НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града, няма да бъде изведено от семейството си

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“-Пловдив: Детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града, няма да бъде изведено от семейството си

8 Октомври 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Детето с име Дария, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в Пловдив на 6 септември, няма да бъде изведено от семейството си. Това каза пред журналисти директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив д-р Надя Танева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „След всички проучвания, които бяха направени, се установи, че това е инцидент. Инцидент, който може да се случи във всяко едно семейство, с разликата, че тук родителите са употребили алкохол. Стана ясно, че това е инцидент, който не е ежедневие в семейството. Всички други проучвания относно условията на отглеждане на Дария сочат, че детето се отглежда в адекватни и отговарящи на нейната възраст условия. Освен това, семейството ползва социални услуги от деня на инцидента, абсолютно съдейства на социалните служби, работи се за надграждане на техния родителски капацитет. Всички препоръки на социалните работници са изпълнени, което говори на нас, че родителите продължават адекватно да се грижат за своето дете“, коментира Надя Танева.
Директорът на „Социално подпомагане“-Пловдив каза още, че е изпратен доклад към Прокуратурата, като се поддържа връзка с разследващия полицаи. „Изпратили сме писмо и до Районната прокуратура, с което искаме информация дали семейството ще бъде подведено под наказателна отговорност за случилото се и на какъв етап е работата по случая. Ако се стигне до наказателна отговорност на семейството и Дария не може да бъде отглеждана в семейна среда, поради тези обективни причини, имаме подадени заявления и тече едновременно проучване на майката по майчина линия и на сестрата на майката. На този етап можем да заявим, че Дария може да се отглежда в тази семейна среда- на близки и роднини, само тогава, когато остане без родители при евентуално понасяне на някакво наказание“, посочи Танева. Тя добави, че през последния месец, от инцидента до днешна дата, социалните работници са осъществявали ежедневни срещи със семейството, тъй като родителите имат огромна нужда от подкрепа.
Д-р Надя Танева каза още, че Дария вече е изписана от болничното заведение и е в своя дом. „Дария е в семейна среда, здравословното й състояние е добро. Засега, според лекарите, няма да има последствия за нейното здравословно състояние в резултат на инцидента. В момента се третира само с капки за очи, предстои рехабилитация и извършването на контролни прегледи. Дирекция „Социално подпомагане“-Пловдив прави ежедневни посещения в семейна среда“, посочи тя.

„Фокус“ припомня, че на 6 септември детето, което е почти на година и половина, само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“ – Пловдив: Ако родителите на детето, което падна от  втория етаж, бъдат подведени под наказателна отговорност, ще предприемем мярка на закрила

Д-р Надя Танева, „Социално подпомагане“ – Пловдив: Ако родителите на детето, което падна от втория етаж, бъдат подведени под наказателна отговорност, ще предприемем мярка на закрила

12 Септември 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако родителите на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в Пловдив, бъдат подведени под наказателна отговорност, отдел „Закрила на детето“ ще предприеме мярка на закрила спрямо него. Това каза на пресконференция по повод инцидента от 6 септември д-р Надя Танева, директор на „Социално подпомагане“ – Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Танева посочи, че социалните служители усилено работят със семейството на пострадалото дете. „По последни данни от тази сутрин, детето е изведено от Интензивно отделение и няма опасност за живота му. Майката придружава момиченцето, а бащата ходи при него преди и след работа. Лекарите уверяват, че родителите се грижат адекватно за детето и се интересуват от него“, коментира Танева. По думите ѝ социалните служби следят всяка стъпка на семейството. „Те пожелаха психологическа подкрепа, тъй като са изключително стресирани от ситуацията. Издадено е направление за такава подкрепа и за обследване на родителския капацитет“, посочи тя.
Днес в Отдел „Закрила на детето“ е била проведена среща с бабата на детето по майчина линия и сестрата на майката. Те са изразили абсолютна готовност да полагат грижи за детето, ако родителите бъдат подведени под наказателна отговорност.
Д-р Надя Танева посочи, че още е рано да се отговори на най-важния въпрос, а именно дали момиченцето ще бъде изведено от семейството. „За да се вземе това решение, трябва да се свърши страшно много работа. Като за начало имаме срок, в който да направим пълно обследване на ситуацията преди инцидента. В момента събираме информация от съседи и работодатели, за да видим дали това е инцидент – дали семейството по принцип живее в такива социални условия, тоест да употребява и злоупотребява с алкохол. При посещението в дома се установи, че кошарата на детето се намира под прозореца, като е раздалечена със скрин. Семейството твърди, че момиченцето е стъпило на скрина и е паднало от прозореца. Проверката установи, че условията, при които се отглежда детето, са абсолютно адекватни – има необходимите дрехи, играчки и храна. Не можем да кажем, че Дария не се отглежда в нормални условия. Напротив. Съседите твърдят, че майката разхожда детето всеки ден. Много е важно, че то се възстановява. След скенера и другите прегледи, които му предстоят днес, ще получим обратна връзка“, каза Танева.
По време на пресконференцията стана ясно, че бащата е на 63 години и това е първо дете за него. Майката е около 40-годишна, тя има предишен брак и по-голямо дете, което вече е пълнолетно.
„Много трудно може да докажем дали се злоупотребява с алкохол в семейството, но въпреки това всички тези обстоятелства ще са много важни – как родителите посрещат нуждите на детето. Те съдействат на социалните служби, осъзнават инцидента, много са притеснени. Това, което констатираме, е, че родителите не са нехайни. Ще проверим и обстоятелствата преди инцидента“, каза още директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив.
Д-р Надя Танева посочи, че инцидентът се е случил на 6 септември, но социалните служби разбират за случая преди два дни след публикации в медиите.
„Детето има травма само на главата. Няма други наранявания, белези или синини. Надявам се случилото се да няма последствия за развитието му“, добави Танева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стабилно е състоянието на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града

Пловдив: Стабилно е състоянието на детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация в града

11 Септември 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В стабилно и подобрено състояние е детето, което падна от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Университетската болница „Св. Георги“, където то е настанено. Предвид подобрението в състоянието на детето, от лечебното заведение добавиха, че предстои то да бъде изведено от Интензивен сектор.
„Фокус“ припомня, че детето, което е на година и три месеца, бе прието в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма след инцидента от 6 септември. Детето само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112.
Във връзка с инцидента, Дирекция „Социално подпомагане“ в Пловдив се самосезира и незабавно посети детето в болницата, както и семейството. Родителите описват ситуацията като инцидент и оказват пълно съдействие на социалните работници с необходимата информация. Изявили са желание и са подали заявление за психологическа подкрепа. В момента тече оценка на сигнала и работата на социалните служители по случая продължава. Води се досъдебно производство.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районната прокуратура наблюдава досъдебното производство за оставеното без надзор дете, паднало от втория етаж на къща

Пловдив: Районната прокуратура наблюдава досъдебното производство за оставеното без надзор дете, паднало от втория етаж на къща

10 Септември 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Във връзка със запитвания от журналисти ви уведомяваме, че Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че родител е оставил лице, намиращо се под родителски грижи без надзор и с това е създал опасност за неговото физическо здраве и развитие – престъпление по чл. 182 ал. 1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
На 6 септември 2019 г., на тел. 112 е бил подаден сигнал, че в двор на къща в гр. Пловдив е паднало дете. На място е пристигнал полицейски екип, който установил, че от прозорец на втория етаж на постройката е паднало момиченце, на 1 година и 3 месеца. Детето е настанено в болница, като към момента състоянието му е стабилно.
По досъдебното производство са извършени процесуално-следствени действия - оглед на местопроизшествието, изготвен е фотоалбум, разпитани са свидетели и родителите на детето.
За случая е уведомена Агенцията за закрила на детето, като е възложено нейни служители да се запознаят със случая и изготвят социален доклад, който да бъде представен по досъдебното производство. Работата по случая продължава, извършват се активни действия по разследването за установяване на фактическата обстановка.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Дете е с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация в града

Пловдив: Дете е с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация в града

10 Септември 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Дете е прието в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма след падане от втория етаж на жилищна кооперация на бул. „Хаджи Димитър“ в града. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на лечебното заведение. В момента състоянието на детето, което е на година и три месеца, е стабилизирано и не се налага извършване на неврохирургична интервенция. Инцидентът се е случил в петък. Детето само е отворило прозорец и се покатерило на него, докато родителите му спели, след което е паднало от над 4 метра височина. То е намерено от съседи, които веднага подали сигнал на телефон 112. Социалните служби са уведомени за инцидента, образувано е досъдебно производство, а разследването продължава.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.