НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

12 Септември 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност и сближаването на общините бяха сред основните теми на срещата между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министър-председателя на австрийската провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„Долна Австрия е сред важните търговски партньори на България, провинцията е сред големите инвеститори у нас в областта на енергетиката, строителството и търговията – подчерта министър Захариева. - Обсъдихме възможностите за бъдещо сътрудничество в сектори като дигитализацията и високите технологии, развитието на връзките между общините.“, посочи тя.
Екатерина Захариева изтъкна факта, че само преди дни кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца са посетили Долна Австрия, за да представят възможностите за инвестиции в техните общини.
България и Австрия споделят близки позиции по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, подчерта първият ни дипломат. „И двете страни подкрепят кохезионната политика, която е изключително важна за нас и трябва да бъде запазена, трябва да защитим следващия бюджет на ЕС, убедени сме в необходимостта от допълнителни средства за опазване на външната граница“, заяви Захариева. Тя добави, че Йоханна Микл-Лайтнер в качеството си на вътрешен министър на Австрия през 2016 г. сама се е убедила в доброто опазване на нашата граница.
Обща е подкрепата на двете страни и за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, както и за техните реформи, за да могат да бъда готови за членство в ЕС, подчерта външният министър.
„Благодаря за топлото посрещане и за доброто сътрудничество между България и Долна Австрия – каза Йоханна Микл-Лайтнер. – За нас подкрепата за Балканите е от особено значение, защото това е подкрепа за сигурността. Знаем, че регионите могат да се развиват само тогава, когато има модерна инфраструктура, в която трябва да инвестираме“. Тя оцени високо постигнатото в Пловдив като Европейска столица на културата 2019 г. и сподели надеждата си Долна Австрия да почерпи опит от нас с кандидатурата на нейната столица Санкт Пьолтен през 2024 г.
Провинция Долна Австрия е с население от 1.6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват дейност в България – в областта на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата промишленост. За 2018 г. размерът на износа на стоки от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Позициите на България и Австрия по европейските въпроси са много близки

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Позициите на България и Австрия по европейските въпроси са много близки

12 Септември 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Много са близки позициите на България и Австрия по европейските въпроси и кохезионната политика – изключително важна за страната ни и Долна Австрия. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На срещата говорихме и за търговията – Долна Австрия е един от важните търговски партньори за България. Говорихме и за това, че искаме да задълбочим нашето сътрудничество – да работим заедно в изграждането на дигиталната свързаност, високите технологии и за по-голямо сближаване между нашите общини“, заяви Захариева. Тя допълни, че са обсъдили и общите съседи на двете страни и това колко много България и Долна Австрия подкрепят тяхната европейска перспектива. „Имах възможността да се убедя колко красива, зелена, с богато културно наследство е Долна Австрия. Много се радвам, че вчера имаше възможност да посетиш Пловдив, който е Европейска столица на културата и да обмените опит с колегите от общината и екипа, който подготвяше проекта за Европейска столица на културата – Пловдив. Ще се радваме да споделим нашия опит“, посочи още вицепремиерът. Тя сподели и радостта си от посещението на трима наши кметове – на Бургас, Велико Търново и Враца, в Долна Австрия, които са имали възможност да направят срещи там и да презентират възможностите за инвестиции в тези общини. Захариева изрази благодарности към министър-председателя на провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер за посещението ѝ в страната ни.
Зорница КОСТАДИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.