НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. д-р Снежа Златева: Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените

Проф. д-р Снежа Златева: Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените

11 Септември 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Опитите са самоубийство с медикаменти са сред най-разпространените.Това каза за Радио „Фокус“ – Варна, проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна. Тя посочи, че в Клиниката по токсикология се лекуват опитите за самоубийство, които са най-вече с медикаменти, но заедно с това и с пестициди, битови препарати и други. Поради причина от 2009-та година, осъзнавайки колко е сериозно положението от дирекция „Превенции“ са започнали да подпомагат специалистите с превантивна програма, която се състои в това, че се консултират близките на пациентите в месеца след острото отравяне. Проф. Златева допълни, че обикновено това е периодът, в който човек направил опит за самоубийство има риск да направи повторен опит да сложи край на живота си.
Проф. Снежа Златева добави, че от 2009-а година в клиниката са били лекувани над 1080 човека, като по тази програма сме консултирали 830 пациента и малко над 260 родители. Успоредно с това са проведени и много обучения с различни преподаватели в училище, педагогически съветници, с работници в социални заведения. „Като цяло работим с много неправителствени организации, а нашите психолози оказват помощ и подкрепа на всички, като дори посещават в домовете им, когато човекът направил опит за самоубийство, не желае да комуникира нито с психолог или психиатър. Затова е изключително важно да се окаже реална помощ на тези хора“, категорична бе д-р Златева. Тя допълни, че от 2000-та година се прави точна статистика за случаите, които са минали през здравното заведение. По думите й, общият брой на самоубийствата през този период е бил много по-голям. Между 2000-та и 2010-та година е имало по близо 400 случая годишно, след това те са намаляли постепенно до 200, а в последните години до 91. По отношение на непълнолетните процентът им от общите случаи е между 14-17. „Юношите са в един много незрял период и те реагират много неадекватно на много ситуации, поведението им е рисково, поради което работим много с училищата, за да могат преподавателите да разпознаят тези случаи и да им се окаже необходимата помощ“, каза в заключение началникът на клиниката по Токсикология в морската столица.
Десислава ВАСИЛЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.