предизвика ново противоборство в Консервативната партия.
Радикалните евроскептици сред торите пък натискат Джонсън да се реши на сделка с „Партия Брекзит“, но той многократно е отхвърлял вероятността за предизборно споразумение заради нееднозначните си отношения с Фараж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Северно-ирландските юнионисти са недоволни от план за Брекзит на Борис Джонсън

The Times: Северно-ирландските юнионисти са недоволни от план за Брекзит на Борис Джонсън

10 Септември 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Старшите политици на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) се срещнаха с Борис Джонсън на фона на твърденията, че премиерът търси споразумение с Брюксел, което може да раздели Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, пише британският вестник The times.
Новият еврокомисар по търговията, Фил Хоган, каза, че решението остава изцяло в Лондон и че единствената алтернатива на това цялото Обединено кралство да попадне в предпазния механизъм е да се създадат специфични договорености за Северна Ирландия.
Но всеки ход за поставяне на търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство е червена линия за Демократичната юнионистка партия, която наложи вето върху предложението, когато бе разглеждано за първи път от Европейската комисия през 2017 г.
„Премиерът Джонсън направи предложение през последните няколко дни, като говори за общоирландска хранителна зона,“ каза Хоган пред The Irish Times. Той е ирландският комисар по земеделието и известен критик на Брекзит.
„Това със сигурност е ясна индикация за различия между Северна Ирландия и Република Ирландия и ЕС и останалата част от Обединеното кралство.
„За първи път това се казва от британски премиер, че те са готови да приемат някакво различие. Ако можем да надградим това, със сигурност можем да се доближим един до друг по отношение на евентуален резултат. "
Но лидерът на ДЮП сър Джефри Доналдсън отхвърли идеята, че Джонсън може да игнорира партията и да търси сделка, която запазва Северна Ирландия съобразена с правилата на ЕС.
„Не виждам премиера, който се обяви за премиер на Съюза, да се съгласи на споразумение, което да разделя Северна Ирландия от Великобритания за търговските условия“, каза той пред BBC Radio 4.
The Times: Северно-ирландските юнионисти са недоволни от план за Брекзит на Борис Джонсън
Старшите политици на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) се срещнаха с Борис Джонсън на фона на твърденията, че премиерът търси споразумение с Брюксел, което може да раздели Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, пише британският вестник The times.
Новият еврокомисар по търговията, Фил Хоган, каза, че решението остава изцяло в Лондон и че единствената алтернатива на това цялото Обединено кралство да попадне в предпазния механизъм е да се създадат специфични договорености за Северна Ирландия.
Но всеки ход за поставяне на търговска граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство е червена линия за Демократичната юнионистка партия, която наложи вето върху предложението, когато бе разглеждано за първи път от Европейската комисия през 2017 г.
„Премиерът Джонсън направи предложение през последните няколко дни, като говори за общоирландска хранителна зона,“ каза Хоган пред The Irish Times. Той е ирландският комисар по земеделието и известен критик на Брекзит.
„Това със сигурност е ясна индикация за различия между Северна Ирландия и Република Ирландия и ЕС и останалата част от Обединеното кралство.
„За първи път това се казва от британски премиер, че те са готови да приемат някакво различие. Ако можем да надградим това, със сигурност можем да се доближим един до друг по отношение на евентуален резултат. "
Но лидерът на ДЮП сър Джефри Доналдсън отхвърли идеята, че Джонсън може да игнорира партията и да търси сделка, която запазва Северна Ирландия съобразена с правилата на ЕС.
„Не виждам премиера, който се обяви за премиер на Съюза, да се съгласи на споразумение, което да разделя Северна Ирландия от Великобритания за търговските условия“, каза той пред BBC Radio 4.
„И така, мисля, че тази идея, да има предпазен механизъм само за Северна Ирландия, където имаме търговска граница в Ирландско море между Северна Ирландия и Великобритания, е просто несъстоятелна. Във всеки случай това би противоречало на основните принципи на споразумението от Белфаст. "
Той добави: „Решението да се избегне твърда граница на остров Ирландия е не да се създава втора граница в Ирландско море, защото смятам, че това би било дълбоко дестабилизиращо.“


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Борис Джонсън загуби шести вот за шест дни, предложението за предсрочни избори се провали

The Guardian: Борис Джонсън загуби шести вот за шест дни, предложението за предсрочни избори се провали

10 Септември 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пророгацията на парламента на Обединеното кралство започна след хаотични сцени в ранните часове на вторник, когато стана ясно, че премиерът Борис Джонсън загуби шести вот за последните шест дни – депутатите отново гласуваха „против“ провеждането на предсрочни избори в страната и настояха за публикуване на тайните подготовки на Даунинг стрийт за Брекзит без сделка, отбелязва националният ежедневник The Guardian.
Депутатите влязоха на последното заседание на парламента преди едномесечното прекъсване на работата му с табели с различни надписи като „Засрамете се“ и „Замълчете“. В залата бяха изпълнени и няколко различни песни, допълват от редакцията.
Председателят на законодателния орган Джон Бъркоу се обърна към Джонсън с думите: „Това не е нормална или стандартна пророгация“.Депутатите от опозицията се опитаха физически да попречат на Бъркоу да напусне мястото си, за да отиде в Камарата на лордовете, където да завърши формалностите на пророгацията.
По-рано Джонсън разпореди спиране на работата на парламента за период от пет седмици и многократно отказа да се съгласи на ново отлагане на излизането на страната от Общността, въпреки че законопроектът за предотвратяване на Брекзит без сделка влезе в сила в понеделник и депутатите отказаха общи избори преди 31 октомври 2019 г.
Джонсън също не отговори на искането на парламента да публикува документи, подробно описващи плановете на Даунинг стрийт за Брекзит и евентуалните мерки, които ще предприеме, ако прогнозите в изтеклия от началото на август доклад за последиците от „развода“ с Брюксел – като недостиг на храна и лекарства – се сбъднат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Борис Джонсън се зарече да не иска отсрочка на Брекзит от Брюксел

New Europe: Борис Джонсън се зарече да не иска отсрочка на Брекзит от Брюксел

10 Септември 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Борис Джонсън обеща да се противопостави на парламента и да „изпълни плана си“ да реализира Брекзит на 31 октомври на всяка цена, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Министърът на финансите Саджид Джавид потвърди думите на министър-председателя, като заяви пред BBC, че Джонсън ще се опита да постигне ново споразумение за Брекзит по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 17 октомври, но няма да иска отсрочка, а освен това отново увери, че Обединеното кралство се разделя със Съюза на 31 октомври.
Министърът на външните работи Доминик Рааб също подчерта, че правителството няма да иска отлагане на член 50 преди 19 октомври, като посочи, че приетият от парламента закон миналата седмица е „отвратителен“ и „предвижда множество отлагания, които на практика биха ни принудили да приемем условията на ЕС, независимо колко са отмъстителни, наказателни и сурови“.
Законопроектът, приет миналата седмица, изисква Джонсън или да приеме нова сделка в парламента до 19 октомври, или да получи одобрение за Брекзит без сделка. Ако не успее, Джонсън ще бъде законово задължен да поиска удължаване на датата на излизане на Обединеното кралство до 31 януари 2020 г.
Британският премиер не може да свиква предсрочни избори без мнозинство от две трети в парламента и не може да приеме законодателство без мнозинство. Джонсън е в ситуация, когато трябва да прилага законодателство, което не е въвел. Очаква се той да се опита да предизвика предсрочен вот още веднъж преди 31 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Как Лондон губи статута си на световна финансова столица

Известия: Как Лондон губи статута си на световна финансова столица

9 Септември 2019 | 23:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Как Лондон губи статута си на световна финансова столица, коментира руският вестник “Известия“.
Брекзит, независимо дали го отлагат или не, заплашва Великобритания със загуба в най-добрия случай на стотици милиарди лири. За да запуши дупките, Лондон има възможността да използва парите на инвеститорите, които считат за съмнителни. Това обаче ще унищожи онова, което привлича милиарди долари инвестиции в Обединеното кралство през годините.
Британските елити обаче решиха да си постелят предварително и да намерят алтернативни начини за попълване на бюджета. По-специално, чрез замразяване и конфискуване на чуждо имущество със съмнителен, по мнение на властите, произход (тоест този, който те решат да обявят за такъв).
Но при цялото желание да решат проблемите си чрез присвояване на чуждо имущество, британците няма да успеят.
В момента има само груби прогнози за щетите, които ще претърпи Великобритания в резултат на Брекзит, особено на „Брекзит без сделка“ с ЕС. Органът за бюджетна дисциплина прогнозира 2% спад на икономиката през 2020 г., удвояване на бюджетния дефицит и значителен спад на лирата.
Ако беше взето различно решение на решаващия референдум от 2016 г., сега БВП на страната щеше да бъде с 2,4% по-висок според най-голямата инвестиционна банка в света, а загубите се разпределят между инвестиции и потребителски разходи. Това означава, че загубите търпят както големите компании, така и обикновените граждани на страната.
Последните вече започнаха да се запасяват с храна в случай на смущения в снабдяването в ситуацията „без сделка“. Британските разходи за хранителни запаси възлизат на 4 милиарда британски лири.
Дълготрайните последици са друг въпрос. Как да се справят с факта, че най-големите банки са на път да преместят централата и представителствата си от града на континента или в Югоизточна Азия?
Рискът от загуба на капитали на така наречените „рискови инвеститори“е сериозен мотив Причините могат да бъдат всякакви - от подкрепа на тероризма и нарушаване на санкциите до съмнения за корупция и укриване на данъци. Тоест всичко, е въпрос на възможно най-широка интерпретация.
Великобритания исторически се е развила като „глобална държава“. Малката островна държава не притежаваше нито богати резерви от природни ресурси, нито голямо население, за да образува вътрешен пазар. Но благодарение на мощния военен и търговски флот, който се появи през 16 и 17 век, тя създаде огромна империя, която осигуряваше както ресурси, така и пазар.
Платежният баланс на страната, която до края на 80-те години беше стабилна в нулевия регион, след това рязко влезе в отрицателната зона и сега възлиза на около 100 милиарда паунда годишно. Общият външен дълг, основен индикатор за зависимостта на икономиката от финансовата подкрепа от чужбина, нарасна повече от четири пъти от началото на 90-те години на миналия век, сега се доближава до 7 трилиона британски лири или 360% от БВП.
След притока на средства на финансовия пазар, инвестициите се насочиха в най-различни посоки - в лондонски недвижими имоти, университети, туризъм, индустрия за развлечения и други сектори на икономиката.
И сега Брекзит, в комбинация с по-строгите закони за прането на пари, може да поставят дебел кръст върху тази идилия. Инвеститорите вече бързо напускат страната - само през юни 2016 г., месец преди референдума, изтичането на капитал възлиза на 3,5 млрд. паунда. Какво може да започне, когато цените на недвижимите имоти паднат, може само да си представим.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британският парламент задължи правителството да публикува кризисния план в случай на Брекзит без споразумение

ТАСС: Британският парламент задължи правителството да публикува кризисния план в случай на Брекзит без споразумение

9 Септември 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на общините задължава британския кабинет на 11 септември да публикува кризисен план за Брекзит без споразумение, както и кореспонденцията за подготовката на правителството за спирането на дейността на парламента. 311 депутати подкрепиха искането на депутата Доминик Грийв, който напусна управляващата Консервативна партия, 302 се обявиха против, предава TACC.
Парламентарната опозиция подозира, че ръководството на страната укрива важна информация относно възможните последици от Брекзит без сделка. Освен това премиерът Борис Джонсън може да бъде съден за пряка измама. По-рано премиерът заяви, че решението му да прекрати работата на парламента за пет седмици от 9 септември вместо за една преди началото на новата сесия на парламента не е опит да попречи на депутатите да блокират възможността за „твърд“ Брекзит. Опозицията изисква да се разкрие съдържанието на работната кореспонденция на правителствени съветници, парламентарни служители, както и на ръководителя на пресслужбата на Джонсън, за да докажат, че премиерът лъже.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Има шест начина Борис Джонсън да избегне действието на новоприетия закон

The Guardian: Има шест начина Борис Джонсън да избегне действието на новоприетия закон

9 Септември 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Настоящият депутат от Торите Найджъл Евънс твърди, че той и колегите му са измислили „около 20” начина, по които Борис Джонсън може да заобиколи закон, който нарежда на премиера да търси удължаване на Брекзит. Евънс не ги изброи всичките, но ето някои от идеите, които циркулират и техните клопки, предадени от британския вестник The Guardian

Да игнорира закона напълно
Това бе коментирано от анонимни източници, но офисът на Джонсън заяви, че премиерът ще спазва принципа на закона. Освен конституционната и политическа буря, която би създала подобна стъпка, както и потенциалният прецедент за бъдещите правителства, би било много рисковано за Джонсън, който би могъл да очаква много сериозни съдебни действия, дори да отиде в затвора. Трудно е да се разбере дали си заслужава човек да стане „мъченик“ заради Брекзит

Да изпрати ново писмо до ЕС
Това се разглежда като опция и има подготвени документи: след като Джонсън е длъжен официално да поиска удължаване на Брекзит, той прилага второ писмо, което казва: „Игнорирайте молбата - ние не искаме.“ Това изглежда малко вероятно да се приеме добре от лидерите на ЕС и би се виждало, че напълно противоречи на духа на закона. Както каза в понеделник бившият съдия от Върховния съд Лорд Съмп: „Трябва да осъзнаете, че съдилищата не са големи любители на вратичките.“

Да намери друг начин за свикване на избори
Джонсън ще се опита отново в понеделник да свика извънредни избори за 15 октомври чрез Закона за парламентите с фиксиран срок , който изисква две трети от депутатите да го подкрепят. Тъй като опозиционните партии обещаха да се противопоставят на това, изглежда е предопределено да се провали. Една идея, спомената от Евънс, е да се внесе законопроект за изменение на закона за срока на парламента, като в този случай ще бъдат свикани избори. Ползата за Джонсън е, че това ще се нуждае от обикновено мнозинство в Камарата на общините, за да се приеме. Недостатъкът е, че правителството не разполага с мнозинство и мярката може да бъде изменена, например за определяне на избори след 31 октомври или други усложнения.

Да поиска вот на недоверие на собственото си правителство
Друга идея, спомената от Евънс, предполага използването на Закона за срока на парламента , според която опозицията може да призове вот на доверие, но и правителството може да направи това само. Това може просто да работи според закона, но изглежда доста странно и би могло да доведе до любопитни сцени, в които на подкрепящите правителството депутати бъде наредено да гласуват срещу собствения си премиер, докато опозицията го подкрепя. Дори и Джонсън да спечели вота и правителството след това да падне, Законът оставя 14-дневен период преди избори, по време на които депутатите от опозицията биха имали шанс да съставят правителство.

Оставка
При паралелен план това би включвало Джонсън да подаде оставка, вместо да се налага да иска ЕС за удължаване и задължава някой друг - вероятно Джеръми Корбин - да направи това на негово място, проправяйки пътя за избори, в които лейбъристите да бъдат обвинени за забавяне на Брекзит. Има очевидни недостатъци на това, не на последно място, че той вероятно ще инсталира Корбин като премиер. Ако нещата се окажат сравнително гладки за няколко седмици или месеци, многото прогнози на консерваторите за незабавен хаос при правителството на Корбин може да започнат да изглеждат кухи.

Да помоли друга държава от ЕС да блокира разширението
Това първо беше повдигнато като идея от депутата Даниел Кавчински преди забавянето, наложено на Тереза Мей. Той каза, че се е обърнал към правителството на Полша, където е роден, за да блокира идеята, тъй като за продължаването му е необходимо единодушно съгласие от ЕС-27. Това обаче не се случи и изглежда, че този път няма да е различно. Въпреки че е възможно ЕС като цяло да блокира удължаване, би било сложно искане дори една сравнително независима държава-членка като Унгария да навреди на отношенията си останалите 26 държави, особено Ирландия , чрез предизвикване на Брекзит без сделка, и всичко това като услуга за правителство на Обединеното кралство, което може да бъде извън властта няколко седмици по-късно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Кралицата подписа спорния законопроект за отлагане на Брекзит

Sky News: Кралицата подписа спорния законопроект за отлагане на Брекзит

9 Септември 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Камарата на лордовете обяви официално, че спорният законопроект, гласуван от опозицията и отцепилите се от Консервативната партия депутати за отлагане на Брекзит е подписан от кралицата и се превръща в закон, предава Sky News
Така приетия закон задължава британския премиер в случай, че не успее да постигне и прокара през парламента споразумение с ЕС за оттегляне на Обединеното кралство до 19 октомври да поиска удължаване на действието на член 50 от ЕС до 31 януари 2020 година или друга дата, одобрена от ЕС и британския парламент и по този начин не допуска Брекзит без споразумение на 31 октомври.
Медията припомня, че френският президент не е съгласен с ново удължаване на Брекзит без ясни признаци за промяна в позицията на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон и Брюксел са съгласували позициите си по някои аспекти на Брекзит

ТАСС: Лондон и Брюксел са съгласували позициите си по някои аспекти на Брекзит

9 Септември 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Дъблин/Лондон. Лондон и Дъблин успяха да се договорят по някои въпроси относно предстоящото излизане на Великобритания от ЕС. Това се посочва в изявление, публикувано в понеделник от кабинета на британския премиер на Даунинг Стрийт 10 след среща с ирландския премиер Лео Варадкар, цитирано от TACC
“Въпреки факта, че страните признаха, че преговорите са на ранен етап, по някои въпроси бяха договорени общи позиции, въпреки че съществуват значителни различия,“ се казва в документа. „Обединеното кралство и Ирландия се стремят да постигнат споразумение относно Брекзит между Европейския съюз и Обединеното кралство."
Даунинг стрийт също отбеляза, че преговорите между двамата лидери се провеждат в "положителен и конструктивен" дух и позволяват на страните да се разберат по-добре.
На съвместна пресконференция в понеделник Джонсън и Варадкар обявиха, че вярват във възможността за споразумение между Лондон и Брюксел. Ирландският премиер подчерта, че е готов да изслуша всякакви предложения на Джонсън, като настоя за запазването на „предпазния механизъм“, който е предназначен да предотврати появата на твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит. Едно от основните изисквания на Лондон, напротив, е изключването на този механизъм от споразумението с ЕС, но според Варадкар ясно очертани и правно обвързващи споразумения относно ирландската граница не могат да бъдат заменени с „прости обещания“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Британският парламент преустановява работа късно вечерта

Sky News: Британският парламент преустановява работа късно вечерта

9 Септември 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Парламентът на Обединеното кралство ще преустанови работа за срок от един месец, считано от понеделник вечер, предава британският телевизионен канал Sky News.
Съответното потвърди говорител на британския премиер Борис Джонсън, който разпореди пророгацията в опит да възпрепятства действията на депутатите, блокиращи стратегията му за излизане на страната от структурите на Общността.
Спирането на работата на британския парламент ще взезе в сила, независимо от изхода на повторното гласуване за провеждане на предсрочни парламентарни избори във Великобритания, допълни говорителят.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирландският премиер Лео Варадкар: ЕС все още не е получил алтернативи от Великобритания за предпазния механизъм

Ирландският премиер Лео Варадкар: ЕС все още не е получил алтернативи от Великобритания за предпазния механизъм

9 Септември 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Дъблин. AFP.
„Досега не сме получавали подобни предложения", подчерта Варадкар преди разговора му очи в очи с премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън, който е на посещение в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ЕС няма да разреши отлагане на Брекзит, предупреди Париж

Politico: ЕС няма да разреши отлагане на Брекзит, предупреди Париж

9 Септември 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Брюксел няма да се съгласи да предостави на Обединеното кралство ново отсрочване на Брекзит. Това предупреди министърът на външните работи на Франция Жан Ив Ле Дриан, отбелязва електронното издание Politico в европейската си редакция.
„Британците трябва да ни кажат какво искат", подчерта първият дипломат на Париж пред местни медии, като същевременно допълни: „Няма да предоставяме удължаване на срока на Брекзит на всеки три месеца“.
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън иска ново споразумение, а не удължаване, заяви на свой ред британският министър на финансите Саджид Джавид пред медиите на Острова.
„Премиерът ще отиде на заседанието на [Европейския] съвет на 17 и 18 октомври, ще се опита да постигне сделка. Със сигурност няма да иска удължаване в тази среща“, подчерта Джавид.
Миналата седмица британският парламент гласува предложение в опит да принуди Джонсън да поиска удължаване на срока за Брекзит, ако не успее да постигне споразумение, за да спре излизането на страната от структурите на Общността без споразумение. Джонсън многократно подчертава, че Великобритания ще напусне Блока на 31 октомври, със или без сделка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Правителството на Джонсън планира да заобиколи закон, който налага отлагането на Брекзит

The Telegraph: Правителството на Джонсън планира да заобиколи закон, който налага отлагането на Брекзит

9 Септември 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на британския премиер Борис Джонсън обмисля няколко плана, които би трябвало да му позволят по легален начин да заобиколи закона за отлагане на Брекзит. Това съобщи вестник The Telegraph , позовавайки се на източници в британското правителство.
Миналата седмица британският парламент прие закон, който задължава правителството да поиска от Европейския съюз ново отлагане на Брекзит, ако Лондон и Брюксел все още не са съгласни с условията на „развода". Според събеседниците на изданието Джонсън, който настоява Обединеното кралство да напусне ЕС не по-късно от 31 октомври, възнамерява да убеди Брюксел да не се съгласи на ново отлагане. Заедно с официално искане правителството може да изпрати писмо до Брюксел, в което посочва своята позиция, която се различава от позицията на парламентарното мнозинство и директно посочва, че не иска да отлага датата на излизане от ЕС от 31 октомври на 31 януари.
„Възнамеряваме да предотвратим всяко отлагане. Законът ще има значение, само ако ни бъде предложено отлагане, но когато планът ни е ясен, много вероятно е такова предложение да не последва", подчерта източник на вестника, според когото кабинетът има на и друг план, в случай че Брюксел се съгласи да отложи Брекзит.
Заплахата, че правителството ще заобиколи закона, който позволява на парламента да поеме контрола върху излизането на страната от ЕС и е предназначен да изключи възможността за „твърд“ Брекзит, може да принуди опозицията да подкрепи предложението на правителството за провеждане на предсрочни избори в Камарата на общините. Гласуването по този въпрос трябва да се проведе в понеделник и според източника на изданието това ще бъде последната възможност за опозицията да оспори правителството, преди работата на парламента да бъде спряна до средата на октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Привържениците на оставането в ЕС ще поискат два спешни дебата

Daily Express: Привържениците на оставането в ЕС ще поискат два спешни дебата

8 Септември 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Битката между парламента и Борис Джонсън може да получи нов обрат в понеделник. Така нареченият „Бунтовнически съюз“, ще поиска спешни дебати, целящи да принудят правителството да публикува допълнителни документи, свързани с планирането Брекзит без сделка и да гарантира, че премиерът се придържа към върховенство на закона, пише британският вестник Daily Express
Политическият кореспондент на ITV Пол Бранд написа в социалната мрежа „Туитър“, че депутатите се опитват да предизвикат дебати в съответствие с парламентарната процедура, известна като Постоянна заповед 24, като уточни, че : „Единият за разкриване на правителствена документация за операция „Йелоухамър“(излизане от ЕС без споразумение), а вторият е за това как премиерът смята да спази закона
Операция „Йелоухамър“ е класифицираният документ, в който подробно се прави оценка на въздействието на Брекзит без сделка върху работата на правителството.
Депутатите са все по-загрижени, че Джонсън ще се опита да игнорира законопроекта, който трябва да бъде подписан в понеделник, за да го принуди до 19 октомври да поиска забавяне на Брекзит, ако парламентът не се е съгласил на сделка или да възнамерява да напусне Европейския съюз без споразумение
Тази процедура беше използвана за предизвикване на дебат миналата седмица, което доведе до приемането на законодателство, насочено към блокиране на Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Лоялните на Борис Джонсън не са толкова лоялни като тези на Тръмп

The New York Times: Лоялните на Борис Джонсън не са толкова лоялни като тези на Тръмп

8 Септември 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. Великобритания и Съединените щати изглеждат притиснати заедно на фона на популистките бури през последните няколко години - Брекзит и Белият дом на Тръмп отекват и се усилват взаимно от двете страни на Атлантическия океан. Но в едно отношение те коренно се разминават, пише американският вестник The New York Times.
В Лондон “бунтовниците” в Консервативната партия разиграха драматично въстание през изминалата седмица срещу премиера Борис Джонсън, блокирайки плана му за извеждане на Великобритания от Европейския съюз, дори без сделка. Във Вашингтон едва шепа републиканци се изправиха срещу президента Тръмп, дори когато той се противопоставя на партийната линия по въпроси като търговия, имиграция и дефицит.
Бунтът сред Торите срещу Джонсън и безмилостното му чистка на бунтовниците разтърсиха британската политика, заплашвайки оставането му на власт. За амбицираните републиканци обаче тази британска революция се превърна в обективен урок за това как една дясноцентристка партия може да се изправи срещу самонадеян и амбициозен лидер.
Консервативните бунтовници „проявиха смелост и принципна загриженост относно въздействието на лошата политика върху британската икономика“, заяви Даниел Прайс, който беше икономически съветник на президента Джордж Буш. „Това контрастира с републиканците в Конгреса тук, които са предимно кротки, неми или съучастници.“
Въстанието в Уестминстър стана, въпреки че британските политически партии налагат дисциплината далеч по-строго от американските си колеги. Борис Джонсън наказа 21-мата ренегати, като ги изхвърли от партията. За разлика от него Доналд Тръмп може да притисне републиканските дисиденти и да пресуши финансирането им, но той не може да ги извади от партийните списъци.
Голяма част от разликата, според експертите, е свързана с мащаба на кризата от всяка от страните на Атлантическия океан. Торите, които скъсаха с Джонсън, смятат, че желанието му да изведе Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, може да стане толкова безразсъдно, че представлява сериозна заплаха за нацията - тази, която ще причини икономически поражения и ще отнесе и тяхната партия и британското общество.
Анализаторите предупреждават, че Брекзит без сделка, при който Великобритания рязко напуска Европа без преходни споразумения за търговия или граници, ще доведе до недостиг на храна и лекарства, камиони, подредени от двете страни на Ламанша и заплаха от насилие в Северна Ирландия, където твърда граница би могла да поднови сектантските проблеми, които страните смятаха, че са оставили след себе си.
„Да се извърши Брекзит по този начин означава да се създаде хапче отрова, което за 40 години ще раздели тази страна направо по средата“, казва Рори Стюарт, изгряваща звезда на Консервативната партия, в интервю за радио BBC.
Стюарт, който се изправи срещу Джонсън за ръководството на партията Тори през юни, научи за изключването си от партията чрез текстово съобщение във вторник, минути преди списание GQ да го почете като свой политик на годината.
Докато много републиканци изразяват съжаление за разделителния език и недодялането поведение на Тръмп, малцина приемат аргумента, поне публично, че той представлява заплаха за САЩ. Колкото и неприятен да го намират, републиканците до голяма степен подкрепят програмата му, независимо дали става въпрос за назначаването на консервативни съдии, намаляването на данъци или дерегулацията.
Те дори са готови да толерират неговото преобръщане на традиционните републикански приоритети като свободната търговия, отчасти заради щетите, които се страхуват от отмъстителния Тръмп , който може да им навреди лично на изборите. Президентът пое републиканците, преработвайки партията на Линкълн по своя образ и приложи политики, които само преди няколко години биха им се сторили крайни.
Джонсън иска да предизвика подобна промяна на консерваторите, пречиствайки партията на Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър, така че да може да отблъсне предизвикателствата от твърдото движение за Брекзит, което сега има своя конкурентна партия. Ако се задържи във властта, може да се появи по-радикализирана Консервативна партия.
Но господин Джонсън предлага малко на поддръжниците, освен обещанието да напусне Европейския съюз следващия месец. Другите му политики - намаляване на данъците, повече пари за полицията, по-строги правила за имиграцията - са стандартни за Консервативна партия. Няколко негови съперници за партийното ръководство тази пролет предлагаха почти същото.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Борис Джонсън ще оспори в съда решението за забавяне на Брекзит без сделка

The Independent: Борис Джонсън ще оспори в съда решението за забавяне на Брекзит без сделка

8 Септември 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великбритания Борис Джонсън ще оспори в съда решението на депутатите да бъде забавен Брекзит без сделка, в случай, че не бъде постигнато споразумение с Брюксел до 31 октомври, пише вестник The Independent, като се позовава на информация на външния министър Доминик Рааб.
Рааб настоява, че правителството няма да нарушава закона, но няма и да се подчини на решението на депутатите.
„Ще огледаме много внимателно какво от правна гледна точка изисква това решение и какво не изисква“, заяви министърът.
Ако правителството ще се явява в съда, той посочи, че то е готово за това.
„Имахме две дела в съда миналата седмица и спечелихме и двете“, подчерта Рааб.
Коментарите предполагат, че въпросът ще бъде отнесен до Върховният съд през октомври, след като Доминик Къмингс, ключовият съветник на Борис Джонсън, изрази надежда, че има легален начин да се избегне противодействието на британските депутати.
Рааб също така отхвърли предупрежденията, че Джонсън може да се озове в затвора, ако пренебрегне гласуваната в парламента наредба.
Сами Чакрабарти, депутат от Лейбъристката партия, осъди коментарите, като заяви че те са „безотговорни и елитарни“.
Вече е ясно, че въпреки това решение на парламента, което трябваше да застави премиера да моли Европейския съюз за удължаване на датата за Брекзит, Джонсън няма да обсъжда това по време на срещата от високо равнище на Европейския съвет от 17 октомври.
Вместо това, ако не успее да се договори с Брюксел, той ще пренебрегне решението, за да стигне то до Върховният съд.
По-рано адвокатът Кен Макдоналд, водещ британски юрист, заяви, че Джонсън ще понесе същите последствия ако наруши закона, както всеки друг британски гражданин, и може да се озове в затвора.


Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.